Honderden jongeren besloten gisteravond een feest te houden op het strand van ‘s-Gravenzande. De politie kwam ter plaatse om in te grijpen.
De opmars van het coronavirus in Mexico is niet te stuiten. Het land telt nu het op twee na hoogste aantal doden, maar de regering volhardt in laksheid. Lees hier meer.
De regering van de Australische staat Victoria gaat de lockdown die van kracht is in Melbourne aanscherpen om het toenemende aantal nieuwe besmettingen daar een halt toe te roepen. Dat meldden Australische media. Het aantal nieuwe infecties steeg de afgelopen dagen in Melbourne, ondanks de eerder ingestelde lockdownmaatregelen. Vorige week werden recordaantallen nieuwe besmettingen gemeld. Zondag kwamen er volgens ABC News 650 gevallen bij, ten opzichte van 397 op zaterdag.
© AFP — In anticipatie op strengere maatregelen werd er in Melbourne alweer gehamsterd zondag (lokale tijd). Inmiddels zijn sinds de corona-uitbraak ruim 18 miljoen infecties geregistreerd. In een paar dagen kwamen er weer 1 miljoen bij. Van alle personen die besmet raakten, zijn er ongeveer 689.000 overleden. Meer dan 11,3 miljoen mensen zijn weer hersteld.
Dat meldt de Amerikaanse website Worldometer, die alle beschikbare cijfers optelt. De Verenigde Staten zijn het zwaarst getroffen land met ruim 157.000 coronadoden en ruim 4,7 miljoen besmettingen. In Nederland zijn tot nu toe iets meer dan 54.700 infecties en 6148 doden geregistreerd.
De officiële cijfers geven geen volledig beeld van de omvang van de uitbraak. Zo test niet elk land even intensief. Ook registreren landen vaak verschillend.
Na de demonstratie gisteren in Den Haag gaan mensen vandaag opnieuw de straat op om te demonstreren tegen de coronamaatregelen, in Groningen, Amsterdam en Enschede.
De actievoerders zijn onder meer tegen de 1,5 metersamenleving als gevolg van het coronavirus en willen geen verplichting om mondkapjes te dragen. Ook zijn ze tegen een spoedwet, waarin het kabinet de coronamaatregelen wil vastleggen.
Het beroemde Christusbeeld in Rio de Janeiro, de belangrijkste toeristische trekpleister van de Brazilië, is sinds zaterdag weer open voor het publiek. De attractie was gesloten vanwege de coronapandemie. Voorlopig mag de publiekstrekker nog maar de helft van de maximale bezoekerscapaciteit ontvangen.
Ook andere toeristenhotspots zoals de Suikerbroodberg, het aquarium AquáRio en het reuzenrad zijn sinds zaterdag weer op halve kracht open voor publiek. De heropeningen vormen onderdeel van een nieuwe fase van flexibilisering van de coronamaatregelen in de stad. Zo mag er ook weer in zee worden gezwommen, al blijft het strand nog verboden gebied.
Rio de Janeiro is na São Paulo de zwaarst getroffen regio van Brazilië door het coronavirus. Er vielen in de deelstaat 13.556 doden, meer dan 167.213 mensen zijn besmet. De laatste twee weken loopt het gemiddeld aantal dagelijkse sterfgevallen in de staat weer op.
Brazilië registreerde vandaag 45.392 nieuwe besmettingen, waardoor het totaalaantal gevallen nu meer dan 2,7 miljoen bedraagt. Het aantal doden nam opnieuw met meer dan duizend toe (1088). In totaal overleden volgens de officiële cijfers van het ministerie van Gezondheid 93.563 mensen aan het longvirus.
© AFP — Het beeld van Christus de Verlosser in Rio de Janeiro, met op de achtergrond het voetbalstadion Maracanã, is sinds zaterdag weer open voor publiek. De regering van de Australische staat Victoria gaat de lockdown die van kracht is in Melbourne aanscherpen om het toenemende aantal nieuwe besmettingen daar een halt toe te roepen. Dat meldden Australische media zondag.
De circa vijf miljoen inwoners van Melbourne mogen nu alleen naar buiten voor essentiële taken zoals de boodschappen, zorg en om naar hun werk te gaan. Onder de nieuwe maatregelen moeten ze volgens Australische media vanaf woensdag binnen vijf kilometer van hun huis blijven en mag slechts één persoon per huishouden de boodschappen doen. De beperkingen blijven minstens zes weken van kracht.
Het aantal nieuwe infecties steeg de afgelopen dagen in Melbourne, ondanks de eerder ingestelde lockdownmaatregelen. Vorige week werden recordaantallen nieuwe besmettingen gemeld. Zondag kwamen er volgens ABC News 650 gevallen bij, ten opzichte van 397 op zaterdag.
Ook in de rest van Victoria worden de coronamaatregelen deze week naar verwachting aangescherpt, maar op minder stringente wijze dan in Melbourne. Sinds zondag is in de hele staat een mondkapjesplicht van kracht.
In Berlijn zijn zaterdag achttien agenten gewond geraakt toen zij een grote demonstratie tegen de Duitse coronamaatregelen beëindigden. Drie van hen moesten behandeld worden in het ziekenhuis, maakte de politie bekend.
Circa 20.000 demonstranten gingen zaterdag de straat op in de Duitse hoofdstad om duidelijk te maken dat de overheid volgens hen een onacceptabele inbreuk maakt op persoonlijke vrijheden. Ze hekelden onder meer de voorschriften over het gebruik van mondkapjes.
Na een protestmars die eindigde bij de Brandenburger Tor werd de betoging weliswaar officieel beëindigd door de organisatie, maar de deelnemers gingen toen niet meteen weg. Daarop besloot de politie de demonstranten weg te sturen. Daartoe zou ook besloten zijn omdat de veiligheidsvoorschriften niet werden nageleefd. Veel aanwezige demonstranten droegen geen mondkapje of hielden zich niet aan de richtlijnen voor sociale afstand.
De organisator van het evenement moet zich verantwoorden voor het feit dat de coronaregels werden overtreden, zei de Berlijnse politie eerder. Mogelijk wordt hij strafrechtelijk vervolgd. Ook vanuit de Duitse regering klonk kritiek op het gedrag van de demonstranten.
© AP — Demonstranten tijdens de betoging tegen de coronaregels in Berlijn. Zondag gaan opnieuw mensen de straat op om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Zondagmiddag is er een protest op de Drafbaan in het Stadspark in Groningen. Ook komen er betogers naar het Museumplein in Amsterdam en staat er een actie gepland in Enschede.
De actievoerders zijn onder meer tegen de anderhalvemetersamenleving als gevolg van het coronavirus en willen geen verplichting om mondkapjes te dragen. Ook zijn ze tegen een spoedwet, waarin het kabinet de coronamaatregelen wil vastleggen.
De demonstratie in Groningen begint om 12.00 uur en in Amsterdam komen de demonstranten om 13.00 uur in actie. In Enschede is het protest om 12.00 uur bij Villa de Bank.
Zaterdag was er op het Malieveld in Den Haag eveneens een demonstratie tegen de coronaregels.
© Joris Van Gennip — Actievoerders betogen tegen de coronamaatregelen, zaterdag op het Malieveld. In de Verenigde Staten zijn in juli meer dan 1,9 miljoen nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is ruim veertig procent van alle 4,5 miljoen gevallen die tot dusver geregistreerd zijn in het land en fors meer dan in andere maanden, blijkt uit data over het longvirus die The New York Times verzamelde.
Het vorige 'maandrecord' werd volgens de krant in april gevestigd, toen kwamen er meer dan 880.000 infecties bij. Met name in het Midwesten van de Verenigde Staten en in staten van Florida tot Mississippi en Californië blijft het aantal nieuwe gevallen fors toenemen. Veel staten stellen daarom opnieuw beperkingen in om de verspreiding van het longvirus een halt toe te roepen.
Ook het aantal mensen dat overlijdt aan het coronavirus blijft stijgen in de VS, becijferde The New York Times. Begin juli stierven volgens de krant gemiddeld 500 mensen in het land per dag aan het coronavirus. Afgelopen week was dat getal meerdere keren hoger dan duizend. In heel juli stierven meer dan 25.000 mensen in de VS aan het longvirus, meldde persbureau Reuters eerder.
Het aantal besmettingen met het coronavirus in Zuid-Afrika is tot boven de 500.000 gestegen. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid zaterdag. De afgelopen 24 uur kwamen er 10.107 besmettingen bij, waardoor het aantal bevestigde gevallen nu op 503.290 staat.
Meer dan een derde van de Zuid-Afrikaanse besmettingen werd vastgesteld in de provincie Gauteng, waar zich onder meer de steden Johannesburg en Pretoria bevinden.
Zuid-Afrika is een van de landen met het hoogste aantal coronagevallen. Alleen in de VS, Brazilië, India en Rusland zijn nog meer besmettingen vastgesteld.
Het aantal sterfgevallen in Zuid-Afrika ligt volgens de officiële cijfers op 8.153.
Topkok Herman den Blijker overweegt het personeel in zijn Rotterdamse restaurant Goud mondkapjes te laten dragen. ,,Ik zie mensen dagelijks de regels overtreden. Een mondkapje is ook voor mijn mensen geen slecht idee", zegt hij tegen De Ondernemer. Hij reageert daarmee op het besluit van collega-horecaondernemer Won Yip die mondkapjes voor zijn personeel in Amsterdam per direct verplicht stelde. Net als Yip is ook Den Blijker voorstander van een landelijke mondkapjesplicht.
,,Ik maak de laatste tijd dingen mee waarbij wij ons netjes aan de regels proberen te houden en je tegelijkertijd anderen elke regel ziet overtreden. Ik heb niet zoveel mensen als Won Yip voor me werken, maar als het helpt om iedereen bewuster te maken van de risico’s die er wel degelijk nog steeds zijn, is een mondkapje voor mijn tent geen slecht idee. Ook al heb ik er maar tien tot twaalf lopen.”
© Marco Bakker/De Ondernemer — Personeel van de Amsterdamse horeca-ondernemer Won Yip draagt inmiddels een mondkapje. De animo voor een test bij de GGD is de afgelopen week sterk gezakt. Dat blijkt uit cijfers die een woordvoerder van de Nederlandse GGD's verstrekt. Vrijdag belden 14.784 mensen naar de nationale testlijn. Een week eerder, op het hoogtepunt, waren dat er ruim 25.000. ,,We worden minder gebeld. De grote bereidheid tot testen die we vorige week zagen, zien we nu niet meer", zegt een woordvoerder.
Het huidige aantal telefoontjes ligt ongeveer gelijk als het aantal van drie weken terug. De GGD ziet graag dat meer mensen bellen.
Het aantal telefoontjes is niet hetzelfde als het daadwerkelijk aantal tests. Daarover maakt de GGD begin volgende week nieuwe cijfers bekend. Verwachting is wel dat ook dat aantal lager zal liggen dan afgelopen week.
Het aantal besmettingen neemt de afgelopen weken juist toe. Dat zou betekenen dat een hoger percentage van de afgenomen tests positief is, een gegeven dat er op duidt dat de verspreiding van het virus toeneemt. Nieuwe cijfers daarover publiceert het RIVM dinsdag.
Richt zo snel mogelijk teststraten in op Schiphol en andere Nederlandse luchthavens om reizigers die terugkomen uit risicogebieden op corona te laten testen. Dat zegt Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur van de Inspectie voor de
Gezondheidszorg. Schellekens reageert hiermee op het besluit van het kabinet om vakantiegangers die terugkeren uit een risicoland (code oranje of rood) niet te dwingen om twee weken in thuisquarantaine te gaan. Ook wordt er geen verplichte coronatest ingevoerd.
Volgens de oud-topman van van de Inspectie voor de Gezondheidszorg is het Haagse beleid te vrijblijvend. ,,Het is juist zo belangrijk dat de duizenden mensen die terugkomen uit risicogebieden, zo snel mogelijk worden getest. Ook al hebben ze geen symptomen."
Het hele verhaal (Premium) lees je hier.Nu de club- en festivalwereld door de coronacrisis compleet op zijn gat ligt, leeft de illegale houseparty weer op. Deze site nam een kijkje bij een feest in een duinpan op de Maasvlakte. ,,We zijn het zat om thuis te moeten zitten", zegt een van de bezoekers.
Lees hier de volledige reportage (Premium).© German Villafane De horeca reageert teleurgesteld op het Belgische besluit om een oranje reisadvies aan Zeeland, Zuid- en Noord-Holland te geven. ,,Het toerisme vanuit België en Duitsland nam, net als het binnenlands toerisme, juist net weer toe”, zegt Dirk Beljaarts, algemeen directeur van Koninklijk Horeca Nederland (KHN). ,,Daardoor draaiden veel ondernemers toch weer redelijk omzet, terwijl ze helemaal in lijn met de regels werken. Dit besluit raakt de kustgebieden heel hard.”
Het advies om twee weken in quarantaine te gaan, zal de meeste Belgen doen afzien van een bezoek aan Nederland, denkt Beljaarts. ,,Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de Belgen in het grensgebied met Zeeland. Dat grensverkeer valt nu ook stil. En het raakt ook de ondernemers op plekken waar helemaal niet zoveel besmettingen zijn. Het geldt ook voor de Keukenhof en voor Dordrecht, bijvoorbeeld.”
De Belgische zomeruitverkoop is niet goed begonnen. Dat meldt handelsfederatie Comeos. De omzet lag 50 procent lager dan vorig jaar tijdens de eerste dag van de zomersolden, in Antwerpen zelfs 70 procent lager. "Het is duidelijk dat de coronamaatregelen de belangrijkste reden zijn", aldus Comeos. "Daarnaast zijn veel mensen nu al op vakantie."
Veel winkeliers zijn teleurgesteld met de lage opkomst. Mensen krijgen het advies maximaal 30 minuten te winkelen en alleen gericht naar de winkel te gaan. Winkels willen tijdens de zogenoemde soldenperiode juist graag veel klanten lokken.
In België mogen winkeliers spullen alleen tijdens de solden met verlies verkopen, normaal gesproken in januari en juli. De Belgische regering besloot tijdens de coronalockdown in april de zomersolden een maand uit te stellen, zodat de gedupeerde winkeliers hun waren wat langer tegen de normale prijs konden slijten.
Comeos en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen, een andere brancheorganisatie, willen dat er versoepelingen komen, zodat mensen uit hetzelfde gezin samen naar winkels mogen.
''Ja, demonstraties moeten ook in tijden van corona mogelijk zijn. Maar niet op deze manier. Afstand, hygiënemaatregelen en mondmaskers dienen voor de bescherming van ons allemaal. " De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU) is niet te spreken over het gedrag van demonstranten in Berlijn, die vandaag massaal de voorschriften negeerden tijdens een betoging tegen de coronamaatregelen van de overheid. Spahn riep de bevolking op tot "gezond verstand, volharding en teamgeest" om de pandemie te doorstaan.
De Gezondheidsminister stond niet alleen in zijn kritiek. Vicevoorzitter Saskia Esken van de SPD noemde betogers die zich niet aan de maatregelen hielden "covidioten" die door hun gedrag "een tweede golf aan het creëren zijn".
Minister van Economische Zaken Peter Altmaier (CDU) pleit ervoor om overtreders van de coronavoorschriften harder te straffen. ,,Wie anderen in gevaar brengt, moet rekenen op ernstige gevolgen", zei hij.
Ook de politie van Berlijn was niet te spreken over de demonstratie. De organisator moet zich verantwoorden voor het feit dat de coronaregels werden overtreden. Mogelijk wordt hij strafrechtelijk vervolgd. Na een protestmars die eindigde bij de Brandenburger Tor werd de betoging weliswaar officieel beëindigd door de organisatie, maar de deelnemers gingen toen niet meteen weg. Daarop besloot de politie de demonstranten weg te sturen.
Circa 20.000 demonstranten gingen zaterdag de straat op in de Duitse hoofdstad om duidelijk te maken dat de overheid volgens hen een onacceptabele inbreuk maakt op persoonlijke vrijheden. Ze hekelden onder meer de voorschriften over het gebruik van mondkapjes. Sommige betogers noemden de corona-uitbraak "een complottheorie" en trokken de wetenschappelijke inzichten over het virus in twijfel. In lijn met hun boodschap hielden veel deelnemers geen afstand van elkaar en droegen ze geen mondkapjes.
De demonstratie werd onder meer bijgewoond door mensen die zichzelf als libertariër omschrijven en sceptici die niet geloven dat het coronavirus echt gevaarlijk is. Er waren ook extreemrechtse betogers én tegendemonstranten.
Een mondkapje is in Duitsland verplicht in het openbaar vervoer en in openbare gebouwen zoals winkels. Buiten is het niet verplicht, maar afstand houden moet wel.
Alle afdelingen van verzorgingstehuis Huis ter Wijck in Beverwijk worden tijdelijk in quarantaine geplaatst omdat een uitzendkracht positief is getest op het coronavirus. Dat meldt Viva Zorggroep waar het centrum onder valt.
De uitzendkracht, die op meerdere afdelingen werkte, had klachten en was op verzoek van de zorggroep op Covid-19 getest en bleek positief. "Met alle opgedane kennis en ervaring en uit voorzorg om iedereen zo goed mogelijk te beschermen, weten we nu dat het tijdelijk nodig is om, beperkt en in beschermingsmateriaal gestoken, bezoek toe te laten", laat Viva weten.
Viva zegt de situatie voor haar bewoners, hun naasten en alle medewerkers te betreuren en er alles aan te doen om de quarantaine zo kort mogelijk te laten duren. Dit weekeinde worden alle bewoners, mantelzorgers, medewerkers en vrijwilligers getest. Volgens Viva is goed te achterhalen wie er met wie contact heeft gehad in Huis ter Wijck.
"De GGD is uiteraard nauw betrokken en samen met hen volgen we de ontwikkelingen op de voet. Alle benodigde protocollen zijn paraat en er is ruim voldoende beschermingsmateriaal voor iedereen. We zijn erg trots op de inzet en betrokkenheid van de medewerkers in Huis ter Wijck en de snelle actie die ondernomen is. Iedereen is op de hoogte van de te nemen stappen en was goed voorbereid op een eventuele nieuwe ronde van verdenkingen in verband met Covid-19", aldus de zorggroep.
© Google Street View België heeft het reisadvies voor regio's in Bulgarije, Zwitserland, Roemenië, Frankrijk en Spanje aangescherpt naar code rood. De zuiderburen kondigden eerder deze week al code oranje aan voor Nederland. De Belgische overheid waarschuwt specifiek voor reizen naar Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland, vanwege het stijgende aantal coronabesmettingen.
Code rood geldt voor delen van Bulgarije, meerdere Franse regio's, de Zwitserse regio rond het Meer van Genève, met onder meer de steden Genève en Lausanne, de Spaanse regio's Catalonië, Navarra en Aragón en Centraal- en Zuidoost-Roemenië.
Mensen die vanuit een gebied waar code rood geldt naar België gaan, moeten zich verplicht laten testen op het virus en ze moeten verplicht veertien dagen in quarantaine. Net als reizigers die vanuit een land buiten de EU of Schengenzone komen. Voor code oranje zijn die maatregelen niet verplicht, maar worden wel aangeraden door de Belgische overheid.
In navolging van onder meer ADO Den Haag, Vitesse, Willem II en AZ heeft ook voetbalclub PEC Zwolle te maken met een coronabesmetting. Bij de tweede testronde die deze week werd gehouden, testte een lid van de medische staf positief. Het gaat volgens de Overijsselse voetbalclub uit de eredivisie om een heel laag virusgehalte, wat volgens deskundigen lijkt te passen bij een infectie die hij in maart heeft gehad.
Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt is de afgelopen 24 uur gestegen van 19 naar 22. Op de verpleegafdelingen liggen 67 besmette mensen, zes minder dan de dag ervoor. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: ,,Het aantal Covid-patiënten in de ziekenhuizen blijft stabiel, waarbij het aantal patiënten op de ic licht is gestegen. Het aantal ic-patiënten is echter nog altijd binnen de bandbreedte zoals gezien in de afgelopen maand."
Op de intensive cares liggen behalve de 22 coronapatiënten ook 568 mensen met andere aandoeningen. Dat betekent dat intensivisten in totaal 590 mensen behandelen. Dat aantal schommelt al twee maanden rond de 600. Onder normale omstandigheden zouden ic's nu ongeveer 900 mensen behandelen.
In Berlijn demonstreerden vandaag 17.000 mensen tegen het coronabeleid van de Duitse regering. De betogers vinden dat de overheid niet het recht heeft om allerlei vrijheidsbeperkende maatregelen door te voeren. ,,Wij eisen een terugkeer naar de democratie", zei een van de demonstranten. Een ander noemde de coronapandemie 'de allergrootste complottheorie'.
De politie stelde vast dat de betogers zich niet aan de voorschriften hielden. Afstand houden tot anderen was er bijvoorbeeld niet bij. De organisator achter het protest moet zich daarvoor verantwoorden bij de politie. In de namiddag werd de betoging beëindigd, nadat de stoet was aangekomen bij de Brandenburger Tor.
Landelijke politici spreken schande van de betoging. Vicevoorzitter Saskia Esken van de sociaaldemocratische SPD noemde betogers die zich niet aan de maatregelen houden 'covidioten' die door hun betoging 'een tweede golf aan het creëren zijn'.
© Getty Images — Het protest bij de Brandenburger Tor De politie heeft tijdens de demonstratie van de actiegroep Viruswaanzin op het Malieveld twee aanhoudingen verricht. Eén demonstrant werd opgepakt vanwege het beledigen van een agent en de ander omdat hij zich niet kon identificeren, aldus de politie.
De politie heeft de organisatie ook gevraagd mensen op te roepen meer afstand van elkaar te houden. Diverse mensen stonden in groepjes te dicht bij elkaar. Voorman Willem Engel gaf gehoor aan het verzoek van de politie door tijdens zijn toespraak zijn toehoorders herhaaldelijk te vragen om elkaar de ruimte te geven.
Volg het verloop van de demonstratie in ons speciale liveblog
Er zijn opnieuw 431 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is fors meer dan gisteren, toen er 338 besmettingen waren. Het aantal besmettingen ligt bijna twee keer zo hoog als een week geleden.
Rotterdam-Rijnmond is koploper met 125 besmettingen.
Lees hier het volledige bericht.Een nieuwe tegenslag voor de toeristische branche: 33 bemanningsleden van een cruiseschip dat langs de Noorse fjorden voer zijn positief getest op het coronavirus. Vier van hen liggen in het ziekenhuis. Dat melden diverse internationale media. In totaal waren er 160 bemanningsleden aan boord van de MS Roald Amundsen. De tocht werd als een belangrijke test voor de sector gezien. Alle 177 passagiers is gevraagd in thuisquarantaine te gaan. Van hen is ook minstens één persoon positief getest.
Volgens het bedrijf achter de cruise waren er bij het aanmeren in Tromso nog geen signalen dat het zo mis zou zijn. Voorlopig blijft het schip, dat eigenlijk gisteren weer zou vertrekken, in de haven.Met naar schatting een paar honderd mensen op het Malieveld is zaterdagmiddag de demonstratie van actiegroep Viruswaanzin begonnen. Onder de noemer van 'Dag van de Democratie' demonstreren de aanwezigen tegen de coronamaatregelen. Op het programma staan toespraken van onder anderen Willem Engel en Jeroen Pols, twee voormannen van Viruswaanzin.
De politie is rond het Malieveld zichtbaar aanwezig, maar de sfeer is gemoedelijk. Mensen hebben spandoeken bij zich en er komen ook nog steeds mensen op het Malieveld aan.
© ANP — Eerdere demonstratie van Viruswaanzin. Vanwege recente uitbraken zijn in Amsterdam een drietal kroegen per direct gesloten. Het gaat om In the City op het Kleine-Gartmanplantsoen, No Rules op het Marie Heinekenplein en café Zwart op de Dam. Het café In the City telde tien besmette bezoekers van wie herleid is dat ze er waren, bij No Rules zouden dat er vier zijn en in café Zwart zou iemand van het personeel ondanks klachten doorgewerkt hebben. Amsterdam noemt de kroegen bij naam om recente gasten van deze horecagelegenheden te informeren.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft zaterdag een brief gestuurd aan alle studenten van de hogescholen en de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij vraagt hen met klem om hun verantwoordelijkheid te nemen en zich te houden aan de coronamaatregelen.
Aboutaleb heeft zich rechtstreeks tot de studenten gericht omdat het aantal besmettingen onder studenten in Rotterdam dagelijks stijgt. De brief is mede namens de rector magnificus van de universiteit en de bestuurvoorzitters van de hogescholen verstuurd.
In de brief schrijft Aboutaleb dat het aan de regels houden belangrijk is voor henzelf, ,,ook jongeren kunnen flink ziek worden'', maar ook voor familieleden, studiegenoten, vrienden en buren. ,,Spreek elkaar aan op ieders verantwoordelijkheid. Alleen met elkaar krijgen we dit virus onder controle'', aldus de burgemeester. Hij sprak eerder al met de studentenverenigingen over de besmettingen.
Gemeente Rotterdam en GGD Rotterdam-Rijnmond maken zich grote zorgen omdat studenten zich niet zo snel laten testen, het lastig vinden om in quarantaine te gaan en ook moeite hebben met het bron- en contactonderzoek van de GGD. Alle studentenverenigingen zetten daarom samen met de gemeente en de GGD een campagne op om studenten te stimuleren zich aan de coronamaatregelen te houden. Deze campagne start dinsdag 4 augustus.
Vanwege de besmettingen in zijn stad heeft Aboutaleb op drukke plekken in Rotterdam een mondkapjesplicht ingesteld, die gaat komende week in.'
© ANP — Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. In Polen hebben de autoriteiten voor de derde dag op rij een recordaantal nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Vandaag meldden ze 658 nieuwe gevallen, na 657 besmettingen gisteren en 615 op donderdag. Vóór donderdag was het aantal besmettingen op één dag in Polen nog nooit boven de 600 gegaan.
Gisteren had de Poolse regering na een bijeenkomst van het crisismanagementteam nog besloten om de coronamaatregelen niet meteen opnieuw te verstrengen. Wel overweegt ze om weer een verplichte quarantaine op te leggen aan mensen uit andere coronahotspots in Europa en om lokale lockdowns in te voeren.
Sinds het begin van de pandemie heeft Polen 46.346 bevestigde Covid-19-gevallen en 1.721 doden als gevolg van de ziekte gemeld.