Met een kleine vertraging is repatriëringsvlucht KL828 rond 08.00 uur (Nederlandse tijd) opgestegen vanuit Sydney. Via Kuala Lumpur komen de gestrande Nederlanders naar Amsterdam. In totaal worden de komende dagen zo'n 2000 Nederlanders weer naar huis gevlogen.
Ook in Breda was het raak. Daar is een groot huisfeest - compleet met dj, geluidsinstallatie en lichtshow - stopgezet. Op het feest waren tientallen personen aanwezig. Schrijnend: een straat verderop was ambulancepersoneel bezig met een mogelijke coronapatiënt.
Opnieuw zijn feestvierders in Brabant dit weekend stiekem bijeengekomen. Ditmaal moest de politie ingrijpen op een bijeenkomst in Middelbeers. Hier waren meer dan tien jongeren aan het feesten.
Dat meldt een betrokken wijkagente op sociale media. Ze benadrukt nog maar eens dat feesten, ook op privéterrein, strafbaar is vanwege de noodverordening. Die geldt om de verspreiding van het corona-virus tegen te gaan.
Decennia van slechte eetgewoontes in Mexico hebben de bevolking opgezadeld met een epidemie van gezondheidsproblemen als obesitas, die hen kwetsbaarder maken voor het nieuwe coronavirus. Dat zei de Mexicaanse ondersecretaris van Gezondheid Hugo López-Gatell gisteren op een persconferentie.
In Mexico zijn tot dusver 1890 coronapatiënten bekend en 79 doden als gevolg van het virus. "Deze mensen hadden jammer genoeg chronische ziekten of waren ouder", zei López-Gatell. "Dit is het resultaat van minstens vier decennia van slechte voeding, een dieet dat is gecreëerd door producten met een lage voedingskwaliteit en zeer hoge calorieën, met name in bewerkte voedingsmiddelen."
Volgens de overheidsfunctionaris heeft Mexico een van 's werelds hoogste diabetes- en obesitascijfers. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei eerder dat diabetespatiënten tot de risicogroep behoren die ernstig ziek kan worden door het coronavirus.
De regering van Sint Maarten heeft de noodtoestand uitgeroepen. Het land gaat de komende twee weken grotendeels op slot, zo maakte minister-president Silveria Jacobs gisteren bekend.
Vanaf vandaag mogen inwoners niet meer de straat op als dat niet noodzakelijk is. Mensen met essentiële beroepen, zoals bijvoorbeeld vuilnisman, krijgen een pas om wel het huis te mogen verlaten.
Alle winkels, waaronder supermarkten, mogen alleen open in noodgevallen. De maatregel wordt na een week geëvalueerd om te bepalen of de lockdown gedeeltelijk kan worden opgeheven om inwoners in staat te stellen de noodzakelijke voorraden te kopen, laat Jacobs weten.
Volgens The Daily Herald zorgde de aankondiging van de lockdown voor lange rijen bij de supermarkt. Inwoners wilden voorraden inslaan in de laatste paar uur dat de winkels nog open waren.
Op Sint Maarten zijn tot dusver 25 besmettingsgevallen vastgesteld. Vier mensen zijn aan de gevolgen ervan overleden.
De Engelse zangeres Marianne Faithfull is in een ziekenhuis in Londen opgenomen vanwege besmetting met het coronavirus. Dat heeft haar manager zondag meegedeeld. De toestand van de 73-jarige ex van The Rolling Stones-zanger Mick Jagger is stabiel.
© AFP — Marianne Faithfull. Op het Chinese vasteland zijn zaterdag 30 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Een stijging van 11 vergeleken met vrijdag. Dat heeft de Nationale Gezondheidscommissie zondag in een verklaring gemeld.
Op het vasteland zijn in totaal 81.669 besmettingen met Covid-19 geregistreerd. Het dodental is met drie gestegen tot 3.329.
Er kwamen volgens de autoriteiten 47 coronapatiënten bij die geen symptomen vertonen. Een dag eerder werden er 64 nieuwe geïnfecteerden zonder klachten gemeld.
Dergelijke gevallen voeden de vrees voor een nieuwe golf van besmettingen in het land. De regering heeft lokale gezondheidsdiensten opgedragen het opsporen en isoleren van coronapatiënten zonder symptomen op te voeren.
In de provincie Hubei, voormalig epicentrum van de corona-uitbraak, werden geen nieuwe infecties vastgesteld.
© AFP — Verkopers met mondkapjes prepareren een barbecue op een markt in Wuhan in de provincie Hubei. Suriname heeft een omstreden besluit teruggedraaid na kritiek van inwoners. Sinds kort moesten Surinamers die thuis in quarantaine werden geplaatst een kleine duizend euro betalen zodat de overheid bewakers kon inhuren om te voorkomen dat mensen hun huis zouden verlaten. Maar de kosten van de beveiliging betaalt de overheid nu toch zelf.
Dit heeft Jerry Slijngaard, voorzitter van het Covid-19 managementteam van Suriname, zaterdagavond (lokale tijd) bekendgemaakt tijdens een speciale tv-uitzending. Met dit besluit geeft de overheid gehoor aan de kritiek van een groep repatrianten die vanuit Nederland terug willen naar Suriname. De mensen die al betaald hebben, krijgen hun geld terug, aldus Slijngaard.
De ongeveer duizend mensen die de komende weken opgehaald zullen worden uit Nederland, moeten allemaal verplicht 14 dagen in quarantaine. Ze kunnen ervoor kiezen om deze periode op een door de overheid aangewezen locatie door te brengen of dat in hun eigen huis te doen.
De Surinaamse autoriteiten willen met de quarantainemaatregelen de verspreiding van het coronavirus voorkomen. Het eerste geval van de ziekte werd op 13 maart vastgesteld, de teller staat nu op tien gevallen. Eén patiënt is overleden aan de gevolgen van het virus.
KLM begint zondag met de repatriëring van een groep van 2000 Nederlanders vanuit Australië en Nieuw-Zeeland.
Om 7.40 uur Nederlandse tijd (15.40 uur in Sydney) vliegt een groep van bijna 300 Nederlanders via Kuala Lumpur terug naar Schiphol met een speciale KLM-vlucht. Het is namelijk voor het eerst in 20 jaar dat er weer een KLM-vliegtuig vanaf Sydney Airport opstijgt. KLM verwacht dat vlucht KL0828 maandag om 6.00 uur Nederlandse tijd op Schiphol aankomt.
KLM haalt tot en met 10 april bijna 2000 Nederlanders terug uit Australië en Nieuw-Zeeland. Dat gebeurt in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De eerste groep van 300 passagiers uit Australië arriveert zondag voor 6.00 uur op Schiphol met vlucht KL0812, deze passagiers zijn eerst met KLM-partner Malaysia Airlines van Sydney naar Kuala Lumpur gevlogen.
KLM noemt de repatriëringsvluchten vanuit Australië extra speciaal. Sinds december 1950 vloog KLM vijftig jaar lang heen en weer naar Sydney, totdat de samenwerking met Malaysia Airlines werd uitgebreid. Sindsdien neemt KLM het traject tot Kuala Lumpur voor haar rekening.
In Brazilië is het aantal doden als gevolg van het coronavirus sinds gisteren met 73 toegenomen tot 432. Het gaat om de hoogste stijging in één dag sinds het begin van de uitbraak. Het aantal geregistreerde besmettingen bedraagt nu 10.278 (tegen 9056 een dag eerder), maar er zijn nog duizenden mensen getest waarvan de uitslag nog niet bekend is.
Het Braziliaanse ministerie van Gezondheid maakt zich vooral zorgen om de deelstaten São Paulo, Rio de Janeiro, Ceará en Amazone en het Distrito Federal waartoe de hoofdstad Brasília behoort. In die gebieden ligt de besmettingsgraad boven het nationaal gemiddelde en dreigt een ongecontroleerde stijging.
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die het coronavirus regelmatig 'een griepje' noemt en de sociale isolatie en winkelsluitingen die in veel steden gelden wil beëindigen, heeft het land opgeroepen zondag 'religieus te vasten, om Brazilië zo van dit kwaad te verlossen'. Bolsonaro plaatste zaterdag op sociale media een video met de oproep, gesteund door tal van evangelische kerkleiders en politici. De evangelische kerkgemeenschap vormt een van de belangrijkste steunpilaren van Bolsonaro, die zelf van jongs af aan katholiek is, maar zich in 2016 evangelisch heeft laten dopen.
In de Chinese stadstaat Hongkong is bijna een heel team van de oproerpolitie in quarantaine geplaatst omdat twee agenten het coronavirus hebben opgelopen. Ongeveer 130 leden van de oproerpolitie moeten verplicht twee weken in quarantaine, meldt The South China Morning Post.
Een van de twee agenten was eerder deze week betrokken bij een politieactie tegen een anti-regeringsdemonstratie bij het metrostation Prince Edward in het stadsdeel Kowloon. Het is niet duidelijk of hij daardoor besmet is geraakt. De andere agent liep het virus mogelijk op na een bezoek aan een bar.
Bij de protestactie dinsdag werden 54 mensen opgepakt. Ze waren komen betogen omdat zeven maanden geleden demonstranten bij het metrostation hard uiteen waren geslagen.
In Arnhem is zaterdagavond een grote groep mensen tegen de regels in bij elkaar gekomen. Dat gebeurde op de Rijnkade, langs de rivier. 25 mensen hebben een proces-verbaal gekregen en één persoon is aangehouden voor belediging, meldt burgemeester Ahmed Marcouch.
De Nederlanders in Argentinië die zich hebben geregistreerd als reizigers die naar huis willen, kunnen mee op een vlucht van KLM op dinsdag 7 april. In een bericht van de Nederlandse ambassade in Buenos Aires staat dat mensen een bevestigingsmail krijgen dat voor hen een plek is gereserveerd.
Gestrande Nederlanders kunnen zich sinds anderhalve week melden op een speciale website, als ze hulp nodig hebben terug te keren naar Nederland.
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken meldde vrijdag dat de Nederlandse overheid tot dusver ruim 1500 Nederlanders die in het buitenland waren gestrand, heeft kunnen terughalen naar Nederland.
Burgemeester Rob Meerhof van de Noord-Hollandse gemeente Oostzaan is ontstemd dat ondanks de oproep om thuis te blijven veel mensen zaterdag het recreatiegebied het Twiske hebben bezocht. Vanaf zaterdagnacht tot in ieder geval maandag 6 april 20.00 uur blijven daarom parkeerplaatsen gesloten en slagbomen naar beneden.
Meerhof deed eerder zaterdag al een oproep aan iedereen om weg te blijven of weg te gaan uit het gebied. ,,Te veel mensen blijken zich niet aan de regels te houden. Zij nemen de afstand van 1,5 meter niet in acht. Op dit moment wordt er gehandhaafd in het recreatiegebied en worden ook daadwerkelijk mensen beboet. Omdat het om te veel mensen gaat die de regels overtreden, moet ik nu tot de conclusie komen dat zij zowel een gevaar vormen voor zichzelf als voor anderen als het gaat om het mogelijk verspreiden van het coronavirus.''
De Amerikaanse president Donald Trump gaat ervan uit dat de komende twee weken het zwaarst worden wat betreft het coronavirus in de Verenigde Staten. Hij verwacht 'helaas veel doden'. Amerika is het nieuwe epicentrum van het coronavirus. Meer dan 300.000 Amerikanen raakten besmet, zeker 8000 duizend patiënten zijn overleden aan de gevolgen.
Trump zei vandaag een beroep te doen op militairen in de hoop het virus zo te beteugelen. Zeker duizend van hen worden gestationeerd in New York, de zwaarst getroffen staat van het land. Verder worden momenteel ook miljoenen mondmaskers geproduceerd, aldus de president. Die gaan volgens hem naar de mensen 'die ze het hardst nodig hebben'.
Trump zette onlangs zijn handtekening onder een steunpakket van 2000 miljard (2 biljoen) dollar.
Het coronavirus is voor het eerst vastgesteld bij een bewoner van Terschelling. Dat heeft waarnemend burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld van het waddeneiland vanavond bekendgemaakt.
,,Het gaat om een ouder persoon. Omwille van de privacy geven we geen verdere informatie over de patiënt. Uiteraard is de directe omgeving van de patiënt geïnformeerd en zijn de gebruikelijke maatregelen genomen", aldus Hermans-Vloedbeld. ,,Hoewel het een kwestie van tijd was dat het virus ook op Terschelling de kop op zou steken, is het toch heel vervelend als het dan iemand treft."
In heel Nederland werd om 21.00 uur een kaarsje aangestoken voor mensen die zijn overleden aan het coronavirus. Veel mensen delen hun foto op sociale media.
Mensen werden gevraagd om een kaarsje in de tuin of op het balkon aan te steken, om zo de slachtoffers te herdenken. Wie het initiatief bedacht heeft is niet bekend, maar vele websites en nieuwsorganisaties deden een oproep. Op Twitter is te zien dat het initiatief door veel mensen uit het hele land wordt opgevolgd.
Een groep van 75 crossende bestuurders en bijbehorend publiek is vanmiddag bij vliegveld Breda International Airport weggestuurd. Ondanks dat samenscholen niet is toegestaan, werd dezelfde groep een paar uur later opnieuw gezien bij NS Station Lage Zwaluwe. Daar ging het autocrossen verder en stond er opnieuw een groep mensen toe te kijken.
Dertig mensen, het deel van de groep dat opnieuw was betrapt, hebben een bekeuring gekregen. ,,Dit is echt onacceptabel”, zegt de gemeente Halderberge in een reactie. ,,De boodschap is heel duidelijk in Nederland: blijf thuis.”
© Gemeente Halderberge — Italianen die in de regio Lombardije toch naar buiten gaan, moeten hun mond en neus bedekken om zo verspreiding tegen te gaan. Die oproep doet de gouverneur van Lombardije, Attilio Fontana. Toch hoopt hij dat mensen de adviezen opvolgen en zoveel mogelijk binnen blijven.
,,De dagen zijn prachtig, de lente is aangebroken en de wens om naar buiten te gaan is groot. Maar je kunt het nog steeds niet'', drukte Fontana inwoners van Lombardije op het hart. ,,We moeten ons werk voltooien.''
In Ecuador voltrekt zich een ongekende ramp. De stroom coronaslachtoffers is zo groot, dat de lichamen van de doden thuis worden bewaard of achtergelaten op straat. Lees hier verder.
Autoverkoper Pieter van de Ven kan 'wel janken'. Volgens hem is hij ten onrechte neergezet als een organisator van een 'schijt aan corona-party' gisteravond in Borne. „Schijt aan corona, ik? Ik doe juist alles om verspreiding te voorkomen. Ik kan wel janken.” Lees hier zijn hele verhaal (premium).
In Curaçao mag zondag niemand de straat op. Dat is volgens minister van Sociale Zaken, Arbeid en Welzijn Hensley Koeiman de eerste keer in de geschiedenis van het land. Uitzonderingen zijn er voor mensen met vitale functies zoals ziekenhuispersoneel.
Koeiman riep de Curaçaoënaars zaterdag op om zich mentaal voor te bereiden op een dag thuis blijven. Sinds vorig weekend kent Curaçao een avondklok en mogen er dagelijks maar een beperkt aantal mensen met de auto op straat. Deze zondag is het voor alle voetgangers, fietsers, motorrijders en automobilisten verboden om op straat te gaan, supermarkten zijn gesloten.
Het aantal geregistreerde corona-gevallen op Curaçao is met elf al enkele dagen stabiel. Eén persoon is overleden, één persoon ligt in het ziekenhuis, vier zitten in isolatie thuis, vijf zijn opgeknapt.
Spanje heeft Italië overvleugeld als het Europese land met de meeste coronabesmettingen. Het land telt inmiddels 124.736 infecties, de Italiaanse autoriteiten registreerden er 124.632. Dat blijkt uit de jongste cijfers van zaterdagavond.
Italië meldt nog wel het hoogste aantal doden, namelijk ruim 15.300. In Spanje bezweken tot nu toe ruim 11.700 mensen aan het virus. Uit beide landen komen echter geluiden dat de groei van de aantallen slachtoffers en infecties over zijn hoogtepunt heen lijkt. Zo meldt Italië met 681 het laagste aantal nieuwe coronadoden sinds 26 maart. Het aantal patiënten op de ic-afdelingen daalde tot onder de 4000. ,,Dit is belangrijk nieuws omdat het onze ziekenhuizen lucht geeft", aldus de autoriteiten.
Inmiddels hebben al 62.500 bedrijven zich bij het corona-noodloket gemeld voor financiële steun. In totaal is er al 9 miljoen euro uitbetaald, maakt het ministerie van Economische Zaken zojuist bekend.
De 4000 euro per bedrijf is een eenmalige belastingvrije gift waarmee bedrijven die financiële schade oplopen door de coronamaatregelen, hun eerste directe kosten kunnen betalen, zoals de huur of andere vaste lasten die doorlopen.
Het gaat met name om het midden- en kleinbedrijf, zoals kappers, horecazaken, de reisbranche en non-foodwinkels.
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is redelijk positief over de manier waarop mensen zich aan de coronamaatregelen houden. Hij constateerde dat vanmiddag in Amsterdam, waar hij meeging met de politie.
Bij een ijssalon in Tilburg staat vanmiddag een gigantische file. Vanwege het mooie weer besloten veel mensen - via de drive through - een ijsje te gaan halen.
In de file staan zo'n vijftig auto's en iedere minuut sluiten er meer aan. De wachttijd bedraagt op dit moment bijna twee uur, wat mensen toch wel over lijken te hebben voor een ijsje.
© Jack Brekelmans — © Jack Brekelmans — Het initiatief 'Help de Horeca' heeft 1 miljoen euro aan waardebonnen opgeleverd voor noodlijdende horeca. Er zijn er ruim 20.000 aangeschaft.
Koninklijke Horeca Nederland probeert zo de Nederlandse horecaondernemers een hart onder de riem te steken. Door de waardebonnen komt er toch geld binnen bij de horecazaken, ook nu ze gesloten zijn of alleen bezorgmogelijkheden hebben.
Volgens Dirk Beljaarts, algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland, is dit een mooi begin, maar niet voldoende. ,,Door de verlenging van de maatregelen verkeren veel ondernemers in grote problemen. Daar is veel meer voor nodig dan dit initiatief alleen.''
Bij de ruim 6000 zaken die meedoen staat het geld aan het einde van de maand op de rekening. Waarschijnlijk verdient de branche dit jaar maar 12 miljard euro, de helft van de gebruikelijke 24 miljard.
© ANP — Het dodental wereldwijd is vandaag de 60.000 gepasseerd. De meeste doden vielen in Italië en Spanje. Daar kwamen vooralsnog respectievelijk 14.681 en 11.744 mensen door het virus om het leven. Ook de Verenigde Staten zijn met bijna 7500 doden hard getroffen.
Volgens de 'coronateller' van Worldometer raakten wereldwijd meer dan 1,1 miljoen mensen besmet met het coronavirus.
Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive cares is met 36 toegenomen tot 1360. Gisteren kwamen er 51 patiënten bij. De social distancing lijkt te werken, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. ,,We hebben momenteel voldoende aanbod aan IC en niet-IC-bedden. Dat is geruststellend.”
Ahmed Marcouch, voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden, is tevreden hoe de mensen zich vanmiddag in zijn regio gedragen. ,,Het overgrote deel van de mensen blijft thuis. Ik zie geen problematische toestanden'', aldus de burgemeester van Arnhem.
,,Het is een mooie dag om eropuit te gaan, in ons gebied naar de Posbank bijvoorbeeld. Er zijn ook wel wat motorrijders en fietsers en mensen die een rondje om maken, maar dat doen ze veelal met de inachtneming van het houden van anderhalve meter afstand'', ziet Marcouch.
© ANP — Ahmed Marcouch