Het debat is afgelopen, straks volgen de stemmingen. Einde van dit liveblog.
Volgens premier Rutte heeft de regering een beroep gedaan op alle bedrijven om geen werknemers te ontslaan tijdens de crisis. Het kabinet zal de KLM vragen om tekst en uitleg te geven over mediaberichten dat de maatschappij dat wél van plan is bij medewerkers met tijdelijke contracten.
Debat nu 10 minuten geschorst zodat kabinet moties kan wegen.
Lid Van Haga dient een motie in die regering vraagt ruimhartig te zijn met geven noodsteun en een motie om intensief te testen op corona.
Baudet (Forum) dient motie in om economie kickstart te geven na de crisis, motie om snel steekproefsgewijs te testen op immuniteit voor corona en motie om grenscontroles in te voeren op korte termijn.
Azarkan (Denk) dient een motie in om taxichauffeurs en markthandelaren ook noodsteun te geven en een motie om mensen met een religieuze achtergrond altijd snel te kunnen begraven in Nederland, nu dat niet in het thuisland kan.
Henk Krol (50Plus) dient een motie in om invalmedewerkers voor langere termijn te behouden voor de zorg.
Ouwehand (PvdD) dient een motie in om banken te bewegen boeterentes drastisch te verlagen en een motie om dierverzorgers en dierenartsen op de lijst van cruciale beroepen te plaatsen.
Asscher (PvdA) dient een motie in om ic-capaciteit op te schalen, bijvoorbeeld naar 3000 bedden en een motie om zorgmedewerkers te ondersteunen tijdens de crisis. Ook hij sluit zich aan bij vragen over de KLM.
Marijnissen (SP) vreest eveneens voor de positie van flexwerkers. Ze dient een motie in die het kabinet oproept om te controleren of bedrijven die gebruik hebben gemaakt van de noodregeling van het kabinet, geen bonussen of dividend uitkeren.
Ook Klaver (GroenLinks) is woedend over het voornemen van de KLM. ,,De premier moet duidelijk maken dat we dit als aandeelhouder niet zullen accepteren."
Jetten (D66) wil dat het kabinet met de KLM een gesprek aangaat over het dreigend ontslag van werknemers zonder vast contract. Hier moet vóór het weekend duidelijkheid over komen.
Wilders (PVV) dient een motie in om het kabinet te bewegen extra Duitse ic-bedden te regelen, een motie om vliegverkeer vanuit brandhaarden als New York te weren en een motie om religieuze diensten ook te verbieden. Deze zijn nu uitgezonderd van de beperkende maatregelen, maar wel onder voorwaarden.
De minister gaat richting afronding. Hierna mag de Kamer kort moties indienen, die het kabinet dan een oordeel meegeeft. En dan is het stemmen geblazen. Dat zal niet om 19.00 uur gebeuren (dat was het schema), maar waarschijnlijk rond uurtje of negen (na de dinerpauze).
De Jonge voelt voor meer controle op Schiphol. Maar dat moet diplomatiek worden afgestemd, zegt hij. ,,We moeten als Nederland niet eenzijdig vluchten uit bepaalde landen uitsluiten."
De Jonge: ,,Het is nog steeds ongelooflijk moeilijk om aan persoonlijke beschermingsmiddelen te komen. Er is ook ongelooflijk veel besteld. Maar we kunnen pas tevreden zijn als het hier is. En de luchtbrug met China is opgezet."
Hoeveel testen is genoeg? Jonge: ,,Ik ben grenzeloos in mijn wil om te testen. We denken uiteindelijk comfort te hebben om iedereen te testen die we willen in de belangrijkste sectoren." Outbreak Management Team komt maandag met testadvies. De ministeriële crisiscommissie buigt zich dan dinsdag over de vraag hoeveel Nederlanders we op immuniteit gaan testen. De minister belooft al wel dat het kabinet zo snel mogelijk en op zo groot mogelijke schaal wil testen.
De minister is ruim een uur bezig nu en pas bij het tweede blokje. Dijkhoff (VVD) maakt een gebaar dat het best wat korter mag. ,,Ik ga mijn best doen", zegt De Jonge.
De Jonge benadrukt dat ziekenhuizen geen mensen afraden zich te laten behandelen op een ic omdat ze daar te oud voor zouden zijn. Er is geen leeftijdsgrens. Maar niet iedere zieke is er beter af, zegt hij. ,,Het is een marathon. Je verbrandt 10 duizend calorieën per dag. Na een paar weken heb je geen spieren meer over. Niet iedereen kan dat aan.''