Dit liveblog is gesloten. Lees hier verder.
Het huidige systeem met 25 veiligheidsregio's werkt niet goed voor grote, landelijke crises zoals de corona-epidemie. Bij grote crises zouden de veiligheidsregio's moeten kunnen opschalen naar één centrale organisatie. De huidige wet moet daarvoor worden aangepast. Dat concludeert een onderzoekscommissie die de Wet Veiligheidsregio's, die tien jaar geleden van kracht werd, onder de loep nam.
Voor regionale incidenten en branden werken de veiligheidsregio's goed, stellen de onderzoekers, maar steeds meer crises zijn groter van aard. Als voorbeeld noemt de commissie de landelijke 112-storing vorig jaar. Er ontstond een 'chaotische situatie' waarin veiligheidsregio's verschillende, 'soms tegenstrijdige communicatieboodschappen deelden'.
De nieuwe wet moet flexibeler worden, zodat er op basis van de aard en omvang van een crisis kan worden besloten hoe erop te reageren. Als het nodig is moet de minister van Justitie en Veiligheid de bevoegdheid hebben om in te grijpen.
Rutte blijft bij het advies om tijdens de kerstvakantie niet naar het buitenland te reizen. ,,Blijf hier."
Rutte kan nog niks zeggen over nieuwe maatregelen. Hij verwacht niet dat de scholen dicht zullen gaan of langer dicht zullen blijven tijdens de kerstvakantie, maar wil daar vooral nog niet op vooruit lopen. ,,We gaan het komende dagen bezien. We gaan precies kijken wat de cijfers echt laten zien en wat de deskundigen zeggen."
Dat geldt ook voor de kerstdagen. ,,We zien wel op basis van de ontwikkelingen, dat de ruimte heel beperkt is. Mensen snappen heel goed dat bij deze hoge besmettingsaantallen weinig kan. Wees dan maar voorzichtig en trek het ook over de kerstdagen heen, dan dat we teveel risico's lopen. Dat betekent niet dat het niet kan, dat weten we nog niet. Dat gaan we de komende dagen bezien."
© ANP — Premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad. De bedreigen aan het adres van leden van het Outbreak Management Team zijn ‘totaal onacceptabel’, zei premier Mark Rutte bij zijn wekelijkse persconferentie. ,,We zijn er allemaal enorm van geschrokken”, zei hij over de ministerraad. ,,Ikzelf ook.”
Rutte benadrukte dat het OMT ‘goed en belangrijk werk doen’. ,,En dat doen ze naar eer en geweten.” Volgens Rutte mogen mensen het oneens zijn met de OMT-adviezen. ,,Discussiëren over de inhoud is prima, maar intimidatie en bedreigingen zijn totaal onacceptabel.”NU.nl meldde vanochtend dat verschillende leden te maken hebben met bedreiging en zelfs thuis worden opgezocht, AD meldde dat in oktober al. Dergelijke praktijken nemen toe nadat OMT-leden op tv zijn geweest. ,,Dat vind ik verschrikkelijk”, zegt Rutte. ,,Ze moeten daar vrij in kunnen zijn. Dit zijn mensen die stuk voor stuk de besten in hun vak zijn en die worden dan geremd door dit soort idioten."
Rutte raadt iedereen aan die met bedreiging te maken heeft aangifte te doen bij de politie.Dit zijn mensen die stuk voor stuk de besten in hun vak zijn en die worden dan geremd door dit soort idioten
Volgens premier Mark Rutte staan we aan de vooravond van een nieuwe fase van de coronapandemie. Dat zei hij vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Die nieuwe fase zal begin januari ingaan, omdat er dan 'als het meezit ingeënt kan gaan worden'.
Naar aanleiding van de commotie die vandaag ontstond om een studentenfeestje van twee jaarclubs van studentenvereniging Vindicat in een partybus zet Boostbussen, onderdeel van Kooistra Reizen uit Franeker, de partybussen de komende tijd stil.
De studenten feestten woensdagavond in een partybus van het bedrijf. Boostbussen biedt aan ‘coronaproof’ op pad te gaan, maar daar was toen geen sprake van: vrijwel niemand in de bus droeg een mondkapje.
Het bedrijf erkent vrijdag in een statement op Facebook dat het mis is gegaan met het naleven van de regels. „Wij hadden als bedrijf de busreis moeten stoppen. Regels hebben weinig zin als daar niet op gehandhaafd wordt en er kan niet altijd van uit worden gegaan dat reizigers die verantwoordelijkheid zelf nemen.”
De afgelopen week raakten 35.229 mensen besmet, ruim 500 minder dan de week ervoor. Er stierven deze laatste week 359 mensen. Sinds het begin van de uitbraak dit voorjaar zijn er 54.3965 mensen besmet geraakt en 9623 aan corona overleden.
De komende tijd zullen er naar verwachting meer besmettingen worden gemeld, wat niet noodzakelijk op een groei van het daadwerkelijk aantal besmette personen hoeft te duiden. Dat komt door het verruimde testbeleid. Volgens de GGD’s zullen er vanaf 1 december waarschijnlijk 20 duizend testen per dag meer worden uitgevoerd.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt vandaag 5935 nieuwe aangetoonde coronabesmettingen. Dat is een stijging ten opzichte van donderdag, toen er 5641 positieve tests bijkwamen.
In de grote steden komen nog steeds de meeste gevallen aan het licht. Van alle gemeenten had Utrecht met 673 nieuwe besmettingen tussen donderdagochtend en vrijdagochtend de meeste meldingen.
In Amsterdam kwamen er vrijdag 264 nieuwe coronabesmettingen bij. Dat zijn er ruim 100 minder dan donderdag, toen er 385 gevallen werden gemeld.
Het aantal meldingen schommelt de laatste weken voortdurend. Veel lijn lijkt er niet meer in te zitten. Het RIVM en de GGD hebben daar geen duidelijke verklaring voor.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 58. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Donderdag waren 61 meldingen van sterfgevallen.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is in een dag met 30 patiënten toegenomen. Dat laat het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) weten. Het totale aantal covidpatiënten met bedraagt nu 1625, van wie er 473 dusdanig slecht aan toe zijn dat ze op de intensive care liggen. Dat zijn 15 intensive care-patiënten meer dan gisteren.
Afgelopen 24 uur zijn er 15 covidpatiënten verplaatst tussen ziekenhuizen, onder wie 3 ic-patiënten, aldus het LCPS.
De nieuwjaarsnacht dreigt een chaos te worden als gemeenten niet snel activiteiten voor jongeren gaan organiseren. Dat stellen veiligheidsexperts en politievakbond ACP, die zich grote zorgen maken om de jaarwisseling.
Als straks duidelijk is wanneer welk coronavaccin zal worden geleverd, zullen huisartsen nog wel enige tijd nodig hebben om het prikken van hun patiënten te regelen. Dat verwacht de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). De hele operatie is wel te doen, maar wordt 'best wel pittig', zegt een woordvoerster.
De animo zal flink zijn en het inenten moet coronaproof. De dokters zullen daarom extra ruimte moeten vinden door partytenten voor de deur te zetten of tijdelijk te verhuizen naar bijvoorbeeld kerken en sportzalen. En omdat de gewone consulten ook moeten doorgaan, zullen huisartsen misschien ook op zaterdag coronavaccins willen toedienen, maar daar moet dan wel weer extra assistentie voor worden geregeld.
Het zijn geen onoverkomelijke problemen, aldus de LHV. Dokters kennen de eerste vaccingroepen inmiddels van de jaarlijkse gewone griepprik.
Normaal komt van de 6 miljoen kandidaten voor de griepprik maar de helft opdagen, maar nu ging het volgens een voorzichtige schatting van de huisartsenvereniging meteen al om 60 tot 65 procent. Niet dat de griepprik beschermt tegen corona, maar veel mensen wilden uitsluiten dat ze griep én corona krijgen.
Ook de tweede coronagolf heeft zijn weerslag op de langdurige zorg en het aantal bezette bedden. Niet alleen zijn er minder indicaties afgegeven voor deze zorg, maar sinds het einde van september - voorafgaand aan de tweede gedeeltelijke lockdown - zijn er ook meer mensen overleden die aanspraak maakten.
Deze trend is vergelijkbaar met de eerste golf. De wachtlijsten voor langdurige zorg gaan weer richting die van begin dit jaar. Tussen 21 september en 1 november zijn 714 meer mensen met een Wlz-indicatie overleden dan er gemiddeld kon worden verwacht op basis van de voorgaande jaren.Het aantal lege bedden in verpleeghuizen nam afgelopen zomer af. Dit najaar zien we dat het aantal lege bedden weer toeneemt. In de eerste week van november zijn nog 1.742 bedden minder bezet dan in de periode voorafgaand aan de coronacrisis. Wel zijn er verschillen tussen de zorgkantoorregio’s qua bezetting.
Met name in de verpleging en verzorging is sinds juni een sterke daling te zien, waardoor het niveau bijna gelijk is aan begin dit jaar. Er staan op 1 oktober nog 43 mensen meer op de wachtlijsten dan op 1 januari van dit jaar. In de GGZ-sector is het aantal wachtenden voor het eerst in 2020 wel toegenomen ten opzichte van januari.
Het Verenigd Koninkrijk begint volgende week dinsdag met het inenten van mensen tegen het coronavirus. De baas van de Britse gezondheidsdienst NHS zegt tegen omroep BBC dat mensen die het vaccin het hardst nodig hebben, zoals ouderen, het eerst aan de beurt zijn. De eerste 800.000 doses van het Pfizer-vaccin zijn gisteren in het land aangekomen en worden de komende dagen verspreid. De vaccinaties beginnen in vijftig grote ziekenhuizen.
Naar schatting zes op de tien bedrijven die afgelopen voorjaar een beroep hebben gedaan op de eerste loonkostenregeling (NOW) van het kabinet, moeten een deel daarvan terugbetalen. Dat komt doordat zij minder omzet zijn misgelopen dan zij vooraf hadden ingeschat, of doordat hun loonkosten lager zijn uitgevallen, meldt minister Wouter Koolmees voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Voor sommige ondernemers zal een terugvordering 'rauw op hun dak vallen, zeker nu de tijden economisch nog steeds zwaar zijn', erkent Koolmees. Hij belooft dan ook coulant te zijn met de terugbetaling. Bedrijven krijgen daar in principe een jaar de tijd voor. Als ook dat te kort dag is, kunnen zij met het UWV overleggen welke termijn wel haalbaar is.
De NOW was bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden. In totaal maakten bijna 140.000 werkgevers er gebruik van. Daarmee kon van ruim 2,6 miljoen werknemers het loon worden doorbetaald. De regeling is inmiddels twee keer met aangescherpte voorwaarden verlengd. Er wordt nu fors minder gebruik van gemaakt dan in het voorjaar.
Katholieke nonnen in Zuid-Korea hebben een speciale coronaexpositie ingericht om door het virus getroffen mensen te helpen. De bruiden van Christus, van de Heilig Hart van Jezus-congregatie in Seoel, hebben 300 mandala's gemaakt die de komende dagen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad en in de plaats Daegu worden getoond.
De kunstwerken zijn gemaakt door tien nonnen en verbeelden het innerlijke zelf, dromen van genezing, groei, integratie en vrede. Ook moeten ze de toeschouwers helpen wonden van woede, verdriet, wrok en wanhoop te helen. De opbrengsten van de expositie gaan naar slachtoffers en nabestaanden van het coronavirus.
Mandala zijn geometrische ontwerpen die een grote symboliek hebben in voornamelijk Aziatische landen, zoals Japan, China en Korea. Ze verbeelden de verschillende aspecten van het universum waarin wij leven en worden gebruikt voor meditatie en gebed in het Hindoeïsme en Boeddhisme.Tandenpoetsen doet pijn. Zich ‘s nachts omdraaien kan ze beter laten. Al anderhalf jaar loopt Nel de Recht-Veenstra (72) uit Maassluis met een zere schouder. Haar geplande operatie werd in oktober afgeblazen. Nu is het wachten op een plekje. ,,Ik slik elke dag zes paracetamol en twee naproxen'', zegt Nel.
Het onlangs geopende Western Australia Museum in Perth, dat een online expositie inrichtte over het afgelopen jaar en de rol die het coronavirus daarin speelde, heeft de boel in allerijl weer offline gehaald. De Covid-19-expo stelde dat het coronavirus uit China stamt, maar dat kwam het museum op de ongezouten kritiek van de Chinese gemeenschap in West-Australië te staan.
De Chinese consul, generaal Dong Zhi Hua, wreef het museum aan dat de exacte oorsprong van het wereldwijde virus nog steeds niet formeel is vastgesteld. Ook Yoga Shang, de directeur van het Chinese mediabedrijf MostWA, is woedend. ,,De Wereldgezondheidsorganisatie, regeringen en relevante afdelingen van verschillende landen moeten de oorsprong van het coronavirus nog bevestigen', zei ze.
,,Als officiële instelling die kennis en informatie verstrekt, zou het museum het publiek de nauwkeurigste informatie moeten verstrekken in plaats van hen te misleiden.'' De geschrokken museumdirecteur Alec Coles zegt de teksten bij de expo direct te zullen aanpassen, maar benadrukt dat het museum liever accurate informatie wil bieden dan politiek correct te zijn.Mechteld Geesing springt in de bres voor Café Rocks in Enschede. Het 40-jarige pin-upmodel heeft zich in weinig verhullende lingerie laten fotograferen op de bar van haar favoriete kroeg. De gemaakte afdruk wordt de komende weken geveild en de opbrengsten gaan volledig naar het café.
© Edwin Brosens — Pin-upmodel Mechteld Geesing springt in de bres en op de bar van Café Rocks. Naast gezondheidsminister De Jongen hebben ook andere politici, onder wie Kajsa Ollongren, Ank Bijleveld en Sigrid Kaag, er geen probleem mee zich in het bijzijn van de media te laten vaccineren.
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol hoopt wel dat ze 'niet gaat piepen omdat het pijn doet', zegt ze lachend. Ze wil naar eigen zeggen 'nooit kijken, ik ben een beetje een schijterd moet ik zeggen'.Minister Cora van Nieuwenhuizen vindt media-aandacht niet nodig. ,,Ik ben er niet zo van om er een heel theater van te maken", zegt zij. Collega Sander Dekker is daar wel 'maar al te graag' toe bereid, maar vraagt zich eveneens af of het nodig zal zijn.
Het coronavirus heeft wereldwijd nu meer dan 65 miljoen mensen geïnfecteerd, meldt de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit. In totaal zijn nu 65.277.100 besmettingen en 1.507.323 sterfgevallen vastgesteld. Half september passeerde het aantal besmettingen de 30 miljoen. Met ruim 19 miljoen besmettingen is Europa het gebied met de meeste infecties, gevolgd door de Verenigde Staten met meer dan 14 miljoen.
Minister Grapperhaus vindt het 'schandalig' dat leden van het Outbreak Management Team (OMT) worden bedreigd. Hij benadrukt dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dit soort zaken goed in beeld heeft.
Het is 'buitengewoon slecht' dat wetenschappers nu ook beveiligd moeten worden, , aldus Grapperhaus. ,,Ze leggen op tv op een goed, begrijpelijk niveau uit wat er speelt. Het is schandalig dat dit gebeurt. We zetten in op veiligheid, laat dat heel duidelijk zijn."Minister De Jonge wil zich beste voor het oog van de camera te laten inenten met een coronavaccin. ,,Als ik aan de beurt ben heb ik er geen enkele moeite mee om dat in alle transparantie te doen", aldus de Jonge. "Het is mooi dat de wetenschap ons dit levert. Vaccinatie is onze beste troef."
Het goede voorbeeld geven zal hij niet meteen doen, benadrukt de bewindsman. De Jonge zegt dat de kwetsbare groepen als eerste aan de beurt zijn. ,,In Nederland hebben we ervoor gekozen de kwetsbare groepen eerst te doen, dan is het logisch de eerste vaccins voor hen beschikbaar te hebben."
© ANP — De Jonge heeft er geen moeite mee zich voor het oog van de camera te laten inenten. Zuid-Korea noteert vandaag de hoogste stijging qua coronabesmettingen in negen maanden. 629 mensen werden de afgelopen 24 uur positief getest op het virus. 600 gevallen zijn lokaal besmet geraakt. Bijna 80 procent daarvan deden zich voor in de dichtbevolkte regio rond hoofdstad Seoel. Het totaal aantal besmettingen in het Aziatische land komt met de jongste cijfers op 36.332. 536 Zuid-Koreanen overleden.
In de hoop dat lockdowns in de toekomst vermeden kunnen worden, is Oostenrijk begonnen met het massaal testen op het coronavirus. De vrijwillige deelname aan de snelle coronatest trapte vandaag af in Wenen en de regio's Voralberg en Tirol. Ze gaan vooraf aan een voorgenomen versoepeling van de maatregelen die sinds half november van kracht zijn.
Wie positief uit de sneltest komt, wordt binnen 24 uur op de conventionele manier opnieuw getest. Gevolgd door een quarantaine van de besmette persoon en diens contacten. Wie zich wil laten testen, kan zich daartoe opgeven via een speciale website. De tests worden afgenomen door het Oostenrijkse leger. In het congrescentrum in Wenen zijn daartoe 170 teststraten ingericht.Dokter Anthony Fauci, hoofd van het nationale Amerikaanse instituut voor infectieziekten, heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor de opmerking die hij eerder maakte over de 'haastige goedkeuring' van een vaccin in het Verenigd Koninkrijk. Hij zegt 'groot vertrouwen' te hebben in de Britse medicijnwaakhond en gezondheidsautoriteiten.
Eerder zei Fauci dat het Verenigd Koninkrijk minder voorzichtig waren geweest dan de Amerikaanse FDA. Hij zegt nu dat zijn woorden niet correct zijn overgenomen, maar dat hij bedoelde dat de VS de dingen anders aanpakt en niet per se beter. ,,Ik heb een groot vertrouwen in zowel de wetenschappelijk als de regelgevende gemeenschap in het VK, en iedereen die mij en mijn relatie daarmee letterlijk decennia lang kent, weet dat dat het geval is'', zegt Fauci tegen de BBC.© AFP — Dokter Anthony Fauci heeft het niet zo bedoeld. 570.000 Zweedse bewoners en personeelsleden van verzorgings- en bejaardentehuizen zullen, zodra er een goedgekeurd vaccin is, als eerste worden ingeënt tegen het coronavirus, maakt premier Stefan Lofven bekend. Dat vormt de start van het Zweedse vaccinatieprogramma. Inenting zal gratis zijn.
,,Het vaccin zal alle plekken van ons land bereiken'', aldus Lofven die zegt dat het Scandinavische land klaar moet staan om te beginnen zodra de vaccins arriveren. Een 'lichtpuntje in donkere dagen' noemt hij het. ,,Een jaar geleden hadden we nog nooit gehoord van Covid-19 en nu maken we plannen voor een vaccinatie. Dat is enorm.''Duitsland heeft in sommige zwaar getroffen regio's extra beperkingen nodig, zegt gezondheidsminister Jens Spahn. ,,Waar het aantal besmettingen in Duitsland groter is, is er naar mijn mening behoefte aan aanvullende maatregelen om het aantal contacten verder te verminderen boven wat is afgesproken'', zegt hij vandaag. Volgens Spahn zijn er nog steeds te veel districten waar dat nodig is. In Duitsland is de zogenoemde lockdown-light verlengd tot 10 januari. Tijdens de feestdagen zijn wel de beperkingen voor samenkomsten iets versoepeld naar maximaal tien personen.
© EPA — De Duitse minister voor Volksgezondheid Jens Spahn. Van evenementen voor jongeren tijdens de jaarwisseling gaat het toch niet komen. Al zou het alsnog mogen, ‘dan krijg je het nu niet meer georganiseerd', zegt voorzitter van het Veiligheidsberaad, de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. ,,Met oudjaar kleine evenementen voor jongeren houden is niet echt mogelijk, daar moet je reëel in zijn''. Maar wat kan er dan wel?
In het Verenigd Koninkrijk wordt vandaag begonnen met de verdeling van de eerste coronavaccins van Pfizer en BioNTech. Het inenten zelf vangt volgende week aan. Hoeveel mensen nog dit jaar kunnen worden gevaccineerd, laat zich bezien.
,,Er zijn nu 800.000 doses aangekomen. Laten we hopen dat het er voor het einde van het jaar een paar miljoen zijn", zegt staatssecretaris voor Bedrijfsleven Alok Sharma. Gezondheidsdienst NHS zoekt ervaren mensen om te helpen bij de vaccinaties.
Twee derde van de mensen met kanker geeft aan gevaccineerd te willen worden tegen corona. Van deze groep wil ruim de helft graag voorrang krijgen bij de vaccinatie. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties heeft dat, samen met andere zorgorganisaties, laten onderzoeken en er ruim 2400 (ex-)kankerpatiënten voor gesproken.
Van de mensen die niet meer beter worden, zegt ruim 7 op de 10 graag een vaccinatie te krijgen. Ruim drie kwart van de mannen geeft aan graag gevaccineerd te willen worden ten opzichte van ruim de helft van de vrouwen: van de vrouwen zegt een derde het nog niet te weten. Onder de mensen van 66 jaar of ouder geeft bijna 8 op de 10 respondenten aan graag gevaccineerd te willen, waarvan ruim de helft met voorrang.
Ouderenorganisatie ANBO heeft er begrip voor dat kankerpatiënten eerder het coronavaccin willen hebben dan vitale 60-plussers, zo laat ze weten. ,,Een gezond echtpaar van 62 jaar zal er echt geen moeite mee hebben dat een kankerpatiënt van 48 jaar vóór gaat. Helemaal niet als hij daardoor de laatste fase van zijn leven wél met zijn dierbaren kan doorbrengen. Je moet niet naar leeftijd kijken maar naar kwetsbare gezondheid," aldus Atie Schipaanboord van ANBO.
De Amerikaanse farmaceut Moderna levert voor het einde van het jaar nog 20 miljoen coronavaccins aan de Verenigde Staten. In het eerste kwartaal van volgend jaar komen daar nog 85 miljoen tot 100 miljoen doses bij. De rest van de wereld krijgt begin 2021 zo'n 15 tot 25 miljoen doses. Die worden in Zwitserland geproduceerd.
Meerdere leden van het Outbreak Management Team (OMT) - het orgaan dat het kabinet adviseert over de coronamaatregelen - zijn de afgelopen tijd bedreigd, meldt nieuwssite Nu.nl. De huizen van verschillende OMT-leden zijn bezocht en er zijn brieven met daarin intimiderende teksten bij hen bezorgd.
Diederik Gommers, die zegt zelf niet te zijn bedreigd, spreekt over 'ernstige bedreigingen'. Die zouden via sociale media worden geuit, maar ook bij OMT-leden aan huis. 'Een enkel OMT-lid' zou beveiligd worden. Niet alle leden voelen zich geïntimideerd, maar twijfelen wel over hun optredens in de media.
Dat er al langer sprake was van bedreigingen aan het adres van virologen en bestuurders bleek al uit een rondgang die deze site zelf maakte. Deskundigen worden weggezet als idioten, maar ook sceptici krijgen de volle laag. ,,Deze mensen reageren uit doodsangst'', klonk het toen.
Café De Bakkerij in Zevenbergen wil meedoen met de landelijke actie van horecabazen om op 17 januari weer open te gaan, toestemming of niet. De bierpomp gaat weer aan. ,,Dan maar een boete", verklaart een gefrustreerde eigenaar Peter van de Wiel. ,,Er is toch geen geld meer.”
Payrollbedrijven hebben voor miljoenen coronasteun kunnen incasseren die daar niet voor bedoeld was, schrijft de Volkskrant. Dat is het gevolg van wetgeving die payrolling onaantrekkelijker moest maken. Een deel van de omzetdaling die dat veroorzaakte, hebben de bedrijven kunnen verhalen dankzij de coronasteunmaatregelen.
Payrollbedrijven, die mensen in dienst hebben om ze 'uit te lenen' aan andere bedrijven, hadden rond de jaarwisseling al last van omzetverlies. Dat komt door de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) die voorschrijft dat payrollers hetzelfde betaald krijgen als personeel dat bij het inhurende bedrijf in dienst is. Dat maakt payrolling minder aantrekkelijk.
De stijging van het aantal dagelijkse nieuwe coronagevallen in Duitsland zet door. Vandaag meldt het land 23.449 nieuwe besmettingen. Gisteren waren dat er 22.046, woensdag zo'n 17.000 en dinsdag 13.500. In totaal is het coronavirus in Duitsland nu bij 1.130.238 personen vastgesteld. Het afgelopen etmaal werden er 432 sterfgevallen gemeld. Het totale dodental als gevolg van de epidemie komt daarmee op 18.034.
De Verenigde Staten hebben de afgelopen 24 uur een recordaantal nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Volgens de Johns Hopkins universiteit in Baltimore zijn er binnen een etmaal meer dan 210.000 Amerikanen geïnfecteerd met het longvirus.
Meer dan 2900 mensen zijn in dezelfde periode gestorven aan de gevolgen van een besmetting. Een dag eerder werden er nog 2700 sterfgevallen gemeld. Meer dan 100.000 inwoners liggen in het ziekenhuis.
Gezondheidsfunctionarissen waarschuwden al voor ,,een uitbraak bovenop een uitbraak'' omdat een week geleden miljoenen Amerikanen naar hun familie afreisden om Thanksgiving, een belangrijke feestdag in de VS, te vieren.
In het land laait de epidemie flink op. De afgelopen maand werd al twee keer de lat van 200.000 dagelijkse coronabesmettingen overschreden, maar nog nooit was het aantal zo hoog.
Ziekenhuisopnames nemen met name toe in de vier meest dichtbevolkte staten (Californië, Florida, New York en Texas), merkt het Covid Tracking Project op.
De Verenigde Staten, het land dat wereldwijd het hardst door de pandemie is getroffen, telt in totaal meer dan 14,1 miljoen besmettingen en 276.000 doden.
Aankomend president van de Verenigde Staten Joe Biden heeft Anthony Fauci gevraagd op zijn post te blijven en toe te treden tot zijn Covid-team als de Democraat is geïnstalleerd. Dat heeft Biden donderdag gezegd tegen CNN. De topimmunoloog, die leiding geeft aan het Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten van de VS, is nu een van de topadviseurs van president Donald Trump op het gebied van de bestrijding van het coronavirus in de Verenigde Staten.
,,Ik vroeg hem om in exact dezelfde rol te blijven die hij had onder verschillende presidenten'', aldus Biden in het interview met de nieuwszender. ,,En ik heb hem gevraagd om ook voor mij medisch hoofdadviseur te worden en deel uit te maken van het Covid-team.''
De aankomend president zei ook dat hij het Covid-19-vaccin toegediend wil krijgen als Fauci zegt dat het veilig is en dat hij dat graag in het openbaar wil doen. ,,Het is belangrijk om met het Amerikaanse volk te communiceren dat het veilig is om dit te doen.''
Biden vertelde CNN ook dat hij, eenmaal in functie, een doorlopende opdracht zal uitvaardigen dat Amerikanen mondkapjes moeten dragen in federale gebouwen en tijdens interstatelijk reizen in bijvoorbeeld vliegtuigen en bussen. ,,Ik ga het publiek vragen 100 dagen een masker te dragen'', zei Biden. ,,Niet voor altijd, 100 dagen.''
© REUTERS — Dr. Anthony Fauci tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Onderzoekers van het statistiekbureau CBS zagen het aantal sterfgevallen vorige week weer toenemen, volgend op drie weken van daling. Het is nu al tien weken zo dat er meer mensen overlijden dan gebruikelijk was in dezelfde periode in de jaren hiervoor. Dat komt hoogstwaarschijnlijk door het coronavirus.
Vorige week overleden naar schatting 3450 mensen. Dat zijn er 150 meer dan een week eerder en 400 meer dan gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. Het aantal sterfgevallen ging in andere jaren ook wel omhoog in de winter, maar niet zoveel als nu. De statistici verwachten dat dit komt door de uitbraak van het coronavirus. Maar dat kunnen ze nog niet met zekerheid vaststellen, omdat ze nog niet weten waaraan die mensen zijn overleden.
Tot nu toe zijn tijdens de tweede golf minder mensen overleden dan tijdens de eerste. In de eerste tien weken van de tweede golf overleden 4300 meer mensen dan gewoonlijk. Tijdens de eerste golf lag deze zogenoemde oversterfte dubbel zo hoog.
Volgens het CBS neemt het aantal overlijdens in alle leeftijdsgroepen toe, maar vooral bij ouderen.
Farmaceut Pfizer kan dit jaar veel minder coronavaccins leveren dan het eerder van plan was. Dat aantal wordt gehalveerd van 100 miljoen doses naar 50 miljoen doses. De verlaging is veroorzaakt door problemen bij het verkrijgen van genoeg grondstoffen, meldt zakenkrant The Wall Street Journal.
Het vaccin dat Pfizer samen met de Duitse biotechnoloog BioNTech ontwikkelde kreeg deze week een noodgoedkeuring in het Verenigd Koninkrijk. Ook in de Verenigde Staten en de Europese Unie lopen aanvragen voor toelating van het vaccin.
Pfizer en BioNTech zijn nog altijd van plan volgend jaar ruim een miljard doses van het vaccin te leveren aan verschillende landen.
Het wereldwijde aantal coronadoden is de grens van 1,5 miljoen gepasseerd. Het virus dook eind vorig jaar op in China en verspreidde zich vervolgens over de wereld. Eind juni waren een half miljoen mensen gestorven door Covid-19 en eind september een miljoen.
In de Verenigde Staten zijn de meeste slachtoffers (bijna 275.000) gevallen, gevolgd door Brazilië (ruim 175.000), India (140.000) en Mexico (108.000).
Op de vijfde en zesde plek staan het Verenigd Koninkrijk, met ruim 60.000 sterfgevallen en Italië (meer dan 58.000). In Nederland zijn ruim 9600 mensen aan het virus bezweken.
In de VS zijn ook de meeste besmettingen vastgesteld: bijna 14 miljoen. Daarna volgen India, Brazilië en Rusland.
Bij de helft van de bedrijven waar thuiswerken niet kan, wordt te weinig rekening gehouden met de veranderde omstandigheden door het coronavirus. Dat stelt vakbond FNV na een onderzoek onder 2000 leden die onder meer in de bouw, industrie, detailhandel, zorg, transport en logistiek werkzaam zijn. Bijna een derde van hen is bang om corona op te lopen op de werkvloer.
Met name voldoende afstand houden is vaak niet mogelijk. Ook geven de werknemers aan dat het werk meer energie kost en dat de werkdruk door onder meer ziekteverzuim hoger is. De omgang met collega's, leveranciers en klanten levert ook meer stress op omdat zij zich lang niet altijd aan de coronaregels houden.
Vicevoorzitter Kitty Jong van FNV noemt de cijfers verontrustend. ,,Er is veel aandacht voor thuiswerk, ook van het kabinet. Maar de helft van de mensen kán hun werk helemaal niet thuis uitvoeren. Zij werken vaak in vitale beroepen en er is weinig aandacht voor hun huidige arbeidsomstandigheden.''
Het is geen makkelijk jaar voor de eigenaar van de seksbioscoop Gewoon in Roosendaal. Twee keer sloot Mark van der Berg (56) zijn zaak op eigen initiatief, want het voelde niet goed om open te blijven in een tijd van veel coronabesmettingen. Klanten sprongen voor hem in de bres en schonken duizenden euro's. ,,Dit is onvervangbaar'', aldus de dankbare eigenaar. Lees hier het hele verhaal.
© Pix4Profs/Marina Popova — De bioscoop is net weer opnieuw open, met wat aanpassingen Bij de helft van de bedrijven waar thuiswerken niet kan, wordt te weinig rekening gehouden met de veranderde omstandigheden door het coronavirus. Dat stelt vakbond FNV na een onderzoek onder 2000 leden die onder meer in de bouw, industrie, detailhandel, zorg, transport en logistiek werkzaam zijn. Bijna een derde van hen is bang om corona op te lopen op de werkvloer.
Met name voldoende afstand houden is vaak niet mogelijk. Vier op de vijf ondervraagde bondsleden geeft aan dat dit niet altijd lukt. Ook geven de werknemers aan dat het werk meer energie kost en dat de werkdruk door onder meer ziekteverzuim hoger is. De omgang met collega's, leveranciers en klanten levert ook meer stress op omdat zij zich lang niet altijd aan de coronaregels houden.
Vicevoorzitter Kitty Jong van FNV noemt de cijfers verontrustend. "Er is veel aandacht voor thuiswerk, ook van het kabinet. Maar de helft van de mensen kán hun werk helemaal niet thuis uitvoeren. Zij werken vaak in vitale beroepen en er is weinig aandacht voor hun huidige arbeidsomstandigheden."
FNV wijst erop dat uit cijfers van het RIVM is gebleken dat ongeveer 15 procent van de besmettingen op de werkvloer plaatsvindt.
Niet iedereen heeft last van de coronacrisis. Chocolademaker Tony's Chocolonely zag de omzet wereldwijd verdubbelen. ,,We hebben een klein beetje geprofiteerd van de coronacrisis waarin meer mensen lekkernijen kochten'', verklaart topman Henk Jan Beltman de groei.
De twee winkels in Amsterdam moesten vanwege de crisis wel sluiten. Ook werd de aangekondigde chocoladefabriek in Zaandam uitgesteld omdat er nog geen vastgoeddeal kon worden gesloten.
Burgemeester Koen Schuiling van Groningen laat uitzoeken wie een feestje heeft georganiseerd aan boord van een partybus. Beelden van het feestje, waarop het er niet coronaproof aan toe ging, kwamen vandaag naar buiten via verschillende Groningse media. Te zien zijn studenten die in de bus dicht op elkaar aan het dansen en zingen zijn, zonder mondkapje. Het zou gaan om leden van het Groninger Studentencorps Vindicat.
Volgens de woordvoerder van de burgemeester is er sprake van een 'oerdomme actie' die vermoedelijk niet van de vereniging is uitgegaan. De voorzitter van het bestuur van Vindicat, Wessel Giezen, zegt tegen Hart van Nederland dat het feestje inderdaad niet door de vereniging is georganiseerd. ,,Ik ben er piswoest over. Dit gaat tegen alle normen in. Ik snap niet hoe jij als alle horeca dicht is in zo’n bus kan stappen'', aldus Giezen in het nieuwsprogramma.
Hij wijst erop dat de vijftien tot twintig leden die aan het feestje deelnamen, zowel mannen als vrouwen, voor een jaar zijn geschorst.
© ANP — Studentenvereniging Vindicat in Groningen Als er een coronavaccin is, is dat gratis voor iedereen in Frankrijk. De Franse premier Castex belooft dat. Volgens hem is het nog maar een kwestie van weken voordat de vaccinatie kan beginnen. De regering in Parijs reserveerde 1,5 miljard euro voor de gratis vaccinatie.
Castex zei verder dat de coronasituatie in het land verbetert. Het aantal nieuwe besmettingen zou de komende dagen onder de drempel van 10.000 kunnen dalen. De huidige, strenge maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen, duren nog twee weken. Als iedereen waakzaam blijft, kunnen ze daarna worden versoepeld, zei de regeringsleider.
Koninklijke Horeca Nederland noemt het positief dat de regeringscoalitie naar verluidt honderden miljoenen euro's extra wil uittrekken voor coronasteun aan sectoren die zwaar getroffen zijn zoals de horeca. "De berichtgeving is wel in lijn met onze gesprekken, we hopen dat het klopt", aldus de brancheorganisatie.
Ondernemers hebben volgens KHN snel behoefte aan geld op de bankrekening en duidelijkheid over wanneer ze weer open mogen. Volgens Haagse bronnen zouden bedrijven die 70 procent van hun omzet verliezen, een groot deel (85 procent) van hun vaste lasten vergoed krijgen, stellen de coalitiepartijen voor. De afbouw van de coronasteunpakketten - die was voorzien vanaf januari - gaat echt van tafel. Dat betekent dat bijvoorbeeld de loonkostenvergoeding niet omlaag gaat, en bedrijven die omzetverlies lijden hier sneller voor in aanmerking komen.
Ondanks de positieve geluiden houdt KHN maandag een actiedag om aandacht te vragen voor het lot van de horecaondernemers. Volgens de branchevereniging moet er aanvullende steun en toekomstperspectief komen anders gaat meer dan de helft van de sector op korte termijn failliet. Honderdduizenden mensen zouden dan zonder baan komen te zitten.
Een coronavaccin zal in Frankrijk gratis zijn voor iedereen. De Franse premier Castex beloofde dat, terwijl hij de plannen voor de komende inentingscampagne ontvouwde. De regering in Parijs reserveerde 1,5 miljard euro voor de gratis vaccinatie.
Volgens Castex is het nog maar een kwestie van weken voordat de vaccinatie kan beginnen. De campagne verloopt in drie fases, waarbij rond 1 miljoen Fransen de spits afbijten. Het gaat daarbij om de kwetsbaarste mensen, zoals bewoners van tehuizen.
Castex zei verder dat de coronasituatie in het land verbetert. Het aantal nieuwe besmettingen zou de komende dagen onder de drempel van 10.000 kunnen dalen. De huidige, strenge maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen, duren nog twee weken. Als iedereen waakzaam blijft, kunnen ze daarna worden versoepeld, zei de regeringsleider.
In Italië slaat het coronavirus hard toe. Daar is vandaag een recordaantal coronadoden gemeld op één dag, namelijk 993. Zelfs op de piek van de eerste coronagolf eerder dit jaar werd dat aantal niet bereikt in het zwaar getroffen Zuid-Europese land. Toen werden op 27 maart 919 doden geteld. Ook het aantal nieuwe infecties blijft hoog, met 23.225 meldingen vandaag.
Italië, dat als eerste westerse land door het virus is getroffen, heeft inmiddels ruim 58.000 coronadoden sinds de uitbraak in februari. Dat is het op een na hoogste aantal in Europa, na het Verenigd Koninkrijk.
© EPA — Als de extra steun voor de horeca voldoende is, gaat het plan van horecabedrijven om op 17 januari weer open te gaan van tafel. Dat zegt Johan de Vos, die namens de opstandige bedrijven in vijftig steden en regio's het woord voert, in een reactie op het mogelijke steunplan van de regeringscoalitie. ,,Deze eerste geluiden van het kabinet zijn positief. We willen wel eerst wachten op een definitieve uitwerking van het steunpakket, voordat we onze plannen wijzigen'', aldus De Vos.
Een 60-jarige man heeft een winkelverbod gekregen en is opgepakt nadat hij ruzie maakte met de filiaalmanager van een supermarkt in Enschede over het dragen van een mondkapje. De filiaalmanager heeft volgens de politie aangifte gedaan van bedreiging.
De man droeg geen mondkapje toen hij de supermarkt aan de Haaksbergsestraat vandaag binnenliep. De filiaalleider sprak hem daarop aan, waarna de 60-jarige boos werd en de supermarktmedewerker bedreigde. Hij trok het mondkapje van het gezicht van de medewerker, waarbij diens bril op de grond viel en kapotging. Daardoor kwam het tot een handgemeen tussen de twee. De 60-jarige man gooide ook met blikjes bier.
Uiteindelijk wist het supermarktpersoneel de man de winkel uit te werken. Toen de politie arriveerde lag de man op de grond bij de winkel en begon hij de agenten uit te schelden omdat ze een mondmasker op hadden. Hij werd even onwel, daarom werd een ambulance gebeld. De man zag dat de ambulancemedewerkers ook mondkapjes droegen en viel ook tegen hen uit.
Agenten namen de man mee naar het cellencomplex in Borne. Hij krijgt een boete vanwege het niet dragen van een mondkapje in de supermarkt en een proces-verbaal vanwege het belagen en bedreigen van de filiaalmanager.
Hoe ontwikkelt het coronavirus zich bij jou in de buurt? Gebruik de zoekbalk in de kaart om jouw locatie op te zoeken. De applicatie werkt het beste op desktop, op mobiel kan het laden enige tijd duren. Surf naar ad.nl/coronalocatie voor uitleg over deze interactieve kaart.
GGD'en hebben vorige maand 25 middelbare en 28 basisscholen tijdelijk gesloten om corona. Dat laat het ministerie van Onderwijs weten. Deze locaties bleven gemiddeld vijf dagen dicht.
Het gaat in totaal om 1,5 procent van de middelbare scholen (1653 vestigingen) en 0,4 procent van de basisscholen (ruim 6500 vestigingen).
In Noord- en Oost Gelderland gingen relatief de meeste middelbare scholen dicht. Daar sloot 4,5 procent van het totale aantal scholen in die regio. De meeste basisscholen werden gesloten in Rotterdam Rijnmond (1,5 procent) en Midden- en West Brabant (1,2 procent).
© Hollandse Hoogte / ANP — Lege klaslokalen op een basisschool Tientallen studenten uit Groningen hebben gisteravond in een partybus van Boostbussen uit Franeker gefeest. Het zou om leden van Vindicat gaan, schrijft Dagblad van het Noorden, via stadsblog Sikkom. Van het incident is een video gelekt.
Eigenaar Nico Kooistra bevestigt dat zijn bus vol zat met Groningse studenten. ,,Dit is niet goed gegaan. Niemand had een mondkapje op. Daar zijn we normaal wel heel scherp op.''
Vindicat-baas Wessel Giezen gaat er vanuit dat de feestende jongeren leden van zijn studentenvereniging zijn. ,,Maar ik herken niemand en het is zeker niet vanuit het bestuur georganiseerd. Ik keur dit ten zeerste af en snap niet waarom de busmaatschappij dit zo aanbiedt. Dit kan echt niet. Als wij erachter komen dat het inderdaad om leden van ons gaat, zullen we passende maatregelen treffen.''
Facebook gaat onjuiste beweringen over coronavaccins verwijderen van Facebook en Instagram. Volgens het bedrijf kan nepnieuws over het virus leiden tot lichamelijk letsel en wordt die daarom verwijderd.
Het bedrijf volgt daarmee de koers van onder meer YouTube. Facebook breidt zijn huidige regels tegen onwaarheden en complottheorieën over de pandemie uit in reactie op het nieuws dat vaccins binnenkort over de hele wereld beschikbaar zullen zijn. Onderzoekers concludeerden in november dat met name op Facebook verkeerde informatie over coronavirusvaccins wordt verspreid.
Winkels in het centrum van Rotterdam mogen vrijdag tot 19.00 uur geopend blijven. Mensen die dan al in de winkel zijn, kunnen er tot 20.00 uur blijven.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb komt hiermee gedeeltelijk terug van zijn eerdere besluit om winkels de dag voor Sinterklaas en de vrijdag erop al om 18.00 uur te sluiten. Hij kondigde die maatregel eerder vandaag af om drukte van winkelend publiek in de binnenstad te voorkomen, zoals afgelopen vrijdag tijdens Black Friday. Dat stuitte op bezwaren van de Rotterdamse gemeenteraad, die hem vroeg zijn besluit te heroverwegen.
Volgens de woordvoerder van Aboutaleb heeft hij het aangepaste besluit overlegd met politie en justitie. ,,We willen situaties zoals op Black Friday voor zijn, toen het zo druk was dat winkelend publiek niet voldoende afstand tot elkaar kon houden en jongeren massaal naar het centrum kwamen en met vuurwerk gooiden.''
© ANP — Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam Rotterdamse winkeliers in het centrum van de stad hadden juist ingezet op het oprekken van de openingstijden om de drukte van winkelend publiek te spreiden. Dat laat Urban Department Store (UDS) Rotterdam, een samenwerking van winkeliers, horeca en vastgoedondernemers in de binnenstad, weten in reactie op het besluit van burgemeester Aboutaleb om de komende twee vrijdagen de winkels in het centrum om 18.00 uur vervroegd te sluiten.
,,Iedere beperking doet zeer, onze inzet voor de winkeliers was dat de openingstijden niet beperkt zouden worden", zegt Dominique van Elsacker, directeur van UDS Rotterdam. ,,Kennelijk vraagt de aanpak om de jeugdige bezoeker te managen op dit moment te veel van de handhavende diensten, die vele uitdagingen kennen in deze tijd en dat zullen we respecteren. Voor ons staat verantwoord winkelen voor bezoekers én medewerkers in de winkels op de eerste plaats."
Als alternatief noemt UDS Rotterdam om de winkels elke dag om 19.00 uur te sluiten, zodat consumenten weten waar ze aan toe zijn. Het is bij de winkeliers niet bekend of Aboutaleb ze iets in het vooruitzicht stelt ter compensatie.
Het totaal aantal opgenomen covidpatiënten bedraagt 1595, 11 minder dan de vorige dag. Daarvan liggen er 1137 buiten de intensive care, 6 meer dan gisteren. Op de ic liggen 458 coronapatiënten, 17 minder dan de dag ervoor. Het aantal nieuwe coronaopnames bedraagt 153 in de kliniek en 21 op de ic.
In de afgelopen 24 uur zijn er 17 patiënten verplaatst tussen de regio’s, waarvan 4 ic-patiënten.
Het aantal nieuwe coronagevallen dat aan het licht komt, blijft maar schommelen. In de afgelopen 24 uur zijn 5641 positieve coronatesten geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is meer dan op woensdag, toen ruim 4900 gevallen gemeld. Een dag eerder noteerde het RIVM iets meer dan 4000 bevestigde besmettingen.
Het aantal meldingen schommelt de laatste weken voortdurend. Veel lijn lijkt er niet meer in te zitten. Het RIVM en de GGD hebben daar geen duidelijke verklaring voor.
In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 35.000 nieuwe gevallen geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld zo'n 5000 per dag.
In de grote steden komen nog steeds de meeste gevallen aan het licht. Van alle gemeenten had Amsterdam tussen woensdagochtend en donderdagochtend de meeste positieve testresultaten. In de hoofdstad kwamen 335 besmettingen aan het licht, gevolgd door Rotterdam met 216 gevallen. Den Haag telde 134 positieve tests, Zaanstad 91 en Tilburg 87.
Het aantal sterfgevallen aan corona steeg afgelopen etmaal met 61, onder wie zeven coronapatiënten in Rotterdam. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, tussen een sterfgeval en de registratie kan enige tijd verstrijken. Het RIVM meldde woensdag het overlijden van 66 coronapatiënten.
Pfizer en BioNTech nuanceren de berichten dat hun vaccins heel koud moet worden opgeslagen. Dat is een struikelblok voor huisartsen. Maar, zeggen de farmaceuten, nadat de vaccins uit de diepvries komen, zijn ze nog vijf dagen houdbaar in gewone koelkasten. Een woordvoerster van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) noemt het "goed dat het iets genuanceerder blijkt te liggen", maar helemaal gerustgesteld zijn de huisartsen niet.
De woordvoerster wijst er bijvoorbeeld op dat het vaccin in grote partijen wordt geleverd. "Je moet dan toch zorgen dat je het in korte tijd gebruikt." Mogelijk kan het RIVM ook hier dus een oplossing voor bedenken. Vooralsnog blijft de LHV bij de inschatting dat het Pfizer-vaccin beter geschikt lijkt voor andere toepassingen dan in de huisartsenpraktijk. "We blijven er wel over in gesprek", aldus de woordvoerster.
Pfizer fabriceert de vaccins in een fabriek in Puurs, iets ten zuiden van Antwerpen. Een woordvoerder legt uit dat ze in zogeheten 'thermal shippers' ijskoud worden vervoerd. In de speciale verpakkingen stopt de fabrikant minimaal 195 flesjes van vijf doses en maximaal 975. Vaccins voor Nederland gaan eerst naar het RIVM, dat ze verder verdeelt.
Techbedrijf IBM heeft alarm geslagen over cyberspionage die is gericht tegen organisaties die cruciaal zijn voor de verspreiding van coronavaccins. Het Amerikaanse concern zegt te zijn gestuit op een 'wereldwijde phishingcampagne'.
Hackers zouden proberen om informatie te verzamelen. Ze deden zich via e-mails voor als een topbestuurder van de Chinese onderneming Haier Biomedical. Ook zou via phishingmails zijn geprobeerd om de inloggegevens van mensen te bemachtigen en malware te verspreiden. Organisaties die betrokken zijn bij het proces om vaccins op extreem lage temperaturen te vervoeren zouden het doelwit zijn.
Het is onduidelijk wie achter de cyberspionage zit. Een expert van IBM merkte wel op dat landen in de hele wereld ongetwijfeld graag meer informatie bemachtigen over de beste manier om een vaccin te distribueren. Het vervoeren van vaccins kan een complexe logistieke operatie zijn. Zo moet een middel van Pfizer en BioNTech bijvoorbeeld op een temperatuur van min 70 graden worden bewaard.
De nepmails van Haier zouden naar tien organisaties zijn gestuurd, waaronder de EU-dienst die gaat over belastingen en de douane-unie. De IBM-analist stelde dat de hackers uitzonderlijk veel moeite hebben gedaan om de topmanager van het Chinese bedrijf te kunnen imiteren. Ze zouden uitgebreid onderzoek hebben gedaan naar koeleenheden van die onderneming.
Het centrum van Rotterdam afsluiten is volgens burgemeester Aboutaleb geen goed idee. ,,Categorisch afsluiten met hekken en toegangsregulering kun je in een historische binnenstad misschien doen, maar in Rotterdam is dat niet te doen." Het beboeten van mensen voor het overtreden van de coronaregels noemde hij triviaal, "want bij zo'n massaliteit zou dat volkomen willekeur zijn.'"
De Rotterdamse burgemeester zei donderdag met een video te komen waarin hij mensen aanspoort om eerder op de dag hun inkopen te doen of deze te doen bij winkels buiten het centrum. Hij wijst er daarnaast op dat parkeergarages in het centrum een gereduceerd tarief rekenen in daluren.
© ANP Huisartsen krijgen mogelijk kleinere hoeveelheden coronavaccins geleverd, wat betekent dat ze vaker bevoorraad moeten worden. Dat is een optie waarover het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) overlegt, zegt Jaap van Delden, die de aankomende coronavaccinaties voorbereidt.
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) had woensdag betwijfeld of huisartsenpraktijken wel de geschikte plek zijn voor het kandidaat-vaccin van Pfizer en BioNTech. Dat middel moet bewaard worden bij temperaturen van 70 tot 80 graden onder nul. Bovendien is het verpakt in grote hoeveelheden.
,,Waar de LHV gelijk in heeft, is dat het niet mogelijk is om bij elke praktijk een opslag van 80 graden onder nul te zetten. Dat is niet handig. Tegelijk is het ook zo dat het vaccin bij hogere temperaturen bewaard kan worden, maar dan blijft het veel minder lang goed", aldus Van Delden.
Daarom praat het RIVM volgens hem met onder meer huisartsen, bedrijfsartsen en gezondheidsdiensten om uit te zoeken wat de goede middenweg is.
De coronalockdown in het voorjaar heeft ervoor gezorgd dat inwoners van Amsterdam de stad meer zijn gaan waarderen. Vooral in het centrum is dat het geval, komt naar voren in een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. De helft van de ondervraagden in de binnenstad gaf dit aan, vermoedelijk als gevolg van het wegblijven van toeristen en dagjesmensen en de daarmee gepaard gaande drukte en overlast die ze al jaren een doorn in het oog is.
,,In de eerste maanden van de coronacrisis ontstond het gevoel dat Amsterdam eindelijk weer voor Amsterdammers was", concluderen de onderzoekers. Ook in andere wijken spraken ondervraagden meer waardering uit voor de stad.
© ANP De kans dat de gemiddelde Nederlandse topsporter in aanmerking komt voor vaccinatie tegen het coronavirus vóór de Olympische Spelen zijn begonnen is vooralsnog niet zo groot. ,,Misschien moeten we overwegen die paar duizend A-sporters die we hebben ook een voorkeursbehandeling te geven, net als de ouderen en het zorgpersoneel. Ik denk dat dit maatschappelijk verdedigbaar is", zegt Huub Stammes, voorzitter van de Nederlandse Judobond.
,,Dat is goed uit te leggen", aldus Stammes. ,,Het gaat om een relatief kleine groep. Daarom heeft het geen grote impact op de vaccinatie van risicogroepen. En we willen de komende zomer allemaal graag genieten van topsport. Als sport staan we op dit moment in heel nauw contact met het ministerie over wat wel en niet mogelijk is en ik denk dat we ons tot nu toe heel fatsoenlijk hebben opgesteld en zeker geen uitzonderlijke dingen proberen af te dwingen."
,,Kijk", zegt facilitair directeur Henk van Raan van de Johan Cruijff ArenA als hij naar allerlei sensoren, generatoren en een luchtreinigingssysteem op een deel van de hoofdtribune wijst. ,,Meten is weten. Als deze testen nu uitwijzen dat het kan, dan kunnen hier snel weer fans zitten."
Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven meten vanaf donderdag op de thuisbasis van Ajax hoe aerosolen, en daarmee mogelijk het coronavirus, zich verspreiden op sportlocaties. Ze doen dat binnenkort ook op sportcentra CTO Papendal, CTO Den Haag en Maaspoort Sports and Event. Dat moet kennis opleveren om stadions en sporthallen veilig te krijgen voor fans tijdens pandemieën. "En theaters en evenementen kunnen daar dan ook hun voordeel mee doen", stelt Van Raan.
© ANP Het is nog niet duidelijk of het gaat lukken om al in de week van 4 januari te beginnen met de vaccinaties tegen het coronavirus. ,,Het is ambitieus, alles is erop gericht om dan te starten, maar er is nog zo veel onzeker. Ik kan niet inschatten of het haalbaar is, maar ik kan ook niet inschatten of het niet haalbaar is", zegt Jaap van Delden, programmadirecteur voor de coronavaccinaties bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei dinsdag dat de voorbereidingen erop gericht zijn om in de week van 4 januari de eerste mensen in te enten. Dat hangt wel af van het oordeel van de Europese toezichthouder voor medicijnen. Die beslist uiterlijk eind december of het kandidaat-vaccin van Pfizer en BioNTech voldoet, waarna de Europese Commissie binnen enkele dagen moet beslissen of het middel op de markt wordt toegelaten. In de loop van januari komt de toezichthouder met een oordeel over een ander mogelijk coronavaccin, van Moderna.
De speciaal voor herstellende patiënten ingerichte afdelingen in verpleeghuizen beginnen snel vol te stromen. Inmiddels is 70 procent van de plekken bezet.
Ze zijn na hun coronabesmetting genoeg opgeknapt om ontslagen te worden uit het ziekenhuis, maar kunnen nog niet voor zichzelf zorgen. Voor die groep ex-coronapatiënten zijn zogeheten covid-centra ingericht, afdelingen binnen verzorgingshuizen waar deze mensen tijdelijk opgevangen worden. Lees hier het hele verhaal.
De winkels in het centrum van Rotterdam moeten de komende twee vrijdagen een uur eerder dicht. De deuren sluiten dan om 18.00 uur in plaats van 19.00 uur. Die maatregel moet volgens burgemeester Aboutaleb leiden tot minder drukte aan het einde van de dag en een betere spreiding van het winkelend publiek. Het komt Aboutaleb te staan op zware kritiek van een raadsmeerderheid die wil dat hij de maatregel intrekt.
Aboutaleb wil de winkels eerder dicht, omdat tijdens Black Friday aan het einde van de dag volgens hem jeugd massaal naar de stad kwam. Volgens hem dreigden ordeverstoringen en het afsteken van vuurwerk. Het blijkt zelfs de belangrijkste reden te zijn geweest om de winkels afgelopen vrijdag een uur eerder te laten sluiten. Aboutaleb wil vermijden dat dit de komende vrijdagen opnieuw gebeurt. Hij meldde verder dat veel parkeergarages lagere tarieven gaan rekenen tijdens de rustige uren.
Ook België gaat eerst bewoners en personeel van oudereninstellingen inenten tegen het coronavirus. Daarna volgen ziekenhuispersoneel en andere zorgverleners "in de frontlinie". Vervolgens komen alle ouderen, mensen van middelbare leeftijd met andere klachten en mensen met een cruciaal beroep aan de beurt, zegt de projectleider van de Belgische vaccinatiecampagne.
Als de Europese Unie het eerste vaccin goedkeurt en de vaccinatie in België volgens plan op 5 januari kan beginnen, duurt het nog wel een week of twee voor de eerste prik kan worden gezet. Het eerste beschikbare vaccin zal dat van BioNTech en Pfizer zijn, en dat moet zo koud worden bewaard dat opslag en verspreiding wel wat hoofdbrekens bezorgen.
België krijgt in eerste instantie niet genoeg vaccins om alle groepen die het voorrang wil geven in te enten, maar hoopt in de loop van het voorjaar meer binnen te krijgen.
Vervoerders moeten reizigers komend jaar met kortingen en vernieuwde abonnementen terug de trein en bus in lokken. Dat zegt reizigersvereniging Rover in aanloop naar het Tweede Kamerdebat van donderdag over het ov.
De burgemeester van Moskou, Sergej Sobjanin, heeft aangekondigd dat de centra voor vaccinatie tegen het coronavirus zaterdag opengaan. De eerste Moskovieten die zich kunnen aanmelden zijn dokters, leraren en mensen die werken in de zorgsector, aldus de 62-jarige burgervader.
Het Russische medische onderzoeksinstituut Gamaleya heeft een vaccin in ontwikkeling dat Spoetnik V wordt genoemd. Het is erg effectief volgens de onderzoekers en is voor zover nu bekend voor 95 procent doeltreffend. Het is relatief goedkoop; minder dan 20 dollar (16 euro) per patiënt.
Rusland wil aan het begin van volgend jaar mensen massaal gratis gaan vaccineren, op basis van vrijwilligheid. Het land telt meer dan 145 miljoen inwoners en er zijn meer dan 77 miljoen coronatests uitgevoerd. De regering is erg bezorgd over de aanhoudende stijging van het aantal (sterf-)gevallen. Tot dusver zijn 2,3 miljoen mensen positief getest, 41.000 patiënten zijn volgens de officiële statistieken aan het virus bezweken. Meer dan 1,8 miljoen positief geteste mensen zijn genezen of hadden geen ziekteverschijnselen.
© AP De regering van Finland heeft besloten dat zorgverleners voorrang krijgen als een coronavaccin beschikbaar is. Medisch personeel dat coronapatiënten behandelt en medewerkers van verpleeghuizen moeten in januari als eersten aan de beurt komen als mensen worden ingeënt tegen het virus. De Finse regering maakte donderdag bekend dat het heeft besloten tot een nationale vaccinatiestrategie. Na de zorgverleners komen ouderen en andere kwetsbare groepen aan de beurt.
Een Amerikaanse burgemeester is in ernstige verlegenheid gebracht nadat bekend is geworden dat hij vanuit een vakantieresort een video opnam waarin hij inwoners van zijn stad Austin aanspoorde om thuis te blijven. ,,Dit is niet het moment om te ontspannen”, waarschuwde Steve Adler. De burgemeester van Austin (Texas) zat op dat moment niet in isolatie, maar vierde met zijn familie vakantie in de Mexicaanse badplaats Cabo San Lucas. Lees hier het hele verhaal.
Italianen krijgen rond de feestdagen te maken met meer reisbeperkingen. De regering van premier Giuseppe Conte heeft onder meer besloten het reisverkeer tussen regio's van 21 december tot 6 januari stil te leggen. Er kunnen nog wel uitzonderingen worden gemaakt, bijvoorbeeld voor mensen die voor werk of een medische behandeling moeten reizen.
In Italië is momenteel al een gedeeltelijke lockdown van kracht om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het land is opgedeeld in drie risicozones die met kleurcodes van elkaar worden onderscheiden: rood, oranje en geel. In de rode gebieden moeten mensen waar mogelijk thuisblijven, terwijl het reizen tussen de minder zwaar getroffen gele zones nog is toegestaan.
Daar komt rond de feestdagen tijdelijk verandering in. Italianen mogen op 25 en 26 december en op 1 januari hun woonplaats niet verlaten. Het blijft vermoedelijk niet bij die maatregelen. De regering besluit naar verwachting ook nog tot een verplichte quarantaineperiode van 10 dagen voor mensen die uit het buitenland komen. Die maatregel zou onder meer bedoeld zijn om te voorkomen dat mensen gaan skiën in buurlanden.
Huisartsen krijgen veel telefoontjes van patiënten die vragen om een briefje waarop de arts bevestigt dat ze geen mondkapje hoeven te dragen. Huisartsen kunnen daar echter niet aan meewerken, zegt een woordvoerster van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). ,,Er is een richtlijn die zegt dat je aan je eigen patiënten geen medische verklaringen mag meegeven. Dat zou namelijk de relatie tussen patiënt en arts onder druk kunnen zetten."
De vele telefoontjes leiden af van de patiëntenzorg, vindt de LHV. ,,Het geeft een hoop onrust", bevestigt de woordvoerster na berichtgeving door de Gelderlander.
Andere oplossingen hebben de voorkeur. Mensen die vanwege een aandoening vrijgesteld willen worden van de mondkapjesplicht, kunnen gewoon zelf een verklaring invullen en meenemen als ze de deur uitgaan. Die verklaring is te vinden op de website van zorgkenniscentrum Vilans en telt als bewijsmiddel.
Sinds 1 december geldt in alle openbare binnenruimten een mondkapjesplicht voor iedereen vanaf 13 jaar.
Duizenden Nederlanders lopen door de coronapandemie rond met ziektes die niet zijn gediagnostiseerd. De gehoopte inhaalslag na de eerste golf is niet gemaakt.
Noord-Korea heeft strengere maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus genomen rond hoofdstad Pyongyang. Staatsmedia spreken volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap over preventieve maatregelen om het 'kwaadaardige virus' buiten de deur te houden. Officieel is Noord-Korea nog coronavrij.
Reizigers die via een westelijk gebied naar de hoofdstad gaan, moeten hun temperatuur laten controleren. Ook moeten goederen in loodsen worden gedesinfecteerd. Artsen in een district in het zuiden van Pyongyang moeten dagelijks gaan controleren of inwoners ziekteverschijnselen hebben die kunnen wijzen op een coronabesmetting, zoals koorts of ademhalingsklachten.
Hoewel de autoriteiten in de geïsoleerde dictatuur officieel nog geen melding hebben gemaakt van coronabesmettingen, zouden in het land wel honderden mensen in quarantaine zitten. Staatsmedia hadden eerder al bericht dat openbare gebouwen, zoals restaurants, in Pyongyang voorlopig de deuren moeten sluiten. Ook zou de bewegingsvrijheid van inwoners van de hoofdstad worden beperkt.
© via REUTERS Ongeveer drie weken voor het begin van het seizoen in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA kan 9 procent van de spelers niet trainen vanwege een besmetting met het coronavirus. De overkoepelende organisatie liet weten dat uit een eerste testronde bleek dat 48 van de geteste 546 spelers positief zijn bevonden. Ze zitten nu in afzondering.
Het aantal besmettingen is hoger dan afgelopen zomer, toen het seizoen in een afgeschermde omgeving in de buurt van Orlando werd hervat.
Als er straks een vaccin of medicijn voor het coronavirus is, zou dat best eens in Oss van de band kunnen rollen. Het bedrijf BioConnection heeft namelijk een nieuwe productielijn klaarstaan waar in het gunstigste geval 200 miljoen doses per jaar verwerkt kunnen worden.
De organisatoren van enkele grote illegale raves in Amsterdam en omstreken hebben gisteren voor Sinterklaasavond opnieuw een groot feest aangekondigd. Dat deden ze via het afgeschermde Instagramaccount locatie12.events. De politie heeft het account, gevolgd door bijna 16.000 mensen, al langer in het vizier.
,,Zijn jullie klaar om weer te raven?" vragen de organisatoren aan hun volgers. ,,Laten we dansen tot de zon weer opkomt. Samen zijn we niet te stoppen." Het account roept bezoekers op om hun eigen drank mee te nemen. Zij moeten vooraf een plek reserveren. Vlak voor het feest wordt de locatie persoonlijk bekendgemaakt.
© Getty Images/iStockphoto — Opnieuw illegaal feest aangekondigd in Amsterdam. Huisartsen zetten zich schrap voor topdrukte in hun praktijken nu de coronavaccinatie steeds dichterbij komt. De bereidheid om mee te helpen is er, maar er zijn ook nog genoeg vragen. ,,Waar laten we een vaccin dat bij min 80 graden bewaard moet worden?’’ zegt huisarts Mark Pul.
Pul is huisarts in Doornspijk en voorzitter van de huisartsenkring regio Zwolle, Vechtdal en Flevoland. Die vertegenwoordigt samen zo’n 250 huisartsen.
Minister De Jonge hoopt dat de vaccinatiecampagne op 4 januari al kan beginnen als twee vaccins eind deze maand goedgekeurd zijn. In de eerste fase krijgen de huisartsen een grote rol: het vaccineren van ouderen en kwetsbare mensen.
Huisartsen worden overspoeld met telefoontjes van mensen die een vrijstelling voor een mondkapje willen. Maar: die mogen wij helemaal niet geven, zeggen de huisartsen. De onrust onder hen is groot, want het ministerie blijft naar huisartsen verwijzen voor zo’n verklaring.
Onder meer met ‘een briefje van de huisarts’ kan een chronisch zieke aangeven dat hij geen mondkapje kan dragen, zo staat op de website Rijksoverheid.nl. Het is de reden dat vele mensen zich wenden tot de lokale huisarts.
,,We worden overspoeld met telefoontjes’’, zegt huisarts Bibian Wetzels uit Druten. ,,En dat terwijl wij geen verklaringen geven.’’
Ook bij Huisartsencentrum Herveld wordt er steeds vaker naar gevraagd, zegt huisarts Maja Buitendijk: ,,We leggen dan uit dat wij als huisarts geen verklaringen mogen schrijven over onze eigen patiënten.’’
Dat artsen geen verklaring mogen geven, heeft te maken met de vertrouwensrelatie tussen arts en patiënt. Zelfs een verklaring ‘mijn patiënte heeft astma’, is niet toegestaan.
© ANP XTRA De Franse oud-president Valéry Giscard d’Estaing (94) is overleden aan de gevolgen van Covid-19. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt aan persbureau AFP. De centrumrechtse politicus was president van 1974 tot 1981.
Hij stierf woensdagavond op 94-jarige leeftijd “omringd door zijn familie” op zijn landgoed in Authon in de Loir-et-Cher.
De twintigste president van de Franse republiek verbleef vorige maand enkele dagen in het ziekenhuis in Tours, maar mocht op 20 november naar huis. Hij kampte toen met hartproblemen, aldus zijn naasten. In september moest hij met een lichte longontsteking naar een ziekenhuis in Parijs.
Valéry Giscard D'Estaing bracht in 1976 een staatsbezoek aan de VS. Op het Witte Huis had hij een onderhoud met toenmalig Amerikaans president Gerald Ford.
In de Verenigde Staten is woensdag met meer dan 2700 sterfgevallen het hoogste aantal coronadoden in een etmaal tot nu toe geregistreerd. Ook ligt een recordaantal van boven de 100.000 Covid-19-patiënten in het ziekenhuis, meldt het Covid Tracking Project in een bericht op Twitter. Het aantal nieuwe coronabesmettingen in de VS is sinds vorige maand opnieuw tot grote hoogten gestegen. Aankomend president Joe Biden waarschuwde Amerikanen woensdag voor dramatisch stijgende sterftecijfers als niet meer mensen zich aan de beschermingsmaatregelen houden.
,,Ik wil niemand angst aanjagen, maar begrijp de feiten", aldus Biden. "We zullen tussen nu en januari waarschijnlijk nog eens 250.000 mensen verliezen", zei de aankomend president tijdens een online bijeenkomst voor mkb-ondernemers en -werknemers. ,,Begrijpt u mij? Omdat de mensen niet uitkijken." Biden gaf niet aan waarop zijn schatting van 250.000 extra doden op gebaseerd is. Volgens de statistieken van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore, heeft het coronavirus sinds het uitbrak in de VS ongeveer 270.000 mensen het leven gekost. Bijna 14 miljoen personen in de VS zijn besmet geraakt met het dodelijke longvirus.
© AP In Duitsland is het aantal coronabesmettingen dat in de laatste 24 uur is vastgesteld flink gestegen ten opzichte van een dag eerder. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft donderdagochtend 22.046 nieuwe gevallen gemeld.
Daarmee zet de gebruikelijke stijgende trend in de loop van de week door. Woensdag meldde het RKI ongeveer 17.000 nieuwe besmettingen, dinsdag rond de 13.500 en maandag zo'n 11.000. In totaal is het coronavirus in Duitsland bij 1.106.789 personen vastgesteld.
In het afgelopen etmaal overleden nog eens 479 Duitsers aan de gevolgen van Covid-19. Het totale dodental als gevolg van de epidemie komt er daarmee op 17.602 te staan.
© EPA Op Curaçao zijn woensdag 155 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, opnieuw een record. Het oude record werd een dag eerder bereikt met 124 besmettingen. Er zijn op één dag 621 mensen getest en 27 personen zijn genezen verklaard.
Op het eiland zijn nu 1433 actieve besmettingen. Veertien mensen met een coronabesmetting liggen in het ziekenhuis, van wie twee op de intensive care. Sinds maart van dit jaar zijn zeven personen overleden, maakte de overheid woensdag aan het eind van de middag bekend. Op Curaçao is inmiddels bijna 15 procent van de bevolking getest; ruim 23.000 personen op een bevolking van 160.000.
Het eiland kent sinds enkele weken een forse toename van het aantal besmettingen. De regering wil dat het parlement een noodwet aanneemt die de overheid de wettelijke mogelijkheid geeft om de coronamaatregelen op het eiland te handhaven. Als de wet wordt aangenomen, kan de politie onder meer boetes uitdelen aan mensen die zich niet aan de avondklok of andere coronamaatregelen houden. In de huidige situatie is dat niet mogelijk.
De oppositie heeft veel kritiek op de wet omdat die de regering in noodsituaties heel veel macht geeft. Politieke partijen spreken van een dictatuur. Bijna drieduizend mensen hebben inmiddels een petitie tegen de wet getekend. Maar volgens minister-president Eugene Rhuggenaath heeft de overheid 'het gereedschap van de noodwet nodig om de coronacrisis te bestrijden'. Afgelopen dinsdag werd de hele dag over de wet vergaderd, die vergadering gaat donderdagochtend (lokale tijd) verder.
Nederlandse intensive cares gaan op grote schaal gegevens met elkaar delen. Het gaat om informatie uit apparaten zoals beademingsmachines, dialysemachines en diagnoses uit patiëntendossiers, maakten de ic-artsen Diederik Gommers van het Erasmus MC en Paul Elbers van het Amsterdam UMC in het programma Op1 bekend.
Elbers legt uit dat je als ic-arts 'slechts' een paar honderd patiënten per jaar ziet. Door op grote schaal gegevens uit te wisselen, beschikt een arts over informatie over duizenden patiënten. Daardoor kunnen aan het bed betere beslissingen worden genomen. ,,Elk uur neem je een enorm aantal beslissingen", zegt Elbers. ,,Daar zit veel onzekerheid bij."
Mogelijk kunnen in de toekomst algoritmen op basis van de verzamelde gegevens bij die keuzes helpen. Computers zouden dan bijvoorbeeld kunnen voorspellen wanneer bij iemand de bloeddruk naar beneden gaat, legt Gommers uit. Nu moeten verpleegkundigen een patiënt daarvoor constant in de gaten houden.
Het plan is min of meer uit nood geboren door de coronapandemie, waardoor ic's heel snel al veel gegevens met elkaar zijn gaan delen. Volgens Gommers worden big data in andere sectoren al 'veel toegepast', maar is de gezondheidssector daarin doorgaans 'conservatief'. Ook wijst Elbers op de concurrentie die er tussen de ziekenhuizen is. Maar 'corona heeft dat weggenomen'.
Inmiddels hebben 45 van de 75 Nederlandse intensive care-afdelingen zich bij de samenwerking, die in ieder geval vijf jaar duurt, aangesloten. Volgens Gommers steunen de zorgverzekeraars het plan, omdat ze verwachten dat de patiënt er beter van wordt.
Wim ligt in de kantine, Leander in het kantoor van de bedrijfsleider en directeur Remon slaapt in zijn eigen kantoor. Als we in quarantaine moeten, dan doen we dat toch gewoon op het werk, dachten ze bij dit kunstbedrijf in Erp.
Een ruime meerderheid in Nederland steunt volgens een opiniepeiling van Hart van Nederland de horecaondernemers die half januari weer open willen. 64 procent van de ongeveer 4000 respondenten vindt het een goed idee als kroeg- en restauranteigenaren op eigen initiatief weer gaan beginnen.
Bijna een kwart van de mensen (24 procent) is niet te spreken over de actie. Zij vinden dat de horeca zich gewoon aan de maatregelen moet houden.
Vijftig lokale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland kondigden woensdag aan op 17 januari de deuren weer te openen. Ook als dat niet mag. De ondernemers vrezen anders failliet te gaan.
Onder meer in Breda, Maastricht, Eindhoven, Leiden, Leeuwarden, Arnhem, Nijmegen en Alkmaar hebben horecabedrijven zich bij de actie aangesloten.
Wat is er aan de hand in Servië? In hoofdstad Belgrado lijkt alles momenteel heel normaal. En tegelijkertijd is het dat helemaal niet. ,,Als je kijkt naar de gezellige drukte op straat, in cafés en winkels, dan is dat niet anders dan anders”, zegt Nederlander Ralph van der Zijden (43), die al tien jaar in de Servische hoofdstad woont. ,,Tegelijkertijd weet iedereen dat het aantal coronabesmettingen blijft oplopen en dat de ziekenhuizen vol liggen. Dan is het toch vrij abnormaal dat je nog steeds met elkaar naar cafés en restaurants kunt.” Lees hier het complete verhaal (Premium).
De coronatijd maakt ook creatief. Dat bewijzen zeven Zeeuwse restaurants, die later deze maand onder de noemer Drive Thru Zeeland drie vliegen in een klap slaan: zelf iets verdienen, muzikanten wat te doen geven en mensen een uitje bezorgen.
Het idee komt van Bart Melis van restaurant De Werf in Veere, dat net als alle horeca zwaar te lijden heeft onder de crisis. Alles is anderhalve maand dicht, zicht op heropening is er vooralsnog niet. ,,Je zit eigenlijk alleen maar te wachten, de afhaal loopt ook niet meer zo hard, dus dan ga je denken: wat kunnen we nog eens doen? Toen zijn we met wat ondernemers bij elkaar gaan zitten om op de meest simpele, basale manier toch iets van een evenementje te kunnen organiseren.” Lees hier het complete verhaal (Premium).
© Website dewerf.nl — De deelnemende restaurants. In Duitsland worden de coronamaatregelen verlengd tot 10 januari. Onder meer restaurants, musea en theaters blijven gesloten in deze zogenoemde lockdown-light, die inmiddels een maand duurt. Mensen moeten zoveel mogelijk afstand van elkaar houden en mogen maar met een paar anderen samenkomen.
De toestand blijft in principe zoals die nu is, zei bondskanselier Merkel na overleg met de zestien deelstaten. Eerder was al besloten tijdens de feestdagen de beperkingen voor bijeenkomsten iets te versoepelen, waardoor je met tien man bij elkaar mag zijn.
De Britse voetbalclub Everton gaat 2000 tickets voor de Premier League-wedstrijd tegen Chelsea (12 december) verloten onder supporters die beschikken over een negatieve coronatest. Het zal de eerste keer sinds 1 maart zijn dat er fans het Goodison Park in mogen.
De nieuwe richtlijn van de Britse overheid staat toe dat maximaal 2000 supporters bij een voetbalwedstrijd aanwezig mogen zijn in december. Everton last een speciale registratieperiode in voor fans om mee te kunnen doen aan de verloting van de tickets. Een negatieve testuitslag op de dag van de wedstrijd, of de dag ervoor, is vereist.
De Engelse voetbalclubs Luton Town en Wycombe Wanderers, beide uitkomend op het tweede niveau, mogen woensdagavond ook een beperkt aantal toeschouwers toelaten. Arsenal is donderdag de eerste club van het hoogste niveau die toeschouwers mag verwelkomen. Dat gebeurt in een duel met Rapid Wien in de Europa League.
© BSR Agency — James Rodriguez is de sterspeler van Everton. Het publiek kan hem eindelijk weer live zien spelen. Waarom krijgen de ouderen eerder een vaccin dan de jongeren? Wil ik eigenlijk wel een injectie waar mogelijk ‘nanochips’ inzitten? De discussies over het aanstaande vaccin worden volop gevoerd. Hoe zorg je ervoor dat niet iedereen lijnrecht tegenover elkaar komt te staan? „Door te luisteren”, zegt hoogleraar Peter Paul Verbeek.
Wie mogen er niet dood en wie moeten er langer het risico lopen om besmet te raken met het coronavirus? „Het is een akelige manier om een discussie te framen, een ethische beproeving”, vindt Peter Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie aan de Universiteit Twente. Maar het is hard gezegd wel waar het om draait. „Het vaccin is schaars, dus er moeten keuzes worden gemaakt.” Lees hier het interview met Verbeek.
© FRANS NIKKELS — Peter Paul Verbeek. In Spanje mogen hooguit tien personen samen zijn met Kerstmis en oud op nieuw. Dat is de limiet in deze coronatijd.
De Spaanse regering wilde eigenlijk vasthouden aan de huidige regel van maximaal zes personen, die praktisch overal geldt. Volgens gezondheidsdeskundigen is dat een veilig maximum om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar sommige regio's lagen dwars. Catalonië en Madrid bijvoorbeeld pleitten voor een minder strenge limiet van tien personen tijdens de feestdagen.
Dat is nu overeengekomen, aldus de minister van Volksgezondheid.
© REUTERS — Kerstversiering in een lege straat in Barcelona. Door de coronacrisis staan lonen in een groot deel van de wereld onder druk. Daarbij raakt de crisis vrouwelijke werknemers harder dan mannelijke. Ook vergroot de economische schok van de pandemie de ongelijkheid tussen hoog- en laagbetaalde werknemers, waarschuwt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) .
Van alle landen waar de VN-organisatie voor arbeidersbelangen over recente gegevens kon beschikken, was in twee derde sprake van een daling van de lonen of tragere loongroei. Onderzoek in 28 Europese landen wees daarbij uit dat bij vrouwen het gemiddelde salaris met 8,1 procent zou dalen als er geen loonsubsidies zouden zijn. Bij mannen zou dat 5,4 procent zijn.
De ongelijkheid komt vooral doordat vrouwen relatief vaker actief zijn in sectoren die hard getroffen werden door de wereldwijde virusuitbraak, zoals in de horeca. Werknemers met lagere lonen hadden daarnaast vaker te maken met baanverlies of een vermindering van de gewerkte uren dan personeel met hogere posities.
Het gemiddelde loonverlies was het hoogst in Ierland, Portugal en Spanje, met afnames van meer dan 10 procent. Nederland behoort juist tot de landen waar die daling het laagst is. Net zoals in Kroatië, Zweden en Luxemburg gingen de lonen hier met minder dan 3 procent onderuit.
Woonzorgcentrum Maria Dommer in Maarssen is overspoeld door telefoontjes van mensen die willen helpen vanwege de grote corona-uitbraak. Dat zegt Hanneke Koudstaal, manager zorg en facilitair van de instelling.
Dinsdag werd bekend dat vijftig bewoners en veertig medewerkers besmet zijn geraakt met het coronavirus. Sindsdien stromen de positieve reacties uit de buurt binnen. ,,Mensen uit de buurt steken ons niet alleen een hart onder de riem, er zijn zelfs mensen die opbellen om zich aan te melden als vrijwilliger. ‘Ik kan nu meteen komen helpen’, zeggen ze dan. Dat is hartverwarmend.’’ Daarnaast schieten ruim twintig vrijwilligers van het Rode Kruis en Ready2Help te hulp.
De GGD'en in het land gaan er vooralsnog van uit dat ze aan het begin van de zomer zullen beginnen aan de vaccinatie van miljoenen Nederlanders. Het ziet ernaar uit dat zij alleen de mensen die niet tot risicogroepen behoren gaan inenten tegen het coronavirus. Lees hier het hele verhaal.
Waarom mag het restaurant van de Tweede Kamer wél open blijven en zijn andere horecazaken dicht? Dat vragen veel mensen zich af nadat GroenLinks-politica Lisa Westerveld een foto deelde vanuit het restaurant van de Kamer.
Op de foto is te zien dat de politica aan het eten is met SP-Kamerlid Peter Kwint. ‘Vegaburgers en patat in het restaurant van de Tweede Kamer’, schrijft ze onder de afbeelding die zij dinsdag deelde op Instagram.
Dat het restaurant in de Tweede Kamer geopend is, is niet in strijd met de regels van de overheid. Ook sinds de aanscherping in oktober hoeft het restaurant niet dicht. ‘Bedrijfsrestaurants en kantines mogen door het hele land gewoon openblijven met inachtneming van de regels’, legt Westerveld uit.
Volgens de overheidsregels mogen in bedrijfskantines- en restaurants maximaal dertig gasten verblijven. Wel moeten zij minstens 1,5 meter afstand van elkaar houden en mogen er niet meer dan vier personen aan één tafel zitten.
Bij horecaondernemer Hans Huisman, eigenaar van het Nijmeegse café Piet Huisman, leidt het tafereel in elk geval tot onbegrip. ‘Leuk om zo'n foto te delen met de rest van Nederland. Politici dus wél en 70.000 mensen in de beroepshoreca niet. Prioriteiten van Den Haag', schrijft hij op Twitter, waar hij de foto heeft gedeeld.
Zijn bericht zorgt voor discussie op sociale media. Sommigen begrijpen er niets van dat dit restaurant wél geopend mag blijven, ondanks de strenge coronaregels. Zij noemen het op Twitter ‘meten met twee maten’.
‘Dit is echt niet meer te begrijpen’, ‘een dikke middelvinger naar de mensen die hun horecazaak ten onder zien gaan’ en ‘de horeca kapot, maar dit restaurant mag wél open', reageren sommigen.
Anderen geven juist aan dat de Tweede Kamer zich gewoon aan de regels houdt. ,,Het is een kantine. Ja het wordt restaurant genoemd, maar in de praktijk is het een kantine. Wat is daar erg aan? Heel veel Nederlanders eten dagelijks in een bedrijfskantine", twittert een van hen.
Twee derde van de leraren in het primair- en voortgezet onderwijs wil dat de komende kerstvakantie met een week wordt verlengd. Van zowel docenten in het basis- als het middelbaar onderwijs vindt 67 procent een kerstvakantie van drie weken een goed plan, meldt EenVandaag op basis van onderzoek onder bijna 750 docenten.
De leraren hopen dat een verlenging van de kerstvakantie de verspreiding van het coronavirus afremt, aldus EenVandaag. Gevreesd wordt dat leerlingen juist tijdens de feestdagen besmet raken. Als de scholen een week langer dicht blijven, zijn de leerlingen in de besmettelijke periode thuis in plaats van op school, zo luidt een van de argumenten. Voor oplopende leerachterstanden wordt door veel docenten niet gevreesd. Liever een langere vakantie, dan dat de scholen weer helemaal dicht moeten.
Na Duitsland, Italië en Frankrijk heeft ook Oostenrijk beslist om tijdens de kerstvakantie de skigebieden gesloten te houden voor toeristen. Voor inwoners mogen ze wel open, vanaf 24 december. Toeristen kunnen tijdens de kerstvakantie alleen naar Zwitserland om te skiën, maar de druk op de Zwitserse regering neemt toe. Frankrijk geeft aan het moeilijk te willen maken voor skiërs om de grens met Zwitserland over te steken.
In Oostenrijk presenteerde bondskanselier Sebastian Kurz vanmiddag nieuwe coronamaatregelen. Skigebieden mogen vanaf 24 december openen, maar in principe alleen voor eigen inwoners. Toeristen zijn pas vanaf 7 januari welkom om te skiën.
Oostenrijk legt aan alle toeristen die aankomen in het land uit coronarisicogebieden tussen 7 december en 10 januari een quarantaine van tien dagen op. Doel is het toerisme in te dammen, zo zegt de regering in Wenen. ,,We willen zo vermijden dat het coronavirus opnieuw het land binnenkomt via toeristen”, zei kanselier Sebastian Kurz woensdag.
De coronamaatregelen gelden niet voor niets. Als er half januari nog beperkende bepalingen gelden voor de horeca moeten de regels nageleefd worden. Handhavers zullen daar dan ook op toezien. Dat zegt de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls woensdag in een reactie op de aankondiging van horecabedrijven dat ze op 17 januari de deuren weer gaan openen, ook als dat dan nog niet mag.
,,We begrijpen dat de nood hoog is bij veel horecabedrijven", aldus Bruls, tevens burgemeester van Nijmegen. Horecazaken in zijn stad hebben zich bij de actie aangesloten, net als bedrijven in 49 andere gemeenten en regio's. ,,De coronamaatregelen gelden echter voor ons allemaal, individuele burgers en ondernemers, en dus ook horecaondernemers."
"Het is nog geen januari en we weten dus nog niet welke regels dan gelden", aldus Bruls. Voor het half januari is zijn er nog momenten waarop het kabinet beslissingen neemt over vervolgstappen, te beginnen met volgende week dinsdag. De opstandige horecaondernemers zijn ervan overtuigd dat hun branche niet het probleem is qua coronabesmettingen. Als ze heropenen, doen ze dat binnen de coronaprotocollen die eerder zijn opgesteld voor de horecabranche.
Verschillende Nederlandse artsen in het Verenigd Koninkrijk bereiden zich voor op een grootschalig vaccinatieprogramma tegen Covid-19. Toezichthouders keurden daar woensdag het vaccin van Pfizer en BioNTech goed. ,,In de loop van volgende week gaan we de eerste zorgmedewerkers vaccineren", zegt hoogleraar Marcel Levi, die in Londen de baas van zeven ziekenhuizen is.
Levi legt uit dat het vaccin wat ingewikkeld hanteerbaar is, "omdat het onder hele lage temperaturen wordt opgeslagen". Daarom gaat het vaccin eerst alleen naar ziekenhuizen. Hij verwacht begin komende week de eerste levering. ,,Eerst gaan we het zorgpersoneel vaccineren en daar zijn we al helemaal klaar voor."
Dat het zorgpersoneel voorrang krijgt, is deels uit praktische overweging omdat in eerste instantie alleen vanuit ziekenhuizen gevaccineerd wordt. Ouderen en kwetsbaren zijn als tweede aan de beurt, "maar dat heeft meer voeten in de aarde" volgens Levi. Die doelgroepen kunnen minder gemakkelijk naar een ziekenhuis komen.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is woensdag verder gedaald. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1606 coronapatiënten. Dat zijn er 77 minder dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen liggen nu 1131 coronapatiënten, een daling van 74 vergeleken met de dag ervoor. Op de intensivecareafdelingen liggen 475 mensen met Covid-19, 3 minder dan de voorgaande dag.
Door de aanhoudende drukte zijn het afgelopen etmaal 18 patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio's, waarvan 4 IC-patiënten. In grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag liggen nog altijd veel coronapatiënten in het ziekenhuis.
De gezondheidsautoriteiten in Rusland beginnen volgende week met een massale inentingscampagne tegen Covid-19. President Vladimir Poetin heeft ze woensdag die opdracht gegeven. "Laten we alvast aan de slag gaan", zei Poetin tegen vicepremier Tatiana Golikova. Leraren en artsen krijgen als eerste een inenting.
De eerste Russische burgers hebben overigens het Spoetnik V-vaccin tegen het coronavirus al toegediend gekregen. Eind vorige maand werden de eerste vaccins afgeleverd bij een ziekenhuis net ten zuiden van Moskou. Het middel stuit op enige scepsis in het westen, maar Moskou claimt dat het net zo effectief is als sommige andere vaccins.
In Rusland zijn bijna 2 miljoen doses van Spoetnik V geproduceerd, zei Poetin. Het land telt ongeveer 145 miljoen inwoners.
Rusland meldde dinsdag een recordaantal coronadoden en -besmettingen. In een etmaal kwamen er 569 sterfgevallen bij, wat het totaal bracht op 40.464.
Duitsland heeft bewust gekozen voor een langere procedure om Covid-19-vaccins goed te keuren dan het noodproces dat het Verenigd Koninkrijk volgde. Dat is belangrijk om het vertrouwen in vaccins te vergroten, zei minister van Volksgezondheid Jens Spahn van het land woensdag.
De Britse toezichthouder MHRA gaf woensdag al toestemming voor het gebruik van een middel van Pfizer en BioNTech. Het Verenigd Koninkrijk pochte dat het dankzij de brexit sneller mensen kan laten inenten tegen het coronavirus.
,,We hebben lidstaten, waaronder Duitsland, die een dergelijke noodvergunning hadden kunnen afgeven als we dat hadden gewild. Maar we besloten dit niet te doen en we kozen voor een gemeenschappelijke Europese aanpak om samen verder te gaan", zei Jens Spahn op een persconferentie, toen hem werd gevraagd naar de Britse noodprocedure voor het Pfizer-vaccin.
,,Het is erg belangrijk dat we dit doen om het vertrouwen in deze autorisatie te helpen bevorderen", voegde hij eraan toe. Spahn benadrukte dat het er niet om ging "op de een of andere manier de eerste te zijn".
© EPA — Jens Spahn (r) De opslag van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech bij zeer lage temperaturen is alleen nodig als het middel langdurig bewaard moet worden. Na de levering aan locaties voor inenting kan het vaccin vijf dagen in een gewone koelkast worden bewaard op 2 tot 8 graden Celsius. Dat meldde BioNTech tijdens een persconferentie naar aanleiding van de noodgoedkeuring door de Britse toezichthouder.
Commercieel directeur Sean Marett van BioNTech zegt dat het vaccin, met de naam BNT162b2, op dezelfde manier als veel andere vaccins wordt toegediend. ,,De opslag op min 70 graden is alleen noodzakelijk voor langdurige, maandenlange opslag."
Coronaminister Hugo de Jonge snapt dat zorgpartijen en vakbonden bezorgd zijn over zijn plan om in de eerste week van januari te beginnen met vaccineren. Maar hij blijft erbij dat die planning haalbaar is. Omdat een aantal dingen nog onzeker zijn, zullen uitvoerende instanties verschillende scenario's moeten hebben voor het begin van de vaccinatiecampagne, aldus De Jonge.
,,Ze hebben een aantal praktische zorgen, dat snap ik", aldus De Jonge. ,,Er is al veel voorbereid, maar er moet ook nog veel. Ik heb altijd gezegd dat de uitvoerende partijen wendbaar blijven, omdat we telkens nieuwe informatie krijgen." Hij hoopt over een week weer meer te kunnen zeggen over de vaccinatieplannen.
,,Alles is erop gericht dat we dat klaarspelen", benadrukt De Jonge over het plan om in de week van 4 januari te beginnen met prikken. Dit is wel afhankelijk van een aantal voorwaarden. Zo moeten vaccins eerst worden goedgekeurd door het Europees Medicijn Agentschap (EMA). Uit die beoordeling moet blijken of het vaccin geschikt is voor de ouderen en risicogroepen die de overheid als eerste wil vaccineren. Ook zijn er nog vraagtekens over de timing van de leveringen van de vaccins en hoe die vervolgens worden verdeeld in Nederland.
© ANP — Minister Hugo de Jonge (Medische Zorg) Reizen binnen de EU is niet gevaarlijker dan in eigen land blijven. Om de kerstdrukte in goede banen te leiden, is het wel raadzaam dat lidstaten de lokale coronaregels duidelijk aan toeristen uitdragen en dat de lidstaten hun wintersportbeleid onderling afstemmen, stelt de Europese Commissie. Voor reizigers die vliegen tussen EU-landen in dezelfde epidemiologische situatie is testen of in quarantaine plaatsen bij aankomst niet nodig, aldus het dagelijks EU-bestuur.
De commissie wijst erop dat "reizen op zich een risicofactor is". Maar gezien de algemene verspreiding van het coronavirus in de hele EU is reizen naar een andere lidstaat niet per se een extra risico. Wie per vliegtuig gaat loopt bovendien niet automatisch meer kans op een infectie. Volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC, het Europese RIVM) en het EU-agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) ligt het aantal nieuwe infecties bij reizigers per vliegtuig minder hoog dan onder de bevolking in het algemeen.
© ANP — Schiphol Airport In de grote steden testen komen nog steeds de meeste coronagevallen aan het licht. Van alle gemeenten had Amsterdam met 296 gevallen tussen dinsdag- en woensdagochtend de meeste positieve testresultaten, gevolgd door Rotterdam met 283 gevallen. Den Haag telde 148 nieuwe besmettingen, Tilburg 102 en Utrecht 94.
De Britse regering heeft gejubeld dat het dankzij de brexit sneller mensen kan laten vaccineren tegen het coronavaccin. De Britse toezichthouder MHRA heeft al toestemming gegeven voor het gebruik van een middel van Pfizer en BioNTech, terwijl een oordeel van de Europese medicijnwaakhond EMA nog op zich laat wachten.
,,We maakten eerder dit jaar nog deel uit van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), maar dankzij de brexit hebben we een besluit kunnen nemen op basis van de Britse toezichthouder. Die is van wereldklasse", zei minister van Volksgezondheid Matt Hancock tegen Times radio. ,,We hoeven nu niet het tempo aan te houden van de Europeanen, die iets trager gaan."
Het Verenigd Koninkrijk verliet de Europese Unie eerder dit jaar. Het Europees Geneesmiddelenbureau was voorheen gevestigd in Londen, maar is nu verhuisd naar Amsterdam.
© EPA — Boris Johnson Alle EU-landen zouden er goed aan doen een avondklok in te voeren, vindt de Europese Commissie. Ook moeten ze nadenken over een langere kerstvakantie. Dat moet voorkomen dat de feestdagen een nieuwe coronagolf in gang zetten. Het versoepelen van de coronamaatregelen raadt het dagelijks bestuur van de EU ernstig af.
De najaarsgolf zwakt wat af, constateert de commissie in een reeks aanbevelingen die ervoor moeten zorgen dat de lidstaten één lijn trekken in de strijd tegen de coronapandemie, maar het virus gaat nog steeds veel rond. Daarom "is het moeilijk om het versoepelen van beheersingsmaatregelen te rechtvaardigen". De Europeanen staan voor een paar "zware maanden" en "heel andere feestdagen dan anders", waarschuwt zij.
© ANP Klanten die geen mondkapje dragen worden niet geweigerd in supermarkten. Dat bevestigt brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) na berichtgeving van De Telegraaf. Het Veiligheidsberaad, waarin de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's zitten, riep winkeliers eerder deze week nog op om weigeraars buiten te zetten. Dat is volgens de supers in de praktijk onmogelijk.
,,Het is onze plicht om mensen te wijzen op de mondkapjesplicht, maar we kunnen ze niet weigeren", zegt een woordvoerster van het CBL. ,,We zoeken naar oplossingen met de klant maar mogen omwille van de privacy niet eens vragen waarom iemand geen mondkapje draagt."
Volgens het Veiligheidsberaad moeten winkeliers klanten buiten de deur zetten die geen mondkapje dragen. Doen ze dat niet, dan zijn ze in overtreding. Maandag lieten de burgemeesters nog weten winkels eerst te zullen waarschuwen, maar er kunnen hoge boetes en sluitingen volgen.
,,Het is voor ons op dit moment best onduidelijk", aldus CBL. ,,Handhaven is niet aan ons en dat staat ook op de website van de Rijksoverheid." In extreme gevallen worden boa's ingeschakeld maar tot dusver zijn er geen incidenten geweest.
De mondkapjesplicht geldt sinds dinsdag 1 december. Iedereen die dertien jaar of ouder is, moet een mondkapje dragen in publieke binnenruimten. Mensen die het kapje niet op hebben waar het wel moet, riskeren vanaf nu een boete van 95 euro.
© ANP — Medewerkers va een supermarkt met een mondkapje. In publieke binnenruimten geldt nu een mondkapjesplicht. Hieronder vallen onder meer winkels, de publieke delen van overheidsgebouwen, theaters en horecagelegenheden Het aantal nieuwe coronabesmettingen blijft flink schommelen. De afgelopen 24 uur zijn beduidend meer positieve coronatesten geregistreerd dan een dag eerder. Tussen dinsdag- en woensdagochtend heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 4942 meldingen gekregen. Een dag eerder noteerde het instituut 4063 besmettingen en dat waren er juist weer fors minder dan maandag.
Het aantal van dinsdag is iets bijgesteld, in eerste instantie had het RIVM tien meldingen meer genoteerd.
Op maandag meldde het instituut iets meer dan 4600 gevallen, zondag bijna 5600. Het aantal meldingen schommelt de laatste weken voortdurend. Veel lijn lijkt er niet meer in te zitten. Het RIVM en de GGD hebben daar geen duidelijke verklaring voor.
Het aantal coronagerelateerde sterfgevallen steeg met 66. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, registraties kunnen enige tijd duren. Het RIVM meldde dinsdag het overlijden van 62 coronapatiënten.
De GGD is klaar voor het massaal vaccineren van de bevolking tegen het coronavirus zodra dat nodig is, dat zegt een woordvoerster van de GGD in een interview met de NOS.
Het vinden van voldoende personeel om te gaan prikken noemt de organisatie "waarschijnlijk geen probleem". De GGD zegt bij de voorbereidingen met verschillende scenario's te werken, afhankelijk van de hoeveelheid vaccins die beschikbaar komt. In het huidige scenario gaat de GGD ervan uit dat het vaccineren van niet-risicogroepen in augustus start. Tot die tijd denkt de GGD dat vooral de huisartsen aan het werk moeten om risicogroepen in te enten, aldus de gezondheidsdienst tegen de NOS.
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) liet eerder weten dat in de eerste week van januari de eerste mensen mogelijk worden ingeënt tegen het coronavirus.
De GGD zegt rond 4 januari "binnen een paar dagen" klaar te zijn om te starten met het inenten van groepen als blijkt dat de bijna 1 miljoen vaccins die mogelijk beschikbaar komen, niet geschikt zijn voor de risicogroepen. De GGD zou dan al direct aan zet zijn.
Politici uit alle hoeken van het Britse politieke spectrum hebben opgelucht gereageerd op de goedkeuring van een coronavaccin. Oppositieleider Keir Starmer, de voornaamste politieke tegenstander van premier Boris Johnson, bedankte alle betrokkenen, "van de geniale wetenschappers tot de proefpersonen". De leider van de linkse Labourpartij zei dat het vaccin "veilig, maar ook snel" beschikbaar moet worden gesteld in het hele land.
Ook de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon reageerde opgetogen. ,,Het beste nieuws in lange tijd", schreef ze op Twitter. Sturgeon zegt dat haar regering klaar is om direct te beginnen met de inentingen als het vaccin wordt afgeleverd. De leider van haar SNP-partij in het Britse Lagerhuis, Ian Blackford, sprak over het nieuws "waar we allemaal op zaten te wachten". Hij benadrukte wel dat er nog miljoenen mensen zijn die vanwege de coronacrisis dringend financiële steun van de overheid nodig hebben.
De tegenhanger van Sturgeon in Wales, eerste minister Mark Drakeford, zei eveneens dat zijn regering klaar is om te beginnen met vaccineren. Hij benadrukte wel dat zijn burgers niet moeten verwachten dat alles dan direct weer bij het oude is. ,,De impact zal landelijk nog enkele maanden op zich laten wachten. In de tussentijd moeten we allemaal de regels blijven volgen en elkaar blijven beschermen."
Meer dan 50 afdelingen van de Koninklijke Horeca Nederland openen 17 januari hoe dan ook de deuren. Een groot aantal horecaondernemers vindt dat de maat nu echt vol is.
Directe aanleiding zijn de uitspraken van Hugo de Jonge die hij vorige week in de wandelgangen van de Tweede Kamer deed. Daarin kondigde hij onder andere aan dat 'We ervan uit moeten gaan dat de gedeeltelijke lockdown echt wel langer gaat duren dan tot half januari'.
De landelijke organisatie staat niet achter het voornemen.
© ANP — Minister Hugo de Jonge Mensen die thuis gasten ontvangen zouden een mondkapje moeten dragen als het niet mogelijk is voldoende afstand te houden, adviseert Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Ook als onzeker is of ruimtes voldoende zijn geventileerd wordt mond- en neusbedekking aanbevolen.
Als de EU het licht spoedig op groen zet voor een coronavaccin, zoals alom verwacht wordt, zal België op 5 januari beginnen met vaccineren. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) bevestigd aan VTM Nieuws.
,,Als de vaccins klaar zijn, dan zal ons land klaar zijn en zullen we afspraken hebben over wie er eerst gevaccineerd zal worden'', verzekert De Croo.Volgens de eerste minister ligt er een 'concreet plan' op tafel om vanaf 5 januari te kunnen starten met vaccinaties. Verwacht wordt dat de zorgsector, ouderen en mensen met onderliggende risicofactoren voorrang zullen krijgen.
Vanochtend zaten acht van de negen ministers van Volksgezondheid samen, maar een vaccinatieplan werd toen nog niet afgeklopt. Bedoeling is om dat plan morgen verder te bespreken.
Italië verwacht begin volgend jaar op grote schaal mensen te kunnen inenten. ,,We hebben eindelijk land in zicht. We hebben een duidelijke route naar een veilige haven'', zei minister van Volksgezondheid Roberto Speranza tegen de Senaat. ,,Het lijkt aannemelijk dat we vanaf januari toegang hebben tot de eerste vaccins.''
Speranza zei dat zijn regering een optie heeft genomen op de aankoop van 202 miljoen coronavaccins van verschillende bedrijven. Er wordt nog gewacht tot de Europese toezichthouder groen licht geeft voor het gebruik van die middelen. Italianen hoeven daarna niet te betalen om ingeënt te worden tegen het besmettelijke virus.
Wim ligt in de kantine, Leander in het kantoor van de bedrijfsleider en Remon slaapt in zijn eigen directiekantoor. Als we in quarantaine moeten, dan doen we dat toch gewoon op het werk, dachten ze bij Dutch Deco Finish in het Brabantse Erp. Lees hier hun verhaal.
© Remon van Zoggel — Leander van Lieshout slaapt de komende dagen op een matras op kantoor. Zolang de quarantaine duurt. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) reageert kritisch op de snelle goedkeuring van een eerste coronavaccin door het Verenigd Koninkrijk. Het EMA, dat beoordeelt of vaccins veilig en werkzaam zijn, vindt dat de eigen procedure meer op zijn plaats is dan de noodprocedure die de Britse medicijnautoriteit MHRA heeft gevolgd. Het Europese agentschap zou bijvoorbeeld meer controles uitvoeren.
Het EMA verwacht voor het einde van de maand een besluit over het vaccin van Pfizer en BioNTech. Het bureau is op 1 december begonnen aan de beoordeling van het verzoek om tot de Europese markt te worden toegelaten. Dezelfde dag begon het EMA aan de definitieve beoordeling van het vaccin van concurrent Moderna.
Spanje is met 1,6 miljoen besmettingen en ruim 44.000 doden een van de zwaarst getroffen landen in de coronapandemie. Maar er zijn nog tientallen gemeenten waar niemand met Covid besmet is geraakt:
De internationale politieorganisatie Interpol slaat alarm over de handel in nepvaccins. Criminelen zouden zich, nu overheden voorbereidingen treffen om burgers te gaan inenten, richten op namaakmiddelen tegen het coronavirus.
,,Criminele netwerken zullen het met nepwebsites en nepgeneesmiddelen voorzien hebben op nietsvermoedende mensen", waarschuwt topman Jürgen Stock. Ook zouden criminelen bevoorradingsketens te infiltreren of verstoren.
De organisatie roept burgers op alert te zijn op mogelijke oplichting via dubieuze websites. Ook politiediensten krijgen het advies zich voor te bereiden op de toename van 'criminele activiteiten die samenhangen met het Covid-19-vaccin'.
Polen is de 1 miljoen coronabesmettingen gepasseerd en telt nu 1.013.747 bevestigde coronagevallen, meldt het ministerie van Volksgezondheid. 622.980 personen zijn het virus inmiddels weer te boven gekomen of hadden geen ernstige klachten. Het aantal sterfgevallen in het Oost-Europese land met zo'n 38 miljoen inwoners is opgelopen tot 18.208. In de strijd tegen het coronavirus heeft Polen een gedeeltelijke lockdown ingesteld. De meeste winkels zijn dicht en scholen voorzien in thuisonderwijs.
Er is nog vrijwel niets bekend over de uitvoering van het programma om mensen te vaccineren tegen Covid-19, terwijl begin januari volgens de planning van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) de eerste mensen ingeënt zouden moeten worden. ,,Er is nog niks te melden, we zitten nog middenin de voorbereidingen. Als er inhoudelijk iets meer te melden valt, maken we dat bekend'', zegt een woordvoerder van het RIVM.
Vakcentrale CNV zegt vanmorgen dat de vaccinatieplannen in Nederland onvoldoende zijn. De organisatie wil dat er snel een grootschalig vaccinatieplan komt. ,,Het inenten van miljoenen mensen is een immense, ongekende operatie zoals nooit eerder vertoond in Nederland. Het kabinetsplan sorteert daar echter nauwelijks op voor'', stelt CNV. Lees hier de volledige kritiek van de vakbond.
Patrick Lecerf, burgemeester van de gemeente Hamoir in de Waalse provincie Luik, zegt dat hij de coronaregels met Kerstmis niet zal respecteren. ,,Ik nodig mijn kinderen uit, en mijn kleinkinderen'', zegt hij. ,,We zullen wel voorzichtig zijn en afstand bewaren.'' Toch wil de burgemeester naar eigen zeggen niet oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid.
Waar het volgens Lecerf om draait, is dat mensen de basisregels respecteren en niet massaal naar winkels gaan of buiten samenkomen. ,,Wat stelt een klein kerstfeest met mijn kinderen dan voor?'', vraagt hij zich af. ,,We moeten het debat heropenen.''
De Belgische regering heeft onlangs bekendgemaakt de coronaregels tijdens kerst vrijwel niet te versoepelen. Dat kan er bij de burgemeester niet in. ,,Deze gezondheidscrisis vraagt veel inspanningen van ons allemaal'', zegt Lecerf. ,,Dat vertaalt zich in dalende cijfers, en dat verdient een beloning.''
Omdat Zwitserland er niet over piekert om de wintersport te verbieden, vreest de Franse premier Jean Castex dat zijn landgenoten massaal naar de Zwitserse bergen vertrekken om te skiën.
Daarom wil hij met maatregelen komen, te denken aan extra grenscontroles, coronatests en de verplichting voor Fransen die in het buitenland hebben geskied een week thuis te blijven na terugkeer.
Volgens de premier is de sluiting van de Franse wintersport om verspreiding van het virus terug te dringen. Als skiërs de grens over gaan, ondermijnen ze dat.
Er wordt overigens in Bern wel gediscussieerd of er een plan moet komen om het aantal wintersporters terug te dringen. Sommige wintersportplaatsen hebben lokale beperkingen afgekondigd van aantallen wintersportgasten.
© EPA — De Britse premier Boris Johnson noemt het 'fantastisch' nieuws dat de geneesmiddelenautoriteit van zijn land het Pfizer-BioNTech-vaccin formeel heeft goedgekeurd voor gebruik. Een stap die de economie weer op gang zal brengen, meent hij.
Johnson op Twitter: ,,Het is de bescherming van vaccins die ons uiteindelijk in staat zullen stellen onze levens terug te krijgen en de economie weer op gang te brengen.''
Chris Whitty, de topadviseur van de Britse regering voor medische zaken, zei dat het tot de lente zal duren om de kwetsbare bevolking die de inenting wil krijgen volledig te vaccineren.
De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock noemt de goedkeuring van het Pfizer/BioNTech-vaccin fantastisch nieuws. Hij zegt dat vijftig ziekenhuizen klaar zijn om het middel te ontvangen. Ook worden grote vaccinatiecentra opgezet. ,,Begin volgende week gaan we een programma lanceren om mensen in dit land te vaccineren tegen Covid-19'', aldus de bewindsman tegen Sky News.
Hancock erkent dat de inzet van het vaccin gepaard gaat met logistieke uitdagingen. Het middel moet volgens hem bijvoorbeeld bij min 70 graden opgeslagen worden.
Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land wereldwijd dat goedkeuring heeft gegeven voor vaccinatie met het Pfizer/BioNTech-vaccin. Het vaccin moet vanaf volgende week beschikbaar zijn voor mensen die in een 'hoge prioriteit'-groep zitten.
De Britse overheid stemde in met een aanbeveling van toezichthouder Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) om het vaccin goed te keuren en te gaan gebruiken.
Het vaccin zou 95 procent effectief zijn, bleek uit eerdere testresultaten. Het VK heeft 40 miljoen dosissen besteld, genoeg voor 20 miljoen mensen.
Met de goedkeuring is het vaccin het snelste ooit dat van conceptfase naar uitrol gaat. In totaal duurde het proces 10 maanden, terwijl dat normaal 10 jaar kan deuren.
In woonzorgcentrum Maria Dommer in Maarssen zijn vijftig bewoners en veertig medewerkers besmet geraakt met het coronavirus. Om het personeel tijdens deze grote uitbraak te ondersteunen, schieten ruim twintig vrijwilligers van het Rode Kruis en Ready2Help te hulp.
Sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart wist woonzorgcentrum Maria Dommer de dans te ontspringen, aldus manager zorg en facilitair Hanneke Koudstaal. ,,We hadden wonderlijk genoeg nog geen enkele besmetting gehad en waren heel goed voorbereid. Des te groter was de verrassing toen we twee weken geleden ineens zo'n grote uitbraak hadden.”
© Arie Kievit — Vrijwilligers van het Rode Kruis ondersteunden al eerder woonzorgcentra en ook huisartsen in Den Haag De coronacrisis brengt veel Nederlanders in financiële problemen. Ruim de helft van de facturen wordt te laat betaald sinds de uitbraak van het coronavirus. Daarbij is het aantal dagen dat een vordering openstaat in Nederland het sterkst gestegen vergeleken met andere landen. Dat meldt kredietverzekeraar Atradius op basis van onderzoek onder ruim 2600 Europese bedrijven.
Zo'n 56 procent van de facturen in Nederland is sinds het begin van de pandemie achterstallig terwijl dat voor de crisis 32 procent was. Nederlandse respondenten gaven aan dat ze gemiddeld 25 dagen langer moesten wachten voordat facturen werden betaald. Ondanks die stijging is bijna de helft van de bedrijven bereid klanten langere betalingstermijnen te verlenen dan voor de coronapandemie, gemiddeld tot twintig dagen langer.
Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven verwacht dat de kredietwaardigheid van klanten in 2021 zal verbeteren. Twee van de drie Nederlandse respondenten verwachten dat de Nederlandse economie volgend jaar herstelt.
Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat de afgelopen 24 uur in Duitsland is vastgesteld, is weer iets toegenomen ten opzichte van het aantal dat de voorgaande dag werd gemeld. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldde vanmorgen 17.270 nieuwe gevallen.
Dinsdag waren dat er nog rond de 13.500 en maandag rond de 11.000. In totaal is het coronavirus in Duitsland nu bij 1.084.743 personen vastgesteld. Het aantal doden steeg in het laatste etmaal met nog eens 487 sterfgevallen. Het longvirus is in totaal 17.123 personen in Duitsland fataal geworden.
© Reuters — De Duitse bondskanselier Angela Merkel. In de Verenigde Staten zijn in 24 uur tijd meer dan 2500 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, het hoogste aantal sinds eind april. Dat blijkt uit de recentste cijfers van de Johns Hopkins-universiteit.
De VS meldden ook opnieuw 180.000 nieuwe besmettingen. Bijna 99.000 coronapatiënten zijn momenteel opgenomen in Amerikaanse ziekenhuizen, een record sinds het begin van de epidemie. Vooral in de staten Indiana en South Dakota slaat het virus hard om zich heen.
Experts vrezen bovendien dat de piek na de nationale feestdag Thanksgiving (vorige week donderdag) nog moet komen. Hoewel de Amerikaanse gezondheidszorgorganisatie CDC mensen had opgeroepen om thuis te blijven en afstand te houden van mensen die niet in hetzelfde huis wonen, hielden niet alle Amerikanen zich aan dat advies.
De Verenigde Staten zijn wereldwijd het land dat het zwaarst werd getroffen door de coronapandemie. In totaal zijn er al meer dan 13,7 miljoen besmettingen geteld. Ruim 270.000 mensen overleden er al aan de gevolgen van het longvirus.
Op Curaçao is dinsdag opnieuw een recordaantal coronabesmettingen geregistreerd. Het gaat om 124 nieuwe gevallen. Er zijn nu in totaal 1305 personen op het eiland besmet. Tussen maandagavond en dinsdagmiddag overleden in totaal drie personen, allemaal boven de 70 jaar oud. Het totaalaantal doden op Curaçao ligt nu op zeven. Vijftien mensen met het Covid-19 virus liggen in het ziekenhuis, waarvan twee op de intensive care. Het vorige record werd vorige week donderdag bereikt en bedroeg toen 119 gevallen.
Op het eiland van zo'n 160.000 inwoners zijn inmiddels meer dan 22.500 mensen getest. Het Epidemiologische team dat zich bezighoudt met de coronabesmettingen heeft meer personeel gekregen, omdat het door het toegenomen aantal testen steeds langer duurde voordat mensen hun uitslag kregen.
Sinds 1 september gelden op het eiland strengere maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen. Mensen mogen alleen nog thuis alcohol nuttigen. Tot in ieder geval 21 december geldt een avondklok van 9 uur 's avonds tot half vijf 's ochtends.
Zorgpersoneel en bewoners van woonzorgcentra moeten in de VS als eerste gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Dat staat in een advies van het Amerikaanse Centre for Disease Control and Prevention (CDC).
In totaal zou het gaan om zowat 24 miljoen Amerikanen. Dat komt ongeveer overeen met het aantal vaccins dat al in december beschikbaar zou zijn, op voorwaarde dat het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna een vergunning verleent en de twee bedrijven de beloofde hoeveelheden - ongeveer 40 miljoen - kunnen produceren. Voor beide vaccins zijn twee dosissen nodig, met een tussenperiode van drie à vier weken.
De Nederlandse afdeling van jongerenbeweging Youth For Climate gaat maandag coronaproof demonstreren op het Haagse Malieveld om aandacht te vragen voor het klimaat.
Meer dan 2000 jongeren hebben zich opgegeven voor de klimaatstaking. Die hoeven echter niet allemaal naar Den Haag te komen, want hun namen komen op een bordje dat in de grond wordt gestoken.
Youth For Climate NL noemt het protest een belangrijke gebeurtenis. ,,Het is een oproep aan de overheid dat ook in coronatijd aandacht besteed moet worden aan de klimaatproblematiek", aldus voorzitter Dione Zijp. ,,Wij zullen daar staan voor de toekomst van alle jongeren van Nederland!"
Leslie en Patricia McWaters uit Michigan waren al 47 jaar met elkaar getrouwd. Afgelopen week overleden ze beiden aan de gevolgen van het coronavirus, op bijna hetzelfde moment. Dat melden verschillende Amerikaanse media.
Vorige week dinsdag bliezen ze hun laatste adem uit. Het tijdstip van overlijden werd door de medewerkers van het ziekenhuis op precies hetzelfde moment gezet, omdat het niet was aan te geven wie eerder was heengegaan. Maar de familie schrijft dat Patricia 'de baas was van het stel'. Het kan niet anders dan dat ze zei: ,,Leslie, het is tijd om te gaan.''
,,Het is mooi, en ook tragisch. Een beetje als Romeo en Julia'', zegt hun dochter Joanna tegen WDIV. ,,De een zou ook niet zonder de ander hebben gekund.''
© Familiefoto — Leslie en Patricia McWaters. China probeert aan te tonen dat het coronavirus niet in China maar elders is ontstaan. Tegelijk publiceert de Amerikaanse zender CNN vertrouwelijke Chinese documenten waaruit zou blijken dat de Chinese overheid in februari en maart onjuiste aantallen besmettingen heeft gemeld.
© AFP — Bewoners van Wuhan lopen langs de gesloten voedselmarkt van Wuhan, de Huanan Seafood Wholesale Market, een van de plekken waar het coronavirus kan zijn ontstaan. Ruim 55 opstandige partijgenoten van premier Boris Johnson hebben vanavond tijdens een stemming over nieuwe coronamaatregelen in Engeland het wantrouwen in de regering blootgelegd. Een ‘Schots Ei’ moest de premier redden. De nieuwe regels betekenen dat het land in drie coronazones wordt verdeeld.
© AFP — Boris Johnson in het parlement vandaag. Een student van de TU Twente bedacht om schuimbeton onder het asfalt van de ijsbaan te leggen. Dat houdt de kou beter vast. En nu kon daar, na maar één nacht vorst, al geschaatst worden op de ijsbaan. Op het filmpje van de NOS hoorde je de ijzers op het ijs. Traag pootje-over van een liefhebber. Een klein wonder, gewoon in Winterswijk.
Die ene student geeft me precies genoeg hoop om deze coronaperiode door te komen, schrijft onze columnist Nynke de Jong (Premium).
De populariteit van de soa-thuistest neemt flink toe. Al bij de eerste coronagolf was er sprake van een stijging van het aantal aanvragen voor een soa-test via Soapoli-online.nl in Stolwijk, ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit het jaarverslag van Soapoli-online dat onlangs is gepresenteerd.
© Pim Mul — Klazien Visser en Marlous Lasschuyt (rechts), oprichters van Soapoli-online. Het Europese Geneesmiddelenbureau EMA velt op 29 december en 12 januari een oordeel over de eerste twee coronavaccins, die van Pfizer en Moderna. Wat gebeurt er daarvóór, en hoe snel kunnen Nederlanders daarna een prik krijgen? Dit zijn nu de belangrijkste data. (Premium)
Actiegroepen eisen morgen in een kortgeding dat ‘kinderen niet langer onbeschermd naar school hoeven’. Ze vinden dat ouders hun kinderen ongestraft van school moeten kunnen thuishouden uit angst voor het coronavirus en tieners ook op school afstand horen te houden.
Zorgorganisaties ActiZ en Verenso zijn sceptisch over het plan van het kabinet om op 4 januari te starten met het vaccineren van mensen tegen het coronavirus.
ActiZ, de branchevereniging van organisaties in de (ouderen)zorg, merkt op dat veel zaken nu nog niet duidelijk zijn en maakt zich zorgen. ,,Wij delen de ambitie van de minister van Volksgezondheid om zo snel als mogelijk te beginnen met vaccineren. Maar het nu noemen van de datum van 4 januari 2021 door de minister vindt ActiZ erg enthousiast en mogelijk een beetje prematuur."
Ook Verenso, de vereniging voor specialisten in de ouderenzorg, is sceptisch: ,,De datum van 4 januari lijkt ons vrij ambitieus. Als veldpartijen hebben we intensief overleg met VWS over de vaccinatiestrategie en -organisatie. Ofschoon wij de druk om snel met een vaccin te komen begrijpen, hebben wij aangegeven in dit traject graag zorgvuldig te werk te willen gaan. Zo is het belangrijk afdoende tijd te nemen voor bijvoorbeeld het verspreiden van informatie over werking en mogelijke bijwerkingen van het uiteindelijk goedgekeurde vaccin. Welk vaccin eind december wordt goedgekeurd, is nog niet bekend. Ook vergt het daadwerkelijk kunnen vaccineren van zulke grote groepen mensen een goede organisatie."
De industriële bedrijvigheid steeg fors in november en ondernemers verwachten dat die groei alleen maar doorzet. Zelfs de werkgelegenheid steeg alweer. Voor de industrie lijkt corona al iets uit het verleden.
Hoe ontwikkelt het coronavirus zich bij jou in de buurt? Gebruik de zoekbalk in de kaart om jouw locatie op te zoeken. De applicatie werkt het beste op desktop, op mobiel kan het laden enige tijd duren. Surf naar ad.nl/coronalocatie voor uitleg over deze interactieve kaart.
David Brüggemann (39) heeft het niet makkelijk. De horecaondernemer met een zaak in Utrecht en Wijk bij Duurstede kijkt met lede ogen naar de uitpuilende winkelcentra deze dagen, terwijl zijn zaken vanwege corona op slot zitten. Toch heeft hij een opmerkelijke boodschap: met kerst open? Liever niet (Premium).
© William Hoogteyling — David Brüggemann. Frankrijk streeft ernaar om tussen april en juni volgend jaar te beginnen met een grootschalige vaccinatiecampagne tegen corona. Vanaf eind december of begin januari komen eerst de kwetsbaarste groepen aan de beurt, aldus president Emmanuel Macron. Daarna volgt de inenting voor de rest van de bevolking.
De Franse gezondheidsautoriteiten willen dat er wordt begonnen met ouderen in tehuizen en het personeel daar, zodra de vaccins beschikbaar zijn.
© AFP — De Franse president Emmanuel Macron. Op de eerste dag dat mondkapjes verplicht zijn in openbare ruimtes, doen zich geen problemen voor in winkels. ,,De invoering van de plicht loopt super soepel", zegt winkeliersorganisatie INRetail. Het dragen van een mondkapje in winkels was volgens de organisatie de afgelopen tijd al de norm, omdat een dringend advies gold om in openbare ruimtes een mondmasker te dragen.
In de winkels van Blokker, Intertoys en de Big Bazar worden ook geen problemen verwacht door de plicht, zegt een woordvoerder. ,,We hebben nog geen incidenten vernomen. Wij gaan ervan uit dat de mondkapjesplicht goed zal worden opgevolgd. Het is geleidelijk gegaan, en je zag de afgelopen tijd al dat veruit de meeste mensen het mondkapje automatisch opzetten."
In de supermarkten van DEEN zijn de eerste ervaringen ook positief. De enkele klant die geen mondmasker draagt, wordt aangesproken en krijgt een gratis mondkapje. ,,De ervaring laat zien dat deze klanten dan het mondmasker toch gaan dragen", aldus de supermarkt. Indien nodig worden er aanvullende maatregelen genomen in de winkels. ,,Maar wij vertrouwen erop dat de mondmaskerplicht niet tot vervelende situaties zal leiden in de winkels."
Zeeuws-Vlamingen hebben bij de provincie in totaal 36.000 euro geclaimd als tegemoetkoming voor de extra reiskosten die ze hebben moeten maken toen de grens met België was gesloten, meldt Omroep Zeeland. Veel Zeeuws-Vlamingen moesten voor hun werk of studie omrijden, omdat de kortste route door België niet mogelijk was.
Van 18 maart tot en met 15 juni 2020 was de grens tussen Nederland en België gesloten. Het was één van de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Alleen voor strikt noodzakelijk verkeer werd er een uitzondering gemaakt. Het is niet zeker of alle aanvragen die zijn ingediend ook worden gehonoreerd. Er wordt nu gekeken of de aanvragen aan de voorwaarden voldoen.
Verpleeghuizen in Veenendaal zijn zwaar getroffen door corona. Er zijn zo veel bewoners en personeelsleden besmet met corona, dat zorgverlener Charim een tijdelijke opnamestop heeft ingesteld.
De locaties ‘t Boveneind en het ernaast gelegen Dragonder zijn het zwaarst getroffen, zegt woordvoerder Rufo Petri. In ‘t Boveneind zijn 26 van de 82 bewoners positief getest; in Dragonder 14 van de 30. ,,Daarnaast zijn er in 't Boveneind nog eens drie medewerkers besmet en in Dragonder veertien’’, meldt Petri.
© Tamara Reijers — ’t Boveneind in Veenendaal. Amsterdam telt meer dan 40.000 coronagevallen, als eerste gemeente in Nederland. Afgelopen etmaal zijn in de hoofdstad 248 nieuwe besmettingen aan het licht gekomen, en daardoor staat de teller nu op 40.003 besmet geraakte inwoners.
In Rotterdam is het coronavirus vastgesteld bij 34.330 inwoners. De Maasstad telt wel de meeste sterfgevallen. Sinds het begin van de uitbraak zijn 606 Rotterdammers overleden aan de besmetting, tegen 420 Amsterdammers.
Den Haag heeft sinds februari 22.179 positieve gevallen geregistreerd en in de gemeente Utrecht is het coronavirus aangetroffen bij 13.948 inwoners. Daarna volgen Tilburg (7362), Eindhoven (6609), Almere (6345), Breda (6027)m Zaanstad (5624) en Nijmegen (5156). Van de 355 gemeenten in Nederland zijn er inmiddels 141 waar meer dan duizend inwoners positief zijn getest. In september, aan het begin van de tweede golf, waren dat er zes.
Vorige maand werd bekend dat er rond de twintig zogeheten XL-testlocaties komen, verspreid over het land. Vandaag is op Schiphol een van die nieuwe extra grote testlocatie in gebruik genomen. Op een locatie bij Lang Parkeren P4 kunnen mensen terecht voor zowel sneltests als reguliere tests. De capaciteit is nu 2000 personen per dag. Dit aantal kan de komende maanden opgeschroefd worden naar 15.000.
,,Mondkapje verplicht, ook buiten de winkels? Maar hoe moet ik dan mijn broodje opeten?’’ Het is voor veel bezoekers van Hoog Catharijne in Utrecht vandaag nog even wennen.
© Ruud Voest — Voor bezoekers van Hoog Catharijne is het nog niet helemaal duidelijk. In de eerste week van januari worden mogelijk de eerste mensen ingeënt tegen het coronavirus. Minister Hugo de Jonge voor Volksgezondheid heeft dat vandaag laten weten naar aanleiding van de planning van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) dat het vaccin moet goedkeuren. ,,Het vaccin is nu binnen handbereik en daarmee staan we aan de vooravond van een nieuwe fase in deze crisis'', aldus de minister. Hij houdt vanwege die beoordeling nog wel een slag om de arm.
Het aantal nieuwe Covid-19-opnames bedraagt vandaag 187 in de kliniek en 20 op de ic's. Totaal liggen er nu 1683 coronapatiënten in een ziekenhuis, 38 minder dan gisteren. Daarvan liggen er 1205 op reguliere afdelingen, 35 minder dan gisteren. Op de ic's liggen 478 Covid-19-patiënten, 3 minder dan een dag eerder. In de afgelopen 24 uur zijn er 11 patiënten verplaatst tussen de regio’s, waarvan allen klinisch.