1. 15/09/2020

  Het aantal corona-patiënten dat op de intensive care ligt, staat nu op 53. Dat zijn 10 patiënten meer dan de dag ervoor.  Er liggen 621 niet-coronapatiënten op de IC, 59 meer dan gisteren. De totale IC-bezetting bedraagt 674, 69 meer dan de dag ervoor. Het totaal aantal opgenomen corona-patiënten bedraagt 240.

  Dit blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: ,,Het aantal opgenomen corona-patiënten stijgt sneller door, er liggen nu 100 patiënten meer in het ziekenhuis dan 8 dagen geleden. In een enkele regio geeft de toegenomen bezetting aanleiding tot onderlinge spreiding van patiënten tussen ziekenhuizen.''

 2. 15/09/2020

  VNO-NCW en MKB-Nederland staan positief tegenover de koers van het kabinet om investerend de crisis uit te komen. Het steun- en herstelpakket, het nieuwe Groeifonds, de nieuwe investeringskorting en de tal van andere maatregelen geven vertrouwen, aldus de ondernemersverenigingen.

  Voorzitter van VNO-NCW Ingrid Thijssen noemt het 'verstandig' dat er in crisistijd wordt gekozen voor investeren en dus voor banen. Ook vindt Thijssen het belangrijk dat de investeringen toekomstgericht zijn en dat mensen aan nieuw werk worden geholpen vóórdat ze werkloos worden.

 3. 15/09/2020

  De autoriteiten in Zweden maakten vandaag bekend dat beperkingen door het coronavirus worden versoepeld. In verpleeghuizen voor ouderen zijn bezoekers vanaf 1 oktober weer welkom.

  Zweden legde inwoners in vergelijking met andere Europese landen relatief weinig beperkingen op tijdens de coronacrisis, maar het bezoekverbod in verzorgingshuizen is al bijna een half jaar van kracht. De maatregel kan volgens minister van Volksgezondheid Lena Hallengren worden ingetrokken omdat het virus minder snel om zich heen grijpt en voorzorgsmaatregelen zijn genomen.

 4. 15/09/2020

   Het kabinet wil 'een stabiele factor' zijn in deze 'ingewikkelde en onvoorspelbare tijd'. Daarom houdt het vast aan eerder beloofde lastenverlichtingen en investeringen in bijvoorbeeld onderwijs, veiligheid en duurzaamheid. Daarnaast blijft het veel geld uitgeven om banen te behouden en werkgevers te helpen zich aan te passen aan de coronacrisis.

  Dat zegt minister Wopke Hoekstra (Financiën) bij het aanbieden van de Miljoenennota aan de Tweede Kamer. Een derde prioriteit voor het kabinet is het weerbaarder maken van de Nederlandse economie op de langere termijn. Eerder werd al aangekondigd dat daarvoor een Nationaal Groeifonds wordt opgericht, waarmee in de komende vijf jaar 20 miljard euro wordt geïnvesteerd.

  Hoekstra noemt de coronacrisis een 'zwarte zwaan', een term waarmee in de economische wetenschap een onverwachte gebeurtenis met grote en ontwrichtende gevolgen wordt aangeduid. Zo'n crisis laat zich volgens de bewindsman niet voorspellen, maar de gevolgen kunnen zich nog jaren laten voelen, waarschuwt hij.

 5. 15/09/2020

  De Amerikaanse president Trump heeft in een interview met het Fox News-programma 'Fox & Friends' gezegd dat de VS binnen een aantal weken over een goedgekeurd coronavaccin kan beschikken. ,,Ik doe dit niet om politieke redenen, ik wil het vaccin snel'', zei Trump die de ontwikkeling van het middel in een stroomversnelling bracht met 'Operatie Warp Speed'.

  De president vergeleek het zelfs met de ontwikkeling van de atoombom. Critici benadrukken dat versnelling van het proces kan leiden tot voortijdige goedkeuring en mogelijk risico's met zich meebrengt. ,,Je zou jarenlang geen vaccin hebben... ik heb de processen versneld... we beschikken binnen een aantal weken over een vaccin, het kunnen vier weken zijn, of acht... we hebben veel geweldige bedrijven.''