1. 17/11/2018

  Dit liveblog is gesloten

  Het zit er op, Sinterklaas is weer in Nederland. De landelijke intocht verliep zonder noemenswaardige problemen. Elders in het land was het wel onrustig bij demonstraties van zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet, maar richting het eind van de middag was vrijwel overal de rust weer teruggekeerd

  Instanews image
  © ANP —
 2. 17/11/2018

  Op steeds meer plekken in het land zijn de demonstraties van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet inmiddels afgelopen of door de politie beëindigd. De demonstranten vertrokken op de meeste plekken zonder al te veel problemen. In Rotterdam, Eindhoven en Leeuwarden is een aantal mensen opgepakt.

 3. 17/11/2018

  De intocht van Sinterklaas in Zaanstad was ‘een kinderfeest, zoals het hoort’. ,,We hebben alles minutieus voorbereid en het is gemoedelijk verlopen, zoals verwacht”, zei burgemeester Jan Hamming zojuist op een persconferentie. 

  Er waren volgens Hamming, die zelf Sinterklaas ontving, zo’n 30.000 mensen op de intocht afgekomen. ,,De mensen stond vijf rijen dik, het waren prachtige plaatjes.” 

  Er zijn wel enkele arrestaties verricht. Hamming kon nog niet zeggen hoeveel mensen precies zijn gearresteerd en waarom. ,,Maar het gaat om een aantal arrestaties dat hoort bij een evenement van deze omvang, er zijn geen grote incidenten geweest.”

  Instanews image
  © ANP —
 4. 17/11/2018

  De politie heeft de demonstratie in Hoorn inmiddels beëindigd. Het protest was niet aangekondigd. Bovendien provoceerde de groep van zo'n 20 min andere demonstranten. De politie heeft de groep weggeleid.

 5. 17/11/2018

  In Dokkum is de sfeer dit jaar heel anders. Vorig jaar werden in de Friese plaats demonstranten tegengehouden op de snelweg bij Joure door voorstanders van Zwarte Piet. Daardoor kwamen onder meer drie bussen met anti-Zwarte Pietdemonstranten stil te staan.

  De initiatiefnemers daarvan zijn vorige week veroordeeld tot taakstraffen. Jenny Douwes, die als boegbeeld fungeert, werd schuldig bevonden aan opruiing en kreeg de zwaarste straf: 240 uur taakstraf en 1 maand voorwaardelijk. De meesten gaan in hoger beroep.