1. 13/10/2020

  Dit liveblog is inmiddels afgesloten. We gaan in dit liveblog verder met de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.

 2. 13/10/2020

  In 10 van de 25 veiligheidsregio's zijn de afgelopen week zo veel coronabesmettingen vastgesteld, dat ze voldoen aan de voorwaarden voor de status 'zeer ernstig'. Dat is een nieuw risiconiveau. De nieuwe status staat op een zogenoemde routekaart waarmee het kabinet de verspreiding van het virus onder controle wil krijgen. Op de kaart staan verplichte en mogelijke maatregelen.

  De situatie is 'zeer ernstig' wanneer in zeven dagen tijd meer dan 250 besmettingen op elke 100.000 inwoners zijn vastgesteld, staat op de routekaart die vandaag is uitgelekt.

 3. 13/10/2020

  De chef van de Amerikaanse landmacht, generaal James McConville, is weer terug in het ministerie van Defensie na een periode van quarantaine. Vrijwel de hele Amerikaanse legertop ging een week geleden uit voorzorg in quarantaine nadat de vicecommandant van de kustwacht het coronavirus had opgelopen.

  De besmette admiraal Charles Ray had de week daarvoor topoverleg in het Pentagon bijgewoond. Ook een andere hoge militair die daarbij was legde een positieve test af.

  McConville zei op een persconferentie in het Pentagon dat hij dinsdag negatief is getest en artsen hem toestemming hadden gegeven om weer naar het departement te komen.

  Instanews image
  © EPA — James McConville
 4. 13/10/2020

  Het reisadvies voor België is op advies van het RIVM gewijzigd van geel naar oranje. Dat betekent dat mensen alleen naar het land mogen reizen als dat noodzakelijk is en bij terugkeer tien dagen in quarantaine moeten. Dat maakt het ministerie voor Buitenlandse Zaken vanmiddag bekend.

  Het aantal besmettingen bij de zuiderburen loopt de laatste weken razendsnel op. Als de trend zich voortzet zal het aantal gevallen eind deze week de tienduizend per dag passeren, zei de Belgische viroloog Steven Van Gucht gisteren.

  Het reisadvies voor België stond eind september ook al een tijd op oranje, omdat België reisbeperkingen opgelegde aan Nederlanders. Het advies werd tussentijds weer aangepast naar geel, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

 5. 13/10/2020

  Franse parlementariërs gaven een staande ovatie voor een collega die vandaag weer begon met werken nadat hij een maand in een coma lag door een besmetting met het coronavirus. Jean-Luc Reitzer lag in totaal twee-en-een-halve maand in het ziekenhuis.

  Leden van het parlement stonden op toen Reitzer richting de microfoon liep om een toespraak te geven. ,,Dank je, ik ben erg ontroerd", zei hij tegen zijn collega's. Reitzer is lid van het parlement sinds 1988 en is een lid van de centrumrechtse oppositiepartij Les Republicains.

  Hij gebruikte zijn eerste toespraak om te pleiten voor een betere overheidsfinanciering van de gezondheidszorg.

  Instanews image
  © EPA