Dit liveblog is gesloten. Lees hier verder.
Oplichters verkopen vervalste verklaringen waarin staat dat iemand coronavrij is, zónder die persoon daadwerkelijk getest te hebben. De fraudeurs bieden de documenten voor een paar tientjes via WhatsApp en Snapchat aan. Ze misbruiken namen van artsen en laboratoria. Die zijn geschokt en stappen naar de politie.
De ledenaantallen van sportverenigingen zijn tijdens de tweede coronagolf nog verder onder druk komen te staan. Drie op de tien clubs zegt te maken te hebben met een dalend aantal leden, veelal gerelateerd aan het coronavirus. Dat meldt het sociaalwetenschappelijk sportonderzoeksinstituut Mulier Instituut op basis van een peiling eind september en begin oktober.
Met name zaalsporten hebben het momenteel moeilijk als gevolg van de geldende coronamaatregelen. ,,Je ziet dat mensen vooral bij de binnensporten afhaken, bijvoorbeeld badminton, maar ook dammen, schaken en bridge", aldus Janine van Kalmthout, die onderzoek doet naar de gevolgen van het coronavirus voor sportverenigingen. Maar het is niet alleen maar kommer en kwel. ,,Sporten als tennis en golf ervaren juist dat sporters overstappen en ook de watersporten, zoals roeien, doen het niet slecht."
Ondanks extra maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus die sinds deze week in Duitsland van kracht zijn, is er voor de tweede dag op rij sprake van een recordaantal nieuwe besmettingen. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft vrijdagochtend gemeld dat er in het laatste etmaal nog eens 21.506 coronabesmettingen zijn vastgesteld.
Dat is opnieuw een flinke sprong ten opzichte van de dag ervoor. Op donderdagochtend meldde het RKI al een recordwaarde van 19.990 nieuwe besmettingen. Het totale aantal vastgestelde gevallen van het uiterst besmettelijke longvirus staat in Duitsland nu op 619.089.
In de afgelopen 24 uur overleden in de Bondsrepubliek nog eens 166 personen aan de gevolgen van Covid-19. Het totale dodental bedraagt er nu 11.096 personen.
Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops heeft tijdens een bezoek aan Saba aanvullende financiële steun toegezegd voor 1,5 miljoen dollar (ongeveer 1,27 miljoen euro). Hij bezocht het Caribische eiland woensdag en donderdag.
Het gaat onder meer om financiering om de precaire financiële situatie van Saba te verlichten. Het eiland heeft in verband met de coronacrisis de grenzen al maanden grotendeels gesloten en ziet zijn inkomsten slinken. Met het geld moet ook de sterk verminderde belastinginkomsten van Saba worden gecompenseerd.
Knops zei in een opgenomen toespraak aan de bevolking van Saba dat hij trots was op het werk dat de regering van het eiland in de crisistijd heeft gedaan. ,,Ik ben trots op het werk dat ze doen. We doen het samen. Dat is de reden waarom we weer extra financiële steun geven, omdat de overheid geen inkomen heeft en geld nodig heeft om de bedrijven en de mensen te ondersteunen'', aldus Knops. De staatssecretaris zei verder onder de indruk te zijn van de veerkracht van de bevolking van Saba en de manier waarop ze omgaan met de pandemie.
Het ministerie van VWS, ministerie van Defensie, ondernemersorganisatie VNO-NCW en de koepelorganisatie van de GGD's houden vrijdagochtend een gezamenlijke aftrap voor de zogenoemde XL-teststraten die de komende weken worden geopend. Dat gebeurt op Rotterdam The Hague Airport (RTHA), waar woensdag is begonnen met de bouw van een van die grote coronatestlocaties.
Tijdens de aftrap geeft coronaminister Hugo de Jonge een korte uitleg over de publiek-private samenwerking en opzet van de XL-teststraten, en ook minister van Defensie Ank Bijleveld is aanwezig.
In totaal mikt het ministerie van Volksgezondheid op zeven XL-locaties, waar zowel reguliere als verschillende sneltesten worden aangeboden. De testlocaties komen waarschijnlijk ook in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven, Groningen en de regio Arnhem-Nijmegen. In het begin worden de teststraten bemand door in totaal zo'n duizend militairen.
Er zijn vorige week opnieuw meer mensen overleden. Naar schatting ging het om 3600 mensen, ruim 200 meer dan een week eerder. De sterfte in week 44 is 700 hoger dan verwacht voor deze periode. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.
Volgens het CBS nam de sterfte vooral toe bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg, zoals bewoners van verpleeghuizen. Naar schatting overleden bijna 1500 Wlz-zorggebruikers, 200 meer dan de week ervoor. In de overige bevolking overleden ruim 2100 mensen, net iets meer dan in week 43.
De sterfte in week 44 was, net als de week ervoor, vooral hoger dan verwacht bij mensen van 65 jaar of ouder. Er overleden naar schatting 2050 mensen van 80 jaar en ouder en 1150 mensen van 65 tot 80 jaar. Vergeleken met een week eerder is de sterfte onder vrouwen meer toegenomen dan onder mannen. In week 43 was dat andersom. Ongeveer de helft van de overledenen in week 44 was een man.
Voor week 44 zijn vanuit de GGD's 285 in het laboratorium bevestigde coronapatiënten als overleden gemeld aan het RIVM (stand 3 november). In week 43 was het aantal 332. Omdat mogelijk niet alle mensen met Covid-19 zich laten testen, er geen meldingsplicht is voor overlijden aan Covid-19 en de registratie soms wat langer duurt, zullen de werkelijke aantallen overleden coronapatiënten in Nederland waarschijnlijk hoger zijn.
Twaalf Amerikaanse staten hebben vandaag recordaantallen nieuwe coronabesmettingen gemeld. Een dag eerder werden er in het hele land bijna 105.000 duizend nieuwe gevallen gerapporteerd, een record.
Het virus houdt huis in het hele land, maar slaat vooral hard toe in het midwesten, in staten als Illinois en Texas. De staten die vandaag recordaantallen meldden zijn Indiana, Iowa, Minnesota, Missouri, North Dakota, Ohio, Arkansas, Maine, Oklahoma, Rhode Island, Utah en West Virginia.
Het aantal coronapatiënten in Amerikaanse ziekenhuizen is gestegen naar ruim 52.000. Het record was in juli, toen het er ruim 58.000 waren.
Gemiddeld sterven er dagelijks 850 mensen aan Covid-19 in de VS, 150 meer dan een maand geleden. Het aantal overlijdens staat in totaal op meer dan 234.000, verreweg het hoogste aantal ter wereld.
Ook de politie is voorstander van een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk tijdens de komende jaarwisseling. Hiermee sluit de politie zich aan bij een oproep van de veiligheidsregio's en artsen die eerder al aandrongen op een tijdelijk totaal vuurwerkverbod om de druk op de zorg vanwege het coronavirus te verminderen.
,,Als samenleving hebben we de verantwoordelijkheid te voorkomen dat mensen onnodig in het ziekenhuis terechtkomen", licht Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen Politie Ambtenaren (GTPA) het politiestandpunt toe.
Ook stelt hij dat de politie met een tijdelijk totaalverbod gerichter kan handhaven. ,,Daarnaast willen wij als werkgever onze mensen, en ook boa's en hulpverleners, de zekerheid kunnen geven dat zij behandeld kunnen worden, indien zij letsel oplopen tijdens Oud en Nieuw", aldus Verkuijlen.
Eén oud rek, drie prijzen. Veel korter is het jaar van de Sliedrechtse ondernemer Jeffrey van Mourik (40) niet samen te vatten. Zijn schoenenwinkel draait ondanks het rondwarende virus overuren. ,,Je ziet nu het verschil tussen een ondernemer en een winkelier.’’
Ineens zag Jeffrey van Mourik zichzelf terug in het ‘voorprogramma’ van RTL-ster Eva Jinek en het journaal van half 8 op de commerciële televisiezender. De reclamespot die hij mocht opnemen werd dagelijks op prime time uitgezonden. ,,En niet alleen op RTL4. Ook de andere zenders van RTL zonden mijn spotje uit!’’ Lees hier meer over zijn zelf ontworpen spatrek (Premium).
© Pim Ras Fotografie — Jeffrey van Mourik past een paar schoenen bij zijn zoon Joas vanachter corona-beschermend glas. De Sliedrechtse ondernemer was in maart de eerste die een spatscherm in zijn winkel introduceerde. Hoewel het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames daalt, mogen we voorlopig niet rekenen op een versoepeling van de gedeeltelijke lockdown. De maatregelen zullen zeker tot half december van kracht blijven, zeiden zorgminister Hugo de Jonge en RIVM-directeur Jaap van Dissel vanavond in Het Grootste Coronaspreekuur op YouTube.
© Screenshot — Jeroen Pauw interviewt minister Hugo de Jonge donderdagavond in Het Grootste Coronaspreekuur op YouTube. Longarts bij het OLVG, Bob van den Berg, is momenteel bezig met een onderzoek onder (top)sporters die corona hebben gehad. Bekijk hieronder een interview met hem.
In Nederland heeft het kabinet nog geen signalen gekregen dat het coronavirus zich heeft gemuteerd in nertsen. ,,Voor zover we nu kunnen overzien, is dat in Nederland niet het geval", zei zorgminister Hugo de Jonge gisteren op vragen van de Partij voor de Dieren. Inmiddels is op meer dan de helft van de nertsenhouderijen in Nederland corona aangetroffen. De dieren zijn geruimd.
De Deense premier Mette Frederiksen heeft vandaag speciale beperkingen aangekondigd voor meer dan 280.000 mensen in het noordoosten van het land. De maatregel wordt genomen nadat een gemuteerde versie van het nieuwe coronavirus bij nertsen is overgedragen op mensen.
In zeven gemeenten in Noord-Jutland wordt het openbaar vervoer platgelegd en worden de 280.000 inwoners aangespoord om in hun eigen gemeente te blijven. Vanaf maandag zullen de leerlingen in de vijfde tot en met de achtste klas op afstand les krijgen, evenals de leerlingen in het voortgezet onderwijs. Ook onder meer restaurants en cafés zullen daar vanaf zaterdag moeten sluiten, maar mogen wel afhaalmaaltijden aanbieden. Sporthallen- en scholen en zwembaden gaan vanaf maandag dicht.
,,Men zou kunnen spreken van een echte lockdown in Noord-Jutland", zei Frederiksen. Het is volgens haar nodig omdat een gemuteerd coronavirus het risico in zich draagt om het effect van een aankomend vaccin te beïnvloeden. Alle burgers in de getroffen gemeenschappen worden gevraagd om een coronatest te ondergaan.
Tot nu toe is het gemuteerde virus gevonden bij twaalf mensen in Denemarken, van wie elf uit Noord-Jutland. De directeur van het Deense gezondheidsinstituut SSI benadrukte dat dit virus niet gevaarlijker is dan andere coronavirussen. Het risico is echter dat het beter bestand is tegen antilichamen.
Denemarken liet gisteren weten dat het alle nertsen op fokkerijen wil laten afmaken uit vrees voor mutaties van het coronavirus. De Deense regering liet vorige maand al zo'n 1 miljoen nertsen op pelsdierfokkerijen ruimen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Denemarken is een van 's werelds grootste producenten van nertsbont. In juni werden de eerste virusgevallen op een nertsenboerderij in het land geregistreerd.
© via REUTERS — Archieffoto, er worden nertsen geruimd op een bedrijf in Jutland. In Frankrijk zijn het afgelopen etmaal een recordaantal van 58.046 nieuwe infecties met het coronavirus geteld, melden de gezondheidsautoriteiten. Gisteren registreerde het land 40.558 nog besmettingen.
Het cijfer werd gepubliceerd kort nadat Parijs nieuwe maatregelen aankondigde bovenop een tweede nationale lockdown die sinds afgelopen vrijdag van kracht is. Zo mogen in de hoofdstad vanaf donderdag tussen 22.00 uur en 06.00 uur geen maaltijden meer worden afgehaald of afgeleverd. Ook mag in die uren geen alcohol worden verkocht.
Het aantal mensen in Frankrijk dat is overleden aan Covid-19 steeg met 363 tot 39.037, tegenover 385 op woensdag. Het totaal aantal besmettingen met het longvirus bedraagt nu 1.601.367.
De rest van Nederland was de afgelopen weken meer thuis, minder op het werk en niet zo vaak op stap als inwoners van Twente. Dat blijkt uit cijfers van Google. De honderdduizenden locatiegegevens die de techreus verzamelde en bundelde zijn door deze krant geanalyseerd.
Het algemene beeld is bikkelhard: inwoners van Twente nemen sinds de zomervakantie een stuk minder nauw met de coronaregels dan andere Nederlanders. In vrijwel alle Twentse gemeenten werd de laatste maanden meer naar het werk gereisd dan in de rest van Nederland.
Voor musicalster Tommie Christiaan even geen theatervoorstelling met liedjes van Toon Hermans om de lente te bezingen. Nee, door de coronacrisis staat hij noodgedwongen met z’n voeten in de klei en z’n neus in de regen te wachten tot de lente eindelijk begint. Lees hier over het dagje meelopen met hovenier Tommie (Premium).
© Sandra Zeilstra — Als kind hielp hij graag met snoeien in de tuin van zijn moeder. Als hovenier leert musicalster Tommie Christiaan dat er meer bij komt kijken: tegels zagen, grondverzet, schuttingen zetten, grind storten. Italië heeft de afgelopen 24 uur 34.505 besmettingen met het coronavirus geregistreerd, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om het hoogste dagelijkse besmettingen ooit in het Zuid-Europese land. Gisteren noteerde Italië nog 30.550 infecties.
In het afgelopen etmaal zijn 445 mensen overleden aan Covid-19, tegenover 352 een dag eerder. Het is voor het eerst sinds 2 mei dat het aantal coronadoden boven de 400 komt.
In totaal zijn in Italië 40.192 mensen bezweken aan Covid-19. Het land staat wereldwijd op de zesde plaats wat betreft het aantal sterfgevallen door de ziekte. Om de virusgolf onder controle te krijgen, is in het land vanaf vrijdag een avondklok van kracht. Ook heeft de regering in Rome een gedeeltelijke lockdown ingevoerd voor verschillende regio's.
Excessen rond corona halen het nieuws, maar over het algemeen doen mensen hun best om zich te schikken naar de coronamaatregelen. De meesten zijn van goede wil, merkt handhaver Albert van de gemeente Schouwen-Duiveland. ,,Ik ben nog geen gekke dingen tegengekomen.”
© Sandra Schimmelpennink — Boa Albert in gesprek met marktkoopman Ruud Schutter. Het aantal Nederlandse bedrijven dat uitstel van belastingbetaling heeft aangevraagd vanwege de coronacrisis, is in september fors toegenomen. Dat komt door de aangescherpte coronamaatregelen van het kabinet en de aanvraagdeadline van 1 oktober, meldt de Belastingdienst.
Het kabinet heeft eerder deze week de aanvraagtermijn voor belastinguitstel verlengd tot 1 januari. Daardoor konden de ruim 4000 aanvragen die na de deadline van 1 oktober waren binnengekomen, alsnog worden verwerkt.
Nederlandse bedrijven die uitstel van belastingbetaling hebben gekregen vanwege de coronacrisis, hebben samen een schuld staan van ruim 11 miljard euro. In totaal hebben tot nu toe ruim 250.000 ondernemers de regeling gebruikt.
In twee Nederlandse regio's gaat het risiconiveau omhoog vanwege het stijgend aantal coronagevallen. In Zeeland is de situatie nu 'ernstig', het op een na hoogste risiconiveau. Zeeland was de laatste regio met de status 'zorgelijk'. In Noord- en Oost-Gelderland ging het risiconiveau van 'ernstig' naar het hoogst mogelijke peil, 'zeer ernstig'.
In vijf veiligheidsregio's is de situatie nu ernstig. Behalve Zeeland zijn dat Groningen, Friesland, Drenthe en Zuid-Limburg. In de twintig andere regio's is de situatie zeer ernstig. Dat zijn de volledige provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Flevoland, evenals de regio Limburg-Noord.
De laagste twee risiconiveaus op de kaart van Nederland zijn 'waakzaam' en 'zorgelijk', maar die gelden nu nergens meer.
De risiconiveaus worden vastgesteld aan de hand van het aantal positief geteste inwoners. Bij 'zeer ernstig' zijn er in een week tijd meer dan 250 positieve tests per 100.000 inwoners. Als in een week tijd 150 tot 250 nieuwe gevallen per 100.000 mensen aan het licht komen, is de situatie ernstig.
Nu het Anne Frank Huis vanwege de nieuwe coronamaatregelen de komende weken dicht blijft, kunnen scholieren online een kijkje nemen in het beroemde Achterhuis in Amsterdam. Docenten en leerlingen kunnen virtueel rondkijken onder begeleiding van een educatief medewerker van de Anne Frank Stichting.
De rondleidingen duren een lesuur en zijn sinds donderdag te boeken. ,,Nu scholen noodgedwongen het Anne Frank Huis niet kunnen bezoeken, bieden we hun graag een alternatief", zegt Norbert Hinterleitner, hoofd Educatieve Projecten van de Anne Frank Stichting. ,,We vinden het belangrijk dat jongeren kennisnemen van het levensverhaal van Anne Frank en de plek kunnen bezoeken waar zij zat ondergedoken en haar dagboek schreef." Hoewel volgens hem niets gaat boven het authentieke huis aan de Prinsengracht, biedt een virtueel bezoek een goed alternatief.
Een avondklok die overwogen wordt is een ‘verregaande inbreuk’ op de persoonlijke levenssfeer van Nederlanders en ‘een heel heftige maatregel’ die het kabinet weloverwogen moet inzetten. Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, tegen deze nieuwssite. ,,We zijn over dit onderwerp in gesprek met de voorzitters van de veiligheidsregio’s, maar het kabinet moet heel goede argumenten hebben om dit door te zetten. Een avondklok moet echt toegevoegde waarde hebben in het huidige pakket.”
Alle voorgedragen medewerkers van de Haagse ziekenhuisgroep Haaglanden Medisch Centrum (HMC) krijgen de zorgbonus van 1000 euro netto. Volgens de organisatie gaat het bedrag naar 3900 medewerkers in loondienst en naar 300 externe medewerkers. Zij hebben tussen 1 maart en 1 september in de ziekenhuizen gewerkt.
De bonus is volgens HMC niet alleen toegekend aan verpleegkundigen die coronapatiënten hebben behandeld, maar aan iedereen, zolang het salaris hooguit twee keer modaal is. ,,Door deze toekenning worden de zichtbare helden, maar ook de onzichtbare helden van HMC, zoals onze schoonmakers en onze medewerkers in het lab of ICT, beloond voor hun harde werken", aldus de ziekenhuisgroep. Volgens het HMC heeft iedereen bijgedragen aan de zorg tijdens de eerste coronagolf, ook mensen die op andere afdelingen werkten.
© Hollandse Hoogte / ANP — HMC Westeinde. In Rotterdam-Rijnmond, een van de drie veiligheidsregio's waar volgens premier Mark Rutte een regionale lockdown dreigt, zijn de besmettingscijfers afgelopen etmaal toegenomen. Vergeleken met een week geleden zijn er in Rotterdam-Rijnmond wel aanzienlijk minder besmettingen. In de andere twee 'gevarenregio's', Twente en Zuid-Holland Zuid, is het aantal nieuwe coronabesmettingen afgelopen etmaal wel gedaald, blijkt uit cijfers van het RIVM.
In Rotterdam-Rijnmond turfde het instituut het afgelopen etmaal 915 nieuwe besmettingen, 147 meer dan een dag eerder. De week daarvoor ging het echter om meer dan 1200 nieuwe gevallen in een etmaal. Ook ten opzichte van maandag en dinsdag, toen de besmettingscijfers ook nog boven de 1000 zaten, is er nu sprake van een daling.
Volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam is het nog te vroeg om extra maatregelen te nemen. ,,We wachten nog af hoe het verloopt, voor mogelijke extra maatregelen is het nu nog te vroeg", laat een woordvoerder weten. Volgens hem is er na het weekend meer duidelijk.
Premier Mark Rutte en minister-president Armin Laschet van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen roepen in een gezamenlijke verklaring hun landgenoten op niet naar elkaars landen te reizen. "Nu het virus opnieuw hard toeslaat, roepen wij iedereen op om dicht bij huis te blijven. Reis dus niet de grens over als het niet strikt noodzakelijk is."
In de eerste coronagolf werd rond Pasen ook al zo'n oproep gedaan. Toen door minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en zijn ambtgenoot in Noordrijn-Westfalen.
Het Nederlandse kabinet heeft een negatief reisadvies afgegeven tot medio januari. Vele duizenden Nederlanders reizen elk jaar naar kerstmarkten in Duitsland. En veel Duitsers komen naar ons land onder meer om boodschappen te doen.
Alle zwembaden in Nederland moeten hun deuren volledig sluiten door de nieuwe coronamaatregelen. Toch heeft ‘T Gooische bad in Hilversum besloten stug door te gaan met de zwemlessen voor kinderen. Wij spraken de eigenaar.
Het dragen van mondkapjes in de openbare binnenruimte wordt vanaf maandag 23 november landelijk verplicht. Dat zei de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb vandaag in de Rotterdamse gemeenteraad. Het ministerie van Volksgezondheid houdt echter nog een slag om de arm.
Al langer werkt het kabinet aan de invoering van een mondkapjesplicht. Minister Hugo de Jonge liet eerder weten dat daarvoor een ministeriële regeling komt onder de coronawet. Iedereen van 13 jaar en ouder moet straks in publieke binnenruimten een mondkapje dragen. Er zijn wel uitzonderingen, zoals voor sekswerkers en sporters.
Overtreders riskeren een boete. Aboutaleb liet nog eens weten dat politie en gemeentelijke handhavers daarin samen optrekken. Mensen die geen mondkapje dragen, worden niet meteen op de bon geslingerd, aldus Aboutaleb. ,,Er wordt eerst gewaarschuwd en coachend gehandeld.’’
Het gaat niet goed met het aantal coronabesmettingen in Europa. Op dit moment telt het continent het hoogste aantal gemelde besmettingen ter wereld, aldus het Franse persbureau AFP op basis van een eigen telling. Alle 52 landen op het continent meldden in totaal 11,6 miljoen besmettingsgevallen.
Afgelopen week werden in Europa 277.000 nieuwe besmettingen per dag geteld, meer dan de helft van het mondiale aantal nieuwe besmettingen per dag. Er werden bovendien 20 procent meer gevallen gemeld dan een week eerder, aldus AFP.
In Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Polen stijgt het aantal nieuwe besmettingen per dag het snelst.
Latijns-Amerika en de Cariben staan volgens AFP op de tweede plek met 11,4 miljoen geregistreerde besmettingen. In totaal zijn wereldwijd meer dan 48 miljoen coronabesmettingen geteld.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank houden hun grote najaarsvergaderingen volgend jaar niet in Marokko. Vanwege de coronapandemie lijkt het de organisaties niet verstandig om in oktober 2021 met duizenden mensen in het Noord-Afrikaanse land neer te strijken.
De bijeenkomsten horen bij de belangrijkste topconferenties in de financiële wereld. Er komen doorgaans zo'n 10.000 politici, hoofden van centrale banken, ambtenaren, journalisten en zakenlieden op af, uit tal van landen.
Normaal vinden de vergaderingen in de Amerikaanse hoofdstad Washington plaats, maar eens in de drie jaar wordt daar vanaf geweken en zijn de bijeenkomsten in een ander deel van de wereld.