1. 24/02/2020

  Dit liveblog is afgesloten.

 2. 24/02/2020

  Het aantal sterfgevallen in China is opnieuw fors gestegen. De nationale gezondheidscommissie meldde dat maandag 150 patiënten aan het coronavirus zijn overleden. Dat is het hoogste aantal dat tot nu toe in een etmaal is geregistreerd. Sinds de uitbraak zijn er 2592 mensen omgekomen in China.

  Het aantal geïnfecteerden steeg met 409 en komt uit op ruim 77.000 gevallen. Het overgrote deel van de nieuwe sterfgevallen en besmettingen is vastgesteld in de provincie Hubei.

  Deskundigen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) hebben het afgelopen weekend de afgesloten Chinese stad Wuhan, het epicentrum van de dodelijke uitbraak van de virusziekte, bezocht. Het is de eerste keer dat de WHO in de stad met meer dan 11 miljoen mensen is geweest sinds het coronavirus toesloeg. Ze hebben onder meer twee ziekenhuizen geïnspecteerd.

  Instanews image
  © EPA — Een patiënt die genezen is verklaard en uit het ziekenhuis in Wuhan is ontslagen wordt buiten gedesinfecteerd.
 3. 24/02/2020

  Het aantal doden in Zuid-Korea door het nieuwe coronavirus is gestegen naar zeven. In het land zijn nog eens 161 mensen besmet met het virus. In totaal zijn 763 ziektegevallen vastgesteld in het Oost-Aziatische land.

  Net als de andere gevallen, zijn de meeste nieuwe besmettingen (129) gelinkt aan een religieuze beweging in Daegu, de vierde stad van het land. De burgemeester van die metropool riep de 2,5 miljoen inwoners zaterdag op om binnen te blijven.

  President Moon Jae-in kondigde zondag aan dat wordt opgeschaald naar het hoogste alarmniveau voor dergelijke uitbraken: code rood. De regering heeft de schoolvakanties met een week verlengd en is van plan strakker toezicht te houden op het monitoren van mensen die vanuit China het land binnenkomen.

  Instanews image
  © AFP — Gezondheidsmedewerkers in de Zuid-Koreaanse stad Daegu.
 4. 24/02/2020

  Vier Chinese provincies, Yunnan, Guangdong, Shanxi en Guizhou, hebben het niveau van de noodtoestand vanwege het coronavirus naar beneden gebracht. Dat heeft de lokale gezondheidscommissie laten weten.

  Yunnan en Guizhou hebben de noodtoestand verlaagd van niveau I naar niveau III, terwijl Guangdong en Shanxi hun maatregelen hebben laten zakken tot niveau II.

  China heeft een uit vier lagen bestaand systeem in geval van noodsituaties in de gezondheidszorg die bepalen welke maatregelen er moeten worden uitgevoerd, met niveau I als meest serieuze bedreiging.

  De provincie Gansu was de eerste die zijn maatregelen vrijdag verlaagde, gevolgd door Liaoning op zaterdag.

 5. 24/02/2020

  Het treinverkeer tussen Oostenrijk en Italië is hervat nadat twee vrouwen die symptomen van het coronavirus vertoonden, negatief testten. Dat melden de Oostenrijkse autoriteiten.

  Het treinverkeer op de Brennerpas, die Italië met Duitsland verbindt via Oostenrijk, was zondag urenlang opgeschort omdat twee Duitse vrouwen in een trein koorts hadden. Ongeveer 500 passagiers hebben daardoor urenlang gedwongen stil gestaan bij de Italiaans-Duitse grens. Ze werden tijdens hun wachtperiode verzorgd door de Oostenrijkse federale spoorwegen.

  De trein zal nu spoedig vertrekken, laat de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer weten in een mededeling. Naar verwachting zal het treinverkeer maandag weer normaal verlopen.