1. 15/03/2019

  Dit liveblog is afgesloten. Volg alle ontwikkelingen via AD.nl

 2. 15/03/2019

  'Hij pakte het wapen van de schutter af'

  Een van de overlevenden van de aanslag op de Linwood moskee in Christchurch heeft aan de New Zealand Herald uit de doeken gedaan hoe een moskeevrijwilliger zijn leven heeft geriskeerd om de dader te tackelen en zijn wapen af te pakken. Syed Mazharuddin: ,,De dader schoot op oude mensen die aan het bidden waren, toen de jonge man die altijd helpt bij de moskee zijn kans schoon zag. Hij tackelde hem en pakte zijn wapen af. De held probeerde de schutter neer te schieten, maar hij kon de trekker niet vinden. Hij rende nog achter hem aan, maar de dader kon ontkomen."

  © Videostill NZ Herald — Syed Mazharuddin
 3. 15/03/2019

  Wake op de Dam na aanslagen Nieuw-Zeeland

  Op de Dam in Amsterdam is om 18.00 uur een wake voor de slachtoffers van de aanslagen in Nieuw-Zeeland. Initiatiefnemer Comité 21 Maart roept mensen op te komen uit solidariteit en medeleven met de mensen die omkwamen en gewond raakten bij de terroristische aanval in moskeeën in Christchurch.

  ,,Ook in Nederland creëren extreemrechtse partijen een klimaat waarin mensen makkelijker de stap zetten naar geweld jegens vreedzame medeburgers'', schrijft het comité in een verklaring die door meerdere organisaties wordt ondersteund.

 4. 15/03/2019

  'Pak gifspuiterij en haatzaaierij op sociale media aan'

  Moslims moeten met gemeenten en politie in gesprek over de veiligheid van hun gebedshuizen. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor rechts-extremisme en de voedingsbodem daarvan. Dat stelt Saïd Bouharrou van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN), waarbij bijna tachtig moskeeën zijn aangesloten. Gifspuiterij en haaizaaien op sociale media moeten wat hem betreft worden aangepakt.

  Andere islamitische koepelorganisaties roepen in een verklaring op om de rust te bewaren en alert te blijven, maar zich niet door angst te laten leiden. Ze hebben contact met lokale autoriteiten over het monitoren van de situatie en extra maatregelen die naar aanleiding van deze aanslagen worden genomen.

 5. 15/03/2019

  Moskeeën staan stil bij aanslagen Christchurch

  In verschillende moskeeën in Nederland wordt vanmiddag stilgestaan bij de massamoord in Nieuw-Zeeland. Zo houdt de Goudse Assalam-moskee een speciaal dodengebed op afstand (salat-al-ghaib) voor de slachtoffers. Dit gebed is staand, moskeegangers knielen dus niet. ,,Dat doen wij na het vrijdaggebed. En we staan er met de vrijdagpreek bij stil”, zegt Fouad Khouakhi, secretaris van MIV Assalam. ,,Ik heb de live-beelden gezien, heel erg en onwerkelijk.”

  In Turkije demonstreren moslims vanmiddag tegen terreur, na afloop van het vrijdaggebed.

  © REUTERS — Een vrouw met een bord 'Zeg nee tegen wereldwijde terreur' in Istanboel vanmiddag.