1. 23/12/2020

  Dit liveblog is nu afgeslotenEen nieuwe vind je hier.

 2. 23/12/2020

  Wie nu met Covid-19 wordt opgenomen in een ziekenhuis loopt fors minder kans te overlijden dan tijdens de eerste golf. Onderzoek onder bijna duizend coronapatiënten in acht ziekenhuizen wijst dat uit, meldt Nieuwsuur. 'Hoopgevend nieuws' noemen de onderzoekers die de studie uitvoerden dat.

  De oorzaak van die afname ligt waarschijnlijk in verbeterde behandelmethoden. De sterfte ten opzichte van die in de eerste golf is met 47 procent afgenomen. ,,We denken dat het toedienen van ontstekingsremmer dexamethason mogelijk een gunstig effect teweeggebracht heeft op de overleving'', zegt Hoogleraar Menno Huisman.

  In het onderzoek werden 947 coronapatiënten gevolgd van 1 september tot 30 november, zowel op intensive care- als verpleegafdelingen. De gevolgen van hun Covid-19-infectie werden vergeleken met die van een groep van 579 patiënten uit de eerste golf. Het sterftepercentage was tijdens de tweede golf 15 procent, bijna een halvering.

  ,,Deze daling van de sterfte was voor ons een grote verrassing'', zegt Huisman. ,,We waren in de opzet van het onderzoek gericht op het nagaan van de trombose-complicaties. Terwijl deze onverminderd vaak voorkwamen, kwam bij analyse de halvering van de sterfte naar voren." 

  Hij wil daarom niet te harde conclusies trekken. ,,We moeten oppassen met de interpretatie van deze bevinding, omdat we niet van elke patiënt, die later in het onderzoek werd ingesloten, of werd overgeplaatst de volledige follow-upgegevens hebben verzameld." De sterftepercentages zijn daarom een 'bijvangst'.

 3. 23/12/2020

  De tweede golf aan coronabesmettingen in Zuid-Afrika zal zeer binnenkort groter zijn dan de eerste golf, meldt het ministerie voor Volksgezondheid van het land. Vandaag kwamen er weer 14.046 nieuwe besmettingen bij, waardoor het totaal aantal mensen dat positief is (geweest) en is geregistreerd, uitkomt op 954.258 gevallen.

  26 procent van de mensen die zich laten testen, blijkt momenteel positief. Dat is bijna twee keer zo hoog als in de periode voor december. De in Zuid-Afrika ontdekte nieuwe variant van het virus is zeer waarschijnlijk de oorzaak van de snelle toename. ,,De snelheid van verspreiding ligt nu vele malen hoger dan tijdens de eerste golf.''

 4. 23/12/2020

  Het Russische ministerie voor Volksgezondheid schaalt het onderzoek naar het Sputnik V-vaccin af. Ook worden geen vrijwilligers meer gezocht. Proefpersonen stonden niet meer te springen om deel te nemen aan het onderzoek, sinds Rusland is begonnen met de vaccinaties met het middel. Van de 40.000 gezochte deelnemers zijn er nu 31.000 die het vaccin testen.

  De onderzoekers hebben er zelf echter problemen mee om een deel van de vrijwilligers een placebo te geven. Sterker nog, proefpersonen die erachter kwamen dat ze een dummymedicijn hadden ontvangen, lieten zichzelf alsnog inenten met Sputnik V. Naarmate er meer personen in de placebogroep uitvallen, is er weinig zinnigs meer te zeggen over de gevonden resultaten.

  ,,De onderzoekers zijn simpelweg niet meer in staat om de nodige gegevens te verzamelen'', zegt Svetlana Zavidova die verantwoordelijk is voor de klinische proeven. Rusland kreeg nogal wat kritiek te verduren, toen het in augustus goedkeuring aan vaccin verleende terwijl het slechts op een handjevol mensen was getest. President Poetin prees het coronavaccin van eigen bodem de hemel in en gaf opdracht een inentingscampagne op te zetten.

  Pas twee weken later werd het grootscheepse onderzoek gelanceerd. Ondanks waarschuwingen om de klinische proeven af te wachten, is de overheid toch begonnen met het vaccineren van risicogroepen. Zorgpersoneel en leraren kregen het middel toegediend en vorige week waren al zo'n 150.000 mensen ingeënt. Volgens het ministerie zijn de tussentijdse resultaten van de studie reden om het onderzoek af te schalen.

  Deelnemers aan de proef worden in elk geval nog zes maanden in de gaten gehouden. Sputnik V zou volgens de Russen 91 procent effectief zijn. Dat cijfer is gebaseerd op 78 infecties onder 23.000 deelnemers. Hoeveel daarvan het vaccin of juist het placebo kregen, wordt niet openbaar gemaakt. Ook andere, belangrijke, details worden niet vrijgegeven.

 5. 23/12/2020

  Niet alleen teststraten en puzzelfabrikanten draaien op volle toeren, ook de seksspeeltjessector floreert. Er worden er meer verkocht dan ooit. Sinds corona in het land is, groeide de omzet 30 tot 40 procent. Wie weet helpt een pandemie de orgasmekloof tussen man en vrouw wel te dichten. Zo'n speeltje brengt iets 'wat penissen minder lang volhouden'.