1. 07/04/2020

  Let op! Dit liveblog is gesloten. Vanwege het hoge aantal berichten over de coronacrisis zijn we eens in de zoveel dagen genoodzaakt een nieuw liveblog aan te maken. Het nieuwe liveblog vind je hier. 

 2. 07/04/2020

  New York heeft vandaag de dodelijkste dag beleefd in de coronacrisis met het vaststellen van 731 nieuwe sterfgevallen. In totaal zijn er 5489 mensen officieel positief getest op het coronavirus. 

  Gisteren vielen er 599 sterfgevallen te betreuren. Het totale aantal sterfgevallen in New York staat nu op 3202. Daarmee vallen er meer doden te betreuren dan er omkwamen tijdens de aanslagen op het World Trade Center op 11 september 2001, waarbij 2753 mensen om het leven kwamen. 

 3. 07/04/2020

  'Er moet worden gewacht met het versoepelen van anti-coronamaatregelen tot aan een aantal specifieke voorwaarden is voldaan.' Dat adviseert het zogenoemde Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM aan het kabinet, meldt de NOS vandaag. De omroep zegt in het bezit te zijn van de brief met het advies die het ministerie van VWS heeft gekregen.

  Die voorwaarden zijn volgens de NOS:

  - Het besmettingsgetal - het aantal mensen dat door één patiënt wordt besmet - moet geruime tijd kleiner zijn dan één. 

  -Het zorgsysteem, IC's inbegrepen, mag niet langer overvraagd zijn, het moet de kans hebben gekregen zich te herstellen. 

  - Er moet voldoende testcapaciteit zijn.

  - Er moet voldoende capaciteit en mogelijkheden voor bron- en contactopsporing beschikbaar zijn, inclusief de capaciteit om grote datastromen te analyseren, ook op regionaal niveau.

  - Er moeten meetinstrumenten beschikbaar zijn die de effecten van de transitie snel op kunnen pikken.

 4. 07/04/2020

  Minister Martin van Rijn (Medische Zorg) is blij met de afvlakkende toename van coronapatiënten die op de intensive care terechtkomen. Hij reageerde op de toename van 15 ic-bedden die vanmiddag bekend werd. Hij denkt dat de afvlakking een belangrijk effect is van de coronamaatregelen die het kabinet de afgelopen weken heeft ingesteld. Maar ook de selectie voor de ic kan een rol spelen.

  Van Rijn: ,,Het is wéér wat lager dan gisteren. De voorspelling voor over twee weken is ook wat lager aan het worden. Dat is optimistisch nieuws. Maar ik ben een voorzichtig mens. Het stijgt nog steeds, weliswaar veel minder dan we toe nu toe gewend waren. Het gaat elke dag een stukje beter. Maar het is nog steeds een marathon. Met de sprint zijn we misschien een beetje aan de eindstreep geraakt maar met de marathon nog niet."

  Van Rijn zei dat als de piek met ernstig zieke patiënten wat minder hoog wordt, die wel wat langer duurt. ,,We moeten kijken hoe het precies gaat, maar het zal wel ergens tweede helft april zijn. Ik vind het eigenlijk niet goed om over een piek te spreken want als je op een plateau komt, dan moet je nog een hele steile klim maken", zei Van Rijn, refererend aan zijn wielerervaring.


  Instanews image
  © Getty Images — Minister Martin van Rijn.
 5. 07/04/2020

  Duitse artsen mogen binnenkort een middel gebruiken tegen corona dat nog niet is toegelaten omdat er nog proeven mee worden gedaan. Het gaat om een middel dat oorspronkelijk is ontwikkeld tegen ebola met de werkzame stof remdesivir.

  Het Duitse bondsinstituut dat over de toelating van medicijnen gaat, heeft vandaag toestemming gegeven om het middel in te zetten als alle andere middelen niet hebben geholpen.

  Het middel is door een farmaceutisch bedrijf in de VS ontwikkeld. Er zijn aanwijzingen dat het werkt tegen corona. Het Europese agentschap voor geneesmiddelen EMA kwam vrijdag met een aanbeveling om bij ernstig zieke coronapatiënten remdesivir in te zetten.

  Instanews image
  © AP — Het middel remdesivir.