1. 05/04/2020

  Met een kleine vertraging is repatriëringsvlucht KL828 rond 08.00 uur (Nederlandse tijd) opgestegen vanuit Sydney. Via Kuala Lumpur komen de gestrande Nederlanders naar Amsterdam. In totaal worden de komende dagen zo'n 2000 Nederlanders weer naar huis gevlogen. 

 2. 05/04/2020

  Ook in Breda was het raak. Daar is een groot huisfeest - compleet met dj, geluidsinstallatie en lichtshow - stopgezet. Op het feest waren tientallen personen aanwezig. Schrijnend: een straat verderop was ambulancepersoneel bezig met een mogelijke coronapatiënt.

 3. 05/04/2020

  Opnieuw zijn feestvierders in Brabant dit weekend stiekem bijeengekomen. Ditmaal moest de politie ingrijpen op een bijeenkomst in Middelbeers. Hier waren meer dan tien jongeren aan het feesten.

  Dat meldt een betrokken wijkagente op sociale media. Ze benadrukt nog maar eens dat feesten, ook op privéterrein, strafbaar is vanwege de noodverordening. Die geldt om de verspreiding van het corona-virus tegen te gaan.

 4. 05/04/2020

  Decennia van slechte eetgewoontes in Mexico hebben de bevolking opgezadeld met een epidemie van gezondheidsproblemen als obesitas, die hen kwetsbaarder maken voor het nieuwe coronavirus. Dat zei de Mexicaanse ondersecretaris van Gezondheid Hugo López-Gatell gisteren op een persconferentie.

  In Mexico zijn tot dusver 1890 coronapatiënten bekend en 79 doden als gevolg van het virus. "Deze mensen hadden jammer genoeg chronische ziekten of waren ouder", zei López-Gatell. "Dit is het resultaat van minstens vier decennia van slechte voeding, een dieet dat is gecreëerd door producten met een lage voedingskwaliteit en zeer hoge calorieën, met name in bewerkte voedingsmiddelen."

  Volgens de overheidsfunctionaris heeft Mexico een van 's werelds hoogste diabetes- en obesitascijfers. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei eerder dat diabetespatiënten tot de risicogroep behoren die ernstig ziek kan worden door het coronavirus.

 5. 05/04/2020

  De regering van Sint Maarten heeft de noodtoestand uitgeroepen. Het land gaat de komende twee weken grotendeels op slot, zo maakte minister-president Silveria Jacobs gisteren bekend.

  Vanaf vandaag mogen inwoners niet meer de straat op als dat niet noodzakelijk is. Mensen met essentiële beroepen, zoals bijvoorbeeld vuilnisman, krijgen een pas om wel het huis te mogen verlaten.

  Alle winkels, waaronder supermarkten, mogen alleen open in noodgevallen. De maatregel wordt na een week geëvalueerd om te bepalen of de lockdown gedeeltelijk kan worden opgeheven om inwoners in staat te stellen de noodzakelijke voorraden te kopen, laat Jacobs weten.

  Volgens The Daily Herald zorgde de aankondiging van de lockdown voor lange rijen bij de supermarkt. Inwoners wilden voorraden inslaan in de laatste paar uur dat de winkels nog open waren.

  Op Sint Maarten zijn tot dusver 25 besmettingsgevallen vastgesteld. Vier mensen zijn aan de gevolgen ervan overleden.