1. Volgens de Belgische viroloog Steven Van Gucht neemt de verspreiding van het coronavirus in zijn land 'indrukwekkend snel' toe. Tussen 8 en 14 september is het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen gestegen naar 978 per dag, ofwel een toename met 74 procent ten opzichte van de week daarvoor, meldt Sciensano.

    De verdubbeling van het aantal nieuwe besmettingen, en op sommige plaatsen zelfs verdrievoudiging, is volgens Van Gucht niet alleen toe te schrijven aan het toegenomen aantal testen. Het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames per dag nam vorige week toe van 22 tot 39. Het gemiddeld aantal overlijdens blijft stabiel op twee of drie per dag.

  2. Een website vol tips voor studenten in Delft om corona te bestrijden. Vandaag hopen de Delftse Kamer van Verenigingen (VeRa), waaronder alle Delftse studentenclubs vallen, de Delftse gemeenteraad, de TU Delft en de GGD met een nieuw initiatief het explosief stijgende aantal besmettingen onder studenten te bestrijden.

  3. Tsjechië meldt 3130 nieuwe besmettingen over het afgelopen etmaal. De eerste keer dat het land de drieduizend passeert. Het totaalaantal mensen dat in Tsjechië, waar sinds vandaag strenge maatregelen gelden, het coronavirus heeft opgelopen komt uit op ruim 44.000. En 489 mensen zijn aan de gevolgen ervan overleden.

  4. Een spontaan feestje van een groep Leidse studenten gisteren in het Van der Werfpark, waarbij 'lawaai en wildplassen' voor de nodige overlast zorgden, kan niet op veel begrip rekenen, meldt het Leidsch Dagblad. Aan de coronaregels lieten de studenten zich niet veel gelegen liggen. Buurtbewoners belden de politie, die de feestvierders wegstuurde.

  5. Zorg- en onderwijspersoneel zou zich aanvankelijk vanaf vandaag met voorrang kunnen laten testen, maar deze regeling gaat nu aanstaande maandag in. Vanaf 21 september worden zij zoveel mogelijk in de ochtend getest, zodat zij 's avonds de uitslag al krijgen.

    Voor een afspraak kan zeven dagen per week, tussen 07.30 en 20.00 uur, het 'prioriteitsnummer' worden gebeld. De maatregel is wel van tijdelijke aard. Zodra de capaciteit bij de laboratoria weer op peil is, is het niet meer nodig om groepen met prioriteit te testen, laat het ministerie van Volksgezondheid vandaag weten.