Eens in de zoveel tijd maken wij een nieuw liveblog aan. Dit omdat het oude te groot wordt en daardoor steeds trager inlaadt. Dit blog wordt nu afgesloten. Het nieuwe liveblog over alle ontwikkelingen rondom het coronavirus gaat hier verder.
De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland heeft met de Duitse regio's Borken en Kleve een grensoverschrijdend team geformeerd om het coronavirus in te dammen bij arbeidsmigranten die werken bij de slachterijen van Vion.
Als eerste stap dwingt het grensteam uitzendbureau Horizon uit Velp, dat betrokken is bij het vervoer van de arbeidsmigranten, om de gehele administratie over te dragen op straffe van een mogelijke boete. ,,Inzet is dat voor arbeidsmigranten huisvesting en vervoer op een acceptabele manier gebeurt. Daarbij moet worden voldaan aan de geldende maatregelen, zodat het coronavirus verder kan worden ingedamd", meldt de Veiligheidsregio.
De politie in Apeldoorn sloot woensdag een slachterij van Vion in Apeldoorn af omdat daar de coronarichtlijnen waren geschonden. Eerder werd een slachthuis van Vion in Groenlo gesloten wegens een uitbraak van het nieuwe coronavirus. Vion kwam met maatregelen en zet nu onder meer touringcars in om medewerkers naar de verschillende vestigingen van het bedrijf in Nederland te brengen.
President Donald Trump heeft zojuist gezegd dat de Verenigde Staten de banden met wereldgezondheidsorganisatie WHO gaat verbreken. Hij beschuldigt de organisatie ervan onder controle van China te staan en dat zij niet transparants is geweest over het ontstaan en de verspreiding van het coronavirus te geven.
,,We hebben hervormingen voorgesteld, maar zij weigeren te handelen'', aldus Trump in het Witte Huis. ,,Wij beëindigen vandaag onze relatie met de WHO.''
De aankondigen van Trump kwam aan het einde van een hoop aanklachten tegen China. De Amerikaanse president overweegt sancties in te stellen tegen de financiële sector in China. Ook zou hij de sector met handelsbeperkingen willen raken, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Met die stappen zou het Witte Huis de Volksrepubliek willen straffen voor een nieuwe wet die de autonomie van Honkong beperkt. China kan op basis van de nieuwe wet ingrijpen in veiligheidskwesties van Hongkong, dat een autonoom onderdeel is van het land met relatief veel vrijheden. Gevreesd word dat die vrijheden door de nieuw wet worden beknot.
Eerder dreigde Trump al zich terug te trekken uit de WHO. In een boze brief riep hij de WHO op te laten zien onafhankelijk te kunnen zijn van China. Hij schortte de betalingen aan de WHO op.
Portugal heeft de derde fase in het opheffen van de lockdown goedgekeurd. Vanaf 1 juni gaan onder meer winkelcentra, kinderopvangcentra, sportscholen, bioscopen en theaters weer open, zij het met een beperking in het aantal bezoekers.
Verder kunnen maximaal 20 personen samenkomen en wordt de 50%-bezettingsmaatregel in restaurants - geldend sinds 18 mei - opgeheven.
Alleen in hoofdstad Lissabon, en de omgeving van die stad, zullen strengere beperkingen blijven gelden. Her en der in die stad zijn er toch weer oplevingen in het aantal coronabesmettingen geconstateerd. Samenscholingen moeten daar beperkt blijven tot maximaal 10 personen. Winkelcentra blijven er tot in ieder geval donderdag dicht.
In de stad New York zullen vanaf 8 juni de coronamaatregelen enigszins worden versoepeld. Dat zei gouverneur Andrew Cuomo vandaag. In de rest van de staat New York gaan vrijdag (lokale tijd) kappers, winkels en kantoren - onder strikte richtlijnen - weer open.
De stad en staat New York zijn door het coronavirus het zwaarst getroffen in de VS. Toch neemt het aantal nieuwe besmettingen daar bijna iedere dag af. Burgemeester van de stad Bill DeBlasio zei gisteren dan ook dat hij overweegt de strenge maatregelen te versoepelen. ,,We zijn momenteel in de positie om het te hebben over openstellen van dingen", zei De Blasio. Cuomo komt hem nu wat tegemoet.
© AFP — Mensen met familie in België kunnen die vanaf zaterdag weer bezoeken, en Belgen kunnen ook naar buurlanden reizen om hun familie daar te zien. Dat heeft de Belgische regering vanavond besloten.
In maart sloot België de grenzen voor 'niet-essentiële reizen', waar familiebezoeken onder vielen. ,,Landgenoten met familie in een van onze buurlanden zullen vanaf morgen die mensen dus opnieuw kunnen bezoeken. De Belgische politiediensten worden op de hoogte gebracht van dit nieuwe feit", schrijft de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem op Facebook.
Het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt dat Nederlanders ook weer naar België kunnen reizen. Minister Ferd Grapperhaus is blij met het nieuws. ,,Mooi dat de Nederlands-Belgische grens weer opengaat voor familiebezoek", schrijft hij op Twitter. ,,Dat is een steun voor het hart! " De bewindsman had de afgelopen tijd veel contact met de Belgische regering over haar grensbesluit.
Mensen die hun familie willen bezoeken, moeten een vorm van bewijs meenemen, zegt een woordvoerder van De Crem tegen het Belgische dagblad De Standaard. ,,Je moet ook kunnen aantonen dat je naar familie gaat, met een document of mail, met een adres. De focus ligt niet op controle, maar zorg dat je kan aantonen dat je naar familie gaat mocht er een politiecontrole zijn. We hebben niet bepaald tot welke graad je mag gaan, maar het moet dus wel familie zijn."
© ANP — Een afgesloten grensovergang tussen het Nederlandse Grazen en het Belgische Meerle. Wegens de coronacrisis besloot de Belgische overheid de grens met Nederland tijdelijk te sluiten voor niet-essentieel verkeer. Het dodental als gevolg van het coronavirus is in Frankrijk voor de negende dag op rij onder de honderd gebleven. De gezondheidsautoriteiten meldden vandaag 52 nieuwe sterfgevallen, wat het totale aantal doden door Covid-19 brengt op 28.714.
Frankrijk, dat zich opmaakt voor verdere versoepeling van lockdownmaatregelen, telt de meeste slachtoffers na de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Italië.
© AFP — Werknemers van een Parijse bistro maken het terras schoon. Vanaf 2 juni kunnen in het grootste deel van Frankrijk de restaurants, cafés en hun terrassen weer open. Zeeuwse campings en vakantieparken mogen in het pinksterweekend hun toiletruimten ook openstellen voor dagjesmensen. De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) staat dat toe (Premium) tussen acht uur ‘s morgens en acht uur ‘s avonds. Door de voorspelde massale komst van dagrecreanten verwacht de VRZ dat de toiletvoorzieningen bij de stranden en in recreatiegebieden ontoereikend zijn.
Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”
© REUTERS — De directie van het Louvre is van plan de deuren van het beroemde museum in Parijs op 6 juli te heropenen. Dat is vandaag bekendgemaakt als reactie op het besluit van premier Édouard Philippe Frankrijk verder te ontsluiten na de lange lockdown wegens de coronacrisis.
Het Louvre zegt dat een boekingssysteem en een ,,nieuwe routeaanduiding" ervoor zorgen dat bezoekers de ,,maximale veiligheidscondities" krijgen geboden als ze het gebouw betreden. Hun zal wel worden gevraagd mondkapjes te dragen en afstand te houden.
"Ook al was het mogelijk de schatten van het Louvre virtueel te ontdekken tijdens de lockdown, de emotie recht voor een kunstwerk te staan is onvervangbaar; dat is het bestaansrecht van musea", zei directeur Jean-Luc Martinez. Tussen 12 maart en 22 mei trok de website van het Louvre bekijks van 10,5 miljoen mensen, met een topdag van bijna 400.000. In heel 2019 waren dat er 14,1 miljoen. Voor de epidemie kreeg het best bezochte museum van Parijs ongeveer 40.000 bezoekers per dag.
© REUTERS — Een leeg plein voor het Louvre in Parijs. In Italië is het dodental door besmetting met het coronavirus met 87 gestegen. Dat hebben de autoriteiten vandaag bekendgemaakt. Het totaal aantal overleden patiënten sinds Covid-19 op 21 februari slachtoffers begon te maken, kwam daarmee op 33.229. Alleen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn de sterftecijfers hoger.
Het aantal Italianen dat het virus onder de leden heeft of heeft gehad is nu 232.248, een toename van 516. Gisteren waren dat er nog bijna 600. Ruim 46.000 besmette mensen staan nog te boek als ziek, maar van hen liggen er slechts 475 in een ziekenhuis op de intensive care.
Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid heeft vandaag bekendgemaakt dat de voorbije 24 uur slechts twee patiënten zijn overleden aan Covid-19. Met een toename van 39 slachtoffers in een week tijd, staat het officiële totaal aantal doden nu op 27.121.
Sinds de uitbraak van het coronavirus in Spanje zijn er bijna 240.000 besmettingsgevallen vastgesteld. De afgelopen tijden werden de cijfers enkele keren aangepast en ook nu kunnen ze dagelijks fluctueren, waarschuwde de overheid. Ze wijt dat aan de overschakeling op een nieuw registratiesysteem.
© AP — Verpleegkundigen die coronatesten afnemen in het Spaanse Torrejon de Ardoz. Nederland heeft de Europese Commissie ingelicht dat passagiers weer hun geld terug kunnen krijgen als hun vlucht in verband met het coronavirus is geschrapt. Daarnaast zal het kabinet maatschappijen blijven aansporen om vouchers aantrekkelijker te maken en wordt consumenten gevraagd vouchers in plaats van cash te accepteren als ze de financiële ruimte hebben. Dat heeft Den Haag volgens een Nederlandse diplomaat aan de commissie geschreven.
Eerder deze maand waarschuwde Brussel over mogelijke schending van Europese passagiersrechten. Een commissiewoordvoerder bevestigt dat Nederland heeft gereageerd. Hij kon nog niet zeggen wanneer het dagelijks EU-bestuur besluit over eventuele verdere stappen.
Voor KLM was de eerdere boodschap uit Brussel reden om weer met geldteruggaranties te gaan werken bij geannuleerde vluchten, maar alleen die vanaf 15 mei. Vrijdag werd bekend dat Aviclaim, de organisatie die passagiers helpt met het claimen van compensatie bij problemen met vluchten, daarover naar de rechter stapt.
Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft vandaag de laatste militaire artsen en verpleegkundigen uitgezwaaid die daar tijdens de coronacrisis medische bijstand hebben verleend.
Minister Ank Bijleveld (Defensie) was persoonlijk aanwezig bij het afscheid van de militairen, die sinds eind maart aanvullende hulp boden op de spoedeisende hulp (SEH) en op de intensive care van het ziekenhuis. Defensie voldeed daarmee aan het verzoek van Gelderse Vallei om de personele bezetting uit te breiden wegens de grote drukte bij de behandeling van patiënten die Covid-19 hadden opgelopen.
Van eind maart tot begin mei bestond die ondersteuning uit zes militaire artsen en twaalf verpleegkundigen van Defensie. Sinds 8 mei werkten tot vrijdag nog zeven militaire verpleegkundigen op de spoedeisende hulp of op de ic-afdeling van het ziekenhuis.
© EPA — De bezoekregeling voor gevangenissen en tbs-klinieken - beperkt sinds de coronacrisis - wordt vanaf 2 juni versoepeld. Voor de gevangenissen wordt begonnen met een proef op drie locaties: in Alphen aan de Rijn, Arnhem en Veenhuizen mogen gedetineerden een uur per week een bezoeker ontvangen. Er zal geen fysiek contact mogelijk zijn, de gevangenen en bezoekers worden gescheiden door plexiglas.
Ook mogen gevangenen vanaf 2 juni weer in ,,uitzonderlijke situaties" de gevangenis verlaten, voor bijvoorbeeld het bijwonen van een uitvaart van een familielid, schrijft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer.
Voor tbs-klinieken en jeugdinstellingen worden de versoepelingen sneller doorgevoerd. Alle tbs'ers mogen vanaf 2 juni weer een bezoeker ontvangen, een uur per week. Bij mensen in jeugdinstellingen mogen twee ouders of wettelijke vertegenwoordigers een uur per week langskomen. Ook hier wordt plexiglas gebruikt om het risico op besmetting te beperken. Ook voor verlof krijgen deze twee categorieën meer ruimte.
Als nieuwe besmettingen uitblijven, kunnen de regels vanaf 16 juni verder worden versoepeld.
Het aantal Nederlanders in de bijstand gaat komende jaren waarschijnlijk flink oplopen als gevolg van de coronacrisis. Volgens een doorrekening van organisatieadviesbureau Berenschot gaat het in het zwartste scenario in 2022 om bijna 600.000 mensen. Dat zou neerkomen op een toename van meer dan 185.000 mensen.
Experts van Berenschot baseerden zich op verschillende scenario's die eerder zijn geschetst door het Centraal Planbureau (CPB). De werkloosheid zal naar verwachting toenemen, stelde het CPB al. Maar de scenario's van het planbureau bevatten geen berekeningen voor het verwachte aantal bijstandsgerechtigden. Dat is echter wel belangrijke informatie voor gemeenten, aldus Berenschot. ,,Op basis daarvan weten gemeenten waar ze in de uitvoering rekening mee moeten houden en kunnen ze tijdig maatregelen nemen."
Inwoners van Oostenrijk kunnen hun mondkapjes binnenkort thuislaten als ze gaan winkelen. Het dragen van dergelijke gezichtsbescherming is nu nog verplicht op veel plaatsen, maar die regels worden op 15 juni versoepeld.
,,Mondmaskers zijn straks niet langer verplicht in winkels en scholen", zei bondskanselier Sebastian Kurz. Zijn landgenoten moeten dan nog wel gezichtsbescherming dragen in het openbaar vervoer, bij medische instellingen en op plaatsen waar het lastig is om voldoende afstand te houden, zoals in kapperszaken.
Kurz maakte bekend dat ook andere beperkingen komen te vervallen. Zo wordt de regel ingetrokken dat in restaurants en cafés maximaal vier volwassenen aan een tafel mogen zitten. Ook mogen horecazaken straks langer openblijven.
Oostenrijk begon al in april met het versoepelen van de maatregelen die waren ingesteld vanwege de coronacrisis. In het land zijn tot dusver ruim 16.000 besmettingen vastgesteld en 668 patiënten overleden.
© REUTERS — De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz. De autoriteiten in de Duitse districten Borken en Kleve hebben aanwijzingen dat arbeidsmigranten die in thuisquarantaine horen te zitten toch in slachterijen worden ingezet. Het gaat onder meer om personeel van de Vion-slachterij in Groenlo, die vorige week op slot is gegaan nadat bleek dat 20 procent van het personeel was besmet met corona.
© ANP — Een touringcar verlaat het terrein van het slachthuis van Vion in Apeldoorn. Vion zet sinds donderdag touringcars in om medewerkers naar het werk te brengen. Het dragen van mondkapjes in de bussen is verplicht. Een domper voor wie zich binnenkort al zag luieren op een strand op Rhodos of Kreta, na alle berichten dat Griekenland met smacht zit te wachten op toeristen: Nederlandse vakantiegangers zijn vooralsnog niet welkom. De Griekse overheid heeft een lijst gepubliceerd met 29 landen van waaruit per 15 juni toeristen welkom zijn. Nederland staat daar niet op.
© Shutterstock — Santorini, Griekenland. Politie en justitie in Limburg hebben meer dan vijftien boetes opgelegd aan sekswerkers die bleven doorwerken ondanks het verbod op sekswerk tot 1 september om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het totaalbedrag van de opgelegde boetes bedraagt ruim 20.000 euro, meldt het Openbaar Ministerie.
Vanaf begin april waarschuwt de gemeente sekswerkers die hun diensten aanbieden via advertenties op internetsites. Prostitutees die het verbod overtreden krijgen een boete. De hoogte van de boetes varieert van 400 tot 4000 euro. In mei hebben politie, de Limburgse gemeentes en het OM diverse controles uitgevoerd in heel Limburg.
In de bordelen met een vergunning werden geen overtredingen geconstateerd. Er was dus in alle beboete gevallen sprake van zogenoemde illegale thuisprostitutie, iets wat sowieso niet is toegestaan, of illegale escortservice. Het uitvoeren van sekswerk is tot 1 september verboden, omdat het een contactberoep is.
© ANP — Foto ter illustratie.