1. 26/02/2020

  Dit blog is afgeslotenLees hier de laatste ontwikkelingen.

 2. 26/02/2020

  De GGD's in ons land worden overspoeld met telefoontjes van burgers, zorgverleners en organisaties die zich zorgen maken over het nieuwe coronavirus. ,,We zijn daar op dit moment erg druk mee. We begrijpen de bezorgdheid, maar paniek is niet nodig", zegt teamhoofd en arts infectieziekten van de GGD in Amsterdam Anja Schreijer.

  Ze spreekt namens GGD GHOR Nederland, de overkoepelende brancheorganisatie van de 25 Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD's) en Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio (GHOR). ,,Om te beginnen is er nog niet één coronapatiënt in Nederland, maar we hebben ook een heel goed en fijnmazig systeem om de ziekte te beteugelen en als dat eventueel niet lukt zoveel mogelijk te vertragen." 

  Beteugeling lijkt volgens haar in de ons omringende landen vooralsnog goed te lukken. De arts wil mensen ook op het hart drukken vóór alles op de site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) te kijken: ,,Daar staat voldoende goede informatie op." Sinds eind januari is er al een meldingsplicht voor artsen bij een verdenking van het virus.


 3. 26/02/2020

  Nederland kent nog geen besmettingen met het nieuwe coronavirus, maar de LaptopShop in het Forumgebouw van de universiteit van Wageningen, die doorgaans alleen met computervirussen wordt geconfronteerd, nam al verregaande 'voorzorgsmaatregelen'.

  De actie met een waarschuwingsbordje viel niet bij iedereen in goede aarde. Een fotograaf die een foto wilde maken van de aankondiging dat 'in verband met het virus geen eigendommen van klanten meer worden aangeraakt' werd bruusk het gebouw uitgezet.

 4. 26/02/2020

  President Trump gaat vandaag iets roepen over 'nepnieuws' rond het coronavirus.

 5. 26/02/2020

  De Duitse krant Bild schrijft dat een Duitse soldaat van de Lufwaffe mogelijk in contact is geweest met de besmette man uit Langbroich, die gisteren met een zware longontsteking werd opgenomen in een ziekenhuis in Düsseldorf. Ook 's mans vrouw bleek vandaag besmet te zijn.

  De militair ligt in een ziekenhuis met verschijnselen die duiden op een besmetting met het virus. Een test moet uitwijzen of de soldaat daadwerkelijk Covid-19 heeft. Tot het resultaat bekend is, mogen medewerkers van de luchtmachteenheid in Keulen hun werkplek niet verlaten. De basis is afgesloten.