Dit liveblog is inmiddels afgesloten. We gaan in dit liveblog verder met de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.
In 10 van de 25 veiligheidsregio's zijn de afgelopen week zo veel coronabesmettingen vastgesteld, dat ze voldoen aan de voorwaarden voor de status 'zeer ernstig'. Dat is een nieuw risiconiveau. De nieuwe status staat op een zogenoemde routekaart waarmee het kabinet de verspreiding van het virus onder controle wil krijgen. Op de kaart staan verplichte en mogelijke maatregelen.
De situatie is 'zeer ernstig' wanneer in zeven dagen tijd meer dan 250 besmettingen op elke 100.000 inwoners zijn vastgesteld, staat op de routekaart die vandaag is uitgelekt.
De chef van de Amerikaanse landmacht, generaal James McConville, is weer terug in het ministerie van Defensie na een periode van quarantaine. Vrijwel de hele Amerikaanse legertop ging een week geleden uit voorzorg in quarantaine nadat de vicecommandant van de kustwacht het coronavirus had opgelopen.
De besmette admiraal Charles Ray had de week daarvoor topoverleg in het Pentagon bijgewoond. Ook een andere hoge militair die daarbij was legde een positieve test af.
McConville zei op een persconferentie in het Pentagon dat hij dinsdag negatief is getest en artsen hem toestemming hadden gegeven om weer naar het departement te komen.
© EPA — James McConville Het reisadvies voor België is op advies van het RIVM gewijzigd van geel naar oranje. Dat betekent dat mensen alleen naar het land mogen reizen als dat noodzakelijk is en bij terugkeer tien dagen in quarantaine moeten. Dat maakt het ministerie voor Buitenlandse Zaken vanmiddag bekend.
Het aantal besmettingen bij de zuiderburen loopt de laatste weken razendsnel op. Als de trend zich voortzet zal het aantal gevallen eind deze week de tienduizend per dag passeren, zei de Belgische viroloog Steven Van Gucht gisteren.
Het reisadvies voor België stond eind september ook al een tijd op oranje, omdat België reisbeperkingen opgelegde aan Nederlanders. Het advies werd tussentijds weer aangepast naar geel, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.
Franse parlementariërs gaven een staande ovatie voor een collega die vandaag weer begon met werken nadat hij een maand in een coma lag door een besmetting met het coronavirus. Jean-Luc Reitzer lag in totaal twee-en-een-halve maand in het ziekenhuis.
Leden van het parlement stonden op toen Reitzer richting de microfoon liep om een toespraak te geven. ,,Dank je, ik ben erg ontroerd", zei hij tegen zijn collega's. Reitzer is lid van het parlement sinds 1988 en is een lid van de centrumrechtse oppositiepartij Les Republicains.
Hij gebruikte zijn eerste toespraak om te pleiten voor een betere overheidsfinanciering van de gezondheidszorg.
© EPA Als Nederland de beschikking krijgt over sneltesten voor het coronavirus, moeten mensen die in het onderwijs en de kinderopvang werken voorrang krijgen. Met die gezamenlijke oproep komen dertien organisaties uit die sectoren vandaag.
Onderwijs en kinderopvang zijn vitaal, omdat ze ervoor zorgen dat ouders aan het werk kunnen blijven en daarom is het belangrijk dat medewerkers snel getest kunnen worden en snel de uitslag horen, schrijven de organisaties in een collectieve brief aan de Tweede Kamer en de ministers van Onderwijs en Volksgezondheid.
Het dringende advies van premier Rutte om massaal thuis te gaan werken, heeft vooralsnog weinig vruchten afgeworpen. Op de weg is het nauwelijks minder druk dan een paar weken geleden.
Dat blijkt uit data van de verkeersapp Flitsmeister. Lees hier meer.
Houd je je baby langer bij je nu je thuiswerkt of gaat hij juist eerder naar de crèche? De experts verschillen van mening over wat het beste is, en dit zijn hun argumenten.
Honderden artsen bij publieke zorgcentra in de Spaanse regio Catalonië zijn vandaag in staking gegaan. Ze willen betere arbeidsomstandigheden nu het aantal gevallen van het coronavirus weer toeneemt.
Met bijna 900.000 geregistreerde gevallen en meer dan 33.000 doden is Spanje de hotspot van de pandemie in West-Europa geworden. De hoofdstad Madrid en de nabijgelegen buitenwijken zijn sinds vorige week in lockdown gegaan.
,,We vragen om hulp, omdat we mensen niet de middelen kunnen geven die ze nodig hebben om behandeld te worden tijdens deze Covid-pandemie", zei Natalia Roses, een arts in Barcelona op de eerste dag van de vierdaagse staking.
De staking werd georganiseerd door vakbond Metges de Catalunya, die bijna 6000 eerstelijnsartsen vertegenwoordigt.
© AFP Facebook heeft het recht om pagina's offline te halen als die indruisen tegen het eigen beleid om misinformatie over het coronavirus te stoppen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag geoordeeld in een kort geding dat de stichtingen Smart Exit en Viruswaarheid en een inwoner van Den Haag tegen Facebook hadden aangespannen. Lees hier waarom.
Als maatregel tegen coronabesmettingen moeten Duitse scholieren aanzienlijk langer met kerstvakantie dan de huidige 2 tot 2,5 week. Het kan om twee tot drie weken extra gaan, meent regeringspartij CDU van kanselier Angela Merkel. De kleine coalitiepartner CSU wil nog verder gaan met maximaal vier weken erbij.
De extra weken rond kerst kunnen dan van de komende zomervakantie worden afgetrokken, aldus een CDU-afgevaardigde in Duitse media. Bij het CSU-voorstel wordt ook de paasvakantie ingekort.
De christendemocratische politici willen met een langere sluiting van de scholen de periode verkleinen dat leerlingen en docenten elkaar kunnen besmetten.
De Portugese sterspeler Cristiano Ronaldo heeft positief getest op het coronavirus. De 35-jarige aanvaller van Juventus moet daardoor de thuiswedstrijd woensdag tegen Zweden voor de Nations League overslaan. Volgens de Portugese voetbalbond gaat het goed met de vijfvoudige wereldvoetballer van het jaar. ,,Hij vertoont geen ziekteverschijnselen en is in isolatie gegaan."
© AFP — Cristiano Ronaldo Vandaag hoor je in de AD Nieuws Update podcast politiek verslaggever Edwin van der Aa over de gelekte maatregelen, verslaggever Sander van Mersbergen over de nieuwe RIVM-cijfers en sportverslaggever Daniël Dwarswaard over besmettingen onder wielrenners van de Giro d'Italia. Luister hem hier:
Als de horeca de deuren moet sluiten, laat die maatregel dan pas over een paar dagen ingaan. Cafés en restaurants hebben tijd nodig om hun ingekochte voorraden op te maken, zeggen horeca-ondernemers.
,,Ik hoop echt niet dat we vanavond direct dicht moeten", zegt horecabaas Won Yip, die meerdere zaken in het centrum van Amsterdam heeft. ,,Dan moet er weer een hoop eten worden weggegooid." De ondernemer heeft begrip voor de maatregelen, maar vindt dat zaken een paar dagen de tijd moeten krijgen om zich te kunnen voorbereiden.
Dat vindt ook Maarten Hinloopen, voorzitter van de Haagse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en ondernemer op de Grote Markt. ,,Het zou absoluut beter zijn als we onze voorraden kunnen uitverkopen." Ook Laurens Meyer, horecamagnaat en eigenaar van onder meer De Drie Gezusters in Groningen, is het met de oproep eens. ,,We hebben de vorige keer tonnen aan voedsel moeten weggooien. We hebben het uitgedeeld aan personeel, naar de voedselbank gebracht, maar er is ook heel veel in de containers beland."
Hinloopen en Meyer zijn het oneens met de mogelijke sluiting van de horeca. ,,Ik vind het symboolpolitiek", zegt Meyer. ,,Het virus verdwijnt er niet van. We moeten met maatwerk kijken hoe we mét het virus kunnen leven. Daar heeft de horeca ook al allerlei ideeën voor aangedragen."
© anp — Won Yip Volgens coronaminister Hugo De Jonge zit er niets anders op dan nieuwe maatregelen nemen. Vandaag werden bijna 7400 nieuwe besmettingen gemeld, ruim vijfhonderd meer dan gisteren. ,,Het tekent de ernst van de situatie waar we in zitten", aldus De Jonge. We hebben ons schrap te zetten voor aanvullende maatregelen."
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) verwacht dat de economie opnieuw een dreun krijgt door de strengere coronamaatregelen waar het kabinet vanavond mee komt. Details wil hij nog niet geven, maar "ga er maar vanuit dat het echt impact heeft in de samenleving en ook in de economie", aldus de bewindsman.
Hoekstra noemt het "heel verdrietig maar wel onvermijdelijk" dat opnieuw maatregelen worden getroffen die veel ondernemers zwaar treffen. Hij wijst onder meer op de grote risico's die kleven aan het noodgedwongen terugschroeven van de reguliere zorg.
De steunpakketten waar getroffen ondernemers gebruik van kunnen maken, zijn volgens Hoekstra zo ontworpen dat ze "meeademen" met de economische situatie. Er zal waarschijnlijk flink meer gebruik van worden gemaakt dan tot dusver was ingeschat, en dat gaat "misschien wel miljarden" extra kosten. Maar hij gaat ervan uit dat de steun ook nu voldoende zal zijn.
© ANP — Minister Wopke Hoekstra van Financien (CDA) Dat de tweede golf van de corona-uitbraak nog niet tot stilstand komt, blijkt ook in de teststraten. Het aantal uitgevoerde tests stijgt, maar het aantal gevallen dat daardoor aan het licht komt, stijgt nog harder, blijkt uit de gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De teststraten hebben vorige week, van maandag tot en met zondag, ruim 280.000 mensen getest. Van bijna 240.000 personen is de uitslag bekend: 13,8 procent had het virus onder de leden. Dat komt neer op 33.038 positieve tests.
Een week eerder waren bijna 230.000 mensen getest bij een locatie van een GGD en daarvan was 10,4 procent positief. Nog een week eerder bleek 8 procent van alle geteste mensen het coronavirus te hebben opgelopen.
In juni, juli en augustus was 0,6 tot 4 procent van alle tests positief.
Door het groeiende aantal coronapatiënten komt steeds meer druk te staan op intensivecareafdelingen van ziekenhuizen in en rond Parijs. De topman van ziekenhuisorganisatie AP-HP waarschuwt in de krant Le Parisien dat volgende week tot 90 procent van de ic-bedden bezet kan zijn door patiënten met het virus.
"Rond 24 oktober liggen er minimaal 800 tot 1000 Covid-patiënten op de intensive care", voorspelde Martin Hirsch, die gaat over tientallen ziekenhuizen. "Dat komt neer op 70 tot 90 procent van onze huidige capaciteit."
President Emmanuel Macron maakt vermoedelijk morgenavond op televisie nieuwe maatregelen bekend. Het is nog onduidelijk wat Macron precies van plan is, maar volgens Franse media wordt mogelijk een avondklok ingesteld in grote steden.
© AP — Emmanuel Macron Vakbond FNV is teleurgesteld over de verwachte nieuwe coronamaatregelen die het kabinet voor de horeca wil aankondigen. De sector wordt "disproportioneel hard aangepakt", aldus de vakbond, die pleit voor aanvullende steunmaatregelen vanuit de overheid.
De vakbond is ook teleurgesteld over de wijze waarop de maatregelen tot stand zijn gekomen. De bond noemt het "onbegrijpelijk" dat er de afgelopen dagen geen overleg is geweest met partners zoals de vakbond en branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland over het doorspreken van scenario's.
,,Hierdoor is er onvoldoende draagvlak binnen de sector voor deze zware maatregelen", aldus de bond. Ook wordt er geen perspectief geboden, waardoor werknemers en bedrijven niet weten waar ze aan toe zijn, vindt de bond.
Naar verwachting beslist het kabinet dat restaurants en cafés twee weken zullen moeten sluiten. De vakbond denkt dat als de maatregelen "eerder effectief" waren ingevoerd, dan hadden horecaondernemers nog de kans gehad om tijdens de herfstvakantie "nog enige compenserende inkomsten te kunnen genereren".
De vakbond vreest verder dat de kans dat ondernemingen kopje onder zullen gaan groter wordt. Daardoor raken mensen hun baan kwijt of moeten ze noodgedwongen in andere sectoren aan de slag. De vakbond wil daarom aanvullende steunmaatregelen van de overheid voor de sector.
Veertien Belgische ziekenhuizen hebben geweigerd om coronapatiënten van elders op te vangen. Dat is "niet solidair" en "onaanvaardbaar", schrijft het ministerie van Volksgezondheid volgens de Vlaamse krant De Standaard.
De ziekenhuizen in België, dat kampt met een alsmaar aanzwellende nieuwe golf besmettingen, moeten vanaf morgen een kwart van hun intensivecarebedden vrijhouden voor coronapatiënten.
Door patiënten over te brengen naar streken met minder besmettingen, kunnen in zwaar getroffen plaatsen als Brussel de ziekenhuizen ook hun gewone werk blijven doen. Maar een aantal ziekenhuizen verklaarde volgens De Standaard afgelopen weekend vol te liggen en hield de deur dicht.
In Nederland loopt de spreiding ook nog niet geolied.