1. 07/10/2020

  De Franse autoriteiten hebben woensdag de sterkste stijging van het aantal coronagevallen tot dusver geregistreerd. Het gaat om 18.746 nieuwe besmettingen in een dag tijd.

  Het coronavirus lijkt de afgelopen weken steeds sneller om zich heen te grijpen in Frankrijk. Er kwamen dinsdag ruim 10.000 nieuwe besmettingen bij. De autoriteiten zagen zich deze week genoodzaakt om cafés in Parijs tijdelijk te sluiten.

  Ook in andere Europese landen gaat het hard. Duitsland en Italië maakten woensdag melding van de sterkste stijging van het aantal coronagevallen sinds april. De Italiaanse autoriteiten stelden bij nog eens 3678 mensen vast dat ze het besmettelijke virus hadden opgelopen. In Duitsland ging het om 2828 nieuwe besmettingen. In Nederland zijn tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 4996 nieuwe coronagevallen gemeld.

 2. 07/10/2020

  Voetkus? Elleboog? Namasté? Dat we na maanden corona soms nog steeds aarzelen hoe we iemand moeten begroeten, is volgens antropoloog Danielle Braun niet raar. ‘De handdruk is een sterk ingesleten gewoonte.’ De drie zoenen - die andere typisch Nederlandse gewoonte - zouden wel eens passé kunnen zijn.

 3. 07/10/2020

  Nu veel winkels hun medewerkers opdragen om een mondkapje te dragen, zou er ook voldoende 'adempauze' geregeld moeten worden. Elk uur een kwartier zonder mondkapje is volgens FNV het best werkbaar. Bij de vakbond komen veel vragen van winkelpersoneel binnen over de mondkapjes.

  FNV is geen voorstander van mondkapjesplicht voor winkelpersoneel. Volgens de bond is handhaving van de 1,5 meter belangrijker voor het voorkomen van verdere verspreiding van het virus. Maar als een winkel toch een mondkapjesbeleid invoert, dan is het volgens de bond belangrijk dat medewerkers inspraak hebben en dat het veilig en werkbaar gebeurt.

 4. 07/10/2020

  België scherpt het reisadvies ook aan voor bijna alle Nederlandse provincies die dat tot dusver bespaard was gebleven. Alleen Zeeland houdt nog code oranje, de rest van het land kleurt rood.

  Limburg, Overijssel, Drenthe en Friesland ontsprongen tot dusver de dans, maar België raadt vanaf vrijdagmiddag ook reizen naar deze provincies af. Wie er twee dagen of langer heeft verbleven, moet bij aankomst in België een coronatest ondergaan en in quarantaine. Dat is lastig voor Limburg, dat een flink stuk grens en heel wat grensverkeer met België deelt.

  Grensprovincie Zeeland ontkomt voorlopig aan het rode reisadvies. Reizigers uit die provincie wordt een test en quarantaine slechts aangeraden.

 5. 07/10/2020

  De autoriteiten in Schotland laten vanwege de coronacrisis tijdelijk horecazaken sluiten en leggen de verkoop van alcohol aan banden. Restaurants en cafés moeten op sommige plaatsen helemaal dicht. In andere gebieden mogen horecazaken na 18.00 uur binnen geen klanten meer ontvangen. Ook mogen ze binnen geen alcohol meer schenken. Dat mag buiten nog wel tot 22.00 uur 's avonds.

  Eerste Minister Nicola Sturgeon zei dat de maatregelen zijn bedoeld om de 'zorgelijke toename van het aantal besmettingen' af te remmen. De strengste maatregel, de volledige sluiting van horecazaken, gaan onder meer gelden in de steden Glasgow en Edinburgh. Inwoners van die gebieden worden ook opgeroepen het openbaar vervoer de komende weken zoveel mogelijk te mijden.