1. 25/04/2020

    Aan boord van het Italiaanse cruiseschip Costa Atlantica, dat in het Japanse Nagasaki ligt voor onderhoud, zijn ongeveer 60 nieuwe besmettingsgevallen van het coronavirus vastgesteld. Circa 150 van de 623 opvarenden blijken nu besmet, maakte de Japanse omroep NHK zaterdag bekend.

    Op het cruiseschip zijn alleen bemanningsleden aanwezig en geen passagiers. De Costa Atlantica ligt sinds eind februari voor anker in Nagasaki. Begin deze week bleek iemand aan boord besmet te zijn. Sindsdien neemt het aantal geconstateerde infecties snel toe. Vrijdag bleken er 40 nieuwe besmettingen te zijn, de dag daarvoor pakweg 50.

    De lokale autoriteiten zeggen nu alle mensen op het cruiseschip te hebben getest. Van degenen die besmet zijn aan boord van de Costa Atlantica, is slechts één bemanningslid opgenomen in het ziekenhuis, aldus NHK. Alle anderen bleven aan boord omdat ze lichte of geen symptomen hebben van het longvirus.

  2. 25/04/2020

    In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur 1258 doden als gevolg van het coronavirus geregistreerd. Dat meldt de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. De nieuwe dagelijkse sterftecijfers zijn de laagste in bijna drie weken en liggen fors onder die van donderdag. Toen werden er 3176 coronadoden gemeld. Volgens gezondheidsdeskundigen nog te vroeg te zeggen dat er sprake is van een neerwaartse trend. Daarvoor is een aanhoudende daling van het aantal besmettingen en sterfgevallen vereist.

    In de VS zijn nu 51.017 mensen overleden aan het virus. Van donderdag op vrijdag kwamen er zo'n 24.000 nieuwe besmettingen bij in het land, in totaal zijn meer dan 890.000 gevallen bekend.

  3. 25/04/2020

    Het dodental in Brazilië als gevolg van het coronavirus is de afgelopen 24 uur met 357 toegenomen. Dat is de op een na hoogste toename in een dag sinds het begin van de uitbraak. De hoogste stijging was gisteren, toen 407 doden werden geregistreerd. Het totale dodental in Brazilië, het zwaarst getroffen land van Zuid-Amerika door het longvirus, bedraagt nu 3.670. Afgelopen week nam het aantal met 1.323 sterfgevallen toe. 

    Het aantal geregistreerde besmettingen steeg van 49.492 naar 52.995. Dat aantal ligt vermoedelijk aanzienlijk hoger vanwege nog niet verwerkte testen. Ook worden in  Brazilië zeer weinig coronatests uitgevoerd.

  4. 25/04/2020

    Hoewel Suriname het coronavirus behoorlijk onder controle lijkt te hebben, vindt president Desi Bouterse het te vroeg de coronamaatregelen te versoepelen. Deze blijven daarom de komende veertien dagen nog van kracht. Dat zei Bouterse vrijdagavond (lokale tijd) in een vooraf opgenomen tv-toespraak.

    Het uitgaansverbod dat geldt tussen 8 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends blijft hiermee van kracht, net als het samenscholingsverbod voor meer dan tien mensen. Om het virus zoveel mogelijk buiten het land te houden, blijven de grenzen dicht en gaat de controle omhoog, aldus Bouterse.

    De komende twee weken zal de regering gebruiken om een goed beeld te krijgen van de eventuele gevolgen van de repatriëring van gestrande inwoners en de preventiemaatregelen in het Surinaamse binnenland. Ook zal de regering komende week het pakket aan overbruggingsmaatregelen presenteren.

    De Surinaamse president constateerde dat het 'lijden' als gevolg van de coronacrisis Suriname bespaard is gebleven, in tegenstelling tot veel andere landen. De positieve medewerking van de gemeenschap en de steun van God hebben daar aan bijgedragen, zo zei Bouterse. Suriname heeft 10 coronabesmettingen geregistreerd. 7 mensen zijn hersteld, 2 liggen nog in het ziekenhuis. Eén persoon is overleden aan de gevolgen van het virus.

    Volgens het Surinaamse staatshoofd leert corona mensen dat evenwicht belangrijk is. ,,Wij moeten onze volksgezondheid nu prioriteit geven, zonder dat wij onze economische activiteiten prijsgeven. Het gaat om evenwicht, met één uitgangspunt: de mens staat centraal.''

  5. 24/04/2020

    Gevangenen zijn in Buenos Aires in opstand gekomen vanwege de coronacrisis. Ze staken in de gevangenis in de Argentijnse hoofdstad matrassen in brand en hebben volgens plaatselijke media zeker twee verdiepingen overgenomen. Bij de rellen zijn tot nu toe zeker 11 medewerkers gewond geraakt. Volgens de nieuwssite Infobae hebben zij brand- en schaafwonden opgelopen. Ze zijn opgenomen in verschillende ziekenhuizen van Buenos Aires.

    Een getuige zei dat zeker een dozijn mensen op het dak stond van het complex in de wijk Villa Devoto. Zij beschikten over geïmproviseerde wapens, zoals stokken. Ook waren spandoeken opgehangen met teksten als 'we weigeren te sterven in de gevangenis' en 'COVID-19 is in Devoto'. De getuige zegt geluiden te hebben gehoord die klonken als schoten. Ook vlogen politiehelikopters over de gevangenis, waar volgens de Argentijnse Dienst Justitiële Inrichtingen plek is voor 1683 gedetineerden.

    In de gevangenis ontstond volgens lokale media onrust toen bleek dat meerdere gedetineerden besmet waren. Gevangenen eisten vervolgens dat mensen in risicogroepen vrijgelaten zouden worden. De lokale autoriteiten ontkennen echter dat er infecties zijn vastgesteld bij de gedetineerden. Wel is bij een cipier het coronavirus vastgesteld. Die werd meteen uit de inrichting verwijderd en zijn werkgebied werd ontsmet. 

    Na urenlange onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van het ministerie van Justitie, de gevangenisdirectie en de gevangenen is de opstand voorlopig stopgezet. Een delegatie van de autoriteiten moet zaterdag de schade in de penitentiaire inrichting opnemen en gaat onderhandelen met de gedetineerden. Daarbij moet onder meer het overplaatsen van mensen uit de gevangenis naar huisarrest aan bod komen.

    Ook buiten de gevangenismuren was het onrustig. Verschillende familieleden van gedetineerden hadden zich daar verzameld en waren daarmee in overtreding van het in Argentinië geldende uitgaansverbod. Drie vrouwen werden gearresteerd door de stadspolitie.

    Instanews image
    © AFP —