1. 26/07/2020

    Het aantal coronabesmettingen op Sint-Maarten stijgt snel. Op dit moment zijn 36 nieuwe gevallen bevestigd. Twee dagen eerder werden nog achttien nieuwe besmettingen vastgesteld. Voordat het Caribische eiland op 1 juli haar luchtgrenzen opende, waren er nauwelijks nog besmettingen op het eiland. Het gaat vooral om lokale besmettingen.

    In totaal zijn 35 besmette patiënten geïsoleerd, voor het grootste deel in hun eigen huis. Eén persoon is opgenomen in het ziekenhuis. Op het ogenblik zitten 173 mensen in quarantaine die in contact zijn geweest met een of meerdere coronapatiënten.

    Minister van Volksgezondheid Richard Panneflek noemt de stijging zorgwekkend. Op het eiland is het inmiddels verplicht gesteld om mondkapjes te dragen. Panneflek maakte vandaag bekend dat er wordt gewerkt aan een wet om mondkapjes in publieke ruimtes verplicht te stellen. 

  2. 26/07/2020

    Van het personeel dat heeft gewerkt tijdens de coronacrisis in het Tilburgse Tweestedenziekenhuis is 10 procent met ziekteverlof. Dat zei ziekenhuisdirecteur Bart Berden vanavond in het NPO radio 1-programma Dit is de Dag.

    ,,Het ziekteverzuim is normaal gesproken 4 tot 5 procent en nu is dat tot het dubbele aan toe." aldus Berden. Daarnaast constateert hij dat zijn personeel oververmoeid is. ,,Ik spreek mensen die terugkomen van vakantie en nog steeds moe zijn".

    Ziekenhuizen zijn in zijn ogen nog niet klaar voor een mogelijke tweede coronagolf. Zo is een andere werkwijze nodig rond de ic-bedden. ,,Dat kost maanden tijd om in te regelen en die tijd is er mogelijk niet."

  3. 26/07/2020

    Burgemeester Theo Weterings van Tilburg staat niet onwelwillend tegenover een verplichting van een mondkapje. ,,Waarom zouden we het in Nederland beter weten dan in grote delen van de rest van de wereld?”, zei hij vanavond in het tv-programma Kraak op Omroep Brabant. Hij schaart zich daarmee achter de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam, die afgelopen week een vergelijkbaar standpunt deelden. Maar het regionaal verplichten wil hij niet.

    Weterings: ,,Ik vind dat er goede argumenten voor (mondkapjes, red.) zijn en ik heb aangeleerd - zeker in deze crisis - om te luisteren naar de deskundigen. Maar die weten het ook niet altijd, die hebben ook verschillende meningen over dit thema."

    De VVD’er stelt dat het goed is dat het Outbreak Management Team hierover met een advies komt aan het kabinet. Zeker omdat ook hij ziet dat de anderhalve meter steeds minder goed aangehouden wordt. ,,Mogelijk is het wel zo dat als je dat mondkapje draagt, dat je elke keer letterlijk met je neus op de feiten gedrukt wordt. Van: er is wel iets aan de hand.”

    Instanews image
    © Screenshto video — De Tilburgse burgemeester Theo Weterings zondag in het Omroep Brabant-programma Kraak.
  4. 26/07/2020

    Het uitgebreide testprogramma in het Oostenrijkse toeristenoord St. Wolfgang, waar het coronavirus de kop weer heeft opgestoken, heeft vooralsnog weinig nieuwe besmettingsgevallen opgeleverd. Het aantal steeg met vier tot 48. Dat hebben de autoriteiten in Linz zondagavond gemeld. Van ruim honderd afgenomen monsters moet het resultaat nog binnenkomen.

    De meeste geïnfecteerden zijn jonge werknemers in de toeristenbranche, maar ook zeker één vakantieganger is positief getest. De plotselinge uitbraak leidde onder meer tot snel contactonderzoek en de instelling van een avondklok om 23.00 uur. Inwoners, gasten en seizoensarbeiders werd verzocht binnen te blijven. Enkele verdachte bars, waar het virus mogelijk is verspreid onder de jongeren, werden vrijdag meteen uit voorzorg gesloten.

    St. Wolfgang, zeer afhankelijk van toerisme, hoopt toestanden zoals begin dit jaar in Ischgl te voorkomen. Dat ook bij Nederlanders populaire Oostenrijkse skioord was een van de eerste corona-brandhaarden in Europa en kreeg veel kritiek over de gang van zaken.

    Instanews image
    © AFP — Toeristen lopen door het historische centrum van St. Wolfgang, Oostenrijk.
  5. 26/07/2020

    Terwijl Covid-19 door heel Brazilië raast, eist het virus een uitzonderlijk hoge tol van de Amazoneregio en haar inwoners. Het Zuid-Amerikaanse land is op de Verenigde Staten na, met meer dan twee miljoen besmettingen en bijna 84.500 sterfgevallen, het zwaarst getroffen land ter wereld. Opvallend is dat in Brazilië de zes steden met de meeste coronabesmettingen allemaal aan de Amazonerivier gelegen zijn. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Braziliaanse onderzoekers. 

    Steden en dorpen langs de Amazonerivier hebben een van de hoogste sterfgevallen per hoofd van de bevolking, vaak meerdere malen het nationaal gemiddelde. In Manaus waren er periodes dat er op de corona-afdeling in het ziekenhuis geen plek meer was. ,,We hadden geen bedden meer, zelfs geen stoelen”, getuigt de 26-jarige dokter Alvaro Queiroz. ,,De mensen bleven maar komen.”

    Door het gebrek aan plaats en zorgverleners stierven er dagelijks ruim honderd mensen. De stad moest noodgedwongen grote stukken bos kappen voor de aanleg van nieuwe begraafplaatsen.

    Instanews image
    © AFP — Gezondheidswerkers gaan langs bij een inheemse gemeenschap op het Marajo Eiland, in de noordelijke Braziliaanse deelstaat Pará, om bewoners op het coronavirus te testen.