De scholen kijken terug op een geslaagde stakingsdag. Bij dezen sluiten we het liveblog dan ook af. Dank voor het volgen en tot de volgende keer!
Gewapend met een megafoon weet docent Kasper Prick van het Sint Maartens College in Voorburg de menigte op te porren. De woorden die de afgelopen uren het vaakst uit zijn mond kwamen: 'wij zijn boos en teleurgesteld'.
,,Ja, toch wel in een minister die zelf uit het onderwijs komt maar het niet echt voor ons lijkt op te nemen. Hij verdedigt zich steeds door te zeggen dat er veel geld is gekomen maar mag best meer erkennen dat de problemen niet zijn opgelost."
Volgens de docent aardrijkskunde en zijn collega s zijn er best nog wat dingen te bedenken. Breng het aantal lesuren omlaag, ga achter de schoolbesturen aan als ze echt geld oppotten. ,,Veel leraren werken niet fulltime omdat er zoveel overwerk is. Dat doen ze dan in die tijd. Dat is gek."© ADR/Ellen van Gaalen — 'Wij zijn boos en teleurgesteld' kwam er voornamelijk uit de megafoon van aardrijkskundeleraar Kasper Prick (midden). De #onderwijspetitie van Ouders van Nu heeft bijna 45.000 ondertekenaars.
De proteststoet in Den Haag houdt stil voor het ministerie van OCW. Achter de ramen kijken ambtenaren toe. Van onderwijsminister Slob geen spoor, zo klinkt het op Twitter.
Vakbond Leraren in Actie mag met drie man naar binnen. ,,Maar geen zorgen, we nemen geen koffie aan." De bond mag in gesprek met de directeur- generaal van het ministerie.Amsterdamse humor...
Nee, geen spelfout dit keer.
Rob Jetten van coalitiepartij D66 zei in Den Haag dat het wat hem betreft tijd is om te 'stoppen met het rendementsdenken' in het onderwijs. Volgens hem heeft de sector al 'tien tot vijftien jaar kaalslag' te verduren en moet er meer tijd komen voor voorbereiding en begeleiding.
D66 wil zich voor de volgende begroting inzetten voor meer investeringen in onderwijs, maar ook in andere publieke sectoren. 'Les = more', is het uitgangspunt. Jetten gaf op Het Plein een gastles aan kinderen in een 'pop-up-lokaal', dat voor de gelegenheid was neergezet. Over bedragen moet hij eerst onderhandelen met de coalitiegenoten, CDA, VVD en ChristenUnie.© ADR/Ellen van Gaalen — Siem en moeder Monique in Den Haag. De 10-jarige Siem mocht kiezen: met zijn vader mee naar het werk of staken in Den Haag met zijn moeder. Hij koos voor de tweede optie. ,,Ik vind het wel leuk. Maar het duurt wel lang en is koud."
Siems moeder is docent Nederlands op het Goois Lyceum in Bussum. De leerlingen hebben geen les. Er waren zoveel stakende docenten dat er geen rooster meer viel te maken. ,,De actiebereidheid wordt steeds groter", vertelt Monique Weijnans. De leraren worstelen met grote klassen, een hoge werkdruk.
,,Dat ervaart echt niet meer alleen die ene docent die niet kan organiseren. Ik werk in de avonden, weekenden, vakanties. Haar zoon moet het erkennen. ,,Ze heeft echt bijna nooit tijd over voor me." Monique schiet in de lach. ,,Ach is het echt zo. Ja ik zit wel vaak achter mijn laptop in mijn vrije tijd. Dat is wel zo. Maar ik heb wel tijd voor je hoor."