1. 25/07/2019

  Dit liveblog is gesloten!

 2. 25/07/2019

  Met 40,7 graden Celsius was het nog nooit zo heet in Nederland. Vannacht blijft het nog zweten geblazen, melden meteorologen. Omdat de temperatuur weer begint te dalen, sluiten we dit liveblog af. Bedank voor de aandacht, fijne avond en alvast (met airco's, ventilatoren of mischien niks) een goede nachtrust toegewenst.

 3. 25/07/2019

  Ook voor morgen worden weer hoge temperaturen verwacht, maar waarschijnlijk niet meer zo extreem als vandaag. Volgens meteoroloog Leon Saris van Weerplaza wordt komende nacht wederom 'zeer klam' en zal de temperatuur aan het einde van de nacht minimaal 21 tot 24 graden zijn. ,,Daarna gaat het weer snel heter worden met mogelijk een uitschieter naar de 39 graden. Het record van 40,7 graden gaan we niet overtreffen, schat ik in. Maar je weet het nooit honderd procent zeker natuurlijk."

  De exacte lokale temperaturen morgen hangen, zo stelt Saris, af van de bewolking. ,,Vandaag was het overal helder, maar morgen doemen hier en daar wolken op. Eerst in het zuiden en vervolgens het zuidwesten. Die zijn een voorbode van veranderingen in de atmosfeer die voor het weekend zijn voorspeld: wat koeler en neerslag." Maar het blijft ook zaterdag en zondag nog warm. ,,Misschien maximaal 32 graden in het noordwesten, in het westen, zuiden en Utrecht rond de 27 graden en in Zeeland ongeveer 24 graden."

 4. 25/07/2019

  Voor het eerst is in Nederland de temperatuur boven de 40 graden uitgekomen. Op Gilze-Rijen steeg het kwik donderdagmiddag naar 40,7 graden. Het oude record stond op naam van Eindhoven. Daar werd het woensdag 39,3 graden.

  Westdorpe kwam met 40,6 graden iets lager uit dan Gilze-Rijen. Ook in Wilhelminadorp, Woensdrecht, Eindhoven, Arcen, Hupsel en op weerstation Twenthe werd de 40-gradengrens gepasseerd. Ook in De Bilt was het nog nooit zo warm. Daar werd het 37,5 graden. 

  Het vorige temperatuurrecord had 75 jaar standgehouden. Op 23 augustus 1944 werd een temperatuur van 38,6 graden gemeten in het Gelderse Warnsveld.

 5. 25/07/2019

  Op het strand van de Maasvlakte bij Rotterdam zijn meerdere mensen bevangen geraakt door de hitte. Volgens de Veiligheidsregio Rijnmond zijn ambulances ingezet om de slachtoffers bij te staan. Ondertussen staat het hitterecord nog steeds op 40,7 graden Celsius.