Amerika is nog steeds het land met de meeste besmettingen en doden als gevolg van het coronavirus. Het land kent inmiddels meer dan 3,3 miljoen geregistreerde besmettingen en ruim 137.000 doden. Met 414 doden per 1 miljoen inwoners, is Amerika inmiddels ook slechter af dan bijvoorbeeld Nederland (358). Dat blijkt uit cijfers van de website Worldometer. Zweden heeft inmiddels 547 doden per 1 miljoen inwoners.
In Israël zijn duizenden demonstranten op de been. Ze hebben zich verzameld in Tel Aviv. Het land leek het coronavirus snel onder controle te hebben, maar heeft nu te maken met een tweede en zware besmettingsgolf.
De demonstranten zijn boos op de regering in verband met het niet nemen van de juiste maatregelen. De politiek besloot na een eerste en strenge lockdown het land vrijwel in een keer open te gooien. Ook evenementen werden weer toegestaan.
© EPA Aanvaller Vincent Janssen kan zich weer volledig richten op zijn Mexicaanse voetbalclub Monterrey. De 26-jarige spits is coronavrij verklaard. ,,Ik heb negatief getest en dat is een goede zaak", liet hij weten op social media.
Janssen maakte op 29 juni bekend dat hij besmet was geraakt met het virus. Hij ging thuis in isolatie. Janssen verruilde vier jaar geleden AZ voor Tottenham Hotspur, dat zo'n 20 miljoen euro voor hem betaalde. Hij kreeg nauwelijks speeltijd bij de club uit Londen en na een uitstapje naar Fenerbahçe (2017-2018) werd hij vorig seizoen met Monterrey landskampioen.
Vorige week zaterdag dook het aantal coronapatiënten dat nog in een ziekenhuis wordt behandeld al even onder de honderd. Daarna steeg het aantal weer, tot afgelopen woensdag het aantal ziekenhuisopnames weer daalde naar 94 en donderdag nog verder daalde naar 91. Bij minder dan honderd ziekenhuisopnames zijn er per ziekenhuis gemiddeld minder dan twee coronapatiënten.
Voor het eerst in een paar dagen is het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt gestegen naar boven de honderd. Het aantal coronapatiënten op de intensive care bedraagt nu 26, een meer dan gisteren.
Het aantal COVID-opnames buiten de IC bedraagt vandaag 77 en dat zijn er acht meer dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: ,,We zien een lichte toename van het aantal COVID-patiënten, bij het lage totaal aantal is dat geen reden tot zorg."
Opvarenden van traditionele charterschepen hoeven bij dagtochten aan boord geen 1,5 meter afstand meer te bewaren. Dat meldt de Vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ). Zeilschepen kunnen weer vol bezette dagtochten gaan varen.
Zeilen op charterschepen wordt nu beschouwd als sport, daarom is sprake van een uitzonderingspositie.
Zowel bovendeks als benedendeks hoeven opvarenden tijdens dagtochten geen 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Benedendeks is een mondkapje wel verplicht.
In België lijkt de nieuwe mondkapjesplicht goed te worden nageleefd. Het overgrote deel van het winkelend publiek lijkt de nieuwe regels te kennen en heeft er geen problemen mee, melden Belgische media.
Belgen moesten vanwege de coronacrisis al mondkapjes dragen in het openbaar vervoer, maar die maatregel geldt vanaf vandaag op tal van andere plekken. Het gaat om winkels en ruimten binnen waar veel mensen samenkomen, zoals in musea, concert- en conferentiezalen, bioscopen, theaters en gebedshuizen.
Winkelende Vlamingen zeggen tegen VTM Nieuws tevreden te zijn over het nieuwe beleid. ,,Als het niet verplicht is, doet bijna niemand het. Een goede beslissing, zeker nu je met meer mensen binnen mag", reageert een vrouw, die zelf tot voor kort nog geen masker droeg.
Belgen die tijdens het winkelen geen mondkapjes dragen, riskeren een boete van 250 euro.
© BELGA Volgens de autoriteiten op het Japanse eiland Okinawa zijn tientallen Amerikaanse mariniers besmet geraakt met Covid-19. De Japanners vrezen een grote uitbraak van het virus en eisen een verklaring van de Amerikaanse legerleiding. Volgens ambtenaren van de prefectuur Okinawa kunnen zij alleen spreken over 'een paar dozijn', omdat de Amerikanen het exacte aantal niet naar buiten willen brengen.
Lokale media hebben het echter over zeker 60 besmette militairen op twee VS-bases die het eiland huisvest. Het gaat daarbij om de luchtmachtbasis Futenma en Camp Hansen. Over de eerste basis wordt al jaren gesteggeld, omdat de Japanners het liever zien verhuizen naar een andere locatie. ,,Okinawa staat perplex van wat het Amerikaanse leger ons heeft verteld'', zegt gouverneur Denny Tamaki. Hij eist preventieve maatregelen van de bases en wil dat de VS open is over de uitbraak.
Tamaki heeft de legerleiding opnieuw gevraagd naar het werkelijke aantal infecties. Het korps mariniers heeft verklaard er alles aan te doen om verspreiding van het virus te beperken. ,,Ter bescherming van onze troepen, onze families en de lokale gemeenschap'', luidt het. Er wonen en werken in totaal zo'n 50.000 Amerikaanse troepen op het eiland. Op heel Okinawa zijn tot nu toe 150 besmettingen met het coronavirus geteld.© EPA — De VS-legerbasis Futenma is de bewoners van Okinawa al langer een doorn in het oog. De Indiase stad Kolkata gaat het imposante cricketstadion Eden Gardens gebruiken als quarantainecentrum voor besmette politieagenten. Bijna 550 agenten van het politiekorps van Kolkata zijn besmet geraakt met het coronavirus, twee van hen zijn inmiddels overleden. Door de toestroom van het grote aantal viruspatiënten zitten de ziekenhuizen overvol.
Het stadion, waar 80.000 mensen in passen, kan daarentegen honderden bedden herbergen. Vanwege het virus is de competitie uitgesteld. ,,Het is onze plicht om de overheid te helpen en te ondersteunen op dit moment in de crisis'', zegt de Bengaalse cricketbond. ,,Het stadion zal daarom worden gebruikt voor politiepersoneel dat vecht tegen Covid-19.''© AFP — Cricketstadion Eden Gardens wordt een quarantainecentrum voor agenten. Een Britse piloot die in Vietnam besmet raakte met het coronavirus en op de rand van de dood leek te balanceren, heeft vandaag het ziekenhuis verlaten. De zaak van Stephen Cameron kreeg veel aandacht in het Aziatische land, dat nog geen sterfgevallen door het virus heeft gemeld. Tientallen mensen hadden aangeboden een long te doneren om het leven van de 43-jarige man te redden.
Cameron werkt voor de nationale luchtvaartmaatschappij Vietnam Airlines en arriveerde begin maart in Vietnam. Hij belandde na een bezoek aan een bar in Ho Chi Minh-stad in het ziekenhuis. Daar vochten artsen voor zijn leven. 'Patiënt 91', zoals hij bekendstond, kon op enig punt nog maar een fractie van zijn longcapaciteit gebruiken en verkeerde in kritieke toestand. Toch kon hij uiteindelijk van de beademing worden gehaald en ook een longtransplantatie bleek niet meer nodig.
De piloot staat in Vietnam symbool voor de succesvolle strijd tegen het virus. Hij verliet geflankeerd door artsen en zittend in een rolstoel het ziekenhuis. Daar erkende Cameron dat het onwaarschijnlijk was dat hij het zou overleven en bedankte iedereen voor de hulp. Vietnamese doktoren zullen hem ook vergezellen tijdens de terugreis naar het Verenigd Koninkrijk. ,,Zodra ik ben hersteld, kom ik terug", beloofde Cameron. ,,Ik ben nog steeds een piloot. Mijn vliegbrevet is verlopen, dat is alles."Miljardair en filantroop Bill Gates wil dat middelen tegen het coronavirus naar landen gaan waar ze het hardst nodig zijn en niet naar 'de hoogste bieder'. Als dat wel gebeurd, waarschuwt Gates, zal de pandemie langer duren en veel dodelijker zijn.
Hoewel overal ter wereld koortsachtig naar een vaccin tegen het gevreesde virus wordt gezocht, hebben rijke landen meer kans veelbelovende middelen op te kopen. Ontwikkelingslanden blijven dan met lege handen achter.
In een videoboodschap roept de steenrijke techgoeroe leiders op om 'stevige beslissingen' te nemen over een rechtvaardige verdeling van levensreddende middelen. De Microsoftoprichter staat een 'groot, eerlijk en wereldwijd' distributiesysteem voor ogen.© REUTERS — Bill Gates wil dat middelen tegen het coronavirus eerlijk verdeeld worden. 'Een luxe situatie', zo omschrijft het hoofd van een Duits onderzoeksteam de aanmelding van 4000 vrijwilligers om een coronavaccin te testen. Doorgaans zou het veel lastiger zijn voldoende proefpersonen te vinden, klinkt het. Het onderzoek draait om een middel van het bedrijf CureVac.
Sinds juni hebben zo'n 50 personen het middel gekregen en daarbij zijn nog geen opvallende bijwerkingen opgetreden. Overigens krijgen niet alle 4000 vrijwilligers het vaccin ingespoten. Er worden in totaal 168 mensen gevaccineerd, waaronder ook personen in België. Bij succes, wordt het uitgebreid naar meer kandidaten.Het onderzoek van Curevac wordt gesponsord door de Bill & Melinda Gates Foundation. Het vaccin is gebaseerd op RNA-technologie, dat het virus op genetisch niveau moet bestrijden. Om het vaccin te ontwikkelen krijgt het bedrijf hulp van niemand minder dan Tesla- en SpaceX-baas Elon Musk.
Die twitterde vorige week dat zijn bedrijf printers bouwt om de RNA-moleculen te kunnen opbouwen. 'RNA-microfabrieken', noemt Musk de apparaten zelfs. De mobiele apparaten kunnen naar alle plekken ter wereld worden gebracht, om daar ter plekke het vaccin te produceren.
Artsen dachten aan het begin van de virusuitbraak dat Covid-19 vooral een longaandoening was. Onderzoek wijst echter uit dat de ziekte ook bloedstolsels kan veroorzaken die voor ernstige complicaties kunnen zorgen, waaronder beroertes, nierfalen, hartproblemen en stoornissen van het immuunsysteem.
Een nieuwe studie, waarbij autopsie op overleden coronapatiënten werd verricht, toont de stolsels in 'vrijwel elk orgaan' aan. Dokter Amy Rapkiewicz, patholoog aan de universiteit van New York, omschrijft de bevindingen van het onderzoek als 'dramatisch'.
Hoewel artsen al eerder melding maakten van bloedproppen in grotere bloedvaten, longen, hart en hersenen, blijken ze ook in kleine aderen voor te komen. ,,We dachten ze alleen in de longen tegen te komen, maar we troffen ze in bijna elk orgaan aan dat we bekeken'', aldus Rapkiewicz tegen nieuwszender CNN.
Tijdens het onderzoek, dat werd gepubliceerd in The Lancet, kwamen de wetenschappers ook grote beenmergcellen tegen op plekken waar die normaal gesproken niet voorkomen. De cellen, megakaryocyten genaamd, werden aangetroffen in hart, lever en nieren. ,,Met name in het hart produceren de beenmergcellen bloedplaatjes die nauw betrokken zijn bij de bloedstolling.''Het aantal coronabesmettingen in India is de afgelopen 24 uur opgelopen tot 820.916. Het land meldt vandaag een recordtoename van 27,114. 519 kwamen het afgelopen etmaal te overlijden, wat het totaal aantal coronadoden in India naar 22.123 tilt.
Door een explosieve stijging van het aantal besmettingen sprong het totaal binnen negen dagen van 600.000 naar 800.000. 90 procent daarvan woont in acht van India's 28 provincies, waaronder Maharashtra, Tamil Nadu en New Delhi.
In Mexico zijn gisteren 6891 nieuwe besmettingsgevallen geconstateerd, de teller staat daar op 289.174 besmettingen. De regering zegt dat het werkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk aanzienlijk hoger ligt. Het afgelopen etmaal stierven 665 Mexicanen aan de gevolgen van het virus. Daarmee komt het totale aantal coronadoden op 34.191 uit.
België verplicht vanaf vandaag ook het dragen van mondkapjes in winkels en alle ruimten binnen waar veel mensen samenkomen. Het gaat met name om musea, concert- en conferentiezalen, bioscopen, theaters en gebedshuizen.
Klanten die de mondmaskerplicht niet naleven, kunnen bestraft worden met een boete van 250 euro. Winkeliers of uitbaters die de verplichting zelf niet naleven, kunnen een boete van 750 euro krijgen. Zij hoeven niet te controleren of klanten een kapje dragen.Het dragen van een maskertje was al verplicht in het openbaar vervoer. Kinderen onder de 12 jaar hoeven geen mondmasker op. De afgelopen dagen is de daling van het aantal besmettingen in België gestagneerd.
België heeft tot meer dan 62.000 virusbesmettingen vastgesteld en bijna 9800 patiënten zijn er aan overleden. Het land had eerder een erg strenge lockdown en sloot de grenzen. Begin mei is een begin gemaakt met de afbouw van coronamaatregelen.Het aantal zittenblijvers op middelbare scholen daalt door de coronacrisis. Leerlingen in het grijze gebied krijgen vaker het voordeel van de twijfel, en op veel scholen krijgen leerlingen en ouders een zwaardere stem in het besluitproces, meldt dagblad Trouw.
Nu scholieren door de coronacrisis veel minder op school waren en soms minder toetsen en opdrachten hebben gemaakt, hebben leraren minder 'harde' gegevens om te beslissen of een leerling door kan naar het volgende schooljaar.
Daarnaast heeft een deel van de leerlingen achterstanden opgelopen door een gebrek aan fysieke lessen en persoonlijke begeleiding. Uitzonderlijke tijden vragen om een uitzonderlijke aanpak, zo is de teneur.
In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur 63.643 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Dat is een lichte daling ten opzichte van een dag eerder toen een recordaantal van ruim 65.500 werd geregistreerd. Dat blijkt uit gegevens van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore.
Het afgelopen etmaal zijn nog eens 774 Amerikanen overleden aan de gevolgen van het longvirus.
De VS zijn het zwaarst getroffen land door het virus. Meer dan 3,18 miljoen mensen hebben het virus opgelopen en er zijn bijna 134.000 doden geregistreerd.
Het aantal mensen dat in Brazilië is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is vrijdag de 70.000 gepasseerd. Dat heeft het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.
Volgens de cijfers van het ministerie zijn de afgelopen 24 uur 45.048 nieuwe besmettingen en 1214 doden geregistreerd. Daarmee komt het totale aantal besmettingen uit op 1,8 miljoen. Tot nu toe zijn 70.398 Brazilianen gestorven aan het virus. Brazilië is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land ter wereld door het coronavirus.
Ook de Braziliaanse president Jair Bolsonaro meldde eerder deze week dat hij is besmet met het coronavirus, maar hij zou in goede gezondheid verkeren. ,,Hij heeft geen complicaties'', meldde de persdienst van de president donderdag. Hij staat onder constant toezicht van een medisch team. Er wordt onder meer twee keer per dag een hartonderzoek uitgevoerd, omdat Bolsonaro het medicijn hydroxichloroquine gebruikt. Dat kan ernstige bijwerkingen geven zoals hartklachten.
© AFP — Bij het Braziliaanse parlementsgebouw in hoofdstad Brasília zijn duizend kruizen neergezet als eerbetoon aan de slachtoffers van het coronavirus. De noodtoestand die wegens het nieuwe coronavirus 24 maart is uitgeroepen in Frankrijk, geldt zaterdag voor het eerst niet meer. De regering had dankzij de noodtoestand uitgebreide bevoegdheden om maatregelen af te kondigen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Daar viel onder meer een zeer strenge lockdown onder, waardoor Fransen op straffe van hoge boetes de deur niet uit mochten zonder eerst op schrift te zetten waarom ze op pad gingen.
De verregaande beperkingen van het openbare leven worden sinds 11 mei geleidelijk opgeheven. Half juni ging uiteindelijk de grens weer open. Er zijn nog steeds regels van kracht die de verspreiding van het virus moeten tegengaan, zoals afstand houden en mondkapjes dragen in het openbaar vervoer.
Frankrijk is medisch en economisch zwaar door het virus getroffen. Honderdduizenden mensen verloren hun baan en er zijn rond de 30.000 mensen overleden aan de gevolgen van het virus, voornamelijk ouderen.
In de Amerikaanse staat Californië komen ongeveer 8000 gedetineerden uiterlijk in augustus vervroegd op vrije voeten in verband met de coronacrisis. Dat heeft de San Francisco Chronicle vrijdag bekendgemaakt. Gouverneur Gavin Newsom reageert daarmee op het verontrustende aantal besmettingen in verscheidene gevangenissen en op aandringen van parlementariërs en advocaten.
De vrijlating zal groepsgewijs plaatsvinden. Het gaat zowel om gevangenen die het grootste deel van hun straf al hebben uitgezeten als om personen die door hun gezondheidssituatie grote kans hebben op complicaties als ze het virus oplopen.
In de penitentiaire inrichtingen in de staat zijn al 2286 gedetineerden positief getest op corona, 31 van hen zijn overleden. Onder het bewakend personeel zijn tot dusver 719 besmettingsgevallen geregistreerd.
Aan de vooravond van de heropening van Disney World heeft de Amerikaanse staat Florida vrijdag 11.433 nieuwe corona-gevallen gemeld. Tot dusver kwamen er maar één keer eerder in 24 uur zoveel mensen bij die besmet waren geraakt. De gezondheidsautoriteiten gaven toe dat de jongste cijfers erop duiden dat het gevreesde virus zich nog ongecontroleerd verspreid in delen van de zuidelijke staat.
Onderwijl gingen de voorbereidingen op het weer opengaan van de themaparken in Orlando gewoon door, hoewel bepaald niet alle medewerkers van Walt Disney Co. daarbij stonden te juichen. Zaterdag is een beperkt aantal bezoekers weer welkom. Ter bescherming moet iedereen binnen de poorten een mondkapje dragen en wordt bij de ingang ieders temperatuur gemeten. Er zullen geen parades worden gehouden en ook geen vuurwerkshows of andere activiteiten die grote menigtes trekken.
Ongeveer 19.000 mensen, onder wie werknemers, hebben een petitie ondertekend waarin Disney wordt gevraagd de heropening van het complex uit te stellen.
Luchtvaartmaatschappij KLM was bij de eerste ronde voor loonsubsidie van de overheid een grootverbruiker van de steunmaatregel. In totaal betaalde de overheid de vliegmaatschappij en verschillende onderhouds- en cateringonderdelen van het bedrijf ruim 304 miljoen euro om de loonkosten deels te dekken.
Het kabinet riep de NOW-regeling eind maart in het leven. Bedrijven die door de virusuitbraak met lockdownmaatregelen te maken kregen met een fikse terugval van de inkomsten tot gevolg, konden tot 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen van de overheid. Een van de voorwaarden was wel dat ze geen grootscheepse ontslagen om bedrijfseconomische redenen zouden doorvoeren. Uitkeringsinstantie UWV publiceerde een ellenlange lijst met alle ontvangers van de steun, voor openheid naar de maatschappij.
De luchtvaart is een van de zwaarst getroffen bedrijfstakken door de coronacrisis, doordat reisbeperkingen internationale vluchten amper mogelijk maakten. Daarom kreeg ook Transavia, dochtermaatschappij van KLM, ruim 24 miljoen euro aan loonsubsidie.
Touroperators Corendon en TUI ontvingen respectievelijk 4,8 miljoen en 18 miljoen euro uit de NOW-regeling. Voetbalclubs in de eredivisie hadden te maken met het stopzetten van de voetbalcompetitie. Zij vroegen daardoor gezamenlijk voor meer dan 23,2 miljoen euro aan hulp aan.
Booking.com vroeg meer dan 64 miljoen euro aan steun aan. Dat het internetbedrijf bij de overheid aanklopte voor hulp, deed veel stof opwaaien. Zakenblad Quote meldde dat het bedrijf via gunstige regelingen met de Belastingdienst de afgelopen jaren bijna 1,8 miljard aan belastingvoordelen genoot.
Bodemonderzoeker Fugro staat ook op de lijst van de ontvangers van de loonsubsidie. Dat is opvallend, want het beursgenoteerde bedrijf kondigde bij zijn eerstekwartaalcijfers nog aan dat zo goed als zeker gedwongen ontslagen in Nederland zouden vallen. Verschillende onderdelen van het bedrijf ontvingen voor zeker 1,9 miljoen euro aan NOW-steun.
Een 59-jarige buschauffeur in het zuidwesten van Frankrijk is vrijdag bezweken aan de verwondingen die hij opliep bij een ruzie over het dragen van mondkapjes, afgelopen zondag in Bayonne. Philippe Monguillot werd krachtig op zijn hoofd geslagen door meerdere personen die hij weigerde mee te nemen. Ze wilden geen masker dragen en zonder kaartje instappen.
De brute aanval op de buschauffeur leidde tot geschokte reacties. In de stad vond een stille tocht plaats waaraan zo'n 6000 mensen deelnamen. Collega's legden het werk neer en de Franse minister van Binnenlandse Zaken veroordeelde de daad als afschuwelijk en laf.
De chauffeur liep zwaar hoofdletsel op en was begin deze week al hersendood verklaard. De politie pakte vier verdachten op.
Cruisemaatschappij Carnival is van plan weer te gaan varen vanuit havens in Duitsland en Italië. Vanaf volgende maand moeten weer Duitse cruises gaan beginnen en daarna hoopt Carnival vanuit Italië te gaan cruisen, zei topman Arnold Donald van het Amerikaanse bedrijf tegen investeerders. Door de coronacrisis is de cruisesector buitengewoon hard geraakt omdat de schepen voor anker moesten gaan liggen.
Cruisebedrijven hebben nu voorzorgsmaatregelen getroffen tegen de virusuitbraak, bijvoorbeeld door veel minder mensen aan boord te laten en extra hygiëne. Volgens Donald zijn er veel boekingen binnengekomen voor cruises van het Duitse dochteronderdeel AIDA. In Italië wordt gevaren met het merk Costa Cruises.
Carnival, ook eigenaar van Holland America Line, leed net als branchegenoten Royal Caribbean Cruises en Norwegian Cruise Line enorme verliezen door de coronacrisis. Nu de lockdownmaatregelen in veel landen worden versoepeld, hoopt de sector weer een beetje op te kunnen krabbelen. Het zal nog wel langere tijd duren voordat de gang van zaken volledig hersteld is, denken de bedrijven.
Minister Carola Schouten van Landbouw geeft geen gehoor aan de oproep van de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost om alle nertsen in die regio preventief te ruimen. "Dat is nu niet aan de orde", schrijft ze aan de Tweede Kamer. Wel scherpt het kabinet de bestaande maatregelen aan.
Al bij 22 nertsenbedrijven is het coronavirus geconstateerd. De veiligheidsregio wil overgaan tot preventieve ruiming om verdere besmetting te voorkomen. "Deze maatregel treffen we alleen als er geen andere mogelijkheid bestaat om de volksgezondheid of diergezondheid te beschermen", aldus de bewindsvrouw.
Schouten heeft besloten dat medewerkers op alle nertsenbedrijven verplicht mondkapjes en gezichtsschermen moeten gaan dragen. Verder gaat de NVWA het toezicht intensiveren. Omdat nog steeds niet duidelijk is hoe alle bedrijven zijn besmet, wordt het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert over de bestrijding van de corona-epidemie, nogmaals gevraagd om een risicobeoordeling en advies.
De Eindhovense burgemeester John Jorritsma reageert op Twitter geïrriteerd, omdat hij van tevoren niet is geïnformeerd. Hij zegt dat hij als voorzitter van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost een brief aan minister Schouten heeft gestuurd en vervolgens via de media haar reactie aan de Tweede Kamer moet vernemen. "Toch wel bijzonder", schrijft hij. "Zo gaat het altijd met dit ministerie!!!"
Het dragen van mondkapjes en andere beschermende maatregelen tegen het coronavirus is van groot belang voor het herstel van de Amerikaanse economie en arbeidsmarkt van de coronacrisis. Dat zei bestuurder Robert Kaplan van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten. Het aantal besmettingen met het virus in de VS loopt de laatste tijd zeer sterk op.
Volgens de voorzitter van de Federal Reserve Bank van Dallas zijn monetaire en fiscale maatregelen weliswaar belangrijk, maar is het nu van vitaal belang voor de economie dat op grote schaal mondkapjes worden gedragen en dat gezondheidsmaatregelen goed worden nageleefd om verspreiding van corona tegen te gaan. "Als we dat goed doen, groeien we sneller, met een lagere werkloosheid", aldus Kaplan tegen zender Fox.
Het aantal coronabesmettingen in de VS loopt in recordtempo op en verschillende Amerikaanse staten zijn weer beperkende maatregelen tegen de virusuitbraak aan het bekijken. Door de herinvoering van lockdownmaatregelen kan het economisch herstel worden ondermijnd.
Kaplan denkt dat de Amerikaanse economie in het derde en vierde kwartaal zal groeien, maar dat over heel 2020 een krimp van 4,5 tot 5 procent te zien zal zijn. Hij vindt dat meer fiscale stimulering voor de economie van de VS nodig is.
De Britse premier Boris Johnson heeft gezegd dat in Engeland een strikter beleid voor het dragen van mondkapjes misschien noodzakelijk is. Hij zou graag zien dat mensen tijdens het winkelen mond en neus bedekken. Nu staat hun dat vrij terwijl in Schotland wel een mondkapjesplicht geldt.
,,Ik denk echt dat we er strenger op moeten aandringen gezichtsmaskers te dragen op bepaalde plaatsen waar mensen anderen tegenkomen die ze normaal niet ontmoeten. Daarom is dat al verplicht in het openbaar vervoer", aldus Johnson. Hij voegde eraan toe dat de overheid zoekt naar manieren om bijvoorbeeld winkelend publiek ervan te doordringen dat er risico van virusoverdracht bestaat en dat het dus verstandig is een mondkapje te dragen.
Australië beperkt de terugkeer van burgers uit het buitenland omdat het aantal nieuwe coronabesmettingen weer stijgt. Vanaf maandag mogen dagelijks maximaal 4000 Australiërs of buitenlanders met een verblijfsvergunning het land binnen.
Tot nu toe lag de grens bij 8000. De stap is noodzakelijk om mensen en middelen vrij te maken voor de bestrijding van de jongste virusuitbraak in Melbourne, aldus premier Morrison.
In de stad met vijf miljoen inwoners geldt sinds donderdag weer een uitgaansverbod. De inwoners mogen de komende zes weken alleen nog hun woning verlaten voor werk, artsbezoek, noodzakelijke boodschappen of sport in de buitenlucht. In de stad zijn het afgelopen etmaal 288 nieuwe infecties geteld, een record.
Flexwerkers die vanwege de coronacrisis gebruik willen maken van de financiële ondersteuningsregeling krijgen daar langer de tijd voor. Ze kunnen tot 26 juli een aanvraag indienen voor de zogenoemde TOFA-regeling.
De Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten is bedoeld voor mensen die niet in aanmerking komen voor de andere regeling, de NOW. De aanvraagtermijn voor deze regeling is eveneens verlengd.
Flexwerkers die in februari minimaal 400 euro bruto verdienden en in april daar ten minste 50 procent van kwijt waren, kunnen aanspraak maken op de TOFA. Ze ontvangen een eenmalige bruto tegemoetkoming van 550 euro per maand voor de maanden maart, april en mei.
Tot dusver hebben zo'n 19.000 mensen een aanvraag ingediend, laat het ministerie van Sociale Zaken weten. Ruim de helft van de aanvragen is afgewezen, omdat mensen niet aan de voorwaarden voldoen.
Amsterdam zal als gevolg van de coronacrisis dit jaar ruim 60 procent minder toeristen trekken dan vorig jaar. Het aantal dagjesmensen zal in 2020 dalen met meer dan 40 procent. Dat meldt het hoofdstedelijk statistiekbureau Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) op basis van een berekening aan de hand van drie scenario's.
In die scenario's wordt geschetst hoeveel bezoekers naar Amsterdam gaan bij een eventueel langzaam herstel, sneller herstel en een tweede golf van het coronavirus. De bezoekersdaling is in dat laatste scenario het grootst: verblijfsbezoek daalt dan met 74 procent ten opzichte van vorig jaar, het aantal dagbezoekers met 54 procent. Bij een sneller herstel daalt het aantal bezoekers minder hard: 62 procent minder verblijfsbezoekers en 44 procent minder dagjesmensen.
Bij het interpreteren van deze prognose dient er volgens het OIS rekening te worden gehouden met "een aantal onzekerheden en verwachtingen op basis van verschillende bronnen". Zo zijn de ontwikkeling van het virus en de overheidsmaatregelen die daarop worden afgestemd nog grotendeels onvoorspelbaar.
In 2019 bezochten 10,3 miljoen mensen Amsterdam voor een verblijf. Zo'n 11,3 mensen kwamen een dagje naar Amsterdam, waarvan ongeveer 4,1 miljoen mensen uit Nederland zelf.
Rusland heeft in mei 172.914 sterfgevallen geregistreerd. Dat zijn er 18.375 meer dan in dezelfde maand vorig jaar, een stijging van 11,9 procent. Het nationaal bureau van de statistiek heeft deze cijfers vrijdag bekendgemaakt. Volgens Rosstat zijn 12.452 mensen vermoedelijk of bewezen overleden door besmetting met het coronavirus. In 7444 gevallen is Covid-19 ingevuld als primaire doodsoorzaak.
Op de site van de Johns Hopkins Universiteit, die de coronapandemie wereldwijd bijhoudt, staat dat Rusland sinds de uitbraak bij bijna 713.000 personen de gevreesde infectie heeft vastgesteld. Van hen zijn er officieel 11.000 patiënten bezweken. Dat is vergeleken met andere zwaar getroffen landen, zoals de Verenigde Staten, Brazilië en India, opvallend weinig.
In het najaar komt er een landelijke dag om stil te staan bij alle gevolgen van het coronavirus. Dat kondigde premier Mark Rutte vrijdag aan na de laatste ministerraad voor de zomervakantie. De komende tijd wordt uitgewerkt hoe het evenement eruit gaat zien.
Maar het gaat een "sterke regionale component" hebben met een landelijk karakter, aldus de premier. Er zal volgens hem een belangrijke rol zijn voor burgemeesters en burgers. De dag is bedoeld "om stil te staan bij wat er gebeurd is", zei de premier.
Het aantal coronapatiënten op de intensive care is weer iets gestegen, van 21 naar 25. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal schommelt de laatste week rond de twintig. Soms zit het er iets boven, zoals op vrijdag. Soms zit het aantal er iets onder, zoals afgelopen zaterdag en zondag, toen de ic's achttien mensen behandelden. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, spreekt van stabilisatie "op een laag niveau".
Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen daalde van 70 naar 69. Het totaal aantal coronapatiënten in het ziekenhuis steeg daardoor van 91 naar 94.
Op de intensive cares liggen 569 mensen met andere aandoeningen. Dat zijn er zeventien minder dan op donderdag. In totaal behandelen intensivisten nu 594 mensen. Dat aantal schommelt al tijden rond de 600. Onder normale omstandigheden zouden ic's zo'n 900 mensen behandelen.
Reizigers pakken consequent vaker de trein, bus, tram, metro of veerpont sinds de coronamaatregelen vorige week woensdag zijn versoepeld. Normaal gesproken wordt het openbaar vervoer rustiger als de eerste schoolvakanties beginnen, maar afgelopen week werd het juist drukker. Dat blijkt uit cijfers van ov-chipkaartbedrijf Translink.
Op woensdag 1 juli kwam het advies te vervallen om het openbaar vervoer alleen te gebruiken voor noodzakelijke reizen. Bovendien mochten alle zitplaatsen weer worden gebruikt. Wel bleef een mondkapje verplicht. Die woensdag was de drukste woensdag sinds premier Mark Rutte de 'intelligente lockdown' half maart afkondigde. Elke dag in de daarop volgende week werd weer zo'n record gevestigd.
Translink heeft bekeken hoe vaak reizigers inchecken met hun ov-chipkaart. Dat doen zij soms meerdere keren per reis. Sinds de versoepeling van de coronamaatregelen checkten mensen zo rond de 1,7 miljoen keer in op een doordeweekse dag. Dat is nog steeds een halvering vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.
De Rabobank houdt waarschijnlijk een aantal filialen, die nu al gesloten zijn vanwege de coronacrisis, voorgoed dicht. Volgens een woordvoerder is dat iets wat al 'in de pijplijn' zat, maar nu mogelijk wordt versneld. Wat dit voor de werkgelegenheid betekent, is nog niet duidelijk.
Eerder werd bekend dat ING een kwart van de Nederlandse kantoren gaat sluiten. ABN AMRO laat weten dat er geen nieuwe plannen zijn om filialen te sluiten. ,,We hebben de afgelopen jaren gezien dat het contact veranderde, en hebben daarom ingezet op meer digitale en videogesprekken", zegt een woordvoerder van de bank.Wat is de overeenkomst tussen een acteur, een toergids, een veejay, een dansschoolhouder en een voormalig straatkrantverkoper? Het zijn enkele drijvende krachten achter de demonstraties tegen de coronamaatregelen van de afgelopen en komende weken. ‘We willen onze vrijheid terug’, klinkt het. Meer protesten staan op stapel
De Franse justitie onderzoekt een miljoenenfraude met geld dat bestemd was voor mensen die door het coronavirus werkloos zijn geraakt. De Franse overheid had een ruimhartige regeling voor personeel van bedrijven en instellingen die door de virusuitbraak de deuren moesten sluiten.
Klaarblijkelijk heeft de georganiseerde misdaad een greep uit de noodpot gedaan. Er zou ruim twee miljoen euro in de zakken van het dievengilde zijn verdwenen, aldus het Franse Openbaar Ministerie. De financiële autoriteiten zijn er daarnaast in geslaagd om nog eens 6 miljoen aan uitkeringen tegen te houden. Ook werd 421.000 euro dat al was uitgekeerd aan niet-bestaande arbeiders met succes teruggevorderd.
Een 'ongewoon groot' aantal aanvragen voor frauduleuze coronasteun wordt nu onderzocht. De fraudeurs lijken de Kamer van Koophandel-nummers te hebben gebruikt van bedrijven die zelf geen aanvraag voor de salarissubsidies hadden ingediend. Het geld dat werd binnengehaald werd verdeeld over honderden verschillende bankrekeningnummers.De ziekenhuizen in Zuid-Afrika worden zo overspoeld met coronapatiënten dat ic-afdelingen de toestroom niet meer aankunnen. Ook kampen ze met een schrijnend tekort aan zuurstof om mensen met ernstige klachten te kunnen beademen.
Een verpleger in het Chris Hani Baragwanath Hospital, met ruim 3000 bedden het op twee na grootste ziekenhuis in de wereld, zegt dat nieuwe viruspatiënten nu op de normale afdelingen worden geplaatst. ,,Ons ziekenhuis is al overvol, maar de laatste twee weken worden we overspoeld'', zegt ze anoniem tegen persbureau AP.
Meer en meer zorgpersoneel raakt zelf besmet met het virus. ,,Zelfs mensen die niet op de Covid-19-afdelingen werken.'' In heel Afrika zijn al zo'n 8000 van hen geïnfecteerd, waarvan de helft in Zuid-Afrika. In totaal hebben nu al 541.381 Afrikanen het virus onder de leden.© AP — Een patiënt in het Chris Hani Baragwanath-ziekenhuis krijgt een testvaccin ingespoten dat door de universiteit van Oxford werd ontwikkeld. Het kabinet heeft geen akkoord bereikt met Curaçao en Sint Maarten over een nieuw steunpakket, zegt premier Eugene Rhuggenaath van Curaçao na de rijksministerraad. De premier van Aruba spreekt nog met het kabinet.
De drie Caribische landen van het koninkrijk zijn het niet eens met de voorwaarden die het kabinet aan het steunpakket stelt. Rhuggenaath hoopt de komende weken alsnog tot een akkoord te komen. ,,Het was een goed gesprek", zei hij.De premier hoopt er binnen enkele weken uit te zijn. Rhuggenaath zegt open te staan voor verbeteringen en hervormingen. Nederland dringt al langere tijd aan op hervormingen op de eilanden, maar verbindt die nu als voorwaarde aan de steun.
De eilanden vinden de Nederlandse eisen onredelijk en willen in elk geval meer tijd om eventuele hervormingen door te voeren. Pijnpunt voor de eilanden is onder meer de oprichting van een instituut dat toezicht gaat houden op de begroting.
Het Indonesische ministerie van Landbouw heeft een natuurlijke remedie tegen het coronavirus ontwikkeld, schrijft de Jakarta Post. De onderzoeksafdeling van het ministerie, Balitbangtan, heeft een 'antivirusketting' uitgevonden op basis van eucalyptus. Volgens minister Syahrul Yasin Limpo helpt de ketting de overdracht van het virus tegen te gaan. Balitbangtan zou, aldus de minister, 700 soorten eucalyptus hebben onderzocht. Een van de geteste soorten bleek het virus te kunnen doden.
,,We zijn er zeker van'', zegt Limpo. Volgende maand begint de massaproductie van de welriekende ketting, die binnen een kwartier 42 procent van het coronavirus de das omdoet. Behalve de ketting staan nog drie op de boom gebaseerde producten op de planning. Een ervan is een soort roller. ,,We hebben het geprobeerd'', claimt de minister. ,,Als we het een half uur gebruiken, doodt het 80 procent van het virus.'' Limpo is zo overtuigd van de werking dat hij zich er zelfs op drukke plaatsen mee waagt.Het hoofd van Balitbangtan zegt dat het middel ook bij Covid-19-patiënten goede resultaten geeft, de ademhaling verbetert en in veel gevallen tot herstel heeft geleid. Ondanks het enthousiasme van Limpo zijn deskundigen sceptisch. Wetenschappelijk bewijs voor het effect van eucalyptus op het virus ontbreekt. ,,We weten dat er nog niemand een remedie tegen het virus heeft gevonden'', zegt Herawati Sudoyo, medisch directeur van het Eijkman-instituut tegen de krant.
,,Het zou wijs zijn om deze beweringen niet rond te strooien in een angstige samenleving.'' De kans bestaat dat de bevolking hun vertrouwen in het product stelt en andere maatregelen tegen het virus vergeet. Het onderzoek naar eucalyptus zou nog in de beginfase verkeren en nog niet door andere wetenschappers tegen het licht zijn gehouden. Sudoyo benadrukt dat als eucalyptus al zou helpen het dan om één actief component zou gaan. De ontwikkeling van een medicijn op basis daarvan kost veel tijd.© Balitbangtan — De vier producten die het Indonesische ministerie van Landbouw liet ontwikkelen tegen het coronavirus. De regiopremier van Zuid-Afrika's dichtbevolkte provincie Gauteng, David Makhura, is naar eigen zeggen besmet met het coronavirus. Makhura testte vandaag positief op Covid-19. Het aantal besmettingen in het land groeit in ijl tempo.
Gisteren telde Zuid-Afrika een dagrecord van 13,674 nieuwe infecties. Het totaal staat op dit moment op 238.339. Gauteng, waarin ook Johannesburg en hoofdstad Pretoria liggen, vormt het epicentrum van de uitbraak en telt 82.000 coronabesmettingen.In China is het coronavirus aangetroffen in ladingen geïmporteerde ingevroren garnalen, volgens de douane-autoriteiten. De schaaldieren waren afkomstig van drie verwerkingsbedrijven uit Ecuador. Het virus werd zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van de verpakkingen gevonden, waardoor nu de vraag rijst of het virus zich kan verspreiden via voedsel of zelfs bevroren producten.
De Chinese douane liet 227.934 tests uitvoeren, maar afgezien van de drie Ecuadoraanse partijen bleken die negatief. De besmette garnalen, die werden afgeleverd in de steden Dalian en Xiamen, zijn vernietigd. ,,De testresultaten betekenen niet dat het virus zich verspreidt, maar tonen de gaten in de veiligheidsvoorschriften van deze bedrijven aan'', zegt het hoofd importveiligheid, Bi Kexin.
Besmette medewerkers van deze bedrijven zouden gewoon doorwerken. Vorige maand werd geïmporteerde zalm door Peking als mogelijke bron van nieuwe besmettingen aangewezen. China heeft de import van in totaal 23 bedrijven uit Brazilië, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Duitsland opgeschort. ,,Een noodzakelijke maatregel om de gezondheid van mensen te beschermen'', aldus Bi.Nieuw-Zeeland was een van de eerste landen ter wereld die riep het coronavirus onder controle te hebben, maar het land ziet door terugkerende reizigers het aantal besmettingen weer toenemen. Wie terugkeert uit het buitenland en besmet blijkt, gaat verplicht in quarantaine in speciale hotels of centra.
Maar niet iedereen laat zich twee weken opsluiten. Een man van in de dertig was gisteren de derde die wist te ontsnappen aan de verplichte isolatie. Hij knipte een gat in een hek rond het quarantainehotel in Auckland en ging richting supermarkt... om drank te kopen. De quarantaine was niet voor niets, want 's mans test bleek positief.
Eerder klom al een vrouw over het hek en ging op de loop. Toen ze de weg kwijtraakte, vroeg ze de weg naar haar hotel aan een agent. Een man sloopte het hekwerk van een tijdelijk isolatiecentrum in Hamilton om alcohol in te slaan. Om meer uitbraken te voorkomen, patrouilleert de politie nu rond de hotels.© Getty Images — Een beveiliger bij het hotel in Auckland waar iemand zijn quarantaine brak om drank te kunnen kopen. Volgens China zou er in Kazachstan een longziekte rondwaren die dodelijker is dan Covid-19, maar de regering van het Centraal-Aziatische land ontkent dat. Een 'aanzienlijke toename' van het aantal longontstekingen was voor de Chinese ambassade in Kazachstan reden om te waarschuwen.
,,Het is veel dodelijker dan de longontsteking die door het coronavirus wordt veroorzaakt", stond in de verklaring. Er zouden 1772 mensen aan longontsteking zijn bezweken. 'Nepnieuws', klinkt het. Het aantal longontstekingen door bacteriën, schimmels en virussen zou overeenkomen met de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie.
Het aantal coronagevallen bereikte gisteren een dagrecord van 1962 in Kazachstan. In totaal heeft het land 55.000 infecties vastgesteld en stierven 264 personen aan het virus.Het gaat niet de goede kant op met de pandemie, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Ondanks de wereldwijde maatregelen, en de successen die daarmee worden behaald, is het totaal aantal virusbesmettingen in zes weken tijd verdubbeld.
WHO-voorzitter Tedros Adhanom Ghebreyesus zegt: ,,In het grootste deel van de wereld is het virus niet onder controle''. De WHO herhaalt dat de pandemie zijn hoogtepunt nog niet heeft bereikt, maar dat lockdowns wel worden versoepeld om internationaal reizen makkelijker te maken.
,,De pandemie versnelt en het gaat steeds slechter'', aldus Ghebreyesus. ,,Covid-19 heeft wereldwijd ruim 11,8 miljoen mensen besmet en aan 544.000 van hen het leven gekost.''Vanaf maandag gaan in Hongkong alle scholen dicht. De meeste onderwijsinstellingen waren al dicht sinds de uitbraak in februari, maar nu het aantal besmettingen weer oploopt moeten ook de scholen die nog open waren de deuren sluiten.
Gisteren liep het aantal besmettingen voor de tweede achtereenvolgende dag op. Er werden 42 nieuwe gevallen geconstateerd. Sinds eind januari zijn in Hongkong in totaal slechts 1366 gevallen geconstateerd. Zeven patiënten zijn overleden.
Voor reizigers uit zo'n zestig landen, waaronder Nederland, vervalt vandaag de Britse quarantaineplicht. Wie in het Verenigd Koninkrijk arriveerde, moest tot nu toe twee weken in afzondering.
De plicht werd 8 juni van kracht in heel het Verenigd Koninkrijk tot groot ongenoegen van talrijke ondernemers in met name de luchtvaart- en de toerismesector. De door de quarantaine getroffen landen dreigden hetzelfde met Britse reiziger te doen.
Londen heeft nu afspraken gemaakt met een heleboel landen zodat Britten niet bang hoeven zijn dat ze daar na aankomst twee weken binnen zouden moeten blijven. Wie naar Engeland reist, kan nog wel worden gecontroleerd op symptomen.Nederlandse banken hebben sinds de uitbraak van het coronavirus voor bijna 19 miljard euro aan steun verleend. Het ging daarbij om hulp in de vorm van extra leningen of uitstel van aflossingen. Daar maakten 155.000 ondernemers en bijna 32.000 particulieren gebruik van, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Ondernemingen kregen gedurende de crisis bijna 26.000 nieuwe leningen van Nederlandse banken. Die zijn bij elkaar goed voor een bedrag van bijna 16 miljard euro. Op ongeveer 5000 van deze leningen zit een garantie van de overheid.
Opnieuw zijn twee belangrijke Zuid-Amerikaanse politici besmet geraakt met het coronavirus. De rechtse Boliviaanse interim-president Jeanine Añez maakte donderdag via Twitter bekend dat ze het virus heeft opgelopen. Ze zegt dat ze zich niet ziek voelt en vanuit isolatie haar werk voortzet. ,,Samen komen we hier weer bovenop'', Twitterde ze ook nog.
Vorige week raakte de minister van Volksgezondheid María Eidy Roca al besmet met het virus. Bolivia, dat 11,5 miljoen inwoners heeft, telt zo'n 42.000 besmettingsgevallen en 1500 doden door het coronavirus.
© REUTERS — De Boliviaanse interim-president Jeanine Añez (links) en minister van Gezondheid María Eidy Roca, beiden besmet met het coronavirus. In Venezuela meldde de leider van de Socialistische Partij Diosdado Cabello, gezien als de belangrijkste man van het land na president Nicolás Maduro, donderdagavond dat hij besmet is met het virus en in zelf-isolatie verkeert.
De aankondigingen komen twee dagen nadat de Braziliaanse president Jair Bolsonaro meldde dat hij positief heeft getest op het virus. Brazilië registreerde de afgelopen 24 uur 42.619 nieuwe besmettingen en 1220 doden als gevolg van het longvirus, volgens cijfers van het ministerie van Gezondheid. Het totaalaantal besmettingen in het land bedraagt 1.755.779, terwijl 69.184 mensen zijn overleden. Brazilië is na de VS het zwaarst getroffen land door de coronapandemie.
In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur 65.870 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Dat is het hoogste aantal op een dag sinds de virusuitbraak begon, zo blijkt uit gegevens van de Johns Hopkins Universiteit.
Het vorige record dateert van dinsdag. Toen werd binnen een etmaal bij 60.200 Amerikanen het virus geconstateerd. De VS zijn het zwaarst getroffen land door het virus. Meer dan 3,1 miljoen mensen hebben het virus opgelopen en er zijn ruim 133.000 doden geregistreerd.
Het parlement van Aruba heeft donderdag unaniem een motie aangenomen waarin het bij de eigen regering er op aandringt om verschillende onderdelen af te wijzen van de voorwaarden die Nederland stelt voor een nieuwe coronalening. Met die lening helpt Nederland Curaçao, Aruba en Sint Maarten de financiële gevolgen van de Covid-19 pandemie op te vangen. Volgens het Arubaanse parlement wil Nederland door middel van de voorwaarden die het daaraan verbindt 'de autonomie van Aruba overnemen'.
In de motie zegt het parlement dat de Arubaanse regering een tegenvoorstel moet indienen en de dialoog met Nederland moet voortzetten over het verkrijgen van een lening zonder voorwaarden of 'voorwaarden die niet in strijd zijn met lokale en internationale wetten en geen negatieve sociaal-economische impact zullen hebben op de bevolking van Aruba.' Het parlement is vooral boos over het financiële toezicht dat Nederland wil 'opdringen' en het voornemen om bevoegdheden op het gebied van volksgezondheid, economie, justitie, financiën en onderwijs in Nederlandse handen te geven.
Nederland maakte maandag 6 juni de voorwaarden bekend aan de regeringen van Curaçao , Aruba en Sint Maarten voor een nieuwe coronalening voor de verschillende landen. De regeringen van alle drie de landen hebben daar in harde bewoordingen afwijzend op gereageerd. Vrijdag vergaderen de minister-presidenten van de landen in Den Haag tijdens de zogenoemde Rijksministerraad hierover met het Nederlandse kabinet.
Ook het parlement van Curaçao vergaderde donderdag over de voorwaarden. Daar was minder sprake van een eenheid. Waar veel parlementariërs de handelswijze van Nederland veroordeelden, stelde parlementariër Amparo dos Santos van de oppositiepartij Kòrsou di Nos Tur dat Nederland gelijk heeft. ,,Stuur geen geld aan deze regering. Het verdwijnt allemaal in de verkeerde zakken en komt niet bij de bevolking terecht.''
Het kabinet moet in zijn herstelplan voor na de coronacrisis kiezen voor maatregelen die zowel de economie als duurzaamheid ten goede komen. Dat adviseert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli).
De raad stelt verschillende maatregelen voor om herstel te realiseren waarbij economie en duurzaamheid hand in gaan. Zo zou de regering de isolatie van bestaande woningen moeten versnellen en ook sneller meer nieuwbouwwoningen moeten realiseren. De raad adviseert de subsidieregeling voor het isoleren van woningen te verruimen en tot afschaffing of verlaging van de verhuurdersheffing. Die laatste maatregel moet woningcorporaties ertoe te bewegen te investeren in nieuwbouw.
Om de uitstoot van broeikassen door personenvervoer en transport terug te brengen zijn volgens de Rli ,,ingrijpende veranderingen'' nodig. Als de overheid bijvoorbeeld de overgang naar elektrische auto's wil bewerkstelligen, moeten er wel genoeg oplaadpunten zijn. ,,Het versneld aanleggen van een landelijk dekkende laadinfrastructuur kan hierbij helpen en het zorgt op korte termijn voor extra werkgelegenheid'', stelt de raad.
De Rli adviseert de overheid terughoudend te zijn met de aanleg van nieuwe wegen, omdat door de crisis blijkt dat mensen ook op andere manieren kunnen werken en reizen. Het onderhoud van bestaande infrastructuur zou juist versneld moet worden, aldus de raad.
Automaker Ford zal volgende week de assemblagelijnen in de Verenigde Staten moeten sluiten als tegen die tijd geen motoren uit Mexico arriveren. De productie van motoren is door Ford uitbesteed aan fabrieken in de Mexicaanse regio Chihuahua.
Dat meldt Christopher Landau, de Amerikaanse ambassadeur in Mexico, na een ontmoeting met een directielid van Ford. Vanwege de coronacrisis draaien de Mexicaanse fabrieken op gezag van de regering maar op halve kracht.
Mexico is een belangrijk onderdeel van een internationale toeleveringsketen die van cruciaal belang is voor Amerikaanse autofabrikanten. Vele Amerikaanse bedrijven hebben fabrieken buiten de VS vanwege de lagere arbeidskosten.
In Engeland kun je vanaf zaterdag weer naar theatervoorstellingen en concerten, maar alleen in de open lucht. Het gaat om een versoepeling van de coronamaatregelen. Tegelijkertijd wordt er gekeken of er ook binnen weer een en ander mogelijk is. Aan die proef doet onder meer het London Symphony Orchestra mee.
© EPA — Premier Boris Johnson In België is het vanaf zaterdag verplicht om mondmaskers te dragen in winkels en winkelcentra. Dat meldt het kabinet van premier Sophie Wilmès. Ook in bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen, musea en bibliotheken worden mondkapjes verplicht.
de Nationale Veiligheidsraad zou zich eigenlijk pas woensdag over de zaak buigen, maar dat is dus vervroegd. Het was al verplicht een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en bij contactberoepen zoals kappers.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil zo snel mogelijk meer onderzoek naar mogelijke besmetting met het coronavirus door kleine luchtdeeltjes (aerosolen).
De WHO erkent in haar nieuwe richtlijnen dat in sommige verslagen over uitbraken de overdracht van corona via de lucht wordt gesuggereerd. Het ging om volle gesloten ruimtes waar koren zongen of aan fitness werd gedaan en om restaurants.
Opnieuw zijn bij nertsenbedrijven besmettingen vastgesteld met het coronavirus. Het gaat om een bedrijf in Ospel (met 6400 moederdieren) en een bedrijf in Vredepeel (met 12.500 moederdieren). De bedrijven worden zo snel mogelijk geruimd, meldt het ministerie van VWS donderdag.
In totaal zijn nu 22 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Alle dieren op de twintig al bekende besmette bedrijven zijn geruimd.
De politie gaat strenger controleren of in de Twentse horeca de coronaregels wel worden nageleefd. En daarbij wordt niet alleen gekeken naar de ondernemers, maar vooral ook naar de bezoekers.
Met name in de late uurtjes blijken sommige horecabezoekers met drank op de regels te ‘vergeten’. Voor ondernemers is het lastig om in de zaak te handhaven als de gasten niet willen meewerken.
Een stuk of tien zaken in Twente zitten al in de gevarenzone, zegt burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo, plaatsvervangend hoofd van de Veiligheidsregio. „Die kleuren zo langzamerhand donker oranje, na herhaaldelijke overtredingen. Dan is er niet veel meer nodig voor we ingrijpen.”
© ANP Het kabinet kan op zijn vroegst eind deze maand definitief beslissen of en hoe de corona-app CoronaMelder wordt ingevoerd. De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond die de plannen moet beoordelen, heeft gisteren alle documenten van het ministerie ontvangen.
,,Normaal gesproken hebben we minstens acht weken nodig voor een advies en in complexe gevallen veertien weken. Vanwege het belang gaan we het nu sneller doen. We hebben een speciaal team opgericht, dat de uitgebreide documentatie bestudeert en al over enkele weken met een advies komt'', laat de autoriteit nu weten.
Belgen moeten mogelijk ook in winkels een mondkapje gaan dragen. De Nationale Veiligheidsraad komt woensdag bijeen om onder andere over deze maatregel te overleggen om een tweede golf van de coronapandemie af te wenden. Het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer is al verplicht.
De stichting Stop Onnodige Vrijheidsbeperking In de Zorg (SOVIDZ) heeft een klacht bij de zorginspectie neergelegd over twaalf (ouderen)instellingen die een te streng coronabeleid zouden voeren.
Volgens de stichting is van twaalf instellingen bekend dat zij nog steeds bovenmatig strenge beperkingen zouden opleggen: een bezoektijd van maximaal een uur per week of zelfs minder, een maximum voor het aantal verschillende bezoekers en bezoekers die niet op de kamer van de bewoner mogen komen of juist niet in het restaurant.
Alle nertsenbedrijven in Zuidoost-Brabant moeten preventief geruimd worden. Die oproep doet de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost in een brief aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Volgens de veiligheidsregio is het herstarten van fokactiviteiten in een gebied waarin het besmettingsgevaar nog niet is geweken, niet uit te leggen aan de inwoners van Zuidoost-Brabant. ,,De herinneringen aan de Q-koorts en de recente coronabesmettingen hebben eerder het vertrouwen in de zorg voor publieke gezondheid al zwaar op de proef gesteld.”
© ANP — Met het programma Nederland voor Suriname dat gisteravond op NPO 1 werd uitgezonden, is meer dan 1,15 miljoen euro ingezameld om het land te helpen in de strijd tegen het coronavirus.
De benefietshow werd ondersteund door het Rode Kruis. Vlak na de show stond er 502.069 euro op de teller.De Eiffeltoren gaat volgende week weer helemaal open. Bezoekers kunnen vanaf 15 juli ook weer naar het hoogste uitzichtsplatform, op 276 meter. De attractie in Parijs was ruim drie maanden dicht door de coronacrisis.
Bezoekers moeten wel een mondkapje op. Ze kunnen gebruik maken van de liften. De eerste dagen na de heropening kon je alleen naar boven via de trappen.
Volgens de exploitanten heeft de gedwongen sluiting 27 miljoen euro inkomsten gekost.
© ANP — Het aantal coronabesmettingen dat wereldwijd is vastgesteld, is de 12 miljoen voorbij. Het dodental van de pandemie nadert de 550.000, meldt onder meer de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit. Die becijferde ook dat zeker 6,6 miljoen coronapatiënten inmiddels zijn genezen.
Het daadwerkelijke aantal besmettingen in de wereld ligt vermoedelijk veel hoger dan 12 miljoen. Dat komt omdat niet iedereen met het virus wordt getest. Sommige landen hebben daar ook niet de middelen voor.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat de aanpak van de wereldwijde coronacrisis onderzoeken. De WHO zet een onafhankelijk panel op dat moet kijken hoe de internationale organisatie omging met de pandemie. Ook de reacties van regeringen worden bekeken.
Bij het opstarten van het betaald voetbalseizoen 2020-2021, op 12 september, is het thuispubliek vanaf het begin welkom, staat in een protocol van de KNVB. Stadionbezoek gaat alleen wel gepaard met strenge maatregelen, om de eventuele verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Stadions kunnen volgens de KNVB voor vijftien tot 35 procent gevuld worden met publiek. Lees hier meer.
© ANP — Ook de Nederlandse toeristenbranche heeft zware klappen gekregen door de coronacrisis. Dat raakt ook gemeenten die toeristenbelasting heffen. Zij lopen dit jaar samen ruim 236 miljoen euro mis, meldt RTL Nieuws op basis van een berekening van het Centrum voor Geldzaken.
Het totale aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus in Iran is in de afgelopen 24 uur opgelopen tot 250.458. Ook overleed in Iran een recordaantal van 221 mensen in 24 uur aan de gevolgen van Covid-19.
Het is de tweede dag deze week dat er in Iran een recordaantal doden door het longvirus is geregistreerd. Dinsdag werden er 200 doden gemeld. In totaal zijn in Iran 12.305 personen bezweken als gevolg van een coronabesmetting, aldus het ministerie van Volksgezondheid.
Iran is het hardst getroffen land in de regio. Het aantal nieuwe besmettingen per dag nam de laatste weken in hoog tempo toe, nadat preventiemaatregelen tegen het virus waren versoepeld om de economie weer op gang te brengen.
De door het nieuwe coronavirus geplaagde Europese toeristenbranche zal pas in 2023 zaken doen als vanouds. Dat verwacht de Europese koepelorganisatie van nationale toerismebureaus ETC.
Het aantal reizen met een Europese bestemming zal in 2020 waarschijnlijk halveren. De organisatie schat in dat daardoor verspreid over meerdere landen in Europa dit jaar tussen de 14 miljoen en 30 miljoen mensen hun baan verliezen.
Het valt moeilijk te zeggen hoe groot de schade precies zal zijn en hoe lang die door zal werken. Dat komt omdat het niet goed te voorspellen is hoe de uitbraak van het nieuwe coronavirus zal verlopen en met welke maatregelen landen reageren.
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft sinds de uitbraak van het coronavirus al 15.530 coronaboetes opgelegd, voornamelijk aan mensen die onvoldoende afstand hielden. Het OM ontving 22.820 processen-verbaal van politieagenten of boa's.
Daarnaast heeft het OM 294 coronagerelateerde misdrijfzaken onder zijn hoede. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die hoesten of spugen richting agenten of ziekenhuismedewerkers, waarbij de daders beweren dat ze besmet zijn met het coronavirus.
In 3014 gevallen zijn mensen het niet eens met de opgelegde boetes. Daar kijkt de officier van justitie opnieuw naar om te kiezen welke zaken aan de kantonrechter worden voorgelegd.
Tot 28 juni zijn 842 jongeren doorverwezen naar HALT, als alternatief voor de geldboete van 95 euro. Boetes voor meerderjarigen bedragen 390 euro.
© ANP — In Tokio zijn tijdens het laatste etmaal 224 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, een recordaantal, aldus de autoriteiten. In de anderhalve maand dat de noodtoestand in Japan is opgeheven, steekt het virus weer de kop op in de hoofdstad met 14 miljoen inwoners. De autoriteiten vrezen de economische schade van nieuwe maatregelen.
Gouverneur van Tokio Yuriko Koike denkt dat de toename van het aantal vastgestelde besmettingen deels te maken heeft met uitgebreider testen. In het afgelopen etmaal werden er in Tokio 3400 afgenomen. Koike, die zondag werd herkozen als gouverneur, heeft beloofd het dagelijkse aantal testen op te schroeven naar 10.000.
,,Hoewel de toename in het aantal tests een rol speelt, moeten wij waakzamer zijn", zei ze. ,,Besmettingen in de uitgaansdistricten maken nog altijd een aanzienlijk deel uit van het totaal, maar recentelijk zien we een toename onder jonge mensen die samen eten."
Daarmee komt weinig verandering in de Japanse trend. De besmette Japanners zijn voornamelijk jongeren. Twintigers en dertigers zijn goed voor driekwart van de besmettingsgevallen.
© REUTERS — De metro's in Tokio worden ontsmet. Slowakije heeft de grootste dagelijkse stijging van het aantal coronabesmettingen gemeld sinds eind april. Premier Igor Matovic suggereerde op zijn Facebookpagina dat mogelijk nieuwe maatregelen nodig zijn.
Het ministerie van Volksgezondheid maakte bekend dat bij nog eens 53 mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben. ,,Dat zijn er helaas te veel om op het verantwoordelijkheidsgevoel van mensen te blijven vertrouwen", schreef Matovic.
Het Centraal-Europese land behoort niet tot de zwaarst getroffen EU-lidstaten De regering nam in maart strenge maatregelen om verspreiding tegen te gaan en wist het aantal besmettingen beperkt te houden.
Waar veel Nederlanders uit de Marokkaanse gemeenschap in de zomer normaal gesproken afreizen naar Marokko, 'lijkt dit jaar de geschiedenisboeken in te gaan als het jaar waarin veel mensen thuisblijven', zegt Sahil Achahboun, bestuurslid van stichting Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders.
Het Noord-Afrikaanse land opent vrijdag de grenzen voor buitenlanders die er weg willen en Marokkanen die willen terugkeren. Het land blijft voor andere reizigers zoals toeristen nog gesloten, meldden Marokkaanse media. De grens was sinds half maart dicht als onderdeel van een strenge lockdown om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
In navolging van de Spaanse regio Catalonië, waar ook Barcelona in ligt, heeft de regering van de Balearen, waar de eilanden Ibiza en Mallorca onder vallen, besloten het dragen van mondkapjes in openbare ruimten algemeen verplicht te stellen. Ze moeten straks ook worden gedragen als er voldoende ruimte tot anderen is. Maar volgens Spaanse media maakt de regioregering een uitzondering voor stranden, zwembaden en mensen die aan het sporten zijn.
In Catalonië is de algemene verplichting vandaag ingegaan. De Catalaanse premier Quim Torra zei dat het nodig is de mondkapjes te dragen zo lang er geen vaccin tegen het coronavirus is. In de regio moeten zelfs kinderen ouder dan zes jaar een mondkapje dragen. Het besluit kwam nadat er ten westen van Barcelona afgelopen weekend plotseling een forse stijging van het aantal besmettingen was geconstateerd.
Ondernemers die slechts tijdelijk zijn getroffen door de coronacrisis, kunnen rekenen op coulance bij hypotheekverstrekkers als ze de komende jaren een huis willen kopen. Dat is de uitkomst van gesprekken die Nationale Hypotheek Garantie heeft gehad met de overheid, deskundigen en de geldverstrekkers zelf.
Als de ondernemer kan aantonen dat de omzet en het resultaat slechts tijdelijk zijn gedaald als gevolg van het coronavirus, dan kunnen beoordelaars besluiten om de resultaten uit deze periode niet of slechts gedeeltelijk mee te nemen bij de financieringsaanvraag. In plaats daarvan kunnen zij het ondernemersinkomen baseren op de periode voor en na de ‘coronadip’.
Ruim 13.000 Nederlanders uit de medische wereld zetten vraagtekens bij het doorgaan met de huidige coronamaatregelen. Onder hen ruim zeshonderd artsen, chirurgen en andere medisch specialisten. Ze uiten hun bezorgdheid over de nauwelijks wetenschappelijk onderbouwde maatregelen van de overheid.
Psychische schade, economische schade en schade in de zorg omdat een groot deel van de zorg in de knel komt door coronamaatregelen. Volgens duizenden artsen, chirurgen, apothekers en andere medici leveren de coronamaatregelen op dit moment meer schade op dan dat ze voorkomen. Ze stellen een brandbrief op en willen meer wetenschappelijke onderbouwingen van de maatregelen, zoals de 1,5 meterregel. Lees hier meer.
Zo'n 5 miljoen mensen in de tweede stad van Australië zitten weer in lockdown. De politie heeft controleposten geplaatst rond de stad. Daar vragen politiemensen met mondkapjes aan automobilisten waarom ze van huis zijn gegaan. Australische media omschrijven de controles als een ring van staal rond de metropool in de staat Victoria.
Inwoners van Melbourne mogen hun huis de komende zes weken alleen nog verlaten als ze een geldige reden hebben, zoals boodschappen doen of werken. Ook moesten veel bedrijven de deuren weer sluiten. De economische schade loopt vermoedelijk in de miljarden. Overheidspersoneel gaat van deur naar deur om inwoners te vragen zich te laten testen op het virus.
Het aantal coronabesmettingen in Victoria nam de afgelopen dagen snel toe. De staat raakt daardoor steeds verder geïsoleerd. De grens met het aangrenzende staten New South Wales en South Australia is inmiddels gesloten.
Sommige mensen probeerden op de valreep nog Victoria te verlaten. Honderden reizigers zijn voor de sluiting de grens overgestoken met South Australia, bericht omroep ABC. Bij een controlepost aan de grens stond een file van ongeveer 150 auto's.
Buiten Victoria blijft het aantal nieuwe coronabesmettingen in Australië beperkt. Landelijk is tot dusver bij zo'n 9000 mensen vastgesteld dat ze het virus hebben. Het gaat om een relatief klein aantal in vergelijking met andere landen.
© AFP — Hulpverleners delen voedselpakketten uit. Het parlement van Sint-Maarten heeft woensdagavond (lokale tijd) een motie aangenomen waarin de voorwaarden worden verworpen die Nederland stelt voor nieuwe coronaleningen voor Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Dinsdag maakte de ministerraad van Sint-Maarten al bekend niet akkoord te kunnen gaan met de voorwaarden die Nederland stelt.
Het parlement wil dat minister-president Silveria Jacobs naar Nederland gaat om vrijdag aanwezig te zijn bij de Rijksministerraad waarin gesproken zal worden over de nieuwe leningen. Minister-president Eugene Rhuggenaath van Curaçao en zijn collega uit Aruba, Evelyn Wever-Croes, zijn woensdag al vertrokken om bij de vergadering in Den Haag te kunnen zijn. Ook die eilanden hebben de voorwaarden van Nederland verworpen.
De eilanden zijn boos dat Nederland maandag een reeks voorwaarden heeft opgestuurd die voor vrijdag moeten worden getekend om een nieuwe lening te krijgen die moet helpen de financiële gevolgen van de coronapandemie op te vangen. Daarmee krijgen de eilanden niet meer dan vier dagen om akkoord te gaan met onder meer de oprichting van een instituut in Nederland met Nederlandse experts dat de komende zeven jaar besluiten moet gaan nemen die direct ingrijpen in de samenlevingen van Curaçao, Aruba en Sint-Maarten.
De eilanden vinden de Nederlandse eisen onredelijk en niet passen binnen de wijze waarop de landen in het Koninkrijk met elkaar omgaan. Nederland zegt door middel van de voorwaarden te werken aan de verbetering van het financiële beleid op de eilanden. Op die manier moeten ze in de toekomst beter voorbereid zijn op eventuele nieuwe rampen, zo stelt staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties.
Aruba maakt zich op om vrijdag Amerikaanse toeristen te ontvangen. Dat heeft minister van Toerisme, Dangui Oduber, woensdagavond (lokale tijd) aangegeven. Vrijdag komen 700 Amerikaanse toeristen aan op het eiland, zaterdag 1400 en zondag nog eens 700.
Voor de coronapandemie ontving Aruba gemiddeld 20.000 toeristen per week, maar volgens Oduber kiest Aruba nu voor veiligheid, niet voor grote aantallen toeristen. Voor het Caribische eiland is toerisme uit Amerika altijd een heel belangrijke bron van inkomsten geweest.
Oduber noemde de komst van Amerikaanse toeristen belangrijk voor de economie en de toekomst van het eiland. Vanwege de vele coronabesmettingen in Amerika zijn er volgens de minister over het hele eiland veiligheidsvoorschriften ingesteld. Ook zijn er voldoende ic-bedden om eventuele nieuwe besmettingsgevallen te kunnen behandelen.
© ADN Beeldredactie — Prive strand van het Rennessance hotel Oranjestad op Aruba. Grote Nederlandse bedrijven, verenigd in de Coalitie Anders Reizen, verwachten dat de coronacrisis een blijvend effect heeft op het vlieggedrag van hun medewerkers. De ervaringen met videoconferenties en webinars sterken hen in het idee dat ze aanzienlijk kunnen besparen op hun zakelijke vluchten. Voor luchtvaartmaatschappijen zoals KLM vormen die juist een belangrijk deel van de inkomsten, schrijft het FD.
Ingenieurs- en adviesbedrijf Arcadis (27.000 medewerkers) zet in op een structurele teruggang tot ongeveer een derde ten opzichte van vorig jaar, zegt Yoeri Schenau, verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid in Nederland en tevens voorzitter van de Coalitie Anders Reizen. ,,We hebben de afgelopen maanden ook iets verworven met zijn allen", zegt hij over de ervaringen met het thuiswerken en videovergaderen.
Wereldwijd is het aantal coronabesmettingen de 12 miljoen gepasseerd, meldt de Johns Hopkins universiteit in Baltimore, die overheidstellingen van over de hele wereld in de gaten houdt. Tot nu toe zijn 548,799 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Het werkelijk aantal besmettingen en doden ligt waarschijnlijk significant hoger.
In de VS zijn inmiddels 3 miljoen mensen besmet. In de afgelopen 24 uur alleen al kwamen er meer dan 60.000 besmettingen bij. In maar liefst 35 van de 50 staten stijgt het aantal gevallen momenteel. IC’s in 56 ziekenhuizen in de staat Florida kunnen geen patiënten meer accepteren. Ook in Californië en Texas worden records gebroken als het aankomt op ziekenhuisopnames.
Mexico meldde een nieuwe besmettingsrecord: binnen een etmaal kwamen er bijna 7000 gevallen bij. In totaal zijn 275.003 Mexicanen besmet en overleden er 32.796.
Door de gevolgen van het coronavirus kunnen naar schatting tegen het eind van dit jaar 12.000 mensen per dag sterven door honger. Dit aantal is potentieel hoger dan het aantal mensen dat overlijdt door het coronavirus zelf, zo waarschuwt Oxfam Novib in een rapport.
Het wereldwijde, dagelijkse sterftecijfer als gevolg van het coronavirus bereikte zijn hoogste punt in april met iets meer dan 10.000 sterfgevallen per dag. Door de coronapandemie lopen naar schatting 121 miljoen mensen extra gevaar te sterven door voedselgebrek. Dit is volgens Oxfam Novib het effect van de wereldwijde sociale en economische gevolgen van de pandemie, zoals massale werkloosheid, verstoring van de voedselproductie, afname van voedselvoorraden en afnemende humanitaire hulp.
De organisatie noemt onder meer Venezuela en Zuid-Soedan als risicogebieden, maar ook India en Brazilië.
Mensen met een flexibel dienstverband in een sector die naar verwachting gaat krimpen, lopen het grootste risico om hun baan te verliezen en in armoede te vervallen, waarschuwt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Werknemers met een flexibel dienstverband in sectoren zoals de uitzendsector, reisbureaus, horeca, luchtvaart en cultuur, sport & recreatie, zijn het kwetsbaarst. Ook zijn mensen met een niet-westerse migratieachtergrond zijn vaker - in een flexibel dienstverband - werkzaam in een krimpsector.
Werkverlies bij mensen met een niet-westerse migratieachtergrond, laag opgeleiden en mensen met een arbeidsbeperking brengt een groot risico op armoede met zich mee. Ook lager opgeleiden werken vaker in een flexibel dienstverband in een kwetsbare sector.
Het SCP adviseert de onzekerheden rond werk op de Nederlandse arbeidsmarkt te verkleinen en sterker in te zetten op beleid dat voorkomt dat kwetsbare groepen structureel in een risicovolle positie belanden. Omscholing kan hierbij een rol spelen.
Sint-Maarten heeft de datum waarop het Amerikaanse toeristen wil toelaten opnieuw verplaatst. De nieuwe datum is volgens minister van Toerisme Ludmilla de Weever nu 1 augustus, maar de overheid volgt het aantal coronabesmettingen in de VS houdt de mogelijkheid open de datum aan te passen, zo zei De Weever.
Sint-Maarten zou eigenlijk per 1 juli Amerikaanse toeristen toelaten, maar dat werd uitgesteld vanwege de flinke stijging van coronabesmettingen in de Verenigde Staten. Eerder deze week noemde het toerismebureau op Sint-Maarten 15 juli als nieuwe datum.
Vanwege de blijvende stijging van het aantal besmettingen in de VS is die datum nu gewijzigd. Sinds 1 juli ontvangt Sint-Maarten wel vluchten uit Europa en Canada.
De Amerikaanse multimiljardair en belegger Warren Buffett heeft 2,9 miljard dollar (2,55 miljard euro) geschonken aan vier liefdadigheidsorganisaties van zijn familie en de Bill & Melinda Gates Foundation. Tachtig procent van de gift gaat naar de stichting van het echtpaar Gates.
Microsoft-oprichter Bill Gates maakte in april bekend dat zijn hele goededoelenfonds ingezet wordt voor het bestrijden van de coronapandemie. In dat fonds, de Bill & Melinda Gates Foundation, zat op dat moment ruim 40 miljard dollar (37 miljard euro). Dat geld wordt normaal gesproken verdeeld over de wereldwijde bestrijding van verschillende ziektes, zoals hiv, polio en malaria.
Het is niet de grootste donatie van een van de rijkste mensen ter wereld. Vorig jaar doneerde de superbelegger 3,2 miljard euro. Het is het vijftiende jaar op rij dat Buffett een deel van zijn vermogen schenkt.
Sinds 2006 schonk Buffett, die volgend maand 90 wordt, al 33 miljard euro aan goede doelen. Volgens het tijdschrift Forbes, bedraagt het vermogen van Buffett na deze gift nog altijd 63 miljard euro.
© AP — Warren Buffett. In Suriname zijn er woensdag 31 mensen positief getest op het coronavirus. Het totaal besmettingen staat nu op 665. Hiervan zijn 434 patiënten genezen verklaard en zeventien overleden, waarvan drie de afgelopen twee dagen. Het aantal actieve gevallen staat nu op 214, hiervan liggen er vijf op de intensive care. Er zijn 221 mensen in quarantaine.
Sinds woensdag geeft het Covid-19 Managementteam ook het aantal LFTU-gevallen aan. Dit staat voor Lost to follow up / migrated. Het gaat om mensen die op de een of andere manier uit het zicht van de gezondheidsautoriteiten zijn verdwenen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat ze na het afnemen van een test niet meer op het bekende adres aanwezig zijn.
Ook mensen die naar het buitenland vertrekken zonder dat te melden aan de autoriteiten vallen onder deze categorie. Om het overzicht voor de samenleving nog inzichtelijker te maken, zal het Covid-19 Managementteam het aantal LFTU-gevallen vanaf woensdag ook in beeld brengen.
De benefietshow Nederland voor Suriname heeft een bedrag van ruim een half miljoen euro opgebracht. De teller stond aan het eind van de live-tv-uitzending op NPO 1 op 502.069 euro. Het eindbedrag werd bekendgemaakt door een oude bekende: Tante Es. Naar verwachting zal het bedrag nog flink oplopen.
De website www.nederlandvoorsuriname.nl blijft voorlopig actief. Het geld komt onder meer ten goede aan medische apparatuur, beschermmateriaal, IC-bedden en andere middelen, waaraan een groot tekort is in Suriname. In het land dreigt een humanitaire ramp nu het aantal corona-besmettingen iedere dag toeneemt.
Tijdens de uitzending ontvingen presentatoren Jörgen Raymann en Humberto Tan diverse gasten, die vertelden over hun band met Suriname. Ook waren er optredens van Gerda Havertong, Trijntje Oosterhuis, Jeangu Macrooy en vele anderen. Jörgen had een speciaal ‘hosselteam’ samengesteld om geld binnen te halen.
Nederland voor Suriname, een initiatief van Jörgen Raymann en Mildred Roethof (Human Nature Films) in het kader van SU4SU, werd ondersteund door het Rode Kruis en uitgezonden door de NTR.
© NTR — Gerda Havertong tijdens haar optreden. Marokkanen en buitenlandse inwoners van Marokko mogen vanaf 14 juli terugkeren naar het koninkrijk. Dat kondigde de Marokkaanse regering woensdag aan. Ze noemde geen datum voor het heropenen van de grenzen voor toeristen.
Alleen reizen per vliegtuig en over zee is toegestaan, met de verplichting om bij het aan boord gaan een negatieve Covid-19-screeningstest van minder dan 48 uur oud te presenteren, voegde de regering toe in haar verklaring.
"De nationale luchtvaartmaatschappijen plannen zoveel vluchten als nodig is voor het welslagen van deze operatie.'' Veerboten zullen uitsluitend vertrekken vanuit Sète (Frankrijk) en Genua (Italië).
Er is niks aangekondigd over de algemene heropening van de grenzen, die sinds half maart zijn gesloten om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Zo'n 11.000 van de 40.000 wereldwijd gestrande Marokkanen hebben de afgelopen weken met speciale door Rabat gecharterde vluchten kunnen terugkeren naar hun land.
Begin juni begon Rabat met het versoepelen van de beperkende maatregelen die half maart waren genomen. Eind juni volgde de heropening van cafés, restaurants en sportscholen, evenals de hervatting van binnenlands toerisme en interstedelijk reizen.
De sanitaire noodtoestand blijft tot en met 10 juli van kracht en het dragen van een masker is verplicht. In het 35 miljoen inwoners tellende land zijn ongeveer 14.700 besmettingsgevallen en 242 doden geregistreerd.
In de Servische hoofdstad Belgrado is het vanavond, uit protest tegen de coronamaatregelen van president Vucic, opnieuw tot rellen gekomen. De politie vuurde traangas af op demonstranten, nadat agenten met vuurpijlen en stenen waren bekogeld. Voor het parlementsgebouw stonden ondanks waarschuwingen voor het gevaar op besmetting duizenden demonstranten.
De meeste demonstranten droegen vanavond gezichtsmaskers en riepen 'Vucic stap op!', terwijl ze werden geconfronteerd met de oproerpolitie die het parlementscomplex bewaakte. De door Vucic aangekondigde lockdown gaat niet door, zo liet hij weten. Hij heeft de regering en gezondheidsautoriteiten geadviseerd deze niet in te voeren. De regering kondigt morgen een nieuwe reeks beperkende maatregelen aan, zei hij.© REUTERS — Demonstranten in Belgrado voor het parlementsgebouw. Met het programma Nederland voor Suriname dat vanavond op NPO 1 werd uitgezonden, is al meer dan 500.000 euro ingezameld om het land te helpen in de strijd tegen het coronavirus. Tante Es, het typetje van presentator Jörgen Raymann, maakte dat bekend.
'Ik ben trots', zei tante Es over het in een uur tijd opgehaalde bedrag. ,,We gaan voor nog een half miljoen de komende dagen. Blijf geven mensen." Ook de komende dagen kan er nog gedoneerd worden om Suriname aan bijvoorbeeld medische apparatuur, mondkapjes, behandelplekken en ic-bedden te helpen.Rusland heeft een nieuw antiviraal geneesmiddel goedgekeurd voor de behandeling van coronapatiënten, maakt producent R-Pharm bekend. Coronavir is een van de eerste medicijnen in Rusland en in de wereld dat niet de complicaties van het virus aanpakt, maar het virus zelf bestrijdt, aldus de het bedrijf.
Onderzoek bij minder ernstige gevallen zou hebben aangetoond dat het medicijn zeer effectief de vermeerdering van het coronavirus afremt. Binnen vijf dagen zou het virus bij 77,5 procent van de patiënten zijn uitgeschakeld. Het testen begon eind mei. Inmiddels hebben meer dan 110 poliklinische patiënten de behandeling gekregen.Taxi- en buschauffeurs op Curaçao krijgen deze week mondkapjes van de overheid. Het eiland heeft de grenzen weer geopend voor toeristen en daardoor groeit de bezorgdheid over nieuwe coronabesmettingen. Chauffeurs voelen zich soms onveilig en hebben zelf om de mondkapjes gevraagd. Curaçao kent tot nu toe 25 besmettingen en die kwamen allemaal uit het buitenland. Ze zaten allen in verplichte quarantaine.
Belgen die tijdens een vakantie, familiebezoek of zakenreis, in het buitenland worden overvallen door een lockdown of ondanks een reisverbod naar een 'rood' land of gebied trekken, worden bij terugkomst behandeld als 'hoogrisicocontacten' en moeten verplicht in quarantaine.
Voor gebieden in Europa die door een opflakkering van besmettingen (opnieuw) in lockdown gaan, rode zones, wordt ook een formeel reisverbod uitgevaardigd. De Belgische overheid maakt een onderscheid tussen rode, oranje en groene zones. Vier EU-landen worden aangemerkt als 'rood': Finland, Ierland, Malta en Noorwegen.Ouders van kinderen die tijdens de coronacrisis niet naar de kinderopvang konden, krijgen vandaag hun geld terug. De overheid beloofde enige tijd geleden dat ouders compensatie krijgen voor gemaakte kosten omdat de opvang vanwege de coronacrisis bijna drie maanden dicht was. Bij de meeste ouders staat het geld inmiddels op de rekening.
Boze inwoners van de Servische hoofdstad Belgrado hebben tijdens een protest het parlementsgebouw bestormd, nadat president Vucic een lockdown van de stad heeft afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Bij de rellen raakten volgens Vucic 43 agenten gewond, waarvan er één een schedelbreuk opliep. Volgens de president ging het helemaal niet om de coronamaatregelen, maar was het 'politiek geweld' en zouden er vreemde mogendheden achter zitten. ,,Het was een onaangekondigde, illegale politieke bijeenkomst", aldus Vucic.
Het aantal coronapatiënten dat nog in een ziekenhuis wordt behandeld, is gedaald van 103 naar 94. Het laagste aantal in maanden. Het gemiddelde ziekenhuis behandelt nu minder dan twee coronapatiënten. Twintig coronapatiënten liggen op de intensive care. Het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen daalde van 79 naar 74, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
In de Verenigde Staten is een recordaantal nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Het afgelopen etmaal ging het om ongeveer 60.000 gevallen, blijkt uit tellingen van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Het vorige record van 54.000 infecties was bijna een week geleden geregistreerd.
Het aantal nieuwe besmettingen steeg vanaf midden juni dramatisch na versoepelingen van coronamaatregelen. Vooral de staten Florida, Texas, Georgia, Arizona en Californië worden zwaar getroffen. In het begin van de uitbraak was vooral de oostkust met de staat New York het brandpunt.
De Europese Unie moet sterker uit de coronacrisis komen en is daartoe in staat als ze één lijn trekt en één front vormt, aldus bondskanselier Angela Merkel in het Europees Parlement waar ze de prioriteiten van haar regering toelichtte voor het EU-voorzitterschap in het komende half jaar. Als motto heeft Berlijn daarvoor Samen voor Europa's herstel.
Van 1 juli tot 1 januari beheert Duitsland de Europese vergaderagenda en zit het de ministerraden voor. De focus is daarbij volgens Merkel gericht op het economische herstel, de digitalisering en verduurzaming van de EU, migratie en asiel, de toekomstige relatie met het Verenigd Koninkrijk en de betrekkingen van de EU met grootmachten als China, Rusland en de Verenigde Staten.
© EPA — Het was Merkels eerste buitenlandse bijeenkomst sinds de uitbraak van het coronavirus. De Britse regering komt met steunmaatregelen ter waarde van 30 miljard pond, omgerekend 33,3 miljard euro, om de werkgelegenheid op peil te houden in het Verenigd Koninkrijk. Werkgevers kunnen onder andere rekenen op een bonus per werknemer die na tijdelijke werkloosheid weer bij hen aan de slag gaat. Ook verlaagt Londen de btw voor de toerismesector, hotels en afhaalmaaltijden.
Circa 9 miljoen Britten zitten nu via een programma voor tijdelijke werkloosheid thuis, waarbij een groot deel van hun salaris wordt doorbetaald met hulp van de overheid. Die steun kan niet voor eeuwig doorgaan, klinkt het. Voor elke werknemer die weer aan het werk kan, ontvangen werkgevers onder bepaalde voorwaarden 1000 pond. Ook fiscaal gaan er dingen veranderen, zo worden huizen vrijgesteld van overdrachtsbelasting.De Europese Commissie heeft een Nederlands steunprogramma voor kleine bedrijven goedgekeurd onder de staatssteunregels die vanwege de coronacrisis tijdelijk zijn versoepeld. Het gaat om 25 miljoen euro aan gunstige leningen voor bedrijfjes die door de crisis zijn getroffen.
Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland, gaat de komenden maanden een reorganisatie doorvoeren. Het bedrijf ziet zich hiertoe genoodzaakt door de coronacrisis en doordat de bioscoopzalen nog lange tijd niet volledig kunnen worden benut. Er gaan geen bioscopen dicht, maar gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.
© ANP — Een bezoeker desinfecteert haar handen in een bioscoop van Pathe. Catalonië voert met ingang van komende donderdag een algemene maskerplicht, zowel voor binnen als buiten. Het masker moet ook worden gedragen als er voldoende ruimte is om afstand van elkaar te houden, totdat er een vaccin beschikbaar is.
Afgelopen weekend plaatse Catalonië een streek ten westen van Barcelona met onder meer de stad Lérida in quarantaine. Dat was na een plotseling sterke stijging van het aantal besmettingen. De quarantaine van de regio Segria is de eerste die weer is ingevoerd sinds Spanje met de afbouw van coronamaatregelen is begonnen.
© via REUTERS — Het totale aantal besmettingen in Rusland is opgelopen tot meer dan 700.000. Het land meldde 6562 nieuwe gevallen in de laatste 24 uur.
In het land zijn in totaal 10.667 mensen aan de gevolgen van Covid-19 overleden en 173 sterfgevallen werden in het afgelopen etmaal gemeld.
De Braziliaanse president Bolsonaro, die positief is bevonden op corona, prijst het malariamiddel hydroxychloroquine aan als medicijn tegen corona: 'Ik voel me al veel beter, dus het werkt'.
De werking van het malariamedicijn is niet bewezen, er zijn zelfs studies die uitwijzen dat behandeling met het medicijn een negatief effect heeft. Ook de Amerikaanse president Donald Trump zei malariamedicatie te slikken tegen corona.
Bolsonaro doet altijd heel laconiek over de coronapandemie, hoewel zijn land het zwaarst is getroffen op de Verenigde Staten na. Ruim 1,6 miljoen mensen zijn besmet, ruim 66.000 stierven.
,,Het leven gaat verder", vindt de president, die het coronavirus vergelijkt met een lichte griep en zich verzet tegen uitgaansverboden en andere maatregelen. Ook heeft hij een streep gehaald door speciale coronahulp voor indianen en zwarte Brazilianen.
Hij blokkeerde een wet die de oorspronkelijke inwoners en Brazilianen van Afrikaanse oorsprong toegang tot drinkwater, desinfectiemiddelen en medische verzorging had gegarandeerd. Het gaat om bevolkingsgroepen waarvan een groot deel in armoede leeft.Serviërs en Montenegrijnen mogen de komende tijd opnieuw niet naar Nederland reizen. Omdat het coronavirus in de Balkanlanden weer om zich heen grijpt, stelt Nederland voor de tweede keer een inreisverbod in, meldt minister Ferd Grapperhaus (Justitie).
Sinds de coronapandemie in maart uit de hand liep, werden inwoners van Servië, Montenegro en veel andere landen niet in de Europese Unie toegelaten. Maar het inreisverbod was voor een flink aantal landen, Servië inbegrepen, een week geleden juist opgeheven.
De corona-app waaraan het kabinet werkt, gaat CoronaMelder heten. Dat meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Of Nederland de app inderdaad gaat gebruiken, beslist het kabinet volgende week.
De app wordt op het moment getest door enkele honderden inwoners van Twente, en moet de GGD'en helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Die mensen zijn misschien besmet geraakt en kunnen daarover via de app worden gewaarschuwd. Daardoor kunnen ze zich sneller afzonderen en voorkomen dat zij het virus op hun beurt aan anderen doorgeven, hoopt het kabinet.
De verkoop van nieuwe scooters en brommers is in het eerste halfjaar van dit jaar flink gestegen. In de eerste zes maanden van het jaar werden maar liefst 23,7 procent meer snor- en bromfietsen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar, melden RAI Vereniging, BOVAG en dataleverancier RDC .
In het eerste halfjaar werden in totaal 36.346 nieuwe scooters en brommers verkocht. In totaal rijden er nu bijna 1,3 miljoen rond in Nederland.
© anp — Rechtsbijstandverzekeraars komen om in de vragen en klachten van consumenten over de coronavouchers. Sinds het uitbreken van de coronacrisis zijn er al tienduizenden meldingen binnengekomen en het aantal neemt dagelijks toe.
Verreweg de meeste klachten zijn van mensen die niet blij zijn met hun reisvoucher of die vinden dat ze te lang moeten wachten op hun geld.
Dat mensen bij annulering liever hun geld willen dan een voucher, is heel begrijpelijk, zegt ANVR-woordvoerster Mirjam Dresmé. ,,Já, het is hun geld, en ja het is ook hun goed recht”, voegt ze eraan toe. Consumenten hoeven de voucher ook niet te accepteren, maar moeten er volgens haar dan wel rekening mee houden dat het maanden kan duren alvorens het betaalde geld weer op de eigen bankrekening staat.
Premier Rutte praat vandaag op het Catshuis met meerdere jongerenorganisaties over de gevolgen van het coronavirus voor het onderwijs en de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt. Coalitie-Y wil onder meer dat studenten compensatie krijgen voor studievertraging door het coronavirus.
© ANP — Rutte ging al eerder met jongeren om tafel om te praten over de aanpak van de coronacrisis Lang niet alle Nederlanders zouden zich zonder meer laten inenten met een vaccin tegen corona. De bereidheid tot inenting is onder mannen (65 procent) aanzienlijk hoger dan onder vrouwen (53 procent). Twijfelaars hebben hun bedenkingen bij het hoge tempo waarin een vaccin nu wordt ontwikkeld of ze zijn bang dat het virus muteert.
Veel twijfelaars hebben hun bedenkingen bij het hoge tempo waarin nu wordt gewerkt aan een vaccin. Ander veelgehoord tegenargument: de kans dat het coronavirus zich muteert is groot, waardoor een vaccin op termijn nutteloos is.
De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft laten weten dat hij de Amerikaanse terugtrekking uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 'op de eerste dag van zijn presidentschap' ongedaan zou maken. Dat meldt hij op Twitter. Als Biden in november wordt verkozen, zou dat betekenen dat de VS in januari 2021 weer toetreden tot de WHO.
De VS kondigden dinsdag aan zich formeel terug te trekken. Het land draag zo'n 400 miljoen dollar per jaar bij.
Siegal Sadetzki, de epidemioloog die in Israël verantwoordelijk was voor het beleid rondom de coronacrisis, is opgestapt. Volgens Sadetzki heeft de overheid haar waarschuwingen over de gevaren van het virus genegeerd en is het land te snel weer opengegaan. Ze plaatste dinsdag een negen pagina’s tellende ontslagbrief op Facebook, op dezelfde dag dat Israël in allerijl nieuwe maatregelen invoerde. Onder meer restaurants, sportscholen, zwembaden en trouwzalen moeten weer dicht.
Sadetzki kijkt naar eigen zeggen al weken gefrustreerd toe hoe de ‘de zandloper van mogelijkheden leegloopt’. Aangezien haar ‘professionele mening niet meer wordt geaccepteerd’, kan ze niets meer voor Israël doen als het op het bedwingen van het aantal besmettingen aankomt.
Het land worstelt op dit moment met een nieuwe besmettingsgolf. De afgelopen dagen kwamen er steeds tenminste 1.100 besmettingen per dag bij. Op dit moment zijn er volgens het Ministerie van Volksgezondheid 12,700 mensen met ernstige klachten als gevolg van het virus. Zeker 338 mensen zijn al overleden.
Het vertrouwen bij ondernemers over het voortbestaan van hun bedrijf tijdens de coronacrisis is opnieuw toegenomen, maar blijft in de horeca op een laag niveau. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek naar de verwachte gevolgen van de coronacrisis, dat begin juni onder bedrijven werd gehouden.
In de horeca verwacht een derde van de bedrijven maximaal 5 maanden te overleven in de huidige omstandigheden. Een kwart van de bedrijven denkt het nog zeker een jaar vol te houden. Dat is wel 4 procentpunten meer dan in mei. 30 procent geeft aan de overlevingskansen niet te kunnen inschatten.
Het toegenomen vertrouwen is in juni vooral zichtbaar in de zakelijke dienstverlening en met name de reisbranche. Vergeleken met mei steeg het aantal zakelijke dienstverleners dat verwacht minstens nog een jaar te kunnen overleven met 16 punten naar 57 procent.
Het vertrouwen is het grootst in de onroerendgoedsector. Daar verwacht 75 procent van de bedrijven nog zeker een jaar te blijven bestaan. In de detailhandel is dat 69 procent, 4 procentpunten meer dan in mei. En bij bedrijven in de sport, cultuur en recreatie is dat 38 procent, een stijging van 14 punten.
Sint-Maarten opent per 15 juli haar grenzen voor toeristen uit Amerika. Dat is dinsdag bekendgemaakt door het toerismebureau het eiland. Sint-Maarten zou eigenlijk per 1 juli Amerikaanse toeristen al binnenlaten, maar dat werd uitgesteld vanwege de flinke stijging van coronabesmettingen in de Verenigde Staten.
Sinds 1 juli ontvangt Sint-Maarten vluchten uit Europa en Canada, maar al jarenlang komen de meeste toeristen op het eiland uit Amerika. Volgens het toerismebureau zal de overheid de ontwikkeling van de coronabesmettingen nauwgezet volgen en waar nodig inspelen op nieuwe ontwikkelingen.
Sint-Maarten sloot op 17 maart haar luchtgrenzen voor bezoekers uit Europa, Canada en Amerika.
In de Verenigde Staten zijn tot nu toe meer dan 3 miljoen besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een eigen telling. Het land heeft veruit de meeste virusgevallen in de wereld. Op twee staat Brazilië met ongeveer de helft van het aantal besmettingen.
In de VS is de staat New York, die ongeveer 19 miljoen inwoners telt, zwaar getroffen door het coronavirus. Daar zijn ruim 32.000 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Het aantal besmettingsgevallen is de afgelopen weken echter aanzienlijk gedaald na strikte beperkingen en hygiënevoorschriften, terwijl het aantal in veel andere staten toeneemt. Vooral Florida is bezig met een opmars. Daar is de teller van het aantal coronabesmettingen zondag de 200.000 gepasseerd. Niet lang daarna volgde ook Texas.
Het aantal coronabesmettingen dat wereldwijd is vastgesteld gaat richting de 12 miljoen. Dat waren er eind april 3 miljoen. Het dodental door de pandemie staat na ongeveer zeven maanden op meer dan een half miljoen.
DFDS gaat weer varen op Engeland, meldt de rederij. ,,We zijn verheugd te kunnen melden dat onze dienst tussen IJmuiden en Newcastle binnenkort wordt hervat".
De diensten kunnen weer op gang komen omdat de Britse overheid versoepelingen heeft aangekondigd in het coronabeleid. Zo werd vrijdag bekend dat reizigers uit Nederland, Curaçao en tientallen andere landen vanaf 10 juli niet meer in quarantaine hoeven.
De eerste afvaart vanuit IJmuiden is op 15 juli en de eerste afvaart vanuit Newcastle op 16 juli.
DFDS heeft aan boord wel aanpassingen gedaan. Zo kan slechts een beperkt aantal passagiers worden toegelaten om de minimale onderlinge afstand aan boord te kunnen garanderen.
De regering van Curaçao gaat niet akkoord met de voorwaarden die Nederland heeft gesteld voor nieuwe coronaleningen. Dat heeft de regering laten weten. Dat betekent dat er op vrijdag 10 juli geen akkoord hiervoor zal worden getekend.
Curaçao gaat liever zelf op eigen kracht proberen de crisis op te vangen 'dan de eigen autonomie in te ruilen voor een zak geld', aldus minister-president Eugene Rhuggenaath. Ook stelde hij dat 'Nederland kennelijk een geheime agenda heeft om het bestuur van Curaçao, Aruba en Sint Maarten over te nemen'.
Trumps uitdager bij de presidentsverkiezingen begin november, de Democraat Joe Biden, vindt dat de VS wel lid moet zijn van de WHO. Als hij wordt gekozen, zal hij op zijn eerste dag als president zijn land weer aansluiten bij de organisatie en "ons leiderschap op het wereldtoneel herstellen", twitterde hij. ,,Amerikanen zijn veiliger als Amerika betrokken is bij het versterken van de wereldwijde gezondheid."
© AP — Joe Biden