Dit liveblog is gesloten. Alle nieuwe berichtgeving over het coronavirus kun je lezen in ons nieuwe liveblog.
Onder de Amerikaanse evacués van het cruiseschip Diamond Princess in Japan blijken veertien personen tóch besmet te zijn met het nieuwe coronavirus Covid-19. Dat melden de Amerikaanse ministeries van Buitenlandse Zaken en Volksgezondheid in een gezamenlijke verklaring.
De veertien reizigers waren een dag of twee, drie voor vertrek nog negatief getest op het virus. Het nieuws over de besmetting kwam volgens de ministeries binnen toen de ongeveer 300 Amerikaanse cruisegangers al in het vliegtuig zaten dat hen naar de Verenigde Staten moest brengen. "Daarop werd besloten de veertien personen af te zonderen in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte in het vliegtuig. Ze zullen geïsoleerd blijven tijdens deze en andere vluchten'', luidt het.
Het vliegtuig wordt vanmorgen verwacht in Californië waar de passagiers van boord zullen gaan op de luchtmachtbases Travis Air Force Base en Joint Base San Antonio. Daar blijven ze twee weken in quarantaine.
Veertig van de ongeveer 300 Amerikanen op de Diamond Princess hen mochten niet van boord omdat ze positief waren getest. De veertig besmette personen zouden worden overgebracht naar ziekenhuizen in Japan.
De Diamond Princess ligt sinds 3 februari in quarantaine in de haven van Yokohama in Japan nadat bleek dat een man die in Hongkong aan wal was gegaan het virus had opgelopen. Op het schip werden reeds 355 besmettingen met het coronavirus vastgesteld, wat neerkomt op tien procent van de 3711 personen aan boord. Dat is de hoogste infectiegraad ter wereld.
Op het schip bevinden zich ook vijf Nederlanders die niet besmet zouden zijn.
Japan heeft de openbare viering van de verjaardag van de nieuwe keizer Naruhito, op 23 februari in de paleistuinen, geannuleerd. Dit uit angst voor verspreiding van het nieuwe coronavirus. "In de huidige context hebben we besloten het bezoek van het grote publiek aan het paleis ter gelegenheid van de verjaardag van Zijne Majesteit te annuleren", meldt het keizerlijk huis.
De Japanse regering riep de bevolking gisteren op om "onnodige" bijeenkomsten te vermijden.
Een schaarste aan toiletpapier heeft in Hong Kong geleid tot een wel heel opmerkelijk incident. Drie met messen bewapende mannen beroofden een vrachtwagenchauffeur vanmorgen van maar liefst 600 pakken wc-rollen. Dat gebeurde bij het lossen voor de deur van een supermarkt in Mong Kok, een van de historische wijken van de Chinese triaden (lokale maffia).
De buit vertegenwoordigt een waarde van meer dan 1.000 Hongkongse dollar (119 euro), zo verklaarde een politiewoordvoerder tegenover persbureau AFP. Videobeelden tonen politieagenten die voor een supermarkt om een aantal pallets wc-papier staan. Een ervan is slechts halfvol.
Televisiezender Now TV meldde later dat de politie twee verdachten had gearresteerd in een hotelkamer in de buurt van de plaats delict. In de kamer werden ook de wc-rollen teruggevonden.
De inwoners van Hong Kong hamsteren toiletpapier uit angst voor een tekort als gevolg van het coronavirus, Supermarkten kunnen de voorraad niet snel genoeg aanvullen waardoor zich lange rijen voor de ingang vormen.
Door het hamsteren is toiletpapier sinds twee weken schaars ondanks garanties van de overheid dat de bevoorrading niet wordt beïnvloed door de epidemie van virale longontsteking.
Om dezelfde reden zijn ook rijst, pasta, schoonmaakproducten en ontsmettingsmiddelen schaars geworden en staan consumenten in de rij voor deze producten.
Een collectieve hysterie heeft zich meester gemaakt van de inwoners van Hong Kong sinds het opduiken van het nieuwe coronavirus op het vasteland van China. Dit vanwege het trauma na de uitbraak van het dodelijke SARS-virus (ernstig acuut ademhalingssyndroom), in 2003. Ruim 8.000 mensen raakten besmet en het virus eiste 774 mensenlevens. Azië werd het zwaarst getroffen, met in Hong Kong bijna 300 doden.
Het Rode Kruis opent gironummer 7244 waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De hulporganisatie geeft wereldwijd voorlichting, psychosociale hulp en verleent assistentie in landen die al getroffen zijn. Voor de extra hulp is volgens de hulporganisatie 30 miljoen euro nodig.
"De hulp is bedoeld voor landen die al getroffen zijn door het virus maar zeker ook voor andere, kwetsbare landen in Afrika en het Midden-Oosten", aldus een woordvoerster. Gezien er over de gehele wereld wordt gereisd, is er ook een kans dat het virus opduikt in landen die al te maken hebben met meerdere crises. Vaak is de gezondheidszorg daar al overbelast.
Het gaat er ook om een extra vinger aan de pols te houden in landen met een overbelaste gezondheidszorg. "In zoveel mogelijk talen wordt informatie verstrekt over te nemen voorzorgsmaatregelen en hygiëne", aldus de woordvoerster.
"Met simpele maatregelen als voorlichting en handen wassen kunnen we al veel effect hebben", zegt de Nederlander Frido Herinckx, die de wereldwijde hulpverlening van het Rode Kruis coördineert.
"Omdat het om een nieuw virus gaat, waar nog niet alles duidelijk over is, ligt de verspreiding van fake news op de loer. Het is belangrijk dat mensen de juiste informatie krijgen, zodat zij weten wat er speelt, maar ook om onnodige paniek te voorkomen", aldus Herinckx.
Het dodental als gevolg van het nieuwe coronavirus in China is gestegen tot 1770. Dat hebben de Chinese autoriteiten maandagochtend bekendgemaakt. Het aantal is een stijging van 105 ten opzichte van een etmaal eerder.
Het aantal Chinese besmettingsgevallen door het virus, dat in december in de Chinese provincie Hubei de kop opstak, bedraagt nu 70.548. Zondag kwamen er 2048 gevallen bij. Van de meer dan 70.000 besmette personen zijn er volgens de Chinese autoriteiten 10.844 behandeld en ontslagen uit het ziekenhuis.
In de rest van de wereld zijn bijna 600 gevallen van besmetting vastgesteld. Buiten China vielen vijf doden: één in Hongkong, één in Taiwan, één in Japan, één in de Filippijnen en één in Frankrijk.
De gezondheidsautoriteiten van de Chinese provincie Hubei, waar het coronavirus in december 2019 uitbrak in hoofdstad Wuhan, maakt zojuist bekend dat er in Hubei momenteel 58.182 besmettingsgevallen zijn en dat 1696 mensen zijn overleden aan het coronavirus. Vandaag zijn er 100 mensen overleden aan het virus en zijn er 1933 nieuwe besmettingsgevallen bij gekomen. Zo meldt persbureau Reuters.
© REUTERS — Een personeelslid van een Starbucks in Beijing neemt de temperatuur bij een klant om te zien of die wellicht besmet is met het coronavirus. Rond 23.00 uur hebben de vliegtuigen die de Amerikaanse passagiers van cruiseschip The Diamond Princess terug naar huis vliegen Japan verlaten. Het gaat om gezonde passagiers. De ongeveer 40 Amerikanen die aan boord van het schip een besmetting met het coronavirus hebben opgelopen, zullen eerst in Japan worden behandeld.
Japan heeft zes nieuwe besmettingsgevallen van het coronavirus gemeld. Het gaat volgens het Ministerie van Volksgezondheid niet om mensen die aan boord van cruiseschip The Diamond Princess - dat aangemeerd ligt in de haven van Yokohama - zijn. Het totale aantal besmettingen in Japan komt daarmee op 412, waarvan 356 zieken op het cruiseschip.
Minstens 40 van de ongeveer 400 Amerikaanse passagiers die in de haven van het Japanse Yokohama van cruiseschip The Diamond Princess zijn gehaald zijn besmet met het coronavirus. Dat melden onder meer BBC en CNN. Zij zullen in Japan moeten blijven en behandeling ondergaan.
De overige Amerikanen worden naar hun thuisland gebracht waar zij een 14-daagse quarantaine moeten ondergaan.
Op het schip zitten nog vijf Nederlanders. Bij 355 mensen van de 3711 eerdere passagiers is er besmetting met het virus vastgesteld, het betekent een besmettingsgraad van bijna 10 procent.
© EPA — De Diamond Princess in de haven van Yokohama. Zeker 31 van de 91 Nederlandse passagiers die aan boord waren van cruiseschip de Westerdam, zitten nu nog op het schip. Dat meldt Holland America Line aan de NOS. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken kan dat getal nog niet bevestigen. ,,We zijn op dit moment de passagierslijsten naast elkaar aan het leggen."
De Westerdam ligt momenteel in een Cambodjaanse haven.
Een aantal passagiers is al van boord gegaan maar strandde in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh en Maleisië. Dit omdat hun vluchten werden gecanceld of omdat ze werden geweigerd. Dat gebeurde gisteren onder anderen met twee Nederlanders op een KLM-vlucht van Kuala Lumpur naar Schiphol. Aanleiding was het nieuws over de besmetting van een Amerikaanse vrouw met het coronavirus. Zij zat ook op de Westerdam en is het eerste besmettingsgeval van alle 1455 passagiers en 802 bemanningsleden.
Een onbekend aantal anderen is al weer teruggekeerd in Nederland. Zij zijn door het RIVM gevraagd contact op te nemen met de GGD in het gebied waar zij wonen. Veel andere Nederlandse passagiers van de Westerdam zijn nog 'zoek'.
© REUTERS — Het cruiseschip MS Westerdam ligt voor anker in de haven van Sihanoukville, Cambodja. In navolging van vijftien Nederlanders zijn ook de acht Belgen die twee weken geleden in verband met het coronavirus gerepatrieerd waren uit China, weer 'vrij'. De acht, die niet besmet waren met het virus, verbleven in quarantaine in het militair ziekenhuis in Neder-over-Heembeek. Ze mochten zondag het ziekenhuis verlaten.
Een andere Belg, die wel besmet was geraakt, mocht zaterdag al naar huis. De man werd twee weken geleden na zijn positieve test onmiddellijk in strikte afzondering opgenomen in het Sint-Pietersziekenhuis te Brussel. Hij was echter nooit ziek en vertoonde ook geen symptomen.
Twee andere Belgen, die pas later gerepatrieerd werden, moeten nog een tijdje in quarantaine blijven.
Ook in Taiwan is nu iemand overleden aan het coronavirus. Een 61-jarige taxichauffeur op het eiland voor de Chinese kust bezweek aan de gevolgen van het virus, meldt de minister van Volksgezondheid van Taiwan. Het slachtoffer, die ook aan diabetes en hepatitis B leed, was niet op het vasteland van China geweest. Hij had als taxichauffeur veel klanten uit China en Hong Kong.
De Taiwanees is het vijfde dodelijke slachtoffer van het virus buiten het vasteland van China. Ook een van zijn familieleden zou aan het virus lijden.
© EPA — Passagiers op het Taipei Songshan Airport in Taipei, Taiwan. In ieder geval twee Nederlanders zijn in de buurt geweest van de 83-jarige Amerikaanse op het schip Westerdam die besmet is geraakt met het Corona-virus, aldus een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De vrouw maakte samen met de twee Nederlanders deel uit van een groepje dat naar Schiphol zou reizen, maar dat ging niet door nadat de ziekte bij de vrouw was geconstateerd. Als de twee Nederlanders op enig moment wel naar Nederland komen, worden ze hier opgevangen door de GGD, die gaat uitzoeken wat er precies is gebeurd en gaat kijken wat er nodig is, meldt de RIVM-woordvoerder.
Nederlandse reizigers die in het buitenland zijn gestrand door het nieuwe coronavirus wordt geadviseerd contact op te nemen met hun reisorganisaties als ze terug willen naar Nederland. Dat zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is niet de taak van het ministerie om gezonde reizigers terug te halen, maar gestrande Nederlanders kunnen wel bij Buitenlandse Zaken terecht voor advies.
Het is een ingewikkelde situatie, benadrukt het departement. De lokale autoriteiten zijn verantwoordelijk voor hoe er met quarantaine en terugreizen wordt omgegaan.
Buitenlandse Zaken is wel in nauw contact met de Holland America Line, de rederij achter de Westerdam. Dat cruiseschip ligt nu in Cambodja. Een aantal passagiers is al van boord gegaan maar strandde in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh en Maleisië. Dit omdat hun vluchten werden gecanceld of omdat ze werden geweigerd. Dat gebeurde gisteren onder anderen met twee Nederlanders op een KLM-vlucht van Kuala Lumpur naar Schiphol. Aanleiding was het nieuws over de besmetting van een Amerikaanse vrouw met het coronavirus. Zij zat ook op de Westerdam en is het eerste besmettingsgeval van alle 1455 passagiers en 802 bemanningsleden.
Vijf Nederlanders zitten nog aan boord van cruiseschip Diamond Princess, voor de kust van Japan. Woensdag 19 februari loopt de quarantaine voor die reizigers af. Over hun terugreis moeten ze contact opnemen met hun reisorganisatie.
Het is niet duidelijk waar de 91 Nederlandse passagiers van cruiseschip de Westerdam zijn. ,,Hen wordt verzocht contact op te nemen met de GGD in het gebied waar ze wonen", verklaarde een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanmiddag tegenover Hart van Nederland.
Dat opnemen van contact lijkt nu extra belangrijk na het nieuws dat een 83-jarige Amerikaanse passagier van de Westerdam besmet is met het coronavirus. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het onduidelijk is hoe het verder moet met de Nederlanders die zijn gestrand in het buitenland. ,,Het is een heel onoverzichtelijke situatie. Mensen zijn verspreid geraakt en wij hebben geen overzicht wie waar is", aldus een woordvoerder.
Minstens veertien Nederlanders die op het cruiseschip zaten, zijn gestrand in Cambodja. Dat verklaarden twee van hen tegenover deze site. Ook zij spreken van een chaotische situatie.
Zeker veertien Nederlanders die cruiseschip Westerdam vrijdag mochten verlaten na twee weken op zee vanwege de coronacrisis, zitten nu vast in Cambodja. Door het nieuws over de besmette Amerikaanse medepassagier mogen ze hun hotel niet verlaten. ,,We voelen ons hier onveiliger dan op het schip’’, zegt Johan Kok uit Lekkerkerk over de telefoon vanuit Phnom Penh.
Van de zeventien mensen die op zondag 2 februari vanuit het Chinese Wuhan werden geëvacueerd naar Nederland - vijftien Nederlanders en twee Chinese partners -is niemand besmet met het coronavirus. De zeventien hebben hun quarantaine in goede gezondheid afgerond en die is nu opgeheven. Dat meldt de GGD Brabant-Zuidoost.
De groep zat twee weken in afzondering. Die periode is genoeg om vast te kunnen stellen of iemand het virus onder de leden heeft. Ze kunnen nu weer gaan en staan waar ze willen.
China bedong dat ze na hun evacuatie naar Nederland veertien dagen in afzondering zouden blijven. Die tijd mocht het leeuwendeel van hen wel thuis uitzitten. Maar ze moesten binnenblijven en mochten bijvoorbeeld geen bezoek ontvangen of pakjes aannemen.
Een aantal zat in de centrale opvang in het Utrechtse dorp Huis ter Heide. De evacués belden dagelijks met de GGD. Ze waren gevraagd om eenmaal per dag hun temperatuur op te meten en te letten op ziekteverschijnselen. Niemand heeft klachten gekregen.
De tweede groep Nederlanders - die op 9 februari terugkeerde - zit thuis in quarantaine. Daarom wordt de centrale opvang gesloten, meldt de GGD Brabant-Zuidoost.
Elf bussen staan klaar om de Amerikaanse passagiers aan boord van de Diamond Princess te "redden". Volgens passagier Matthew Smith, aan boord van het schip met de hoogste infectiegraad ter wereld, schreeuwde een vrouw gisterenavond: ''Haal me van dit schip!''.
Met de 355 vastgestelde besmettingen aan boord van cruiseschip Diamond Princess is dit het grootste cluster van het dodelijke virus buiten China. Volgens gezondheidsexperts bevestigt wat er nu gebeurt op The Diamond Princess de gedachte dat het virus zich goed kan verspreiden in kleine ruimtes. Cruises zorgen er zo voor het virus zich verder verspreidt via druppeltjes in de lucht of besmette oppervlakten. Lees hier meer over hoe het is aan boord. Passagiers aan boord willen graag hulp, zo roept een Brits stel op tot de hulp van zakenman en oprichter van luchtvaartmaatschappij Virgin Richard Branson.