1. 14/10/2019

  Macron waarborgt veiligheid Fransen in Syrië

  Frankrijk neemt maatregelen om de veiligheid van zijn militaire en civiele personeel in het noordoosten van Syrië te waarborgen nu de Verenigde Staten zijn begonnen al hun troepen uit de regio terug te trekken. Die terugtocht volgt op het Turkse offensief tegen de Koerden.

  De Franse president Emmanuel Macron heeft dat na afloop van een extra ingelaste kabinetsvergadering laten weten. Meer details zijn niet vrijgegeven.

  Frankrijk is een van de belangrijkste bondgenoten in de door de VS geleide coalitie om IS te bestrijden in Syrië en Irak. Het land heeft gevechtsvliegtuigen en commando's in de regio, die samenwerken met Koerdische en Arabische troepen. 

 2. 14/10/2019

  VS trekken resterende troepen terug uit noord-Syrië

  De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper heeft zondag verklaard dat president Trump opdracht heeft gegeven om de resterende Amerikaanse troepen ,,zo veilig en snel mogelijk'' terug te trekken uit het noorden van Syrië. ,,Amerikaanse strijdkrachten bevinden zich nu tussen twee strijdende en oprukkende legers en dat is een onhoudbare situatie'', aldus Esper in een tv-interview bij CBS. 

  ,,In de laatste 24 uur hebben we gezien dat de Turken hun aanval zuidelijker willen uitbreiden dan aanvankelijk gepland, en naar het westen. Ook weten we nu dat de Koerden 'een deal' willen met het Syrische leger en Rusland om de opmars van de Turken te stoppen'', legde Esper het besluit van Trump uit. 

  De Amerikanen hebben nog zo'n duizend militairen in het noordoostelijk deel van Syrië. Naar verwachting is de terugtrekkingsoperatie eerder in dagen dan weken voltooid.

 3. 13/10/2019

  Syrische leger gestart met innemen posities

  De deal tussen de Koerden en het leger van de Syrische president Assad is vanavond al in werking getreden. Syrische troepen reden de stad Manbij binnen, die in handen is van de Koerden. 

  Persbureaus melden dat de Koerden en de Syriërs niet alleen de Turkse opmars tot stand willen brengen, maar ook eerder door de Turken veroverd gebied willen terugwinnen. Zo wordt de blik ook gericht op de stad Afrin, die in 2018 door het Turkse leger op de Koerden werd veroverd. 

 4. 13/10/2019

  'Meerdere journalisten dood na luchtaanval'

  Bij een luchtaanval van het Turkse leger op een konvooi zijn meerdere journalisten om het leven gekomen. Dat stelt Stephanie Perez, journaliste bij France 2, op twitter. Zelf overleefde ze de aanval. Wie de overleden verslaggevers zijn is niet bekend. Eerder meldde een Koerdische zender dat een van hun reporters om het leven is gekomen.

  Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn bij de luchtaanval veertien mensen omgekomen, waaronder vijf burgers. 

 5. 13/10/2019

  Koerden melden deal met Syrisch leger

  De Koerden in het noordoosten van Syrië hebben een deal met het Syrische leger aangekondigd over de inzet van militairen. De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) en de Syrische regering willen het Turkse leger verdrijven uit het noordoosten van Syrië, dat door Koerden wordt gecontroleerd.

  ,,Om deze agressie tegen te gaan, hebben wij een overeenkomst bereikt met de Syrische regering", meldt de Koerdische regionale regering op Facebook. ,,Het Syrische regeringsleger kan nu rond de Syrisch-Turkse grens worden ingezet om de troepen van de SDF te ondersteunen."

  Het Syrische leger zet soldaten in langs de volledige Syrisch-Turkse grens, meldt SDF. De troepeninzet moet ervoor zorgen dat de gebieden worden 'bevrijd uit de handen van de Turken en huurlingen'. Daarnaast gaat het Syrische leger zich volgens de SDF ook inzetten in een ander deel van Noord-Syrië waar Turkije vorig jaar binnentrok.