1. 28/05/2020

  Eens in de zoveel tijd maken wij een nieuw liveblog aan. Dit omdat het oude liveblog dan te groot wordt en steeds trager inlaadt. Het nieuwe, verse liveblog kun je hier lezen.

 2. 28/05/2020

  Groot-Brittannië en de Verenigde Naties zijn nieuwe data overeengekomen voor de vanwege de coronacrisis uitgestelde klimaattop COP26. De top wordt nu gehouden van 1 tot en met 12 november 2021 in het Schotse Glasgow.

  De klimaattop zou aanvankelijk in november dit jaar plaatsvinden. Door de beperkende coronamaatregelen in veel landen was het niet mogelijk voorbereidende gesprekken te houden en werd de top voor onbepaalde tijd uitgesteld. COP26 moet een van de belangrijkste bijeenkomsten worden over de VN-Raamovereenkomst over Klimaatverandering (UNFCCC) die in 2015 in Parijs werd gesloten.

 3. 28/05/2020

  Vanaf dinsdag mogen de kroegen in Berlijn hun deuren weer openen. Dit van 06.00 uur tot 23.00 uur en op voorwaarde dat bezoekers aan tafels gaan zitten en niet aan de bar hangen of in groepjes bij elkaar staan. 

  Ook kleine evenementen in de open lucht zoals concerten en filmvoorstellingen zijn vanaf 2 juni weer toegestaan, de eerste twee weken met maximaal 200 bezoekers, vanaf 16 juni met maximaal 500 en vanaf 30 juni met 1000 bezoekers. Berlijn ging op 23 maart grotendeels 'op slot', net als de overige vijftien deelstaten.De restaurants in Berlijn zijn sinds 15 mei weer open van 06.00 uur tot 22 uur, met beperkingen.


  Instanews image
  © Getty Images — Een tafel bij een restaurant in Berlijn wordt schoongemaakt.
 4. 28/05/2020

  Rijbewijzen die tussen 1 februari en 31 augustus verlopen, blijven zeven maanden langer geldig. Dat geldt ook voor rijbewijzen die om medische aandoeningen elk jaar of om de drie jaar moeten worden verlengd.

  Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) roept in een verklaring mensen met zo'n rijbewijs wel op ,,om goed na te denken of het wel verstandig is de weg op te gaan voordat hun medische keuring en de beoordeling van de rijvaardigheid hebben plaatsgevonden".

  De verlenging is een besluit van de Europese Commissie en geldt voor alle EU-rijbewijzen. Zo'n verlopen rijbewijs kan echter niet gebruikt worden voor identificatie, alleen in uitzonderlijke situaties als er zorg nodig is.

 5. 28/05/2020

  De Franse automaker Renault gaat wereldwijd 15.000 banen schrappen als onderdeel van zijn kostenbesparingsplan. 4600 van die banen verdwijnen in thuisland Frankrijk, schrijft het zakenblad Les Echos op basis van een presentatie die het bedrijf aan de werknemersvertegenwoordiging gaf.

  Renault heeft veel last van de coronacrisis, waardoor de vraag naar nieuwe auto's is ingezakt. Het bedrijf wil dan ook zijn kosten met 2 miljard euro per jaar verlagen, blijkt uit de plannen. Dat komt neer op ongeveer een vijfde van alle vaste kosten die de automaker heeft. Als gevolg van de plannen wordt een aantal fabrieken gesloten. De productiecapaciteit gaat daardoor omlaag van 4 miljoen voertuigen per jaar naar 3,3 miljoen voertuigen per jaar.

  Instanews image
  © AFP —