Wij sluiten het liveblog af.
De politie heeft vanmiddag een nieuwe verdachte aangehouden in verband met betrokkenheid bij de schietpartij op het 24 Oktoberplein. De Dienst Speciale Interventies (DSI) hield de nieuwe verdachte rond 15.30 uur aan bij een woning in Utrecht. Het gaat om een 40-jarige Utrechter. Zijn rol wordt nader onderzocht.
De twee andere mannen die, die naast hoofdverdachte Gökmen Tanis, werden aangehouden na het schietincident in Utrecht zijn vanavond vrijgelaten. Er is geen bewijs gevonden voor hun betrokkenheid bij de aanslag, zo melden goed ingevoerde bronnen aan deze krant. Het OM meldt dat ze niet langer verdacht worden.
Gökmen Tanis verraadde zijn schuilplaats door te internetbankieren. Het was het einde van een urenlange klopjacht op straat. Zo sloot het net zich.
De harde uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet, dat de traditionele regeringspartijen door hun immigratiebeleid verantwoordelijk zijn voor het drama in Utrecht, zijn volgens premier en VVD-leider Mark Rutte 'niet aanvaardbaar'. Rutte zei dat in het NOS-slotdebat van de politieke leiders aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen.
Fred van der Winkel, president van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, noemt de vrijlating van hoofdverdachte Gökmen Tanis ‘met de kennis van nu een nachtmerrie’ en ‘vanuit menselijk oogpunt een vreselijke beslissing’, meldt de NOS. Juridisch gezien zou iets anders echter niet te rechtvaardigen zijn, meent Van de Winkel.
,,Het is in het Europese recht zo dat je voor onschuldig wordt gehouden tot je bent veroordeeld. Dus het is al bijzonder dat iemand vastzit, terwijl hij nog niet is veroordeeld. Daar zijn ook allerlei gronden aan verbonden en eisen aan gesteld, waar we heel zorgvuldig naar kijken", zegt Van der Winkel.
,,Deze man heeft beloofd dat hij zich aan de voorwaarden zou houden en dat is door de raadsheren geloofd. Iedereen was het er ook mee eens. Van het OM tot de rechter. De rechter heeft hem zelfs nog een keer laten komen om hem diep in de ogen te kunnen kijken.’’Bezoekers van de Dutch Comic Con in Utrecht mogen geen nepwapens meenemen naar het evenement in De Jaarbeurs komend weekeinde. Veel bezoekers verkleden zich als hun favoriete spel- of filmkarakter, inclusief het bijpassende wapentuig. Vanwege de schietpartij gisteren is dat nu niet toegestaan. Het evenement kent strikte toegangscontroles en veiligheidsmaatregelen, laat de organisatie weten.
© ANP — Verkleden mag op de Dutch Comic Con dit weekend, maar de nepwapens blijven thuis. De inzamelingsacties voor de begrafenis van het 19-jarige slachtoffer Roos Verschuur uit Vianen hebben al ruim 45.000 euro opgebracht. De buurvrouw van de jonge vrouw, die gisteren omkwam bij het vuurwapengeweld in de tram op Kanaleneiland, wilde 2500 euro ophalen om Roos' vader financieel te steunen. Dat bedrag is ruimschoots overtroffen door de giften van duizenden Nederlanders.
Hoe kon justitie Gökmen Tanis laten lopen? Over de vrijlating uit voorlopige hechtenis van de hoofdverdachte, tegen wie ook een zedenzaak loopt, rijzen nogal wat vragen. De Rechtbank Midden-Nederland heeft een tijdslijn gepubliceerd, die inzichtelijk maakt waarom en wanneer de vermoedelijke tramschutter in voorlopige hechtenis werd genomen, hoe hij onder voorwaarden vrijkwam, na het schenden daarvan weer werd vastgezet, en op 1 maart in hoger beroep opnieuw onder voorwaarden werd vrijgelaten.
De Zweedse koning Carl Gustaf en zijn vrouw, koningin Silvia, hebben een telegram naar koning Willem-Alexander gestuurd, om hun medeleven met de slachtoffers en nabestaanden van de fatale schietpartij in Utrecht te tonen.
,,De koningin en ik hebben met diepe droefheid het nieuws gevolgd van de brute tramschietpartij'', schrijft de Zweedse vorst. ,,We betuigen onze oprechte deelneming en medeleven aan de families van de slachtoffers en aan de bevolking van Nederland.''© EPA — Koningin Silvia en koning Carl Gustaf van Zweden. De gebeurtenissen rond het schietdrama op Kanaleneiland volgden elkaar gisteren en vandaag snel op. Een overzicht vind je hier: dit weten we tot nu toe.
© ANP — Wie niet naar Utrecht kan komen, kan het register ook online tekenen. Het condoleanceregister voor de slachtoffers van de schietpartij in Utrecht kun je ook online tekenen.
Uitgeverij Mercis, die de nalatenschap van de in Utrecht geboren en getogen tekenaar Dick Bruna beheert, laat weten de tekening van een huilende Nijntje 'een warm hart' toe te dragen. De Utrechtse Lana van Leeuwen tekende het plaatje gisteren toen zij hoorde van de aanslag.
Lana bracht de tekening vandaag naar het Utrechtse stadskantoor, waar hij nu naast het condoleanceregister staat. ,,Het is heel fijn dat mensen op deze manier troost kunnen vinden na de vreselijke gebeurtenis'', reageert Mercis. Nijntje is al jaren een officieus symbool voor Utrecht.© ANP — De tekening van Nijntje met de vlag van Utrecht halfstok. Hoofdverdachte Gökmen Tanis wordt uiterlijk vrijdagochtend voorgeleid aan de rechter-commissaris, ook wel onderzoeksrechter genoemd, laat het Openbaar Ministerie weten. Daar zal de officier van justitie om twee weken 'bewaring' vragen.
De rechter toetst of de arrestatie volgens de regels is geschied en of de verdenking hard genoeg is om de verdachte in voorarrest te houden. Ook kijkt hij naar mogelijk vluchtgevaar en gevaar voor herhaling.Tientallen Utrechters hebben vandaag hun hart gelucht in een van de daarvoor opengestelde buurthuizen. Alle commotie, zoals de gewapenden agenten, helikopters boven de huizen en de aanhoudingen, gaf veel mensen een 'gevoel van onveiligheid', zegt Jytte Reichert van Slachtofferhulp Nederland.
,,Je merkt dat het mensen bezighoudt", aldus Reichert. ,,We zien gevoelens van angst en onrust. Het is goed dat mensen ergens binnen konden stappen en andere mensen konden zien en spreken. Dat is toch laagdrempeliger dan eenzelfde gesprek via de telefoon voeren.''De buurvrouw van Roos Verschuur, de 19-jarige vrouw die omkwam bij de aanslag in de tram, heeft een crowdfundingsactie opgezet. Ze wil 2500 euro ophalen voor de begrafenis van haar buurmeisje.
,,Mijn buurman heeft het niet breed, is alleenstaand en woonde met Roos samen, om te voorkomen dat hij nog meer financiële zorgen krijgt door dit oneerlijke overlijden van zijn dochter wil ik hem graag ondersteunen'', schrijft de buurvrouw bij de actie.Het Christelijk Gymnasium Utrecht heeft vandaag stilgestaan bij de dood van Rinke Terpstra, vader van twee leerlingen. Hij is een van de dodelijke slachtoffers op het 24 Oktoberplein. Ook op basisschool OBS Waterrijk, waar in groep 7 een dochter van hem zit, was ruimte voor verdriet.
Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedt vanavond aandacht aan de schietpartij in de Utrechtse tram. Er zal stil worden gestaan bij de gebeurtenissen en tijdens de uitzending is er contact met het team dat onderzoek doet naar de schietpartij.
Op het 24 Oktoberplein is ook veel buitenlandse aandacht voor de gebeurtenissen, zoals de bloemlegging door premier Rutte en minister Grapperhaus.