1. 04/02/2020

  De Belgische minister van Volksgezondheid, Maggie de Block, meldt dat er een Belg besmet is met het nieuwe coronavirus. Het gaat om een van de negen Belgen die vanuit China zijn gerepatrieerd. De andere acht evacués zijn waarschijnlijk niet besmet. Zij waren allen negatief bij de controle.

  De Belgen werden na aankomst uitgebreid getest in het militair ziekenhuis Koningin Astrid in Brussel. ,,Eén van hen blijkt besmet te zijn met het nieuwe coronavirus. De testresultaten van de anderen waren negatief”, aldus de minister. De besmette persoon is overgebracht naar een ziekenhuis, maar vertoont nog geen ziektesymptomen.

  Op de vlucht vanuit China, die tevens een groep Fransen afzette in Parijs, zaten ook vijftien Nederlanders en twee Chinese partners. Zij lijken niet besmet en zijn naar basis Huis ter Heide gebracht om 'tot rust te komen' en worden nu onder quarantaine geplaatst. Dat kan thuis zijn, of in afzondering op een vakantiepark.

 2. 04/02/2020

  Het nieuwe coronavirus heeft een patiënt in Hongkong het leven gekost. De gezondheidsautoriteiten van de stadstaat hebben dat bekendgemaakt. De 39-jarige man overleed vandaag in het ziekenhuis, na acuut hartfalen, schrijft de South China Morning Post. Het is het tweede slachtoffer buiten het Chinese Vasteland.

 3. 04/02/2020

  Dat Chinese toeristen door de uitbraak en de verspreiding van het nieuwe coronavirus wegblijven uit onder meer Nederland, wordt nauwelijks gevoeld in de toerismesector. Ondanks de sterke groei van het toerisme vanuit China in de afgelopen jaren, is het aandeel Chinezen nog klein ten opzichte van het totaal aantal buitenlanders dat Nederland bezoekt, aldus ABN AMRO.

  ABN AMRO schetst onder meer een scenario waarbij de reisbeperkingen een jaar zouden duren. Als de 300.000 Chinezen een jaar weg zouden blijven zouden de horeca en detailhandel zo’n 1 miljard euro mislopen. Dat is 2 procent van de jaaromzet in die branches. De Chinezen staan erom bekend tot wel 75 procent meer uit te geven dan de gemiddelde toerist.

 4. 04/02/2020

  In Hongkong is een 39-jarige man overleden aan het coronavirus. Dat meldt de lokale nieuwszender TVB. Het is het tweede dodelijke slachtoffer buiten China. Hongkong heeft tot nu toe 15 gevallen van besmetting met het virus bevestigd. 

 5. 04/02/2020

  China heeft toegegeven dat het land niet adequaat heeft gereageerd op de uitbraak van het coronavirus. Het permanente comité van het politbureau, het dagelijkse bestuur van China, zegt dat er voortaan beter moet worden ingegrepen als zich een nationale noodsituatie voordoet.

  De Chinese president Xi Jinping zei dat het land een 'race tegen de klok' is begonnen om de verspreiding van het virus te beteugelen. Degenen die hun plichten verwaarlozen, zullen worden gestraft, zo meldde de staatsomroep CCTV.

  Zijn uitspraak is een reactie op de kritiek in het land dat de overheid te laat en niet daadkrachtig zou hebben ingegrepen. Chinese topambtenaren van de Communistische Partij hebben toegegeven dat ze tekort zijn geschoten, schrijft BBC News. Volgens de topambtenaren moeten de protocollen 'verbeterd worden'.

  Medische teams van het Volksbevrijdingsleger zijn inmiddels in Wuhan gearriveerd om de overwerkte en zwaarbelaste gezondheidsmedewerkers daar te ontlasten. Ook zullen zij het nieuwe ziekenhuis met 1.000 bedden, ver buiten het stadscentrum, gaan bemannen.