Dit liveblog is gesloten.
In de Verenigde Staten zijn meer dan 170.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins universiteit. De staten Florida, Texas en Louisiana worden momenteel het hardst getroffen. In Texas zijn inmiddels meer dan 10.000 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19.
De VS voeren de wereldwijde ranglijst aan wat betreft hoeveelheid coronadoden (170.052), gevolgd door Brazilië (107.852) en Mexico (56.757). Wereldwijd zijn bijna 774.000 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.
In totaal zijn in de VS ruim 5,4 miljoen mensen besmet geraakt met het coronavirus, dat is ruim een kwart van het totale aantal besmettingen van 21,6 miljoen.
Voor de leerlingen uit regio Noord zit de vakantie er op. Voor het eerst in vijf maanden gaan scholieren in het voortgezet onderwijs weer naar school. Basisscholen waren al sinds 8 juni volledig open.
Scholieren in het primair en voortgezet onderwijs hoeven onderling geen afstand te houden. Middelbare schoolleerlingen moeten wel op anderhalve meter afstand van volwassenen blijven. Er is geen mondkapjesplicht voor scholieren of docenten.
Wie terugkomt uit een land dat oranje of rood 'kleurt' vanwege het coronavirus, wordt dringend geadviseerd 14 dagen in quarantaine te gaan. Als een leerling daardoor de eerste schooldagen van het nieuwe jaar mist, telt dat toch niet als spijbelen. Scholen hoeven de leerplichtambtenaar niet in te schakelen. Volgens de koepel van basisscholen, de PO-Raad, "is het belang van de volksgezondheid doorslaggevend"
De rechter buigt zich maandag over de mondkapjesplicht in Amsterdam. Het kort geding tegen de gemeente is aangespannen door een bewoner en cultureel ondernemer op de Wallen in Amsterdam. Marktkooplui van de Albert Cuyp en protestgroep Viruswaarheid hebben zich bij hem aangesloten.
De eisers noemen de verplichting om op vijf plekken in Amsterdam een mondkapje te dragen, een "fundamentele inperking van de grondrechten van bewoners, ondernemers en bezoekers".
In onder meer Amsterdam en Rotterdam is sinds kort het dragen van een mondkapje op verschillende plekken verplicht. In Amsterdam geldt de regel onder meer op de Wallen, Kalverstraat en Nieuwendijk. Mondkapjes zijn daar op straat en in de winkels dag en nacht verplicht. Op de markten in de Albert Cuypstraat en op Plein '40-'45 geldt de plicht tijdens markttijden.
Australië kende maandag de hoogste stijging van het aantal doden door het coronavirus. Hoewel het aantal nieuwe besmettingen stabiel bleef, overleden er in de staat Victoria 25 mensen aan Covid-19 in de afgelopen 24 uur. Het hoogste aantal doden binnen één dag stond op 21. Victoria is het epicentrum van de tweede coronagolf in Australië.
Volgens de autoriteiten in de zuidoostelijke staat werden maandag 282 nieuwe besmettingen gerapporteerd, nagenoeg hetzelfde aantal als de 279 van een dag eerder. Eerder deze maand was dat aantal nog gestegen naar ruim 700, maar er is een flinke daling van het aantal besmettingen sinds Melbourne onder een strikte lockdown werd geplaatst.
Australië heeft sinds de coronauitbraak 23.500 besmettingen en 421 sterfgevallen gemeld.
De Japanse economie is vanwege de coronacrisis in het tweede kwartaal met 7,8 procent gekrompen in vergelijking met het eerste kwartaal. Dat blijkt uit data van de overheid. Op jaarbasis was er zelfs een terugval van 27,8 procent van het bruto binnenlands product.
Het gaat om de grootste terugval voor de op twee na grootste economie ter wereld sinds de data in 1980 beschikbaar werden gemaakt. In het eerste trimester kromp de economie al met 0,6 procent, in het vierde kwartaal van 2019 kromp ze met 1,9 procent.
De bestedingen van consumenten daalden tussen april en juni met 8,2 procent in vergelijking met het eerste kwartaal. De export viel met 18,5 procent terug.
In Nieuw-Zeeland zijn de verkiezingen vier weken uitgesteld. Dat heeft premier Jacinda Ardern aangekondigd. De verkiezingen zouden op 19 september plaatsvinden, maar worden vanwege de nieuwe opmars van het coronavirus uitgesteld tot 17 oktober.
De oppositie had aangedrongen op uitstel, omdat campagne voeren in de huidige omstandigheden niet mogelijk is. Ardern gaf tijdens een persconferentie aan dat de beslissing om de verkiezing uit te stellen echter geheel bij haarzelf lag, na overleg met de politieke partijen.
'De datum met vier weken opschuiven geeft alle partijen een eerlijke kans om campagne te voeren en zorgt voor duidelijkheid bij de Nieuw-Zeelanders, aldus Ardern. Ze voegt toe dat de de verkiezing niet nog eens uitgesteld zal worden. De premier gaf verder aan dat ze er vertrouwen in heeft dat de verkiezingen 'eerlijk en veilig' zullen verlopen.
Nieuw-Zeeland had al meer dan 100 dagen geen enkel coronageval gemeld, maar dinsdag werd een nieuw cluster ontdekt in Auckland. In de grootste stad van het land geldt sinds woensdag opnieuw een lockdown, die zeker twee weken duurt. Zondag meldde het land 69 actieve coronagevallen, van wie er 49 gelinkt worden aan de uitbraak in Auckand, meldt de Britse krant The Guardian. De andere besmettingen werden aan de grens ontdekt.
Ardern is kandidaat om te worden herkozen. De sociaaldemocrate is premier sinds 2017.
De Corona-app is nu beschikbaar voor iedereen. Vanaf 23.30 uur is de 'coronamelder' te downloaden in de Google Playstore en de Apple Appstore. De app is vooralsnog in drie regio's in Overijssel en Drenthe te gebruiken.
Ron Roozendaal, als directeur informatiebeleid van het ministerie van Volksgezondheid verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de app, tempert al te hoge verwachtingen. ,,Maar elke besmetting die je met de app voorkomt, spaart mogelijk een leven.”
Lees hier het interview met Roozendaal (Premium).
© ANP — De corona-app CoronaMelder moet per 1 september worden gelanceerd. Uit een tijdlijn die het ministerie van Volksgezondheid heeft gepubliceerd, blijkt dat de voorgenomen landelijke introductie op die datum staat gepland. Brazilië meldt 23.101 nieuwe besmettingsgevallen over de afgelopen 24 uur. Het totaal aantal besmettingen staat in het zwaar door het coronavirus getroffen land nu op 3.340.197 gevallen. Het dodental steeg er met 620 tot 107.852.
Loop door deze Rotterdamse hotspots en de regel is: mondkapje op. Maar doen mensen dat ook echt, anderhalve week na de invoering van de mondkapjesplicht? Wij liepen door de binnenstad. Meer lezen? Klik dan op de volgende link (Premium): Draagt iedereen echt een mondkapje? ‘Ik ben hem vergeten weer op te doen’
,,Als we op deze manier doorgaan, gaan we heel snel naar een lockdown”, waarschuwt viroloog Ab Osterhaus. In een gesprek met VTM Nieuws zegt Osterhaus dat Nederland begin juni de eerder ingezette koers had moeten volhouden. ,,Als we toen doorgezet hadden met ernstige maatregelen, dan hadden we nu alleen maar te maken met incidenten. Nu verspreidt het virus zich weer onder de bevolking."
© Koen Verheijden — Ab Osterhaus Vanaf vannacht is de corona-app te downloaden, die op 1 september wordt gelanceerd. Gaat CoronaMelder, zoals de app heet, de gevreesde tweede golf voorkomen? Ron Roozendaal, als directeur informatiebeleid van het ministerie van Volksgezondheid verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de app, tempert al te hoge verwachtingen. ,,Maar elke besmetting die je met de app voorkomt, spaart mogelijk een leven.” Wil je het interview met Roozendaal lezen? Klik dan op de volgende link (Premium): Corona-app vanaf vannacht te downloaden
Het aantal coronapatiënten dat op vandaag op de intensive care-afdelingen van de ziekenhuizen ligt, is 36. Dat zijn er drie minder dan een dag eerder. Daarbij liggen 578 mensen op de ic-afdelingen in verband met niet-coronagerelateerde klachten, vijf minder dan de voorgaande dag. De totale ic-bezetting bedraagt nu 614, acht minder dan de dag ervoor. Het aantal mensen met corona dat is opgenomen buiten de ic is 122, twee minder dan zaterdag. Dit blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "Het aantal covid-patiënten in de ziekenhuizen is dit weekend stabiel. Dat is gunstig. Het huidige aantal nieuwe besmettingen betekent echter dat we er rekening mee moeten houden dat het aantal opnames in de komende periode verder zal stijgen. De ziekenhuizen hebben voldoende capaciteit om dit op te vangen, mits het aantal besmettingen op korte termijn stabiliseert."
Franse autoriteiten hebben vandaag 3015 nieuwe personen gemeld die positief zijn getest op het coronavirus. Het gaat om meldingen uit de afgelopen 24 uur. In het land liggen inmiddels 4,860 mensen in het ziekenhuis met een coronabesmetting.
Italië heeft vandaag zijn discotheken gesloten en stelt het dragen van mondkapjes in de nachtelijke uren verplicht in openbare ruimtes. Het land neemt de maatregelen omdat het te maken heeft met een toename van het aantal besmettingen met het coronavirus.
Minister van Volksgezondheid Roberto Speranza ondertekende een decreet dat van kracht wordt op maandag, waarbij het dragen van een mondkapje van 18.00 uur tot 6.00 uur verplicht wordt gesteld in openbare ruimtes waar 'groepsvorming' plaatsvindt. Het nieuwe decreet sluit ook discotheken in de buitenlucht en nachtclubs voor onbepaalde tijd.
© EPA Een coronademonstratie bij het WTC in Leeuwarden is zondag beëindigd, omdat de gemeente de demonstratie te veel op een evenement vond lijken. Dat meldt de Leeuwarder Courant.
"Alleen bij de opening en tussendoor werd er iets gezegd", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Verder werd er alleen maar muziek gedraaid en gedanst."
Organisator Joey Hobma (19) was het niet met de gemeente eens. "Er is bij ons weten geen definitie van een demonstratie. Het is niet per se zo dat er alleen maar sprekers moeten zijn."
Toch maakte hij een einde aan het protest. "Ik had geen zin in moeilijkheden."In totaal zijn veertien personen die op jongerencamping Appelhof op Terschelling zijn geweest positief getest op het coronavirus. De GGD meldt zondag vier nieuwe besmettingen. Het gaat om personen die zich niet op het eiland hebben laten testen maar dat thuis lieten doen nadat ze klachten kregen, aldus de Friese GGD.
De GGD zette een extra testlocatie op in het dorp Midsland nadat acht jongeren die op camping Appelhof waren geweest bij thuiskomst het coronavirus bleken te hebben. De testlocatie is niet ver van de camping. Uit tests die daar werden afgenomen zijn de afgelopen dagen twee besmettingen naar voren gekomen. Vandaag lieten 157 personen zich testen. De uitslag van die tests wordt maandag in de loop van de dag verwacht.
Ook maandagochtend is de testlocatie nog open voor inwoners en toeristen die (milde) klachten hebben. Daarna wordt bekeken of de locatie open blijft. De camping gaat maandag dicht.
Bij twee nertsenbedrijven in De Mortel (Noord-Brabant) en Ottersum (Limburg) zijn besmettingen met het coronavirus aangetroffen. Op het bedrijf in de Mortel worden ongeveer 700 moederdieren gehouden, in Ottersum gaat het om een bedrijf met ongeveer 8000 moederdieren, maakte het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag bekend.
Het aantal nertsenbedrijven met een besmetting komt hiermee op 33. In eerdere gevallen zijn alle nertsen op die bedrijven geruimd en dat gaat ook nu zo snel mogelijk gebeuren.
Bij het bedrijf in Ottersum werd de besmetting ontdekt omdat er dieren ziekteverschijnselen hadden. In De Mortel kwam de besmetting naar voren tijdens de wekelijkse test op kadavers.
Voor de coronacrisis was al bepaald dat nertsenfokkerijen vanaf 2024 hun deuren moeten sluiten.
De gemeente Amsterdam heeft Park Somerlust aan de Amstel zojuist afgesloten, meldt Het Parool. Het is er te druk, waardoor recreanten niet voldoende afstand tot elkaar kunnen houden. Eerder plaatste de gemeente al hekken rondom het park en deze week werd het water voor het park al tot verboden gebied verklaard voor bootjes.
© EPA — Hekken rondom Park Somerlust, archiefbeeld. In het Verenigd Koninkrijk zijn vandaag 1.040 nieuwe besmettingen gemeld. Dat is ongeveer gelijk aan het aantal nieuwe besmettingen op zaterdag. Daarnaast zijn er vijf nieuwe doden als gevolg van het virus bijgekomen. Afgelopen week legden de Britten nog een verplichte quarantaine van veertien dagen op aan alle Nederlandse reizigers die in het land aankomen.
Wat hadden ze dit jaar graag nagespeeld hoe het was: de bevrijding van Nederland, 75 jaar geleden. Maar het zat er door corona allemaal niet in. Reden voor de Zeister fotograaf Menno Bausch (49) om zogenoemde re-enactors thuis op te zoeken en hen als historische figuren in een eigentijdse setting vast te leggen. Meer lezen? Klik dan op deze link.
© Menno Bausch Fotografie De Arnhemse dj Lourenz (Lourens Trimp) ergert zich aan de dansfeesten via Luxor Live waar coronaregels niet lijken te bestaan. Terwijl hij zelf de muziek uit moet zetten als bezoekers van hun stoel afkomen. Op Facebook vraagt hij burgemeester Ahmed Marcouch om in te grijpen. Meer lezen? Klik dan op de volgende link (Premium): Arnhemse dj kraakt dansfeesten via ‘gesubsidieerd’ Luxor: ‘Corona lijkt daar niet te bestaan’
De Britse regering brengt miljoenen banen in gevaar door te vroeg te stoppen met een coronasteunregeling, die bedrijven helpt om mensen in dienst te kunnen houden. Dat stelt het Institute for Public Policy Research op basis van onderzoek.
De denktank schat dat er in oktober, wanneer de huidige steunregeling afloopt, nog steeds 3 miljoen werknemers voor het behoud van hun baan afhankelijk zijn van de steun. Ongeveer twee derde van die arbeidsplaatsen zou waarschijnlijk gered kunnen worden als de overheid besluit om de hulp te verlengen tot volgend jaar. De Britse minister van Financiën Rishi Sunak heeft evenwel aangegeven dat de overheid de steun niet tot in het oneindige kan volhouden.
Het RIVM heeft 507 nieuwe bekende gevallen van besmetting met het coronavirus gemeld. Dat is het laagste aantal dagelijks gemelde besmettingen sinds vorige week.
Honderden betogers van de Belgische groep Viruswaanzin zijn in het centrum van Brussel bijeen om te ageren tegen de in hun ogen ingrijpende en vaak verwarrende coronamaatregelen.
Een van de organisatoren, Michael Verstraeten, beklemtoonde tegenover de nieuwssite BRUZZ dat dit geen manifestatie is om de ernst van het virus te ontkennen, maar om te betogen dat de coronamaatregelen buiten alle proporties zijn. Het middel is volgens de demonstranten erger dan de kwaal.
© BELGA Voorzitter van Jan Struijs van de politievakbond NPB merkt dat de recente golf van geweldsincidenten in Nederland te maken heeft met 'coronafrustratie'. Niet alleen jongeren, maar ook ouderen zijn gefrustreerd en reageren agressiever.
Met zijn hartverscheurende tweets over zijn vrouw Mas, werd Cees van Die (83) de stem van geïsoleerde verpleeghuisbewoners tijdens de coronacrisis. Zijn vrouw overleed in juni. ,,Mensen weten niet wat voor leed dit gebracht heeft.”
© Frank de Roo — Cees van Die uit Rozenburg twitterde over zijn vrouw die in een verpleeghuis zat tijdens de coronacrisis. Ze overleed in juni. Een groot feest in een park in Eindhoven is gisterenavond beëindigd door de politie. Er waren zo'n driehonderd mensen bijeengekomen voor een‘jaarlijks terugkerend barbecuefeest’: onder de bezoekers waren mannen, vrouwen en kinderen uit Nederland, België en Duitsland.
De sinds maart door coronamaatregelen voor anker liggende cruiseschepen hopen de draad weer op te pakken. Het grote schip MSC Grandiosa in de haven van Genua vaart zondagavond de zee op, hoopt de Italiaanse onderneming MSC Cruises.
De Italiaanse overheid heeft afgelopen week het groene licht gegeven voor de hervatting van de bootreizen met ingang van dit weekeinde. De reis van het cruiseschip zal nauwlettend in de gaten worden gehouden door bestrijders van het virus. Eerder deze maand moest een kleiner cruisebedrijf in Noorwegen, Hurtigruten, de pas hervatte cruise afbreken, nadat passagiers en bemanningsleden het coronavrius bleken te dragen.
De Europese sector van de cruisebusiness is voornamelijk Italiaans. Als de Italiaanse boten volgeboekt de zeeën bevaren, werken in de sector 53.000 mensen en brengt die Italiaanse scheepvaartondernemingen 14,5 miljard euro per jaar op.
© AFP — MSC Magnifica bij Venetië in 2019. Op Vlieland is de eerste coronabesmetting vastgesteld. Dat meldt de GGD Fryslân. Deze persoon verbleef als toerist met het eigen gezin op het eiland. Hij of zij is inmiddels met speciaal vervoer van het Waddeneiland gehaald en gaat thuis in isolatie. De GGD doet een bron- en contactonderzoek.
Burgemeester Tineke Schokker van Vlieland stelt op de site van de GGD dat het wel te verwachten was dat het virus ook op Vlieland zou opduiken. ,,Het was niet de vraag óf het op Vlieland zou komen, maar wannéér. Al is het toch schrikken als het dan daadwerkelijk hier is. Zeker voor de persoon zelf." Ook op Vlieland kunnen mensen met (milde) klachten zich laten testen. Dit wordt gedaan door de Vlielander huisartsen.
Veel mensen stelden een verhuizing naar het verpleeghuis uit. Uit angst een coronabesmetting op te lopen, maar ook vanwege de angst hun naasten een tijd lang niet te kunnen zien door de maatregelen om het virus in te dammen. Inmiddels stromen in de regio Dordrecht de verpleeghuizen weer vol.
De GGD Rotterdam-Rijnmond ziet de eerste signalen dat het Offerfeest in de regio tot nieuwe coronabesmettingen heeft geleid. Burgemeester Ahmed Aboutaleb riep Rotterdamse moslims eind juli op het Offerfeest alleen thuis met het gezin te vieren, om grote uitbraken te voorkomen.
In Zuid-Korea zijn de afgelopen 24 uur 279 nieuwe coronagevallen geteld, de grootste dagelijkse stijging in het aantal besmettingen sinds 8 maart, toen er binnen een dag 367 besmettingen bijkwamen. Hiermee komt het totale aantal besmettingen op 15.318. In totaal zijn 305 mensen in het land overleden.
De meeste nieuwe gevallen bevinden zich in de omgeving van hoofdstad Seoul, een gebied met meer dan 26 miljoen inwoners.
Carnaval gaat volgend jaar niet door op Curaçao. Dat heeft de overheid zaterdag bekendgemaakt. De beslissing is genomen als voorzorgsmaatregel om eventuele verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Onlangs lieten de carnavalsgroepen op Curaçao weten wel open te staan voor een viering. Maar de regering vindt het niet verantwoord een activiteit te organiseren waar normaal gesproken zo'n 25.000 mensen aan deelnemen. Omdat in het geval van een coronabesmetting een groot aantal mensen besmet kan raken.
Daarnaast speelt de financieel slechte situatie op het eiland een rol om carnaval niet door te laten gaan. Vanwege de coronacrisis is er sprake van een economische krimp van meer dan 20 procent op Curaçao. Daardoor zullen veel minder bedrijven het volksfeest sponsoren, zo is de gedachte.
© Archieffoto ANP — Vrolijk uitgedoste feestgangers nemen deel aan de carnavalsoptocht op Curaçao in 2017. De noodtoestand in de Australische staat Victoria is met vier weken verlengd. Dat heeft Dan Andrews, premier van Victoria, laten weten tijdens een persconferentie. In de afgelopen 24 uur vielen in de staat 16 doden, waarvan 11 in verzorgingstehuizen voor ouderen. Er werden 279 nieuwe besmettingen geteld. Dat is minder dan de afgelopen weken.
,,Hoewel de cijfers positief zijn, wil ik niet de indruk wekken dat we dit los kunnen laten,"zei hij over de coronamaatregelen in Victoria. Andrews roept inwoners op zich te laten testen.
In totaal liepen meer dan 16.000 inwoners van Victoria het coronavirus op en vielen er tot nu toe 293 doden.
De topman van het Ierse agentschap voor toerisme heeft zaterdag ontslag genomen. Hij had zijn vakantie in Italië doorgebracht, wat haaks staat op de oproep van de Ierse regering om te kiezen voor vakantie in eigen land, om de zwaar door Covid-19 getroffen toeristische sector te ondersteunen. Michael Cawley neemt daarom ontslag.
De Ierse minister van Toerisme, Catherine Martin, verklaarde 'ontgoocheld' te zijn door de keuze van Cawley om voor vakantie naar Italië te gaan en ze aanvaardde het ontslag. ,,Hij erkent dat de solidariteit met de (toeristische) industrie uitzonderlijk belangrijk is. Ik heb het ontslag aanvaard omdat ik geloof dat zijn positie onhoudbaar was", verklaarde ze in een persbericht.
Het aantal nieuwe geregistreerde besmettingen met het coronavirus lag nog nooit zo hoog dan in de afgelopen 24 uur. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Er werden wereldwijd bijna 300.000 nieuwe infecties gemeld. Dat brengt het totale aantal bevestigde besmettingen op meer dan 21 miljoen. Meer dan 755.000 mensen zijn al overleden.
Er werden in de afgelopen 24 uur exact 294.237 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er meer dan de 292.000 nieuwe gevallen die gemeld werden op 31 juli, toen het vorige record verbroken werd.
De meeste besmettingen werden geregistreerd in de VS, Brazilië en India, waar in de afgelopen zeven dagen in totaal telkens meer dan 100.000 besmettingen werden vastgesteld.
Sint-Maarten sluit vanaf zondag alle discotheken, bars en koffiehuizen tot in ieder geval eind deze maand. Restaurants mogen open blijven tot 22.00 uur. Dat heeft minister van Toerisme en Economie Ludmila de Weever zaterdag bekendgemaakt.
Sint-Maarten kent een snelle stijging van het aantal coronabesmettingen. Afgelopen week namen de besmettingen toe van 74 naar 150. De Weever noemt die stijging erg zorgwekkend. De zorg voor de gezondheid van de burgers van Sint-Maarten, in combinatie met de aanwezige medische capaciteit, maakt overheidsingrijpen volgens haar noodzakelijk.
De Weever maakte bekend dat alle nachtclubs enkele dagen geleden al uit eigen beweging de deuren hebben gesloten om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De Weever zei dat ze zich realiseert dat er toeristen op het eiland zijn, maar dat de maatregelen worden genomen om iedereen op het eiland virusvrij te houden.
De Arubaanse overheid heeft nog geld om aan al haar verplichtingen te kunnen voldoen tot eind augustus. Dat heeft minister-president Evelyn Wever-Croes tegen Arubaanse media gezegd. Aruba hoopt voor het eind van de maand een akkoord met Nederland te bereiken over een nieuwe lening.
Als dat niet lukt, kan de regering bijvoorbeeld niet de loonsubsidies afdragen die bedrijven krijgen sinds het uitbreken van de coronacrisis. De economie van Aruba is zwaar getroffen door de crisis. Sinds vorige maand ontvangt het land weer toeristen. De afgelopen weken is er echter sprake van een forse toename van coronabesmettingen op het eiland, waardoor er bijvoorbeeld geen Nederlandse toeristen meer komen. Momenteel zijn er 851 actieve besmettingen op Aruba.
Nederland en Aruba overleggen al ruim een maand over een nieuwe lening. Aruba heeft moeite met de voorwaarden die Nederland daarvoor stelt. Oranjestad ziet in de plannen van Den Haag een aantasting van de eigen autonomie. Tegelijkertijd erkent de regering dat een nieuwe lening hard nodig is. Wever-Croes hoopt er voor het eind van de maand uit te zijn met Nederland.
Op Terschelling is vandaag nog een persoon positief getest op corona. Alle andere testuitslagen waren negatief, meldt de GGD Frŷslan. Degene met de postieve testuitslag heeft het eiland inmiddels verlaten en is met speciaal vervoer naar de wal gebracht. De meeste personen die zich zaterdag hebben laten testen, hebben de uitslag daarvan gekregen, maar enkelen waren volgens de GGD telefonisch onbereikbaar.
Acht jongeren die onlangs op camping Appelhof waren, bleken onlangs bij thuiskomst het coronavirus te hebben. Tussen de ongeveer tweehonderd mensen die donderdag waren getest zat één coronageval. Het is niet bekend of het om een bezoeker van Appelhof, een andere toerist of een bewoner van Terschelling gaat. Ook zondag en maandag wordt weer getest.
De camping gaat maandag dicht.
Het aantal coronapatiënten in Nederland is met 655 gestegen, blijkt vandaag uit de cijfers van het coronadashboard van de overheid. Dat is meer dan op vrijdag toen er 636 gevallen bijkwamen. Donderdag kwamen er 577 gevallen bij, woensdag 654 en dinsdag 779.
Rotterdam-Rijnmond registreerde 156 nieuwe gevallen en Amsterdam-Amstelland telde 142 mensen die positief werden getest. In de regio Haaglanden kwamen er 68 gevallen bij, in Midden- en West-Brabant 35 en in de provincie Utrecht 29.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken past het reisadvies voor delen van Spanje, Frankrijk en België aan. Vanaf middernacht geldt code oranje (alleen noodzakelijke reizen) ook voor de volgende gebieden.
In Spanje: Madrid, de Balearen (onder andere Ibiza en Mallorca), Burgos, Salamanca, Almeria en Navarra. In Frankrijk gaat het om het gebied om Parijs en Bouches-du-Rhône (het gebied rondom Aix-en-Provence en Marseille). In België krijgt ook Brussel code oranje.
Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt is in vergelijking met vrijdag met 1 gestegen tot 39. Het aantal opnames vanwege corona buiten de intensive care bedraagt 124. Dat zijn er vier meer dan de vorige dag.
,,Het aantal Covid-19-patiënten blijft geleidelijk toenemen, zowel op de intensivecareafdelingen als daarbuiten. Sinds eind juli is het aantal verdubbeld", meldt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zaterdag.
Intensive cares behandelen ook 622 mensen met andere aandoeningen. Dat zijn er zes meer dan vrijdag.
Bij de Rotterdamse studentenvereniging S.S.R. hebben 23 deelnemers van een reis naar Griekenland corona opgelopen.
Het college van bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft daarom besloten de verenging direct uit te sluiten van alle fysieke en onlineactiviteiten tijdens de zogeheten Eurekaweek, de introductieperiode voor het nieuwe studiejaar.
De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz wil scherpe grenscontroles invoeren voor vakantiegangers die het land in willen. Vanaf maandag moeten mensen die in risicogebieden zijn geweest en de grens willen passeren een recente coronatest kunnen overleggen. De test mag niet ouder zijn dan 72 uur, anders moeten mensen tien dagen in quarantaine, aldus de regeringsleider.
Direct aan de grens testen is ook een optie volgens Kurz, maar dat is een zaak van de gezondheidsdiensten. Oostenrijk betitelt onder meer het Spaanse vasteland, Roemenië, Bulgarije, Zweden, de VS en Rusland als risicogebieden. Gisteren Vrijdag kwam daar de populaire vakantiebestemming Kroatië bij.
Vanaf maandagnacht is dat land ook risicogebied, wat mogelijk zal leiden tot een massale vervroegde terugkeer van vakantiegangers.
© EPA — De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz Jongeren die op de populaire jongerencamping Appelhof op het eiland Terschelling verblijven krijgen het advies hun campingbandje af te doen. ,,Ze mogen nergens meer zitten, ze mogen het zwembad niet in", aldus eigenaar Geert van Dieren. ,,Het lijkt wel een Jodenster geworden, en dat is niet de bedoeling hè, maar zo voelt het."
De camping moet maandag om 12.00 uur de deuren sluiten omdat er jongeren op de camping hebben gezeten die na thuiskomst positief zijn getest op het coronavirus. Het ging om acht jongeren. Daarom is in de buurt van de camping een speciale testlocatie neergezet. Die is ook bedoeld voor andere toeristen en voor bewoners van het eiland met klachten.
In Duitsland zijn volgens cijfers van het Amerikaanse onderzoeksinstituut Johns Hopkins vandaag ruim 1510 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat is het hoogste aantal nieuwe gevallen in een etmaal sinds het begin van de maand mei. Het totale aantal besmettingen dat in de Bondsrepubliek is vastgesteld komt daarmee op 223.791. In heel het land zijn momenteel 12.000 dragers van het virus en circa 225 patiënten die als ernstig ziek gelden. Al meer dan 202.000 mensen zijn hersteld. Door het virus zijn er bijna 9300 mensen overleden.
Het getal waarmee de mate van verspreiding wordt aangegeven, gebaseerd op gegevens over een week tijd, staat dit weekeinde op 1,14. Dus één patiënt steekt 1,14 anderen aan. Dit cijfer stijgt iets sinds begin juli, terwijl het dalende was van half maart tot juli volgens cijfers van de gezondheidsautoriteit van de Duitse overheid, het Robert Koch-Institut. Het aantal coronatests dat wordt uitgevoerd stijgt ondertussen ook in Duitsland. Dat waren er begin mei wekelijks meer dan 327.000 begin mei en het waren er de laatste keer 672.000.
Hij was een van de twee eerste nertsenfokkers in het land bij wie corona werd aangetroffen. Martijn van den Boogaard uit Beek en Donk kijkt terug en vooruit. ,,Aan een serieus plan-b ben ik nog amper toegekomen.” Lees hier het hele verhaal.
© Sem Wijnhoven/DCI Media — Nertsenhouder Martijn van den Boogaard met gezin bij hun lege nertsenstal. Britten op vakantie zijn razend op de regering vanwege het plotseling instellen van een verplichte zelfisolatie van twee weken voor reizigers uit onder meer Frankrijk en Nederland. De regering stelt geen andere keuze te hebben gehad in de bestrijding van het nieuwe coronavirus en schiet gedupeerden niet te hulp. Ze hebben tenslotte de waarschuwing gehad dat het beter was niet op reis te gaan, zei verkeersminister Grant Shapps, die zelf een maand geleden op vakantie in Spanje door een quarantainemaatregel werd verrast.
Sommige media stellen dat de regering van premier Johnson bezig is met een 'quarantaine-fiasco' en vanwege de onvoorspelbaarheid van het beleid een 'quarantaine-roulette'. Shapps kondigde donderdagavond plotseling de quarantainemaatregel aan en zei dat die zou ingaan om middernacht op zondag. Later op de avond bracht hij via Twitter naar buiten dat hij zaterdagmorgen 05.00 uur bedoelde.
Tienduizenden Britten hebben de afgelopen nacht gepoogd voor 05.00 uur onze tijd in Engeland aan te komen. Dat lukte in ieder geval de opvarenden van de veerboot Hollandica van de Stena Line, die eerder was uitgevaren en harder had gevaren om nog voor de deadline in Harwich aan te komen. Maar behalve op veerboten was er ook een stormloop op treinen en vliegtuigen naar Engeland.
© EPA — Premier Boris Johnson. Patiënten met een hartinfarct of hartfalen werden onterecht in quarantaine gezet omdat huisartsen dachten dat ze corona hadden. Dit leverde soms levensgevaarlijke situaties op, zoals een hartstilstand. Dit meldt RTL Nieuws op basis van interviews door de onderzoeksredactie met deskundigen en meerdere patiënten. Symptomen van een hartinfarct, zoals benauwdheid, lijken soms op corona en dat levert soms verwarring op.
Cardiologen herkennen de problemen en willen dat huisartsen alerter zijn en hartpatiënten sneller doorsturen. Bert van Rossum, cardioloog en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie, zegt dat een hartinfarct binnen 4 uur behandeld moet worden. ,,Anders heb je een grotere kans op blijvende schade. Het zou zeker kunnen dat hier ook mensen aan overleden zijn."
Het ministerie van Volksgezondheid en de GGD wisten op 15 mei dat de bron- en contactonderzoeken veel meer tijd in beslag nemen dan in het opschalingsplan stond dat diezelfde dag was gepresenteerd. Het moest gemiddeld acht uur zijn, en niet vijf uur zoals in het plan stond. Dat meldt de NOS. Bron- en contactonderzoeken kosten dus 60 procent meer tijd, maar er is er geen actie ondernomen om meer werknemers op te leiden.
Het opschalingsplan van de GGD spreekt nu nog steeds van gemiddeld vijf uur per onderzoek. Intern en extern werd al getwijfeld of dat wel klopte, aldus de NOS. Het ministerie antwoordt op vragen van de omroep dat er op 15 mei bij een overleg tussen het het ministerie en de GGD is besloten dat er voortaan van acht uur moest worden uitgegaan. Lees hier het hele verhaal.
Eén op de tien Nederlanders gelooft in complottheorieën over het coronavirus. Dat blijkt uit een onderzoek van Kieskompas onder 8000 mensen, meldt Trouw. Vooral de aanhang van rechtse partijen denkt dat er vieze spelletjes worden gespeeld.
Een voorbeeld van een sterk staaltje complotdenken is de gedachte dat met het toekomstige vaccin een chip wordt geïnjecteerd om mensen permanent te blijven volgen. 22 procent van de mensen die in 2017 PVV stemde, vindt deze hypothese geloofwaardig of heel geloofwaardig. De SGP-stemmers scoren nog hoger; 29 procent vindt de stelling (heel) geloofwaardig.
Topspanning in de nertsenhouderij. Komende weken moet duidelijk worden hoe de corona-besmettingen onder de dieren in Zuid-Oost Nederland zo om zich heen kon grijpen. Biedt de naderende vrijwillige stoppersregeling soelaas? Ondertussen dreigt algehele preventieve ruiming als er na dit weekeinde toch weer nieuwe besmettingen komen. Lees hier het hele verhaal.
© ANP Er zijn gisteren 22 nieuwe besmettingen met het coronavirus geconstateerd op het Chinese vasteland, aldus een verklaring van de Nationale Gezondheidscommissie vandaag. Dat zijn 8 infecties minder dan afgelopen donderdag.
Van de nieuwe besmettingen werden er 14 geïmporteerd, tegen 22 een dag eerder. De acht lokaal overgedragen besmettingen bestaan uit zeven gevallen in de uiterst westelijke regio van Xinjiang en één in de zuidoostelijke kustprovincie Guangdong.
Gisteren werd een shopping mall in Shenzhen, een stad in Guangdong, verzegeld nadat daar een infectie werd bevestigd. De gezondheidsautoriteit van Shenzhen zei later die dag dat er zelfs twee besmettingen waren geconstateerd in een supermarkt van het winkelcentrum.
Volgens de gezondheidsautoriteit zijn er in China in totaal 84.808 besmettingen geconstateerd en bezweken 4.634 patiënten aan de gevolgen van het longvirus.
Op tientallen plekken in de wereld wordt koortsachtig gewerkt aan een coronavaccin. Hoe goed gaat dat ons straks beschermen? Is het veilig? En wanneer is het er? Elf vragen en antwoorden over hét vaccin. Lees hier het hele verhaal.
© Rob Engelaar — Foto ter illustratie De groei van het aantal nieuwe coronabesmettingen in België blijft afnemen. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano. Er werden tussen 5 en 11 augustus gemiddeld 604 nieuwe besmettingen per dag geregistreerd, een stijging met 5 procent tegenover een week ervoor. Vrijdag ging het nog om een stijging van 9 procent op weekbasis.
Het aantal overlijdens blijft wel sterk toenemen. Tussen 5 en 11 augustus stierven per dag gemiddeld 6,4 mensen, wat bijna een verdubbeling is vergeleken met een week eerder, een toename van 96 procent.
In totaal zijn er in België al 77.113 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Dat zijn er 922 meer dan vrijdag.
De 1,7 miljoen inwoners van de stad Auckland in Nieuw-Zeeland zullen nog bijna twee weken in quarantaine moeten blijven, nadat vrijdag 12 nieuwe besmettingen met het coronavirus werden geconstateerd. Het is de eerste grote uitbraak in maanden in het land.
Ook op zaterdag werden zeven nieuwe besmettingen gerapporteerd. Zes van de zeven infecties zijn gekoppeld aan de haard die verantwoordelijk was voor de andere lokale besmettingen, aldus de gezondheidsautoriteit in de hoofdstad Wellington.
© AP — De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern kondigde vrijdag een verlenging van de driedaagse lockdown in Auckland aan. De Argentijnse regering grijpt in nu het aantal besmettingen in het Zuid-Amerikaanse land (44,5 miljoen inwoners) flink toeneemt. Het ministerie van Gezondheid meldde vrijdag 6.365 nieuwe infecties en 99 sterfgevallen. In totaal raakten al 282.437 inwoners besmet en werden er 5.527 doden geregistreerd.
Tot enkele weken geleden werd circa 90 procent van de besmettingen en doden in hoofdstad Buenos Aires en omgeving gemeld. De inwoners van dat gebied gingen op 20 maart van dit jaar in lockdown, hoewel deze de laatste maanden stapsgewijs werd versoepeld.
Omdat het coronavirus steeds vaker in het binnenland opduikt, kondigde president Alberto Fernández vrijdag een lockdown aan voor enkele steden in het zuidelijk gelegen Patagonië, Centraal-Argentinië en het noorden.
Eerder deze week had Fernández nog goed nieuws: hij meldde woensdag dat Argentinië en Mexico het vaccin van de Universiteit van Oxford en farmareus AstraZeneca zullen produceren.
Een Argentijns bedrijf zal de werkzame stof van het vaccin produceren, terwijl Mexico het eindproduct zal maken en de emballage van het vaccin op zich neemt. Gezamenlijk worden 150 tot 250 miljoen vaccins voor Latijns-Amerika geproduceerd, met uitzondering van Brazilië, dat in zijn eigen productie voorziet.
Ook in Mexico verspreidt het virus zich nog snel. Het Mexicaanse ministerie van Gezondheid rapporteerde vrijdag 5.618 nieuwe infecties en 615 doden. In Mexico (circa 128 miljoen inwoners) raakten 511.369 mensen besmet met het longvirus en bezweken 55.908 patiënten aan de aandoening.
Brazilië, wereldwijd na de VS het zwaarst getroffen land door het coronavirus, registreerde vrijdag 50.644 nieuwe besmettingen en 1.060 sterfgevallen, blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. In totaal zijn in het Zuid-Amerikaanse land (210 miljoen inwoners) 3.275.520 mensen besmet of besmet geweest en overleden 106.523 mensen aan de ziekte.
De verplichte zelfisolatie voor mensen die vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk reizen start zaterdag om 05.00 uur. Het aantal besmettingen in Nederland loopt volgens de Britse regering te snel op, waardoor reizigers vanuit Nederland een te groot risico vormen.
De maatregel geldt ook voor mensen die vanuit Frankrijk, Aruba of Malta naar het Verenigd Koninkrijk gaan. Noorwegen heeft vanaf zaterdag een verplichte thuisisolatie voor Nederlanders van tien dagen ingesteld en Finland stelde de maatregel al eerder in.
Britten in Nederland of Nederlanders die naar het Verenigd Koninkrijk willen, moeten dus twee weken in thuisisolatie als ze zijn gearriveerd. Dit heeft mogelijk verstrekkende gevolgen voor toeristen en ondernemers die al een reis hadden geboekt.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland heeft het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk eveneens aangepast van 'geel' (let op: veiligheidsrisico's) naar 'oranje' (alleen noodzakelijke reizen). Mensen die vanuit het Verenigd Koninkrijk terugkeren in Nederland hoeven niet in thuisquarantaine. Er is geen verhoogd risico op de toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland.
De mondmaskerplicht in het centrum van de Franse hoofdstad Parijs wordt nog verder uitgebreid. De maatregel geldt vanaf morgen onder meer op een deel van de Champs-Elysées, in de omgeving van het Louvre en in de wijk Battignolles.
Ook zal de politie de controles op het dragen van een masker intensiveren. ,,Als de epidemiologische situatie verder achteruitgaat, kan het dragen van een mondmasker verplicht worden in de hele hoofdstad'', aldus de politie in een verklaring.
© AP — Ook een van de beelden op het Trocadero-plein nabij de Eiffeltoren in Parijs is voorzien van een mondmasker.