1. 22/03/2020

  Let op! Dit liveblog is gesloten. Wegens het hoge aantal nieuwsberichten rondom het coronavirus zijn wij genoodzaakt eens in de zoveel dagen een nieuw blog aan te maken. Het nieuwe liveblog vind je hier.

 2. 22/03/2020

  Ook het Russische leger stuurt (net als Cuba) medische hulp naar Italië, na een bevel van president Vladimir Poetin. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie in een statement.

  Poetin sprak zaterdag telefonisch met de Italiaanse premier Giuseppe Conte en bood in het gesprek hulp aan in de vorm van mobiele ontsmettingsvoertuigen en specialisten die de zwaarst getroffen Italiaanse regio's zullen komen helpen. Militaire vliegtuigen zullen snel acht mobiele brigades van militaire medici zenden, alsook de speciale voertuigen en ander medisch materiaal. 

 3. 22/03/2020

  ,,Het virus zal nog maanden bij ons blijven", herhaalt RIVM-directeur vandaag nog eens bij NU.nl. Volgens hem zijn het geen bijzondere weken waar we ons in bevinden, maar bijzondere maanden. 

  Over jaren wil hij nog niet spreken: ,,Voor de langere termijn komen er steeds meer onzekerheden. Er wordt gewerkt aan behandelingen, aan een vaccin, dus om nu meteen de schaduw een jaar vooruit te werpen gaat me echt te ver. Er moet weliswaar een heleboel gebeuren, maar de wetenschap staat niet stil, er zullen nieuwe inzichten komen."

 4. 22/03/2020

  Cuba stuurt dit weekend een 52-koppig team van artsen en verpleegkundigen naar Italië om er te helpen in de strijd tegen het coronavirus. Dat gebeurt op vraag van Lombardije, de regio die het ergst door de crisis is getroffen.

  Sinds de Cubaanse revolutie in 1959 stuurt Cuba regelmatig medische teams naar rampplaatsen over de hele wereld, vooral derdewereldlanden. Het is echter de eerste keer dat er een team naar Italië, een van de rijkste landen ter wereld, trekt. De afgelopen dagen stuurde Cuba ook teams naar Venezuela, Nicaragua, Jamaica, Suriname en Grenada.

  Cuba heeft een goed ontwikkeld gezondheidszorgsysteem, al heeft dat wel te lijden onder de ineenstorting van het communistisch blok. Veel Cubaanse ziekenhuizen zijn aan herstellingen toe en de Cubanen zeggen dat ze moeilijk aan medicijnen te komen. 

  Ondertussen verscherpt het land zelf ook de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te perken. Momenteel zijn er 25 bevestigde besmettingen. Vrijdag kondigde president Miguel Diaz-Canel aan dat het land vanaf dinsdag zijn grenzen zal sluiten voor buitenlanders. Het toerisme, een van de pijlers van de Cubaanse economie, krijgt daardoor een flinke klap.

  Instanews image
  © REUTERS — Cubaanse artsen voor hun vertrek naar Italië met een portret van de voormalige Cubaanse president Fidel Castro.
 5. 22/03/2020

  De circa 1,3 miljard inwoners van India moeten zondag veertien uur binnenblijven vanwege een landelijk uitgaansverbod dat is ingesteld om verspreiding van het coronavirus af te remmen.

  Het verbod duurt van zeven uur 's ochtends (lokale tijd) tot negen uur in de avond. Premier Narendra Modi zei kort voordat de maatregel van kracht werd dat het uitgaansverbod ,,enorme kracht zal geven'' aan de Indiase bestrijding van het coronavirus. ,,De stappen die we nu nemen, zullen ons in de toekomst helpen'', stelde Modi. ,,Blijf binnen en gezond.''

  Meerdere staten in India zijn op slot gegaan om besmettingen te voorkomen. Komende week weert het land alle internationale passagiersvluchten en eerder zijn visumaanvragen voor de meeste landen al stopgezet. 332 gevallen van het longvirus zijn bekend in India, vijf patiënten zijn overleden.