1. 02/11/2020

  Ajax-coach Erik ten Hag is niet blij met het verschil in het coronabeleid tussen Nederland en Denemarken. ,,Hoe kan het dat deze elf spelers wel in Nederland mogen spelen, maar nu niet in Denemarken? Dat lijkt me niet echt Fair Play", zei hij vanavond bij zijn persconferentie in de MCH Arena in Herning, de thuishaven van FC Midtjylland. Ajax speelt daar morgenavond (21.00 uur) tegen de Deense kampioen de derde groepswedstrijd in de Champions League. Eerder vandaag werd bekend dat maar liefst elf Ajax-spelers niet mee mochten afreizen naar Denemarken.

 2. 02/11/2020

  Het aantal besmettingen in Nederland is nog veel te hoog. Om die ernst kracht bij te zetten, schuift coronaminister Hugo de Jonge vanavond aan bij het Veiligheidsberaad. Samen met de 25 burgemeesters van de veiligheidsregio's bespreken hij en minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) welke aanvullende maatregelen nodig zijn om het coronavirus terug te dringen.

  Volgens De Jonge lijkt de hoeveelheid nieuwe besmettingen te dalen, maar het aantal ziekenhuisopnames blijft gelijk. ,,De druk op de zorg is fors", aldus de minister. Tijdens de bijeenkomst bekijken de burgemeesters en de ministers of de cijfers echt dalen, of de afname snel genoeg gaat en welke maatregelen dit kunnen bespoedigen. ,,Wij kijken wat er nodig is in het land."

  Morgen maakt het kabinet bekend welke maatregelen het worden. De Jonge wil niet ingaan of hij behalve aan landelijke ook aan regionale maatregelen denkt. ,,Voor meerdere regio's zijn er wel redenen voor zorg."

  Dordrecht is zo'n gebied. Vorige week nam het ziekenhuis een dag lang geen nieuwe coronapatiënten meer op. ,,Zondag was het weer extreem druk. Toen zat het ziekenhuis opnieuw tegen dat moment aan. Dat is een groot punt van zorg. Bij ons nemen de cijfers niet af of stabiliseren niet. Integendeel, bij ons neemt het aantal besmettingen toe", liet burgemeester Wouter Kolff voorafgaand aan het beraad weten.

  Hij pleit voor ,,maatregelen die het meest effectief zijn en die de minste schade aan de samenleving brengen". Hij oppert bijvoorbeeld een avondklok in te stellen of strenge regels te laten gelden voor plekken waar veel mensen komen, zoals ,,te drukke bouwmarkten".

  Instanews image
  © ANP — Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
 3. 02/11/2020

  Ook een nieuw dagrecord in Spanje. Daar kwamen er de afgelopen 24 uur 55.019 nieuwe coronabesmettingen bij, de grootste toename in het aantal besmettingen in één dag tijd sinds de pandemie begon. Afgelopen vrijdag werden er nog 25.595 nieuwe besmettingen gemeld door de autoriteiten. 

  Het dodental steeg de afgelopen 24 uur met 379. Het totaal aantal mensen dat in Spanje aan de gevolgen van het longvirus is overleden stijgt daarmee naar 36.257. 

  Instanews image
  © AP —
 4. 02/11/2020

  Frankrijk telt een recordaantal nieuwe coronabesmettingen. Het gaat om 52.518 meldingen de afgelopen 24 uur. Zelfs op het hoogtepunt van de eerste coronagolf eerder dit jaar kwamen dergelijke aantallen niet voor.

  Voor de eerste keer sinds maanden liggen er meer dan 25.000 mensen met corona in het ziekenhuis. Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met ruim 3700 weer zo hoog als ongeveer een half jaar geleden.

  De coronapandemie eiste in Frankrijk inmiddels 37.435 levens.

 5. 02/11/2020

  Het reisadvies voor Duitsland gaat morgenmiddag van geel naar oranje. Alleen noodzakelijke reizen zijn dan nog mogelijk en bij terugkeer in Nederland vraagt Buitenlandse Zaken mensen om tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Duitsland zit vanaf vandaag al in een gedeeltelijke lockdown.