De scholen kijken terug op een geslaagde stakingsdag. Bij dezen sluiten we het liveblog dan ook af. Dank voor het volgen en tot de volgende keer!
Gewapend met een megafoon weet docent Kasper Prick van het Sint Maartens College in Voorburg de menigte op te porren. De woorden die de afgelopen uren het vaakst uit zijn mond kwamen: 'wij zijn boos en teleurgesteld'.
,,Ja, toch wel in een minister die zelf uit het onderwijs komt maar het niet echt voor ons lijkt op te nemen. Hij verdedigt zich steeds door te zeggen dat er veel geld is gekomen maar mag best meer erkennen dat de problemen niet zijn opgelost."
Volgens de docent aardrijkskunde en zijn collega s zijn er best nog wat dingen te bedenken. Breng het aantal lesuren omlaag, ga achter de schoolbesturen aan als ze echt geld oppotten. ,,Veel leraren werken niet fulltime omdat er zoveel overwerk is. Dat doen ze dan in die tijd. Dat is gek."© ADR/Ellen van Gaalen — 'Wij zijn boos en teleurgesteld' kwam er voornamelijk uit de megafoon van aardrijkskundeleraar Kasper Prick (midden). De #onderwijspetitie van Ouders van Nu heeft bijna 45.000 ondertekenaars.
De proteststoet in Den Haag houdt stil voor het ministerie van OCW. Achter de ramen kijken ambtenaren toe. Van onderwijsminister Slob geen spoor, zo klinkt het op Twitter.
Vakbond Leraren in Actie mag met drie man naar binnen. ,,Maar geen zorgen, we nemen geen koffie aan." De bond mag in gesprek met de directeur- generaal van het ministerie.Amsterdamse humor...
Nee, geen spelfout dit keer.
Rob Jetten van coalitiepartij D66 zei in Den Haag dat het wat hem betreft tijd is om te 'stoppen met het rendementsdenken' in het onderwijs. Volgens hem heeft de sector al 'tien tot vijftien jaar kaalslag' te verduren en moet er meer tijd komen voor voorbereiding en begeleiding.
D66 wil zich voor de volgende begroting inzetten voor meer investeringen in onderwijs, maar ook in andere publieke sectoren. 'Les = more', is het uitgangspunt. Jetten gaf op Het Plein een gastles aan kinderen in een 'pop-up-lokaal', dat voor de gelegenheid was neergezet. Over bedragen moet hij eerst onderhandelen met de coalitiegenoten, CDA, VVD en ChristenUnie.© ADR/Ellen van Gaalen — Siem en moeder Monique in Den Haag. De 10-jarige Siem mocht kiezen: met zijn vader mee naar het werk of staken in Den Haag met zijn moeder. Hij koos voor de tweede optie. ,,Ik vind het wel leuk. Maar het duurt wel lang en is koud."
Siems moeder is docent Nederlands op het Goois Lyceum in Bussum. De leerlingen hebben geen les. Er waren zoveel stakende docenten dat er geen rooster meer viel te maken. ,,De actiebereidheid wordt steeds groter", vertelt Monique Weijnans. De leraren worstelen met grote klassen, een hoge werkdruk.
,,Dat ervaart echt niet meer alleen die ene docent die niet kan organiseren. Ik werk in de avonden, weekenden, vakanties. Haar zoon moet het erkennen. ,,Ze heeft echt bijna nooit tijd over voor me." Monique schiet in de lach. ,,Ach is het echt zo. Ja ik zit wel vaak achter mijn laptop in mijn vrije tijd. Dat is wel zo. Maar ik heb wel tijd voor je hoor."© ANP — In Amsterdam zijn duizenden leraren op de been. Landelijke politici betuigen de boze leerkrachten steun met hun protest. Jesse Klaver van GroenLinks en Lodewijk Asscher van de PvdA zijn op de Dam, waar duizenden leerkrachten actie voeren. Klaver beaamde de uitspraak van de Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman, die vreest voor een grotere ongelijkheid, omdat de scholen in de sociaal zwakste wijken het moeilijkst vacatures kunnen vervullen.
,,Die mensen worden dubbel gepakt", aldus Klaver. Asscher vreest er een 'sociale tijdbom'. ,,De kinderen daar krijgen van jongs af aan de boodschap: ik ben blijkbaar niet belangrijk genoeg." Klaver noemt 'onderwijs het belangrijkste dat je aan een kind kunt meegegeven'. Den Haag reageert volgens hem te weinig op de grote problemen die er zijn. ,,Leerkrachten komen handen tekort en kunnen de kinderen niet de aandacht geven die ze nodig hebben."
Asscher ziet de tekorten in het onderwijs 'steeds extremer' worden, terwijl de reactie van het kabinet volgens hem 'apatisch' is. Hij is gekomen om steun te betuigen aan 'de leraren die hier niet voor zichzelf staan, maar voor de kinderen. Je voelt de frustratie van mensen die 's avonds thuiskomen met het gevoel dat ze niet hebben kunnen geven wat ze willen geven'. Het gaat Asschers 'voorstellingsvermogen te boven' dat er niet meer geld is voor onderwijs. Volgens hem is er geld genoeg beschikbaar.De zoon van leraar Thijs Roovers had vorig jaar voornamelijk les van een onbevoegde leerkracht. Een noodzakelijk 'kwaad', zo blijkt.
In Tilburg trekken de betogende leraren op naar het Willem II-stadion voor een protestmanifestatie.
Ook in Groningen is de opkomst groot, melden de collega's van het Dagblad van het Noorden.
Scherp gezien! In Den Haag zijn de betogers er bij hun vlagvertoon duidelijk 'ondersteboven' van.
Een thuiswedstrijd in Rotterdam voor 7500 bezorgde leraren en schoolleiders.
Juf Jorien de Rooij is met haar twee zoons vanuit Nieuwkoop naar Den Haag gekomen. Voor haar zoons maakte ze shirts met de tekst: staat er in 2025 nog een juf (of meester) voor mijn klas?. Vorige week zat ze zelf met een kleutertje thuis, omdat zijn juf ziek was. En op haar eigen school voor speciaal onderwijs is vervanging ook een crime.
,,We moesten laatst twee van de zes klassen naar huis sturen." Ze staakt niet per se om haar eigen portemonnee, maar vooral om de groeiende werkdruk. Want als er collega's uitvallen en er geen vervanging is, komt er meer werk op haar bordje. Terwijl dat bordje al vol is. ,,Tegen de ouders die deze staking niet begrijpen, zeg ik: kom eens een dagje meedraaien. Jullie zijn welkom."© ADR/Ellen van Gaalen — Juf Jorien en haar zoontjes in Den Haag. De lerarenstaking legt indoor speeltuinen als Monkey Town, De Ballenbak en Ballorig geen windeieren. En zo te zien vermaken de kids zich best. Druk is het wel.
Het wordt steeds drukker in Den Haag. SP-Kamerlid Peter Kwint ziet in het groeiende protest kansen: ,,We kunnen niet wachten op verkiezingen. Er worden nu klassen naar huis gestuurd, er wordt nu vier dagen lesgegeven. Er moet nu geld bij."
© ADR/Ellen van Gaalen — 'Meer centen voor docenten', de boodschap in Den Haag is glashelder. Directeur Marcel Groeneweg van het Haagse Pleysier College moest worden overgehaald om te gaan staken. ,,Ik ben daar eigenlijk niet zo van, maar begin er aan te wennen." Het is nodig, merkt hij op zijn school voor voortgezet speciaal onderwijs (vso). Zijn leraren geven 29 uur per week les en moeten veel van hun andere werk thuis doen.
Het is lastig om goede nieuwe mensen te vinden. ,,Voor mij is het inmiddels vooral belangrijk of iemand goed met de kinderen is, want de eis van extra diploma's kan ik niet meer stellen. Er komt bijna niemand op vacatures af." En dus staat hij vandaag weer tussen de stakende leraren. ,,We hebben intern al zo vaak gekeken wat we zelf nog kunnen. Wat moeten we nog doen?"© ADR/Ellen van Gaalen — Directeur Marcel Groeneweg (rechts) van het Haagse Pleysier College is niet zo van het staken, maar het begint te wennen. Ontdekken of er ondanks de gemiste lesdagen een grootmeester in je schuilt?
De stoet met protesterende leraren in Rotterdam heeft het Feyenoord-stadion bereikt.
Tijdens de landelijke onderwijsstaking zijn alle zes de locaties van de Leo Kanner Onderwijsgroep (LKO) gesloten. Een deel van de medewerkers is die dagen actief tijdens twee interne studiedagen die door de organisatie zijn georganiseerd. Daarnaast doet een deel van de medewerkers mee aan de staking. Het is voor het eerst dat alle zes de schoollocaties van de LKO hun deuren sluiten tijdens een landelijke staking.
,,We willen als bestuur en medewerkers gezamenlijk het signaal afgeven dat er echt structureel meer geld nodig is om goed onderwijs te kunnen garanderen'', zegt Rien Timmer, bestuursvoorzitter van de LKO. ,,De nieuwe CAO is een eerste stap in de goede richting, maar lost niet de groeiende problemen op. Er is echt structureel meer geld maar bijvoorbeeld ook meer beleidsvrijheid voor scholen nodig.''© Aletta van Pelt — Juf Aletta staat al 35 jaar voor de klas. Juf Aletta staat al bijna 35 jaar voor de klas, maar wie gaat haar straks vervangen. De 54-jarige juf van groep 8 van SOL Admiraal in de Zuid-Hollandse gemeente Hendrik-Ido-Ambacht houdt naar eigen zeggen 'amper het hoofd boven water'. Ook Aletta loopt vandaag mee in Rotterdam, want de vraag blijft... 'Hoe komen we aan nieuwe Aletta’s?'
Door de enorme toeloop ging de demonstratie in Rotterdam iets te laat van start. In De Kuip worden aanwezige actievoerders vermaakt met een stukje getrommel.
,,Ik wil jullie weer van harte welkom heten. Dat 'weer' is triest. Ze dachten dat we zouden inbinden maar we zeiden: we komen terug als er geen structureel geld komt'', zegt Leraren in Actie-voorzitter Peter Althuizen tegen de Haagse actievoerders. ,,Wij vragen veel meer. Dat willen we niet na de verkiezingen hebben maar nu. Welke regering zullen we dan hebben? 14 procent erbij dus waarom is er een loonkloof. Want die leraar verdient toch 4400 euro bruto? Mag ik de collega zien die dat verdient. Nee, niemand steekt de vinger op. Precies'', aldus de vakbondsleider.
© ADR/Ellen van Gaalen Aan het Lange Voorhout in Den Haag begint het al aardig vol te stromen met actievoerders. 'Arie, we zitten in de penarie', leest het op een van de protestborden, doelend op minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs Arie Slob. AD Haagse Courant-columnist en ras-Hagenees Sjaak Bral jut de menigte alvast wat op: ,,Als ik zeg: Arie Slob. Wat zeggen jullie dan." Boeeeee!
© ADR/Ellen van Gaalen Je zou het niet zeggen, maar deze dames van OBS Overvecht zijn boos.
Een treffende woordspeling of niet opgelet tijdens de les? Graafschap College dus.