Verschillende media, waaronder Radio 1 beschrijven dat op het handgeschreven briefje dat in rode Clio is gevonden het woord Allah stond. ,,Mogelijk gaf dit briefje doorslag om van terreur uit te gaan", zegt terreurdeskundige Edwin Bakker in De Telegraaf.
Alle kranten in Nederland besteden veel pagina's aan de dodelijke schietpartij in Utrecht. Er zijn vooral reportages uit de wijk, reconstructies en interviews met deskundigen over bijvoorbeeld de communicatie na de aanslag. Vrijwel overal wordt de vraag gesteld: Was het wel een aanslag? En hebben de autoriteiten niet te snel het predicaat terreur aan de schietpartij gegeven.
De vlaggen op overheidsgebouwen hangen vandaag half stok.
© Lana Leesvoer — De vlaggen op overheidsgebouwen hangen vandaag half stok. Tekening Lana Leesvoer De politie heeft het gebied rondom het 24 Oktoberplein in Utrecht rond middernacht weer vrijgegeven. De tram is naar een remise gereden en blijft beschikbaar voor onderzoek, zo heeft de politie bekendgemaakt.
De trams op het traject in Utrecht waar maandag de schietpartij plaatsvond, rijden dinsdag weer volgens de normale dienstregeling, meldde openbaarvervoerbedrijf U-OV eerder maandagavond al.
In Nieuwsuur zei een getuige van de schietpartij dat de dader 'Allahoe Akbar' had geroepen. Van Bree zei bij Pauw & Jinek namens de politie dat niet te kunnen bevestigen.
Een Italiaanse journaliste meldt dat de ruiten van de auto's van meerdere journalisten zijn ingeslagen terwijl zij bezig waren met verslag doen van de schietpartij in de tram. Bij enkele van hen werden camera's, lenzen en andere spullen gestolen.
In de loop van avond is een derde verdachte aangehouden na de schietpartij in Utrecht. Het is niet duidelijk op welke wijze deze persoon betrokken is bij de aanslag. Dat vertelde Rob van Bree van de Politie Eenheid Midden-Nederland zojuist bij Pauw & Jinek. De man die ervan wordt verdacht de schutter te zijn, Gökmen T., werd eerder al opgepakt. Daarnaast werd nog een man aangehouden die ervan wordt verdacht bij de gebeurtenissen betrokken te zijn.
De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen plaatste vanavond een bericht op Instagram waarop te zien is hoe hij een bezoek brengt aan de plaats delict. ,,Toen ik vanochtend op de fiets stapte dacht ik nog dat dit een mooie zonnige maandag zou worden. Het werd een zwarte dag voor Utrecht.."
De trams op het traject in Utrecht waar vandaag de schietpartij plaatsvond, rijden morgen weer volgens de normale dienstregeling, meldt openbaarvervoerbedrijf U-OV.
De Duitse politie heeft de extra bewaking aan de Nederlandse grens, die in werd gezet na de vlucht van de vermoedelijke schutter in Utrecht, omstreeks 21.00 uur vanavond opgeheven. De politie lette vooral op de Duitse snelweg A3 (de Nederlandse A12). Treinen vanuit Nederland naar Duitsland werden doorzocht.
In amper zes uur tijd raakte Nederland vandaag in de greep van een beklemmende terreurangst. Een angst die, na de Twin Towers, na de Bataclan, na Brussel, niet uit de lucht kwam vallen. Een angst die vandaag waarheid leek te worden.
De hoofdverdachte van de dodelijke schietpartij in de Utrechtse wijk Kanaleneiland was sinds 1 maart op vrije voeten. Zijn voorlopige hechtenis werd toen geschorst in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn verkrachtingszaak in juli.
Uit respect voor de nabestaanden doet de gemeente Utrecht 'op dit moment' geen mededelingen over de identiteit van de slachtoffers van de schietpartij, meldt de website van de gemeente.
Angelique (47) is het slachtoffer in de verkrachtingszaak van de vermoedelijke tramschutter Gökmen Tanis, die vanochtend drie mensen doodde. Zijn daad heeft volgens haar 'niks met geloof te maken'. ,,Hij is gewoon knettergek'', vertelt ze. ,,Ik heb de politie al vaker gewaarschuwd. Hij is geen terrorist, maar een psychopaat.”
In navolging van de vlaginstructie op overheidsgebouwen worden de vlaggen op de paleizen van het Koninklijk Huis (de zogenaamde koninklijke standaard) morgen voorzien van een zwarte wimpel ten teken van rouw, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De koninklijke standaard zelf wordt nooit halfstok gehesen.
© ANP — Vlag met een zwarte wimpel voor paleis Noordeinde in Den Haag. Een 20-jarige bouwvakker uit Boxtel hoorde de schoten en zag de passagiers uit de tram op Kanaleneiland springen. Hij was als eerste bij een jonge vrouw, die zwaargewond achter de tram lag. ,,Hij heeft het er erg moeilijk mee'', zegt de moeder van deze belangrijke ooggetuige, die ook zag hoe de rode Renault Clio waarmee de dader(s) vluchtte(n) al schietend werd gekaapt.
Eén van de drie dodelijke slachtoffers op het 24 Oktoberplein is de 19-jarige Roos Verschuur uit Vianen. Op haar werk reageren collega's verslagen op het tramdrama. ,,Ze was pas 19. Hier zijn echt geen woorden voor. Dit kunnen we niet bevatten.''
In deze video vertellen ooggetuigen over de aanhouding van de hoofdverdachte in Utrecht.
De buurtcentrums in de gemeente Utrecht zijn morgen open om het hart te luchten over de gebeurtenissen van vandaag. Slachtofferhulp is op twee plekken aanwezig.
Aanwijzingen in de op de Tichelaarslaan aangetroffen gestolen Renault Clio hebben de recherche naar de hoofdverdachte geleid, meldt de gemeente Utrecht. De Dienst Speciale Interventies (DSI) kon de vermoedelijke dader, waarvan eerder een foto was verspreid, aanhouden tijdens een inval op de Oudenoord.