Deze liveblog wordt nu afgesloten. Het laatste coronanieuws lees je hier.
De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft vanavond een nieuwe reeks maatregelen aangekondigd om Covid-19 een halt toe te roepen, waaronder beperkingen voor bars en restaurants en een oproep om nog meer thuis te werken.
Deze maatregelen ,,zullen ons in staat stellen het hoofd te bieden aan de nieuwe golf van besmettingen die Italië en Europa ernstig treft. We kunnen geen tijd verspillen. We moeten maatregelen nemen om een nieuwe algemene lockdown te vermijden die onze economie ernstig in gevaar zou kunnen brengen", stelde Conte tijdens een persconferentie in Palazzo Chigi, de regeringszetel.
De algemene gedachte is om bijeenkomsten en samenkomsten tegen te gaan, zowel in de openbare ruimte als op andere plekken. Restaurants moeten hun deuren uiterlijk om middernacht sluiten en kunnen plaats bieden aan maximaal zes personen per tafel. Bars sluiten om 18.00 uur.
Ambtenaren gaan voor 75% thuiswerken, wat ook sterk wordt aanbevolen aan bedrijven in de private sector. Fysieke vergaderingen moeten worden vervangen door online vergaderingen.
Sinds afgelopen week zijn alle restaurants in Nederland vanwege het coronavirus tijdelijk gesloten, dus ook de wegrestaurants. Tot grote frustratie van de Federatie Wegverzorgende Horecabedrijven (FWH), waar vele wegrestaurants bij zijn aangesloten. „Wij zijn zeer teleurgesteld in de overheid”, zegt voorzitter Erik Burgers. „Door onze bedrijven te sluiten, ontnemen ze al die mensen op de weg een maaltijd. Die zetten ze in de kou.”
De Oost-Europese chauffeurs bereiden intussen op de parkeerplaats hun eigen maaltje. Zij vonden de maaltijden van de wegrestaurants sowieso veel te duur. Lees hier de reportage uit Twente.
© Lars Smook — Een Poolse chauffeur bereidt zelf zijn eten langs de snelweg. De coronamaatregelen treffen ook studentenverenigingen hard. Bij de persconferentie van het kabinet van dinsdag werd duidelijk dat studentenverenigingen voor 4 weken moeten sluiten.
Het Centraal Joods Overleg laat weten diep geschokt te zijn over antisemitische leuzen die gescandeerd werden bij de coronademonstratie in Den Bosch gisteren. ,,Deze groep mensen kaapt een demonstratie om antisemitische denkbeelden te uiten. Dit heeft niets met coronamaatregelen te maken.”
© Meesters Multi Media / Bart Meesters — De demonstratie in Den Bosch tegen de coronaspoedwet. De trend van jongeren die een hotelkamer huren om te 'chillen' zorgde de afgelopen weken meermaals voor escalaties waar de politie op afging. Ook hotels ervaren overlast: in één hotel werd zelfs een portier mishandeld, meldt Het Parool.
Volgens de politie zijn er de afgelopen weken meermaals incidenten geweest in hotels waarbij een volwassene een kamer huurde en "een stel jongens daar aan het chillen was en allerlei dingen deden".
,,Normaal gaan die jongens ergens bij elkaar zitten in een tent, maar dat kan nu niet", zegt een woordvoerder van de politie. ,,Thuis is ook geen mogelijkheid, omdat hun ouders er zijn. Dus wijken ze uit naar hotels." Om wat voor incidenten het precies gaat en door wie de politie is getipt, kan de woordvoerder niet zeggen.
Ook de tweede coronatest van de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier is negatief Hij blijft echter in quarantaine in zijn dienstvilla in Berlijn-Dahlem tot de GGD groen licht heeft gegeven.
Steinmeier ging vrijdag in quarantaine nadat een bodyguard positief was getest. De eerste test gisteren was eveneens negatief. Eind maart was bondskanselier Angela Merkel uit voorzorg ook bijna twee weken thuis in quarantaine gegaan omdat ze contact had gehad met een besmette arts. Gedurende deze tijd heeft ze drie coronatests laten doen, maar die waren allemaal negatief.
© AFP — Frank-Walter Steinmeier In Europa zijn volgens statistieken die het Franse persbureau AFP heeft geraadpleegd, inmiddels meer dan 250.000 mensen overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Er zijn volgens de cijfers 7,3 miljoen besmettingen geregistreerd in het werelddeel.
In het Verenigd Koninkrijk zijn verreweg de meeste sterfgevallen geweest. Er zijn daar bijna 43.650 sterfgevallen geregistreerd die aan het coronavirus worden toegeschreven. In Italië (36.543) Spanje (33.775) en Frankrijk (33.392) zijn ook veel coronadoden geteld. Rusland registreerde er ruim 24.000. Meer dan twee derde van de sterfgevallen in Europa zijn in deze vijf landen.
In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 8000 sterfgevallen geregistreerd (8342), het hoogste dodental in een week in Europa sinds medio mei.
De tweede coronagolf is voor ziekenhuizen nog niet zo erg als dit voorjaar, maar toch kunnen ze besmette patiënten al niet meer kwijt. Noodgedwongen schrappen ze operaties. Soms moet zelfs de spoedeisende hulp dicht. Waarom gebeurt dat zo snel? Hebben we niets geleerd van de eerste golf?
Het was vanmiddag erg druk in wandelgebieden in ons land. Op meerdere plekken puilden parkeerplaatsen uit en stonden auto's in wegbermen geparkeerd. Tegen 17.00 uur werd het wel rustiger. Dat beeld geeft een woordvoerder van Natuurmonumenten, aan het eind van de middag.
Het was op veel plaatsen heerlijk herfstweer, veelal droog en vaak ook zonnig. De bossen met hun herfstkleuren trokken veel mensen. Boswachter Roy Mes die toezicht houdt op de Utrechtse Heuvelrug noemde het 'megadruk' en deelde beelden van honderden geparkeerde auto's langs de weg.
De woordvoerder van Natuurmonumenten complimenteert de bezoekers van de bossen wel. ,,Er waren geen grote groepen, mensen hielden zich wel keurig aan afstand, het was prettig en gezellig, maar heel veel drukker dan normaal." De organisatie zou graag zien dat bezoekers vooral naar de natuur gaan in hun directe woonomgeving en op de fiets of te voet.
© ANP — Het was net als gisteren druk in het bos vandaag. Zo’n dertig horecazaken stappen dinsdag naar de rechter in Den Haag om de sluiting van cafés en restaurants aan te vechten. Ze zeggen niets meer te snappen van het beleid en willen zo snel mogelijk weer open.
De maatregelen die veel Europese landen nemen om de tweede golf van het coronavirus onder controle te krijgen, zorgen voor veel extra economische onzekerheid voor bedrijven en gezinnen. President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) benadrukte dat de virusmaatregelen een zware tol eisen van de dienstensector, die goed is voor driekwart van de banen in de eurozone.
Volgens Lagarde kan die grote impact het herstel van de economie in de eurozone vertragen en ongelijkheid vergroten. ,,Het herstel blijft heel onzeker, ongelijk en incompleet", zei Lagarde vandaag in een paneldiscussie met de hoofden van de centrale banken van het Verenigd Koninkrijk, China en Japan. ,,Het is duidelijk dat zowel overheidssteun als monetair beleid moeten worden ingezet zo lang als nodig is om te voorkomen dat de economie van een klif af valt."
© AFP — Christine Lagarde Zwitserland gaat de maatregelen aanscherpen om het coronavirus in te dammen. Vanaf maandag worden openbare bijeenkomsten van meer dan vijftien personen verboden, kondigde de regering zondag aan. De Zwitsers worden verder opgeroepen om privé-ontmoetingen volledig te beperken. ,,De situatie is ernstig", zei bondspresident Simonetta Sommaruga, tijdens een persconferentie over de stijgende aantallen nieuwe coronabesmettingen.
De verplichting om mondmaskers te dragen is ook aangescherpt. Eerder was het verplicht in het openbaar vervoer en nu is het uitgebreid naar openbare ruimtes zoals winkels, kerken, restaurants, bioscopen en musea. In de toekomst zullen de Zwitsers ook hun mond en neus moeten bedekken bij treinstations, luchthavens en bushaltes. Daarnaast stimuleert de overheid bedrijven om werknemers thuis te laten werken om zo sociale contacten te verminderen.
Zwitserland, een land van 8,6 miljoen inwoners, meldde vrijdag het hoogste dagelijkse aantal infecties sinds het begin van de coronacrisis, met 3105 nieuwe gevallen. Tot nu toe zijn 74.422 mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus en zijn 1823 mensen er aan gestorven.
Japan slaagt er zonder massaal testen of nieuwe lockdown toch in om het aantal coronadoden beperkt te houden. Topviroloog en regeringadviseur Hitoshi Oshitani over ‘de Japanse methode’ zonder harde dwang.
De afgelopen 24 uur zijn 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zojuist bekendgemaakt. Dit is wederom een dagrecord. Gisteren werden er 8139 positieve tests gemeld. Dat waren er aanvankelijk 8141 maar dat is vandaag bijgesteld.
Bij het RIVM zijn 15 overleden covid-patiënten gemeld, maar deze informatie komt soms met enige vertraging door. Gisteren werden 28 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 24 doden per dag, tegen 19 doden per dag een week eerder.
Minstens dertig horecaondernemers hebben een kort geding aangespannen tegen de Staat om de door het kabinet opgelegde coronasluiting van restaurants van tafel te krijgen.
De restauranthouders stappen naar de rechter na een oproep van eigenaar Michael Meeuwisse van bodega De Posthoorn in Den Haag. Bij de spoedprocedure wordt de rechter gevraagd om de vorige week afgekondigde wekenlange sluiting van restaurants met onmiddellijke ingang op te heffen.
Het kort geding dient dinsdag bij de Haagse rechtbank, zo laat Meeuwisse weten tegenover De Telegraaf.
De druk op de ziekenhuizen blijft toenemen door de aanhoudende stijging van het aantal coronapatiënten. In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen nu 1652 patiënten met Covid-19, 84 meer dan de vorige dag.
Van die patiënten liggen er 364 op de intensive care, een stijging van 12 ten opzichte van de dag ervoor, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De meeste mensen met Covid-19 liggen op een verpleegafdeling.
Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: ,,De grotere stijging van het aantal opgenomen covidpatiënten in de afgelopen 24 uur wijkt niet af van de trend van de afgelopen weken. De stijging varieert van dag tot dag, afhankelijk van het aantal nieuwe patiënten en het aantal ontslagen uit het ziekenhuis."
Binnen twintig minuten weten of je corona hebt of niet? Dat kan nu ook in Utrecht. Twee Utrechtse studenten Geneeskunde komen sinds een week met een sneltest bij je thuis of naar je bedrijf toe. Zo weet je in no time waar je aan toe bent.
Casper Bonapart (23) en zijn huisgenoot Hiddo Laane (22) zijn bezig met een Utrechtse afdeling van het in Amsterdam gevestigde bedrijf Medtester. ,,Veel mensen willen of kunnen niet drie dagen wachten om getest te worden door de GGD. Dat geeft problemen omdat ze mogelijk in quarantaine moeten. En dat komt het indammen van de verspreiding van het virus niet ten goede", zo vertelt Bonapart.
Een standaard test van Medtester kost voor particulieren vijftig euro. Voor bedrijven veertig euro, exclusief btw.
Ggz-instellingen maken zich grote zorgen over de gevolgen van de coronapandemie voor de geestelijke gezondheid van vooral kinderen en jongeren, maar ook kwetsbare groepen zoals verslaafden, daklozen en ouderen.
Volgens onderzoek van de Nederlandse ggz hebben jongeren meer stress, last van depressies en krijgen ze te maken met gevaarlijke situaties, veroorzaakt door een gebrek aan contact met volwassenen. In de verslavingszorg ziet de koepelorganisatie dat cliënten zich onttrekken aan de zorg en vereenzamen. Ook ouderen worden eenzaam.
,,De problemen die we zien, zijn acuut en moeten geadresseerd worden om groepen die nu al door het ijs dreigen te zakken te helpen", aldus de organisatie. De huidige gedeeltelijke lockdown brengt volgens de ggz risico's met zich mee.
Het is vandaag dag 235 van de corona-uitbraak in Nederland.