Dit blog is nu afgesloten.
Bij de gewelddadige coronaprotesten in de Duitse hoofdstad Berlijn zijn deze week zeker 77 agenten gewond geraakt. Ook vandaag betoogden duizenden mensen tegen het coronabeleid van de regering. Daarbij kwam het meer dan eens tot een treffen met de politie. ,,Agenten vertelden me dat ze zoiets in Berlijn al tientallen jaren niet meer hebben meegemaakt'', zegt Politiechef Barbara Slowik geschokt.
De politie greep in toen mensen zich niet aan de maatregelen hielden die verspreiding van het coronavirus moesten voorkomen en ook niet wilden vertrekken. Dat leidde tot gewelddadige confrontaties bij de Brandenburger Tor en de Bondsdag. Betogers rukten agenten de helmen van het hoofd en gebruikten peperspray. Ook werd er met flessen, stenen en vuurwerk naar hulpverleners gegooid. De politie arresteerde 356 verdachten.We mogen (voorzichtig) wat meer! Vanaf vandaag gaan musea, zwembaden, theaters, bioscopen, concertpodia en bibliotheken weer open en keren de groepslessen terug in de sportschool. In gesprek met regiogenoten die met aftelkalenders en al wachtten tot ze hun lievelingshobby mochten uitoefenen. ,,Zoiets kleins maakt me nu zó gelukkig.”
De Curaçaose epidemioloog Izzy Gerstenbluth meldt dat in een ziekenhuis op het eiland een 'man van boven de tachtig' is overleden aan Covid-19. Het is de derde coronadode op Curaçao dat vandaag 79 nieuwe besmettingen registreerde. Een nieuw record. Gerstenbluth verwacht dat het aantal de komende dagen verder oploopt.
Het totale aantal besmettingen op het eiland bedraagt nu 590. ,,De situatie is uit de hand aan het lopen'', verklaarde premier Eugene Rhuggenaath afgelopen zondag. Dit ondanks de verscherpte maatregelen, zoals een avondklok, het sluiten van winkels na acht uur 's avonds en het verplicht dragen van mondkapjes in winkels.Studenten kunnen bij de verkiezingen in maart helpen op de stembureaus nu er waarschijnlijk meer vrijwilligers nodig zijn vanwege de coronacrisis. De overheid zou daarvoor een wervingscampagne moeten opzetten, stellen het CDA en de koepel van studentenverenigingen LKvV voor aan binnenlandminister Ollongren
Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Vereniging van Universiteiten (VNSU) steunen het idee. Bij de LKvV zijn ruim 44.000 verenigingsstudenten aangesloten. Praeses Denise van de Sant vindt dat dit initiatief naadloos aansluit op de succesvolle landelijke campagne 'Daar doen we het voor'.,,Vanuit de studentengemeenschap dragen we graag ons steentje bij, zodat verkiezingen veilig en soepel doorgang vinden'', aldus Van de Sant. Ollongren wil het gevaar op besmetting zoveel mogelijk voorkomen. De verkiezingen uitsmeren over meerdere dagen is een optie. Dan zijn er meer stembureauleden nodig.
Een federale Amerikaanse rechter houdt de executie van een ter dood veroordeelde vrouw tegen, omdat haar advocaten een coronabesmetting opliepen tijdens een bezoek aan de gevangenis in Texas. Het zou de eerste federale terechtstelling van een vrouw in bijna zestig jaar zijn.
Lisa Montgomery's executie mag van rechter Randolph Moss in Washington niet voor het einde van het jaar worden voltrokken. Moss zou eigenlijk op 8 december ter dood worden gebracht in de gevangenis van Terre Haute, Indiana. Haar advocaten vroegen onlangs om uitstel, zodat zij een gratieverzoek konden indienen.
Kelley Henry en Amy Harwell testten echter positief op het virus, waardoor het verzoek bleef liggen. De tot de doodstraf veroordeelde Montgomery is volgens hen niet in staat om zelf om gratie te vragen. De vrouw kampt met ernstige geestesziekten en zou niet meer dan een vel papier en een krijtje in haar cel hebben, aldus een van de advocaten.
Henry en Harwell, die voor het bezoek aan Texas twee heen- en terugvluchten maakten en in contact kwamen met luchtvaart-, hotel- en gevangenispersoneel, hebben zware klachten. Een andere advocaat aanwijzen, is onmogelijk omdat Montgomery onbekenden niet vertrouwt.
De vrouw werd veroordeeld voor de moord op de 23-jarige zwangere Bobbie Jo Stinnett. Na de jonge vrouw te hebben gedood, sneed Montgomery de baby uit het lichaam van haar slachtoffer en deed alsof het kind van haar was. Als het gratieverzoek uiteindelijk wordt toegewezen, wordt de doodstraf omgezet in levenslang.
In de Tweede Kamer is deze week een felle interne strijd gevoerd over een VVD-voorstel om Kamerleden vanwege corona meer te laten thuiswerken. Na ziedende reacties van PVV, SGP en PvdA eindigde het voorstel in de prullenbak.
,,U moet zich kapot schamen’’, fulmineerde Wilders. ,,U werkt hier drie dagen per week voor 6000 euro netto per maand. En dan zegt u tegen Nederland: ik ga liever thuis zitten Netflixen. Ik ga liever thuis in m’n nest liggen.’’
Oliebollen, champagne én vuurwerk… Maar dit jaar even niet. Tijdens de jaarwisseling van 2020 - 2021 is het verkopen en afsteken van vuurwerk verboden. Carbidschieten, dat mag nog wel. Jonny Landman (38), lid van carbiddteam Nijkerkerveen, is daar niet blij mee: ,,Er gaan gewonden vallen.”
Het hoofd van de Grieks-Orthodoxe kerk, aartsbisschop Ieronymos, is opgenomen in een ziekenhuis met coronaklachten, laat het bisdom van Athene weten. De 82-jarige kerkvorst ligt op de uitgebreide verpleegafdeling van het Evangelismos-ziekenhuis in de Griekse hoofdstad. De geestelijke ligt er niet alleen.
Ook zijn collega Anastasios, aartsbisschop van Albanië, werd vorige week met Covid-19 overgevlogen naar Griekenland. Ieronymos zou milde besmettingssymptomen hebben. Na zijn opname zei hij dat hij 'persoonlijk deelnam aan de beproeving die duizenden van onze broeders in ons land en miljoenen over de gehele wereld treft'.
De recente dood van een Grieks-Orthodoxe priester heeft tot discussie geleid over de veiligheid van de communie tijdens de coronapandemie. Tijdens het kerkritueel gebruiken alle kerkgangers hetzelfde lepeltje, dat door de priester in een kelk met wijn en brood wordt gedoopt en dat ongewassen van mond tot mond gaat.
Hoewel deskundigen zeggen dat het virus via speeksel wordt overgedragen, wil de kerk daar niet van weten. 'Godslastering', klinkt het. Geen enkele ziekte kan worden overgedragen via de Heilige Communie, omdat die het lichaam en bloed van Christus vertegenwoordigt.© REUTERS — Aartsbisschop Ieronymos (rechts) samen met paus Franciscus. Het reisadvies voor Aruba is aangepast naar geel (let op: veiligheidsrisico's), omdat het aantal besmettingen met het coronavirus is afgenomen op het eiland. Mensen die terugkomen vanuit Aruba in Nederland hoeven niet in thuisquarantaine. Mensen die naar Aruba gaan, moeten voorafgaand aan de reis een gezondheidsverklaring overleggen.
Ook Bonaire kleurt geel. Wel moeten reizigers een online gezondheidsverklaring invullen en mensen van 13 jaar en ouder moeten bij aankomst een negatieve uitslag van een PCR-test laten zien. Wie dat niet kan laten zien, moet tien dagen op eigen kosten in quarantaine op een aangewezen locatie.
Sommige Amerikaanse staten voelen zich gedwongen strengere maatregelen te nemen, omdat de ziekenhuizen onder de toestroom aan coronapatiënten lijken te bezwijken. Op dit moment, zo becijferde persbureau Reuters, liggen er bijna 79.000 personen met Covid-19 in een ziekenhuisbed.
In sommige staten zijn negen van de tien ic-bedden gevuld met coronapatiënten. De vrees dat de situatie alleen nog verergert, dwingt de staten tot rigoureuze maatregelen, zoals het sluiten van scholen, verplichten van mondkapjes en het sluiten van horecazaken en sportcentra.
De overheid adviseert Amerikanen om tijdens het aankomende Thanksgiving-weekeinde niet te reizen. Wie toch met familie samenkomt, wordt geadviseerd dat niet met te veel te doen en afstand te houden. In de VS zijn al meer dan een kwart miljoen mensen overleden aan Covid-19. Het aantal besmettingen ligt boven de 11,5 miljoen.Jongeren uit Hendrik-Ido-Ambacht roepen elkaar op om morgenavond ‘met zo veel mogelijk vuurwerk’ chaos te maken in het Ambachtse Sophiapark. ,,De politie houdt met alle scenario’s rekening’’, zegt burgemeester Jan Heijkoop.
Een heftige corona-uitbraak in een Utrechtse daklozenopvang maakt dat personeel nu drank en drugs koopt voor verslaafden die vanwege strenge quarantainemaatregelen binnen moeten blijven. ,,Dit was natuurlijk nooit de bedoeling.’’
Het Duitse parlement laat onderzoeken hoe demonstranten tegen de coronamaatregelen vandaag de Bondsdag wisten binnen te komen en daar politici lastigvielen terwijl er een cruciale stemming werd gehouden. Zo werd de minister van Economie, Peter Altmaier, door een vrouwelijke indringer, het verwijt gemaakt 'geen geweten' te hebben. Ook anderen werden door de betogers beschimpt.
Het gerucht gaat dat afgevaardigden van de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) een kleine aantal betogers door de beveiliging heeft geloodst. Buiten stonden op dat moment duizenden mensen te demonstreren tegen een wetsvoorstel dat de Duitse overheid de juridische mogelijkheid geeft om het houden van afstand, dragen van maskers te verplichten en winkels en andere locaties te sluiten.De AfD, die tegen het wetsvoorstel is, zegt dat het het gedrag van sommige van zijn gasten betreurde, maar ontkent dat de partij opzettelijk mensen heeft uitgenodigd om de parlementaire procedure te verstoren. Sociaal-democraat Carsten Schneider, van de SPD, zegt echter dat er bewijs is dat het incident onderdeel is van een geregiseerde stunt door AfD en roept op tot sancties tegen twee naar verluidt betrokken politici.
© Getty Images — Politici van de AfD zijn duidelijk tegen de Duitse coronamaatregelen. De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben hun onderhandelingen opgeschort over een handelsakkoord voor zodra het VK ook in de praktijk de EU heeft verlaten. Een medewerker van EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier heeft het coronavirus opgelopen.
,,We hebben besloten de onderhandelingen voor korte tijd stil te leggen", twittert Barnier. De teams zullen hun werk 'binnen de richtlijnen' ondertussen wel voortzetten. De tijd raakt op om een overeenkomst te bereiken over de betrekkingen tussen de EU en het VK voor wanneer de Britten op 1 januari de EU-regels niet langer volgen.
Na de bestrijding van een mutatie van het gevreesde coronavirus bij nertsen, versoepelt Denemarken de speciale coronamaatregelen in het noorden van de regio Jutland met veel nertsenfokkerijen. Twaalf mensen bleken besmet met de nieuwe vorm van het virus, maar sinds 15 september niet meer. De Deense gezondheidsautoriteiten denken dat de mutatie is uitgestorven.
De versoepeling begint eerder dan gepland. De beperkingen zouden eigenlijk tot 4 december gelden. Ongeveer 280.000 inwoners waren sinds begin november verstoken van openbaar vervoer. Verder waren openbare bijeenkomsten beperkt en vond het meeste onderwijs online plaats. Eerder deze week mochten veel leerlingen al weer naar school. Ook konden bewoners weer hun gemeente verlaten. Vanaf vrijdag wordt het openbaar vervoer hervat en mogen restaurants en bars, maar ook culturele en recreatieve voorzieningen weer open.
Als de coronamaatregelen blijven zoals ze nu zijn, kan er geen Elfstedentocht plaatsvinden als er voldoende ijs ligt. Dat heeft het bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden besloten, na overleg met onder meer de Veiligheidsregio Fryslân en provincie Fryslân. ,,De partijen hebben (helaas) moeten concluderen dat er, in ieder geval zolang er sprake is van de 1,5 meter maatregel, geen tocht georganiseerd kan worden", schrijft het bestuur op zijn website.
Er zijn opties overwogen met bijvoorbeeld alleen wedstrijdschaatsers, geen publiek of minder deelnemers, maar voor het bestuur zijn deze alternatieven 'geen optie'. ,,Een Elfstedentocht is geen echte Elfstedentocht zonder publiek of met slechts een deel van het deelnemersveld."
Mochten de maatregelen worden versoepeld én er voldoende ijs liggen, dan kan het bestuur in 48 uur een Elfstedentocht organiseren. Lees hier het hele verhaal.
Gebedshuizen zoals kerken, moskeeën, synagogen en tempels worden uitgezonderd van de mondkapjesplicht die vanaf 1 december gaat gelden in publieke binnenruimten, stations en luchthavens. Gebedshuizen worden gezien als besloten ruimtes, net als bijvoorbeeld kantoorgebouwen, licht een coronawoordvoerder van het kabinet toe.
Ook voor sekswerkers en hun klanten komt geen mondkapjesplicht, net als voor mensen die vanwege een ziekte of beperking geen mondkapje kunnen dragen. Ook voor zorginstellingen geldt de plicht niet, daar is het eigen beleid van de instelling over mondkapjes leidend.
Het kabinet wil het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december verplichten. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur.
In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro, voor 13- tot 16-jarigen zal de boete 38 euro zijn.
Op school mag het mondkapje af tijdens de les, wanneer iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft. Een docent hoeft dus geen mondkapje te dragen op het moment dat hij of zij voor de groep staat, maar wel bij een ronde door het klaslokaal. Gym, zang, toneel, dans en bepaalde vormen van praktijkonderwijs zijn uitgezonderd van de mondkapjesplicht.
Er liggen nu 2030 mensen met corona in de ziekenhuizen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), 53 minder dan gisteren. Er werden weliswaar 224 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen, maar er werden er meer ontslagen. Op de intensive care werden 37 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. In totaal liggen er 555 op de ic (vier minder dan gisteren) en 1475 op de verpleegafdelingen.
Het aantal meldingen van sterfgevallen door corona steeg afgelopen etmaal met 75. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Woensdag werden 83 sterfgevallen geregistreerd.
De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen gaan het maandag tijdens hun vergadering hebben over het carbidschieten rond de jaarwisseling. Ze bespreken onder meer of er landelijke maatregelen moeten komen om paal en perk te stellen aan het laten knallen van melkbussen en hoe de handhaving eruit gaat zien. Ook wordt gesproken over een voorlichtingscampagne rondom het carbidschieten, zegt de veiligheidsregio Twente.
Twente heeft deze week besloten om carbidschieten toe te staan binnen de geldende coronamaatregelen. De regio komt nog met aanvullende maatregelen, maar dat gebeurt pas nadat het onderwerp in het Veiligheidsberaad is besproken. Ook de veiligheidsregio's Fryslan, Drenthe en Groningen nemen na dat beraad besluiten volgens woordvoerders. De regio's IJsselland (in Overijssel) en Noord- en Oost-Gelderland gaven vorige week het groene licht voor de in hun gebied populaire traditie.
© 112HM — Archieffoto. Het RIVM meldt donderdag 5725 nieuwe coronabesmettingen, 1103 meer dan gisteren. Gisteren werden er oorspronkelijk 4628 nieuwe besmettingen gemeld, maar de verwachting was al dat het aantal hoger zou zijn omdat de GGD kampte met een computerstoring.
Het aantal mensen in België dat is overleden als gevolg van corona is boven de 15.000 gestegen. Sinds het begin van de uitbraak zijn 15.025 patiënten bezweken aan het longvirus, blijkt uit de jongste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gemiddeld aantal overlijdens per dag blijft sinds ruim een week wel dalen en ook met de ziekenhuisopnames en nieuwe besmettingen gaat het de goede kant op. Maar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke waarschuwde op de radio dat 'we de inspanningen zullen moeten voortzetten, al doen ze pijn'.
Volgens de bewindsman bewijzen de dalende cijfers dat de maatregelen in het land werken en 'de inspanningen van de bevolking een positieve impact hebben'. Maar hij voorspelt dat het waarschijnlijk moeilijk zal zijn de maatregelen 'snel te verlichten'. België zit in een zwaardere lockdown dan Nederland, met bijvoorbeeld niet alleen een slot op sport, cultuur en horeca maar ook op niet-essentiële winkels. Een mondkapje is in het hele land verplicht, ook buiten op straat.
Na twee weken dicht te zijn geweest, mogen bibliotheken vandaag weer hun deuren openen.
Na maanden zonder grote judotoernooien, staan Roy Meyer en Marhinde Verkerk dit weekeinde weer op de mat bij de EK in Praag. Lees hier twee monologen over het door corona lang gemiste fysieke contact. ‘Dikke bezwete tiet, gadver’
Het aantal nieuwe besmettingsgevallen in Duitsland is nog steeds te hoog maar desondanks zijn er volgens het Robert Koch Institut (RKI) aanwijzingen dat de sinds 2 november van kracht zijnde 'lockdown light' werkt.
De Duitse tegenhanger van het RIVM leidt dat af uit de zogenoemde zeven dagen trend (het aantal nieuwe besmettingen op 100.000 inwoners in een week). Die staat op 139 en is de afgelopen tien dagen niet gestegen. ,,Er is sprake van een stabilisatie op een hoog niveau'', zo verklaarde RKI-baas Lothar Wieler vanmorgen tijdens een persconferentie.
Het reproductiegetal (R-getal) bedraagt 0,95. Dat betekent dat één coronapatiënt minder dan een andere persoon besmet. Omdat dit getal een schatting is waarbij onzekerheden een rol kunnen spelen, gaat het RKI uit van een R-getal tussen de 0,87 en 1,02. De kritische bovengrens ligt op 1. Zolang het R-getal daaronder blijft, dooft het virus langzaam uit.
Het RKI meldde eerder vandaag 22.609 geregistreerde nieuwe besmettingsgevallen. Dat waren er er ongeveer 5000 meer dan een dag eerder (17.561) maar 'slechts' 750 meer dan dezelfde dag vorige week. Dinsdag waren het er 14.419 en maandag 10.824 nieuwe besmettingen maar de cijfers zijn de eerste dagen van de week altijd lager omdat er in het weekend minder wordt getest. In totaal is het coronavirus nu bij 855.916 personen in Duitsland geconstateerd.
In het afgelopen etmaal overleden bij onze oosterburen nog eens 251 personen aan de gevolgen van Covid-19. Dinsdag waren het er 305 en maandag 267. Het totale dodenaantal staat op 13.370.
Onderzoekers hebben een nieuw medicijn gevonden voor zeer zieke coronapatiënten op de intensive care. Het bestaande middel tocilizumab, dat onder meer wordt gebruikt bij reumatoïde artritis, blijkt de ligduur en beademingstermijn te verkorten. Ook heeft het invloed op het aantal sterfgevallen. Dat heeft onderzoek in 260 ziekenhuizen over de hele wereld aangetoond.
Het UMC Utrecht coördineert het Europese deel van de studie. De onderzoekers zijn razend enthousiast. Arts-microbioloog Marc Bonten spreekt van "echt goed nieuws" voor patiënten. ,,Juist voor de groep ernstig zieke mensen op de intensive care hebben we nog niet vaak meegemaakt dat een nieuwe behandeling bewezen effectief is. Daarom is dit ook echt een doorbraak", zegt hij. Bovendien kunnen patiënten het medicijn nu meteen al krijgen.
Het middel bestaat uit een eiwit dat het immuunsysteem tempert. ,,Wij denken dat patiënten met Covid-19 die op de intensive care komen niet zozeer nog ziek zijn van het virus zelf, maar van de overreactie van het immuunsysteem op het virus", verduidelijkt intensivist Lennie Derde van het UMC Utrecht.
Het is de tweede bewezen effectieve therapie. Eerder werd duidelijk dat ook de ontstekingsremmer hydrocortison werkt tegen Covid-19. Bovendien toont dit onderzoek aan dat lopinavir en ritanovir niet blijken te helpen.
Bunschoten is tijdens de tweede coronagolf uitgegroeid tot een van de grootste brandhaarden van Nederland. Alleen Urk doet het momenteel slechter. Hoe komt het dat het virus zó heftig door het dorp raast? ,,Saamhorigheid was onze kracht, maar nu is het onze valkuil.’’ Lees hier het hele verhaal.
© Nico Brons — Bunschoten-Spakenburg. In Rusland melden de autoriteiten 23.610 nieuwe besmettingen en 463 nieuwe sterfgevallen. Het aantal besmettingen in Rusland heeft de grens van 2 miljoen gepasseerd. Het land is daarmee in aantallen vijfde in de wereld na de VS, India, Brazilië en Frankrijk.
Vanwege het groeiende aantal besmettingen zijn in elk geval in de hoofdstad Moskou strenge maatregelen genomen. De autoriteiten hebben hoge verwachtingen van het eigen Sputnik V-vaccin. Het hoofd van het instituut dat het middel ontwikkelde, heeft gezegd dat voor het eind van het jaar waarschijnlijk zo'n 1,5 miljoen Russen gevaccineerd zullen worden.
Drie afhaalrestaurants in Harderwijk moeten de deuren twee weken dichthouden omdat de corona-noodverordening is overtreden. De drie zaken in de binnenstad waren na één uur 's nachts nog geopend voor het afhalen en bezorgen van bestellingen. Sinds 14 oktober is de eindtijd daarvan één uur 's nachts in plaats van twee uur.
Een zaak laat op Facebook weten niet op de hoogte zijn geweest van de veranderde sluitingstijd.
Drankenmaker Lucas Bols, bekend van onder meer Passoã en Galliano, wordt hard geraakt door de coronacrisis. Zowel de wins als de omzet zakten in de eerste helft van het gebroken boekjaar sterk in. Dankzij de wereldwijde versoepeling van de lockdownmaatregelen was de voorbije maanden echter ook sprake van een sterk herstel. Dit kwam ook door verschillende initiatieven om mensen thuis aan de cocktails te krijgen.
Lucas Bols sloot de zes maanden tot en met september af met een omzet van 26,8 miljoen euro. Dat betekende op jaarbasis een daling van circa 42 procent. De winst zakte tot 1,9 miljoen euro tegen 8,5 miljoen euro na de eerste helft van het vorige boekjaar.
Vooral de horecasluitingen zitten de maker van jenevers en likeuren in de weg. Ruim de helft van de opbrengsten komt vanuit de horeca. Om de crisis te doorstaan heeft het bedrijf werk gemaakt van het terugbrengen van de kosten. Zo werd 4,3 miljoen euro bespaard op vaste lasten en op marketinguitgaven. Dat betekende op jaarbasis een daling van 32 procent.
Daartegenover werden bepaalde strategische en commerciële initiatieven versneld uitgevoerd. Zo was er de herlancering van de Bols Likeurenrange, waarbij alle recepten met natuurlijke botanische smaakingrediënten worden gemaakt.
In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk speelde Lucas Bols in op de trend om thuis cocktails te drinken. Daar werd ook qua commercie op ingezet. Ook via de onlineverkoop wint Lucas Bols aan populariteit, bijvoorbeeld door de groeiende populariteit van het thuisbezorgen van cocktails.
Over de tweede helft van het boekjaar blijft Lucas Bols voorzichtig, aangezien er nog veel onzekerheden rond het coronavirus zijn. De verscherping van de maatregelen zullen door de drankenmaker logischerwijs weer gevoeld worden.
Het Duitse staal- en industrieconcern Thyssenkrupp schrapt in totaal 11.000 banen vanwege de coronacrisis. Daarmee snijdt het bedrijf veel dieper in zijn personeelsbestand dan voor het uitbreken van de pandemie het plan was. De extra ingreep volgt op een miljardenverlies in het voorbije gebroken boekjaar van Thyssenkrupp.
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de vraag naar staal en materieel vanuit de auto-industrie flink lager was, aldus Thyssenkrupp. Als de opbrengsten van een recente verkoop van de liftdivisie buiten beschouwing worden gelaten, leed het concern een operationeel verlies van 1,6 miljard euro. Door fikse afschrijvingen op zijn divisies voor staal en auto-onderdelen liep het nettoverlies op tot 5,5 miljard euro.
Thyssenkrupp kampte al voor de wereldwijde virusuitbraak met een zwakke staalmarkt. Daarom kondigde het bedrijf in het voorjaar van 2019 aan 6000 banen te schrappen. Door de recente dieprode cijfers moeten nog eens 5000 arbeidsplaatsen verdwijnen, waarbij gedwongen ontslagen niet zijn uitgesloten. Van het totaal van 11.000 banen zijn al 3.600 arbeidsplaatsen verdwenen. Eind september telde Thyssenkrupp circa 103.000 werknemers.
,,De coronapandemie is een gigantische stresstest voor Thyssenkrupp", zei topvrouw Martina Merz. ,,Ondanks de tegenwind hebben we belangrijke mijlpalen bereikt. Maar de volgende stappen zullen pijnlijker zijn dan de vorige."
Het coronavirus heeft mogelijk ook de eilandstaat Samoa in de Stille Zuidzee bereikt. Een zeeman werd positief getest nadat hij via Nieuw-Zeeland uit Europa was teruggekeerd. Omdat een tweede test negatief uitviel, is niet zeker of de man is besmet. Hij bevindt zich inmiddels in quarantaine in een ziekenhuis.
Samoa met ongeveer 200.000 inwoners was een van de laatste landen die nog niet door het virus zijn getroffen. Andere staten als Kiribati en Tuvalu zijn nog coronavrij. Vorige week werd het virus ontdekt bij een man op een ander eiland in de regio, Vanuatu.
De mogelijke ontdekking van het virus heeft opschudding veroorzaakt op Samoa. De regering komt donderdag bijeen om de situatie te bespreken. Premier Tuilaepa Sailele Malielegaoi riep de bevolking in een toespraak op rustig te blijven.
Anja Schreijer, voorzitter van Landelijk Overleg Infectieziektebestrijding, roept mensen op om zich te laten testen: ,,We hebben overcapaciteit, ik wil mensen oproepen: laat je testen, want onze teststraten staan leeg", vertelde ze gisteravond bij Op1. Ze belichtte ook het probleem van veel mensen die naar commerciële teststraten gaan.
Veel jongeren voelen zich nu slechter dan voor de coronacrisis, blijkt uit onderzoek door I&O Research in opdracht van de NOS. De stelling 'Door deze crisis voel ik mij eenzamer dan voor de crisis' wordt onderschreven door 69 procent van de jongeren, tegen 37 procent gemiddeld.
Op de vraag aan alle ondervraagden: 'Hoe voelt u zicht momenteel?' geeft 81 procent zeer goed tot goed als antwoord. Maar bij doorvragen blijkt dat liefst een kwart zich nu minder goed voelt dan voor de crisis. Onder jongeren is dat bijna de helft.
In een toelichting zeggen jongeren (18 tot 24 jaar) zich te vervelen of zich eenzaam te voelen. Veel jongeren missen de gezelligheid, de feestjes, hun sociale contacten. Maar vaak gaat het ook dieper en spreken ze van machteloosheid, stress en depressies. Ze vinden de lessen of colleges op afstand moeilijk en voelen zich niet gesteund. Iemand zegt: "Ik ben totaal alleen op emotioneel gebied en ik kan mijn opleiding niet goed volhouden zo."
De steun voor de coronamaatregelen is weer gestegen na een dip in oktober. Toen steunde 65 procent het coronabeleid, nu staat bijna driekwart (73 procent) van de Nederlanders achter de coronamaatregelen. Wel vindt 60 procent dat het beleid qua regelgeving en handhaving strenger mag of moet. Dat was begin oktober 66 procent, kort daarna ging Nederland in de 'gedeeltelijke lockdown'.
Twee derde lijkt het veilig genoeg dat bibliotheken weer open mogen. Dat de horeca nog dicht blijft, begrijpt het merendeel van de bevolking. 47 procent lijkt het nog niet veilig om café en restaurant weer open te doen, 35 procent denkt dat het wel kan. De rest is neutraal of weet het niet.
Het onderzoek werd gedaan onder 2290 Nederlanders van 18 jaar en ouder, van vrijdag 13 november tot maandag 16 november. Dat is dus voor de meest recente persconferentie, van 17 november.
De werkloosheid in Nederland is vorige maand licht gedaald. In totaal waren in oktober 406.000 mensen werkloos. Dat staat gelijk staat aan 4,3 procent van de beroepsbevolking, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tegelijkertijd kreeg uitkeringsinstantie UWV het drukker door de gedeeltelijke lockdown.
In september bedroeg de werkloosheid nog 4,4 procent. Tussen maart en augustus nam het aantal werkzoekenden nog hard toe door de eerste klap van de coronapandemie, van 273.000 naar 426.000.
Door de gedeeltelijke lockdown die half oktober werd afgekondigd, steeg het aantal nieuwe WW-aanvragen bij het UWV sterk. Wekelijks ging het om gemiddeld 8500 nieuwe aanvragen, een stijging van 37 procent. Met name uit de horeca, die kampt met gedwongen sluitingen, kwamen veel nieuwe uitkeringsaanvragen. Omdat er evenveel WW-uitkeringen werden beëindigd bleef het totale aantal uitkeringen gelijk op 278.000.
Een speciale app moet ervoor zorgen dat het bron- en contactonderzoek van de GGD een stuk sneller en efficiënter verloopt. West-Brabant is de eerste regio in Nederland waar de app GGD Contact wordt geïntroduceerd. Wie positief op corona is getest gebruikt de app om zoveel mogelijk gegevens in te vullen. De bedoeling is dat de app begin januari over heel Nederland wordt uitgerold.
De app is voor mensen die besmet zijn of als de kans groot is dat ze besmet zijn maar wachten op een testuitslag, vertelt Margreet de Graaf, binnen GGD-GHOR Nederland verantwoordelijk voor digitalisering.
,,In de app kunnen zij veilig de contactgegevens verzamelen van de mensen bij wie ze in de buurt zijn geweest in de periode dat ze waarschijnlijk besmettelijk waren. Als uit de test blijkt dat ze het virus hebben, kunnen ze de gegevens van deze contacten met de GGD delen.”
Volgens De Graaf moet het gebruik van de app ertoe leiden dat bron- en contactonderzoeken veel sneller kunnen plaatsvinden.
Opnieuw is het aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland fors toegenomen. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldde donderdag dat er in de laatste 24 uur 22.609 geregistreerde gevallen bij zijn gekomen. Dat waren er er ongeveer 5000 meer dan woensdag, toen 17.561 nieuwe gevallen werden gemeld, en 750 meer dan vorige week donderdag.
Dinsdag waren het er 14.419 en maandag 10.824 nieuwe besmettingen maar de cijfers zijn de eerste dagen van de week altijd lager omdat er in het weekend minder wordt getest. In totaal is het coronavirus nu bij 855.916 personen in Duitsland geconstateerd.
In het afgelopen etmaal overleden nog eens 251 personen in Duitsland aan de gevolgen van Covid-19. Het totale dodenaantal komt daarmee op 13.370 te staan.
De musea gaan vandaag weer open en er is een run op kaartjes voor de populaire tentoonstellingen als Rolling Stones Unzipped in Groningen die vandaag virtueel wordt geopend door Mick Jagger. Nadat het Groninger Museum de opening door de verscherpte coronamaatregelen moesten uitstellen, moeten ze nu bezoekers teleurstellen. Ze zijn tot en met 28 november uitverkocht.
Naturalis moest de populaire tentoonstelling Van onschatbare waarde na een week al onderbreken. Toch is het publiek de 25 topstukken uit de collectie van het museum niet vergeten, want de komende twee weekenden zijn online geen tickets meer beschikbaar.
Bij Museum MORE zijn voor de komende dagen de kaarten voor de tentoonstelling Bob Ross al weg. ,,Dinsdagavond hebben we hard gewerkt om de kaartverkoop online te zetten. We zagen de tickets wegvliegen voor de komende dagen", vertelt een woordvoerder. Om met eventuele nieuwe coronamaatregelen teleurstellingen te voorkomen, kunnen kaarten tot een maand vooruit gekocht worden.
Naast musea gaan ook pretparken, dierentuinen en bioscopen vandaag weer open.
Op Curaçao is woensdag opnieuw een recordaantal nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Het gaat om 67 gevallen. Niet eerder waren er zoveel registraties van besmettingen op één dag op het eiland.
Precies een week eerder werd met 51 besmettingen het vorige record bereikt. Momenteel zijn 527 mensen op het eiland besmet. Er liggen acht mensen in het ziekenhuis, van wie één op de intensive care. Sinds maart van dit jaar zijn twee mensen overleden die besmet waren met corona.
Als gevolg van de toename van het aantal besmettingen is de avondklok sinds maandag vervroegd. Die geldt de komende drie weken van 21.00 uur 's avonds tot 04.30 uur 's ochtends. Alle winkels en restaurants moeten om 20.00 uur de deuren sluiten, ook moeten mensen verplicht een mondkapje dragen als ze een winkel of begrafenis bezoeken. Thuiswerken wordt sterk gestimuleerd.
Het eiland kent sinds 14 september een avondklok en sinds augustus zijn dans- en muziekactiviteiten verboden. Verder moeten mensen al lange tijd zo veel mogelijk sociale afstand houden. Minister-president Eugene Rhuggenaath stelde afgelopen zondag niettemin dat 'de situatie uit de hand aan het lopen is'. Hij doet een dringend beroep op de bevolking om zich aan de regels te houden.
De politie heeft in samenwerking met onder meer Defensie het aantal controles op straat verhoogd. Ook worden winkels en uitgaansgelegenheden gecontroleerd. Zo greep de politie in de nacht van dinsdag op woensdag in bij een feest in een op het oog dichte bar. Daar hadden meer dan vijftig mannen en vrouwen zich verzameld in een relatief kleine ruimte om de verjaardag van één van hen te vieren.