Dit liveblog is afgesloten. De laatste ontwikkelingen omtrent het coronavirus lees je hier.
De autoriteiten in de Verenigde Staten hebben bij meer dan 5 miljoen mensen vastgesteld dat ze besmet zijn geraakt met het coronavirus. Geen enkel land heeft meer besmettingen gemeld, bericht The New York Times. Zeker 161.000 patiënten met het virus zijn overleden.
Bij twee nertsenbedrijven in Elsendorp (gemeente Gemert-Bakel) en Vredepeel (gemeente Venray) zijn besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Daar huizen respectievelijk 12.000 en 6.000 nertsen.
Daarmee komt het aantal nertsenbedrijven met besmettingen op 29. In 27 eerdere gevallen zijn alle nertsen geruimd. Dat gaat ook bij deze twee bedrijven gebeuren, meldden de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw vanochtend.
De besmettingen op de bedrijven kwamen aan het licht dankzij het vroege waarschuwingssysteem waarmee wekelijks kadavers van dode nertsen worden getest op het virus. Dat gebeurt nadat duidelijk werd dat nertsen het virus kunnen oplopen en doorgeven aan mensen.
Het overgrote deel van de Nederlandse nertsenhouderijen staat in het oosten van de provincie Noord-Brabant. Er gelden nog altijd strengere hygiëneregels en een landelijk vervoersverbod voor nertsen. Nertsenhouders kunnen binnenkort een beroep doen op een stoppersregeling, waardoor zij hun bedrijf kunnen opdoeken zonder er veel bij in te schieten. Voor de coronacrisis was al bepaald dat nertsenfokkerijen vanaf 2024 hun deuren moeten sluiten.
© ANP — Medewerkers van de NVWA zijn bezig met het ruimen van nertsen op een met het coronavirus besmette nertsenfokkerij. Het aantal nieuwe besmettingen per etmaal in Duitsland is fors gedaald. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), meldt dat in de laatste 24 uur 555 coronatesten positief waren.
Zaterdag meldde het RKI nog 1122 positieve tests, een lichte daling ten opzichte van vrijdag toen er 1147 waren. In de laatste 24 uur overleed in Duitsland één persoon aan de gevolgen van Covid-19. Zaterdag werden er twaalf doden gemeld en vrijdag acht.
Duitsland heeft tot nu toe 215.891 besmettingsgevallen en 9196 doden geregistreerd.
Het aantal nieuwe besmettingen in België blijft verder toenemen. In de periode tussen 30 juli en 5 augustus zijn gemiddeld 564,4 mensen per dag besmet geraakt. Dat blijkt uit de dagelijkse update van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om een stijging met 19 procent op weekbasis.
In Nieuw-Zeeland zijn al honderd dagen geen nieuwe coronabesmettingen meer geconstateerd. Gezondheidsfunctionarissen waarschuwen echter dat er geen ruimte is voor zelfgenoegzaamheid.
Er zijn nog steeds 23 actieve besmettingen, maar die werden allemaal aan de grens ontdekt. De geïnfecteerden verblijven in beheerde isolatiefaciliteiten.
,,Het bereiken van 100 dagen zonder overdracht binnen de gemeenschap is een belangrijke mijlpaal. Maar zoals we allemaal weten, kunnen we het ons niet veroorloven om zelfgenoegzaam te zijn'', zei directeur Ashley Bloomfield van het ministerie van Volksgezondheid. ,,We hebben in het buitenland gezien hoe snel het virus opnieuw kan opduiken en zich kan verspreiden op plaatsen waar het voorheen onder controle was. We moeten voorbereid zijn om snel toekomstige gevallen in Nieuw-Zeeland uit te roeien.''
Nieuw-Zeeland, met een bevolking van vijf miljoen mensen, wordt alom geprezen voor de effectieve aanpak van het coronavirus sinds het op 19 maart zijn grenzen sloot. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft het land als een voorbeeld voor anderen geprezen voor het ,,succesvol elimineren van overdracht binnen de gemeenschap''.
Sinds de eerste patiënt in februari werd vastgesteld, zijn er 1219 bevestigde besmettingsgevallen in Nieuw-Zeeland geweest. Het laatste geval van overdracht onder de bevolking werd geregistreerd op 1 mei. Als gevolg hiervan genieten Nieuw-Zeelanders van een bijna normale levensstijl zoals voor het coronavirus, zonder sociale afstand te houden en toeschouwers toe te staan bij sport- en culturele evenementen. Wel wordt de grens strikt bewaakt en dienen alle mensen die het land binnenkomen 14 dagen in quarantaine door te brengen.
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Suriname stijgt de afgelopen dagen snel. Vrijdag werd een recordaantal van 107 positieve testen gemeld, zaterdag kwamen er nog eens 104 nieuwe gevallen bij. Tot nu toe zijn sinds de uitbraak 2306 Surinamers besmet geraakt, 29 van hen zijn aan de gevolgen daarvan overleden.
De Surinaamse minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin heeft in het parlement aangegeven dat president Chan Santokhi wordt geadviseerd strengere maatregelen te treffen om verspreiding tegen te gaan. Naar verwachting zal Santokhi binnenkort met nieuwe beperkingen komen, meldt de lokale nieuwssite Starnieuws.
Eind vorige maand besloot de president vanwege het groeiende aantal besmettingen de versoepeling van de coronamaatregelen gedeeltelijk terug te draaien. De belangrijkste aanscherpingen toen waren het verlengen van het uitgaansverbod met een uur en het terugbrengen van het samenscholingsverbod naar maximaal vijf mensen. Een andere verandering was dat de drie algemene coronamaatregelen, zoals het dragen van een mondkapje, de 1,5 meter afstand-regel en regelmatig handen wassen, verplicht gesteld werden.
De Franse regering schat de 'onmiddellijke impact' van de coronapandemie op de toeristische sector in het land op minstens 30 à 40 miljard euro.
,,In normale tijden genereert het toerisme zo'n 180 miljard euro aan inkomsten, waarvan 60 miljard voor rekening komt van het internationale toerisme. De onmiddellijke impact van de epidemie bedraagt minstens 30 à 40 miljard euro'', aldus Jean-Baptiste Lemoyne, de Franse staatssecretaris voor Toerisme, in een interview met de krant Journal du Dimanche. ,,Veel touroperators zeggen ons dat hun omzet aan het einde van het jaar met 20 tot 25 procent gedaald zal zijn.''
Volgens de staatssecretaris dragen de Fransen zelf massaal bij aan de opleving van de sector door in eigen land op vakantie te gaan. Zo zou 70 procent van de Fransen die op reis gingen, binnen de landsgrenzen zijn gebleven. ,,Daardoor kunnen we het meest essentiële redden, maar laten we duidelijk zijn: terwijl in normale tijden zo'n 9 miljoen Fransen het buitenland opzoeken, verwelkomt Frankrijk zelf elke zomer 17 miljoen buitenlandse toeristen. Een deel van die klantenkring is gewoon verdwenen'', aldus Lemoyne.
Toch ziet hij ook lichtpuntjes. Zo zouden heel wat Belgen, Duitsers, Italianen en Spanjaarden in september plannen hebben om af te reizen naar Frankrijk, meer dan voor juli en augustus het geval was. Volgens de staatssecretaris was juli niettemin ,,bemoedigend'' en hij zegt te hopen op een goed laagseizoen. ,,Maar het herstel is kwetsbaar, zodra sprake is van een nieuwe uitbraak heeft dat een onmiddellijke impact op de annuleringen en de reserveringen''.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag vier decreten ondertekend om de economische slachtoffers van de corona-epidemie langer te helpen. Zijn maatregelen behelzen voortzetting (maar verlaging) van de werkloosheidsuitkeringen, tijdelijke opschorting van loonbelasting voor mensen die minder verdienen dan 100.000 dollar, bescherming tegen huisuitzetting en staatsfinanciering van studieleningen tegen 0 procent rente. Lees hier verder.
In Brazilië zijn vandaag op diverse plaatsen herdenkingsbijeenkomsten gehouden voor de meer dan 100.000 doden door het coronavirus. Het land passeerde die trieste mijlpaal zaterdag met de registratie van 905 sterfgevallen als gevolg van Covid-19. Het totaalaantal doden bedraagt nu 100.447, blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid.
Ook hebben 49.970 inwoners de afgelopen 24 uur positief getest op het longvirus. Daarmee zijn nu meer dan 3 miljoen Brazilianen besmet geraakt.
Het Braziliaanse Hooggerechtshof en Congres, instellingen die kritiek hebben geuit op de aanpak van de pandemie door president Jair Bolsonaro, riepen respectievelijk drie en vier dagen nationale rouw uit vanwege de 100.000 doden. De president gaf geen publiekelijk commentaar.
Bolsonaro noemde het longvirus eerder een griepje en zegt dat hij van zijn eigen infectie met het virus hersteld is dankzij hydroxychloroquine. Wetenschappers konden nog geen sluitend bewijs vinden voor de positieve werking van dit malariamiddel bij de bestrijding van het nieuwe coronavirus.
Brazilië geldt al langere tijd als een van de hardst getroffen landen door het coronavirus. Na de Verenigde Staten telt het land zowel het hoogste aantal vastgestelde coronagevallen als het hoogste dodental.
© Getty Images — Op het strand van Copacabana in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro heeft de ngo 'Rio da Paz' (Rio van de Vrede) zaterdag kruizen neergezet en ballonnen opgelaten als eerbetoon aan de meer dan 100.000 doden als gevolg van het coronavirus. In de deelstaat Rio de Janeiro overleden meer dan 14.000 mensen aan het virus. Rio is na São Paulo (25.000 doden) het zwaarst getroffen gebied van Brazilië. In Amsterdam is op last van de voorzitter van de veiligheidsregio een zalencentrum (De Koning Party & Events) voor twee weken gesloten omdat uit een rapportage van de GGD blijkt dat er drie clusters van coronabesmettingen te herleiden zijn aan feesten op deze locatie. Een cluster betekent dat drie of meer besmette personen naar de locatie te herleiden zijn. Ook blijkt dat tijdens de feesten de voorwaarden uit de noodverordening zijn overtreden.
Op Aruba is het aantal personen met een actieve coronabesmetting vandaag met 99 gestegen. In totaal zijn er nu 392 zogenoemde actieve besmettingen op het eiland. Aruba heeft in de afgelopen drie dagen zo'n driehonderd besmettingen erbij gekregen.
Op het eiland zijn inmiddels 11.350 personen getest. Sinds het uitbreken van de coronacrisis zijn drie besmette mensen overleden. Het eiland heeft duidelijk te maken met een tweede coronagolf. Tot eind vorige maand waren er maar iets meer dan honderd actieve gevallen geregistreerd sinds het uitbreken van de wereldwijde corona pandemie.
Het was dringen geblazen deze zaterdag. Op en rond de Utrechtse wateren zochten vooral jongeren volop verkoeling en gezelschap. En dat ging lang niet overal zoals beoogd. „1,5 meter afstand? Ik kom toch niet in de buurt van oudere mensen.” Lees hier het hele verhaal.
© Angeliek de Jonge — Een tropische dag op en rond de Muntkade, Utrecht. Het West-Brabantse stadje Bergen op Zoom gaat de komende tijd strenger controleren of mensen in restaurants, kroegen en uitgaansgelegenheden wel genoeg afstand van elkaar houden en of er niet te veel mensen binnen zijn. Supermarkten moeten beter opletten dat niet te veel mensen tegelijk boodschappen doen en dat winkelwagentjes en -mandjes goed worden ontsmet. Bergen op Zoom is naar verhouding een van de grootste brandhaarden van Nederland.
Het gemeentebestuur maakt zich zorgen en wil volgende week kijken of er meer maatregelen nodig zijn. ,,Ik heb in de afgelopen weken gezien dat de aandacht voor de regels is verslapt. Zo houden met name jongeren nog maar weinig afstand", verklaart burgemeester Frank Petter.
De afgelopen twee dagen stond een mobiele teststraat in Bergen op Zoom. Daar werden 452 mensen getest en van hen hadden 50 daadwerkelijk het virus onder de leden. Die 11 procent aan positieve tests ligt ver boven het landelijke niveau. In heel Nederland was vorige week iets meer dan 2 procent van alle tests positief.
Een vliegtuig van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS is een minuut te laat geland in Oslo om te voorkomen dat de 158 passagiers aan boord in quarantaine zouden moeten. Uit bezorgdheid over het groeiend aantal coronabesmettingen besloot Noorwegen Frankrijk, Zwitserland, Tsjechië en Monaco tot risicogebied te bestempelen en reizigers na terugkeer gedurende tien dagen tot zelf-isolatie te verplichten.
De maatregel werd vrijdag om middernacht van kracht. Het SAS-toestel, opgestegen in Nice, zou volgens het vluchtschema zaterdag om 00.10 uur aankomen in de Noorse hoofdstad. De piloot slaagde er volgens de krant Dagbladet onderweg in wat tijdwinst te boeken. Toen hij om twaalf uur 's avonds de wielen aan de grond zette, ging er dan ook een dankbaar applaus op in de cabine.
Volgens de trackingsite FlightRadar24 was de exacte tijd van landing echter 00.01 uur. Het Noors ministerie van Volksgezondheid was onverbiddelijk. Een woordvoerster zei vandaag tegen de de nieuwszender NRK dat de inzittenden geen voordeel van de twijfel krijgen en echt in quarantaine moeten.
© REUTERS In Parijs en omstreken is vanaf maandag 08.00 uur voor personen ouder dan elf jaar het dragen van een mondkapje verplicht in bepaalde drukke zones. Dat geldt ook voor de departementen Seine-Saint-Denis, Hauts-de-Seine, Val-de-Marne en Val-d'Oise. Dat hebben de lokale autoriteiten vandaag bekendgemaakt. De maatregel is getroffen om de corona-epidemie te beteugelen. Alles wijst erop dat het virus in de regio weer actiever circuleert.
De Parijse burgemeester Anne Hidalgo diende vorige week bij het regionaal bestuur een verzoek in om de verplichting mond en neus te bedekken uit te breiden tot onder meer winkelstraten, wachtrijen voor overheidsgebouwen of bezienswaardigheden, maar ook tot de drukke Seine-oevers, parken en openluchtmarkten. In het openbaar vervoer, musea en supermarkten was dat al noodzakelijk.
De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond doet onderzoek naar een feest dat gisteravond plaatsvond op een partyschip op de Nieuwe Maas in Rotterdam. Aan de kade en mogelijk aan boord zouden meerdere aanwezigen zich niet hebben gehouden aan de coronamaatregelen. Ook de GGD Rotterdam-Rijnmond neemt de zaak serieus. Lees hier het hele verhaal.
Alle restaurants, casino's, bars en discotheken op Sint-Maarten moeten vanaf dit weekend tussen middernacht en 06.00 uur de deuren sluiten. Op overtreding van die regel staat een gevangenisstraf van maximaal vier maanden of een boete van 5000 gulden (ongeveer 2500 euro).
Dat heeft de regering van Sint-Maarten bekendgemaakt. Sinds vorige week is er een forse toename van het aantal coronabesmettingen geregistreerd. De nieuwe sluitingstijden moeten verdere verspreiding van het virus voorkomen. In winkels, op kantoren en in publieke ruimtes is het opzetten van een mondkapje verplicht gesteld.
In totaal zijn op het eiland 74 actieve besmettingen geregistreerd. Gisteren overleed een man aan Covid-19, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt. Het is het zeventiende dodelijke slachtoffer op Sint-Maarten. Vier mensen liggen momenteel in het ziekenhuis.
© Shutterstock Het coronavirus houdt de laatste weken vooral huis in de Randstad en het westen van Noord-Brabant, maar ver daarbuiten is ook een uitbraak ontstaan. In het Noord-Friese Dokkum zijn zeker veertien mensen besmet door één bezoeker van een thuisfeestje.
Volgens de Friese GGD heeft het virus zich voornamelijk verspreid 'op een terras in de buitenlucht'. De meeste besmette mensen zijn jongeren die elkaar kenden. Ze zijn in quarantaine gegaan om te voorkomen dat ze het virus verder verspreiden. De GGD in Friesland denkt dat de meeste betrokkenen 'nu wel in beeld en getest zijn'.
Volgens de regionale gezondheidsdienst toont de Dokkumer uitbraak aan dat het belangrijk is om ook in de buitenlucht genoeg afstand van elkaar te houden.
Het aantal mensen dat met het coronavirus in het ziekenhuis wordt opgenomen, stijgt nog niet verder. En dat terwijl het aantal coronabesmettingen de laatste tijd wel fors oploopt. Dit past bij het feit 'dat meer dan de helft van de nieuw geïnfecteerden jonger is dan veertig jaar', zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
Op de intensive cares liggen momenteel 28 mensen met het coronavirus. Dat is een meer dan gisteren. Het aantal patiënten op verpleegafdelingen steeg van 78 naar 79. Nu al bijna een week tellen de ziekenhuizen ongeveer 30 patiënten op de intensive cares en ongeveer 80 patiënten op verpleegafdelingen.
Op de intensive cares liggen ook 576 mensen met andere aandoeningen. Dat betekent dat er in totaal 604 mensen op een ic-afdeling liggen. Dit aantal schommelt al sinds begin juni rond de 600.