Het gebruik van de betaalapp Tikkie is het afgelopen jaar verder toegenomen, ondanks de coronacrisis. Volgens ABN AMRO, de bank achter de populaire app, is er in totaal voor 3,4 miljard euro aan Tikkies betaald. Dat is ongeveer 800 miljoen euro meer dan in 2019.
Tikkie wordt normaal vooral gebruikt bij sociale activiteiten, maar Nederlanders hebben dit jaar ook andere invullingen gevonden. ,,Zo is het avondje uit veranderd in samen thuis genieten van een bezorgmaaltijd en zagen we een toename in de verzoekjes voor boodschappen", zegt Moreno Kensmil, hoofd marketing voor de app.
Nederlanders maakten zelfs gebruik van Tikkie om coronakosten te splitsen. In de omschrijvingen van betaalverzoekjes stond dan bijvoorbeeld het woord mondkapjes. En het hielp dat veel horecazaken snel overgingen op afhalen of bezorgen.
Met de gratis app kunnen particulieren en ondernemers betaalverzoeken sturen via WhatsApp en andere diensten, sms'jes en QR-codes. Op het hoogtepunt van dit jaar werden er 193 Tikkies per minuut betaald, 43 per minuut meer dan de piek in 2019. ABN AMRO zag in de statistieken verder dat ongeveer twee derde van de Tikkies binnen een uur werd betaald, en 38 procent al binnen 5 minuten.
Tikkie bestaat sinds 2016 en telt inmiddels meer dan 6 miljoen gebruikers. Alles bij elkaar opgeteld hebben zij in al die jaren al zo’n 7,8 miljard euro afgetikt.
De stichting van muziekproducent Diddy staat een flink aantal families in Miami bij die in de knoop zijn gekomen met het betalen van de huur. Diddy liet dinsdag weten dat zijn Sean Combs Foundation hen financieel gaat helpen.
Diddy, die zelf ook een huis heeft in Miami, deelde tijdens een bijeenkomst in de buurt Overton ook tegoedbonnen uit en basisproducten voor de gezinnen.
De rapper geeft veel aan goede doelen en trakteert dit jaar ook zijn naasten. Zijn moeder Janice genoot daarvan mee: voor haar tachtigste verjaardag eerder deze maand overlaadde zoon Sean haar met cadeaus. Ze werd verrast met onder meer een cheque van een miljoen dollar en een nieuwe Bentley.
Toch houdt de platenbaas het bij cadeaus weggeven deze feestdagen: maandag kondigde Diddy aan dat het grote feest dat hij normaal gesproken geeft voor oud en nieuw dit jaar niet doorgaat: ,,Vrienden! In een poging om iedereen gezond en veilig te houden, heb ik besloten om dit jaar geen feest te geven. Ik hoop dat iedereen fijne feestdagen heeft gehad en ik wens jullie het beste voor 2021", liet hij weten op Instagram, om daar nog aan toe te voegen: ,,Dit besluit staat vast. Tot volgend jaar allemaal."
De meer besmettelijke mutatie van het coronavirus die voor het eerst in Groot-Brittannië werd aangetroffen, is nu ook in de Amerikaanse staat Colorado bij iemand geconstateerd. Dat zegt gouverneur Jared Polis dinsdag. Het gaat om de eerste bekende detectie van het gemuteerde virustype in de Verenigde Staten.
,,Vandaag ontdekten we Colorado's eerste geval van de Covid-19-variant B.1.1.7, dezelfde variant die ontdekt was in het Verenigd Koninkrijk," schreef Polis op Twitter. De coronavirusvariant werd gevonden bij een jongeman die op dat moment in isolatie zat en niet recentelijk had gereisd.
De nieuwe coronavariant kan aanzienlijk besmettelijker zijn. Nadat de mutatie bekend werd, hadden de meeste EU-landen besloten om het reizen van en naar Groot-Brittannië grotendeels te beperken om de verspreiding ervan te voorkomen. Het gemuteerde virustype is ook in andere landen, waaronder Nederland, ontdekt.
De Arubaanse minister-president Evelyn Wever-Croes heeft dinsdag twee doodsbedreigingen ontvangen vanwege haar aankondiging eerder op de dag dat Aruba vanaf 30 december een avondklok krijgt. Dat meldt de lokale nieuwssite www.24ora.com die de inhoud van de bedreigingen heeft ingezien.
De bedreigingen zijn een direct gevolg van de instelling van een avondklok vanaf 30 december tussen 23.00 uur en 05.00 uur. Dat is volgens Wever-Croes een gevolg van de stijging van het aantal coronabesmettingen in de afgelopen periode. De minister-president wil verdere verspreiding voorkomen.
Enkele maanden geleden is Wever-Croes, eveneens als gevolg van coronamaatregelen, ook al met de dood bedreigd. De politie heeft de bedreigingen in onderzoek.
‘Geluksmakelaar’ John Kosterman heeft het grootste verkooppunt van Staatsloten in Nederland. Normaal gesproken staan mensen deze dagen rijen dik voor zijn Primera-winkel in Zwolle, maar door corona is het ook daar stil. Hoe komt ‘John splinter’ nu door de winter? Je leest het hier.
Zorgelijk is de situatie in Barneveld, waar het aantal besmettingen de afgelopen week fors steeg; omgerekend 1.091 op 100.000 inwoners. Daarmee staat het landelijk op de tweede plek na Bunschoten.
Het moest het eerste vaccin worden dat Nederland tegen corona zou gaan beschermen. En lang leek alles goed te gaan met het Oxfordvaccin van AstraZeneca – maar toen kwamen de problemen. Een reconstructie, op basis van gesprekken met tientallen betrokkenen en deskundigen, lees je hier.
Bovenop de onzekerheid over de besmettingen met de Britse variant van het coronavirus komt op de Willibrordschool in Bergschenhoek ook nog groot verdriet. Totaal onverwacht en plotseling overleed verleden week een leerkracht, die eind dertig was. Zij deelde eerder op sociale media dat ook zij besmet was geraakt.
Het aantal nieuwe infecties in het Verenigd Koninkrijk blijft sterk toenemen. Vandaag registreerden de autoriteiten een dagrecord van 53.135 nieuwe gevallen. Daarmee sneuvelde het oude record van gisteren, toen 41.385 nieuwe gevallen waren gemeld.
Het aantal nieuwe sterfgevallen dat binnen 28 dagen na een positieve coronatest werd geregistreerd, nam ook toe van gisteren 357 tot 414 vandaag.
Groot-Brittannië is een van de zwaarst getroffen landen in Europa. Tot nu toe hebben bijna 2,4 miljoen mensen het coronavirus opgelopen. In het land zijn 71.567 mensen bezweken aan de longziekte Covid-19.
De coronacrisis heeft een einde gemaakt aan 21 jaar van passagiersgroei voor de wereldwijde luchtvaartindustrie. Volgens onderzoeksbureau Cirium, dat luchtvaartdata verzamelt en analyseert, kelderde het wereldwijde passagiersverkeer dit jaar naar schatting met 67 procent vergeleken met vorig jaar. Daarmee is het verkeer beland op het niveau van 1999, stelt Cirium.
Reisbeperkingen en lockdowns om het coronavirus te beteugelen, dwongen luchtvaartmaatschappijen om vluchten met 49 procent te verminderen, van 33,2 miljoen in 2019 naar 16,8 miljoen dit jaar. Het absolute dieptepunt voor de luchtvaart was op 25 april. Toen werden wereldwijd 13.600 vluchten uitgevoerd, wat een daling van 86 procent inhoudt in vergelijking met 3 januari, de drukste dag van dit jaar met ruim 95.000 passagiersvluchten, aldus Cirium.
De grootste klappen kwamen voor internationale vluchten, met een afname van 68 procent. Bij binnenlandse vluchten was een krimp van 40 procent te zien.
Omdat nu ook de spoedeisende hulpafdeling van het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk helemaal vol is met coronapatiënten, wachtend op een bed op een verpleegafdeling, moet het ziekenhuis de deuren sluiten voor nieuwe patiënten. Dat doet het ziekenhuis tot in ieder geval woensdagochtend 10.00 uur, zo laat het ziekenhuis dinsdagavond weten.
,,Het overplaatsen van patiënten naar andere ziekenhuizen lukt onvoldoende, omdat deze met hetzelfde probleem kampen. Daarom hebben we helaas het besluit moeten nemen om vannacht dicht te gaan", aldus bestuursvoorzitter Relinde Weil. Ook het hoge ziekteverzuim onder medewerkers door corona speelt een rol in de toenemende druk op het ziekenhuis. ,,Wij weten dat landelijk hard wordt gewerkt aan het vergroten van de ziekenhuiscapaciteit voor de opvang van coronapatiënten. Laten wij hopen dat dit op zeer korte termijn lukt."
Patiënten die met spoed behandeld moeten worden moeten nu naar ziekenhuizen in de omgeving worden gebracht, zoals in Amersfoort, Apeldoorn en Zwolle.
Het moest het grootste Nederlandse sportevenement van 2020 worden, maar natuurlijk ging ook de Grand Prix in Zandvoort niet door. ,,Wat een topjaar moest worden, werd een rampjaar’’, vertelt Ferry Verbrugge tussen de F1-petjes, miniatuurauto’s en Red Bull-polo’s in zijn zaak Pole Position. En hij is niet de enige getroffen ondernemer rond de GP. Zij hopen vooral dat de race komend jaar wél door kan gaan. Lees hier het hele verhaal.
67 Amsterdammers hebben vlak voor kerst onterecht te horen gekregen dat ze positief waren getest op het coronavirus. Hierdoor brachten veel personen de kerst onnodig in isolatie door. Ook kreeg één persoon te horen dat die het virus niet onder de leden had, terwijl het wel zo was. Volgens de GGD was er sprake van een 'storing' bij een extern lab.
De meeste personen die een vals-positieve uitslag hadden gekregen, waren volgens de GGD blij dat ze toch niet ziek waren, maar ook ‘terecht geïrriteerd’ doordat ze de kerst onnodig alleen thuis hadden gezeten.
De aanstaande Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft zich vandaag live op televisie laten inenten tegen het coronavirus. Zij kreeg in het United Medical Center in Washington het vaccin van Moderna toegediend.
,,Ik wil iedereen aanmoedigen om het vaccin te krijgen'', zei de 56-jarige. ,,Letterlijk, dit gaat over het redden van levens. Ik vertrouw de wetenschap en het zijn de wetenschappers die dit vaccin hebben gemaakt en goedgekeurd."
President Trump zelf zegt nog niet aan de beurt te zijn om gevaccineerd te worden. Hij was in oktober besmet geraakt met het coronavirus.
Hoe ontwikkelt het coronavirus zich bij jou in de buurt? Gebruik de zoekbalk in de kaart om jouw locatie op te zoeken. De applicatie werkt het beste op desktop, op mobiel kan het laden enige tijd duren. Surf naar ad.nl/coronalocatie voor uitleg over deze interactieve kaart.
De Europese Unie koopt nog eens 100 miljoen doses van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Dat meldt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie op Twitter. De nieuwe bestelling komt bovenop de 200 miljoen die de EU eerder inkocht bij de deze Amerikaans-Duitse fabrikant.
De eerste bestelling van 200 miljoen inentingen met het Pfizervaccin worden tot aan september 2021 geleverd aan alle EU-landen. Het vaccin van wordt wekelijks in grote ladingen verscheept.
De EU heeft al overeenkomsten getekend met AstraZeneca (300 miljoen doses), Sanofi-GSK (300 miljoen) en Johnson & Johnson (200 miljoen). Deze middelen zijn nog niet goedgekeurd.
Een deel van het kabinet komt morgenmiddag bij elkaar om te overleggen over de Britse variant van het coronavirus. Hoewel de situatie volgens Haagse ingewijden ‘zorgelijk’ is, worden deze week geen nieuwe coronamaatregelen verwacht.
Tot nu toe zijn elf gevallen vastgesteld, zo liet minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) eerder deze week weten. Experts tasten in het duister over de ernst van de variant. Wel lijkt vast te staan dat de Britse mutatie veel besmettelijker is dan het ‘gewone’ coronavirus. Het Outbreak Management Team (OMT) komt morgen bij elkaar om de laatste stand van zaken te bespreken.
Het afgelopen etmaal zijn 7561 nieuwe coronagevallen gemeld bij het RIVM. Dat is vrijwel gelijk aan gisteren, toen het instituut 7438 gevallen meldde. Op zaterdag en zondag kwamen er ruim 9000 positieve tests bij en in de dagen ervoor meer dan 10.000.
Of de daling door de kerstdagen of door de lockdown komt, kan het RIVM nog niet zeggen.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal wel fors. De gezondheidsdiensten registreerden dat 171 mensen aan het virus zijn overleden. Dat is het hoogste aantal in een etmaal sinds half april, maar het wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden.
In Ierland is vandaag een bescheiden begin gemaakt met de vaccinaties, melden Ierse media. Ierland is het 26e land in de EU dat met vaccinaties begint, Nederland sluit 8 januari de rij als 27e. De eerste patiënt die het coronavaccin heeft gekregen in Ierland is zoals aangekondigd een oma van 79 jaar oud uit het centrum van Dublin.
In twee hospitaals in de hoofdstad Dublin en een in Cork en een in Galway krijgt een klein aantal mensen een vaccin van Pfizer-BioNTech dat is verstrekt via het Europese vaccinatieprogramma. Het land heeft vooralsnog 10.000 doses ontvangen. Vicepremier Leo Varadkar verwacht in januari de levering van 40.000 doses per week.
In de afgelopen week zijn 67.388 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld. Dat is minder dan de week ervoor, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 82.340 meldingen kreeg.
Het RIVM weet nog niet zeker waar de daling aan toe te schrijven is. Het kan een gevolg zijn van de lockdown die twee weken geleden inging. ,,Maar ook is het mogelijk dat de feestdagen effect hebben gehad op het testgedrag van mensen. Als mensen zich minder vaak hebben laten testen bij klachten dan zou de lichte daling van het aantal gemelde besmettingen ook voor een deel daardoor te verklaren zijn'', aldus het instituut.
In de afgelopen week zijn minder mensen getest. Bijna 439.000 mensen lieten zich testen. In de week ervoor ging het om bijna 480.000 mensen. Die tests leverden ook minder coronagevallen op, het percentage positieve tests daalde van 13,7 naar 13,0.
Het aantal ziekenhuisopnames steeg wél. Verpleegafdelingen namen afgelopen week 1811 coronapatiënten op, tegen 1675 in de week ervoor. Het aantal opnames op de intensive cares steeg van 290 naar 300. Het aantal geregistreerde sterfgevallen steeg van 472 naar 583.
Het reproductiegetal daalde van 1,25 naar 1,15, wat betekent dat het coronavirus zich iets minder snel verspreidt.
Het Russische bureau voor statistiek, Rosstat, heeft vandaag geüpdatete sterftecijfers naar buiten gebracht. Anders dan Moskou heeft gecommuniceerd, blijken tussen begin april en eind november 116.030 personen aan corona gerelateerde kwalen te zijn overleden. In dat dodental zijn ook personen meegerekend waarbij het virus niet de hoofdoorzaak van het overlijden was, of waarbij een coronabesmetting niet werd vastgesteld. Het tot nu toe gehanteerde aantal doden lag op 55.107.
Defensieteams beoordelen vandaag in de regio’s Twente, Groningen en Apeldoorn verzoeken om militaire bijstand van zorginstellingen. Hiermee wil de krijgsmacht bepalen welke hulp precies nodig is. De krijgsmacht stelt ongeveer 100 medisch geschoolde militairen beschikbaar ter ondersteuning van de coronazorg. Dat is bovenop de 200 militairen die nu al actief zijn in de strijd tegen het virus.
In 25 plaatsen in Nederland komen locaties waar zorgmedewerkers van verpleeghuizen kunnen worden gevaccineerd tegen het coronavirus. De eerste mensen zijn op 8 januari aan de beurt en vanaf 18 januari worden op alle locaties mensen ingeënt. GGD GHOR heeft bekendgemaakt om welke 25 plaatsen het gaat.
De priklocaties zijn: Amsterdam, Schiphol, Huizen, Purmerend, Alkmaar, Leiden, Den Haag, Rotterdam The Hague Airport, Dordrecht, Goes, Houten, Breda, Veghel, Eindhoven, Maastricht, Venlo, Wijchen, Arnhem, Apeldoorn, Zwolle, Enschede, Lelystad, Assen, Groningen en Leeuwarden.Ondernemers bij wie door corona het water aan de lippen staat, kunnen misschien worden gered dankzij een nieuwe wet die in januari in werking treedt. Er is alleen één probleem: bijna niemand weet nog van het bestaan van die wet, volgens advocaat Jacobine van den Dolder uit Oud-Beijerland. ,,Terwijl dat wel heel belangrijk is.’’
Dankzij deze regiogenoten kon jij de coronacrisis doorstaan: de vakkenvuller, de pakketbezorger, de leidster in de kinderopvang én de ic-verpleegkundige. Zij bleven naar hun werk gaan toen anderen verplicht thuis moesten blijven. Hun terugblik op een onvergetelijk jaar: ,,Ik ben lichamelijk niet moe, wel coronamoe.’’
Het Saoedi-Arabische ministerie voor Volksgezondheid meldt dat bijna driekwart miljoen mensen zich hebben aangemeld om te worden ingeënt tegen het coronavirus.
Nederlanders maken deze decembermaand vanwege de virusuitbraak veel vaker gebruik van digitale hulpmiddelen om elkaar kaartjes en brieven te sturen. Volgens PostNL verstuurden deze maand al ruim 590.000 mensen een kaartje met een postzegelcode, tegen zo'n 210.000 in december vorig jaar.
Ook zijn er zeven keer meer fotokaartjes in de app gemaakt dan een jaar terug. PostNL maakte eerder bekend dat er sinds de lockdown meer dan 14 miljoen kaarten en brieven per dag worden bezorgd. Dit komt neer op meer dan het dubbele van een gemiddelde dag en is beduidend meer dan waarmee rekening werd gehouden.De gemuteerde variant van het coronavirus die onlangs in het Verenigd Koninkrijk is ontdekt, was in november al in Duitsland, hebben Duitse gezondheidsfunctionarissen vandaag verklaard . De veel besmettelijkere variant is ontdekt bij een patiënt uit het noorden, die uiteindelijk aan de gevolgen van Covid-19 overleed.
's Mans echtgenote raakte ook besmet, maar overleefde. Het koppel is wellicht besmet geraakt nadat hun dochter terugkwam van een reis naar Groot-Brittannië medio november. Daar raakte ze 'naar alle waarschijnlijkheid' besmet met de nieuwe variant. Tot nu toe was er in Duitsland slechts één besmettingsgeval bekend.
Onderzoeksteams van de Medische School in Hannover hebben vastgesteld dat het de nieuwe gemuteerde variant betreft, nadat zij het genoom van het aangetroffen virus in kaart hadden gebracht. De testresultaten zijn bevestigd door onderzoekers van het Charité-ziekenhuis in Berlijn, onder wie de Duitse topviroloog Christian Dorsten.
De 79-jarige oma Annie uit het centrum van Dublin is de eerste persoon in Ierland die het coronavaccin krijgt. De grootmoeder van tien kleinkinderen - sinds oktober weduwe - wordt om 14.20 onze tijd ingeënt tegen het coronavirus.
,,Het begin van het einde van een afschuwelijke periode'', noemt het hoofd van het vaccinatieprogramma, professor Brian MacCraith dat feit. Annie liet in het Saint James Hospital weten 'vereerd en opgetogen' te zijn dat ze als eerste aan de beurt is.
Ierland is in de Europese Unie het 26ste land dat begint met vaccineren. Vandaag volgen nog enkele andere vaccinaties in Dublin, Cork en Galway. Nederland begint als laatste EU-land in januari.In het Sloveense straatbeeld zijn richting de jaarwisseling talloze verlichte en kleurrijke fietsen geplaatst. De Slovenen omarmen daarmee te midden van de coronacrisis het wielersucces van Tadej Pogacar en Primoz Roglic. ‘Lichtpuntjes in coronacrisis’. Ze staan op pleinen, in winkeletalages en tuinen of hangen aan de gevels van woningen.
Een commerciële coronatester met testlocaties in Utrecht, Almere en Badhoevedorp wacht een dwangsom van 10.000 euro per week, omdat de hygiëne te wensen over laat. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) concludeert dat Coronatestservice geen goede afspraken heeft gemaakt over het schoonmaken van de testlocaties. De dwangsom kan oplopen tot maximaal 40.000 euro
De medewerkers van de testlocaties doen dat zelf, maar zonder duidelijke instructies. In Utrecht en Almere is geen apparaat beschikbaar om ruimtes te ontsmetten, een zogenoemde waterstofperoxidevernevelaar. In Badhoevedorp is die er wel, maar zonder gebruiksvoorschrift, waardoor medewerkers niet weten hoe ze het apparaat moeten gebruiken.
Ook weten ze niet wanneer ze precies moeten ontsmetten. Verder zitten alle geteste personen in dezelfde - moeilijk te reinigen - stoel, zonder dat daar papier op wordt gelegd. De zetel is daarmee een mogelijke bron van besmetting. Coronatestservice had tot gisteren om de misstanden op te lossen. De Inspectie controleert de komende weken of dat is gebeurd of niet.'Erg vervelend', vindt supermarkteigenaar Hans Zwijsen de vechtpartij in zijn winkel. Twee klanten van de Jumbo-supermarkt aan de Boschdijk in Eindhoven gingen gisteren met elkaar op de vuist, omdat een van hen geen mondkapje droeg.
Volgens Zwijsen werd de klant zonder maskertje hier aanvankelijk door een caissière op gewezen. ,,Vervolgens werd hij ook door iemand in de rij hierop aangesproken. Het volgende moment flipte de man volledig. Hij werd agressief en begon te slaan.”
De Amsterdamse AEX-index bereikte vandaag het hoogste niveau van het bewogen coronajaar 2020. Daarmee zit de graadmeter weer boven het niveau van voor de virusuitbraak. De hoop dat het einde van de coronacrisis in zicht is door de uitrol van het vaccin tegen het longvirus zorgde voor optimisme op de beursvloeren.
De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond 10.20 uur 0,7 procent hoger op 632,24 punten. De AEX passeerde daarmee de hoogste tussentijdse stand van het jaar van 632,12 punten, die voor de coronacrisis op 17 februari werd bereikt. De graadmeter begon het jaar op 604,58 punten en koerst af op een jaarwinst van 4,6 procent.
In Iran start vandaag een studie naar de veiligheid en effectiviteit van een eigen coronavaccin. Het middel Coviran, ontwikkelt door Shifa Pharmed, wordt op 56 vrijwilligers beproefd. President Rouhani zegt dat er 'in samenwerking met een ander land' aan een tweede vaccin wordt gewerkt, waarvan de klinische test in februari zullen aanvangen.
Het vaccin dat nu wordt getest, en gebaseerd is op een inactief gemaakt virus, komt waarschijnlijk na het voorjaar op de markt. Iran wordt van alle landen in het Midden-Oosten het hardst geraakt en heeft al 1,2 miljoen besmettingen vastgesteld. Bijna 55.000 mensen kwamen na een virusinfectie te overlijden.
Iran, dat bij het aankopen van vaccins uit het buitenland wordt belemmerd door de Amerikaanse handelssancties, sloot zich eerder aan bij COVAX: een internationale samenwerking die coronavaccins distribueert in ontwikkelingslanden. Het land zou daartoe contant geld per vliegtuig naar Zwitserland hebben gebracht.Psychiatrische patiënten moeten met voorrang gevaccineerd worden. Daarvoor pleit GGZ Delfland. Deze bewoners zijn ook kwetsbaar en gaan hard achteruit als ze in quarantaine zitten, zo is inmiddels gebleken.
De politie heeft in samenwerking met veel Nederlandse gemeenten en esportsorganisator ESL Benelux een groot FIFA-toernooi opgezet in de laatste dagen van het jaar. Jongeren kunnen zich via hun gemeente aanmelden. De politie hoopt de jongeren zo iets te doen te geven, waardoor ze buiten geen onrust gaan stoken.
Deelnemers kunnen volgens de politie en ESL Benelux mooie prijzen winnen. Zo ligt er voor de winnaars een PlayStation 5 klaar. De jongeren moeten zich dan echter wel goed gedragen tot na de jaarwisseling. Jongeren die met de politie in aanraking komen, krijgen geen prijs als ze winnen.
Het toernooi van het populaire voetbalspel FIFA 21 is opgebouwd uit een aantal eliminatierondes. Jongeren spelen eerst tegen andere spelers uit hun gemeente, de winnaar gaat door, de verliezer haakt af. Uiteindelijk komen een aantal spelers in de finaleronde terecht waar ze strijden om de PlayStation 5.
China heeft rond hoofdstad Peking, waar op last van de overheid honderdduizenden inwoners worden getest op het coronavirus, zes nieuwe besmettingsgevallen vastgesteld.
De besmettingen deden zich voor in dorpjes aan de noordoostelijke kant van de hoofdstedelijke regio. De autoriteiten zijn als de dood dat het virus weer greep krijgt op Peking, dat naar verluidt de lokale verspreiding van het virus onder de duim heeft.
Inwoners worden opgeroepen om de stad niet te verlaten tijdens de jaarwisseling. Zakenreizen worden eveneens afgeraden. China heeft alle grote evenementen, zoals sportwedstrijden en tempelbijeenkomsten, afgelast en bioscopen, bibliotheken en museums mogen maximaal driekwart van het normale aantal bezoekers toelaten.In India is bij zes mensen die de afgelopen weken terugkeerden uit het Verenigd Koninkrijk de zogenoemde 'Britse variant' van het coronavirus aangetroffen. Het ministerie voor Volksgezondheid meldt dat alle zes patiënten in isolatie zijn geplaatst en dat hun medereizigers zijn opgespoord.
Nauwe contacten van de besmette personen zijn eveneens onder quarantaine gesteld. India heeft tot het einde van het jaar alle vluchten vanuit en naar Groot-Brittannië opgeschort. De nieuwe virusvariant, die aanzienlijk besmettelijker is dan de reeds bekende versies, verspreidt zich snel.
Vandaag rapporteert India 16.432 nieuwe besmettingsgevallen, waarmee het totale aantal infecties in het land op 10,2 miljoen uitkomt. Er overleden 148.153 Indiërs aan de gevolgen van een besmetting. Het vaccineren tegen het longvirus begint in de eerste weken van januari. De bedoeling is dat ongeveer 300 miljoen inwoners worden ingeënt.De VS is begonnen met het vaccineren van zijn in Zuid-Korea gestationeerde troepen. Het Aziatische land noteert vandaag het hoogste aantal dagelijkse coronabesmettingen en sterfgevallen sinds het begin van de corona-uitbraak. 1046 nieuwe besmettingen tillen het totaal naar 58.725. Het dodental komt met 40 overlijdens op 859.
De Amerikaanse strijdkrachten in Zuid-Korea enten om te beginnen zorgmedewerkers, zowel militair- als burgerpersoneel, in met het Moderna-vaccin. Ook noodhulpverleners en het commando team van de VS-troepen in Korea worden gevaccineerd. De inenting van de 28.500 tellende troepenmacht gebeurt op vrijwillige basis.
Sri Lanka opent na negen maanden zijn grenzen weer voor het toerisme. Het land sloot de poorten in maart, toen de eerste coronagolf over het eiland spoelde. Ook de twee grootste vliegvelden van Sri Lanka gingen dicht.
Om de toeristenstroom weer op gang te krijgen, is de Sri Lankaanse overheid een testprogramma gestart dat loopt tot 24 januari. Tot die datum worden zo'n 2500 reizigers uit voormalige Sovjetrepublieken verwacht.
De eerste groep van 186 toeristen arriveerde gisteren met een speciale vlucht vanuit de Oekraïne. Zij zullen tien dagen op Sri Lanka blijven. Het was eerste de bedoeling dat de eerste vakantiegangers op 1 augustus zouden aankomen.
Dat plan werd echter uitgesteld, omdat het land met een opleving van het coronavirus te maken kreeg. Sri Lanka, dat 250.000 mensen in de toerismesector heeft werken, heeft tot nu toe 42.602 besmettingen en 194 coronadoden geteld.
Jonge kinderen zouden zo snel mogelijk gevaccineerd moeten worden tegen het rotavirus. Zo kunnen enkele duizenden ziekenhuisopnames worden voorkomen, stelt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, en krijgt de door corona overbelaste zorg wat lucht.
In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur 12.892 nieuwe besmettingen geregistreerd, meldt het Robert Koch Institut (RKI). Dat waren er 1916 meer dan de dag ervoor (10.976) maar ruim 6000 minder dan vorige week dinsdag (19.528).
De dalende trend zet door (zondag 13.755 nieuwe gevallen, zaterdag 14.455), al is die minder sterk dan eind vorige week (vrijdag 25.533 en donderdag 32.000). In totaal is het longvirus bij onze oosterburen bij 1.664.726 mensen vastgesteld.De zeven dagen incidentie (het aantal nieuwe besmettingen op 100.000 inwoners in een week) blijft ook dalen. Ze staat nu op 149,2 tegenover 161,3 op zondag en 170,7 op zaterdag. Als dat cijfer onder de 50 ligt dan dooft het virus langzaam uit.
In het afgelopen etmaal werden 852 coronadoden geregistreerd bij onze oosterburen. Dat waren er 504 meer dan de dag ervoor en 121 meer dan vorige week dinsdag werd gemeld. Het totale officiële aantal coronadoden in de Bondsrepubliek staat nu op 30.978.
Reizigers die naar Nederland willen komen vanuit een risicogebied moeten vanaf vandaag een negatieve coronatest tonen die niet ouder is dan 72 uur. De verplichting geldt voor de meeste landen, aangezien het ministerie van Buitenlandse Zaken het overgrote deel van de wereld als risicogebied aanmerkt.
De verplichting was vorige week al ingesteld voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika vanwege een gemuteerde variant van het coronavirus die daar rondgaat, en gaat nu dus gelden voor de rest van de wereld.
Het zal aan de luchtvaartmaatschappijen en andere vervoersbedrijven zijn om mensen vóór het boarden of instappen te controleren op de testverklaring. Zonder een verklaring mag iemand niet mee. In Nederland worden steekproefsgewijs controles uitgevoerd.
In Suriname is een gevreesde totale lockdown voorlopig van de baan. Wel blijven de huidige coronamaatregelen, inclusief een uitgaansverbod, van kracht tot komende zaterdag, zo maakte minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin maandag bekend.
Een kleine week geleden hield de minister een spoedpersconferentie. Het aantal besmettingen was toen snel aan het oplopen met op dinsdag 86 nieuwe positieve gevallen en 65 op woensdag. Alle niet-essentiële bedrijven werden gesloten en het maximumaantal mensen dat bij elkaar mag zijn werd teruggebracht van tien naar vijf.
Het uitgaansverbod was al aangescherpt en geldt tussen 19.00 uur en 05.00 uur. Op basis van de laatste cijfers lijkt het erop dat de dalende trend zich voortzet. Maandag waren er maar 35 nieuwe positieve gevallen en zondag 40.
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met de eis van president Trump om de eenmalige vergoeding voor Amerikanen uit het coronasteunpakket te verhogen van 600 naar 2000 dollar. Het door de Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden stemde met 275 tegen 134 stemmen voor het voorstel.
Ook de Senaat moet over het plan stemmen. Maar daar zijn de Republikeinen in de meerderheid en is het nog onduidelijk of er voldoende steun is. Binnen Trumps eigen partij is er veel verzet tegen de verhoging van de steuncheques. Onder de tegenstemmers in het Huis waren 130 Republikeinen.
Zeker acht verpleegkundigen en een arts van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn besmet geraakt met het coronavirus. Dat meldt RTV Noord. De besmette personeelsleden werkten op de verpleegafdeling voor coronapatiënten.
Alle overige medewerkers zijn of worden getest. Woordvoerder Joost Wessels laat aan de omroep weten dat het aantal besmettingen nog verder kan oplopen, omdat nog niet alle testresultaten binnen zijn. ,,Dit is een bijzonder onaangename verrassing, zowel voor de betrokkenen als de afdeling'', aldus Wessels.
De bron van de besmettingen is nog niet bekend, maar de coronaverpleegafdeling blijft hoe dan ook open. Uitgevallen medewerkers worden zoveel mogelijk vervangen door andere collega’s.
Tijdens de dagen rond Oudjaar blijven de stranden van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro gesloten voor toeristen en feestvierders. Normaal stromen miljoenen mensen samen aan de stranden van Rio om het nieuwe jaar in te luiden.
Rio hoopt met het sluiten van de stranden grote bijeenkomsten te vermijden, terwijl de coronapandemie in Brazilië nog volop woedt. Eerder was het nieuwjaarsfeest op het strand van Copacabana, waar traditioneel miljoenen mensen naar het vuurwerk komen kijken, al geannuleerd omwille van het coronavirus.
Brazilië heeft bijna 7,5 miljoen bevestigde coronabesmettingen en meer dan 191.000 sterfgevallen. In Rio de Janeiro overleden al ruim 15.000 mensen.
Het aantal faillissementen lag in 2020 veel lager dan vorig jaar, ondanks de coronacrisis. Tot en met week 51 werden er 3700 faillissementen uitgesproken. Dat is bijna 600 minder dan in dezelfde periode van 2019, een afname van ruim 15 procent.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geven de cijfers een vertekend beeld. De afname is waarschijnlijk vooral te danken aan de steunpakketten van de overheid, want de economie is wel voor het eerst in jaren flink gekrompen.
Volgens het CBS gaat het om een 'ongekend sterke krimp'. Bezien over de eerste drie kwartalen is het bruto binnenlands product (bbp) met 4,1 procent in omvang geslonken vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Zelfs in 2009, tijdens de kredietcrisis, was die krimp niet zo groot.
Nederlanders hebben nu meer vertrouwen in de politiek dan bij de start van dit jaar. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) zegt dat in oktober twee derde van de mensen de politiek een voldoende gaf. In januari deed ongeveer de helft dat. Het vertrouwen in politici was het hoogst in april. Dat kwam met name omdat veel mensen toen te spreken waren over de ingevoerde maatregelen rond het coronavirus.
Dat het vertrouwen nu weer wat is afgenomen, heeft volgens het SCP ook te maken met het virus. ,,Er zijn twijfels of de regering wel tijdig genoeg ingreep, over de logica achter de maatregelen."
In het onderzoek staat verder dat een meerderheid van Nederland denkt dat de coronacrisis tegenstellingen tussen groepen vergroot. Daarbij maken mensen zich zorgen om bestaande tegenstellingen tussen jong en oud of arm en rijk. Mensen geven in het onderzoek aan dat de lontjes van mensen korter lijken te worden. Ook voor de coronacrisis waren de zorgen hierover al groot.
Voormalig directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM Roel Coutinho noemt het "verbijsterend" en "ook een beetje beschamend" dat Nederland als laatste in de Europese Unie begint met vaccineren tegen het coronavirus. Dat zei hij maandagavond in Nieuwsuur.
,,We zijn toch een ontzettend goed georganiseerd land en je zou zeggen ja dat kunnen wij", zei Coutinho over de vaccinatiecampagne. ,,En als dan blijkt dat het toch wel vrij lang duurt voor je kunt beginnen, dan vind ik dat toch wel vrij verbijsterend."
Dat Nederland relatief laat begint, betekent volgens de oud-RIVM baas dat de overbelasting van de zorg langer doorgaat. En dat heeft volgens hem niet alleen een nadelig effect voor mensen die het coronavirus oplopen, maar ook voor andere patiënten. ,,Die kunnen niet opgenomen worden, of operaties moeten worden uitgesteld. Dus dat heeft hele verstrekkende gevolgen. Elke week telt in feite."
Hij kan ook weinig begrip opbrengen voor het besluit van het kabinet om te beginnen met het inenten van zorgmedewerkers in onder meer verpleeghuizen. De Gezondheidsraad adviseert namelijk juist om te beginnen met ouderen zelf. ,,Op het moment dat je afwijkt van een wetenschappelijk goed onderbouwd advies, moet je wel goede argumenten hebben. Ik ben die niet tegengekomen."
Coutinho is emeritus-hoogleraar epidemiologie en was de voorganger van Jaap van Dissel bij het RIVM.
De 25 veiligheidsregio's zijn maximaal voorbereid op de komende jaarwisseling. Alle verloven van politie, brandweer en andere hulpverleners zijn ingetrokken. De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen hebben vanavond afgesproken dat handhaven van de openbare orde de eerste prioriteit is in de nacht van donderdag op vrijdag, gevolgd door het beschermen van hulpverleners die hun werk moeten doen. Op de derde plaats staat het optreden tegen te grote groepen die op straat bijeen zouden kunnen komen.
Dat zei Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, na afloop van de onlinevergadering. ,,Het is tot nu toe op de meeste plekken rustiger dan andere jaren", aldus Bruls. ,,Maar dat kan ook stilte voor de storm zijn. We houden met alle scenario's rekening, ook met agressie over het vuurwerkverbod en de coronabeperkingen die juist tijdens de jaarwisseling tot uiting komt."
Een zus van een aan het coronavirus overleden bewoonster van een woonzorgcentrum in het Belgische Mol dient een klacht in tegen het centrum bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. In het rusthuis was een corona-uitbraak na een bezoek van een besmette hulpsint op 4 december. Sinds zijn bezoek zijn al 24 bewoners aan Covid-19 overleden. Dat melden VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws vandaag.
Volgens de zus beweerde de koepel waar het rusthuis onder valt 'dat de sint zich aan de regels had gehouden, maar later bleek uit de foto's van niet'. Ook de nazorg van de organisatie laat volgens haar te wensen over: ,,Ik heb nog altijd geen kaartje gehad waarop gecondoleerd staat en ik kom daar al vier jaar. Ik zorgde al vier jaar voor mijn zus.''
De hulpsinterklaas testte enkele dagen na zijn optreden positief. Het gemeentebestuur constateerde dat het sintbezoek onverantwoord was georganiseerd. Media noemden de sint een superverspreider.
Zo'n duizend militairen gaan vanaf woensdag helpen in verpleeg- en verzorgingshuizen in de drie veiligheidsregio's die om die militaire bijstand hebben gevraagd. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie) gemeld na afloop van het zogenoemde Veiligheidsberaad.
De minister sprak vanavond de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio. De inzet van het leger in de zorg was een van de bespreekpunten, nadat de drie veiligheidsregio's Groningen, Noord- en Oost-Gelderland en Twente gisteren in een brandbrief om bijstand in de verpleeg- en verzorgingshuizen vroegen vanwege een tekort aan personeel in de strijd tegen het coronavirus.
Er is behoefte aan handen aan het bed, maar ook aan ondersteuning bij logistieke zaken waarvoor een medisch diploma niet noodzakelijk is. Het Rode Kruis is daarvoor al gevraagd in verschillende regio’s om te helpen, nu wordt ook een beroep gedaan op het leger. Veiligheidsregio's kunnen alleen om hulp van defensiepersoneel vragen als de nood in een zorginstelling zo hoog is geworden dat zo'n instelling niet meer kan functioneren. De hulp van Defensie is een uiterste redmiddel. Het leger heeft ook niet zomaar duizend of meer mensen beschikbaar om in te springen, kregen de regio's te horen.
Naast Grapperhaus was ook minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge bij het overleg aanwezig. Grapperhaus sprak na afloop van het beraad, dat digitaal plaatsvond, de pers voor zijn woning toe.
De ministeries van Volksgezondheid en Defensie houden de hulpvraag van de drie regio's morgen nog eens tegen het licht, voordat er een besluit wordt genomen, zegt Bruls. ,,De capaciteit van Defensie is ook niet oneindig. Als een of twee regio's deze week alle militaire hulp opslokken, is er niemand meer voor regio's waar het volgende week misschien nog nijpender zal zijn." Vanaf aanstaande woensdag worden 'mogelijk een paar problemen verholpen', zegt Grapperhaus.
Net als in Nederland, lijkt de Britse virusvariant ook al sinds november in Duitsland. Artsen hebben de gegevens van een overleden patiënt opnieuw bekeken en hebben volgens Die Welt vastgesteld dat de oude patiënt is overleden aan de gevolgen van de variant van het coronavirus.
Van de Britse virusvariant wordt vooralsnog aangenomen dat deze besmettelijker is dan andere varianten, maar dat deze mensen niet zieker maakt en ook niet dodelijker is. Volgens deskundigen zullen de coronavaccins ook werken tegen de gemuteerde variant.
De absolute topdag voor oliebollenkramen nadert met rasse schreden. Tegelijkertijd zijn de Rotterdamse bollenbakkers bezorgd: hoe verloopt de verkoop coronaproof? ,,We houden er rekening mee dat het niet kan en we dicht moeten.’’
Lees hier het verhaal(Premium).
Zuid-Afrika heeft vandaag de coronamaatregelen aangescherpt. Zo komt er een totaalverbod op de verkoop van alcohol, worden op grote schaal evenementen geannuleerd en wordt het dragen van mondmaskers in het openbaar wettelijk verplicht. Ook wordt een avondklok ingesteld. Dat heeft president Cyril Ramaphosa in een televisietoespraak gezegd.
Het land is de miljoen coronabesmettingen gepasseerd als gevolg van een zich sneller verspreidende variant van het coronavirus die onlangs is ontdekt. Het aantal nieuwe gevallen begon eind november snel te stijgen, naar 10.000 tot 14.000 per dag. Inmiddels zijn 27.000 mensen in Zuid-Afrika bezweken aan Covid-19.
,,We moeten nu de curve afvlakken om de capaciteit van ons gezondheidszorgsysteem te beschermen, zodat het effectief kan reageren op deze nieuwe golf van infecties", zei Ramaphosa. ,,De maatregelen kunnen in de komende weken worden herzien als we een aanhoudende daling van de infecties zien."
Ook in de regio Rotterdam is het weer erg druk bij de spoedhulpen. Na het extra lange kerstweekeinde heeft in elk geval het Maasstad Ziekenhuis een opnamestop voor Covid-patiënten, omdat er simpelweg niet meer voldoende bedden zijn om hen kwijt te kunnen. Bij het Franciscus Gasthuis ligt de intensive care vol. Ernstig zieke of gewonde patiënten moeten naar elders.
Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is ‘selectief’ dicht. Spoed is welkom. Maar voor wie niet met spoed hulp nodig heeft, is het verzoek om naar een ander ziekenhuis te gaan of pas later te komen. Vijf patiënten op de spoedeisende hulp moeten worden opgenomen, maar zij wachten nog op een plekje op de verpleegafdeling. Deze is echter vol. Tot wanneer de rem erop staat, is nog de vraag.
De zorg in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk en Lelystad komt in de knel door de grote toestroom van coronapatiënten. Met ingang van morgen tot en met dinsdag 5 januari worden alle operaties uitgesteld. Dit heeft het ziekenhuis zojuist bekend gemaakt, meldt De Stentor.
,,Het is echt alle hens aan dek in het St Jansdal”, benadrukt internist-infectioloog Ouafae Karimi in de verklaring van het ziekenhuis. De toestroom van het aantal coronapatiënten in ziekenhuis St Jansdal gaat snel. De zogeheten cohortafdelingen waar zieke patiënten geïsoleerd worden verpleegd liggen vol. Datzelfde geldt voor de intensive care. Ook de spoedeisende hulp is zwaar belast. ,,De sterke toename baart ons grote zorgen. Als deze trend zich doorzet, dan kunnen wij de toestroom niet meer aan.”
Volgens het ziekenhuis verloopt bovendien het overplaatsen van patiënten uiterst moeizaam. ,,Het is een ingewikkelde puzzel om te bepalen welke zorg kan doorgaan en welke niet”, licht Arend Jan Poelarends namens het ziekenhuis toe. Poelarends is lid van de Raad van Bestuur. ,,Het overplaatsen van patiënten naar andere ziekenhuizen om ruimte te creëren gaat moeizaam. We zijn hierin afhankelijk van de landelijke zorgketen, maar vrijwel alle ziekenhuizen lopen tegen de grenzen aan. Als wij patiënten niet snel kunnen doorplaatsen, dan weten wij het ook even niet meer.’’
De Spaanse autoriteiten gaan een register bijhouden van mensen die weigeren om zich tegen Covid-19 te laten vaccineren. De gegevens zullen worden gedeeld met andere Europese landen, maar niet publiek gemaakt worden. Dat heeft de Spaanse minister van Gezondheid Salvador Illa vandaag gezegd.
In een interview aan televisiezender La Sexta herhaalde Illa dat het vaccin tegen het coronavirus niet verplicht zal zijn. Maar wie zo'n vaccin weigert, zal wel op een lijst worden gezet die zal gedeeld worden met andere landen in Europa, vervolgde hij. Illa verduidelijkte verder dat het zal gaan om personen aan wie een vaccin werd aangeboden, maar die dat aanbod afsloegen. Het document zal niet publiek worden gemaakt en wordt opgesteld met het grootste respect voor de bescherming van privégegevens, verzekerde de minister.
Volgens de meest recente data is het aandeel van de bevolking dat zich niet wil laten vaccineren spectaculair gedaald in Spanje, van 47 procent in november naar 28 procent in december. Het percentage Spanjaarden dat wel bereid is om een vaccin toegediend te krijgen steeg in diezelfde periode van 36,8 naar 40,5 procent. De regering onder leiding van de socialist Pedro Sánchez wil tegen eind februari 2,5 miljoen mensen, die tot prioritaire of meest kwetsbare groepen behoren, inenten en tegen de zomer 15 tot 20 miljoen mensen.
De Duitse coronavaccinatiecampagne is overschaduwd door een incident in het noorden van het land. Daar kregen acht verzorgers van een bejaardentehuis een overdosis van het vaccin toegediend.
Volgens de districtsautoriteiten van Vorpommern-Rügen hebben zorgmedewerkers in de stad Stralsund gisteren vijf keer de aanbevolen dosis van het BioNTech-Pfizer-vaccin gekregen. Vier van hen zijn ter observatie naar het ziekenhuis gebracht na het ontwikkelen van griepachtige symptomen.
Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, maakt zich zorgen over de capaciteit op intensive cares van Nederlandse ziekenhuizen. Tegen EenVandaag zegt hij ‘niet meer hoopvol’ te zijn.
De ic in het Erasmus MC in Rotterdam, waar Gommers aan het hoofd staat, ligt volgens hem vol. Vandaag zou het aantal bedden worden opgeschaald, maar dat ging door personeelstekort niet door. ,,Daarom doen we morgen nog een poging", aldus Gommers.
Groot-Brittannië heeft vanmiddag een nieuw dagrecord aan coronabesmettingen gemeld. Liefst 41.385 inwoners testten positief op Covid-19. Oorzaak lijkt de nieuwe besmettelijke coronavariant die om zich heen grijpt, dit in combinatie met de decemberdrukte.
Het VK noteerde verder 357 sterfgevallen, aldus het statistisch bureau van het land. Het gaat dan om mensen die binnen 28 dagen van een positieve coronatest overlijden.
In Rusland zijn in november ongeveer 26.000 sterfgevallen in verband gebracht met het gevreesde coronavirus. Dat zegt een van de Russische vicepremiers, Tatiana Golikova. Ze baseert zich op de algemene sterftecijfers van het staatsbureau voor de statistiek Rosstat.
Dat stelt dat in de periode januari tot en met november van dit jaar 229.700 meer mensen zijn overleden in Rusland dan in dezelfde periode vorig jaar. De stijging is volgens Golikova voor 81 procent te wijten aan het gevreesde coronavirus. Hiermee zou het aantal overleden coronapatiënten in Rusland ongeveer drie keer hoger uitvallen dan tot nog toe viel op te maken uit de cijfers van de gezondheidsautoriteiten (55.000).
In het uitgestrekte land van meer dan 145 miljoen inwoners zijn al bijna 90 miljoen coronatests uitgevoerd en 3 miljoen besmettingen vastgesteld. Bijna 2,5 miljoen patiënten zijn er hersteld of hadden geen ziekteverschijnselen. Het land is begin deze maand begonnen te vaccineren met een coronavaccin dat als eerste ter wereld werd geregistreerd, Spoetnik V van het Russische onderzoeksinstituut Gamaleja.
Meerdere Duitse districten zullen geen gebruik maken van de coronavaccins van Pfizer en BioNTech die afgelopen weekend zijn gedistribueerd. De lokale overheden zijn bezorgd dat circa duizend dosis van de vaccins tijdens het transport niet voldoende gekoeld zijn gebleven.
De vaccins van Pfizer en BioNTech moeten worden vervoerd en bewaard bij een temperatuur van min 70 graden. In de vaccinatiecentra kan het vaccin ongeopend in de bezorgdozen of in gewone koelkasten tot vijf dagen worden bewaard bij 2 tot 8 graden.
,,Er werd getwijfeld of de koeling de hele tijd voldoende is gebleven", aldus Christian Meissner, lokaal bestuurder van het district Lichtenfels in Beieren." BioNTech heeft gereageerd en gezegd dat het vaccin waarschijnlijk in orde is, maar waarschijnlijk in orde is niet genoeg", zei Meissner.
Hij voegde eraan to dat de vaccins niet gebruikt zullen worden om het publieke vertrouwen in de vaccinatiecampagne niet te schaden. Het middel wordt nu verzonden in speciaal ontwikkelde verzenddozen met droogijs, waarin het middel tot vijftien dagen goed blijft.
Het totale aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, is opgelopen tot 2573, 152 meer dan een dag eerder. Op de intensivecareafdelingen liggen 651 Covid-patiënten, 27 meer dan de dag ervoor. Op verpleegafdelingen bevinden zich 1922 patiënten, 125 meer dan zondag.
Op de intensive cares liggen nu 1021 mensen in totaal, wegens corona of wegens iets anders, tien meer dan een dag eerder. Er liggen zeven coronapatiënten op de ic in Duitsland, evenveel als de vorige dag. In het afgelopen etmaal zijn elf patiënten verplaatst tussen de regio's, van wie drie ic-patiënten.
Bij het RIVM zijn tussen zondagochtend en maandagochtend 7453 positieve coronatests gemeld. Dat is het laagste aantal sinds 15 december.
Destijds was er overigens sprake van een computerstoring. Of er nu ook bijzondere omstandigheden spelen is niet duidelijk. Zondag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu nog ruim 9000 nieuwe gevallen en op zaterdag zelfs bijna 9900. In de dagen daarvoor kwam het cijfer boven de 10.000 uit.
De afgelopen zeven dagen zijn bijna 70.000 positieve tests geregistreerd. Dat is minder dan in de week ervoor, toen het RIVM ruim 79.000 meldingen kreeg. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 44. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms pas een tijd later doorgegeven. Op zondag waren 29 sterfgevallen gemeld.
Bij een uitbraak op een Rotterdamse basisschool blijken zeker vijf personen besmet te zijn met de Britse variant van het coronavirus. Deze variant zou besmettelijker zijn. De uitbraak is al sinds eind november gaande, zo blijkt uit informatie van het RIVM.
Eind vorige week werd bij twee personen in de Rotterdamse regio de Britse variant ontdekt. Zij waren zelf niet in Engeland geweest. Na verder onderzoek bleken deze personen gelinkt te kunnen worden aan de uitbraak op de basisschool, die eind november begon. Dat was nog voor de lockdown waarbij alle scholen dicht moesten.
,,Bij nadere analyse van een aantal beschikbare coronatestmonsters van personen die bij deze schooluitbraak betrokken zijn, werd nog drie keer de Britse virusvariant aangetoond’’, aldus het RIVM. Om een beter beeld te krijgen, doet het RIVM samen met de GGD in Rotterdam en het Erasmus MC onderzoek naar de uitbraak. Zo’n uitbraak op een basisschool is ‘opmerkelijk en er is nog veel onbekend’, schrijft minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.
De Zweedse regering heeft een noodwet gepresenteerd die het mogelijk maakt om strengere beperkingen op te leggen in het kader van de strijd tegen het coronavirus. Met de nieuwe bevoegdheden kunnen ondernemingen worden gesloten of het openbaar vervoer stilgelegd. De overheid krijgt verder de mogelijkheid een maximum te stellen aan het aantal personen in bepaalde publieke ruimten. Gezondheidsminister Lena Hallengren beloofde maandag al dat overtreders beboet gaan worden.
Tot nu toe kan de Zweedse regering in vergelijking met andere landen niet streng ingrijpen en slechts bij oorlog dwingende maatregelen nemen. Dergelijke maatregelen zijn volgens de regering nodig nu het coronavirus in Zweden flink om zich heen grijpt. Het Scandinavische land telt bijna 40.000 besmettingen per miljoen inwoners. Dat is bijna net zoveel als in zwaar getroffen landen als Frankrijk en Spanje. Het aantal aan het virus toegeschreven sterfgevallen per miljoen inwoners is in Zweden 817 en daarmee wel lager dan in die twee landen.
Bedoeling is dat de noodwet op 10 januari ingaat. Wel moet de Zweedse regering wachten op goedkeuring van het parlement.
Acht medewerkers van een verpleeghuis in Stralsund, in het uiterste noordoosten van Duitsland, hebben gisteren vijf keer meer dan de voorgeschreven dosis van het coronavaccin toegediend gekregen. De zeven vrouwen en een man werden daarna naar huis gestuurd, maar vier van hen zijn uit voorzorg nu ter observatie opgenomen in een ziekenhuis. Ze vertonen griepachtige verschijnselen, meldt bestuurder Stefan Kerth van het district Voor-Pommeren-Rügen.
De veel te hoge dosering was volgens hem te wijten aan individuele fouten bij de voorbereiding van de vaccins in het zorgcentrum. De districtsbestuurder merkt in zijn verklaring op dat hogere doses van het vaccin volgens de Duitse producent BioNTech in de eerste onderzoeksfase al werden getest op proefpersonen. Dit zonder ernstige gevolgen en blijvende bijwerkingen.Het RIVM meldt dat de Britse variant van het coronavirus - die aanzienlijk besmettelijker is dan de gangbare - in Nederland bij elf mensen is vastgesteld. De gemuteerde versie van het virus is bij vijf personen uit de regio Amsterdam, vijf uit de regio Rotterdam en één uit de regio Nijmegen aangetroffen.
Een van gevallen die in Amsterdam werd gevonden, woont in Flevoland. De GGD doet daar bron- en contactonderzoek. Van de drie besmettingen die vorige week aan het licht kwamen, bleek niemand in Engeland geweest te zijn. Ook hadden zij geen onderling contact. In de omgeving van één van hen is iemand gevonden die de virusvariant al eerder heeft opgelopen, maar evenmin in het Verenigd Koninkrijk is geweest.Het Outbreak Management Team (OMT) liet vorige week nog weten dat het opduiken van de nieuwe variant niet direct tot extra maatregelen zal leiden. Een forse koerswijziging is, ondanks de overdraagbaarheid van de virusversie, niet noodzakelijk. Waakzaamheid is evenwel geboden ,,Als de geluiden kloppen, is dat heel zorgelijk.'' Het OMT laat weten woensdag samen te komen voor overleg. Ook over de elf besmettingsgevallen met de Britse virusvariant.
Pfizer en BioNTech leveren Europa tot aan september volgend jaar 200 miljoen doses van hun coronavaccin, aldus de Europese Commissie. De leveringen gebeuren op wekelijkse basis. Er wordt gesproken over de aankoop van nog eens 100 miljoen doses.
De EU heeft al overeenkomsten getekend met AstraZeneca voor 300 miljoen doses, met Sanofi-GSK voor 300 miljoen en met Johnson & Johnson voor 200 miljoen. Deze middelen zijn nog niet goedgekeurd. In de EU wonen ongeveer 446 miljoen mensen.
Het aantal coronabesmettingen loopt er zo op, dat een aantal verpleeghuizen van Liberein in Enschede vanaf vandaag gesloten is voor bezoekers. Het gaat om Bruggerbosch, De Eschpoort en een afdeling van Ariënsstaete.
Veel skioorden in Oostenrijk zijn momenteel geopend, maar alleen voor de plaatselijke bevolking. De drukte op de skipistes dwingt het Alpenland tot het nemen van extra coronamaatregelen. Zo wordt het aantal parkeerplaatsen beperkt.
Begin dit jaar was het Oostenrijkse skioord Ischgl de bron van een aanzienlijke verspreiding van het coronavirus door heel Europa. Daar is besloten om de start van het skiseizoen uit te stellen tot januari.
Buitenlanders die op dit moment Oostenrijk binnenkomen, moeten eerst verplicht tien dagen in quarantaine. Bovendien geldt ook op en rond de pistes een mondkapjesplicht voor iedereen vanaf veertien jaar.Dit jaar zijn op nieuwjaarsdag ruim twee keer zoveel supermarkten open als vorig jaar. Maar liefst 40 procent van alle supermarkten opent de deuren, zo blijkt uit cijfers van Openingstijden.nl. Gemeenten hebben hier toestemming voor gegeven om eventuele drukte te spreiden in verband met het coronavirus.
Gisteren sloot het UWV-loket voor de derde periode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Met de NOW kunnen ondernemers een groot deel van hun loonkosten vergoed krijgen als ze een omzetverlies verwachten van ten minste 20 procent.
Ruim 81.000 werkgevers hebben sinds 16 november een aanvraag ingediend. In de eerste periode ging het om 149.000 aanvragen en in de tweede periode om 65.000. Van de nieuwe aanvragen kwamen er 23.000 binnen sinds het ingaan van de lockdown halverwege deze maand.De coronacrisis zorgde voor het meest rampzalige jaar in de geschiedenis van KLM. Pieter Elbers loodst zijn troepen er doorheen, met royale financiële steun van de belastingbetaler. Nu blikt hij terug. ,,Er kwam een vloedgolf over ons heen.” Over het komend jaar is de KLM-topman zeer optimistisch. ,,Het wordt op Schiphol weer net zo druk als in 2019.''
De politie was naar eigen zeggen 'niet soepeler, maar ook niet strenger' tijdens de eerste week van de kerstvakantie. Waar de daling vandaan komt, is dan ook de vraag maar dat er minder coronaboetes werden uitgedeeld is een feit.
De afgelopen week kregen 648 mensen een prent, omdat ze zich niet aan de coronamaatregelen hielden. 525 anderen kwamen eraf met een waarschuwing. De week ervoor ging het nog om 1184 coronaboetes en 927 tikken op de vingers.
Deze week was het 'slechts' 33 keer raak met illegale feestjes, vorige week ging het nog om 61 coronafeestjes. Volgens de politie werd ook niet minder gecontroleerd. ,,De inzet was afgelopen week niet minder, de basisbezetting bleef gehandhaafd.''Ook Indonesië sluit, in navolging van andere landen, vanaf 1 januari voor twee weken de grenzen voor buitenlandse reizigers uit angst voor mutaties van het coronavirus. In het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika zijn mutaties van het longvirus aangetroffen die besmettelijker zijn dan andere varianten. Onder meer in Nederland zijn al besmettingen aangetroffen.
Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie in Groningen, vindt het Belgische plan om de tweede Pfizer-prik uit te stellen - om zo vaccins over te houden om meer mensen alvast de eerste inenting te geven - een risicovolle stap. Volgens de huidige voorschriften moet de tweede prik na drie weken worden gegeven om optimaal te werken.
De eerste prik geeft wel enige bescherming maar hoe lang die precies aanhoudt, is niet bekend. Volgens de Groningse professor is het mogelijk dat de werking verdwijnt voordat de tweede prik komt. Dan zijn mensen weer helemaal níet beschermd. Dan is het zogenoemde 'immunologische geheugen' de eerste prik eigenlijk 'vergeten'.
Een tijdige tweede prik is nodig om het gewenste 'booster-effect' te bereiken, waardoor de bescherming zo goed mogelijk is. ,,Je zou kunnen denken: na de eerste prik is in ieder geval iedereen een beetje beschermd, maar dat zou je met moeten onderzoeken.'' De tweede prik uitstellen is een stap die Huckriede zelf 'niet zou nemen'.
De nieuwe gemuteerde en veel besmettelijker variant van het coronavirus is een flinke tegenslag voor het Verenigd Koninkrijk, waar het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen snel toeneemt. 'Maar', zegt de Britse minister voor Kabinetszaken Michael Gove, 'als het coronavaccin van de AstraZeneca en de Universiteit van Oxford succesvol kan worden uitgerold, kunnen de maatregelen worden versoepeld'. Volgens een ingewijde zou de Britse medicijnwaakhond het zogenoemde Oxfordvaccin deze week nog kunnen goedkeuren.
Verpleeghuisbewoners van het Sint Annaklooster in Eindhoven mogen weer douchen. Om de kans op nieuwe coronabesmettingen na een vastgestelde besmetting te verkleinen, besloot de zorginstelling dat personeel haar cliënten niet meer onder de douche zou zetten. Dat zou zijn gebeurd op advies van de GGD Brabant Zuidoost. Die spreekt dat nogmaals tegen, maar heeft wel begrip voor de maatregel.
Saudi-Arabië heeft het volledige inreisverbod met een week verlengd uit angst voor een uitbraak van gemuteerde versies van het coronavirus. Vorige week besloot het koninkrijk de grenzen te sluiten en dat is nu verlengd met nog een week.
Mensen die geen staatsburger zijn van Saudi-Arabië mogen het land wel verlaten, net als buitenlandse vliegtuigen die al in het land waren. Het goederenvervoer is niet stopgezet, meldt de regering in Riyad.De belofte van AstraZeneca-topman Pascal Soriot dat de ‘winnende formule’ is gevonden om met het Oxfordvaccin een effectiviteit van 95 procent te bereiken, zou ook voor Nederland héél goed nieuws zijn. Alleen al in het eerste kwartaal van 2021 verwacht het kabinet 4,5 miljoen doses van dit vaccin.
Het RIVM betreurt het 'dat medewerkers van verpleeghuizen zich door een zinsnede van Jaap Van Dissel in een NOS jaarinterview geraakt voelen'. Gisteren ontstond ophef door uitspraken van de directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding, waarin hij een verband leek te leggen tussen het hoge aantal besmettingen in verzorgingstehuizen en het opleidingsniveau van verzorgenden.
'Niet de bedoeling', aldus het rijksinstituut dat inmiddels contact heeft gehad met V&VN Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland. ,,Jaap Van Dissel heeft aangegeven dat de uitspraak niet bedoeld was om dit verband te suggereren en dat het hem spijt als medewerkers die de afgelopen periode vaak in moeilijke omstandigheden hun werk uitvoeren zich door de zinsnede negatief geraakt voelen.''De vuurwerkshow in de Australische havenstad Sydney, waar doorgaans honderdduizenden kijkers op afkomen, vindt vanwege de coronapandemie dit jaar plaats zonder feestvierders langs de waterkant.
Hoewel een publiek evenement van die schaal er dit jaar sowieso niet in zat, waren er wel plannen om 5000 zorgmedewerkers een plekje in de eerste rij te geven. Ook dat idee wordt nu geschrapt, om het aantal besmettingen verder te verkleinen.Belgische virologen gaan onderzoeken of de tweede inenting met het coronavaccin van Pfizer en BioNTech kan worden uitgesteld om zo sneller meer mensen een eerste dosis te geven. Voor optimale werkzaamheid zijn twee spuitjes van het middel nodig, de tweede moet drie weken na de eerste worden toegediend.
,,We gaan kijken of het mogelijk is om het tweede spuitje later te geven", zegt vaccinexpert Pierre Van Damme. Bedoeling is zo meer groepsimmuniteit op te bouwen. België wil met deze methode alle Belgen voor de zomer al een eerste inenting geven. Als iedereen een eerste dosis heeft gehad, begint de tweede ronde.
De makers van het vaccin hebben benadrukt dat de tweede dosis nodig is om een goede dekking te houden. Bij één prik ligt de beschermingsgraad rond de 40 procent. Als de tweede dosis na drie weken wordt gegeven, zijn mensen langdurig voor 95 procent beschermd tegen het coronavirus.
Een Instagram Story van Jennifer Aniston heeft flink wat stof doen opwaaien bij fans. De actrice plaatste tijdens de feestdagen een foto van een kerstbal die niet goed in de smaak viel bij haar volgers.
Zuid-Korea, dat vandaag 808 nieuwe coronabesmettingen meldt, heeft de besmettelijkere Britse variant van het virus vastgesteld bij drie personen die onlangs in het Verenigd Koninkrijk waren. Volgens de Britten zou de mutatie zo'n 70 procent besmettelijker zijn dan de hiervoor bekende coronavarianten.
Zuid-Korea heeft vanaf 23 december tot het einde van 2020 het vliegverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk stilgelegd, maar daarvoor kwam het virus dus al met reizigers mee. Iedereen die het land binnenkwam vanuit het Verenigd Koninkrijk moet veertien dagen in quarantaine en kort voor het einde van die periode worden ze getest.
De Chinese burgerjournalist Zhang Zhan, een voormalig advocaat, trok aan het begin van de corona-uitbraak naar Wuhan om de situatie daar vast te leggen. Ze deelde livebeelden via sociale media, maar die werden ook opgemerkt door de Chinese autoriteiten. Zhan draait nu vier jaar de cel in, wegens 'onrust stoken en provocatie'.
De activiste is in hongerstaking gegaan tegen haar vervolging en ze krijgt gedwongen voedsel toegediend via een neussonde. Volgens haar advocaten wil ze de hongerstaking volhouden 'tot het bittere einde'. Haar gezondheid zou snel achteruitgaan. Tot nu toe zijn al acht klokkenluiders opgepakt en veroordeeld in China.Het is vandaag V-day bij onze zuiderburen. De eerste 500 Belgen, verdeeld over drie woonzorgcentra, krijgen vandaag het coronavaccin van Pfizer en BioNTech toegediend. 329 dagen nadat Philip Soubry (55) als eerste Belg besmet raakte met het coronavirus, wordt de 96-jarige Jos Hermans als eerste gevaccineerd.
Als er vandaag geen grote problemen opduiken, volgen er woensdag nog eens vier woonzorgcentra. Als ook dan alles goed gaat, begint op 5 januari de grootschalige vaccinatiecampagne in het hele land. Tegen de zomer moeten alle kwetsbare Belgen zijn ingeënt.Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Duitsland is voor de vierde dag op rij gedaald. Het Robert Koch Instituut (RKI) telde maandagochtend 10.976 nieuwe besmettingen. Dat is een daling van 2779 ten opzichte van zondag.
Ook donderdag (32.000), vrijdag (25.533) en zaterdag (14.455) daalde het aantal besmettingen al. In totaal is het longvirus in Duitsland bij 1.651.834 mensen vastgesteld.
In de afgelopen 24 uur overleden in Duitsland 348 mensen aan de gevolgen van Covid-19. Het totale officiële aantal coronadoden passeerde de grens van 30.000 en staat nu op 30.126.
De Verenigde Staten zijn maandag voorbij de grens van 19 miljoen bevestigde coronabesmettingen gegaan. Dat meldt de universiteit Johns Hopkins, die de cijfers registreert.
Sinds het begin van de pandemie zijn in de VS al ruim 333.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het land is daarmee in absolute cijfers het zwaarst getroffen land ter wereld.
In Duitsland zijn 1.000 doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin mogelijk onbruikbaar geraakt. Bij de levering van een koelbox ontdekte het personeel van het ziekenhuis in het district Lichtenfels, in het noorden van de deelstaat Beieren, dat de temperatuur was opgelopen tot 15 graden.
Volgens de ontwikkelaars van het vaccin mag de temperatuur niet meer dan 8 graden bedragen. De autoriteiten wachten nu op meer informatie van de producent om uitsluitsel te krijgen of de 1.000 doses nu inderdaad onbruikbaar zijn geworden.
In zes districten in Beieren loopt de vaccinatiecampagne daardoor vertraging op.
In Brazilië zijn in de afgelopen 24 uur 344 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid zondag bekend gemaakt. Ook werden er 18.479 nieuwe besmettingen vastgesteld. Ook de vicepresident Hamilton Mourão is besmet geraakt.
Het totale aantal doden in Brazilië sinds het begin van de uitbraak staat nu op 191.139. Bijna 7,5 miljoen mensen in het land raakten al besmet met het virus.
Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, gaat morgen in gesprek met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over de inzet van het leger in de zorg. Dat zei hij vanavond in Nieuwsuur.
Daarmee reageert Bruls op de brief die veiligheidsregio's Groningen, Noord- en Oost-Gelderland en Twente hebben gestuurd aan de ministeries van Defensie en VWS, waarin ze de noodklok luiden over de capaciteit in de zorg in de strijd tegen het coronavirus.
In de brief vragen de veiligheidsregio's om militaire bijstand in de verpleeg- en verzorgingshuizen vanwege een tekort aan personeel als gevolg van ziekteverzuim en quarantainemaatregelen. Komt die hulp niet, dan dreigt het zwartste scenario en kan het minimumniveau aan zorg niet meer geleverd worden.
,,Collega's doen dit verzoek niet zomaar. Dan is er al gekeken hoe ziekenhuizen en verpleeghuizen elkaar kunnen helpen, dus als je dit vraagt is de nood tot grote hoogte gestegen", zegt Bruls. Overigens spelen deze zorgen ook bij andere regio's, aldus Bruls.
Het aantal gestolen honden is in het Verenigd Koninkrijk met 250 procent toegenomen. Oorzaak is de groeiende vraag naar pups tijdens de lockdowns. Georganiseerde misdaad speelt in op deze vraag door met gestolen honden nieuwe pups te fokken.
Politieagenten hebben zondagavond een huwelijksfeest beëindigd dat in een bedrijfsloods aan de Fortunaweg in Schiedam werd gehouden. Op het feest waren circa veertig personen aanwezig.
Alle aanwezigen hebben een proces-verbaal gekregen.
Wereldwijd zijn al meer dan 4,8 miljoen mensen gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de website Our World in Data. De Verenigde Staten, één van de zwaarst getroffen landen, scoort momenteel het best met 1,9 miljoen inentingen.
Wordt gekeken naar aantal vaccinaties per honderd inwoners - in principe een betere maatstaf - dan scoort Israël het best.
Diverse patiënten die langer de tijd nodig hebben om te herstellen van het coronavirus, melden dat ze onaangename geuren beginnen waar te nemen. Dat stelt de Britse KNO-arts Nirmal Kumar tegen SkyNews. De arts hoort verhalen van patiënten die na maanden opeens een sterke geur van vis, verbrande toast en zwavel beginnen te ruiken. ,,Het is heel vreemd en heel uniek", stelt hij.
Professor Kumar was een van de eerste wetenschappers die in maart het coronasymptoom 'verlies van geur' identificeerde. Hij drong er bij de gezondheidsautoriteiten op aan om het aan de symptomenlijst toe te voegen. ,,Dit virus heeft affiniteit met de zenuwen in het hoofd en in het bijzonder de zenuw die de reukzin regelt. Het beïnvloedt waarschijnlijk ook andere zenuwen, zoals onze neurotransmitters. Die sturen berichten naar de hersenen."
Kumar voegde eraan toe: ,,Sommige mensen melden hallucinaties, slaapstoornissen en gehoorveranderingen. We kennen de exacte mechanismen niet, maar we zijn manieren aan het vinden om patiënten te helpen herstellen." Uiteindelijk krijgen de meeste patiënten hun normale reukvermorgen weer terug, verzekert de arts.
Turkije verwachtte morgen de eerste 3 miljoen doses te ontvangen van het Chinese Sinovac-vaccin tegen corona, maar moet nog een of twee dagen langer wachten. De levering loopt vertraging op door een coronabesmetting bij de douane in Peking, zei de Turkse minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca zondag.
Turkije had 50 miljoen doses van het Chinese vaccin besteld en ook 4,5 miljoen stuks van het vaccin van Pfizer/BioNTech waarmee de meeste EU-landen nu aan het vaccineren zijn. De Turken hebben een optie op nog eens 30 miljoen Pfizervaccins.