Oppositiepartijen van links tot rechts hebben vandaag keiharde kritiek op het coronabeleid van het kabinet, en het oplopende aantal besmettingen in Nederland. Partijen snappen niet dat er na zes maanden nog steeds niet voldoende testcapaciteit is, en vragen zich af of het kabinet wel eerlijk is geweest over de mondkapjesrichtlijn voor medewerkers in de ouderenzorg.
Net als bij mensen in het onderwijs en de zorg zouden ook beveiligers zich met voorrang moeten kunnen laten testen op het coronavirus. Daarvoor pleit koepelorganisatie Nederlandse Veiligheidsbranche. ,,De kans bestaat dat de komende weken de veiligheid op publiek en privaat terrein in gevaar komt door gebrek aan beveiligers, dat het gevolg is van te weinig testcapaciteit", zo stelt de organisatie in een brief aan gezondheidsminister Hugo de Jonge en veiligheidsminister Ferd Grapperhaus. Eerder vroeg de politie ook al om voorrang.
#ikdoenietmeermee, meldt een bonte stoet Nederlandse artiesten op sociale media. Dit kan niet langer zo, zeggen ze, en met ‘dit’ doelen ze op het Nederlandse coronabeleid. Wat is hun kritiek? En snijdt die hout, als we naar de feiten kijken?
De Russische president Vladimir Poetin wil samenwerken bij de ontwikkeling van coronavaccins. De leider van Rusland kondigde aan binnenkort een onlineconferentie te willen houden voor landen die hiervoor belangstelling hebben.
Rusland zelf heeft in recordtijd een vaccin ontwikkeld, dat inmiddels wordt toegepast. Westerse landen plaatsen hier hun vraagtekens bij. Poetin zei het 'betrouwbare, veilige en effectieve' vaccin ook aan andere landen te willen verstrekken.
#ikdoenietmeermee, meldt een bonte stoet Nederlandse artiesten op sociale media. Dit kan niet langer zo, zeggen ze, en met ‘dit’ doelen ze op het Nederlandse coronabeleid. Wat is hun kritiek? En snijdt die hout, als we naar de feiten kijken?
De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, Diederik Gommers, snapt dat mensen gefrustreerd raken over coronamaatregelen, maar roept op met elkaar in gesprek te blijven daarover. Hij zei dat in de uitzending van de Coen & Sander-show op Radio 538, naar aanleiding va de actie #Ikdoenietmeermee.
Gommers zegt tegen de dj's: ,,Dit is een signaal snap je, we raken gefrustreerd en het duurt allemaal lang en we krijgen het virus niet onder controle." Hij noemt het evenwel 'onverantwoord als je hiertoe oproept', maar ziet het wel 'positief'. We zijn geen China, we zijn van het polderen: wij maken elkaar duidelijk waarom we iets vinden en waarom we ergens voor kiezen."
© ANP — Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, geeft een positieve draai aan de #Ikdoenietmeermee-actie van een groepje artiesten. Het aantal coronagevallen in verpleeghuizen neemt weer toe. In de afgelopen week zijn 111 bewoners positief getest. Dat is meer dan twee keer zo veel als de week ervoor, toen 51 ouderen het coronavirus bleken te hebben.
Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, zegt zich zorgen te maken over het toenemende aantal coronagevallen 'onder kwetsbare ouderen en de druk die dit met zich meebrengt voor specialisten ouderengeneeskunde en verzorgend personeel'.
De vereniging wil dat medewerkers zich snel kunnen laten testen, om uitval te voorkomen. Ze hebben sinds maandag voorrang, maar 'zelfs de snelstraat voor zorgpersoneel is al volgelopen. Het duurt te lang voor zorgpersoneel kan worden getest."
Meerdere gemeenten hebben dinsdag hun coronarecords gebroken. In Amsterdam zijn in het afgelopen etmaal 374 positieve tests gemeld, het hoogste aantal sinds het begin van de uitbraak. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend waren in de hoofdstad 362 mensen positief getest. Het aantal besmettingen in Den Haag steeg met 233. Van zaterdag op zondag was het aantal patiënten in de hofstad met 181 gestegen.
Achter Amsterdam, Den Haag en Rotterdam had de stad Groningen vandaag de meeste besmettingen van heel Nederland. Het aantal gevallen in de studentenstad steeg met 66, blijkt uit de gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Van zondag op maandag waren daar ook al zestig mensen positief getest.
In de Verenigde Staten zijn meer dan 200.000 coronapatiënten bezweken aan de gevolgen van het virus. Dat blijkt uit een telling van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins.
President Donald Trump zei in maart dat de regering het heel goed zou hebben gedaan als het totale aantal coronadoden in zijn land zou kunnen worden beperkt tot 100.000 of 200.000.
Het wereldwijde dodental door het virus is volgens de universiteit in Baltimore opgelopen tot bijna 966.000. Na koploper VS volgen Brazilië (ruim 137.000), India (bijna 89.000) en Mexico (bijna 74.000).
In de VS zijn ruim 6,8 miljoen besmettingen vastgesteld, waarmee het land India en Brazilië voorblijft. Rusland staat met ruime afstand op plaats vier.
De actie van een groep BN’ers die stelt zich niet langer aan de coronamaatregelen te houden, kan het draagvlak voor die maatregelen ondermijnen. ,,Het kan je eigen gedrag beïnvloeden, bewust of onbewust.'' Dat stelt stelt massapsycholoog Hans van der Sande.
Het speciale coronafonds voor mensen die werken in de zorg en die zelf ernstig ziek zijn geworden door hun hulp aan patiënten, heeft inmiddels 1,2 miljoen euro uitgekeerd. Het geld is gegaan naar dertig zorgverleners die op de intensive care terecht kwamen en naar de nabestaanden van zes overleden zorgverleners, maakte de stichting vandaag bekend.
De Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC) is een initiatief van twee chirurgen van het UMC Utrecht, Sander Muijs en Marijn Houwert. Het biedt financiële ondersteuning aan zorgverleners die door hun werk 'in de frontlinie' van de coronazorg zelf ernstig ziek zijn geworden én aan nabestaanden van zorgverleners die zijn overleden aan het virus. De uitkering bedraagt 30.000 of 50.000 euro.
Politiek Den Haag trekt fel van leer tegen de BN’ers die zich gecommitteerd hebben aan de actie #ikdoenietmeermee. Rob Jetten van D66 vindt dat Famke Louise het geld moet terugbetalen dat ze eerder dit jaar kreeg voor een campagne van de Rijksoverheid. Minister Ferd Grapperhaus noemt de oproep van de artiesten ‘uiterst onverantwoord'.
Drie verpleeghuizen in Drenthe zijn voorlopig gesloten voor bezoek, nadat tien bewoners van een van die verpleeghuizen, De Omloop in Norg, positief zijn getest op het coronavirus. Dignis, de organisatie waaronder het verpleeghuis valt, maakte dat vanmiddag bekend. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.
De aanstaande EU-top is uitgesteld omdat EU-president Charles Michel in quarantaine moet vanwege een met corona besmette beveiliger. De voorzitter van de Europese Raad is in quarantaine gegaan omdat een van zijn beveiligers positief heeft getest op het coronavirus. Michel was vorige week nog in nauw contact met de man, maar heeft gisteren zelf negatief getest, tweet zijn woordvoerder. Met de quarantaine volgt hij de Belgische regels.
De top met de 27 regeringsleiders en staatshoofden van de EU wordt nu op 1 en 2 oktober gehouden.
© AP — Charles Michel Casper van Eijck, clubarts van Feyenoord, start aankomende zondag bij Feyenoord - ADO Den Haag met het onderzoek ‘Krijg De Kuip weer vol'. Met het onderzoek, dat gedurende zes thuiswedstrijden van Feyenoord wordt gedaan, wil hij aantonen dat het bezoeken van grote evenementen met veel bezoekers veilig is en niet tot meer coronabesmettingen leidt. Van Eijck vraagt dan ook de hulp van de supporters van Feyenoord. Eerder kondigde Feyenoord aan te evalueren hoe het kon gebeuren dat supporters tegen de coronaregels in gingen schreeuwen op de tribunes.
Vanaf morgen gaat het Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding weer van start om ook bovenregionaal te zorgen voor patiëntenspreiding. Het centrum wordt gevestigd in Zeist, in het gebouw van de Landelijke Meldkamer Samenwerking. Voorzitter Ernst Kuipers: ,,Er bereiken ons al weer verzoeken om ook bovenregionaal patiënten te spreiden nu het aantal ziekenhuisopnames snel toeneemt. Uitgangspunt bij een tweede golf is steeds geweest om de reguliere zorg door te laten gaan. Dat betekent dat we, wanneer de druk toeneemt, laagdrempelig patiënten verplaatsen zodat ziekenhuizen geen reguliere zorg hoeven afschalen. Vanaf morgen is het LCPS daarom weer operationeel.''
Hulpverleners die zijn getroffen door corona kunnen aanspraak maken op geld uit een speciaal daarvoor opgericht fonds. De Tilburgse Ria Verbraak (66) is er daar een van. Als verzorgende stond zij met drie nachtdiensten per week in de frontlinie van de coronazorg. Tot ze zelf corona kreeg en op de intensive care belandde. Ria doet nu als eerste haar verhaal. ‘Mijn man dacht dat ik het niet zou redden.’
Er liggen op dit moment 103 mensen op de intensive care als gevolg van een besmetting. Dat is gelijk aan half maart, toen de eerste coronagolf begon.
De geheime contracten die de Europese Commissie met verschillende farmabedrijven heeft afgesloten voor de ontwikkeling van een coronavaccin kunnen over enkele maanden openbaar gemaakt worden. Vertegenwoordigers van betrokken bedrijven hebben dat tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement beloofd. Verschillende parlementsleden maken zich zorgen over het gebrek aan transparantie over de onderzoeksresultaten en een rechtvaardige verdeling van vaccins over de Europese bevolking.
Politiek verslaggever Edwin van der Aa blikt vooruit op het Kamerdebat van vanavond. De Kamerleden zullen onder meer debatteren over de corona-aanpak.