1. 17/09/2020

  Dit liveblog is afgesloten

  Einde van de eerste termijn van de zijde van de Kamer. Morgen is het woord aan premier Mark Rutte voor de beantwoording van alle vragen. Dat belooft een pittige klus te worden. Dag twee van de Algemene Politieke Beschouwingen volg je uiteraard opnieuw via deze site. Aanvang: 10.45 uur

  Instanews image
  © EPA — Premier Mark Rutte
 2. 17/09/2020

  De laatste spreker van vanavond is Wybren van Haga, die direct zijn steun uitspreekt voor 'kameraad Wilders'. 

  Hij heeft kritiek op de manier waarop het kabinet de coronacrisis in eerste instantie aanvloog, maar geeft complimenten dat het kabinet wel maatregelen heeft genomen. Over de maatregelen zelf is hij dan weer niet tevreden. Hij vindt dat de maatregelen veel te ver gaan met grote gevolgen voor bijvoorbeeld studenten en de evenementenbranche. Hij spreekt van 'coronagate'. 

 3. 16/09/2020

  Door met Femke Merel van Kooten-Arissen. Ze heeft een duidelijke opdracht: Verbeter waar het kan, maar sloop niet wat goed is. ,,Jullie zijn hier voor ons'', zegt ze tegen het kabinet. 

 4. 16/09/2020

  Verder met Henk Krol. ,,De economie heeft een slagaderlijke bloeding door de coronacrisis, maar de premier probeert met een paar Hansaplastpleisters het bloeden te stoppen. Dat gaat dus niet'', zegt hij. Hij pleit voor een belastingimpuls van 20 miljard euro voor iedereen die inkomstenbelasting betaalt. Hij hekelt het nieuwe pensioenakkoord, waarin ouderen volgens hem jaar op jaar aan koopkracht verliezen.

 5. 16/09/2020

  De volgende spreker is Thierry Baudet (FvD). Hij wil stilstaan bij tien jaar Rutte. ,,Ik kan niet anders dan tot de conclusie komen dat er een ravage is aangericht in Nederland. De publieke sector is ten prooi gevallen aan een kaalslag.'' Er is volgens hem te veel ingezet op immigratie, klimaatdoelstellingen en steun aan Zuid-Europese landen. 

  Baudet heeft allerlei grafieken bij zich die hij laat zien. Van immigratie tot de energierekening, de FvD-voorman heeft het naar eigen zeggen allemaal uitgezocht. Ze tonen volgens hem dat het in Nederland op al die vlakken niet goed gaat. Er worden kopieën van de grafieken aan de bewindslieden uitgedeeld. 

  Instanews image
  © ANP — Thierry Baudet (FvD)