1. 09/03/2020

  Na een korte toelichting van het rechtsbijstandsteam dat de slachtoffers bijstaat, is de eerste dag van het MH17-proces ten einde gekomen. Morgen begint de rechtszaak om 10.00 uur. Dan komt de stand van zaken van het onderzoek aan de orde. 

  Bedankt voor het volgen. 

 2. 09/03/2020

  Poelatovs advocaten moeten op 8 juni hun onderzoekswensen op tafel leggen. 

  De zitting wordt nu onderbroken tot 15.45 uur. 

 3. 09/03/2020

  Poelatovs advocaat Van Eijck stelt de vraag waarom het niet sluiten van het luchtruim boven Oost Oekraïne nauwelijks onderwerp is geweest van het strafrechtelijk onderzoek. Volgens hem had dat wel gemoeten. 

  Drie dagen voor de ramp verhoogde Oekraïne de minimale vlieghoogte. De reden daarvoor werd niet gegeven, aldus Van Eijk. Oekraïne ging niet hoger dan ongeveer 7 kilometer. Rusland verhoogde de minimale vlieghoogte tot 16 kilometer in verband met militaire activiteiten. 

  Van Eijk noemt het een opzienbarende keuze om de beperkte sluiting van het luchtruim niet te onderzoeken. Hij kondigt aan hier uitvoerig op terug te komen. 

 4. 09/03/2020

  De verdediging van Oleg Poelatov begrijpt dat de uitoefening van zijn recht kwetsend kan zijn voor de nabestaanden. Ten Doesschate: ,,We proberen rekening met hen te houden." 

  Zijn tweede advocaat Boudewijn van Eijck bespreekt nu onderzoekswensen van de verdediging. Hoewel de advocaten het grote dossier nog maar net in handen hebben, weten ze dat er veel onderzoekswensen zullen gaan volgen. 

 5. 09/03/2020

  Oleg Poelatov voelt zich niet verantwoordelijk voor het neerhalen van MH17 of de gevolgen ervan, aldus advocaat Ten Doesschate. ,,Hij stelt dat hij er niets mee te maken heeft gehad. Daarom wil hij zich verdedigen."