Amerika is nog steeds het land met de meeste besmettingen en doden als gevolg van het coronavirus. Het land kent inmiddels meer dan 3,3 miljoen geregistreerde besmettingen en ruim 137.000 doden. Met 414 doden per 1 miljoen inwoners, is Amerika inmiddels ook slechter af dan bijvoorbeeld Nederland (358). Dat blijkt uit cijfers van de website Worldometer. Zweden heeft inmiddels 547 doden per 1 miljoen inwoners.
In Israël zijn duizenden demonstranten op de been. Ze hebben zich verzameld in Tel Aviv. Het land leek het coronavirus snel onder controle te hebben, maar heeft nu te maken met een tweede en zware besmettingsgolf.
De demonstranten zijn boos op de regering in verband met het niet nemen van de juiste maatregelen. De politiek besloot na een eerste en strenge lockdown het land vrijwel in een keer open te gooien. Ook evenementen werden weer toegestaan.
© EPA Aanvaller Vincent Janssen kan zich weer volledig richten op zijn Mexicaanse voetbalclub Monterrey. De 26-jarige spits is coronavrij verklaard. ,,Ik heb negatief getest en dat is een goede zaak", liet hij weten op social media.
Janssen maakte op 29 juni bekend dat hij besmet was geraakt met het virus. Hij ging thuis in isolatie. Janssen verruilde vier jaar geleden AZ voor Tottenham Hotspur, dat zo'n 20 miljoen euro voor hem betaalde. Hij kreeg nauwelijks speeltijd bij de club uit Londen en na een uitstapje naar Fenerbahçe (2017-2018) werd hij vorig seizoen met Monterrey landskampioen.
Vorige week zaterdag dook het aantal coronapatiënten dat nog in een ziekenhuis wordt behandeld al even onder de honderd. Daarna steeg het aantal weer, tot afgelopen woensdag het aantal ziekenhuisopnames weer daalde naar 94 en donderdag nog verder daalde naar 91. Bij minder dan honderd ziekenhuisopnames zijn er per ziekenhuis gemiddeld minder dan twee coronapatiënten.
Voor het eerst in een paar dagen is het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt gestegen naar boven de honderd. Het aantal coronapatiënten op de intensive care bedraagt nu 26, een meer dan gisteren.
Het aantal COVID-opnames buiten de IC bedraagt vandaag 77 en dat zijn er acht meer dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: ,,We zien een lichte toename van het aantal COVID-patiënten, bij het lage totaal aantal is dat geen reden tot zorg."
Opvarenden van traditionele charterschepen hoeven bij dagtochten aan boord geen 1,5 meter afstand meer te bewaren. Dat meldt de Vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ). Zeilschepen kunnen weer vol bezette dagtochten gaan varen.
Zeilen op charterschepen wordt nu beschouwd als sport, daarom is sprake van een uitzonderingspositie.
Zowel bovendeks als benedendeks hoeven opvarenden tijdens dagtochten geen 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Benedendeks is een mondkapje wel verplicht.
In België lijkt de nieuwe mondkapjesplicht goed te worden nageleefd. Het overgrote deel van het winkelend publiek lijkt de nieuwe regels te kennen en heeft er geen problemen mee, melden Belgische media.
Belgen moesten vanwege de coronacrisis al mondkapjes dragen in het openbaar vervoer, maar die maatregel geldt vanaf vandaag op tal van andere plekken. Het gaat om winkels en ruimten binnen waar veel mensen samenkomen, zoals in musea, concert- en conferentiezalen, bioscopen, theaters en gebedshuizen.
Winkelende Vlamingen zeggen tegen VTM Nieuws tevreden te zijn over het nieuwe beleid. ,,Als het niet verplicht is, doet bijna niemand het. Een goede beslissing, zeker nu je met meer mensen binnen mag", reageert een vrouw, die zelf tot voor kort nog geen masker droeg.
Belgen die tijdens het winkelen geen mondkapjes dragen, riskeren een boete van 250 euro.
© BELGA Volgens de autoriteiten op het Japanse eiland Okinawa zijn tientallen Amerikaanse mariniers besmet geraakt met Covid-19. De Japanners vrezen een grote uitbraak van het virus en eisen een verklaring van de Amerikaanse legerleiding. Volgens ambtenaren van de prefectuur Okinawa kunnen zij alleen spreken over 'een paar dozijn', omdat de Amerikanen het exacte aantal niet naar buiten willen brengen.
Lokale media hebben het echter over zeker 60 besmette militairen op twee VS-bases die het eiland huisvest. Het gaat daarbij om de luchtmachtbasis Futenma en Camp Hansen. Over de eerste basis wordt al jaren gesteggeld, omdat de Japanners het liever zien verhuizen naar een andere locatie. ,,Okinawa staat perplex van wat het Amerikaanse leger ons heeft verteld'', zegt gouverneur Denny Tamaki. Hij eist preventieve maatregelen van de bases en wil dat de VS open is over de uitbraak.
Tamaki heeft de legerleiding opnieuw gevraagd naar het werkelijke aantal infecties. Het korps mariniers heeft verklaard er alles aan te doen om verspreiding van het virus te beperken. ,,Ter bescherming van onze troepen, onze families en de lokale gemeenschap'', luidt het. Er wonen en werken in totaal zo'n 50.000 Amerikaanse troepen op het eiland. Op heel Okinawa zijn tot nu toe 150 besmettingen met het coronavirus geteld.© EPA — De VS-legerbasis Futenma is de bewoners van Okinawa al langer een doorn in het oog. De Indiase stad Kolkata gaat het imposante cricketstadion Eden Gardens gebruiken als quarantainecentrum voor besmette politieagenten. Bijna 550 agenten van het politiekorps van Kolkata zijn besmet geraakt met het coronavirus, twee van hen zijn inmiddels overleden. Door de toestroom van het grote aantal viruspatiënten zitten de ziekenhuizen overvol.
Het stadion, waar 80.000 mensen in passen, kan daarentegen honderden bedden herbergen. Vanwege het virus is de competitie uitgesteld. ,,Het is onze plicht om de overheid te helpen en te ondersteunen op dit moment in de crisis'', zegt de Bengaalse cricketbond. ,,Het stadion zal daarom worden gebruikt voor politiepersoneel dat vecht tegen Covid-19.''© AFP — Cricketstadion Eden Gardens wordt een quarantainecentrum voor agenten. Een Britse piloot die in Vietnam besmet raakte met het coronavirus en op de rand van de dood leek te balanceren, heeft vandaag het ziekenhuis verlaten. De zaak van Stephen Cameron kreeg veel aandacht in het Aziatische land, dat nog geen sterfgevallen door het virus heeft gemeld. Tientallen mensen hadden aangeboden een long te doneren om het leven van de 43-jarige man te redden.
Cameron werkt voor de nationale luchtvaartmaatschappij Vietnam Airlines en arriveerde begin maart in Vietnam. Hij belandde na een bezoek aan een bar in Ho Chi Minh-stad in het ziekenhuis. Daar vochten artsen voor zijn leven. 'Patiënt 91', zoals hij bekendstond, kon op enig punt nog maar een fractie van zijn longcapaciteit gebruiken en verkeerde in kritieke toestand. Toch kon hij uiteindelijk van de beademing worden gehaald en ook een longtransplantatie bleek niet meer nodig.
De piloot staat in Vietnam symbool voor de succesvolle strijd tegen het virus. Hij verliet geflankeerd door artsen en zittend in een rolstoel het ziekenhuis. Daar erkende Cameron dat het onwaarschijnlijk was dat hij het zou overleven en bedankte iedereen voor de hulp. Vietnamese doktoren zullen hem ook vergezellen tijdens de terugreis naar het Verenigd Koninkrijk. ,,Zodra ik ben hersteld, kom ik terug", beloofde Cameron. ,,Ik ben nog steeds een piloot. Mijn vliegbrevet is verlopen, dat is alles."Miljardair en filantroop Bill Gates wil dat middelen tegen het coronavirus naar landen gaan waar ze het hardst nodig zijn en niet naar 'de hoogste bieder'. Als dat wel gebeurd, waarschuwt Gates, zal de pandemie langer duren en veel dodelijker zijn.
Hoewel overal ter wereld koortsachtig naar een vaccin tegen het gevreesde virus wordt gezocht, hebben rijke landen meer kans veelbelovende middelen op te kopen. Ontwikkelingslanden blijven dan met lege handen achter.
In een videoboodschap roept de steenrijke techgoeroe leiders op om 'stevige beslissingen' te nemen over een rechtvaardige verdeling van levensreddende middelen. De Microsoftoprichter staat een 'groot, eerlijk en wereldwijd' distributiesysteem voor ogen.© REUTERS — Bill Gates wil dat middelen tegen het coronavirus eerlijk verdeeld worden. 'Een luxe situatie', zo omschrijft het hoofd van een Duits onderzoeksteam de aanmelding van 4000 vrijwilligers om een coronavaccin te testen. Doorgaans zou het veel lastiger zijn voldoende proefpersonen te vinden, klinkt het. Het onderzoek draait om een middel van het bedrijf CureVac.
Sinds juni hebben zo'n 50 personen het middel gekregen en daarbij zijn nog geen opvallende bijwerkingen opgetreden. Overigens krijgen niet alle 4000 vrijwilligers het vaccin ingespoten. Er worden in totaal 168 mensen gevaccineerd, waaronder ook personen in België. Bij succes, wordt het uitgebreid naar meer kandidaten.Het onderzoek van Curevac wordt gesponsord door de Bill & Melinda Gates Foundation. Het vaccin is gebaseerd op RNA-technologie, dat het virus op genetisch niveau moet bestrijden. Om het vaccin te ontwikkelen krijgt het bedrijf hulp van niemand minder dan Tesla- en SpaceX-baas Elon Musk.
Die twitterde vorige week dat zijn bedrijf printers bouwt om de RNA-moleculen te kunnen opbouwen. 'RNA-microfabrieken', noemt Musk de apparaten zelfs. De mobiele apparaten kunnen naar alle plekken ter wereld worden gebracht, om daar ter plekke het vaccin te produceren.
Artsen dachten aan het begin van de virusuitbraak dat Covid-19 vooral een longaandoening was. Onderzoek wijst echter uit dat de ziekte ook bloedstolsels kan veroorzaken die voor ernstige complicaties kunnen zorgen, waaronder beroertes, nierfalen, hartproblemen en stoornissen van het immuunsysteem.
Een nieuwe studie, waarbij autopsie op overleden coronapatiënten werd verricht, toont de stolsels in 'vrijwel elk orgaan' aan. Dokter Amy Rapkiewicz, patholoog aan de universiteit van New York, omschrijft de bevindingen van het onderzoek als 'dramatisch'.
Hoewel artsen al eerder melding maakten van bloedproppen in grotere bloedvaten, longen, hart en hersenen, blijken ze ook in kleine aderen voor te komen. ,,We dachten ze alleen in de longen tegen te komen, maar we troffen ze in bijna elk orgaan aan dat we bekeken'', aldus Rapkiewicz tegen nieuwszender CNN.
Tijdens het onderzoek, dat werd gepubliceerd in The Lancet, kwamen de wetenschappers ook grote beenmergcellen tegen op plekken waar die normaal gesproken niet voorkomen. De cellen, megakaryocyten genaamd, werden aangetroffen in hart, lever en nieren. ,,Met name in het hart produceren de beenmergcellen bloedplaatjes die nauw betrokken zijn bij de bloedstolling.''Het aantal coronabesmettingen in India is de afgelopen 24 uur opgelopen tot 820.916. Het land meldt vandaag een recordtoename van 27,114. 519 kwamen het afgelopen etmaal te overlijden, wat het totaal aantal coronadoden in India naar 22.123 tilt.
Door een explosieve stijging van het aantal besmettingen sprong het totaal binnen negen dagen van 600.000 naar 800.000. 90 procent daarvan woont in acht van India's 28 provincies, waaronder Maharashtra, Tamil Nadu en New Delhi.
In Mexico zijn gisteren 6891 nieuwe besmettingsgevallen geconstateerd, de teller staat daar op 289.174 besmettingen. De regering zegt dat het werkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk aanzienlijk hoger ligt. Het afgelopen etmaal stierven 665 Mexicanen aan de gevolgen van het virus. Daarmee komt het totale aantal coronadoden op 34.191 uit.
België verplicht vanaf vandaag ook het dragen van mondkapjes in winkels en alle ruimten binnen waar veel mensen samenkomen. Het gaat met name om musea, concert- en conferentiezalen, bioscopen, theaters en gebedshuizen.
Klanten die de mondmaskerplicht niet naleven, kunnen bestraft worden met een boete van 250 euro. Winkeliers of uitbaters die de verplichting zelf niet naleven, kunnen een boete van 750 euro krijgen. Zij hoeven niet te controleren of klanten een kapje dragen.Het dragen van een maskertje was al verplicht in het openbaar vervoer. Kinderen onder de 12 jaar hoeven geen mondmasker op. De afgelopen dagen is de daling van het aantal besmettingen in België gestagneerd.
België heeft tot meer dan 62.000 virusbesmettingen vastgesteld en bijna 9800 patiënten zijn er aan overleden. Het land had eerder een erg strenge lockdown en sloot de grenzen. Begin mei is een begin gemaakt met de afbouw van coronamaatregelen.Het aantal zittenblijvers op middelbare scholen daalt door de coronacrisis. Leerlingen in het grijze gebied krijgen vaker het voordeel van de twijfel, en op veel scholen krijgen leerlingen en ouders een zwaardere stem in het besluitproces, meldt dagblad Trouw.
Nu scholieren door de coronacrisis veel minder op school waren en soms minder toetsen en opdrachten hebben gemaakt, hebben leraren minder 'harde' gegevens om te beslissen of een leerling door kan naar het volgende schooljaar.
Daarnaast heeft een deel van de leerlingen achterstanden opgelopen door een gebrek aan fysieke lessen en persoonlijke begeleiding. Uitzonderlijke tijden vragen om een uitzonderlijke aanpak, zo is de teneur.
In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur 63.643 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Dat is een lichte daling ten opzichte van een dag eerder toen een recordaantal van ruim 65.500 werd geregistreerd. Dat blijkt uit gegevens van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore.
Het afgelopen etmaal zijn nog eens 774 Amerikanen overleden aan de gevolgen van het longvirus.
De VS zijn het zwaarst getroffen land door het virus. Meer dan 3,18 miljoen mensen hebben het virus opgelopen en er zijn bijna 134.000 doden geregistreerd.
Het aantal mensen dat in Brazilië is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is vrijdag de 70.000 gepasseerd. Dat heeft het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.
Volgens de cijfers van het ministerie zijn de afgelopen 24 uur 45.048 nieuwe besmettingen en 1214 doden geregistreerd. Daarmee komt het totale aantal besmettingen uit op 1,8 miljoen. Tot nu toe zijn 70.398 Brazilianen gestorven aan het virus. Brazilië is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land ter wereld door het coronavirus.
Ook de Braziliaanse president Jair Bolsonaro meldde eerder deze week dat hij is besmet met het coronavirus, maar hij zou in goede gezondheid verkeren. ,,Hij heeft geen complicaties'', meldde de persdienst van de president donderdag. Hij staat onder constant toezicht van een medisch team. Er wordt onder meer twee keer per dag een hartonderzoek uitgevoerd, omdat Bolsonaro het medicijn hydroxichloroquine gebruikt. Dat kan ernstige bijwerkingen geven zoals hartklachten.
© AFP — Bij het Braziliaanse parlementsgebouw in hoofdstad Brasília zijn duizend kruizen neergezet als eerbetoon aan de slachtoffers van het coronavirus. De noodtoestand die wegens het nieuwe coronavirus 24 maart is uitgeroepen in Frankrijk, geldt zaterdag voor het eerst niet meer. De regering had dankzij de noodtoestand uitgebreide bevoegdheden om maatregelen af te kondigen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Daar viel onder meer een zeer strenge lockdown onder, waardoor Fransen op straffe van hoge boetes de deur niet uit mochten zonder eerst op schrift te zetten waarom ze op pad gingen.
De verregaande beperkingen van het openbare leven worden sinds 11 mei geleidelijk opgeheven. Half juni ging uiteindelijk de grens weer open. Er zijn nog steeds regels van kracht die de verspreiding van het virus moeten tegengaan, zoals afstand houden en mondkapjes dragen in het openbaar vervoer.
Frankrijk is medisch en economisch zwaar door het virus getroffen. Honderdduizenden mensen verloren hun baan en er zijn rond de 30.000 mensen overleden aan de gevolgen van het virus, voornamelijk ouderen.
In de Amerikaanse staat Californië komen ongeveer 8000 gedetineerden uiterlijk in augustus vervroegd op vrije voeten in verband met de coronacrisis. Dat heeft de San Francisco Chronicle vrijdag bekendgemaakt. Gouverneur Gavin Newsom reageert daarmee op het verontrustende aantal besmettingen in verscheidene gevangenissen en op aandringen van parlementariërs en advocaten.
De vrijlating zal groepsgewijs plaatsvinden. Het gaat zowel om gevangenen die het grootste deel van hun straf al hebben uitgezeten als om personen die door hun gezondheidssituatie grote kans hebben op complicaties als ze het virus oplopen.
In de penitentiaire inrichtingen in de staat zijn al 2286 gedetineerden positief getest op corona, 31 van hen zijn overleden. Onder het bewakend personeel zijn tot dusver 719 besmettingsgevallen geregistreerd.
Aan de vooravond van de heropening van Disney World heeft de Amerikaanse staat Florida vrijdag 11.433 nieuwe corona-gevallen gemeld. Tot dusver kwamen er maar één keer eerder in 24 uur zoveel mensen bij die besmet waren geraakt. De gezondheidsautoriteiten gaven toe dat de jongste cijfers erop duiden dat het gevreesde virus zich nog ongecontroleerd verspreid in delen van de zuidelijke staat.
Onderwijl gingen de voorbereidingen op het weer opengaan van de themaparken in Orlando gewoon door, hoewel bepaald niet alle medewerkers van Walt Disney Co. daarbij stonden te juichen. Zaterdag is een beperkt aantal bezoekers weer welkom. Ter bescherming moet iedereen binnen de poorten een mondkapje dragen en wordt bij de ingang ieders temperatuur gemeten. Er zullen geen parades worden gehouden en ook geen vuurwerkshows of andere activiteiten die grote menigtes trekken.
Ongeveer 19.000 mensen, onder wie werknemers, hebben een petitie ondertekend waarin Disney wordt gevraagd de heropening van het complex uit te stellen.
Luchtvaartmaatschappij KLM was bij de eerste ronde voor loonsubsidie van de overheid een grootverbruiker van de steunmaatregel. In totaal betaalde de overheid de vliegmaatschappij en verschillende onderhouds- en cateringonderdelen van het bedrijf ruim 304 miljoen euro om de loonkosten deels te dekken.
Het kabinet riep de NOW-regeling eind maart in het leven. Bedrijven die door de virusuitbraak met lockdownmaatregelen te maken kregen met een fikse terugval van de inkomsten tot gevolg, konden tot 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen van de overheid. Een van de voorwaarden was wel dat ze geen grootscheepse ontslagen om bedrijfseconomische redenen zouden doorvoeren. Uitkeringsinstantie UWV publiceerde een ellenlange lijst met alle ontvangers van de steun, voor openheid naar de maatschappij.
De luchtvaart is een van de zwaarst getroffen bedrijfstakken door de coronacrisis, doordat reisbeperkingen internationale vluchten amper mogelijk maakten. Daarom kreeg ook Transavia, dochtermaatschappij van KLM, ruim 24 miljoen euro aan loonsubsidie.
Touroperators Corendon en TUI ontvingen respectievelijk 4,8 miljoen en 18 miljoen euro uit de NOW-regeling. Voetbalclubs in de eredivisie hadden te maken met het stopzetten van de voetbalcompetitie. Zij vroegen daardoor gezamenlijk voor meer dan 23,2 miljoen euro aan hulp aan.
Booking.com vroeg meer dan 64 miljoen euro aan steun aan. Dat het internetbedrijf bij de overheid aanklopte voor hulp, deed veel stof opwaaien. Zakenblad Quote meldde dat het bedrijf via gunstige regelingen met de Belastingdienst de afgelopen jaren bijna 1,8 miljard aan belastingvoordelen genoot.
Bodemonderzoeker Fugro staat ook op de lijst van de ontvangers van de loonsubsidie. Dat is opvallend, want het beursgenoteerde bedrijf kondigde bij zijn eerstekwartaalcijfers nog aan dat zo goed als zeker gedwongen ontslagen in Nederland zouden vallen. Verschillende onderdelen van het bedrijf ontvingen voor zeker 1,9 miljoen euro aan NOW-steun.
Een 59-jarige buschauffeur in het zuidwesten van Frankrijk is vrijdag bezweken aan de verwondingen die hij opliep bij een ruzie over het dragen van mondkapjes, afgelopen zondag in Bayonne. Philippe Monguillot werd krachtig op zijn hoofd geslagen door meerdere personen die hij weigerde mee te nemen. Ze wilden geen masker dragen en zonder kaartje instappen.
De brute aanval op de buschauffeur leidde tot geschokte reacties. In de stad vond een stille tocht plaats waaraan zo'n 6000 mensen deelnamen. Collega's legden het werk neer en de Franse minister van Binnenlandse Zaken veroordeelde de daad als afschuwelijk en laf.
De chauffeur liep zwaar hoofdletsel op en was begin deze week al hersendood verklaard. De politie pakte vier verdachten op.
Cruisemaatschappij Carnival is van plan weer te gaan varen vanuit havens in Duitsland en Italië. Vanaf volgende maand moeten weer Duitse cruises gaan beginnen en daarna hoopt Carnival vanuit Italië te gaan cruisen, zei topman Arnold Donald van het Amerikaanse bedrijf tegen investeerders. Door de coronacrisis is de cruisesector buitengewoon hard geraakt omdat de schepen voor anker moesten gaan liggen.
Cruisebedrijven hebben nu voorzorgsmaatregelen getroffen tegen de virusuitbraak, bijvoorbeeld door veel minder mensen aan boord te laten en extra hygiëne. Volgens Donald zijn er veel boekingen binnengekomen voor cruises van het Duitse dochteronderdeel AIDA. In Italië wordt gevaren met het merk Costa Cruises.
Carnival, ook eigenaar van Holland America Line, leed net als branchegenoten Royal Caribbean Cruises en Norwegian Cruise Line enorme verliezen door de coronacrisis. Nu de lockdownmaatregelen in veel landen worden versoepeld, hoopt de sector weer een beetje op te kunnen krabbelen. Het zal nog wel langere tijd duren voordat de gang van zaken volledig hersteld is, denken de bedrijven.
Minister Carola Schouten van Landbouw geeft geen gehoor aan de oproep van de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost om alle nertsen in die regio preventief te ruimen. "Dat is nu niet aan de orde", schrijft ze aan de Tweede Kamer. Wel scherpt het kabinet de bestaande maatregelen aan.
Al bij 22 nertsenbedrijven is het coronavirus geconstateerd. De veiligheidsregio wil overgaan tot preventieve ruiming om verdere besmetting te voorkomen. "Deze maatregel treffen we alleen als er geen andere mogelijkheid bestaat om de volksgezondheid of diergezondheid te beschermen", aldus de bewindsvrouw.
Schouten heeft besloten dat medewerkers op alle nertsenbedrijven verplicht mondkapjes en gezichtsschermen moeten gaan dragen. Verder gaat de NVWA het toezicht intensiveren. Omdat nog steeds niet duidelijk is hoe alle bedrijven zijn besmet, wordt het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert over de bestrijding van de corona-epidemie, nogmaals gevraagd om een risicobeoordeling en advies.
De Eindhovense burgemeester John Jorritsma reageert op Twitter geïrriteerd, omdat hij van tevoren niet is geïnformeerd. Hij zegt dat hij als voorzitter van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost een brief aan minister Schouten heeft gestuurd en vervolgens via de media haar reactie aan de Tweede Kamer moet vernemen. "Toch wel bijzonder", schrijft hij. "Zo gaat het altijd met dit ministerie!!!"
Het dragen van mondkapjes en andere beschermende maatregelen tegen het coronavirus is van groot belang voor het herstel van de Amerikaanse economie en arbeidsmarkt van de coronacrisis. Dat zei bestuurder Robert Kaplan van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten. Het aantal besmettingen met het virus in de VS loopt de laatste tijd zeer sterk op.
Volgens de voorzitter van de Federal Reserve Bank van Dallas zijn monetaire en fiscale maatregelen weliswaar belangrijk, maar is het nu van vitaal belang voor de economie dat op grote schaal mondkapjes worden gedragen en dat gezondheidsmaatregelen goed worden nageleefd om verspreiding van corona tegen te gaan. "Als we dat goed doen, groeien we sneller, met een lagere werkloosheid", aldus Kaplan tegen zender Fox.
Het aantal coronabesmettingen in de VS loopt in recordtempo op en verschillende Amerikaanse staten zijn weer beperkende maatregelen tegen de virusuitbraak aan het bekijken. Door de herinvoering van lockdownmaatregelen kan het economisch herstel worden ondermijnd.
Kaplan denkt dat de Amerikaanse economie in het derde en vierde kwartaal zal groeien, maar dat over heel 2020 een krimp van 4,5 tot 5 procent te zien zal zijn. Hij vindt dat meer fiscale stimulering voor de economie van de VS nodig is.
De Britse premier Boris Johnson heeft gezegd dat in Engeland een strikter beleid voor het dragen van mondkapjes misschien noodzakelijk is. Hij zou graag zien dat mensen tijdens het winkelen mond en neus bedekken. Nu staat hun dat vrij terwijl in Schotland wel een mondkapjesplicht geldt.
,,Ik denk echt dat we er strenger op moeten aandringen gezichtsmaskers te dragen op bepaalde plaatsen waar mensen anderen tegenkomen die ze normaal niet ontmoeten. Daarom is dat al verplicht in het openbaar vervoer", aldus Johnson. Hij voegde eraan toe dat de overheid zoekt naar manieren om bijvoorbeeld winkelend publiek ervan te doordringen dat er risico van virusoverdracht bestaat en dat het dus verstandig is een mondkapje te dragen.
Australië beperkt de terugkeer van burgers uit het buitenland omdat het aantal nieuwe coronabesmettingen weer stijgt. Vanaf maandag mogen dagelijks maximaal 4000 Australiërs of buitenlanders met een verblijfsvergunning het land binnen.
Tot nu toe lag de grens bij 8000. De stap is noodzakelijk om mensen en middelen vrij te maken voor de bestrijding van de jongste virusuitbraak in Melbourne, aldus premier Morrison.
In de stad met vijf miljoen inwoners geldt sinds donderdag weer een uitgaansverbod. De inwoners mogen de komende zes weken alleen nog hun woning verlaten voor werk, artsbezoek, noodzakelijke boodschappen of sport in de buitenlucht. In de stad zijn het afgelopen etmaal 288 nieuwe infecties geteld, een record.
Flexwerkers die vanwege de coronacrisis gebruik willen maken van de financiële ondersteuningsregeling krijgen daar langer de tijd voor. Ze kunnen tot 26 juli een aanvraag indienen voor de zogenoemde TOFA-regeling.
De Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten is bedoeld voor mensen die niet in aanmerking komen voor de andere regeling, de NOW. De aanvraagtermijn voor deze regeling is eveneens verlengd.
Flexwerkers die in februari minimaal 400 euro bruto verdienden en in april daar ten minste 50 procent van kwijt waren, kunnen aanspraak maken op de TOFA. Ze ontvangen een eenmalige bruto tegemoetkoming van 550 euro per maand voor de maanden maart, april en mei.
Tot dusver hebben zo'n 19.000 mensen een aanvraag ingediend, laat het ministerie van Sociale Zaken weten. Ruim de helft van de aanvragen is afgewezen, omdat mensen niet aan de voorwaarden voldoen.