1. 01/04/2020

  De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse betaalt voorlopig geen inschrijfgeld terug aan lopers die afzien van hun deelname in 2020. Daartoe is besloten omdat een besluit over eventuele afgelasting van het internationale wandelevenement in verband met de uitbraak van de coronacrisis nog weken zal gaan duren. De organisatie wil daarover uiterlijk eind april de knoop doorhakken, aldus een woordvoerster vandaag.

  ,,Als we moeten afgelasten zullen we de pijn met zijn allen moeten dragen en de lasten naar redelijkheid en billijkheid moeten delen. We zullen een deel van het inschrijfgeld dan retourneren, maar ook een deel niet", aldus het Vierdaagsebestuur. Hoe die verdeling precies uitvalt, wordt uitgezocht.

 2. 01/04/2020

  Twee zogenoemde coronahoesters zijn vandaag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen aan de agenten die ze hebben bespuugd na hun arrestatie.

  De hoogste celstraf ging naar een 32-jarige man uit Biddinghuizen. Hij kreeg een celstraf van 12 weken, waarvan twee voorwaardelijk. Hij had in maart tijdens een rit in een politieauto van Nunspeet naar het politiebureau in Apeldoorn gespuugd in de richting van een politieagent en riep daarbij 'ik heb corona'. Een 45-jarige man uit Zutphen kreeg een celstraf van 8 weken voor soortgelijk gedrag. Beide mannen moeten ook eerder opgelegde voorwaardelijke straffen voor andere vergrijpen uitzitten.

  De agenten verkeren nu in onzekerheid over hun gezondheid en die van hun omgeving, zei de officier tijdens de zitting. In meerdere regio’s worden coronahoesters veroordeeld en gearresteerd. De politie hield dinsdag een 52-jarige man uit Eindhoven aan die een baliemedewerkster van een ziekenhuis in het gezicht had gehoest. Hij wordt verdacht van poging tot zware mishandeling.

 3. 01/04/2020

  De makers van de virale hit 'Baby Shark' hebben een nieuwe variant op hun kraker gemaakt: 'Wash your hands'. Zo willen ze kinderen leren hoe ze op de juiste manier hun handen moeten wassen. Werd het thuis werken je al lastig gemaakt door je kinderen? Maak je klaar om de hele dag dit liedje in je hoofd te hebben:

 4. 01/04/2020

  In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en Stadskanaal in Groningen, Scherpenzeel in Gelderland, Beek in Limburg en Noord-Beveland in Zeeland hebben volgens het RIVM nog geen coronagevallen.

  Het oosten van Noord-Brabant en het noorden van Limburg zijn naar verhouding het zwaarst getroffen door het coronavirus. Zo heeft de Limburgse gemeente Peel en Maas 246,4 besmettingen per 100.000 inwoners. Ook Boekel (213,3), Bernheze (195,2), Gemert-Bakel (182,3), Uden (173,3) en Cranendonck (165,4) hebben relatief veel coronapatiënten.

 5. 01/04/2020

  De Consumentenbond wil dat mensen die ter vergoeding van een geannuleerde vlucht een voucher krijgen hun geld nog terug kunnen krijgen als de luchtvaartmaatschappij failliet gaat. Dat schrijft de organisatie in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de Consumentenbond moet de overheid garant staan.

  Aanleiding voor de brief is de voucherregeling voor reizigers van wie de vliegreis vanwege de corona-uitbraak niet doorgaat. Die werd maandag gepresenteerd door minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en de luchtvaartbranche. 

  Vliegmaatschappijen kunnen gedupeerden een voucher aanbieden waarmee die later een vlucht kunnen boeken. Die vouchers zijn een jaar geldig. Na dat jaar kunnen consumenten het ongebruikte bedrag terugkrijgen. Het initiatief om het restbedrag uit te betalen, ligt dan bij de luchtvaartmaatschappijen.