Aan de opgave om Lelystad Airport in november volgend jaar te openen verandert ook door de coronacrisis niets. Volgens Schiphol-baas Dick Benschop blijft er schaarste bestaan in start- en landingsrechten, zogeheten slots, op 's lands grootse luchthaven en zijn ook marktpartijen nog altijd geïnteresseerd in een verhuizing naar Flevoland.
Benschop herhaalde nog maar eens dat het plan ongewijzigd is. ,,We bereiden ons voor op november 2021. De reden voor de opening van de luchthaven is er nog." Volgens de topman moet dit proces worden afgemaakt, waarbij Schiphol na opening de hub-functie vervult en de vakantievluchten overgaan naar Lelystad.
Japan heeft 521 miljoen coronavaccins besteld. Met die investering hoopt het land met 126,5 miljoen inwoners dat de Olympische Spelen komende zomer wel door kunnen gaan.
Fietsers en buitensporters vallen toch niet onder de aangescherpte mondkapjesplicht in Parijs. Ook kinderen die jonger zijn dan 11 hoeven hun gezicht niet te bedekken, liet de politie in de Franse hoofdstad weten.
In Parijs gingen vrijdagochtend vroeg strengere regels in die verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen. Mondkapjes moeten worden gedragen in de buitenlucht, in afgesloten openbare ruimten en op plaatsen waar mensen werken, mits daar meerdere personen aanwezig zijn. De autoriteiten hadden aanvankelijk aangekondigd dat ook fietsers hun mond en neus moesten bedekken. Daar kwam kritiek op en inmiddels is die regel weer van de baan.
De mondkapjesplicht gold eerder al in delen van de Franse hoofdstad. Dat leidde tot verwarring, omdat niet altijd duidelijk stond aangegeven waar de gezichtsbescherming gedragen moest worden.
© Parijs Region Office de Tourisme Prijsvechter Norwegian Air vreest voor zijn voortbestaan. De luchtvaartonderneming geniet overheidssteun, maar dat is volgens de Noren onvoldoende om door de coronacrisis te komen. De spaarpot van Norwegian is naar verwachting begin volgend jaar leeg. Voor die tijd is extra geld nodig, anders dreigt een faillissement.
Directeur Hans-Joachim Watzke van Borussia Dortmund verwacht dat er ondanks het stijgende aantal coronabesmettingen vanaf november weer met toeschouwers in het stadion kan worden gevoetbald. ,,Het positieve is, dat er een duidelijk signaal van de bondskanselier is gekomen. Volgens mij zijn de besluiten een teken van de politiek dat er vanaf november weer met toeschouwers gespeeld kan worden", zei de BVB-baas tegen de Westdeutsche Allgemeine Zeitung.
De bondsregering en de bondsstaten hadden donderdag besloten dat grote evenementen, waarbij contactonderzoek en de navolging van de hygiëneregels niet mogelijk is, minstens tot eind december 2020 niet kunnen plaatsvinden
Luchthavenbedrijf Royal Schiphol Group heeft door de coronacrisis in de eerste zes maanden van het jaar een verlies geleden van 246 miljoen. De onderneming die naast Schiphol ook de luchthavens van Rotterdam en Lelystad bezit en de meerderheid van de aandelen van Eindhoven Airport in handen heeft, zag door de crisis de passagiersstroom opdrogen. Het bedrijf wil de kosten omlaag krijgen en zet daarom het mes in het personeelsbestand. Daarbij zullen naar verwachting honderden banen verdwijnen.
Volgens het bedrijf is de impact van de crisis op de luchtvaartsector ongekend. Zo viel de passagiersstroom op Schiphol op jaarbasis 62,1 procent lager uit tot een totaal van 13,1 miljoen reizigers. Het aantal vliegbewegingen daalde met 52,1 procent. Ook qua vrachtvolume was er sprake van een neergang. Deze viel 14,5 procent lager uit. Ook Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport hadden een aanzienlijke terugval in het verkeersvolume.
Om de kosten te drukken sloot Schiphol in de eerste maanden van de crisis een deel van de terminal en werd gesneden in de uitgaven. Verder maakt de luchthavenexploitant gebruik van de NOW-overheidsregeling om door de crisis te komen.
In Duitsland zijn 1571 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat meldt het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarmee is het aantal nieuwe gevallen iets hoger dan de 1507 van donderdag.
De afgelopen dag zijn er drie mensen overleden, waardoor het geregistreerde sterftecijfer door het coronavirus op 9288 staat. Het totale aantal besmettingen sinds de uitbraak in maart begon is 239.507.
Het RKI verwacht dat er in het begin van 2021 een vaccin tegen het virus zal zijn. ,,Voor zover we nu kunnen zien, heeft de Europese Unie begin 2021 een of meerdere vaccins goedgekeurd."
In een eerste grote campagnespeech profileert Donald Trump zich als Amerika’s cheerleader en bodyguard.Tegen het einde van het jaar zei hij de coronapandemie met een vaccin te ‘verpletteren’. We zetten het wetenschappelijke vernuft van Amerika in om in recordtijd een vaccin te produceren. We zullen dit jaar een veilig en effectief vaccin hebben en samen zullen we het virus vernietigen.”
© EPA — epa08630676 US President Donald J. Trump (C) stands on stage with his family after formally accepting the 2020 Republican presidential nomination during the closing night of the Republican National Convention, on the South Lawn of the White House, in Washington, DC, USA, 27 August 2020. Due to the coronavirus pandemic the Republican Party has moved to a televised format for its convention. EPA/Erin Scott / POOL Industriële ondernemers waren in augustus voor de vierde maand op rij minder negatief. Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral over de orderportefeuille en de voorraden gereed product werd minder negatief geoordeeld. Daarentegen waren ze wat somberder over de verwachte bedrijvigheid.
Het producentenvertrouwen ging van min 8,7 in juli naar min 5,4 in augustus. Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is plus 0,4. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde op 10,9 en in april 2020 tijdens de coronacrisis de laagste waarde met min 28,7.
Het Nederlandse testbeleid voor coronapatiënten dreigt al dit najaar onuitvoerbaar te worden. Nu al zijn er tekorten aan middelen in laboratoria die de tests moeten analyseren. Dat meldt de Volkskrant. Betrokkenen vrezen dat die zullen oplopen en dat alternatieven niet op tijd gereed zijn. Het ministerie van VWS en de GGD's verwachten dat wachttijden verder zullen oplopen.
Sinds begin augustus is het op sommige drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam verplicht een mondkapje te dragen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Of dat langer zo blijft, wordt vandaag duidelijk.
In Amsterdam geldt de verplichting onder meer in het Wallengebied, de Kalverstraat en op de Albert Cuypmarkt. In Rotterdam geldt het in delen van het centrum. Mensen die op die aangewezen plekken geen mondkapje dragen, lopen kans op een boete van 95 euro.
De mondkapjesplicht leidt tot weerstand bij onder meer ondernemers. Uit ondervragingen door onderzoeksbureau Q&A, dat ruim 5000 mensen ondervroeg over dit onderwerp, kwam naar voren dat meer dan twee derde van de consumenten verwachtten minder vaak te gaan shoppen in de betreffende winkelgebieden. Het feit dat niet de landelijke maar de lokale overheid beslist hoe en waar mondkapjes verplicht zijn, waardoor er onduidelijkheid is over waar het precies verplicht is, veroorzaakt ergernis. Ook (het gebrek aan) handhaving leidt tot ontevredenheid.
Niet-medische laboratoria willen dolgraag bijspringen bij de analyse van coronatesten. Daarmee zou het tekort aan testcapaciteit in een klap opgelost zijn, stelt Bernd Kroon, voorzitter van brancheorganisatie Fenelab, waarbij ruim negentig niet-medische labs zijn aangesloten. Dat schrijft Trouw.
Kroon weet van zeker zes labs dat ze willen en kunnen helpen met coronatests, maar niet worden ingezet. Samen zijn zij, volgens hem, goed voor 140.000 testen per week. Dat is evenveel als het totaal aantal testen dat de GGD's op dit moment per week afnemen.
© ANP Het aantal coronadoden in de Verenigde Staten, het land dat door de pandemie qua doden en qua besmettingen het hardst is getroffen, is de 180.000 gepasseerd. De afgelopen 24 uur zijn 931 Amerikanen gestorven aan de gevolgen van het longvirus, daarmee komt het totale aantal doden uit op 180.527. Dat meldt de Johns Hopkins University.
Het aantal nieuwe besmettingen in het afgelopen etmaal bedroeg 42.859. Tot nu toe zijn 5.860.397 inwoners besmet geraakt. Minstens 2 miljoen van hen zijn inmiddels hersteld.
Wereldwijd zijn ruim 24 miljoen mensen geïnfecteerd geraakt met het virus. Bijna 830.000 van hen hebben die besmetting niet overleefd.
Werkgevers moeten hun werknemers gaan compenseren voor de extra kosten die ze maken wanneer ze thuiswerken. Dat vindt vakbond FNV, die met werkgevers wil onderhandelen over een thuiswerkregeling. Volgens de vakbond zou uit onderzoek onder ruim 9400 leden blijken dat meer dan 80 procent van de ondervraagden zo'n regeling ziet zitten.
In een thuiswerkregeling horen volgens FNV naast een vergoeding ook facilitering in materiaal en het recht op thuiswerken te worden vastgelegd. Ook worden daarin afspraken gemaakt over het recht om juist wel op kantoor te werken.
Twee van de drie thuiswerkers gaven aan prettig te kunnen thuiswerken. Bijna driekwart van de ondervraagden wil in de toekomst graag afwisselend thuis en op kantoor werken.
Als voordeel van thuiswerken noemde ruim 70 procent het ontbreken van reistijd. Ook betere concentratie en een hogere productiviteit werden door bijna 40 procent van de ondervraagden genoemd. Het meest genoemde nadeel van thuiswerken, door twee op de drie aangegeven, is het gebrek aan collega's en sociale interactie. Ook vindt 40 procent van de ondervraagden het nadelig dat ze minder bewegen. Bij een kwart lopen werk en privé te veel door elkaar.
Werkgevers besparen op kosten wanneer werknemers niet op kantoor komen. Zo hoeven ze minder uit te geven aan reiskostenvergoedingen, schoonmaakkosten en elektriciteit.
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) becijferde eerder dat het een werknemer gemiddeld 2 euro per dag kost om thuis te werken. Het gaat dan om uitgaven aan extra verbruik van elektriciteit, water en gas. Maar het Nibud rekende ook kopjes koffie, wc-papier en de afschrijving op het bureau en stoel mee. Kitty Jong, vicevoorzitter van FNV, vindt dat het hard nodig is dat er nieuwe afspraken worden gemaakt. ,,Het kan niet zo zijn dat de kosten die de werkgever uitspaart nu deels voor de rekening van de werknemer komen.''
Het aantal coronadoden in de Verenigde Staten, het land dat door de pandemie qua doden en qua besmettingen het hardst is getroffen, is donderdag de 180.000 gepasseerd. De afgelopen 24 uur zijn 931 Amerikanen gestorven aan de gevolgen van het longvirus, daarmee komt het totale aantal doden uit op 180.527. Dat meldt de Johns Hopkins University.
Het aantal nieuwe besmettingen in het afgelopen etmaal bedroeg 42.859. Tot nu toe zijn 5.860.397 inwoners besmet geraakt. Minstens 2 miljoen van hen zijn inmiddels hersteld.
Wereldwijd zijn ruim 24 miljoen mensen geïnfecteerd geraakt met het virus. Bijna 830.000 van hen hebben die besmetting niet overleefd.
Het aantal coronabesmettingen in Latijns-Amerika is donderdag boven de 7 miljoen gestegen. Dat blijkt uit tellingen van persbureau Reuters. De regio telt wereldwijd de meeste geïnfecteerden, hoewel in sommige landen het aantal nieuwe besmettingen lijkt af te nemen.
De afgelopen zeven dagen kwamen er dagelijks ongeveer 78.000 nieuwe ziektegevallen bij, tegen bijna 85.000 de week daarvoor. Dat blijkt uit cijfers die door de verschillende landen naar buiten zijn gebracht.
Brazilië is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land ter wereld. Donderdag steeg het aantal geïnfecteerden met bijna 45.000, de afgelopen 24 uur zijn 984 Brazilianen gestorven aan de gevolgen van het virus. Het Zuid-Amerikaanse land telt 3.761.391 mensen die besmet zijn of zijn geweest, 118.649 zijn daaraan gestorven.
© AP — Meisjes met hun tekeningen tijdens een les in een buurtbibliotheek in de favela Morro do Salgueiro in Rio de Janeiro. Hoewel de scholen nog altijd gesloten zijn, verzorgt een lerares daar extra lessen om het gemis aan regulier onderwijs op te vangen. Cyprus laat vanaf vrijdag geen Nederlandse toeristen meer toe vanwege het coronavirus. Alleen mensen die een directe (familie)band met het land hebben of zakelijke belangen zijn welkom als ze een negatieve Covid-19 test kunnen overleggen. Ook dienen ze na aankomst verplicht 14 dagen in quarantaine te gaan.
Reden voor het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor het land aan te passen naar oranje. Dat betekent alleen noodzakelijke reizen.
Reizigers die terugkeren uit Cyprus hoeven in Nederland niet in quarantaine omdat er geen verhoogd risico is op een toename van coronabesmettingen vanuit dit land, aldus het ministerie.
De coronacrisis heeft op Sint-Maarten voor een halvering van de overheidsinkomsten gezorgd. Dat heeft minister van Financiën Ardwell Irion deze week tegen het parlement gezegd. Waar Sint-Maarten normaal gesproken 40 miljoen gulden (ongeveer 20 miljoen euro) per maand binnenkrijgt aan belastingen, is dat nu 20 miljoen.
Als gevolg van de coronacrisis is de economische activiteit op het eiland, dat grotendeels afhankelijk is van toerisme, sterk gedaald. Zo hebben veel winkels in de hoofdstad Philipsburg de deuren gesloten. Om toch genoeg geld binnen te krijgen, gaf Irion aan dat de regering de mogelijkheid onderzoekt voor een obligatielening van 75 miljoen gulden bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten.
Op Nederland hoeft Sint-Maarten op dit moment namelijk niet te rekenen. Het eiland voldoet niet aan de voorwaarden voor een nieuwe lening om de gevolgen van de crisis op te vangen. Eerder kreeg Sint-Maarten wel een lening van de Nederlandse regering.
De Verenigde Staten zullen 150 miljoen snelle coronatesten kopen van farmabedrijf Abbott. Dat heeft de woordvoerster van president Donald Trump aangekondigd. De sneltesten moeten het economische herstel ondersteunen.
Volgens woordvoerster Kayleigh McEnany gaat het om een belangrijke stap, ,,die het land zal helpen om open te blijven, om Amerikanen weer aan het werk te krijgen en om kinderen naar school te laten gaan''.
De aankoop gebeurt in het kader van een akkoord met Abbott ter waarde van 750 miljoen dollar (zo'n 635 miljoen euro). Op zijn website zegt het bedrijf dat het een test met resultaat binnen 15 minuten voor 5 dollar (4,23 euro) op de markt zal brengen.
Een nadeel van de sneltesten is dat ze minder betrouwbaar zijn. Ze zouden veel valse negatieve resultaten geven. Maar voor sommige experts is een brede inzet van die testen efficiënter omdat het aantal vastgestelde gevallen toch hoger zou liggen dan nu.
De Democraten rond presidentskandidaat Joe Biden hebben zittend president Donald Trump hard aangevallen en verwijten hem onder meer de coronacrisis verkeerd te hebben aangepakt. De pandemie is ,,meedogenloos'', zei Bidens kandidaat-vicepresident Kamala Harris. ,,Die kun je niet stoppen met een tweet.''
Volgens haar handelde Trump niet daadkrachtiger uit vrees dat aandelenkoersen zouden dalen en hij daarmee zijn kans op herverkiezing zou verkleinen. ,,Dat was voor hem belangrijker dan het redden van levens van Amerikanen.'' Lees hier verder.
© Getty Images — De Democratische kandidaat voor het vicepresidentschap Kamala Harris. Twee leerlingen van het Merletcollege in Mill zijn besmet met het coronavirus. De klassen waarin deze twee scholieren uit één gezin zitten, worden vrijdag uit voorzorg thuis gehouden. Dat bevestigen bronnen rond de school.
Het Merletcollege is een middelbare school, met ook vestigingen in Grave en Cuijk. Leerlingen van deze locaties moeten sinds deze week tijdens de wisseling van de lessen op de gangen mondkapjes dragen. Dit moet verdere verspreiding van het virus tegengaan.
De schoolleiding heeft de GGD geïnformeerd over de besmettingen vanwege verder onderzoek.
Uit angst weer onderaan de wachtlijst te komen, verzwijgen rij-examenkandidaten coronaklachten. Dat zeggen diverse brancheverenigingen tegen BNR Nieuwradio. Ook houden ze een vakantie in 'oranje'-gebied liever voor zich. Doen ze dat niet dan wordt hun examen geannuleerd.
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) bevestigt hierover signalen te krijgen, maar noemt het 'onbegrijpelijk'. ,,Wie minder dan tien dagen voor het examen in een risicogebied is geweest, krijgt kosteloos een nieuw examen op een ander moment'', aldus een woordvoerder. Verzwijgen hoeft dus niet.
‘Ik snap niet dat er leerlingen zijn die de gezondheid van zichzelf en anderen op het spel zetten vanwege de eventuele wachttijd', klinkt het. Volgens het CBR zijn er de afgelopen weken drie leerlingen positief getest op het coronavirus. Als een kandidaat besmet blijk, moeten zowel de leerling als ook de instructeur en examinator in quarantaine.In Frankrijk zijn vandaag 6111 nieuwe coronabesmettingen gerapporteerd. Het hoogste aantal sinds 30 maart, toen het hoogtepunt werd bereikt van de corona-uitbraak. Het totale aantal vastgestelde besmettingen in Frankrijk komt uit op bijna 260.000, waarvan er 30.576 fataal waren.
Het aantal corona-infecties in Frankrijk verviervoudigde de afgelopen maand ongeveer tot 39 per 100.000 inwoners, aldus premier Castex die sprak van een duidelijke toename. Dat is nog wel veel minder dan de naar schatting 1000 gevallen die tijdens de piek van de pandemie in Frankrijk werden geregistreerd.
Het verbod om in Berlijn zaterdag tegen de coronamaatregelen te demonstreren, wordt aangevochten voor de regionale rechter. Bondskanselier Angela Merkel schaarde zich vandaag nog achter het verbod, maar er is van verschillende kanten felle kritiek op deze ingrijpende maatregel.
Het zou juist extremisten aanmoedigen wel te komen en het zou indruisen tegen de grondrechten van de Duitsers, waar demonstreren onder valt. Berlijn heeft de aangemelde betogingen woensdag verboden, maar er wordt een stortvloed van nieuwe aanvragen ingediend.
Op sociale media in Duitsland is in talrijke reacties op het demonstratieverbod opgeroepen tot een 'Sturm auf Berlin'. Extremisten dreigen dat er zaterdag 'pas echt zal worden gedemonstreerd' en dat daarbij geweld 'ter zelfverdediging' niet zal worden geschuwd.Onderwijl kondigt de Duitse regering een hardere aanpak van het coronavirus aan. Mensen die geen mondkapje in winkels of het ov dragen, riskeren een boete van minimaal 50 euro. Alleen de deelstaat Saksen-Anhalt ging niet met die maatregel akkoord. Ook wordt het verbod op grote bijeenkomsten verlengd tot eind dit jaar.
Duitsers wordt met klem afgeraden naar risicogebieden in het buitenland te reizen. Volgens Merkel zijn mensen die daar op vakantie zijn geweest, naast privéfeestjes, de belangrijkste oorzaak van het oplopende aantal besmettingen in Duitsland. ,,We nemen de stijging in de zomermaanden heel serieus'', aldus de bondskanselier.De rel duurde een kleine week, maar Eurocommissaris Phil Hogan is nu toch opgestapt. Overtredingen van de coronaregels in eigen land zijn de Ier fataal geworden. ,,Ik had me beter aan de richtlijnen moeten houden’’, zei hij uiteindelijk over het bijwonen van een diner met tachtig mensen.
President Poetin heeft het coronavaccin dat zijn land ontwikkelde en dat onlangs werd goedgekeurd, omschreven als 'effectief en veilig'. Internationaal is er nogal wat kritiek op het middel dat slechts twee maanden werd onderzocht na tests op een handjevol mensen.
Informatie over de effectiviteit van het vaccin zou ontbreken en het wetenschappelijk protocol zou bij de ontwikkeling zijn geschonden, klinkt het. Toch gelooft Poetin heilig in het eerste vaccin ter wereld dat op overheidsgoedkeuring kan rekenen. Hij houdt vol dat het middel voldoet aan alle Russische en internationale vereisten.
,,Onze specialisten zijn ervan overtuigd dat het vaccin blijvende immuniteit biedt en veilig is'', zei de president. Naar eigen zeggen zou een van zijn dochters al zijn ingeënt, antilichamen hebben ontwikkeld en zich goed voelen.© AP — Poetin is dik tevreden met het Russische vaccin. De Europese Commissie heeft 336 miljoen euro aanbetaald voor de levering van 300 miljoen doses vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca. Daarnaast heeft Brussel de optie om nog eens 100 miljoen doses aan te schaffen als het middel effectief en veilig blijkt te zijn.
Namens de 27 EU-landen zette de commissie vandaag een handtekening onder het contract met de medicijnfabrikant. De commissie heeft met nog vier andere farmaceuten principe-afspraken over de levering van een effectief en veilig vaccin gemaakt. Onderhandelingen met meer producenten lopen maar dit is het eerste contract dat daadwerkelijk is getekend.Iedereen met gezondheidsklachten kan zich laten testen, maar voor wie slecht ter been is of geen auto heeft, is dat volgens ouderenbond ANBO nog niet zo eenvoudig. Teststraten zijn bovendien vaak niet goed bereikbaar met het openbaar vervoer.
Daarom pleit de bond voor het thuis afnemen van testen voor mensen die niet mobiel zijn. Een testbus, die langsrijdt bij mensen, of samenwerking tussen GGD's en thuiszorgorganisaties zou volgens ANBO oplossingen kunnen zijn. In Zeeland en Brabant zou al worden gekeken naar een dergelijke mogelijkheid.Het is een mysterie hoe streng in Rotterdam wordt toegezien op de naleving van de mondkapjesplicht. De gemeente maakt niet meer bekend hoeveel personen zijn beboet op plekken waar een mondkapje is verplicht. Daarnaast ziet de politie handhaving niet als hun ‘primaire taak’. ,,Wij zijn geen mondkapjespolitie.’’
Laboratoria hebben momenteel onvoldoende testmaterialen om meer coronatesten uit te voeren. Daarom worden mensen opgeroepen alleen te testen als ze klachten hebben. ,,De testcapaciteit heeft de grens bereikt van datgene wat dit moment door de laboratoria kan worden geboden", aldus gezondheidsminister Hugo de Jonge. De komende week zal de wachttijd voor het afnemen van een test oplopen.
,,Het is voor een tijdelijke periode", verklaarde De Jonge donderdag. Hij gaat er vanuit dat in het najaar de beloofde 70.000 tests per dag kunnen worden afgenomen. ,,En misschien wel meer dan dat." Het tekort aan testmaterialen voor de analyseapparatuur van de laboratoria heeft volgens hem te maken met een toenemende wereldwijde schaarste en staat een effectieve infectiebestrijding in de weg.
In een aantal regio's is sprake van een hoge infectiedruk. Het ministerie geeft daarom de opdracht aan de labs om voor een korte periode testmaterialen over te hevelen uit regio’s met een relatief laag aantal infecties. Om de lasten te verdelen kunnen meerdere labs worden aangewezen om een deel van de voorraad af te staan. Door die herverdeling kunnen sommige regio's minder testen uitvoeren of uitbreiden.
Bij de Britse premier Boris Johnson, die in april het coronavirus opliep en het ziekenhuis indraaide, zijn er ook wat coronakilo's aangekomen. De Brit heeft sinds zijn ontslag van de intensive care flink aan zijn conditie gewerkt maar geeft toe dat hij nog wat aan de maat is. Johnson heeft daarom een personal trainer in de arm genomen die hem moet helpen afvallen.
Zijn tijd op de ic heeft Boris' kijk op de kilo's en landelijke aanpak ervan veranderd, zegt hij. Hoewel hij vorige maand aangaf niet van betutteling te houden, vindt hij wel dat de Britten moeten afvallen voor een mogelijke tweede coronagolf. Voor 21.00 uur mogen er al geen reclames voor junkfood op tv worden vertoond. Mensen met overgewicht lopen extra risico bij een coronabesmetting.© AFP — Dat coronarandje moet eraf, vindt de Britse premier Boris Johnson. De Spaanse regering stelt het dragen van mondkapjes op school verplicht voor alle leerlingen vanaf 6 jaar oud. Ook als er afstand kan worden gehouden, moeten de kapjes op. Scholieren moeten in de klas vijf keer per dag hun handen wassen.
Hun lichaamstemperatuur wordt aan het begin van de schooldag opgenomen en de lokalen moeten zo veel als mogelijk geventileerd worden. De meeste scholen zijn vanwege het coronavirus half maart dichtgegaan en gaan nu pas weer open.Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kreeg tussen gisterenmorgen en vanochtend 510 meldingen van positief geteste personen. Dat is minder dan de 571 van gisteren, maar meer dan de 415 van dinsdag. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 3600 nieuwe gevallen gemeld.
Het aantal personen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, daalt. Op dit moment worden er nog 143 patiënten behandeld. Het laagste aantal sinds 11 augustus. Vorige week ging het nog om 177. Het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen daalde vandaag van 120 naar 107. Op de intensive cares liggen 36 mensen met het coronavirus, twee minder dan gisteren. Daardoor daalde het totaal aantal opgenomen coronapatiënten van 158 naar 143.
Openbare basisschool De Ster in Amsterdam-Zuidoost moet twee dagen dicht omdat een medewerker het coronavirus heeft. Dat meldt Het Parool. Aangezien andere leerkrachten zich nu ook moeten laten testen, zijn er niet voldoende mensen beschikbaar om les te geven.
Uit voorzorg moeten volgens de krant ongeveer vijf tot acht medewerkers een coronatest doen. In afwachting van de uitslagen zitten deze medewerkers thuis en tot die tijd blijft de school dicht. De ouders van alle leerlingen zijn per mail en telefonisch op de hoogte gesteld. De school hoopt maandag weer open te gaan.
Het coronavirus circuleert in zo'n 20 procent van de Franse regio's en het land telt nu 50 vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners in steden als Parijs en Marseille. 21 van de 101 Franse departementen zijn 'rood' gekleurd. Reden voor de Franse hoofdstad om het dragen van mondkapjes vanaf morgenochtend 08.00 uur verplicht te stellen in de openlucht, afgesloten openbare ruimten en op werkplekken.
,,De epidemie wint terrein en we moeten nu ingrijpen'', sprak premier Jean Castex vandaag. Hij dringt er bij de lokale overheden op aan om nieuwe maatregelen in te stellen en zo te voorkomen dat het land opnieuw in lockdown moet. ,,Frankrijk moet alles op alles zetten om een nieuwe isolatie te voorkomen.'' Marseille kent al een mondkapjesplicht.
Toch is de Franse regering vastberaden om komende week de scholen te heropenen, mensen weer aan het werk te krijgen en zaterdag de Tour de France te laten starten. Het Franse zorgsysteem zou nu, anders dan bij de uitbraak in maart, beter voorbereid zijn om Covid-19-gevallen te behandelen. Frankrijk rapporteerde ruim 30.500 doden en is daarmee, na Groot-Brittannië en Italië, het derde land in Europa qua coronasterfte.Beroepsvereniging V&VN blijft erbij dat de arbeidsvoorwaarden in de zorg structureel moeten worden verbeterd. ,,Een extraatje is - als het bericht klopt - natuurlijk prettig", reageert de vereniging van verpleegkundigen en verzorgenden op het uitgelekte voornemen van het kabinet om volgend jaar nogmaals een bonus van 500 euro uit te keren aan zorgmedewerkers. ,,Maar als je voldoende verpleegkundigen en verzorgenden wil hebben en echt iets doen aan de grote personeelstekorten, dan is structureel meer nodig", zegt een woordvoerder van de organisatie.
De coronacrisis heeft vooralsnog niet geleid tot een opvallende piek in het aantal uitgesproken faillissementen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt het aantal bankroeten in Nederland bovendien nog altijd lager dan een jaar geleden. Mogelijk spelen de steunmaatregelen van de overheid hierbij een rol, maar daar laat het statistiekbureau zich niet over uit.
In de eerste 34 weken van 2020 zijn in totaal 2320 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er 138 minder dan in dezelfde periode van 2019. In de meest recente week waarover cijfers bekend zijn, gingen er 32 organisaties op de fles, wat neerkomt op een daling met 29 vergeleken met de week ervoor. De industrie en de groothandel hadden van alle onderscheiden branches de meeste faillissementen, namelijk vijf elk. Verder zijn in de bouwnijverheid en de financiële dienstverlening elk vier bedrijven failliet gegaan.
In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen nog. Sindsdien is sprake van een dalende trend, waarbij vanaf het najaar van 2018 sprake is van een redelijk vlak niveau. Vanwege de coronacrisis houdt het CBS het aantal bankroeten de laatste maanden extra in de gaten. Elke week worden hierover nieuwe cijfers gepubliceerd.
Vier Nederlanders zijn voor een tweede keer positief getest op het coronavirus. Dat roept vragen op over onze weerstand tegen het virus. Experts zien echter weinig reden tot zorg: ,,Dit zien we bij andere virussen ook.’’ Lees hier het hele verhaal.
De beroemde Duitse kerstmarkt voor de Dom in Keulen is dit jaar afgeblazen vanwege het coronavirus. De organisatoren vrezen voor chaotische toestanden als er beperkingen zijn vanwege het virus, mocht het evenement al door kunnen gaan.
De kerstmarkt op het Roncalliplein in de Duitse stad is mateloos populair bij liefhebbers. Met jaarlijks zo'n vijf miljoen bezoekers is het een publieksmagneet.
Als het aantal bezoekers beperkt moet worden vanwege corona, vreest de organisatie enorme rijen met mensen die naar binnen willen met alle risico's van dien. ,,Wij willen niet dat mensen ziek worden en dat dan wordt gezegd dat de Keulse kerstmarkt de hotspot was", aldus de chef van de organisatie, Monika Flocke.
© ANP — De kerstmarkt in Keulen, aan de voet van de Dom. De Franse premier Jean Castex wil het dragen van mondkapjes overal op straat in Parijs verplicht stellen. Hij heeft de politie gevraagd om daar regels voor op te stellen. In de tweede stad van het land Marseille is een dergelijke plicht al van kracht. In Parijs was de plicht er al wel voor bepaalde drukke winkelgebieden.
Volgens Castex is een dergelijke maatregel 'dringend'. Hij zei dat tijdens een bijeenkomst waar de regering maatregelen uit de doeken deed om het coronavirus in te dammen presenteerde. De mondkapjesplicht moet gaan gelden voor Parijs en directe buitenwijken. Ook in werkomgevingen waar meer dan een persoon actief is wil Castex gezichtsbescherming verplicht stellen.
De Europese Commissie heeft namens de 27 EU-landen een contract getekend met de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca voor de levering van 300 miljoen doses vaccins tegen het coronavirus en een optie op 100 miljoen doses meer. Nederland had al afspraken met de vaccinproducent gemaakt, samen met Frankrijk, Italië en Duitsland. De commissie heeft die deal overgenomen en zal het vaccin, als het er is, verdelen over de lidstaten op basis van bevolkingsgrootte, aldus een commissiewoordvoerder.
De commissie heeft met nog vier andere farmaceuten principe-afspraken over de levering van een effectief en veilig vaccin gemaakt. Onderhandelingen met meer producenten lopen maar dit is het eerste contract dat daadwerkelijk is getekend. Dinsdag maakte AstraZeneca bekend nog voor het einde van het jaar genoeg informatie denkt te hebben om het onderzoek naar het middel af te ronden. Dan kan het worden voorgelegd aan de toezichthouders. Die moeten besluiten of het middel op de markt mag komen.
Het kabinet maakt met Prinsjesdag geld vrij om zorgverleners volgend jaar weer een incidentele bonus te geven. Ook wordt in de begroting ruimte gemaakt om de werkdruk in de zorg te verlagen. Lees hier het hele verhaal.
© Jeffrey Groeneweg/Qphoto — Een intensive care-bed wordt klaargemaakt voor nieuwe coronapatiënt in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Leraren die zich willen laten testen op het coronavirus moeten voorrang krijgen, vinden zowel de onderwijsbonden als de sectororganisaties VO-raad en PO-Raad. De organisaties wijzen erop dat leraren die bijvoorbeeld een lichte verkoudheid hebben en zich laten testen nu vaak twee of zelfs vier dagen thuis komen te zitten, omdat ze op hun testresultaat moeten wachten voordat ze weer naar school mogen.
,,Het is niet wenselijk dat medewerkers onnodig lang thuis moeten blijven", stellen de organisaties in hun gezamenlijke pleidooi aan het kabinet. ,,Hierdoor komt de uitvoering van het onderwijs in de knel." Zeker nu iedereen zich mag laten testen, kan de wachttijd bij de GGD oplopen.
Het onderwijsveld roept het kabinet op het probleem op te lossen. ,,In het primair onderwijs speelt het lerarentekort ook een belangrijke rol", zegt voorzitter Rinda den Besten van de PO-Raad, die de basisscholen vertegenwoordigt. ,,Vervangers zijn niet te vinden, waardoor scholen op deze manier onnodig leraren moeten missen. Dat kan niet. Onderwijzend personeel moet zich daarom versneld kunnen laten testen."
Minister Carola Schouten (Landbouw) denkt deze week de stoppersregeling voor nertsenhouders te kunnen presenteren. ,,Dat verwacht ik wel", zei ze vandaag voorafgaand aan een overleg over de begroting voor komend jaar.
Tientallen nertsenbedrijven zijn inmiddels geruimd vanwege besmetting met het coronavirus. De Tweede Kamer vroeg Schouten met een stoppersregeling te komen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Het fokken van nertsen zou al vanaf 2024 worden verboden, maar de Kamer wil dat alle fokkers aan het einde van dit jaar zijn gestopt. ,,We zijn hard bezig met het vormgeven van de stoppersregeling", zei Schouten. ,,Het moet wel allemaal kloppen, juridisch haalbaar zijn."
Vanwege een corona-uitbraak binnen de selectie van de Bosnische voetbalclub Zeljeznicar gaat het duel met Maccabi Haifa in de eerste voorronde van de Europa League vanavond niet door. Vijf spelers van Zeljeznicar testten gisteren bij aankomst in Israël positief. Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid besloot de wedstrijd daarop te verbieden. Lees hier het hele verhaal.
Het kabinet werkt aan een derde coronasteunpakket voor het bedrijfsleven, maar warm wordt Laurens Meyer er niet van. De grootste kroegbaas van Nederland is zijn vertrouwen in de ploeg van premier Rutte helemaal kwijt. ,,Mijn bedrijf wordt naar de klote geholpen. Er is een aaneenschakeling van valse beloftes en beweringen van onze ministers.” Lees hier het hele verhaal.
© Ramon Mangold — Horeca-baas Laurens Meyer. De Duitse regering van bondskanselier Angela Merkel wil een minimumboete van 50 euro invoeren voor mensen die in winkels en het openbaar vervoer geen mondkapje dragen, wat vanwege het coronavirus wel verplicht is. Dat staat in de regeringsstukken voor het overleg met de zestien deelstaten dat vanochtend begint.
Daarin wordt ook voorgesteld om het verbod op grote bijeenkomsten zoals volksfeesten, festivals en sportevenementen te verlengen tot eind dit jaar. Uitzonderingen kunnen er zijn in regio's met weinig coronabesmettingen. In de privésfeer wordt voorgesteld bijeenkomsten te beperken tot maximaal 25 mensen.
De regering en de deelstaten praten over het invoeren van maatregelen vanwege de stijgende coronacijfers in Duitsland. Onder andere staat een strenger toezicht op naleving van quarantaineregels op de agenda, in combinatie met het vervallen van de gratis coronatest voor reizigers die uit risicogebieden terugkeren in Duitsland.
Op Schiphol kunnen reizigers voortaan hun persoonlijke spullen, zoals telefoon, paspoort en sleutels, desinfecteren. Op drie plekken zijn ontsmettingspunten geplaatst.
Reizigers kunnen hun persoonlijke spullen desinfecteren met uv-C licht. Dat is een vorm van ultraviolette straling. De punten zijn geplaatst bij Schiphol Plaza, in Lounge 2 en tussen Aankomsthal 3 en 4.
De instroom van werknemers in de sector zorg en welzijn was in het eerste kwartaal van 2020 lager dan een jaar eerder. Tegelijkertijd was de uitstroom hoger. Per saldo groeide het aantal werknemers in het eerste kwartaal van 2020 nog steeds, maar minder sterk dan in de laatste jaren. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
In de loop van het eerste kwartaal werd de gezondheidszorg geconfronteerd met het coronavirus. In hoeverre dat effect heeft gehad op de ontwikkelingen, is niet onderzocht.
Het derde steunpakket voor bedrijven die door de coronacrisis in problemen zijn gekomen, zal minder royaal zijn dan de vorige twee. En daar is lang niet iedereen het mee eens, zo blijkt. Lees hier het hele verhaal.
© ANP — Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) en werkgeversvoorman Hans de Boer voorafgaand aan een overleg over het derde economische steunpakket dat eerdaags wordt gepresenteerd. Als een klein deel van de Nederlanders het thuiswerken na de coronacrisis voortzet, scheelt dat al snel enkele miljarden kilometers per jaar aan woon-werkverkeer. Wanneer 12 procent van de werkende bevolking anderhalve dag meer vanuit huis blijft werken dan voorheen, wordt ook een stuk minder CO2 en stikstof uitgestoten. Onderzoeksbureau CE Delft schat de klimaatwinst op 353.600 ton aan vermeden uitstoot van koolstofdioxide (CO2). Dat staat gelijk aan 150.000 retourvluchten tussen Amsterdam en New York, meldt Natuur & Milieu, dat opdracht gaf tot het onderzoek.
Nederland stootte vorig jaar 182,5 miljoen ton aan broeikasgassen uit, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarmee zou de vermindering in het doorgerekende scenario neerkomen op bijna 0,2 procent van het totaal. Naast CO2 scheelt al het thuiswerken aardig wat stikstofuitstoot. Auto's die op benzine of diesel rijden, stoten stikstofoxiden (NOx) uit. Die uitstoot door het wegverkeer kan met 4,8 procent verminderen (632 ton) als het scenario werkelijkheid wordt.
De onderzoekers zien meer voordelen. Volgens de berekeningen scheelt anderhalve dag meer thuiswerken opgeteld 78 miljoen uur aan reistijd en 1,7 miljard euro aan kosten. Op de arbeidsproductiviteit zou vanuit huis werken ook een positief effect hebben.
Het aantal coronabesmettingen dat het afgelopen etmaal is geconstateerd in Duitsland is ongeveer stabiel gebleven, vergeleken met het aantal dat woensdagochtend werd gemeld door het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat meldde vandaag 1507 nieuwe gevallen, ten opzichte van 1576 gevallen gisteren.
In de voorgaande dagen steeg het dagelijkse aantal nieuwe gevallen gestaag. In totaal zijn in Duitsland 237.936 besmettingsgevallen vastgesteld. Vijf mensen overleden in de laatste 24 uur aan de gevolgen van een coronabesmetting, aldus het RKI. Dat brengt het totale Duitse dodental op 9285.
Amerikaanse politici en artsen waaronder dokter Anthony Fauci, directeur van het Amerikaanse Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten, zijn niet te spreken over de beslissing van het Centrum voor ziektecontrole en preventie (CDC) om minder snel coronatesten aan te bevelen bij mensen die geen symptomen vertonen. Sommigen suggereren dat het besluit van het CDC politiek gemotiveerd is.
Het CDC paste maandag het testbeleid aan. Daarvoor werd iedereen die in de buurt was geweest van een besmet persoon aanbevolen zich te laten testen. Inmiddels zegt het CDC dat zo'n test niet per se nodig is. Wie tot een risicogroep behoort, wordt nog wel aangeraden zich te laten testen.
Fauci zei dinsdag tegen nieuwszender CNN dat het nieuwe beleid ertoe kan leiden dat het valse beeld bij mensen ontstaat dat personen zonder symptomen het virus niet zouden kunnen overdragen. Fauci werd naar eigen zeggen geopereerd toen de beleidswijziging werd besproken.
© EPA — Dokter Anthony Fauci, directeur van het Amerikaanse Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten. De regering van Aruba heeft bekendgemaakt dat er opnieuw een avondklok wordt ingesteld. Dat is een gevolg van het fors stijgende aantal vastgestelde gevallen van het coronavirus op het eiland. Met de avondklok moet verdere verspreiding van het longvirus voorkomen worden.
De avondklok gaat vandaag in en geldt voorlopig van middernacht tot vijf uur 's ochtends. Verder heeft de regering werkgevers opgeroepen ervoor te zorgen dat niet te veel werknemers tegelijkertijd op de werkvloer aanwezig zijn. Waar mogelijk moeten werknemers vanuit huis werken of anders afstand kunnen houden van hun collega's en klanten.
Ook wordt Arubanen verzocht zo min mogelijk bezoek thuis te ontvangen. Geadviseerd wordt een maximumaantal van vier bezoekers te hanteren. Ook familiefeesten worden voorlopig ontraden.
Britten van wie is vastgesteld of wordt vermoed dat zij het coronavirus hebben opgelopen, krijgen een vergoeding van de overheid als zij een laag inkomen hebben en in thuisisolatie moeten. De conservatieve regering van premier Boris Johnson komt daarmee aan de wensen van oppositiepartij Labour tegemoet.
De oppositie had uit bezorgdheid dat mensen zich niet aan de gezondheidsadviezen houden omdat ze het zich niet kunnen veroorloven om niet te gaan werken, gevraagd een vergoeding te introduceren.
Wie positief test krijgt een vergoeding van 130 pond (145 euro) voor tien dagen thuisisolatie. Gezinsleden, die dan twee weken in thuisisolatie moeten, krijgen 182 pond (203 euro). Het geld wordt beschikbaar gesteld aan mensen die al uitkeringen of aanvullingen krijgen en niet vanuit huis kunnen werken. Er wordt eerst een proef mee gedraaid in de plaatsen Blackburn, Pendle en Oldham.
De politie in Noord-Frankrijk heeft een man aangehouden op verdenking van het neersteken van een ober van een strandbar in Le Havre. De ober had de verdachte erop aangesproken dat hij geen mondmasker droeg.
,,Een 29-jarige man met de Afghaanse nationaliteit liep een restaurant aan het strand van Le Havre binnen in de late avond'', aldus de politie. ,,Hij was dronken en droeg geen mondmasker. De ober vroeg hem er een op te zetten.''
Volgens de politie ging de verdachte daarop naar buiten waarop hij terugkwam en de ober in de borst stak met een mes. De 30-jarige bedieningsmedewerker raakte zwaargewond maar is buiten levensgevaar gebleven. Een politieagent die geen dienst had en ingreep raakte lichtgewond. Agenten arresteerden de dader toen hij de bar wilde verlaten. De man zit nu vast.
De coalitiepartijen zijn 'een heel eind gekomen' richting een begroting voor volgend jaar en een nieuw steunpakket voor bedrijven die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Dat hebben premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (Financiën) gezegd na urenlang beraad. Lees hier verder.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft de GGD's verzocht de opschaling van alle testlocaties voor het coronavirus voorlopig te staken, omdat de laboratoria die de tests verwerken kampen met een capaciteitstekort.
Volgens het ministerie is de vraag naar een coronatest de afgelopen tijd 'heel sterk' gegroeid, waardoor de testcapaciteit onder druk komt te staan. Afgelopen week ging het om een stijging van veertig procent. Het ministerie roept omwille van de capaciteit op alleen bij klachten een test te ondergaan. Onder de aanvragen voor een coronatest gaat het volgens Volksgezondheid in steeds meer gevallen om mensen die geen virusgerelateerde klachten hebben.
De komende tijd wordt de capaciteit in de laboratoria uitgebreid, aldus Volksgezondheid. Zodra dat is afgerond, mogen de GGD's het aantal testlocaties verder uitbreiden en de openingstijden verruimen. Het ministerie verwacht dat de testcapaciteit komende week weer op niveau is.
Het RIVM bevestigt dat bij drie coronapatiënten in Nederland herbesmetting is vastgesteld. Bij de drie herbesmettingen die bij het RIVM bekend zijn, lijkt het te gaan om oudere patiënten, aldus een woordvoerder van het instituut. Maandag had viroloog Marion Koopmans tegen de NOS al gerept van een patiënt die opnieuw was besmet met het coronavirus.
Ook de opnieuw besmette patiënt waar Koopmans over sprak was een ouder persoon. Eerder hadden onderzoekers in Hongkong gemeld dat een patiënt die hersteld was van een besmetting met het coronavirus, opnieuw was gediagnostiseerd met een infectie met het virus. Ook in België is een herbesmetting met het coronavirus aan het licht gekomen.