1. 21/03/2019

  Hiermee sluiten we het liveblog over de dag na de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen af. Naar verwachting zullen maandag alle stemmen voor de Provinciale Staten geteld zijn. 

  Forum voor Democratie heeft in drie provincies en in 91 gemeenten de meeste stemmen gekregen. VVD werd het vaakst de grootste partij, namelijk in 97 gemeenten. Het CDA won 94 gemeenten, GroenLinks en SGP pakten allebei in 21 gemeenten de meeste stemmen. 

 2. 21/03/2019

  Voormalig chauffeur van Pim Fortuyn Hans Smolders is als lijstduwer van Forum voor Democratie met voorkeursstemmen gekozen in Provinciale Staten van Noord-Brabant. Alleen al in zijn woonplaats Tilburg kreeg het voormalig Tweede Kamerlid van de LPF 8972 stemmen en dat is ruimschoots voldoende voor een zetel.

  Smolders laat weten dat hij de zetel zal accepteren. ,,Als mensen de moeite nemen op mij te stemmen ga ik de fractie ondersteunen'', zegt hij in reactie op de uitslag. Hij denkt het raadswerk in Tilburg te kunnen combineren met zijn nieuwe functie in de provincie.

  Instanews image
  © anp — Hans Smolders, lijstduwer van Forum voor Democratie in Brabant.
 3. 21/03/2019

  De overwinningsspeech die FvD-leider Thierry Baudet gisteravond voor zijn achterban hield staat bol van naar fascisme riekende teksten die sterk doen verlangen naar het Nederland van de negentiende eeuw. Dat is de conclusie van Jan Jaap de Ruiter, arabist en universitair docent Culturele Studies bij Tilburg University en iemand die Baudet kent en sprak. ,,Zijn uitspraken over een gezuiverd en boreaal Nederland zijn zorgelijk en bedreigend.”

  Instanews image
  © ANP — Baudet (FvD) spreekt de aanwezigen toe tijdens de uitslagenavond van de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen.
 4. 21/03/2019

  Het is toch GroenLinks die in de provincie Groningen de grootste partij is geworden. Nu 100 procent van de stemmen is geteld blijkt dat de partij met 6 zetels de PvdA toch voorbij is gestreefd. Die partij blijft steken op 5. Dat maakte de provincie zojuist bekend.

  Vier jaar geleden was de SP de grote winnaar in de noordelijke provincie, met 8 zetels. Die partij moet er nu 4 inleveren. Forum voor Democratie krijgt in de Groningse Staten ook 4 zetels.

  Provincie Groningen on Twitter

  GroenLinks blijft de grootste partij in de provincie na tellen 100 procent van de stemmen. Maandag volgt de definitieve uitslag. #PSGR19 #PS19 #kiesvoorgroningen https://t.co/2fb61I0TQk

 5. 21/03/2019

  Ruim 1,2 miljoen stemgerechtigden hebben in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen de Kieswijzer geraadpleegd, de online stemhulp van de Persgroep (waaronder het Algemeen Dagblad). Vooral in de laatste dagen voor de verkiezingen op 20 maart bleken veel kiezers op zoek naar advies. De Kieswijzer is verhoudingsgewijs vooral in Utrecht veel geraadpleegd.