Het gebruik van de betaalapp Tikkie is het afgelopen jaar verder toegenomen, ondanks de coronacrisis. Volgens ABN AMRO, de bank achter de populaire app, is er in totaal voor 3,4 miljard euro aan Tikkies betaald. Dat is ongeveer 800 miljoen euro meer dan in 2019.
Tikkie wordt normaal vooral gebruikt bij sociale activiteiten, maar Nederlanders hebben dit jaar ook andere invullingen gevonden. ,,Zo is het avondje uit veranderd in samen thuis genieten van een bezorgmaaltijd en zagen we een toename in de verzoekjes voor boodschappen", zegt Moreno Kensmil, hoofd marketing voor de app.
Nederlanders maakten zelfs gebruik van Tikkie om coronakosten te splitsen. In de omschrijvingen van betaalverzoekjes stond dan bijvoorbeeld het woord mondkapjes. En het hielp dat veel horecazaken snel overgingen op afhalen of bezorgen.
Met de gratis app kunnen particulieren en ondernemers betaalverzoeken sturen via WhatsApp en andere diensten, sms'jes en QR-codes. Op het hoogtepunt van dit jaar werden er 193 Tikkies per minuut betaald, 43 per minuut meer dan de piek in 2019. ABN AMRO zag in de statistieken verder dat ongeveer twee derde van de Tikkies binnen een uur werd betaald, en 38 procent al binnen 5 minuten.
Tikkie bestaat sinds 2016 en telt inmiddels meer dan 6 miljoen gebruikers. Alles bij elkaar opgeteld hebben zij in al die jaren al zo’n 7,8 miljard euro afgetikt.
De stichting van muziekproducent Diddy staat een flink aantal families in Miami bij die in de knoop zijn gekomen met het betalen van de huur. Diddy liet dinsdag weten dat zijn Sean Combs Foundation hen financieel gaat helpen.
Diddy, die zelf ook een huis heeft in Miami, deelde tijdens een bijeenkomst in de buurt Overton ook tegoedbonnen uit en basisproducten voor de gezinnen.
De rapper geeft veel aan goede doelen en trakteert dit jaar ook zijn naasten. Zijn moeder Janice genoot daarvan mee: voor haar tachtigste verjaardag eerder deze maand overlaadde zoon Sean haar met cadeaus. Ze werd verrast met onder meer een cheque van een miljoen dollar en een nieuwe Bentley.
Toch houdt de platenbaas het bij cadeaus weggeven deze feestdagen: maandag kondigde Diddy aan dat het grote feest dat hij normaal gesproken geeft voor oud en nieuw dit jaar niet doorgaat: ,,Vrienden! In een poging om iedereen gezond en veilig te houden, heb ik besloten om dit jaar geen feest te geven. Ik hoop dat iedereen fijne feestdagen heeft gehad en ik wens jullie het beste voor 2021", liet hij weten op Instagram, om daar nog aan toe te voegen: ,,Dit besluit staat vast. Tot volgend jaar allemaal."
De meer besmettelijke mutatie van het coronavirus die voor het eerst in Groot-Brittannië werd aangetroffen, is nu ook in de Amerikaanse staat Colorado bij iemand geconstateerd. Dat zegt gouverneur Jared Polis dinsdag. Het gaat om de eerste bekende detectie van het gemuteerde virustype in de Verenigde Staten.
,,Vandaag ontdekten we Colorado's eerste geval van de Covid-19-variant B.1.1.7, dezelfde variant die ontdekt was in het Verenigd Koninkrijk," schreef Polis op Twitter. De coronavirusvariant werd gevonden bij een jongeman die op dat moment in isolatie zat en niet recentelijk had gereisd.
De nieuwe coronavariant kan aanzienlijk besmettelijker zijn. Nadat de mutatie bekend werd, hadden de meeste EU-landen besloten om het reizen van en naar Groot-Brittannië grotendeels te beperken om de verspreiding ervan te voorkomen. Het gemuteerde virustype is ook in andere landen, waaronder Nederland, ontdekt.
De Arubaanse minister-president Evelyn Wever-Croes heeft dinsdag twee doodsbedreigingen ontvangen vanwege haar aankondiging eerder op de dag dat Aruba vanaf 30 december een avondklok krijgt. Dat meldt de lokale nieuwssite www.24ora.com die de inhoud van de bedreigingen heeft ingezien.
De bedreigingen zijn een direct gevolg van de instelling van een avondklok vanaf 30 december tussen 23.00 uur en 05.00 uur. Dat is volgens Wever-Croes een gevolg van de stijging van het aantal coronabesmettingen in de afgelopen periode. De minister-president wil verdere verspreiding voorkomen.
Enkele maanden geleden is Wever-Croes, eveneens als gevolg van coronamaatregelen, ook al met de dood bedreigd. De politie heeft de bedreigingen in onderzoek.
‘Geluksmakelaar’ John Kosterman heeft het grootste verkooppunt van Staatsloten in Nederland. Normaal gesproken staan mensen deze dagen rijen dik voor zijn Primera-winkel in Zwolle, maar door corona is het ook daar stil. Hoe komt ‘John splinter’ nu door de winter? Je leest het hier.
Zorgelijk is de situatie in Barneveld, waar het aantal besmettingen de afgelopen week fors steeg; omgerekend 1.091 op 100.000 inwoners. Daarmee staat het landelijk op de tweede plek na Bunschoten.
Het moest het eerste vaccin worden dat Nederland tegen corona zou gaan beschermen. En lang leek alles goed te gaan met het Oxfordvaccin van AstraZeneca – maar toen kwamen de problemen. Een reconstructie, op basis van gesprekken met tientallen betrokkenen en deskundigen, lees je hier.
Bovenop de onzekerheid over de besmettingen met de Britse variant van het coronavirus komt op de Willibrordschool in Bergschenhoek ook nog groot verdriet. Totaal onverwacht en plotseling overleed verleden week een leerkracht, die eind dertig was. Zij deelde eerder op sociale media dat ook zij besmet was geraakt.
Het aantal nieuwe infecties in het Verenigd Koninkrijk blijft sterk toenemen. Vandaag registreerden de autoriteiten een dagrecord van 53.135 nieuwe gevallen. Daarmee sneuvelde het oude record van gisteren, toen 41.385 nieuwe gevallen waren gemeld.
Het aantal nieuwe sterfgevallen dat binnen 28 dagen na een positieve coronatest werd geregistreerd, nam ook toe van gisteren 357 tot 414 vandaag.
Groot-Brittannië is een van de zwaarst getroffen landen in Europa. Tot nu toe hebben bijna 2,4 miljoen mensen het coronavirus opgelopen. In het land zijn 71.567 mensen bezweken aan de longziekte Covid-19.
De coronacrisis heeft een einde gemaakt aan 21 jaar van passagiersgroei voor de wereldwijde luchtvaartindustrie. Volgens onderzoeksbureau Cirium, dat luchtvaartdata verzamelt en analyseert, kelderde het wereldwijde passagiersverkeer dit jaar naar schatting met 67 procent vergeleken met vorig jaar. Daarmee is het verkeer beland op het niveau van 1999, stelt Cirium.
Reisbeperkingen en lockdowns om het coronavirus te beteugelen, dwongen luchtvaartmaatschappijen om vluchten met 49 procent te verminderen, van 33,2 miljoen in 2019 naar 16,8 miljoen dit jaar. Het absolute dieptepunt voor de luchtvaart was op 25 april. Toen werden wereldwijd 13.600 vluchten uitgevoerd, wat een daling van 86 procent inhoudt in vergelijking met 3 januari, de drukste dag van dit jaar met ruim 95.000 passagiersvluchten, aldus Cirium.
De grootste klappen kwamen voor internationale vluchten, met een afname van 68 procent. Bij binnenlandse vluchten was een krimp van 40 procent te zien.
Omdat nu ook de spoedeisende hulpafdeling van het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk helemaal vol is met coronapatiënten, wachtend op een bed op een verpleegafdeling, moet het ziekenhuis de deuren sluiten voor nieuwe patiënten. Dat doet het ziekenhuis tot in ieder geval woensdagochtend 10.00 uur, zo laat het ziekenhuis dinsdagavond weten.
,,Het overplaatsen van patiënten naar andere ziekenhuizen lukt onvoldoende, omdat deze met hetzelfde probleem kampen. Daarom hebben we helaas het besluit moeten nemen om vannacht dicht te gaan", aldus bestuursvoorzitter Relinde Weil. Ook het hoge ziekteverzuim onder medewerkers door corona speelt een rol in de toenemende druk op het ziekenhuis. ,,Wij weten dat landelijk hard wordt gewerkt aan het vergroten van de ziekenhuiscapaciteit voor de opvang van coronapatiënten. Laten wij hopen dat dit op zeer korte termijn lukt."
Patiënten die met spoed behandeld moeten worden moeten nu naar ziekenhuizen in de omgeving worden gebracht, zoals in Amersfoort, Apeldoorn en Zwolle.
Het moest het grootste Nederlandse sportevenement van 2020 worden, maar natuurlijk ging ook de Grand Prix in Zandvoort niet door. ,,Wat een topjaar moest worden, werd een rampjaar’’, vertelt Ferry Verbrugge tussen de F1-petjes, miniatuurauto’s en Red Bull-polo’s in zijn zaak Pole Position. En hij is niet de enige getroffen ondernemer rond de GP. Zij hopen vooral dat de race komend jaar wél door kan gaan. Lees hier het hele verhaal.
67 Amsterdammers hebben vlak voor kerst onterecht te horen gekregen dat ze positief waren getest op het coronavirus. Hierdoor brachten veel personen de kerst onnodig in isolatie door. Ook kreeg één persoon te horen dat die het virus niet onder de leden had, terwijl het wel zo was. Volgens de GGD was er sprake van een 'storing' bij een extern lab.
De meeste personen die een vals-positieve uitslag hadden gekregen, waren volgens de GGD blij dat ze toch niet ziek waren, maar ook ‘terecht geïrriteerd’ doordat ze de kerst onnodig alleen thuis hadden gezeten.
De aanstaande Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft zich vandaag live op televisie laten inenten tegen het coronavirus. Zij kreeg in het United Medical Center in Washington het vaccin van Moderna toegediend.
,,Ik wil iedereen aanmoedigen om het vaccin te krijgen'', zei de 56-jarige. ,,Letterlijk, dit gaat over het redden van levens. Ik vertrouw de wetenschap en het zijn de wetenschappers die dit vaccin hebben gemaakt en goedgekeurd."
President Trump zelf zegt nog niet aan de beurt te zijn om gevaccineerd te worden. Hij was in oktober besmet geraakt met het coronavirus.
Hoe ontwikkelt het coronavirus zich bij jou in de buurt? Gebruik de zoekbalk in de kaart om jouw locatie op te zoeken. De applicatie werkt het beste op desktop, op mobiel kan het laden enige tijd duren. Surf naar ad.nl/coronalocatie voor uitleg over deze interactieve kaart.
De Europese Unie koopt nog eens 100 miljoen doses van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Dat meldt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie op Twitter. De nieuwe bestelling komt bovenop de 200 miljoen die de EU eerder inkocht bij de deze Amerikaans-Duitse fabrikant.
De eerste bestelling van 200 miljoen inentingen met het Pfizervaccin worden tot aan september 2021 geleverd aan alle EU-landen. Het vaccin van wordt wekelijks in grote ladingen verscheept.
De EU heeft al overeenkomsten getekend met AstraZeneca (300 miljoen doses), Sanofi-GSK (300 miljoen) en Johnson & Johnson (200 miljoen). Deze middelen zijn nog niet goedgekeurd.
Een deel van het kabinet komt morgenmiddag bij elkaar om te overleggen over de Britse variant van het coronavirus. Hoewel de situatie volgens Haagse ingewijden ‘zorgelijk’ is, worden deze week geen nieuwe coronamaatregelen verwacht.
Tot nu toe zijn elf gevallen vastgesteld, zo liet minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) eerder deze week weten. Experts tasten in het duister over de ernst van de variant. Wel lijkt vast te staan dat de Britse mutatie veel besmettelijker is dan het ‘gewone’ coronavirus. Het Outbreak Management Team (OMT) komt morgen bij elkaar om de laatste stand van zaken te bespreken.
Het afgelopen etmaal zijn 7561 nieuwe coronagevallen gemeld bij het RIVM. Dat is vrijwel gelijk aan gisteren, toen het instituut 7438 gevallen meldde. Op zaterdag en zondag kwamen er ruim 9000 positieve tests bij en in de dagen ervoor meer dan 10.000.
Of de daling door de kerstdagen of door de lockdown komt, kan het RIVM nog niet zeggen.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal wel fors. De gezondheidsdiensten registreerden dat 171 mensen aan het virus zijn overleden. Dat is het hoogste aantal in een etmaal sinds half april, maar het wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden.
In Ierland is vandaag een bescheiden begin gemaakt met de vaccinaties, melden Ierse media. Ierland is het 26e land in de EU dat met vaccinaties begint, Nederland sluit 8 januari de rij als 27e. De eerste patiënt die het coronavaccin heeft gekregen in Ierland is zoals aangekondigd een oma van 79 jaar oud uit het centrum van Dublin.
In twee hospitaals in de hoofdstad Dublin en een in Cork en een in Galway krijgt een klein aantal mensen een vaccin van Pfizer-BioNTech dat is verstrekt via het Europese vaccinatieprogramma. Het land heeft vooralsnog 10.000 doses ontvangen. Vicepremier Leo Varadkar verwacht in januari de levering van 40.000 doses per week.
In de afgelopen week zijn 67.388 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld. Dat is minder dan de week ervoor, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 82.340 meldingen kreeg.
Het RIVM weet nog niet zeker waar de daling aan toe te schrijven is. Het kan een gevolg zijn van de lockdown die twee weken geleden inging. ,,Maar ook is het mogelijk dat de feestdagen effect hebben gehad op het testgedrag van mensen. Als mensen zich minder vaak hebben laten testen bij klachten dan zou de lichte daling van het aantal gemelde besmettingen ook voor een deel daardoor te verklaren zijn'', aldus het instituut.
In de afgelopen week zijn minder mensen getest. Bijna 439.000 mensen lieten zich testen. In de week ervoor ging het om bijna 480.000 mensen. Die tests leverden ook minder coronagevallen op, het percentage positieve tests daalde van 13,7 naar 13,0.
Het aantal ziekenhuisopnames steeg wél. Verpleegafdelingen namen afgelopen week 1811 coronapatiënten op, tegen 1675 in de week ervoor. Het aantal opnames op de intensive cares steeg van 290 naar 300. Het aantal geregistreerde sterfgevallen steeg van 472 naar 583.
Het reproductiegetal daalde van 1,25 naar 1,15, wat betekent dat het coronavirus zich iets minder snel verspreidt.
Het Russische bureau voor statistiek, Rosstat, heeft vandaag geüpdatete sterftecijfers naar buiten gebracht. Anders dan Moskou heeft gecommuniceerd, blijken tussen begin april en eind november 116.030 personen aan corona gerelateerde kwalen te zijn overleden. In dat dodental zijn ook personen meegerekend waarbij het virus niet de hoofdoorzaak van het overlijden was, of waarbij een coronabesmetting niet werd vastgesteld. Het tot nu toe gehanteerde aantal doden lag op 55.107.
Defensieteams beoordelen vandaag in de regio’s Twente, Groningen en Apeldoorn verzoeken om militaire bijstand van zorginstellingen. Hiermee wil de krijgsmacht bepalen welke hulp precies nodig is. De krijgsmacht stelt ongeveer 100 medisch geschoolde militairen beschikbaar ter ondersteuning van de coronazorg. Dat is bovenop de 200 militairen die nu al actief zijn in de strijd tegen het virus.
In 25 plaatsen in Nederland komen locaties waar zorgmedewerkers van verpleeghuizen kunnen worden gevaccineerd tegen het coronavirus. De eerste mensen zijn op 8 januari aan de beurt en vanaf 18 januari worden op alle locaties mensen ingeënt. GGD GHOR heeft bekendgemaakt om welke 25 plaatsen het gaat.
De priklocaties zijn: Amsterdam, Schiphol, Huizen, Purmerend, Alkmaar, Leiden, Den Haag, Rotterdam The Hague Airport, Dordrecht, Goes, Houten, Breda, Veghel, Eindhoven, Maastricht, Venlo, Wijchen, Arnhem, Apeldoorn, Zwolle, Enschede, Lelystad, Assen, Groningen en Leeuwarden.Ondernemers bij wie door corona het water aan de lippen staat, kunnen misschien worden gered dankzij een nieuwe wet die in januari in werking treedt. Er is alleen één probleem: bijna niemand weet nog van het bestaan van die wet, volgens advocaat Jacobine van den Dolder uit Oud-Beijerland. ,,Terwijl dat wel heel belangrijk is.’’
Dankzij deze regiogenoten kon jij de coronacrisis doorstaan: de vakkenvuller, de pakketbezorger, de leidster in de kinderopvang én de ic-verpleegkundige. Zij bleven naar hun werk gaan toen anderen verplicht thuis moesten blijven. Hun terugblik op een onvergetelijk jaar: ,,Ik ben lichamelijk niet moe, wel coronamoe.’’
Het Saoedi-Arabische ministerie voor Volksgezondheid meldt dat bijna driekwart miljoen mensen zich hebben aangemeld om te worden ingeënt tegen het coronavirus.
Nederlanders maken deze decembermaand vanwege de virusuitbraak veel vaker gebruik van digitale hulpmiddelen om elkaar kaartjes en brieven te sturen. Volgens PostNL verstuurden deze maand al ruim 590.000 mensen een kaartje met een postzegelcode, tegen zo'n 210.000 in december vorig jaar.
Ook zijn er zeven keer meer fotokaartjes in de app gemaakt dan een jaar terug. PostNL maakte eerder bekend dat er sinds de lockdown meer dan 14 miljoen kaarten en brieven per dag worden bezorgd. Dit komt neer op meer dan het dubbele van een gemiddelde dag en is beduidend meer dan waarmee rekening werd gehouden.De gemuteerde variant van het coronavirus die onlangs in het Verenigd Koninkrijk is ontdekt, was in november al in Duitsland, hebben Duitse gezondheidsfunctionarissen vandaag verklaard . De veel besmettelijkere variant is ontdekt bij een patiënt uit het noorden, die uiteindelijk aan de gevolgen van Covid-19 overleed.
's Mans echtgenote raakte ook besmet, maar overleefde. Het koppel is wellicht besmet geraakt nadat hun dochter terugkwam van een reis naar Groot-Brittannië medio november. Daar raakte ze 'naar alle waarschijnlijkheid' besmet met de nieuwe variant. Tot nu toe was er in Duitsland slechts één besmettingsgeval bekend.
Onderzoeksteams van de Medische School in Hannover hebben vastgesteld dat het de nieuwe gemuteerde variant betreft, nadat zij het genoom van het aangetroffen virus in kaart hadden gebracht. De testresultaten zijn bevestigd door onderzoekers van het Charité-ziekenhuis in Berlijn, onder wie de Duitse topviroloog Christian Dorsten.
De 79-jarige oma Annie uit het centrum van Dublin is de eerste persoon in Ierland die het coronavaccin krijgt. De grootmoeder van tien kleinkinderen - sinds oktober weduwe - wordt om 14.20 onze tijd ingeënt tegen het coronavirus.
,,Het begin van het einde van een afschuwelijke periode'', noemt het hoofd van het vaccinatieprogramma, professor Brian MacCraith dat feit. Annie liet in het Saint James Hospital weten 'vereerd en opgetogen' te zijn dat ze als eerste aan de beurt is.
Ierland is in de Europese Unie het 26ste land dat begint met vaccineren. Vandaag volgen nog enkele andere vaccinaties in Dublin, Cork en Galway. Nederland begint als laatste EU-land in januari.In het Sloveense straatbeeld zijn richting de jaarwisseling talloze verlichte en kleurrijke fietsen geplaatst. De Slovenen omarmen daarmee te midden van de coronacrisis het wielersucces van Tadej Pogacar en Primoz Roglic. ‘Lichtpuntjes in coronacrisis’. Ze staan op pleinen, in winkeletalages en tuinen of hangen aan de gevels van woningen.
Een commerciële coronatester met testlocaties in Utrecht, Almere en Badhoevedorp wacht een dwangsom van 10.000 euro per week, omdat de hygiëne te wensen over laat. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) concludeert dat Coronatestservice geen goede afspraken heeft gemaakt over het schoonmaken van de testlocaties. De dwangsom kan oplopen tot maximaal 40.000 euro
De medewerkers van de testlocaties doen dat zelf, maar zonder duidelijke instructies. In Utrecht en Almere is geen apparaat beschikbaar om ruimtes te ontsmetten, een zogenoemde waterstofperoxidevernevelaar. In Badhoevedorp is die er wel, maar zonder gebruiksvoorschrift, waardoor medewerkers niet weten hoe ze het apparaat moeten gebruiken.
Ook weten ze niet wanneer ze precies moeten ontsmetten. Verder zitten alle geteste personen in dezelfde - moeilijk te reinigen - stoel, zonder dat daar papier op wordt gelegd. De zetel is daarmee een mogelijke bron van besmetting. Coronatestservice had tot gisteren om de misstanden op te lossen. De Inspectie controleert de komende weken of dat is gebeurd of niet.'Erg vervelend', vindt supermarkteigenaar Hans Zwijsen de vechtpartij in zijn winkel. Twee klanten van de Jumbo-supermarkt aan de Boschdijk in Eindhoven gingen gisteren met elkaar op de vuist, omdat een van hen geen mondkapje droeg.
Volgens Zwijsen werd de klant zonder maskertje hier aanvankelijk door een caissière op gewezen. ,,Vervolgens werd hij ook door iemand in de rij hierop aangesproken. Het volgende moment flipte de man volledig. Hij werd agressief en begon te slaan.”
De Amsterdamse AEX-index bereikte vandaag het hoogste niveau van het bewogen coronajaar 2020. Daarmee zit de graadmeter weer boven het niveau van voor de virusuitbraak. De hoop dat het einde van de coronacrisis in zicht is door de uitrol van het vaccin tegen het longvirus zorgde voor optimisme op de beursvloeren.
De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond 10.20 uur 0,7 procent hoger op 632,24 punten. De AEX passeerde daarmee de hoogste tussentijdse stand van het jaar van 632,12 punten, die voor de coronacrisis op 17 februari werd bereikt. De graadmeter begon het jaar op 604,58 punten en koerst af op een jaarwinst van 4,6 procent.
In Iran start vandaag een studie naar de veiligheid en effectiviteit van een eigen coronavaccin. Het middel Coviran, ontwikkelt door Shifa Pharmed, wordt op 56 vrijwilligers beproefd. President Rouhani zegt dat er 'in samenwerking met een ander land' aan een tweede vaccin wordt gewerkt, waarvan de klinische test in februari zullen aanvangen.
Het vaccin dat nu wordt getest, en gebaseerd is op een inactief gemaakt virus, komt waarschijnlijk na het voorjaar op de markt. Iran wordt van alle landen in het Midden-Oosten het hardst geraakt en heeft al 1,2 miljoen besmettingen vastgesteld. Bijna 55.000 mensen kwamen na een virusinfectie te overlijden.
Iran, dat bij het aankopen van vaccins uit het buitenland wordt belemmerd door de Amerikaanse handelssancties, sloot zich eerder aan bij COVAX: een internationale samenwerking die coronavaccins distribueert in ontwikkelingslanden. Het land zou daartoe contant geld per vliegtuig naar Zwitserland hebben gebracht.Psychiatrische patiënten moeten met voorrang gevaccineerd worden. Daarvoor pleit GGZ Delfland. Deze bewoners zijn ook kwetsbaar en gaan hard achteruit als ze in quarantaine zitten, zo is inmiddels gebleken.
De politie heeft in samenwerking met veel Nederlandse gemeenten en esportsorganisator ESL Benelux een groot FIFA-toernooi opgezet in de laatste dagen van het jaar. Jongeren kunnen zich via hun gemeente aanmelden. De politie hoopt de jongeren zo iets te doen te geven, waardoor ze buiten geen onrust gaan stoken.
Deelnemers kunnen volgens de politie en ESL Benelux mooie prijzen winnen. Zo ligt er voor de winnaars een PlayStation 5 klaar. De jongeren moeten zich dan echter wel goed gedragen tot na de jaarwisseling. Jongeren die met de politie in aanraking komen, krijgen geen prijs als ze winnen.
Het toernooi van het populaire voetbalspel FIFA 21 is opgebouwd uit een aantal eliminatierondes. Jongeren spelen eerst tegen andere spelers uit hun gemeente, de winnaar gaat door, de verliezer haakt af. Uiteindelijk komen een aantal spelers in de finaleronde terecht waar ze strijden om de PlayStation 5.
China heeft rond hoofdstad Peking, waar op last van de overheid honderdduizenden inwoners worden getest op het coronavirus, zes nieuwe besmettingsgevallen vastgesteld.
De besmettingen deden zich voor in dorpjes aan de noordoostelijke kant van de hoofdstedelijke regio. De autoriteiten zijn als de dood dat het virus weer greep krijgt op Peking, dat naar verluidt de lokale verspreiding van het virus onder de duim heeft.
Inwoners worden opgeroepen om de stad niet te verlaten tijdens de jaarwisseling. Zakenreizen worden eveneens afgeraden. China heeft alle grote evenementen, zoals sportwedstrijden en tempelbijeenkomsten, afgelast en bioscopen, bibliotheken en museums mogen maximaal driekwart van het normale aantal bezoekers toelaten.In India is bij zes mensen die de afgelopen weken terugkeerden uit het Verenigd Koninkrijk de zogenoemde 'Britse variant' van het coronavirus aangetroffen. Het ministerie voor Volksgezondheid meldt dat alle zes patiënten in isolatie zijn geplaatst en dat hun medereizigers zijn opgespoord.
Nauwe contacten van de besmette personen zijn eveneens onder quarantaine gesteld. India heeft tot het einde van het jaar alle vluchten vanuit en naar Groot-Brittannië opgeschort. De nieuwe virusvariant, die aanzienlijk besmettelijker is dan de reeds bekende versies, verspreidt zich snel.
Vandaag rapporteert India 16.432 nieuwe besmettingsgevallen, waarmee het totale aantal infecties in het land op 10,2 miljoen uitkomt. Er overleden 148.153 Indiërs aan de gevolgen van een besmetting. Het vaccineren tegen het longvirus begint in de eerste weken van januari. De bedoeling is dat ongeveer 300 miljoen inwoners worden ingeënt.De VS is begonnen met het vaccineren van zijn in Zuid-Korea gestationeerde troepen. Het Aziatische land noteert vandaag het hoogste aantal dagelijkse coronabesmettingen en sterfgevallen sinds het begin van de corona-uitbraak. 1046 nieuwe besmettingen tillen het totaal naar 58.725. Het dodental komt met 40 overlijdens op 859.
De Amerikaanse strijdkrachten in Zuid-Korea enten om te beginnen zorgmedewerkers, zowel militair- als burgerpersoneel, in met het Moderna-vaccin. Ook noodhulpverleners en het commando team van de VS-troepen in Korea worden gevaccineerd. De inenting van de 28.500 tellende troepenmacht gebeurt op vrijwillige basis.
Sri Lanka opent na negen maanden zijn grenzen weer voor het toerisme. Het land sloot de poorten in maart, toen de eerste coronagolf over het eiland spoelde. Ook de twee grootste vliegvelden van Sri Lanka gingen dicht.
Om de toeristenstroom weer op gang te krijgen, is de Sri Lankaanse overheid een testprogramma gestart dat loopt tot 24 januari. Tot die datum worden zo'n 2500 reizigers uit voormalige Sovjetrepublieken verwacht.
De eerste groep van 186 toeristen arriveerde gisteren met een speciale vlucht vanuit de Oekraïne. Zij zullen tien dagen op Sri Lanka blijven. Het was eerste de bedoeling dat de eerste vakantiegangers op 1 augustus zouden aankomen.
Dat plan werd echter uitgesteld, omdat het land met een opleving van het coronavirus te maken kreeg. Sri Lanka, dat 250.000 mensen in de toerismesector heeft werken, heeft tot nu toe 42.602 besmettingen en 194 coronadoden geteld.
Jonge kinderen zouden zo snel mogelijk gevaccineerd moeten worden tegen het rotavirus. Zo kunnen enkele duizenden ziekenhuisopnames worden voorkomen, stelt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, en krijgt de door corona overbelaste zorg wat lucht.
In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur 12.892 nieuwe besmettingen geregistreerd, meldt het Robert Koch Institut (RKI). Dat waren er 1916 meer dan de dag ervoor (10.976) maar ruim 6000 minder dan vorige week dinsdag (19.528).
De dalende trend zet door (zondag 13.755 nieuwe gevallen, zaterdag 14.455), al is die minder sterk dan eind vorige week (vrijdag 25.533 en donderdag 32.000). In totaal is het longvirus bij onze oosterburen bij 1.664.726 mensen vastgesteld.De zeven dagen incidentie (het aantal nieuwe besmettingen op 100.000 inwoners in een week) blijft ook dalen. Ze staat nu op 149,2 tegenover 161,3 op zondag en 170,7 op zaterdag. Als dat cijfer onder de 50 ligt dan dooft het virus langzaam uit.
In het afgelopen etmaal werden 852 coronadoden geregistreerd bij onze oosterburen. Dat waren er 504 meer dan de dag ervoor en 121 meer dan vorige week dinsdag werd gemeld. Het totale officiële aantal coronadoden in de Bondsrepubliek staat nu op 30.978.
Reizigers die naar Nederland willen komen vanuit een risicogebied moeten vanaf vandaag een negatieve coronatest tonen die niet ouder is dan 72 uur. De verplichting geldt voor de meeste landen, aangezien het ministerie van Buitenlandse Zaken het overgrote deel van de wereld als risicogebied aanmerkt.
De verplichting was vorige week al ingesteld voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika vanwege een gemuteerde variant van het coronavirus die daar rondgaat, en gaat nu dus gelden voor de rest van de wereld.
Het zal aan de luchtvaartmaatschappijen en andere vervoersbedrijven zijn om mensen vóór het boarden of instappen te controleren op de testverklaring. Zonder een verklaring mag iemand niet mee. In Nederland worden steekproefsgewijs controles uitgevoerd.
In Suriname is een gevreesde totale lockdown voorlopig van de baan. Wel blijven de huidige coronamaatregelen, inclusief een uitgaansverbod, van kracht tot komende zaterdag, zo maakte minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin maandag bekend.
Een kleine week geleden hield de minister een spoedpersconferentie. Het aantal besmettingen was toen snel aan het oplopen met op dinsdag 86 nieuwe positieve gevallen en 65 op woensdag. Alle niet-essentiële bedrijven werden gesloten en het maximumaantal mensen dat bij elkaar mag zijn werd teruggebracht van tien naar vijf.
Het uitgaansverbod was al aangescherpt en geldt tussen 19.00 uur en 05.00 uur. Op basis van de laatste cijfers lijkt het erop dat de dalende trend zich voortzet. Maandag waren er maar 35 nieuwe positieve gevallen en zondag 40.
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met de eis van president Trump om de eenmalige vergoeding voor Amerikanen uit het coronasteunpakket te verhogen van 600 naar 2000 dollar. Het door de Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden stemde met 275 tegen 134 stemmen voor het voorstel.
Ook de Senaat moet over het plan stemmen. Maar daar zijn de Republikeinen in de meerderheid en is het nog onduidelijk of er voldoende steun is. Binnen Trumps eigen partij is er veel verzet tegen de verhoging van de steuncheques. Onder de tegenstemmers in het Huis waren 130 Republikeinen.
Zeker acht verpleegkundigen en een arts van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn besmet geraakt met het coronavirus. Dat meldt RTV Noord. De besmette personeelsleden werkten op de verpleegafdeling voor coronapatiënten.
Alle overige medewerkers zijn of worden getest. Woordvoerder Joost Wessels laat aan de omroep weten dat het aantal besmettingen nog verder kan oplopen, omdat nog niet alle testresultaten binnen zijn. ,,Dit is een bijzonder onaangename verrassing, zowel voor de betrokkenen als de afdeling'', aldus Wessels.
De bron van de besmettingen is nog niet bekend, maar de coronaverpleegafdeling blijft hoe dan ook open. Uitgevallen medewerkers worden zoveel mogelijk vervangen door andere collega’s.
Tijdens de dagen rond Oudjaar blijven de stranden van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro gesloten voor toeristen en feestvierders. Normaal stromen miljoenen mensen samen aan de stranden van Rio om het nieuwe jaar in te luiden.
Rio hoopt met het sluiten van de stranden grote bijeenkomsten te vermijden, terwijl de coronapandemie in Brazilië nog volop woedt. Eerder was het nieuwjaarsfeest op het strand van Copacabana, waar traditioneel miljoenen mensen naar het vuurwerk komen kijken, al geannuleerd omwille van het coronavirus.
Brazilië heeft bijna 7,5 miljoen bevestigde coronabesmettingen en meer dan 191.000 sterfgevallen. In Rio de Janeiro overleden al ruim 15.000 mensen.
Het aantal faillissementen lag in 2020 veel lager dan vorig jaar, ondanks de coronacrisis. Tot en met week 51 werden er 3700 faillissementen uitgesproken. Dat is bijna 600 minder dan in dezelfde periode van 2019, een afname van ruim 15 procent.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geven de cijfers een vertekend beeld. De afname is waarschijnlijk vooral te danken aan de steunpakketten van de overheid, want de economie is wel voor het eerst in jaren flink gekrompen.
Volgens het CBS gaat het om een 'ongekend sterke krimp'. Bezien over de eerste drie kwartalen is het bruto binnenlands product (bbp) met 4,1 procent in omvang geslonken vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Zelfs in 2009, tijdens de kredietcrisis, was die krimp niet zo groot.
Nederlanders hebben nu meer vertrouwen in de politiek dan bij de start van dit jaar. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) zegt dat in oktober twee derde van de mensen de politiek een voldoende gaf. In januari deed ongeveer de helft dat. Het vertrouwen in politici was het hoogst in april. Dat kwam met name omdat veel mensen toen te spreken waren over de ingevoerde maatregelen rond het coronavirus.
Dat het vertrouwen nu weer wat is afgenomen, heeft volgens het SCP ook te maken met het virus. ,,Er zijn twijfels of de regering wel tijdig genoeg ingreep, over de logica achter de maatregelen."
In het onderzoek staat verder dat een meerderheid van Nederland denkt dat de coronacrisis tegenstellingen tussen groepen vergroot. Daarbij maken mensen zich zorgen om bestaande tegenstellingen tussen jong en oud of arm en rijk. Mensen geven in het onderzoek aan dat de lontjes van mensen korter lijken te worden. Ook voor de coronacrisis waren de zorgen hierover al groot.
Voormalig directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM Roel Coutinho noemt het "verbijsterend" en "ook een beetje beschamend" dat Nederland als laatste in de Europese Unie begint met vaccineren tegen het coronavirus. Dat zei hij maandagavond in Nieuwsuur.
,,We zijn toch een ontzettend goed georganiseerd land en je zou zeggen ja dat kunnen wij", zei Coutinho over de vaccinatiecampagne. ,,En als dan blijkt dat het toch wel vrij lang duurt voor je kunt beginnen, dan vind ik dat toch wel vrij verbijsterend."
Dat Nederland relatief laat begint, betekent volgens de oud-RIVM baas dat de overbelasting van de zorg langer doorgaat. En dat heeft volgens hem niet alleen een nadelig effect voor mensen die het coronavirus oplopen, maar ook voor andere patiënten. ,,Die kunnen niet opgenomen worden, of operaties moeten worden uitgesteld. Dus dat heeft hele verstrekkende gevolgen. Elke week telt in feite."
Hij kan ook weinig begrip opbrengen voor het besluit van het kabinet om te beginnen met het inenten van zorgmedewerkers in onder meer verpleeghuizen. De Gezondheidsraad adviseert namelijk juist om te beginnen met ouderen zelf. ,,Op het moment dat je afwijkt van een wetenschappelijk goed onderbouwd advies, moet je wel goede argumenten hebben. Ik ben die niet tegengekomen."
Coutinho is emeritus-hoogleraar epidemiologie en was de voorganger van Jaap van Dissel bij het RIVM.
De 25 veiligheidsregio's zijn maximaal voorbereid op de komende jaarwisseling. Alle verloven van politie, brandweer en andere hulpverleners zijn ingetrokken. De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen hebben vanavond afgesproken dat handhaven van de openbare orde de eerste prioriteit is in de nacht van donderdag op vrijdag, gevolgd door het beschermen van hulpverleners die hun werk moeten doen. Op de derde plaats staat het optreden tegen te grote groepen die op straat bijeen zouden kunnen komen.
Dat zei Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, na afloop van de onlinevergadering. ,,Het is tot nu toe op de meeste plekken rustiger dan andere jaren", aldus Bruls. ,,Maar dat kan ook stilte voor de storm zijn. We houden met alle scenario's rekening, ook met agressie over het vuurwerkverbod en de coronabeperkingen die juist tijdens de jaarwisseling tot uiting komt."
Een zus van een aan het coronavirus overleden bewoonster van een woonzorgcentrum in het Belgische Mol dient een klacht in tegen het centrum bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. In het rusthuis was een corona-uitbraak na een bezoek van een besmette hulpsint op 4 december. Sinds zijn bezoek zijn al 24 bewoners aan Covid-19 overleden. Dat melden VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws vandaag.
Volgens de zus beweerde de koepel waar het rusthuis onder valt 'dat de sint zich aan de regels had gehouden, maar later bleek uit de foto's van niet'. Ook de nazorg van de organisatie laat volgens haar te wensen over: ,,Ik heb nog altijd geen kaartje gehad waarop gecondoleerd staat en ik kom daar al vier jaar. Ik zorgde al vier jaar voor mijn zus.''
De hulpsinterklaas testte enkele dagen na zijn optreden positief. Het gemeentebestuur constateerde dat het sintbezoek onverantwoord was georganiseerd. Media noemden de sint een superverspreider.
Zo'n duizend militairen gaan vanaf woensdag helpen in verpleeg- en verzorgingshuizen in de drie veiligheidsregio's die om die militaire bijstand hebben gevraagd. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie) gemeld na afloop van het zogenoemde Veiligheidsberaad.
De minister sprak vanavond de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio. De inzet van het leger in de zorg was een van de bespreekpunten, nadat de drie veiligheidsregio's Groningen, Noord- en Oost-Gelderland en Twente gisteren in een brandbrief om bijstand in de verpleeg- en verzorgingshuizen vroegen vanwege een tekort aan personeel in de strijd tegen het coronavirus.
Er is behoefte aan handen aan het bed, maar ook aan ondersteuning bij logistieke zaken waarvoor een medisch diploma niet noodzakelijk is. Het Rode Kruis is daarvoor al gevraagd in verschillende regio’s om te helpen, nu wordt ook een beroep gedaan op het leger. Veiligheidsregio's kunnen alleen om hulp van defensiepersoneel vragen als de nood in een zorginstelling zo hoog is geworden dat zo'n instelling niet meer kan functioneren. De hulp van Defensie is een uiterste redmiddel. Het leger heeft ook niet zomaar duizend of meer mensen beschikbaar om in te springen, kregen de regio's te horen.
Naast Grapperhaus was ook minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge bij het overleg aanwezig. Grapperhaus sprak na afloop van het beraad, dat digitaal plaatsvond, de pers voor zijn woning toe.
De ministeries van Volksgezondheid en Defensie houden de hulpvraag van de drie regio's morgen nog eens tegen het licht, voordat er een besluit wordt genomen, zegt Bruls. ,,De capaciteit van Defensie is ook niet oneindig. Als een of twee regio's deze week alle militaire hulp opslokken, is er niemand meer voor regio's waar het volgende week misschien nog nijpender zal zijn." Vanaf aanstaande woensdag worden 'mogelijk een paar problemen verholpen', zegt Grapperhaus.
Net als in Nederland, lijkt de Britse virusvariant ook al sinds november in Duitsland. Artsen hebben de gegevens van een overleden patiënt opnieuw bekeken en hebben volgens Die Welt vastgesteld dat de oude patiënt is overleden aan de gevolgen van de variant van het coronavirus.
Van de Britse virusvariant wordt vooralsnog aangenomen dat deze besmettelijker is dan andere varianten, maar dat deze mensen niet zieker maakt en ook niet dodelijker is. Volgens deskundigen zullen de coronavaccins ook werken tegen de gemuteerde variant.
De absolute topdag voor oliebollenkramen nadert met rasse schreden. Tegelijkertijd zijn de Rotterdamse bollenbakkers bezorgd: hoe verloopt de verkoop coronaproof? ,,We houden er rekening mee dat het niet kan en we dicht moeten.’’
Lees hier het verhaal(Premium).
Zuid-Afrika heeft vandaag de coronamaatregelen aangescherpt. Zo komt er een totaalverbod op de verkoop van alcohol, worden op grote schaal evenementen geannuleerd en wordt het dragen van mondmaskers in het openbaar wettelijk verplicht. Ook wordt een avondklok ingesteld. Dat heeft president Cyril Ramaphosa in een televisietoespraak gezegd.
Het land is de miljoen coronabesmettingen gepasseerd als gevolg van een zich sneller verspreidende variant van het coronavirus die onlangs is ontdekt. Het aantal nieuwe gevallen begon eind november snel te stijgen, naar 10.000 tot 14.000 per dag. Inmiddels zijn 27.000 mensen in Zuid-Afrika bezweken aan Covid-19.
,,We moeten nu de curve afvlakken om de capaciteit van ons gezondheidszorgsysteem te beschermen, zodat het effectief kan reageren op deze nieuwe golf van infecties", zei Ramaphosa. ,,De maatregelen kunnen in de komende weken worden herzien als we een aanhoudende daling van de infecties zien."
Ook in de regio Rotterdam is het weer erg druk bij de spoedhulpen. Na het extra lange kerstweekeinde heeft in elk geval het Maasstad Ziekenhuis een opnamestop voor Covid-patiënten, omdat er simpelweg niet meer voldoende bedden zijn om hen kwijt te kunnen. Bij het Franciscus Gasthuis ligt de intensive care vol. Ernstig zieke of gewonde patiënten moeten naar elders.
Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is ‘selectief’ dicht. Spoed is welkom. Maar voor wie niet met spoed hulp nodig heeft, is het verzoek om naar een ander ziekenhuis te gaan of pas later te komen. Vijf patiënten op de spoedeisende hulp moeten worden opgenomen, maar zij wachten nog op een plekje op de verpleegafdeling. Deze is echter vol. Tot wanneer de rem erop staat, is nog de vraag.
De zorg in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk en Lelystad komt in de knel door de grote toestroom van coronapatiënten. Met ingang van morgen tot en met dinsdag 5 januari worden alle operaties uitgesteld. Dit heeft het ziekenhuis zojuist bekend gemaakt, meldt De Stentor.
,,Het is echt alle hens aan dek in het St Jansdal”, benadrukt internist-infectioloog Ouafae Karimi in de verklaring van het ziekenhuis. De toestroom van het aantal coronapatiënten in ziekenhuis St Jansdal gaat snel. De zogeheten cohortafdelingen waar zieke patiënten geïsoleerd worden verpleegd liggen vol. Datzelfde geldt voor de intensive care. Ook de spoedeisende hulp is zwaar belast. ,,De sterke toename baart ons grote zorgen. Als deze trend zich doorzet, dan kunnen wij de toestroom niet meer aan.”
Volgens het ziekenhuis verloopt bovendien het overplaatsen van patiënten uiterst moeizaam. ,,Het is een ingewikkelde puzzel om te bepalen welke zorg kan doorgaan en welke niet”, licht Arend Jan Poelarends namens het ziekenhuis toe. Poelarends is lid van de Raad van Bestuur. ,,Het overplaatsen van patiënten naar andere ziekenhuizen om ruimte te creëren gaat moeizaam. We zijn hierin afhankelijk van de landelijke zorgketen, maar vrijwel alle ziekenhuizen lopen tegen de grenzen aan. Als wij patiënten niet snel kunnen doorplaatsen, dan weten wij het ook even niet meer.’’
De Spaanse autoriteiten gaan een register bijhouden van mensen die weigeren om zich tegen Covid-19 te laten vaccineren. De gegevens zullen worden gedeeld met andere Europese landen, maar niet publiek gemaakt worden. Dat heeft de Spaanse minister van Gezondheid Salvador Illa vandaag gezegd.
In een interview aan televisiezender La Sexta herhaalde Illa dat het vaccin tegen het coronavirus niet verplicht zal zijn. Maar wie zo'n vaccin weigert, zal wel op een lijst worden gezet die zal gedeeld worden met andere landen in Europa, vervolgde hij. Illa verduidelijkte verder dat het zal gaan om personen aan wie een vaccin werd aangeboden, maar die dat aanbod afsloegen. Het document zal niet publiek worden gemaakt en wordt opgesteld met het grootste respect voor de bescherming van privégegevens, verzekerde de minister.
Volgens de meest recente data is het aandeel van de bevolking dat zich niet wil laten vaccineren spectaculair gedaald in Spanje, van 47 procent in november naar 28 procent in december. Het percentage Spanjaarden dat wel bereid is om een vaccin toegediend te krijgen steeg in diezelfde periode van 36,8 naar 40,5 procent. De regering onder leiding van de socialist Pedro Sánchez wil tegen eind februari 2,5 miljoen mensen, die tot prioritaire of meest kwetsbare groepen behoren, inenten en tegen de zomer 15 tot 20 miljoen mensen.
De Duitse coronavaccinatiecampagne is overschaduwd door een incident in het noorden van het land. Daar kregen acht verzorgers van een bejaardentehuis een overdosis van het vaccin toegediend.
Volgens de districtsautoriteiten van Vorpommern-Rügen hebben zorgmedewerkers in de stad Stralsund gisteren vijf keer de aanbevolen dosis van het BioNTech-Pfizer-vaccin gekregen. Vier van hen zijn ter observatie naar het ziekenhuis gebracht na het ontwikkelen van griepachtige symptomen.
Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, maakt zich zorgen over de capaciteit op intensive cares van Nederlandse ziekenhuizen. Tegen EenVandaag zegt hij ‘niet meer hoopvol’ te zijn.
De ic in het Erasmus MC in Rotterdam, waar Gommers aan het hoofd staat, ligt volgens hem vol. Vandaag zou het aantal bedden worden opgeschaald, maar dat ging door personeelstekort niet door. ,,Daarom doen we morgen nog een poging", aldus Gommers.
Groot-Brittannië heeft vanmiddag een nieuw dagrecord aan coronabesmettingen gemeld. Liefst 41.385 inwoners testten positief op Covid-19. Oorzaak lijkt de nieuwe besmettelijke coronavariant die om zich heen grijpt, dit in combinatie met de decemberdrukte.
Het VK noteerde verder 357 sterfgevallen, aldus het statistisch bureau van het land. Het gaat dan om mensen die binnen 28 dagen van een positieve coronatest overlijden.
In Rusland zijn in november ongeveer 26.000 sterfgevallen in verband gebracht met het gevreesde coronavirus. Dat zegt een van de Russische vicepremiers, Tatiana Golikova. Ze baseert zich op de algemene sterftecijfers van het staatsbureau voor de statistiek Rosstat.
Dat stelt dat in de periode januari tot en met november van dit jaar 229.700 meer mensen zijn overleden in Rusland dan in dezelfde periode vorig jaar. De stijging is volgens Golikova voor 81 procent te wijten aan het gevreesde coronavirus. Hiermee zou het aantal overleden coronapatiënten in Rusland ongeveer drie keer hoger uitvallen dan tot nog toe viel op te maken uit de cijfers van de gezondheidsautoriteiten (55.000).
In het uitgestrekte land van meer dan 145 miljoen inwoners zijn al bijna 90 miljoen coronatests uitgevoerd en 3 miljoen besmettingen vastgesteld. Bijna 2,5 miljoen patiënten zijn er hersteld of hadden geen ziekteverschijnselen. Het land is begin deze maand begonnen te vaccineren met een coronavaccin dat als eerste ter wereld werd geregistreerd, Spoetnik V van het Russische onderzoeksinstituut Gamaleja.
Meerdere Duitse districten zullen geen gebruik maken van de coronavaccins van Pfizer en BioNTech die afgelopen weekend zijn gedistribueerd. De lokale overheden zijn bezorgd dat circa duizend dosis van de vaccins tijdens het transport niet voldoende gekoeld zijn gebleven.
De vaccins van Pfizer en BioNTech moeten worden vervoerd en bewaard bij een temperatuur van min 70 graden. In de vaccinatiecentra kan het vaccin ongeopend in de bezorgdozen of in gewone koelkasten tot vijf dagen worden bewaard bij 2 tot 8 graden.
,,Er werd getwijfeld of de koeling de hele tijd voldoende is gebleven", aldus Christian Meissner, lokaal bestuurder van het district Lichtenfels in Beieren." BioNTech heeft gereageerd en gezegd dat het vaccin waarschijnlijk in orde is, maar waarschijnlijk in orde is niet genoeg", zei Meissner.
Hij voegde eraan to dat de vaccins niet gebruikt zullen worden om het publieke vertrouwen in de vaccinatiecampagne niet te schaden. Het middel wordt nu verzonden in speciaal ontwikkelde verzenddozen met droogijs, waarin het middel tot vijftien dagen goed blijft.
Het totale aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, is opgelopen tot 2573, 152 meer dan een dag eerder. Op de intensivecareafdelingen liggen 651 Covid-patiënten, 27 meer dan de dag ervoor. Op verpleegafdelingen bevinden zich 1922 patiënten, 125 meer dan zondag.
Op de intensive cares liggen nu 1021 mensen in totaal, wegens corona of wegens iets anders, tien meer dan een dag eerder. Er liggen zeven coronapatiënten op de ic in Duitsland, evenveel als de vorige dag. In het afgelopen etmaal zijn elf patiënten verplaatst tussen de regio's, van wie drie ic-patiënten.
Bij het RIVM zijn tussen zondagochtend en maandagochtend 7453 positieve coronatests gemeld. Dat is het laagste aantal sinds 15 december.
Destijds was er overigens sprake van een computerstoring. Of er nu ook bijzondere omstandigheden spelen is niet duidelijk. Zondag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu nog ruim 9000 nieuwe gevallen en op zaterdag zelfs bijna 9900. In de dagen daarvoor kwam het cijfer boven de 10.000 uit.
De afgelopen zeven dagen zijn bijna 70.000 positieve tests geregistreerd. Dat is minder dan in de week ervoor, toen het RIVM ruim 79.000 meldingen kreeg. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 44. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms pas een tijd later doorgegeven. Op zondag waren 29 sterfgevallen gemeld.
Bij een uitbraak op een Rotterdamse basisschool blijken zeker vijf personen besmet te zijn met de Britse variant van het coronavirus. Deze variant zou besmettelijker zijn. De uitbraak is al sinds eind november gaande, zo blijkt uit informatie van het RIVM.
Eind vorige week werd bij twee personen in de Rotterdamse regio de Britse variant ontdekt. Zij waren zelf niet in Engeland geweest. Na verder onderzoek bleken deze personen gelinkt te kunnen worden aan de uitbraak op de basisschool, die eind november begon. Dat was nog voor de lockdown waarbij alle scholen dicht moesten.
,,Bij nadere analyse van een aantal beschikbare coronatestmonsters van personen die bij deze schooluitbraak betrokken zijn, werd nog drie keer de Britse virusvariant aangetoond’’, aldus het RIVM. Om een beter beeld te krijgen, doet het RIVM samen met de GGD in Rotterdam en het Erasmus MC onderzoek naar de uitbraak. Zo’n uitbraak op een basisschool is ‘opmerkelijk en er is nog veel onbekend’, schrijft minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.
De Zweedse regering heeft een noodwet gepresenteerd die het mogelijk maakt om strengere beperkingen op te leggen in het kader van de strijd tegen het coronavirus. Met de nieuwe bevoegdheden kunnen ondernemingen worden gesloten of het openbaar vervoer stilgelegd. De overheid krijgt verder de mogelijkheid een maximum te stellen aan het aantal personen in bepaalde publieke ruimten. Gezondheidsminister Lena Hallengren beloofde maandag al dat overtreders beboet gaan worden.
Tot nu toe kan de Zweedse regering in vergelijking met andere landen niet streng ingrijpen en slechts bij oorlog dwingende maatregelen nemen. Dergelijke maatregelen zijn volgens de regering nodig nu het coronavirus in Zweden flink om zich heen grijpt. Het Scandinavische land telt bijna 40.000 besmettingen per miljoen inwoners. Dat is bijna net zoveel als in zwaar getroffen landen als Frankrijk en Spanje. Het aantal aan het virus toegeschreven sterfgevallen per miljoen inwoners is in Zweden 817 en daarmee wel lager dan in die twee landen.
Bedoeling is dat de noodwet op 10 januari ingaat. Wel moet de Zweedse regering wachten op goedkeuring van het parlement.
Acht medewerkers van een verpleeghuis in Stralsund, in het uiterste noordoosten van Duitsland, hebben gisteren vijf keer meer dan de voorgeschreven dosis van het coronavaccin toegediend gekregen. De zeven vrouwen en een man werden daarna naar huis gestuurd, maar vier van hen zijn uit voorzorg nu ter observatie opgenomen in een ziekenhuis. Ze vertonen griepachtige verschijnselen, meldt bestuurder Stefan Kerth van het district Voor-Pommeren-Rügen.
De veel te hoge dosering was volgens hem te wijten aan individuele fouten bij de voorbereiding van de vaccins in het zorgcentrum. De districtsbestuurder merkt in zijn verklaring op dat hogere doses van het vaccin volgens de Duitse producent BioNTech in de eerste onderzoeksfase al werden getest op proefpersonen. Dit zonder ernstige gevolgen en blijvende bijwerkingen.Het RIVM meldt dat de Britse variant van het coronavirus - die aanzienlijk besmettelijker is dan de gangbare - in Nederland bij elf mensen is vastgesteld. De gemuteerde versie van het virus is bij vijf personen uit de regio Amsterdam, vijf uit de regio Rotterdam en één uit de regio Nijmegen aangetroffen.
Een van gevallen die in Amsterdam werd gevonden, woont in Flevoland. De GGD doet daar bron- en contactonderzoek. Van de drie besmettingen die vorige week aan het licht kwamen, bleek niemand in Engeland geweest te zijn. Ook hadden zij geen onderling contact. In de omgeving van één van hen is iemand gevonden die de virusvariant al eerder heeft opgelopen, maar evenmin in het Verenigd Koninkrijk is geweest.Het Outbreak Management Team (OMT) liet vorige week nog weten dat het opduiken van de nieuwe variant niet direct tot extra maatregelen zal leiden. Een forse koerswijziging is, ondanks de overdraagbaarheid van de virusversie, niet noodzakelijk. Waakzaamheid is evenwel geboden ,,Als de geluiden kloppen, is dat heel zorgelijk.'' Het OMT laat weten woensdag samen te komen voor overleg. Ook over de elf besmettingsgevallen met de Britse virusvariant.
Pfizer en BioNTech leveren Europa tot aan september volgend jaar 200 miljoen doses van hun coronavaccin, aldus de Europese Commissie. De leveringen gebeuren op wekelijkse basis. Er wordt gesproken over de aankoop van nog eens 100 miljoen doses.
De EU heeft al overeenkomsten getekend met AstraZeneca voor 300 miljoen doses, met Sanofi-GSK voor 300 miljoen en met Johnson & Johnson voor 200 miljoen. Deze middelen zijn nog niet goedgekeurd. In de EU wonen ongeveer 446 miljoen mensen.
Het aantal coronabesmettingen loopt er zo op, dat een aantal verpleeghuizen van Liberein in Enschede vanaf vandaag gesloten is voor bezoekers. Het gaat om Bruggerbosch, De Eschpoort en een afdeling van Ariënsstaete.
Veel skioorden in Oostenrijk zijn momenteel geopend, maar alleen voor de plaatselijke bevolking. De drukte op de skipistes dwingt het Alpenland tot het nemen van extra coronamaatregelen. Zo wordt het aantal parkeerplaatsen beperkt.
Begin dit jaar was het Oostenrijkse skioord Ischgl de bron van een aanzienlijke verspreiding van het coronavirus door heel Europa. Daar is besloten om de start van het skiseizoen uit te stellen tot januari.
Buitenlanders die op dit moment Oostenrijk binnenkomen, moeten eerst verplicht tien dagen in quarantaine. Bovendien geldt ook op en rond de pistes een mondkapjesplicht voor iedereen vanaf veertien jaar.Dit jaar zijn op nieuwjaarsdag ruim twee keer zoveel supermarkten open als vorig jaar. Maar liefst 40 procent van alle supermarkten opent de deuren, zo blijkt uit cijfers van Openingstijden.nl. Gemeenten hebben hier toestemming voor gegeven om eventuele drukte te spreiden in verband met het coronavirus.
Gisteren sloot het UWV-loket voor de derde periode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Met de NOW kunnen ondernemers een groot deel van hun loonkosten vergoed krijgen als ze een omzetverlies verwachten van ten minste 20 procent.
Ruim 81.000 werkgevers hebben sinds 16 november een aanvraag ingediend. In de eerste periode ging het om 149.000 aanvragen en in de tweede periode om 65.000. Van de nieuwe aanvragen kwamen er 23.000 binnen sinds het ingaan van de lockdown halverwege deze maand.De coronacrisis zorgde voor het meest rampzalige jaar in de geschiedenis van KLM. Pieter Elbers loodst zijn troepen er doorheen, met royale financiële steun van de belastingbetaler. Nu blikt hij terug. ,,Er kwam een vloedgolf over ons heen.” Over het komend jaar is de KLM-topman zeer optimistisch. ,,Het wordt op Schiphol weer net zo druk als in 2019.''
De politie was naar eigen zeggen 'niet soepeler, maar ook niet strenger' tijdens de eerste week van de kerstvakantie. Waar de daling vandaan komt, is dan ook de vraag maar dat er minder coronaboetes werden uitgedeeld is een feit.
De afgelopen week kregen 648 mensen een prent, omdat ze zich niet aan de coronamaatregelen hielden. 525 anderen kwamen eraf met een waarschuwing. De week ervoor ging het nog om 1184 coronaboetes en 927 tikken op de vingers.
Deze week was het 'slechts' 33 keer raak met illegale feestjes, vorige week ging het nog om 61 coronafeestjes. Volgens de politie werd ook niet minder gecontroleerd. ,,De inzet was afgelopen week niet minder, de basisbezetting bleef gehandhaafd.''Ook Indonesië sluit, in navolging van andere landen, vanaf 1 januari voor twee weken de grenzen voor buitenlandse reizigers uit angst voor mutaties van het coronavirus. In het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika zijn mutaties van het longvirus aangetroffen die besmettelijker zijn dan andere varianten. Onder meer in Nederland zijn al besmettingen aangetroffen.
Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie in Groningen, vindt het Belgische plan om de tweede Pfizer-prik uit te stellen - om zo vaccins over te houden om meer mensen alvast de eerste inenting te geven - een risicovolle stap. Volgens de huidige voorschriften moet de tweede prik na drie weken worden gegeven om optimaal te werken.
De eerste prik geeft wel enige bescherming maar hoe lang die precies aanhoudt, is niet bekend. Volgens de Groningse professor is het mogelijk dat de werking verdwijnt voordat de tweede prik komt. Dan zijn mensen weer helemaal níet beschermd. Dan is het zogenoemde 'immunologische geheugen' de eerste prik eigenlijk 'vergeten'.
Een tijdige tweede prik is nodig om het gewenste 'booster-effect' te bereiken, waardoor de bescherming zo goed mogelijk is. ,,Je zou kunnen denken: na de eerste prik is in ieder geval iedereen een beetje beschermd, maar dat zou je met moeten onderzoeken.'' De tweede prik uitstellen is een stap die Huckriede zelf 'niet zou nemen'.
De nieuwe gemuteerde en veel besmettelijker variant van het coronavirus is een flinke tegenslag voor het Verenigd Koninkrijk, waar het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen snel toeneemt. 'Maar', zegt de Britse minister voor Kabinetszaken Michael Gove, 'als het coronavaccin van de AstraZeneca en de Universiteit van Oxford succesvol kan worden uitgerold, kunnen de maatregelen worden versoepeld'. Volgens een ingewijde zou de Britse medicijnwaakhond het zogenoemde Oxfordvaccin deze week nog kunnen goedkeuren.
Verpleeghuisbewoners van het Sint Annaklooster in Eindhoven mogen weer douchen. Om de kans op nieuwe coronabesmettingen na een vastgestelde besmetting te verkleinen, besloot de zorginstelling dat personeel haar cliënten niet meer onder de douche zou zetten. Dat zou zijn gebeurd op advies van de GGD Brabant Zuidoost. Die spreekt dat nogmaals tegen, maar heeft wel begrip voor de maatregel.
Saudi-Arabië heeft het volledige inreisverbod met een week verlengd uit angst voor een uitbraak van gemuteerde versies van het coronavirus. Vorige week besloot het koninkrijk de grenzen te sluiten en dat is nu verlengd met nog een week.
Mensen die geen staatsburger zijn van Saudi-Arabië mogen het land wel verlaten, net als buitenlandse vliegtuigen die al in het land waren. Het goederenvervoer is niet stopgezet, meldt de regering in Riyad.De belofte van AstraZeneca-topman Pascal Soriot dat de ‘winnende formule’ is gevonden om met het Oxfordvaccin een effectiviteit van 95 procent te bereiken, zou ook voor Nederland héél goed nieuws zijn. Alleen al in het eerste kwartaal van 2021 verwacht het kabinet 4,5 miljoen doses van dit vaccin.
Het RIVM betreurt het 'dat medewerkers van verpleeghuizen zich door een zinsnede van Jaap Van Dissel in een NOS jaarinterview geraakt voelen'. Gisteren ontstond ophef door uitspraken van de directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding, waarin hij een verband leek te leggen tussen het hoge aantal besmettingen in verzorgingstehuizen en het opleidingsniveau van verzorgenden.
'Niet de bedoeling', aldus het rijksinstituut dat inmiddels contact heeft gehad met V&VN Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland. ,,Jaap Van Dissel heeft aangegeven dat de uitspraak niet bedoeld was om dit verband te suggereren en dat het hem spijt als medewerkers die de afgelopen periode vaak in moeilijke omstandigheden hun werk uitvoeren zich door de zinsnede negatief geraakt voelen.''De vuurwerkshow in de Australische havenstad Sydney, waar doorgaans honderdduizenden kijkers op afkomen, vindt vanwege de coronapandemie dit jaar plaats zonder feestvierders langs de waterkant.
Hoewel een publiek evenement van die schaal er dit jaar sowieso niet in zat, waren er wel plannen om 5000 zorgmedewerkers een plekje in de eerste rij te geven. Ook dat idee wordt nu geschrapt, om het aantal besmettingen verder te verkleinen.Belgische virologen gaan onderzoeken of de tweede inenting met het coronavaccin van Pfizer en BioNTech kan worden uitgesteld om zo sneller meer mensen een eerste dosis te geven. Voor optimale werkzaamheid zijn twee spuitjes van het middel nodig, de tweede moet drie weken na de eerste worden toegediend.
,,We gaan kijken of het mogelijk is om het tweede spuitje later te geven", zegt vaccinexpert Pierre Van Damme. Bedoeling is zo meer groepsimmuniteit op te bouwen. België wil met deze methode alle Belgen voor de zomer al een eerste inenting geven. Als iedereen een eerste dosis heeft gehad, begint de tweede ronde.
De makers van het vaccin hebben benadrukt dat de tweede dosis nodig is om een goede dekking te houden. Bij één prik ligt de beschermingsgraad rond de 40 procent. Als de tweede dosis na drie weken wordt gegeven, zijn mensen langdurig voor 95 procent beschermd tegen het coronavirus.
Een Instagram Story van Jennifer Aniston heeft flink wat stof doen opwaaien bij fans. De actrice plaatste tijdens de feestdagen een foto van een kerstbal die niet goed in de smaak viel bij haar volgers.
Zuid-Korea, dat vandaag 808 nieuwe coronabesmettingen meldt, heeft de besmettelijkere Britse variant van het virus vastgesteld bij drie personen die onlangs in het Verenigd Koninkrijk waren. Volgens de Britten zou de mutatie zo'n 70 procent besmettelijker zijn dan de hiervoor bekende coronavarianten.
Zuid-Korea heeft vanaf 23 december tot het einde van 2020 het vliegverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk stilgelegd, maar daarvoor kwam het virus dus al met reizigers mee. Iedereen die het land binnenkwam vanuit het Verenigd Koninkrijk moet veertien dagen in quarantaine en kort voor het einde van die periode worden ze getest.
De Chinese burgerjournalist Zhang Zhan, een voormalig advocaat, trok aan het begin van de corona-uitbraak naar Wuhan om de situatie daar vast te leggen. Ze deelde livebeelden via sociale media, maar die werden ook opgemerkt door de Chinese autoriteiten. Zhan draait nu vier jaar de cel in, wegens 'onrust stoken en provocatie'.
De activiste is in hongerstaking gegaan tegen haar vervolging en ze krijgt gedwongen voedsel toegediend via een neussonde. Volgens haar advocaten wil ze de hongerstaking volhouden 'tot het bittere einde'. Haar gezondheid zou snel achteruitgaan. Tot nu toe zijn al acht klokkenluiders opgepakt en veroordeeld in China.Het is vandaag V-day bij onze zuiderburen. De eerste 500 Belgen, verdeeld over drie woonzorgcentra, krijgen vandaag het coronavaccin van Pfizer en BioNTech toegediend. 329 dagen nadat Philip Soubry (55) als eerste Belg besmet raakte met het coronavirus, wordt de 96-jarige Jos Hermans als eerste gevaccineerd.
Als er vandaag geen grote problemen opduiken, volgen er woensdag nog eens vier woonzorgcentra. Als ook dan alles goed gaat, begint op 5 januari de grootschalige vaccinatiecampagne in het hele land. Tegen de zomer moeten alle kwetsbare Belgen zijn ingeënt.Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Duitsland is voor de vierde dag op rij gedaald. Het Robert Koch Instituut (RKI) telde maandagochtend 10.976 nieuwe besmettingen. Dat is een daling van 2779 ten opzichte van zondag.
Ook donderdag (32.000), vrijdag (25.533) en zaterdag (14.455) daalde het aantal besmettingen al. In totaal is het longvirus in Duitsland bij 1.651.834 mensen vastgesteld.
In de afgelopen 24 uur overleden in Duitsland 348 mensen aan de gevolgen van Covid-19. Het totale officiële aantal coronadoden passeerde de grens van 30.000 en staat nu op 30.126.
De Verenigde Staten zijn maandag voorbij de grens van 19 miljoen bevestigde coronabesmettingen gegaan. Dat meldt de universiteit Johns Hopkins, die de cijfers registreert.
Sinds het begin van de pandemie zijn in de VS al ruim 333.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het land is daarmee in absolute cijfers het zwaarst getroffen land ter wereld.
In Duitsland zijn 1.000 doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin mogelijk onbruikbaar geraakt. Bij de levering van een koelbox ontdekte het personeel van het ziekenhuis in het district Lichtenfels, in het noorden van de deelstaat Beieren, dat de temperatuur was opgelopen tot 15 graden.
Volgens de ontwikkelaars van het vaccin mag de temperatuur niet meer dan 8 graden bedragen. De autoriteiten wachten nu op meer informatie van de producent om uitsluitsel te krijgen of de 1.000 doses nu inderdaad onbruikbaar zijn geworden.
In zes districten in Beieren loopt de vaccinatiecampagne daardoor vertraging op.
In Brazilië zijn in de afgelopen 24 uur 344 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid zondag bekend gemaakt. Ook werden er 18.479 nieuwe besmettingen vastgesteld. Ook de vicepresident Hamilton Mourão is besmet geraakt.
Het totale aantal doden in Brazilië sinds het begin van de uitbraak staat nu op 191.139. Bijna 7,5 miljoen mensen in het land raakten al besmet met het virus.
Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, gaat morgen in gesprek met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over de inzet van het leger in de zorg. Dat zei hij vanavond in Nieuwsuur.
Daarmee reageert Bruls op de brief die veiligheidsregio's Groningen, Noord- en Oost-Gelderland en Twente hebben gestuurd aan de ministeries van Defensie en VWS, waarin ze de noodklok luiden over de capaciteit in de zorg in de strijd tegen het coronavirus.
In de brief vragen de veiligheidsregio's om militaire bijstand in de verpleeg- en verzorgingshuizen vanwege een tekort aan personeel als gevolg van ziekteverzuim en quarantainemaatregelen. Komt die hulp niet, dan dreigt het zwartste scenario en kan het minimumniveau aan zorg niet meer geleverd worden.
,,Collega's doen dit verzoek niet zomaar. Dan is er al gekeken hoe ziekenhuizen en verpleeghuizen elkaar kunnen helpen, dus als je dit vraagt is de nood tot grote hoogte gestegen", zegt Bruls. Overigens spelen deze zorgen ook bij andere regio's, aldus Bruls.
Het aantal gestolen honden is in het Verenigd Koninkrijk met 250 procent toegenomen. Oorzaak is de groeiende vraag naar pups tijdens de lockdowns. Georganiseerde misdaad speelt in op deze vraag door met gestolen honden nieuwe pups te fokken.
Politieagenten hebben zondagavond een huwelijksfeest beëindigd dat in een bedrijfsloods aan de Fortunaweg in Schiedam werd gehouden. Op het feest waren circa veertig personen aanwezig.
Alle aanwezigen hebben een proces-verbaal gekregen.
Wereldwijd zijn al meer dan 4,8 miljoen mensen gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de website Our World in Data. De Verenigde Staten, één van de zwaarst getroffen landen, scoort momenteel het best met 1,9 miljoen inentingen.
Wordt gekeken naar aantal vaccinaties per honderd inwoners - in principe een betere maatstaf - dan scoort Israël het best.
Diverse patiënten die langer de tijd nodig hebben om te herstellen van het coronavirus, melden dat ze onaangename geuren beginnen waar te nemen. Dat stelt de Britse KNO-arts Nirmal Kumar tegen SkyNews. De arts hoort verhalen van patiënten die na maanden opeens een sterke geur van vis, verbrande toast en zwavel beginnen te ruiken. ,,Het is heel vreemd en heel uniek", stelt hij.
Professor Kumar was een van de eerste wetenschappers die in maart het coronasymptoom 'verlies van geur' identificeerde. Hij drong er bij de gezondheidsautoriteiten op aan om het aan de symptomenlijst toe te voegen. ,,Dit virus heeft affiniteit met de zenuwen in het hoofd en in het bijzonder de zenuw die de reukzin regelt. Het beïnvloedt waarschijnlijk ook andere zenuwen, zoals onze neurotransmitters. Die sturen berichten naar de hersenen."
Kumar voegde eraan toe: ,,Sommige mensen melden hallucinaties, slaapstoornissen en gehoorveranderingen. We kennen de exacte mechanismen niet, maar we zijn manieren aan het vinden om patiënten te helpen herstellen." Uiteindelijk krijgen de meeste patiënten hun normale reukvermorgen weer terug, verzekert de arts.
Turkije verwachtte morgen de eerste 3 miljoen doses te ontvangen van het Chinese Sinovac-vaccin tegen corona, maar moet nog een of twee dagen langer wachten. De levering loopt vertraging op door een coronabesmetting bij de douane in Peking, zei de Turkse minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca zondag.
Turkije had 50 miljoen doses van het Chinese vaccin besteld en ook 4,5 miljoen stuks van het vaccin van Pfizer/BioNTech waarmee de meeste EU-landen nu aan het vaccineren zijn. De Turken hebben een optie op nog eens 30 miljoen Pfizervaccins.
Een Duitse piloot heeft een traject gevlogen in de vorm van een gigantische injectiespuit. Hij trok die vorm tijdens een vliegtocht van bijna 300 kilometer in de Duitse deelstaat Beieren, op het moment dat de Europese vaccinatiecampagne tegen Covid-19 van start is gegaan.
De 20-jarige Samy Kramer stippelde de route vooraf uit op een gps-apparaat. Hij steeg met zijn tweezitsvliegtuigje op vanaf de luchthaven van Friedrichshafen, vlakbij het Bodenmeer. Zijn vlucht duurde ongeveer 1 uur en 40 minuten. De piloot moest soms bochten nemen van 90 graden om de vorm goed uit te beelden. ,,Ik wilde de mensen voer tot nadenken geven op de dag dat het vaccin beschikbaar is gemaakt", aldus Kramer.
Duitsland begon zondag officieel met de vaccinatiecampagne. De eersten die een prik krijgen, zijn mensen ouder dan 80 jaar en het ziekenhuispersoneel. Tegen eind dit jaar krijgt Duitsland 1,3 miljoen doses van het coronavaccin. Aan het eind van maart 2021 volgen nog eens 11 tot 13 miljoen doses.
Jaap van Dissel van het RIVM lijkt in een interview met de NOS een verband te leggen tussen het hoge aantal besmettingen in verzorgingstehuizen en het opleidingsniveau van verzorgenden. Dat zegt Marita de Kleijne, voorzitter van het platform verzorgenden van beroepsorganisatie V&VN. Ze noemt de uitspraken 'een klap in het gezicht van verzorgenden die dag en nacht onder zware druk klaarstaan voor kwetsbare bewoners'.
In het interview krijgt de RIVM-baas de vraag wat er mis is gegaan in de verzorgingstehuizen, waar het aantal coronabesmettingen tijdens de eerste golf hoog opliep. ,,Wat we geleerd hebben is dat daar een heleboel factoren spelen. Daar speelt het opleidingsniveau van verzorgenden een rol in, de situatie in de verpleeghuizen. Het is gewoon complexer dan het op te hangen aan een enkele maatregel. Hoe graag je dat ook zou willen", antwoordt hij.
De Kleijne noemt de suggestie dat de besmettingen te wijten waren aan het opleidingsniveau van de professionals 'onbehoorlijk, respectloos en om je voor te schamen'. ,,Wij hebben zelf de grootste risico's gelopen door het gevoerde beleid. Door de tekorten aan persoonlijke beschermende middelen, omdat de wijk en de verpleeghuizen lange tijd achteraan in de rij stonden bij de verdeling daarvan. Door de onveilige en onrealistische RIVM-richtlijnen voor het gebruik van beschermende middelen en mondneusmaskers."
Als het aan Anthony Fauci ligt, laat de Amerikaanse president Donald Trump zich vaccineren tegen corona. Dat zei de belangrijke corona-adviseur van de Amerikaanse regering in een vraaggesprek met CNN. De president had eerder dit jaar corona en werd toen tegen het virus behandeld. Zijn arts adviseert hem daarom om nog te wachten met een vaccin.
,,De beslissing of hij zich laat vaccineren is aan hem en de dokter in het Witte Huis", zei Fauci, die zelf het vaccin al kreeg. ,,Mijn advies, en dat heb ik al eerder gezegd, is om hem te vaccineren. Hij is nog altijd de president van de Verenigde Staten. Een essentieel persoon."
December is voor de VS nu al de maand met de meeste coronadoden tot nu toe. Meer dan 63.000 Amerikanen zijn deze maand al overleden, wat het totaal op bijna 332.000 brengt.
Fauci denkt dat het ergste er nog aan zit te komen voor zijn land, als het gaat om de coronacijfers. ,,We zouden zomaar eens een nieuwe golf kunnen zien door kerst en nieuwjaar. We staan op een zeer kritiek punt."
Gemiddeld liggen er dagelijks zo'n 120.000 mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis. Ondanks de waarschuwing om thuis te blijven, gingen veel mensen toch op pad. Woensdag stapten bijna 1,2 miljoen mensen in het vliegtuig, het hoogste aantal op één dag sinds het begin van de pandemie.
,,De voorspellingen zijn gewoon een nachtmerrie", zegt Peter Hotez, een Amerikaanse infectieziekte-expert tegenover CNN. ,,Mensen kunnen nog altijd levens redden van de mensen van wie ze houden, door zich te houden aan de regels voor social distancing, en mondkapjes te dragen. Onthoud: de vaccins komen er echt aan."
De Oostenrijkse bevolking is dit weekend massaal naar de skigebieden in het land afgereisd. De toeloop van binnenlandse toeristen was zo groot dat sommige gebieden de toegang afgrendelden. Onder meer in Bodental in Karinthië en in Semmering, ongeveer honderd kilometer van de hoofdstad Wenen, was zondag niemand meer welkom.
In enkele skigebieden in de deelstaat Opper-Oostenrijk werden auto's gedwongen weer het dal in te rijden. In Damuls, in de deelstaat Vorarlberg, was zaterdag de mensenmassa zo groot dat er onvoldoende afstand werd gehouden en de autoriteiten ingrepen.
Veel buitenlandse toeristen zijn er niet in Oostenrijk, omdat die bij aankomst tien dagen in quarantaine moeten. Oostenrijkers zelf moeten boven de leeftijd van 14 jaar medische mondkapjes dragen als ze de skiliften willen gebruiken of staan aan te schuiven. De skiliften laten ook maar de helft van de capaciteit toe, om de afstandsregels te kunnen garanderen. Tickets moeten online worden geboekt.
In de Nederlandse ziekenhuizen gaat het nog steeds niet de goede kant op. Het aantal coronapatiënten steeg er de afgelopen 24 uur met 79 tot 2421. Op de intensive cares kwamen er per saldo 16 patiënten bij, waarmee het totaal uitkomt op 624. Buiten de ic's liggen er dus 1797.
De totale ic-bezetting is door de nieuwe cijfers boven de 1000 uitgekomen. Er krijgen nu 1011 patiënten intensieve zorg, 31 meer dan gisteren. Zeven patiënten zijn in Duitsland opgenomen.
Er zijn het afgelopen etmaal 9108 coronabesmettingen geregistreerd, meldt het RIVM. Dat zijn er minder dan de vorige dagen. Gisteren waren het er 9867, de dagen daarvoor lag het aantal nog ruim boven de 10.000.
Honderden Britse wintersporters zijn het populaire Zwitserse skioord Verbier ontvlucht nadat ze er in quarantaine moesten. Zwitserland stelde de isolatie van tien dagen na aankomst in voor de Britse gasten nadat in het Verenigd Koninkrijk een besmettelijker variant van het coronavirus was opgedoken.
Van de meer dan vierhonderd Britten waren er zondag nog maar een paar over, zei een woordvoerder van de gemeente Bagnes, waar Verbier deel van uitmaakt. ,,Gezinnen met kleine kinderen zaten plotseling vast op 20 vierkante meter. Dat was niet te doen."
Sommige Britse wintersporters namen de toevlucht tot Frankrijk, waar de pistes weliswaar dicht zijn maar ze zich wel vrij kunnen bewegen.
Voor de hotels in Verbier betekent het vertrek van de Britten een klap. Veel Zwitsers schrapten ook nog eens hun vakantie in het skioord, uit angst voor de mogelijk besmette Britse skiërs.
In een brandbrief aan verschillende ministeries vragen Groningen en Twente militaire bijstand in verpleeg- en verzorgingshuizen. Komt die er niet, dan dreigt het zwartste scenario. Het minimumniveau aan zorg kan dan niet meer worden geleverd, zo meldt RTL Nieuws.
De regio's Groningen en Twente kampen met een snel toenemend aantal coronabesmettingen. Tegelijkertijd neemt het ziekteverzuim onder personeel van verpleeg- en verzorgingshuizen en in de gehandicaptenzorg snel toe.
Topman Pascal Soriot van AstraZeneca claimt dat het vaccin dat de Brits-Zweedse farmaceut samen met de universiteit van Oxford heeft ontwikkeld de "winnende formule" bezit. Dat vaccin biedt volgens hem '100 procent bescherming' tegen ernstige vormen van Covid-19, zegt hij in een interview met The Sunday Telegraph.
Eerder kwam uit verschillende testen naar voren dat het vaccin van AstraZeneca een gemiddelde effectiviteit had van 70 procent, beduidend minder dan de circa 95 procent die de vaccins van concurrenten Pfizer-BioNTech en Moderna halen. Maar dat steeg later naar 90 procent, afhankelijk van de dosering.
Het vaccin van AstraZeneca wordt momenteel geëvalueerd door de Britse toezichthouder MHRA. Volgens The Sunday Telegraph wordt naar verwachting op maandag 4 januari het groene licht gegeven om het vaccin te verspreiden.
In de provincies Zeeland, Noord- en Zuid-Holland zijn teststraten gesloten vanwege winterstorm Bella. In Vlissingen gaat het om tenten. De GGD heeft alle testafspraken in Vlissingen verplaatst naar Goes vanwege de storm, meldt de PZC.
De GGD Zuid-Holland Zuid meldt dat de teststraat in Dordrecht vanmiddag dichtgaat, omdat het er vanwege de storm te gevaarlijk is. Mensen met een afspraak vanaf 13.00 uur worden persoonlijk gebeld voor het inplannen van een nieuwe afspraak.
In Zoetermeer was het door de harde wind volgens de GGD Haaglanden ook niet meer verantwoord de testlocatie open te houden. Mensen met een afspraak worden gebeld en doorverwezen naar andere testlocaties in de regio.
In Zaandam is eveneens een coronateststraat dicht vanwege de storm. De testlocatie heeft volgens de verhuurder schade opgelopen door de wind. Daardoor is de afname van tests tijdelijk niet mogelijk. Wanneer de teststraat weer open gaat en waar mensen nu terechtkunnen, is niet bekend. De GGD Zaanstreek-Waterland is niet bereikbaar voor commentaar, meldt de NOS.
Een groep van honderd jongeren in Staphorst heeft in de nacht van zaterdag op zondag overlast veroorzaakt door onder een viaduct van de snelweg A28 zwaar vuurwerk af te steken en een vuurtje te stoken. De politie kreeg veel meldingen van overlast, zegt een politiewoordvoerder.
Volgens de woordvoerder was er geen sprake van een illegaal coronafeest, maar probeerden de jongeren met hun provocerende gedrag "de politie uit te lokken". Hoewel het in coronatijd niet is toegestaan om buiten met meer dan twee personen samen te komen, besloot de politie niet in te grijpen. ,,Daartoe lieten agenten zich niet verleiden", zegt de politiewoordvoerder.
De jongeren kwamen na middernacht bijeen onder het viaduct, ongeveer van 00.30 uur tot 02.30 uur. ,,Agenten hielden een oogje in het zeil om te kijken of het uit de hand zou lopen. Hoewel er veel meldingen waren gekomen van dorpsgenoten, moest de politie een afweging maken. Uiteindelijk ging het als een nachtkaars uit omdat de groep uiteen viel."
Burgemeester Kok zegt het gedrag niet te begrijpen. ,,Het gaat om jongvolwassenen die echt wel weten wat er speelt in hun dorp'', verklaarde hij tegenover De Stentor. ,,De coronacijfers zijn fors en stijgen nog steeds. Dat zal ze niet zijn ontgaan. En dan kom je toch bij elkaar, sla je ieder advies over afstand houden in de wind en hou je ook nog eens je dorpsgenoten met vuurwerk uit hun slaap.''
Dat zal ze volgens de burgemeester niet in dank worden afgenomen. Kok rekent er op dat de gemeenschap de onruststokers zal aanspreken op hun laakbare gedrag. ,,Ik hoop dan ook dat dit eenmalig is.’’ Daar komt nog eens bij, zo geeft de burgemeester aan, dat de jongeren met hun actie Staphorst op een negatieve manier in het nieuws brengen. ,,Daar kan ik met mijn hoofd niet bij. Kom op zeg! Neem je verantwoordelijkheid en doe normaal.’’ Lees hier het volledige verhaal.
Huilend zaten ze na een nachtdienst in de auto. Een ander zat zelf ziek thuis met corona. Maar allemaal ervaarden ze ook een teamgevoel als nooit tevoren. En tussen de enorme drukte door kregen ze te maken met beveiliging in het ziekenhuis, vanwege een toenemende hoeveelheid aan negatieve reacties.
Zes zorgverleners van drie Brabantse ziekenhuizen blikken in een online serie van deze site terug op het afgelopen jaar.
China zal de Verenigde Staten sneller inhalen als grootste economie van de wereld, door de nasleep van de coronacrisis. Het land herstelt namelijk veel beter van de pandemie dan de VS, aldus onderzoekers van het Centre for Economics and Business Research.
China zal de positie van 's werelds grootste economie in 2028 overnemen van de VS. Dat is vijf jaar eerder dan tot nu toe was voorspeld. De onderzoekers stellen dat het land de virusuitbraak verstandig heeft aangepakt met een snelle en strikte lockdown. De Chinese president Xi Jinping heeft gezegd dat de economie in 2035 kan verdubbelen in omvang.
De economie van Japan zal waarschijnlijk tegen het einde van dit decennium worden ingehaald door India als derde van de wereld. India staat nu op de zesde plek. Duitsland, de grootste economie van Europa, zal dalen van de huidige vierde plek naar de vijfde plaats. Het Verenigd Koninkrijk zakt naar de zesde plek op de ranglijst van grote economieën.
De bestrijding van de coronapandemie legt de Duitse Gezondheidsminister Jens Spahn (CDU) politiek geen windeieren. Hij is op dit moment de populairste politicus in Duitsland, blijkt uit onderzoek dat opiniepeilingsbureau Kantar uitvoerde op verzoek van Bild am Sonntag. Maar liefst 52 procent van onze oosterburen hoopt dat Spahn het komende jaar 'de grootst mogelijke invloed' zal hebben in de Duitse politiek. Daarmee ligt hij één procentpunt voor op zijn partijgenote en bondskanselier Angela Merkel. Zij was vorig jaar de populairste politicus van Duitsland.
Spahn is vooral populair bij vrouwelijke kiezers: 66 procent van de bevraagde vrouwen gaf aan te willen dat hij zoveel mogelijk politieke invloed heeft in 2021. Bij de mannen was dat 38 procent. Vorig jaar scoorde de openlijk homoseksuele minister van Volksgezondheid 'slechts' 28 procent in de populariteitspoll.
Merkels populariteit steeg door de coronacrisis met elf procentpunten vergeleken met vorig jaar. Minister-president Markus Söder (CSU) van de deelstaat Beieren zag zijn populariteit met maar liefst 15 procent groeien tot 50 procent. De deelstaatleider staat nu op de derde plaats van meest populaire politici. De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz (SPD) staat met 47 procent op de vierde plaats. 'Crisistijden zijn tijden van de regering' lichtte Kantar-deskundige Torsten Schneider-Haase toe tegenover de zondagskrant.
Jens Spahn is geen kandidaat voor het voorzitterschap van zijn partij - medio januari vindt de verkiezing plaats - maar wil wel plaatsvervanger zijn van Armin Laschet, mocht die verkozen worden. De minister-president van Noordrijn-Westfalen (NRW), Duitslands bevolkingsrijkste deelstaat die grenst aan Nederland, is één van drie kandidaten. De andere twee zijn de voormalige CDU-fractievoorzitter en financieel deskundige Friedrich Merz en oud-minister van Milieu Norbert Röttgen. Ook zij komen uit NRW.
Tsjechië is zondag begonnen met het vaccineren van haar inwoners tegen het coronavirus. Premier Andrej Babis was de eerste die het vaccin van Pfizer en BioNTech kreeg toegediend in het Centraal Militair Hospitaal in Praag, net voordat andere ziekenhuizen in de hoofdstad en de op één na grootste stad Brno begonnen zijn met de distributie van de 9750 doses die het land tot nu toe heeft ontvangen.
,,Het vaccin dat gisteren uit de Europese Unie is aangekomen, dat is hoop, hoop dat we terug zullen keren naar een normaal leven," zei Babis voordat hij de prik kreeg. Kort na Babis kreeg de 95-jarige Emilie Repikova, 95, een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog, het vaccin toegediend.
Tsjechië is zondag in lockdown gegaan om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Onder meer niet-essentiële winkels en skioorden zijn dicht en er is een strengere avondklok ingesteld. Alle oudejaarsavondvieringen in het land komen te vervallen.
Veel landen binnen de Europese Unie beginnen zondag met het vaccineren tegen het coronavirus. In de ochtend kregen inwoners van Italië, Tsjechië, Zweden en Cyprus de eerste prikken. In Duitsland, Hongarije en Slowakije waren zaterdag al de eerste vaccins toegediend in het kader van de Europese uitrol van het vaccin van Pfizer en BioNTech. Nederland volgt vanaf 8 januari.
Italië begon met het vaccineren van gezondheidswerkers en de meest kwetsbare groepen. Op foto's van het ministerie van Volksgezondheid is te zien dat verschillende mannen en vrouwen zondagochtend een prik kregen. ,,Deze datum zal voor altijd bij ons blijven", tweette premier Giuseppe Conte. Italië was het eerste westerse land dat zwaar getroffen werd door de pandemie. Meer dan 71.000 mensen zijn daar tot nu toe gestorven aan Covid-19.
In Zweden kreeg de 91-jarige Gun-Britt Johnson in een verpleeghuis in Mjolby de primeur. "Ik heb niets gevoeld," zei ze na het krijgen van de prik. Ze zei dat het "een verrassing" was om als eerste in het land van 10,3 miljoen inwoners te worden uitgekozen om het vaccin te krijgen en ze had er naar uitgekeken.
In Cyprus kregen de bewoners van bejaardenhuizen in de steden Nicosia, Larnaca en Limassol als eersten het vaccin toegediend.
Het vaccin van Pfizer en BioNTech werd maandag goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie. Het middel kwam zaterdag aan in de lidstaten, ook in Nederland.
Het aantal nieuwe coronagevallen in Duitsland is de afgelopen 24 uur gedaald. Het Robert Koch Institut (RKI), het Duitse RIVM, registreerde 13.755 besmettingen. Dat waren er 800 minder dan een dag eerder (14.555) en fors minder dan een week geleden, met 22.771 nieuwe gevallen. Het aantal doden ligt met 356 iets hoger dan de dag ervoor (240) maar lager dan dezelfde dag vorige week (409). Het totale aantal sterfgevallen als gevolg van corona bedraagt nu 29.778.
Het RKI merkt op dat de cijfers in het weekend altijd lager liggen omdat er dan minder wordt getest en omdat niet alle gezondheidsdiensten van de zestien deelstaten hun gegevens doorgeven. Tijdens de kerstdagen gebeurt dat nog minder, aldus het instituut.
De zeven dagen-incidentie (het aantal besmettingsgevallen op 100.000 inwoners in een week) voor Duitsland als geheel daalde van 170,7 naar 161,3. Het streefgetal is 50 of minder want dan dooft het virus langzaam uit. Om dit te bereiken, is in Duitsland sinds 16 december een harde lockdown van kracht. De maatregel geldt voorlopig tot 10 januari maar de verwachting is dat Berlijn en de deelstaten op 5 januari beslissen tot een verlenging.
Onze oosterburen zijn vandaag officieel begonnen met het inenten van inwoners met het Duits-Amerikaanse BioNTech/Pfizer vaccin. Als eerste komen bewoners van bejaarden- en zorgcentra aan de beurt. Daarna volgen tachtigplussers, verpleegkundigen en ziekenhuispersoneel op afdelingen met een hoog besmettingsrisico of met patiënten die een groot risico lopen. Om 07.45 uur werd in een verpleeghuis in Berlijn-Steglitz de 101-jarige Gertrud Haase ingeënt. In Siegen (Noordrijn-Westfalen) kreeg een 95-jarige als eerste een coronaprik. In Magdeburg (Saksen-Anhalt) werden 120 bewoners en 60 medewerkers van een verpleeghuis iets voor 09.00 uur ingeënt.
De Duitse Gezondheidsminister Jens Spahn reageerde geïrriteerd op het nieuws dat in een bejaardenhuis in Halberstadt, tussen Leipzig en Hannover in de deelstaat Saksen-Anhalt, zaterdag al werd begonnen met inenten. De 101-jarige Edith Kwoizalla kreeg het vaccin als eerste in Duitsland toegediend.
,,We hadden met alle partnerlanden van de EU en met de 16 deelstaten echter afgesproken om de vaccins zaterdag bij iedereen af te leveren en zondag samen te beginnen met vaccineren'', verklaarde de woordvoerder van Spahn tegenover Bild amSonntag.
Bij de start van de coronavaccinatiecampagne in een aantal Europese landen, waarschuwt de Europese politiedienst Europol tegen fraudeurs. ,,Het gevaar is reëel dat criminelen de enorme vraag naar coronavaccins proberen uit te buiten'', zegt directeur Catherine De Bolle zondag tegen Duitse kranten.
Daar zijn volgens De Bolle al concrete aanwijzingen voor: ,,Op sociale netwerken wordt al geadverteerd. Degenen die er op ingaan krijgen helemaal niets geleverd na betaling, of krijgen nepvaccins. Als je het slachtoffer wordt van deze oplichterij, kan dat natuurlijk ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.''
Europol heeft volgens De Bolle de lidstaten al opgeroepen om waakzaam te zijn. Ze zei ook dat de autoriteiten voorbereid moeten zijn op pogingen tot diefstal van vaccins. ,,In de eerste lockdown, bijvoorbeeld, richtten bendes zich op het stelen van zendingen mondmaskers. Datzelfde dreigt nu te gebeuren met vaccins.''
Ook in Canada is de nieuwe variant van het coronavirus, die besmettelijker is dan andere versies, vastgesteld, bij een stel in de provincie Ontario. Ze hadden volgens Canadese media geen bijzondere reisgeschiedenis, blootstelling of risicocontacten.
De Britse mutatie van het virus duikt in steeds meer landen op.
Het hoofd infectieziekten van de GGD Amsterdam, Yvonne van Duijnhoven, is teleurgesteld in de kerstspecial van All You Need is Love. Op Twitter laat ze weten dat de uitzending van gisteravond suggereert dat je zonder klachten en met een negatieve test geen afstand hoeft te houden. 'Daar heb ik echt moeite mee. Hier valt niet tegenop te adviseren als GGD.'
De RTL 4-show was populairder dan vorig jaar. Er keken ruim 2 miljoen mensen naar. Boven haar twitterbericht zet ze de waarschuwing: 'Warning, don't try this at home!!'
Van Duijnhoven maakte zich eerder deze week tegen AT5 al zorgen over het oplopend aantal positieve coronatests in de aanloop naar kerst. ,,We zitten nog steeds in een hele ernstige situatie, ook in de regio Amsterdam." Ze wil niet dat men denkt dat je met een negatieve testuitslag geen corona hebt.
,,Je kan nog steeds besmet zijn. Maar misschien heb je zo weinig virus bij je dat het niet gevonden is door de test. Als je de dag erna bij een kerstdiner aanschuift, kan je anderen besmetten."
Wereldwijd hebben meer dan 80 miljoen mensen een besmetting met het coronavirus opgelopen, blijkt zaterdag uit cijfers van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins. De grens van 40 miljoen werd op 19 oktober gepasseerd.
Met bijna 19 miljoen zijn de meeste besmettingen vastgesteld in de Verenigde Staten. India staat met ruim 10 miljoen op de tweede plek. Brazilië neemt de derde plaats in met 7,4 miljoen, op ruime afstand gevolgd door Rusland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Turkije, Italië, Spanje en Duitsland. Nederland staat in de lijst op de 19e plek met bijna 765.000 bevestigde gevallen.
Het wereldwijde dodental door Covid-19 staat inmiddels op meer dan 1,75 miljoen. Ook hierbij voeren de VS de ranglijst aan, met ruim 330.000 sterfgevallen. Brazilië, India, Mexico, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk staan ook in de top zeven. Nederland staat qua dodental op de 26e plek met ruim 11.000 sterfgevallen.
De cijfers over Nederland wijken af van de gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Dat heeft bijna 754.000 positieve tests en bijna 11.000 bevestigde sterfgevallen geregistreerd.
De corona-aanpak van de Zwitserse regering is te laks geweest, erkent de minister van Gezondheid Alain Berset. ,,In de zomer dachten we dat het ergste achter de rug was. We waren te laks. En daarna waren we veel te optimistisch toen we dachten dat grote evenementen in het najaar weer mogelijk waren", aldus Berset in een interview met de Zwitserse publieke omroep SRF. ,,Als je fouten maakt, moet je ze zo snel mogelijk herstellen", voegde Berset eraan toe.
In het Zwitserse systeem hebben de kantons veel te zeggen. ,,De Zwitserse manier heeft een prijs. Het vraagt om eigen verantwoordelijkheid, verstand en vooruit kunnen zien. Als dat niet werkt, moeten we de maatregelen aanscherpen. Dat hebben we gedaan", verklaart Berset. Zwitserland besloot een paar dagen geleden om alle restaurants, cafés en culturele instellingen een maand lang te sluiten. Skigebieden mogen openblijven.
Zwitserland registreerde in de afgelopen week gemiddeld ongeveer 4000 positieve tests per etmaal. Dat komt neer op ongeveer 47 gevallen per 100.000 inwoners per dag. Nederland telt per dag gemiddeld zo'n 65 positieve tests op elke 100.000 inwoners.
In Duitsland is voor het eerst iemand ingeënt tegen het coronavirus. De 101 jaar oude Edith Kwoizalla uit Halberstadt kreeg op tweede kerstdag het vaccin toegediend. Een dag eerder dan het geplande begin van de vaccinaties in Duitsland, meldt Bild.
De bejaarde vrouw glimlachte volgens aanwezigen achter haar mondkapje tijdens de vaccinatie. ,,Elke dag dat we wachten is een dag te veel", zei verpleegkundige Tobias Krüger. Van de 59 bewoners van het seniorencentrum in de deelstaat Saksen-Anhalt zijn er 40 ingeënt, evenals 10 medewerkers, aldus Bild.
Vanaf morgen worden in ons buurland mensen boven de 80, verpleegkundigen en ziekenhuispersoneel met een verhoogd risico, als eerste ingeënt.
Het vaccin van Pfizer en BioNTech werd maandag goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie. Het middel kwam zaterdag aan in de lidstaten, ook in Nederland.
Hoe ontwikkelt het coronavirus zich bij jou in de buurt? Gebruik de zoekbalk in de kaart om jouw locatie op te zoeken. De applicatie werkt het beste op desktop, op mobiel kan het laden enige tijd duren. Surf naar ad.nl/coronalocatie voor uitleg over deze interactieve kaart.
Ziekenhuizen hebben op dit moment nog iets meer dan 250 bedden op de intensive cares en bijna 3000 bedden op verpleegafdelingen over. Het aantal opgenomen patiënten kan nog tot half januari stijgen, vreest het LCPS.
Sinds eind september worden patiënten verspreid over het land om de druk zo gelijkmatig mogelijk te verleden. Afgelopen etmaal zijn zeven coronapatiënten verplaatst naar andere regio's. Sinds september zijn al meer dan 1800 mensen zo verspreid over het land. Zeven mensen liggen op een intensive care in Duitsland, evenveel als op vrijdag.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw gestegen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2342 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het hoogste aantal sinds 7 november. In de afgelopen twee weken steeg het aantal opgenomen patiënten met bijna 700.
Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) behandelen verpleegafdelingen 1734 coronapatiënten. Dat zijn er dertig meer dan op vrijdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares steeg afgelopen etmaal met vijftien, van 593 naar 608. In totaal steeg het aantal opgenomen coronapatiënten dus met 45 ten opzichte van vrijdag.
Het officiële aantal besmettingen in Nederland is nu opgelopen tot boven de 750.000. Sinds het begin van de uitbraak in februari zijn 753.911 mensen positief getest. Het is zaterdag dag 304 van de corona-uitbraak in Nederland. De grens van 250.000 bevestigde gevallen werd doorbroken op 21 oktober, dag 238. Exact een maand geleden, op 26 november (dag 274), steeg het aantal gevallen tot boven de half miljoen. Als het huidige tempo aanhoudt, wordt in de loop van januari de miljoenste Nederlander positief getest.
Van bijna 11.000 mensen is bekend dat ze aan het coronavirus zijn overleden. In de afgelopen zeven dagen steeg het aantal sterfgevallen met 519, tegen 442 in de week ervoor. De werkelijke aantallen besmettingen en sterfgevallen liggen vermoedelijk hoger.
Het aantal sterfgevallen steeg het afgelopen etmaal met 49. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. De afgelopen dagen lag het aantal sterfgevallen rond de honderd.
Amsterdam telde afgelopen etmaal de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad kwamen 315 besmettingen aan het licht. Verder testten 303 Rotterdammers en 278 mensen uit Den Haag positief, evenals 159 mensen uit Tilburg en 136 inwoners van de gemeente Utrecht.
Het is niet bekend of de daling komt doordat er daadwerkelijk minder coronagevallen zijn, of dat bijvoorbeeld de GGD'en vrijdag op eerste kerstdag minder mensen aan het werk hadden om positieve tests door te geven aan het RIVM. De meeste nu gemelde positieve tests zijn vermoedelijk van mensen die zich in de dagen voor kerst hebben laten testen. De mensen die op eerste kerstdag zijn getest op besmetting, horen uiterlijk begin volgende week de uitslag.
Afgelopen week werden er in totaal 77.414 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Het bijbehorende risiconiveau is 4, dat betekent: Zeer Ernstig.
Gemiddeld werden er afgelopen week 11059 besmettingen vastgesteld. De week daarvoor waren dat er nog 10461.
Er zijn 9880 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat zijn er 1657 minder dan gisteren. Gisteren nam het aantal nog toe, met 12.
Het aantal van vandaag ligt onder het gemiddelde van de afgelopen week, toen ongeveer 11.000 nieuwe gevallen per etmaal aan het licht kwamen. Zo meldde het RIVM zowel op donderdag als op vrijdag ruim 11.500 positieve tests.In de haven van Dover hebben de Britse autoriteiten inmiddels ruim 15.000 wachtende vrachtwagenchauffeurs getest op het coronavirus. Bij 36 van hen was volgens transportminister Grant Shapps de test postief, meldt Sky News.
De truckers mogen hun weg naar Frankrijk pas vervolgen na een negatief testresultaat. Zo'n 1100 Britse militairen zijn ingezet om in een zo hoog mogelijk tempo sneltesten af te nemen.
De grens werd zondag gesloten vanwege de virusmutatie in het Verenigd Koninkrijk. Chauffeurs werden tijdelijk opgevangen op de voormalige luchthaven Manston. ,,Manston is nu leeg en vrachtwagens moeten er niet meer heen," schreef de minister in een tweet.
De Belgische douane zal de ladingen coronavaccins niet tegengehouden. Het land heeft een zogeheten 'green lane' ingesteld, zodat de middelen zo snel mogelijk kunnen worden vervoerd. De ladingen worden niet geopend, zodat de bewaartemperatuur van 70 graden onder nul in stand blijft. Daarnaast heft België in 2021 en 2022 geen btw op coronavaccins en op testkits.
Vaccinfabrikant Pfizer heeft een vestiging in de buurt van Antwerpen, van waaruit de meeste doses worden getransporteerd naar de landen die het middel hebben gekocht. ,,Door de vaccins een vrije doorgang te verlenen, stel ik samen met onze douane alles in het werk om de vaccins snel en veilig op hun bestemming te laten komen", laat minister van Financiën Vincent Van Peteghem weten.
De stad Brussel heeft een coronaproof alternatief gevonden voor het traditionele vuurwerk met oud en nieuw waar elk jaar duizenden mensen naar komen kijken. Op oudejaarsavond worden het stadscentrum en verschillende wijken van de stad verbonden met een netwerk van lasers. Aangezien in het Brussels gewest vanwege het coronavirus een avondklok geldt vanaf 22.00 uur, wordt de lasershow volledig online uitgezonden.
Het spektakel begint om 23.15 uur. De show wordt geregistreerd door talrijke camera's en drones en wordt live uitgezonden op de Facebookpagina's van de stad Brussel, op stadszender Bruzz en op de site www.brussel.be.
Zeker zeven mensen zijn om het leven gekomen door een brand in een Egyptisch ziekenhuis voor coronapatiënten. Verschillende anderen raakten gewond, aldus de de civiele bescherming.
De brand brak uit bij de intensivecareafdeling van het ziekenhuis Al-Amal in de stad Obour ten noorden van de hoofdstad Caïro. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk.
Vrijdag meldde het ministerie van Volksgezondheid dat er in 24 uur 1133 nieuwe infecties en 49 sterfgevallen waren bijgekomen. In het dichtstbevolkte land van de Arabische wereld staat het totale aantal besmettingen met het coronavirus op 130.126. Het aantal sterfgevallen staat op 7309.
Een nieuwe variant van het coronavirus, die besmettelijker is dan andere versies, is nu ook vastgesteld in Spanje en in Zweden. In de regio Madrid zijn vier mensen positief getest op de Britse variant. Zij waren allemaal onlangs in Groot-Brittannië geweest, aldus de regionale autoriteiten.
In Zweden is de mutatie vastgesteld bij iemand die na aankomst uit Groot-Brittannië ziek werd. De reiziger verbleef in quarantaine in Zweden en er zijn vooralsnog geen andere gevallen ontdekt, aldus de Zweedse autoriteiten.
De Britse mutatie van het virus was eerder al vastgesteld in onder meer Nederland, Duitsland, Frankrijk, Ierland en Japan. De versie verspreidt zich sneller dan andere varianten, maar lijkt mensen niet zieker te maken en lijkt ook niet dodelijker te zijn. Volgens deskundigen zullen de coronavaccins ook werken tegen de gemuteerde variant.
Kort voor de eerste coronavaccinaties in de Europese Unie, zegt voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie de hoop te hebben dat alles in het komende jaar weer normaler gaat verlopen. ,,De vaccinaties zullen helpen om geleidelijk aan terug te keren naar ons normale leven", zei Ursula von der Leyen in een video op Twitter zaterdag.
Als er genoeg mensen gevaccineerd zijn, zegt ze, kunnen de mensen weer gaan reizen, vrienden en familie zien en de vakantie normaal doorbrengen. "Maar tot die tijd moeten we voorzichtig blijven." De eerste doses van het coronavaccin, gemaakt door Pfizer en BioNtech, zullen morgen in de EU worden toegediend.
"Vandaag is de leveringsdag," zei Von der Leyen. "En morgen beginnen de vaccinaties tegen Covid-19 in de Europese Unie." Het vaccin zal op hetzelfde moment beschikbaar zijn in alle 27 EU-landen, zei ze. "En mensen kunnen gevaccineerd worden in Athene, in Rome, in Helsinki, in Sofia, waar dan ook." Zij zei dat de Europese inentingsdagen een ontroerend moment zijn van eenheid en een Europees succesverhaal. Binnenkort zullen er meer vaccins beschikbaar zijn. "Laten we van 2021 ons jaar van Europees herstel en hoop maken."
Een aantal landen binnen de Europese Unie begint zondag met het vaccineren van hun burgers tegen het coronavirus. Het gaat onder meer om Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje en Griekenland. Nederland volgt op 8 januari.
De eerste 10.000 coronavaccins van Pfizer en BioNTech zijn zaterdagochtend gearriveerd bij het bedrijf Movianto in Oss. De twee dozen met de vaccins zijn in een kleine vrachtwagen vanuit België naar Oss gebracht. Vanaf de grens bij Hazeldonk werd het transport begeleid door vier politieagenten op motoren. Ook reed een auto van de eigen beveiliging van Pfizer mee.
De komende dagen en weken volgen meer zendingen van Pfizer tot een (voorlopig) totaal van vier miljoen doses. De vaccins worden opgeslagen in 24 speciaal daartoe bestemde diepvriezers in het bedrijf. Elke diepvriezer is goed voor 288 kartonnen doosjes, met elk 975 doses.
Site-manager Michiel Heller van het bedrijf in Oss sprak zaterdag van 'een historisch moment'. Na maanden voorbereiding zijn de vaccins eindelijk binnen, zei hij. ,,Dit project is de kers op de taart van wat wij hier doen.''
In Oss controleerden twee medewerkers van het RIVM de eerste twee verpakkingen met Pfizer-vaccins, voordat die de diepvries in gingen. Ook werden de geneesmiddelen goed geregistreerd, zodat achteraf kan worden nagegaan waar de vaccins zijn afgeleverd. In de nacht van 7 op 8 januari worden de vaccins uit de diepvries gehaald. Dan gaan ze met een soort bakkerskarren naar een koeling in het bedrijf om daar te ontdooien. Van daaruit kunnen ze op 8 januari in de vroege ochtend worden gedistribueerd naar de vaccinatiecentra.
Na ontdooien zijn de vaccins nog vijf dagen bruikbaar, mits ze gedurende die tijd worden bewaard in een koelkast met temperaturen van tussen de 2 en 8 graden. Eenmaal binnengebracht in een vaccinatiecentrum zijn ze nog twee uur bruikbaar, aldus Heller.
Rusland heeft zijn coronavaccin Spoetnik V ook goedgekeurd voor mensen boven de zestig jaar. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid zaterdag weten, melden verschillende Russische persbureaus.
60-plussers waren tot nu toe uitgesloten van het nationale inentingsprogramma, omdat het vaccin afzonderlijk moest worden getest voor deze leeftijdsgroep.
Rusland begon op 5 december met het vaccineren met Spoetnik V. Dat middel werd razendsnel tot de Russische markt toegelaten, terwijl het onderzoek naar veiligheid en werkzaamheid nog gaande was. Volgens de ontwikkelaars is het zeer effectief en veilig.
De eerste coronavaccins van Pfizer en BioNTech zijn vanochtend gearriveerd bij het bedrijf Movianto in Oss, waar ze voorlopig worden opgeslagen. De vaccins komen van de Pfizer-fabriek in Puurs, een plaats in de Belgische provincie Antwerpen.
Het bedrijf heeft ervaring met opslag en transport voor een vaccinatieprogramma, jaarlijks verzorgt het de bevoorrading voor de landelijke griepvaccinatie.
Het Europees geneesmiddelenbureau EMA keurde het vaccin van Pfizer en BioNTech afgelopen maandag goed. De eerste vaccinatie tegen het coronavirus in Nederland heeft plaats op 8 januari.
Movianto is onderdeel van het Franse familiebedrijf Walden, een van de grootste logistieke dienstverleners van de farmaceutische industrie in Europa. Movianto is actief in twaalf landen en heeft daar meer dan twintig depots. In de Benelux heeft Movianto er drie: één in Oss en twee in België, in Aalst en Houdeng-Goegnies.
Frankrijk heeft de eerste doses van het vaccin tegen Covid-19, ontwikkeld door het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech, vanochtend ontvangen. De vaccinatie begint morgen. In Frankrijk zijn meer dan 62.000 mensen overleden na besmetting met het coronavirus. De eerste vaccinaties zullen plaatsvinden in twee verzorgingshuizen voor ouderen, in Sevran en Dijon.
Ook Nederland krijgt vandaag de eerste vaccins, maar Nederland is nog niet klaar voor de vaccinaties. Het middel blijft bijna twee weken in de opslag voordat de eerste mensen ermee worden gevaccineerd.
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus dat het afgelopen etmaal in Duitsland is vastgesteld, is voor de tweede dag op rij gedaald. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft zaterdagochtend 14.455 nieuwe gevallen gemeld.
Vrijdagochtend werden er door het RKI nog 25.533 nieuwe besmettingen in de laatste 24 uur gemeld, de dag daarvoor lag het aantal op ruim 32.000. Afnames tijdens en na het weekend en feestdagen en toenames naarmate de week vordert, zijn in Duitsland nagenoeg een vast patroon. In totaal is het coronavirus in Duitsland bij 1.627.103 personen vastgesteld.
In het laatste etmaal overleden in Duitsland nog eens 240 patiënten aan de gevolgen van Covid-19, een dag eerder waren dat er 412. Het totale officiële aantal coronadoden staat in de Bondsrepubliek nu op 29.422.
Sinds vorige week woensdag is in Duitsland een harde lockdown van kracht.
De eerste coronavaccins van Pfizer en BioNTech komen zaterdag aan in Nederland. Ze worden opgeslagen bij het bedrijf Movianto in Oss, op het bedrijventerrein Vorstengrafdonk. De vaccins komen van de Pfizer-fabriek in Puurs, een plaats in de Belgische provincie Antwerpen.
De gemeente Oss meldde eerder dat het ministerie van VWS heeft gekozen voor Movianto omdat dit ,,een hooggekwalificeerd logistiek bedrijf is dat gespecialiseerd is in opslag en vervoer van geneesmiddelen''. Het bedrijf heeft ervaring met opslag en transport voor een vaccinatieprogramma, doordat het jaarlijks de bevoorrading voor de landelijke griepvaccinatie verzorgt, aldus de gemeente.
Het Europees geneesmiddelenbureau EMA keurde het vaccin van Pfizer en BioNTech afgelopen maandag goed. De eerste vaccinatie tegen het coronavirus in Nederland heeft plaats op 8 januari. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen zullen als eersten een oproep ontvangen.
Movianto is onderdeel van het Franse familiebedrijf Walden, een van de grootste logistieke dienstverleners van de farmaceutische industrie in Europa. Movianto is actief in twaalf landen en heeft daar meer dan twintig depots. In de Benelux heeft Movianto er drie: één in Oss en twee in België, in Aalst en Houdeng-Goegnies.
Griekenland begint zondag in vijf ziekenhuizen in de hoofdstad Athene met het vaccineren tegen Covid-19. Vrijdag arriveerden de eerste 9.750 vaccins in het land, vanuit Bulgarije en geëscorteerd door zes politieauto's.
Medisch personeel en ouderen zijn de eerste Grieken die zullen worden ingeënt. Ook een groep van ruim 40 leden van de regering, het leger en politie komen als een van de eersten aan de beurt.
In Griekenland zijn 134.852 mensen besmet met het coronavirus en 4.507 sterfgevallen geregistreerd als gevolg van Covid-19. Vrijdag kwamen er 617 besmettingen en 50 doden bij.
Een van de maatregelen tegen verspreiding van het virus in Griekenland is onder meer een avondklok vanaf 22.00 uur. Bijeenkomsten thuis mogen plaatsvinden met maximaal negen aanwezigen. De politie heeft de bevoegdheid om daarop te controleren.
De besmettelijkere Britse variant van het coronavirus rukt verder op, in Europa en daarbuiten. Frankrijk meldt vrijdagavond laat dat de mutatie in het land is opgedoken. Eerder op de dag maakte Ierland al bekend dat ook daar het gemuteerde virus is aangetroffen. De Ierse autoriteiten hopen binnenkort meer duidelijkheid te hebben over de verspreiding van de Britse variant in het land.
De besmette persoon in Frankrijk is een Fransman die in Groot-Brittannië woont en in thuisisolatie is gegaan in Tours in Midden-Frankrijk, melden de autoriteiten. Hij kwam op 19 december uit Londen en werd twee dagen later getest in een ziekenhuis. Hij vertoont geen ziekteverschijnselen.
In Europa was de variant eerder al aangetroffen in onder meer Nederland en Duitsland. De uiterst besmettelijke mutatie is onlangs in Engeland voor het eerst geconstateerd. Volgens Britse wetenschappers lijkt het er niet op dat deze variant zieker maakt of dodelijker is.
Japan meldde eerder vrijdag zeker vijf gevallen van de Britse mutant. Daarna volgde Libanon met de ontdekking van de gemuteerde versie bij een Libanees die op 21 december uit Londen naar Beiroet was gevlogen. Diens toestand zou stabiel zijn.
Veel landen kondigden een ban af op reizen naar het Verenigd Koninkrijk uit vrees voor de nieuwe variant.
Zo’n 2500 Britten zullen zich vrijwillig laten besmetten met het coronavirus. Ze doen dat om wetenschappers nieuwe inzichten in de epidemie te verschaffen en om vaccins in de toekomst sneller te helpen ontwikkelen. De eerste fase start volgende maand met negentig vrijwilligers in het Royal Free Hospital in Londen.
De volwassen deelnemers zijn vanwege veiligheidsredenen allemaal jonger dan dertig jaar. Ze krijgen een dosis van het virus in de neus gespoten en zullen daarna twee à drie weken in het ziekenhuis moeten blijven. Als iemand symptomen ontwikkelt, zullen die van nabij gevolgd worden. Meedoen aan de test levert 4500 euro op.
De grootste testfaciliteit in het Verenigd Koninkrijk is nu zelf getroffen door het coronavirus. Drie van de vier onderzoeksteams van het Milton Keynes Lighthouse Laboratory in Buckinhamshire hebben te maken met besmettingen. 20 van de 70 laboranten zitten in isolatie, laat een anonieme bron aan Daily Mail weten.
Het niet volgen van veiligheidsmaatregelen om de toenemende stroom testen bij te kunnen benen, zou aan de infecties ten grondslag liggen. Het laboratorium werd onlangs gevraagd om 70.000 coronatesten per dag te verwerken. ,,We verwerkten dinsdag 47.000 tests'', zegt dezelfde bron tegen Sky News.
,,Het is een grote grap, we gaan met geen mogelijkheid die 70.000 per dag halen.'' Er worden diensten van 12 uur gedraaid in het lab. Vanwege de onderbezetting zouden teamleden, die voorheen afgescheiden werden van anderen, ook in andere teams hebben gewerkt.
Ook zouden ze gezamenlijk van kantines gebruik hebben gemaakt, aldus de bron. Nieuwe sollicitanten moesten in diezelfde kantine op de uitslag van hun coronatest wachten. Ook administratie- en magazijnmedewerkers raakten zo besmet. Het ministerie van Volksgezondheid ontkent dat de procedures werden overtreden.De politie in het Belgische Gent heeft een bruiloft beëindigd. ,,Het betrof een huwelijksfeest met een 35 à 40-tal aanwezigen, onder wie een aantal kinderen'', aldus de politie. De aanwezigen kregen een boete van 750 euro, de organisator kreeg een onmiddellijke schikking van 4.000 euro aangeboden.
Zo'n 1100 Britse militairen proberen zo snel mogelijk sneltesten af te nemen bij duizenden gestrande vrachtwagenchauffeurs. Onder hen zijn veel Polen. De truckers mogen hun weg naar Frankrijk pas vervolgen bij een negatief testresultaat, omdat in het Verenigd Koninkrijk een zeer besmettelijke variant van het coronavirus rondwaart.
De militairen krijgen daarom sinds vandaag ondersteuning van een medisch team van het Poolse leger. Zestig Polen helpen bij het testen van de chauffeurs. Volgens een woordvoerder van de Poolse regering hadden zij vanochtend al 1260 truckers getest. ,,We zijn vastbesloten om alle Poolse chauffeurs naar huis te laten rijden.''
Veertien jongeren zijn afgelopen nacht bekeurd, omdat zij zaten te drinken in een zuipkeet in de gemeente West Betuwe. De politie heeft de samenkomst beëindigd en alle aanwezigen naar huis gestuurd en op de bon geslingerd. ,,Dit kan echt niet in deze tijd'', is de reactie van de politie.
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Italië is vandaag voor de vierde dag op rij gestegen. Het ministerie voor Volksgezondheid meldt 19.037 positieve coronatests. Het totale aantal Italianen dat het virus opliep, stijgt daarmee naar 2.028.354. Ook werden 459 aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen gemeld. Tot nu toe kwamen 71.359 mensen in Italië om het leven na een coronabesmetting.
Marokko heeft 65 miljoen doses vaccin van het Chinese Sinopharm en het Britse AstraZeneca aangekocht. De Marokkaanse minister van Volksgezondheid liet vandaag in het midden of de middelen direct zijn besteld of via Covax - een organisatie die vaccins verstrekt aan ontwikkelingslanden - worden geleverd. Het land is van plan tachtig procent van de bevolking in te enten tegen het coronavirus. De vaccins zijn nog niet geleverd, aldus het ministerie.
De zeer besmettelijke Britse coronamutatie is opgedoken in de regio Rotterdam-Rijnmond. Ten minste één persoon is daar besmet geraakt met een nieuwe variant van het coronavirus. Voor zover bekend, gaat het om de derde besmette Nederlander.
Een zwarte vrouwelijke arts uit de Amerikaanse staat Indiana is zondag overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Haar overlijden maakt veel los, omdat het ziekenhuispersoneel haar klachten niet serieus zou hebben genomen. ,,Als ik wit was geweest, was dit niet gebeurd”, stamelde de vrouw in een filmpje dat ze twee weken vóór haar dood opnam.
Een eenzame kerst dreigt voor de internationale studenten in Delft die ver van huis en haard in hun studentenkamer verblijven. Op derde kerstdag wacht hen echter een bijzondere ontmoeting. Maar liefst 150 studenten zijn uitgenodigd om bij Delftse families te komen eten. ,,Wij kijken er enorm naar uit."
Daar zit je dan, in een land dat een strenge lockdown tegemoet gaat. Het overkwam de 28-jarige Goudse Lisa van der Ban. Haar moeder is blij dat ze op tijd uit Londen is teruggekomen om kerst met haar te vieren. In Engeland is een mutatie van het coronavirus gevonden, waardoor het land tijdens de feestdagen op slot is.
Hoe ontwikkelt het coronavirus zich in jouw buurt? Gebruik de zoekbalk in de kaart om jouw locatie op te zoeken. De applicatie werkt het beste op desktop, op mobiel kan het laden enige tijd duren. Surf naar ad.nl/coronalocatie voor uitleg over deze interactieve kaart.
Waar de rooms-katholieke kerken in Nederland alle vieringen op kerstavond schrapten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, waren de deuren van de Hofkerk in Goor gisteravond geopend. 'Voor hen die geen internet hebben of echt eenzaam zijn', aldus de kerk.
Defensieminister Ank Bijleveld bezocht gisteravond een fysieke kerkdienst in haar woonplaats. Legervakbond AFMP vindt dat in coronatijd 'niet handig', meldt RTV Oost. ,,Als minister heeft ze een voorbeeldfunctie." De minister geeft toe dat de niet bepaald voldoet aan het stereotype 'eenzame oudere', maar gaat niet op het kerkbezoek in.
,,Ze was daar als privépersoon", laat haar woordvoerder weten. ,,Er waren in totaal maar zestien personen bij de bijeenkomst aanwezig en omdat haar man veel doet voor de kerk, is ze daarnaartoe gegaan." De vakbond is echter van mening dat iedereen 'zoveel mogelijk de regels moet volgen''. Ook de minister.Dat de PCR-test effectiever is in het opsporen van een coronabesmetting, bij mensen zonder klachten, dan de zogenoemde sneltest was al langer bekend. Nieuw onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum toont nu juist aan dat de sneltest het virus bij mensen mét klachten ook niet altijd aantoont, meldt de NOS.
Het gaat om antigeensneltests van farmaceut Abbott. Uit het onderzoek blijkt dat de sneltest, 'die dagelijks duizenden keren wordt gebruikt', in veertig procent van de gevallen het virus niet opmerkt. Tot schrik van de betrokken onderzoekers. ,,Ik ben geschrokken", zegt arts-microbioloog Maurine Leversteijn-Van Hall.
,,Mensen laten zich massaal testen en denken bij een negatieve uitslag dat ze geen covid-19 hebben. Dat is niet correct." De tests worden gebruikt door de GGD in de teststraten, maar ook door commerciële testinstellingen. De fabrikant spreekt zelf over een gevoeligheid van 90 procent.'Een bewezen en nauwkeurige test'', noemt Abbott het. Het bedrijf zegt niets van het onderzoek af te weten en is ook niet op de hoogte gesteld van de bevindingen. Het RIVM weet dat de PCR-test betrouwbaarder is dan de sneltest en zegt, ongeacht een negatieve uitslag, toch vooral de basismaatregelen tegen het virus te volgen.
De besmettelijkere Britse variant van het coronavirus rukt verder op. Ook Ierland meldt dat de mutatie in het land is opgedoken. De Ierse autoriteiten hopen binnenkort meer duidelijkheid te hebben over de verspreiding van het gemuteerde virus in het land. In Europa werd het eerder al aangetroffen in onder meer Nederland en Duitsland.
De uiterst besmettelijke mutatie werd onlangs in Engeland voor het eerst geconstateerd. Volgens wetenschappers lijkt het er niet op dat deze variant zieker maakt of dodelijker is. Japan meldde eerder vandaag zeker vijf gevallen van de Britse mutant. Ook een Libanees, die op 21 december naar Londen vloog, heeft het.
Het aantal nieuwe corona-opnames bedraagt vandaag 317 in de kliniek en 41 op de ic's. Het totaal aantal opgenomen Covid-19-patiënten in ons land bedraagt 2297, dat zijn er 5 minder dan de vorige dag.
Daarvan liggen er 1704 op de reguliere verpleegafdelingen, 8 minder dan gisteren. Op de ic's liggen 593 coronapatiënten, 3 meer dan een dag eerder. De totale ic-bezetting bedraagt daarmee 1010, dat zijn 16 patiënten minder dan gisteren.
Er liggen 7 Covid-19-patiënten op de ic's in Duitsland, 1 meer dan de vorige dag. In de afgelopen 24 uur zijn 10 patiënten verplaatst tussen de regio’s, waarvan 2 ic-patiënten.Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldt over het afgelopen etmaal 11.550 nieuwe coronabesmettingen te hebben geregistreerd. Dat aantal is vrijwel gelijk aan de melding van gisteren, toen er 11.529 positieve testresultaten werden geteld.
Tussen gisteren- en hedenochtend zijn er 97 aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen geregistreerd. Gisteren waren dat er 89. Dit betekent niet dat deze mensen allemaal de afgelopen 24 uur zijn overleden. Cijfers komen soms met vertraging binnen.
De testuitslag van duizend mensen is door een storing bij een laboratorium niet meer te achterhalen. Daardoor weten deze mannen en vrouwen niet of ze vandaag veilig op bezoek kunnen gaan bij familieleden, meldt De Gelderlander.
Het gaat om testen die op 22 en 23 december zijn afgenomen. Dat bevestigt een woordvoerder van de GGD in Gelderland-Zuid. Van de meeste testen is op dit moment binnen 24 uur al het resultaat bekend, de GGD hanteert 48 uur als uiterste termijn.
Die termijn wordt voor deze testen dus niet gehaald. In totaal zijn de gegevens van duizend testen in heel Nederland kwijt. Een deel van die testresultaten komt van mensen die in Gelderland-Zuid zijn getest.
Onder meer in Nijmegen zijn mensen getroffen, blijkt uit het verhaal van de vader van een Nijmeegs gezin. Zijn zoon is woensdag getest en wacht nu al enkele dagen alleen op zijn kamer. Zo wil hij zorgen dat hij - mocht hij toch het coronavirus meedragen - zijn familieleden niet besmet. Vandaag samen het kerstfeest vieren zit er in ieder geval niet in, vertelt zijn vader.
Het aantal doden na een corona-uitbraak in een zorgcentrum in het Belgische Mol blijft stijgen. Woensdag ging het nog om 110 besmette bewoners waarvan er vier waren overleden, maar vandaag zijn er al 18 overledenen geteld. De eerste resultaten van een onderzoek naar de uitbraak wijzen in de richting van een sinterklaasbezoek twee weken geleden. Dat meldt VTM Nieuws.
Het zorgcentrum in Mol werd bijna twee weken geleden getroffen door een uitbraak van het coronavirus. Dat gebeurde enkele dagen nadat de zoon van één van de bewoners, die ook als vrijwilliger in het centrum aan de slag was, verkleed als Sinterklaas een bezoekje bracht aan de senioren. Enkele dagen later testte hij positief op het coronavirus.
,,Afstand houden druist in tegen onze menselijke natuur.'' Dat zei koning Willem-Alexander in zijn kersttoespraak. Hij stond stil bij alle mensen die door corona zijn getroffen, op welke manier dan ook, en stak hen een hart onder de riem.
Hij pleitte voor verdraagzaamheid en medemenselijkheid: ,,Een land waarin mensen elkaar liefdevol tegemoet treden, is een land waar mensen zich thuisvoelen.''
De koning sprak zijn rede uit in de Chinese Zaal van zijn woonpaleis Huis ten Bosch in Den Haag. De toespraak werd eerder deze week opgenomen.
In Japan zijn zeker vijf mensen besmet met de gemuteerde variant van het coronavirus die rondgaat in het Verenigd Koninkrijk. De Japanners testten positief na terugkeer uit het Verenigd Koninkrijk, meldde de Japanse minister van Volksgezondheid vandaag.
Britse wetenschappers denken dat de nieuwe variant een stuk besmettelijker is dan de vorige mutaties van het virus. Dat zou verklaren hoe deze mutatie in korte tijd de meest voorkomende in Londen kon worden. De Japanse autoriteiten hopen de verspreiding van de extra besmettelijke coronavariant in te dammen met uitgebreid bron- en contactonderzoek.
Premier Yoshihide Suga riep de bevolking op de feestdagen 'rustig' door te brengen en zich te onthouden van sociale bijeenkomsten. ,,Het aantal infecties gaat niet omlaag. Als we zo doorgaan, zullen we niet kunnen voorkomen dat het virus zich nog verder verspreidt'', waarschuwde de premier.
Buitenlandse reizigers mogen voorlopig niet vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Japan reizen. Japanse staatsburgers en buitenlanders met verblijfsvergunningen die in Japen wonen, mogen wel terugkeren naar huis. Ze moeten dan wel in quarantaine.
Sinds de uitbraak van de coronapandemie zijn in Europa ruim 25 miljoen besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat komt naar voren uit een telling van het Franse persbureau AFP.
AFP meldt dat het zich bij de telling heeft gebaseerd op de officiële statistieken van Europese gezondheidsinstituten.
Wat betreft het aantal besmettingen is Europa de zwaarst getroffen zone in de wereld, voor de VS en Canada met samen ruim 19 miljoen besmettingen. Volgens AFP zijn in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied ruim 15 miljoen mensen besmet geraakt en in Azië ruim 13 miljoen.
Paus Franciscus heeft landen in zijn kerstboodschap opgeroepen hun coronavaccins te delen. Hij zei dat geen 'muren van nationalisme' gebouwd moeten worden tegen een viruspandemie 'die geen grenzen kent.
,,Moge de zoon van God een geest van internationale samenwerking hernieuwen onder politieke leiders, te beginnen met de gezondheidszorg, zodat iedereen toegang zal krijgen tot vaccins en behandelingen'', zei de paus. ,,We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.''
De paus hield zijn traditionele Urbi et Orbi (voor de stad en de wereld) niet zoals gebruikelijk vanaf het pauselijke balkon voor een vol Sint-Pietersplein. In Italië is een strenge lockdown van kracht vanwege de coronasituatie. Ditmaal zat de paus binnen en gaf zijn kerstzegen virtueel.
De sociale en economische gevolgen van de pandemie vormden het belangrijkste thema van de kerstgroet van de katholieke kerkleider. Hij zei dat de uitbraak de economische en sociale ongelijkheid heeft vergroot. Ook stond hij stil bij 'de ecologische crisis' en bij de diverse humanitaire crises op de wereld.
De voetballers Gabriel Jesus en Kyle Walker van Manchester City hebben positief getest op het coronavirus. Ze ontbreken daarom dit weekeinde in het duel in de Premier League met Newcastle United, zo laat de club weten.
Ook twee leden van de begeleidende staf van de Engelse titelkandidaat zijn na een positieve test in isolatie gegaan.
De Britse koningin Elizabeth (94) en haar man prins Philip (99) brengen de kerst dit jaar niet met hun familie door. Gedurende de pandemie zijn zij afgezonderd van de buitenwereld op Windsor Castle met slechts een beperkte hofhouding om de kans op besmetting te minimaliseren.
Verpleeghuis Laurens Den Hoogenban in Overschie was helemaal klaar voor de feestdagen, totdat corona genadeloos toesloeg en bewoners in hun kamers moesten blijven. ,,Ik wil nog niet dood, maar soms voel ik me wel eenzaam.” Lees hier hun verhaal.
Met enig gevoel voor drama kun je zeggen dat heel Nederland met kerst in gevangenschap viert. Uitbundige familiefeesten zijn verboden en áls er al geliefden over de vloer mogen komen, zijn dat er maximaal drie. Die wetenschap verzacht de pijn in de gevangenis in Dordrecht, zegt gedetineerde Leon. ,,De korte lontjes verdwijnen hier in december.’’
Leon werd drie jaar geleden veroordeeld voor een stevig geweldsdelict. Daarbij zijn slachtoffers gevallen, maar niet met dodelijke afloop. Sindsdien zit hij vast in Dordtse Poorten, de gevangenis van Dordrecht, die met 400 gedetineerden vol is. Over een jaar of twee komt hij weer vrij
Veel wil Leon niet kwijt over het delict dat hij pleegde. Wel zegt hij dat hij ‘dat er dingen zijn gebeurd die niet hadden moeten gebeuren’ en dat hij spijt heeft van zijn daad. ,,Voor de slachtoffers steek ik een extra kaarsje aan met kerst. Aan iemand denken die je verdriet hebt gedaan is in de bajes het minste dat ik kan doen.’’ Lees hier meer over het verhaal van Leon.Burgemeester Cor Lamers van Schiedam blijft bij zijn uitspraken over een verplichte vaccinatie tegen het coronavirus. ,,Mijns inziens is een verplichting gerechtvaardigd om Covid-19 succesvol te overwinnen’’, stelt hij in een statement dat vrijdagochtend naar buiten werd gebracht.
De uitspraken van Lamers over verplichte vaccinatie bij een interview met lokale omroep Schie TV doen veel stof opwaaien. ,,Ik denk dat het kabinet er verstandig aan doet om die verplichting in te voeren en niet alleen te rekenen op vrijwilligheid’’, gaf hij in het interview aan.
Lamers, momenteel ook plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, zei ook tegen Schie TV dat vaccinaties voor kinderen verplicht zijn. ,,We hebben een heleboel verplichte vaccinaties, als kind kreeg je ook al een heel pakket. Dat kun je niet weigeren, is gewoon verplicht. Poliovaccinatie is ook verplicht.’’
Dat is echter niet juist. De meeste ouders doen mee aan het Rijksvaccinatieprogramma, maar zij hebben de mogelijkheid om deze vaccinaties voor hun kinderen te weigeren. Daarop de kwam de Schiedamse burgemeester dan ook terug.
Niets bewijst dat de nieuwe variant van het coronavirus die in Zuid-Afrika is ontdekt gevaarlijker of besmettelijker zou zijn dan zijn zorgwekkende Britse neef. Dat benadrukt de Zuid-Afrikaanse minister van Volksgezondheid Zwelini Mkhize. ,,Op dit moment is er geen bewijs dat 501.V2 besmettelijker is dan de Britse variant, zoals is gesuggereerd door de Britse minister van Volksgezondheid”, aldus Zwelini.
Verzorgingshuis de Gelderhorst in Ede zet het leger in. Defensie moet helpen in de strijd tegen corona. Dat meldt Omroep Gelderland. De afgelopen weken overleden er 11 personen in de Gelderhorst. In het tehuis voor dove ouderen hebben nog slechts 18 bewoners géén klachten. Ook een groot deel van het personeel is ziek.
Met man en macht wordt binnen de Gelderhorst gevochten tegen het coronavirus, dat de afgelopen tijd keihard heeft toegeslagen. ,,De situatie is heel ernstig'', legt bestuurder Judith Reiff–de Groen uit. ,,Er zijn op dit moment 45 mensen besmet. Helaas is ook bijna 20 procent van de bewoners die in dit huis woont overleden in de afgelopen weken."
Een groot deel van het personeel zit ziek thuis. Het blijkt moeilijk mensen te vinden die de kwetsbare doelgroep kunnen verzorgen. Daarom wordt nu een beroep gedaan op het leger.
De Belgische politie heeft vannacht in Brussel een lockdownfeestje in een appartement stilgelegd. Toen de agenten het gebouw binnendrongen, verstopten tien feestvierders zich in de kelder.
Het was rond 1.30 uur dat de politie lucht kreeg van een lockdownfeestje in een Brussels appartement. In de betrokken flat troffen de agenten aanvankelijk slechts één persoon aan, maar al snel werd duidelijk dat tien andere feestvierders zich in de kelder verstopt hadden. Zij riskeren allemaal een boete van 750 euro. Volgens de eerste vaststellingen betrof het geen familiefeest.
De Britse regering stuurt vandaag 800 extra militairen naar de regio Kent om coronatests af te nemen bij vrachtwagenchauffeurs die de oversteek naar het vasteland willen maken. Daardoor komt het aantal militairen dat testen afneemt op 1100, meldt de BBC.
De grens werd zondag gesloten vanwege de virusmutatie in het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels mag vrachtverkeer weer via de Kanaaltunnel en de veerboten naar het vasteland van Europa reizen, maar de inzittenden moeten dan wel negatief zijn getest op corona.
Het afnemen van de testen verloopt traag. Volgens de BBC staan er nog ongeveer 4000 vrachtwagens te wachten om via het Kanaal naar het vasteland te reizen.
De Britse minister van Transport Grant Shapps zei dat het nog enkele dagen zal duren voordat de problemen voor de wachtende chauffeurs zijn opgelost. Militairen organiseren het uitdelen van water en voedsel aan de wachtende rijders. ,,Ik weet dat het moeilijk is voor veel chauffeurs om in deze tijd van het jaar in hun cabine zitten, maar ik verzeker ze dat we ons uiterste best doen om ze thuis te krijgen", zei Shapps.
De Amerikaanse regering eist van alle vliegtuigpassagiers uit het Verenigd Koninkrijk dat ze een negatieve coronatest kunnen overleggen die maximaal 72 uur voor vertrek naar de Verenigde Staten is afgenomen. De nieuwe verplichting, die maandag ingaat, wordt ingesteld vanwege een nieuwe coronavirusvariant die in Groot-Brittannië is opgedoken en erg besmettelijk is.
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus dat het afgelopen etmaal in Duitsland is vastgesteld, is gedaald. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft vanochtend 25.533 nieuwe gevallen gemeld.
Donderdagochtend werden er door het RKI nog ruim 32.000 nieuwe besmettingen in de laatste 24 uur gemeld, de dag daarvoor lag het aantal op 24.740. Afnames in en na het weekend en toenames naarmate de week vordert, zijn in Duitsland nagenoeg een vast patroon. In totaal is het coronavirus in Duitsland bij 1.612.648 personen vastgesteld.
In het laatste etmaal overleden in Duitsland nog eens 412 patiënten aan de gevolgen van Covid-19, bijna de helft minder dan een dag eerder. Het totale officiële aantal coronadoden staat in de Bondsrepubliek nu op 29.182.
Sinds vorige week woensdag is in Duitsland een harde lockdown van kracht. Onder meer veel bedrijven en scholen moeten gesloten blijven tot in januari, kwam bondskanselier Angela Merkel overeen met de deelstaatregeringen.
Vanaf vandaag zijn Nederlanders en andere buitenlanders die naar België gaan en van plan zijn langer dan 48 uur in het land te verblijven, verplicht om een negatieve uitslag van een coronatest te tonen, voordat ze het land binnenkomen. Er zijn daarvoor speciale grenscontroles. De uitslag mag niet ouder zijn dan twee dagen.
In Zuid-Korea zijn donderdag 1.241 nieuwe besmettingen met het coronavirus geconstateerd. Dat meldt premier Chung Sye-kyun op vrijdag. Het is het hoogste dagelijks aantal ooit geregistreerd in het land, aldus persbureau Yonhap.
Vooral in de omgeving van Seoul schiet aantal infecties in rap tempo omhoog. In totaal raakten al meer dan 53.000 mensen besmet. Zo'n 70 procent daarvan is inmiddels volledig hersteld. De regering hoopt met strengere maatregelen het aantal besmettingen terug te dringen.
De Britse autoriteiten sturen op eerste kerstdag 800 man militair personeel extra naar de regio Kent om gestrande vrachtwagenchauffeurs te helpen. De manschappen worden ingezet bij het afnemen van coronatests, en bij de afhandeling van de trucks. Er is al 300 man actief, meldt de BBC.
Ongeveer 4000 voertuigen wachten om het Kanaal over te steken. De truckers kwamen vast te zitten toen Frankrijk afgelopen weekend de grens sloot uit vrees voor een nieuwe, besmettelijkere variant van het coronavirus, die in Engeland was opgedoken. De chauffeurs mogen alleen met een negatieve test naar de overkant.
Het kabinet houdt vast aan het plan om de eerste lading vaccins van producent BioNTech/Pfizer in te zetten voor zorgmedewerkers in onder meer verpleeghuizen en instellingen voor verstandelijk gehandicapten. Dit ondanks het nieuwe advies van de Gezondheidsraad om het vaccin primair in te zetten voor ouderen. Dat schrijft coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.
De minister wil volgende leveringen wel primair voor zestigplussers inzetten, zoals de Gezondheidsraad adviseert. De raad kwam donderdagavond met een nieuw advies, in reactie op de goedkeuring van het vaccin door het Europees geneesmiddelenbureau EMA.
Omdat het vaccin van BioNTech/Pfizer in grote hoeveelheden wordt geleverd en zeer koud moet worden bewaard, koos het kabinet er eerder voor niet de bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor verstandelijk gehandicapten, maar het personeel in te enten. Die mensen kunnen namelijk naar een centrale locatie komen, wat logistiek makkelijker te regelen is.
Voor de eerste levering, die in januari wordt verwacht, houdt het kabinet dus vast aan zijn plan. Maar De Jonge schrijft dat hij door het nieuwste advies "voor de ten uitvoerlegging van de strategie nieuwe keuzes moet maken".
Hoe het vaccineren in de zorginstellingen moet worden geregeld, komt de minister in januari op terug, schrijft hij.
Bloemenwinkels mogen ook na de kerstperiode bossen bloemen verkopen, mits ze dat buiten blijven doen. Dit heeft de Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW) afgesproken met de betrokken ministeries.
Ondanks dat de fysieke winkels tijdens de lockdown tot en met 19 januari gesloten zijn, mochten de bloemisten onder voorwaarden wel in de buitenlucht doorgaan met de bloemenverkoop. Aanvankelijk gold deze afspraak voor de verkoop van kerstbomen en bloemen tot aan de kerstperiode.
Maar nu de kerstbomenverkoop voorbij is, is de periode verlengd voor wat betreft de verkoop van snijbloemen. Zo blijft het voor consumenten toch mogelijk om een boeket te halen bij de geïmproviseerde bloemenstalletjes. De VBW waarschuwt aangesloten bloemisten wel om daarbij niet de grenzen van de wet op te zoeken. Zo is de buitenverkoop beperkt tot uitsluitend bloemen en mogen aanverwante zaken niet worden verkocht. Ook moet er buiten worden afgerekend.
Overdekte verkoop is vanwege de kans op verspreiding van het coronavirus niet toegestaan. Daarmee kunnen bloemenwinkels in overdekte winkelcentra niet voor de deur open.
Een bezoek door een met corona besmette hulpsint heeft in een woonzorgcentrum in het Belgische Mol dramatische gevolgen gehad. Van de ongeveer 170 bewoners zijn al dertien overleden als gevolg van Covid-19. In totaal zijn 121 bewoners besmet en het aantal patiënten met ernstige symptomen stijgt. Ook het aantal besmette personeelsleden loopt op. Stond de teller gisteren op 30, vandaag op 36, meldt Het Laatste Nieuws.
De komende dagen gaat het centrum nog een erg zware periode tegemoet, stelt het gemeentebestuur. Omdat er ook bij de personeelsleden steeds meer besmettingen zijn vastgesteld, is er een tekort aan verzorgers. Onder meer het Rode Kruis, Defensie en de gemeente springen bij.
De hulpsinterklaas was enkele dagen na zijn optreden positief getest. Het gemeentebestuur constateerde dat het sintbezoek onverantwoord was georganiseerd. Media noemden de sint een superverspreider. De Belgische viroloog Marc van Ranst wijt de besmettingen aan 'slechte ventilatie'.
Republikeinen hebben een voorstel verworpen om coronasteun aan Amerikaanse burgers te verhogen van 600 naar 2000 dollar. De coronacheques maken deel uit van een pakket maatregelen van 900 miljard dollar (735 miljard euro) waar Republikeinen en Democraten het afgelopen weekeinde na lang onderhandelen over eens werden.
In dat wetsvoorstel ging het nog om een bedrag van 600 dollar aan steun, maar president Trump ging daar niet mee akkoord. Hij eiste dat de steuncheque verhoogd zou worden naar 2000 dollar. Dat werd omarmd door de Democraten, maar de Republikeinse partijgenoten van Trump stemden daar vandaag niet mee in. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, wil het Huis maandag bijeenroepen voor een stemming om het voorstel er alsnog door te krijgen.
Ziekenhuizen in het oosten van het land zien zo'n sterke toename van het aantal coronapatiënten, dat op sommige plekken zorgpersoneel gevraagd wordt om terug te komen van kerstverlof. Dat is daar nodig om de juiste zorg te kunnen leveren, meldt de ROAZ Oost (Regionaal Overleg Acute Zorgketen Oost). De instantie zegt 'de alarmbel te rinkelen' wegens de situatie.
,,We zien met lede ogen aan hoe de besmettingen oplopen en daarmee de toestroom van patiënten in onze ziekenhuizen'', zegt Bertine Lahuis, voorzitter van ROAZ Oost. ,,De huidige situatie zorgt ervoor dat wij nog zeker optimale maar niet meer de maximale kwaliteit van zorg kunnen leveren. Deze constatering valt ons bijzonder zwaar.''
Onder de zorgregio vallen meerdere ziekenhuizen, waaronder het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, Rijnstate in Arnhem, Ziekenhuis Rivierenland in Tiel en ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.
Het coronavaccin van Pfizer-BioNTech zou 'primair' moeten worden ingezet bij ouderen. Zo luidt een nieuw advies van de Gezondheidsraad. ,,Het vaccin werkt boven verwachting goed bij deze groep en bij hen treedt de meeste ernstige ziekte en sterfte op door Covid-19'', aldus de organisatie donderdag. De Gezondheidsraad adviseert het vaccin 'daarnaast beperkt in te zetten voor zorgmedewerkers'.
Mensen van zestig jaar en ouder lopen het meeste risico, aldus de raad. En mede omdat dit middel juist bij deze mensen zo goed werkt, adviseert het orgaan 'zo veel mogelijk van dit vaccin te reserveren voor deze groep en de vaccinatie te starten bij de oudsten'.
Een 'beperkt deel' van het vaccin 'zou ingezet kunnen worden bij zorgmedewerkers om kwetsbare ouderen te beschermen en continuïteit van zorg te waarborgen'. De raad denkt dat het vaccin van AstraZeneca, dat in het eerste kwartaal van 2021 in een grote hoeveelheid wordt verwacht, 'uitkomst kan bieden voor alle zorgmedewerkers'.
Medio november stelde de raad al dat 60-plussers (en zieken) als eersten moeten worden gevaccineerd. Ook zorgmedewerkers met direct patiëntencontact moeten vroeg in aanmerking komen voor een prik, omdat zij meer risico hebben om besmet te raken, aldus de raad toen. Inmiddels heeft minister Hugo de Jonge besloten dat zorgmedewerkers van verpleeghuizen als eersten een oproep zullen ontvangen.
Het is volgens de raad nu nog onzeker in hoeverre het Pfizer-vaccin verspreiding van het virus kan voorkomen. De raad adviseert daarom ook nog niet in te zetten op een strategie die op terugdringing van verspreiding is gericht. Wel adviseert de raad alvast te onderzoeken welke groepen in een dergelijke strategie het beste gevaccineerd kunnen worden voor het grootste effect.
Wie met de trein, de bus of een schip vanuit het buitenland naar Nederland reist, moet vanaf 29 december ook een negatieve coronatest kunnen laten zien. Dat heeft het kabinet vanavond bekendgemaakt.
De negatieve testuitslag dient maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland te zijn afgenomen. Deze test komt bovenop de richtlijn voor alle reizigers om na aankomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan; niet in plaats van, benadrukt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
In het zuidwesten van Duitsland is de eerste virusmutatie uit Groot-Brittannië vastgesteld. Dat gebeurde bij een vrouw die op 20 december met een vlucht van Londen Heathrow naar de luchthaven van Frankfurt vloog en na aankomst positief werd getest. Familieleden haalde de vrouw op met de auto en sindsdien zit ze bij die familie in het district Freudenstad in isolatie. Een PCR-test bevestigde de uitslag maandag, verklaarde een woordvoerder van het deelstaatministerie van Sociale Zaken zaterdag.
Het wattenstaafje werd voor verder onderzoek naar het bevoegde laboratorium gestuurd van de Charité in Berlijn, een van de grootste universitaire ziekenhuizen van Europa. Daar werd donderdag de virusvariant B117 gedetecteerd. De vrouw vertoont milde symptomen. Drie naaste contacten zitten ook in quarantaine zijn
Het is het eerst bekende geval van de Britse Covid-19 variant B117 in Duitsland.
Het totaal aantal opgenomen Covid-patiënten bedraagt op dit moment 2302, 13 meer dan gisteren. Dat heeft het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding bekendgemaakt. Daarvan liggen er 1712 buiten de Intensive Care (IC), 26 meer dan gisteren. Op de intensive care liggen 590 Covid-patiënten, 13 minder dan de dag ervoor.
Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 11.555 positieve coronatesten geregistreerd. Dat is ruim 1000 meer dan gisteren.
Het afgelopen etmaal zijn 89 sterfgevallen geregistreerd die zijn gerelateerd aan Covid-19. Een dag eerder waren dat er 106. Dit betekent niet dat deze mensen allemaal de afgelopen 24 uur zijn overleden. Cijfers komen soms met vertraging binnen.
Het aantal besmettingen is de afgelopen weken steeds verder opgelopen:
Vijftig medewerkers van het Maastrichtse ziekenhuis zijn vanmiddag getrakteerd op een vijf-gangen-Michelin-menu. Deze zogenoemde sterrenboxen werden bij het ziekenhuis vanaf een koeltruck uitgedeeld door Michelinkok Servais Tielman van restaurant Beluga Loves You. De getrakteerde medewerkers toonden zich blij verrast. ,,Een ontzettend leuke gift!', zei een woordvoerder van het ziekenhuis. ,,En een mooie opsteker in deze dagen!"
Omdat het restaurant niet voor alle zorgmedewerkers kon koken, was er een prijsvraag. Medewerkers moesten schatten hoeveel kerstballen op een schaal op de vierde etage lagen. Wie daar het dichtstbij zat, won een maaltijd.
In Denemarken zijn 33 besmettingen met de nieuwe variant van het coronavirus vastgesteld. Het betreft de versie die in het Verenigd Koninkrijk is opgedoken en volgens Britse wetenschappers waarschijnlijk een stuk besmettelijker is.
De besmettingen zijn ontdekt bij testen die werden gedaan tussen 14 november en 14 december, beschrijft de Deense autoriteit voor infectieziekten het Statens Serum Institut (SSI) in een rapport. Het SSI stelt vast dat de Britse virusvariant in de Deense maatschappij rondgaat, "zij het op een zeer laag niveau".
Uit voorlopig onderzoek is nog niet gebleken of de 33 besmette mensen enige connectie met Engeland hadden of in het buitenland zijn geweest.
Denemarken laat net als veel andere landen geen vluchten meer toe vanuit het Verenigd Koninkrijk waar het virus zich verspreidt.
Een Amerikaanse coronapatiënt wordt ervan beschuldigd een andere coronapatiënt in zijn ziekenhuisbed te hebben doodgeslagen. Dat zou hij hebben gedaan met een zuurstoftank, meldt BBC.
Volgens de politie van Los Angeles raakte verdachte Jesse Martinez van streek toen het 82-jarige slachtoffer begon te bidden. Martinez zou toen een zuurstoftank hebben gepakt en de oudere patiënt hebben doodgeslagen.
Het slachtoffer stierf de volgende dag. De patiënten, van wie de politie zegt dat ze elkaar niet kenden, werden behandeld voor het coronavirus in een tweepersoonskamer in het Antelope Valley Hospital in Lancaster in Zuid-Californië.
Tientallen Nederlandse chauffeurs staan naar schatting nog vast in het Verenigd Koninkrijk. Een deel van hen lukt het waarschijnlijk niet om voor de kerst nog thuis te komen. Ze staan al dagen in de file en zijn voor hun eten aangewezen op wat ingeslagen voorraden in de wagen. Toiletteren kan alleen in dixi's die langs de weg staan.
,,De frustratie bij sommige chauffeurs is groot", zegt de 19-jarige Mitchel Thomas, die in de file staat voor de Kanaaltunnel. Volgens hem vinden er zelfs gevechten plaats tussen chauffeurs en de Britse politie. Zelf deed Thomas daar niet aan mee, maar het laat wel zien hoe grimmig de situatie is. Thomas rijdt voor ProTrans Eindhoven en ging in het weekend naar Engeland om een lading elektronica af te leveren. Het was de bedoeling om maandag weer thuis te zijn, maar dat bleek onmogelijk.
De grens werd zondag gesloten vanwege de virusmutatie in het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels mag vrachtverkeer wel weer de oversteek maken, maar er staan nog steeds duizenden vrachtwagens op de wegen naar de Kanaaltunnel en de ferry bij Dover. Ze worden alleen toegelaten als de inzittenden negatief zijn getest op corona.
De Oostenrijkse regering heeft toestemming gegeven voor de heropening van de vierhonderd skigebieden in het land. Hotels, bars en restaurants blijven wel gesloten. De toegang tot de pistes is dus vooral toegankelijk voor de lokale bevolking. Het land gaat binnen twee dagen voor de derde keer in lockdown.
Begin december had de Oostenrijkse regering al aangekondigd dat de skigebieden op 24 december weer open mochten. Volgens de regering kan skiën als buitensport veilig beoefend worden als er voldoende voorzorgsmaatregelen genomen worden. Naast de horeca zijn ook de winkels en een groot deel van de dienstensector tot midden januari gesloten.
Tijdens de eerste lockdown raakten meer dan 6.000 toeristen besmet met Covid-19 in het populaire Oostenrijkse skidorp Ischgl. Het dorp stond wereldwijd bekend als coronahotspot, maar heeft nu 700.000 euro geïnvesteerd in voorzorgsmaatregelen.
De Servische premier Ana Brnabic is als eerste in haar land ingeënt tegen het coronavirus. Dat was het startsein van een landelijk vaccinatieprogramma dat donderdag begint.
,,Ik ben vereerd dat ik als eerste burger een vaccin krijg en zo de weg kan effenen voor alle andere mensen", zei Brnabic na de inenting.
Servië kreeg in een eerste lading 4875 doses van het vaccin van Pfizer en BioNTech. Volgens Brnabic zijn er grotere hoeveelheden van het Russische en het Chinese vaccin onderweg naar het land en komen er in 2021 ook doses van de vaccins van de farmaceuten Moderna en AstraZeneca.
De Servische president Aleksandar Vucic wordt binnenkort ingeënt met het Chinese vaccin Sinopharm. ,,We hadden afgesproken dat we ons zouden laten inenten met verschillende vaccins", aldus Brnabic.
In Servië zijn zeker 312.000 besmettingen vastgesteld, waarvan 4426 de afgelopen 24 uur. Het aantal vastgestelde doden staat op 2833. In Servië wonen ruim 6,9 miljoen mensen.
Vanavond is het kerstavond, dé tijd om te tafelen met familie en kerstcadeaus uit te pakken. Maar in coronatijd gaat natuurlijk alles er anders aan toe, zo ook in Rome. Correspondent Angelo van Schaik staat op het Sint-Pietersplein.
Wereldwijd werd in oktober 0,7 procent meer gehandeld in goederen dan in de voorgaande maand. Daarmee zette het herstel na de grote verstoringen in handelsketens door de coronapandemie door. Inmiddels ligt het handelsniveau nog ongeveer 0,7 procent onder dat van eind 2019, meldt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn maandelijkse wereldhandelsmonitor.
De handelsgroei was wel duidelijk minder hevig dan in september, toen er sprake was van een toename van 2,7 procent. Opkomende Aziatische economieën importeerden en exporteerden volgens het CPB minder in oktober. Daar staat tegenover dat Japan en China wel flink meer uitvoerden. Dat laatste land, 's werelds op één na grootste economie, profiteerde volgens het CPB van de aanhoudend grote vraag naar beschermingsmiddelen en elektronica voor thuiswerken.
De eurozone en de Verenigde Staten importeerden en exporteerden meer dan in de voorgaande maand. Industriële bedrijven voerden hun productie wereldwijd met 0,7 procent op, aldus het CPB.
Op maandag 18 januari start GGD Brabant-Zuidoost met het vaccineren van zorgpersoneel. Deze vaccinaties worden gegeven in het Indoor Sportcentrum Eindhoven aan de Theo Koomenlaan 1 in Eindhoven.
Voor het Indoor Sportcentrum Eindhoven is in overleg met de gemeente Eindhoven en de Veiligheidsregio is gekozen voor het Indoor Sportcentrum Eindhoven. Een vaccinatielocatie moet aan landelijke richtlijnen voldoen en het sportcentrum is eerder al eens ingezet voor het geven van vaccinaties en is daarom nu ook geschikt. Daarnaast is het sportcentrum goed bereikbaar (per auto, fiets of openbaar vervoer) en er is de mogelijkheid om het aantal zogenoemde ‘priklijnen’ relatief eenvoudig op te hogen. Met het oog op de verdere uitvoering van de vaccinatiestrategie is dat een belangrijke vereiste vanuit het ministerie van VWS.
Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, mist een centrale aansturing van de coronacrisis in Den Haag. Hij vindt het niet goed dat er telkens door verschillende ministeries iets gezegd wordt over maatregelen die genomen zijn of worden. ,,Het draagvlak voor maatregelen is bij een groot deel van de bevolking het grootst als ze het gevoel hebben dat de overheid met twee voeten op de grond staat, standvastig is en niet met verschillende monden spreekt. Mensen willen crisisbestrijders met een plan en consequent gedrag."
In een interview met deze site vergelijkt Bruls de crisisaanpak van een gemeente met die van het kabinet. ,,Bij een gemeente in crisistijd is het kraakhelder: de burgemeester staat bovenaan. Het is niet denkbaar dat een wethouder zich ineens met van alles rond de crisisaanpak gaat bemoeien. Maar wat zag je bijvoorbeeld bij de kabinetsaankondiging van de harde lockdown vorige week? Het ministerie van Economische Zaken ging op eigen houtje de regels voor de winkels aanpassen. En dat moest weer teruggedraaid worden. Daarom ging het niet goed."
Bruls verwacht dat Nederland door de coronacrisis "een moeilijke winter" zal doormaken. ,,In september zagen deskundigen de tweede golf al aankomen, maar toen was er echt geen draagvlak om al in lockdown te gaan. Nu zitten we in de tweede golf en nu moet het. Perspectief geven is soms ook duidelijk zijn over wat er niet gelijk gaat gebeuren. Beter een langere periode van duidelijkheid, maar streng, dan steeds wisselende maatregelen."
De Franse president Emmanuel Macron is weer hersteld van Covid-19. De Franse president werd vorige week donderdag positief getest op het coronavirus. Hij ging daarop in quarantaine in het presidentiële buitenverblijf La Lanterne, een jachthuis in Versailles.
Het Élysée meldde donderdag dat de president geen symptomen van Covid-19 meer vertoont. Hij heeft zijn quarantaine beëindigd.
Een reeks ambtgenoten van Macron raakte eerder besmet met het coronavirus, onder wie de Amerikaanse president Donald Trump en de Braziliaanse president Jair Bolsonaro.
Het is dit jaar stil in de Bijbelse geboorteplaats van Jezus. Niet alleen hotels maar ook het Kribbeplein in het Palestijnse Bethlehem blijven leeg. Vanwege het coronavirus kunnen buitenlandse toeristen er dit jaar niet op bedevaart.
,,Er komen geen toeristen meer naar Israël sinds het besluit om het luchtruim van Israël te sluiten voor buitenlanders in maart", vertelt een woordvoerster van het Ministerie van Toerisme. De tienduizenden toeristen en Christenen die voorgaande jaren tijdens de kerst de plaats bezochten, blijven dit jaar weg.
Er geldt een strikte lockdown op de Westelijke Jordaanoever. Mensen moeten elke nacht van 19.00 tot 06.00 uur binnenblijven, net als de gehele vrijdag en zaterdag. Bij de mis op kerstavond mag geen publiek aanwezig zijn. Al benadrukt de burgmeester dat Kerstmis niet helemaal is afgelast, schrijft de BBC. Zo zal de Latijnse patriarch van Jeruzalem wel de traditionele kerstprocessie leiden.
,,Het is een trieste kerst, maar we weten dat toen Jezus werd geboren, de engelen zeiden: Wees niet bang", zegt pater Issa Thaljieh, een Grieks-orthodoxe priester in de Geboortekerk. Die kerk staat op de plek waar Jezus geboren zou zijn. ,,We weten dat Jezus Christus voor ons geboren is, om ons verlossing te geven. En door deze innerlijke vrede en vreugde kunnen we gelukkig zijn", aldus de priester tegen de BBC.
De Duitse president Frank-Walter Steinmeier ziet licht aan het einde van de tunnel rond het coronavirus. Hij gaat volgens persbureau DPA vrijdag in zijn kersttoespraak zeggen dat het ergste achter de rug is. De Duitse president houdt jaarlijks een toespraak op Eerste Kerstdag, DPA heeft de tekst al een dag eerder gekregen.
,,We hebben nog een lange weg te gaan, maar we zien het licht aan het einde van de tunnel. Het einde van deze crisis komt stap voor stap steeds dichterbij", zo staat volgens het persbureau in de toespraak van Steinmeier.
,,De pandemie heeft ons doen inzien hoe kwetsbaar mensen zijn en hoe fragiel ons normale leven is", aldus de president. ,,Een klein virus heeft ons leven in een houdgreep genomen, plannen verstoord en dromen kapotgemaakt."
Het Duitse presidentschap is een symbolische functie. De 64-jarige Steinmeier is sinds 2017 president van de bondsrepubliek.
China legt het vliegverkeer met het Verenigd Koninkrijk volledig stil. De Chinese autoriteiten hebben daartoe besloten, omdat in het Verenigd Koninkrijk een nieuwe variant van het coronavirus rondgaat. Die is volgens Britse wetenschappers waarschijnlijk een stuk besmettelijker dan eerdere mutaties. In beide richtingen zijn tot nader order geen vluchten toegestaan.
In China golden al reisbeperkingen. Zo mochten buitenlanders al langer niet meer vanaf Britse luchthavens naar China vliegen. Chinese staatsburgers mochten dat tot nog toe wel, maar nu dus ook niet meer.
Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken wijst op de "uitzonderlijke aard van de virusmutatie en de potentiële gevolgen" om het besluit te motiveren. Veel andere landen namen begin deze week hetzelfde besluit, Nederland voorop.
Terwijl China het vliegverkeer helemaal stillegt, zijn reizigers uit het Verenigd Koninkrijk in Nederland sinds woensdag juist weer welkom. Ze moeten dan wel een recent negatief testresultaat laten zien.
Wijkagenten in Tiel hebben woensdagnacht een feestje beëindigd in een Tiels café. Er werd geklaagd over geluidsoverlast en feestende personen.
De politie ging een kijkje nemen en troffen inderdaad negen personen aan. ‘Wat we hoorden en zagen was absoluut niet volgens de tijdelijk wet Covid’, schrijft een wijkagent op Instagram.
Alle negen aanwezigen kregen een bekeuring. ‘Toch vond één hen ons optreden allemaal maar flauwekul. Hij wilde op zijn scooter naar huis’, schrijft een wijkagent. De agenten waarschuwden hem dat niet te doen, maar hij probeerde het toch. Volgens de politie zit hij nu ‘op de bekende blaren’. Hij had veel te veel alcohol gedronken, maar zijn rijbewijs kon niet worden ingevorderd, want die had hij niet.
Er staan nog steeds duizenden vrachtwagenchauffeurs in Engeland te wachten om naar huis te kunnen gaan. Wij spreken Lieke, een van de chauffeurs die uit de file is gegaan.
Unicef staat aan de vooravond van haar grootste operatie ooit. De organisatie gaat meehelpen om ook de armste landen in de wereld te voorzien van vaccins tegen corona.
Rusland noteert een dag voor kerst twee dieptepunten tegelijk in de coronapandemie. Zowel het aantal overledenen op een dag als het aantal nieuwe besmettingen is het hoogst sinds het begin van de virusuitbraak. De Russische autoriteiten hebben 635 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd.
Het aantal meldingen over positieve testen nam in 24 uur toe tot 29.935. Daarmee ligt het totaal op bijna 3 miljoen geconstateerde gevallen sinds het virus zijn intrede deed. Volgens de officiële statistieken zijn ruim 53.000 Russen overleden aan de gevolgen van Covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt.
De tweede coronagolf heeft de Nederlandse samenleving al 1,9 miljard euro aan ziekte-uitkeringen gekost. Volgens berekeningen van Acture, de grootste private uitvoerder van de Ziektewet, overschrijden de kosten daarmee die van de eerste golf. Die zijn berekend op ongeveer 1,1 miljard euro.
Het gaat om de kosten die werkgevers maken door het verzuim. Deze lasten komen boven op de enorme kosten die de samenleving al draagt als gevolg van alle steunmaatregelen om de horeca, de detailhandel, de evenementenbranche en de culturele sector op de been te houden.
,,Waar de eerste golf relatief kort en krachtig was is deze tweede coronagolf langdurig en venijnig", zegt topvrouw Maudie Derks van Acture. ,,We steunen nu met ongekende bedragen de economie en dat is niet meer dan terecht, maar we moeten ons realiseren dat werkgevers de komende jaren met blijvend hogere verzuimkosten zullen worden geconfronteerd."
Een lockdownfeest in Anderlecht met meer dan dertig personen is vrijdagavond stilgelegd door de politie. De twee agentes die ter plaatse gingen na een melding over geluidsoverlast stonden machteloos tegenover de aanwezige mannen in de kelder. ,,Onze agentes werden letterlijk overlopen.”
Een cameraploeg van een Russische staatszender filmde hoe het merendeel van hen vluchtte vooraleer versterking ter plaatse kwam. De reportage staat sinds drie dagen op YouTube. Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter deelde de beelden gisterenavond op Twitter.
De gemoederen raakten verhit toen enkele aanwezigen vroegen om te stoppen met filmen. De agentes vluchtten hierop naar de voordeur die ze trachtten te barricaderen. Dit lukte niet. ,,De dames werden letterlijk overlopen”, zegt Kathleen Calie, woordvoerster van de politiezone Brussel-Zuid. Te zien is hoe aanwezigen de agentes hardhandig wegduwen en wegvluchten.
Uiteindelijk konden zes mensen geïdentificeerd en beboet worden. Het lockdownfeest zou een rouwsamenkomst zijn geweest “maar daar leek het niet op”.
Israël gaat vanaf volgende week voor de derde keer in lockdown vanwege het coronavirus. De strenge maatregelen beginnen zondag en duren twee weken. De lockdown wordt verlengd als over twee weken het reproductiegetal niet lager is dan één en als er dagelijks nog meer dan duizend nieuwe besmettingen bijkomen.
In een verklaring heeft premier Benjamin Netanyahu laten weten dat mensen niet verder dan 1 kilometer bij hun huis vandaan mogen en dat alle niet-essentiële winkels dichtgaan. Er is een uitzondering gemaakt voor mensen die moeten reizen om ingeënt te worden tegen het virus. Ook blijven de scholen open voor een aantal leeftijdsgroepen.
De vorige lockdown in september zorgde voor een flinke daling in het aantal nieuwe besmettingen, maar het aantal loopt de laatste weken weer steeds verder op. In totaal zijn er ruim 385.000 gevallen vastgesteld en 3150 mensen overleden.
Israël is maandag begonnen met het inenten van mensen tegen het virus. Netanyahu werd als eerste gevaccineerd.
De beroemde chef-kok en complotdenker Pete Evans is niet langer welkom op Facebook omdat hij herhaaldelijk onjuiste informatie over het coronavirus plaatste. De 47-jarige Australiër verspreidde de afgelopen maanden diverse complottheorieën over het virus en vaccins en bracht daarmee de volksgezondheid in gevaar, stelt Facebook. Lees hier het hele verhaal.
Het kabinet heeft begin dit jaar veel te aarzelend gereageerd op de uitbraak van het coronavirus. Signalen dat er iets moest gebeuren zijn te lang aan de kant geschoven, waardoor het virus in maart meteen vrijelijk kon rondwaren door Nederland.
Die opvallende uitspraak doet burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort in een interview met het AD. Bolsius kreeg via een vriend, die in een Brabants ziekenhuis werkt, uit de eerste hand te horen dat het daar ‘helemaal mis ging’. ,,Ik heb die geluiden gelijk neergelegd in Den Haag, maar daar werd naar mijn mening te aarzelend gereageerd’', aldus de CDA-bestuurder.
De maatregelen die in maart in Brabant werden ingevoerd, zoals het zoveel mogelijk thuisblijven en afstand houden, hadden volgens Bolsius op z’n minst gelijk voor het héle land moeten gelden. ,,Men had te lang het gevoel: het virus houdt huis onder de rivieren, en daar zal het ook wel blijven. Terwijl: hoe ver ligt Amersfoort van een Tilburg of een Den Bosch? 80, 90 kilometer hooguit?”
Nu winkels vanwege de coronamaatregelen dicht zijn, rijden in veel straten meer bestelwagens. EenVandaag meldt dat Veilig Verkeer Nederland dit jaar al meer dan 1350 meldingen kreeg van overlast door bestelwagens, een recordaantal. ,,De koeriersdiensten staan, zeker nu, onder enorme druk. Dat zet aan tot gevaarlijk rijgedrag. Zeker in de woonwijken waar kinderen spelen moeten we dat echt niet willen."
Ruud Wassenaar, voorzitter van de Belangenvereniging voor Pakketdistributie, ziet ook dat bestelwagens regelmatig bij ongelukken betrokken zijn. Hij ziet vooral kleine schades. ,,Die zitten vaak aan de achterkant en aan de rechterkant, waar de dode hoek zit. Je kan moeilijk om de wagen heen kijken."
Postbedrijven zouden volgens hem iets moeten doen aan de werkdruk van de bezorgers. ,,Chauffeurs moeten vaak dertig pakketjes in een uur afleveren. Dat is 2 minuten per stop: praktisch onhaalbaar. Dat houd je even vol, maar niet 10 uur op een dag. Dit mechanisme verbetert de verkeersveiligheid in elk geval niet."
Postbedrijven PostNL en DHL weerspreken dat. ,,De meeste bezorgers van DHL zijn in vaste dienst en worden betaald op basis van uurloon en niet per pakje. Er is geen enkele reden om onredelijke prestaties te verlangen, die gehaast weggedrag in de hand werken", laat een woordvoerder van DHL weten aan EenVandaag.
Door de coronamaatregelen werken veel mensen thuis en dat leidt ertoe dat er veel minder inbraken worden gemeld. Volgens de InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis is er dit jaar tot nu toe ruim 28.113 keer ingebroken, een laagterecord. Voor het hele jaar komt het aantal waarschijnlijk op 30.000 uit, dat is 22 procent minder dan vorig jaar en sowieso het laagste aantal in zeker tien jaar tijd, zegt Interpolis.
Vooral tijdens de twee coronagolven, begonnen in maart en oktober, is het aantal inbraken fors lager dan in het tweede en vierde kwartaal van vorig jaar. Maar er zijn wel regionale verschillen. Zo kende Zeeland tijdens de tweede lockdownperiode in de herfst juist een inbraakgolf en ook in Overijssel daalde het aantal inbraken nauwelijks.
De afname was het sterkst in Limburg (-41 procent) en Groningen (-38 procent). Interpolis verwacht over de hele linie in 2021 een verdere daling.
Om de statistieken niet te laten pieken tijdens de komende feestdagen, komt de verzekeraar nog met tips om het risico op inbraak te verkleinen: laat lichten branden, zet wat halfvolle glazen op tafel, laat de gordijnen open maar hou waardevolle spullen uit het zicht.
De tweede coronagolf was te voorkomen geweest, als mensen zich beter aan de maatregelen hadden gehouden. Dat zegt RIVM-baas Jaap van Dissel in een interview in de Volkskrant.
,,Wat we gezien hebben is dat er na de vakantieperiode een heleboel dingen in een dusdanige richting gingen wijzen dat de viruscirculatie gewoon weer toenam. Er kwamen personen terug van vakantie die in het buitenland positief waren geworden. We zagen duidelijk de introducties en vervolgens de doorgifte van het virus, vooral in thuissituaties, op het werk en in verpleeghuizen. Dat heeft uiteindelijk een tweede golf getriggerd. We hadden het vast kunnen voorkomen. Niet alleen in Nederland, maar ook in veel andere landen. Het heeft uiteindelijk veel te maken met de mate waarin iedereen... tja, toch de mate van naleving van de basisregels."
Van Dissel denkt dat het in de wind slaan van de corona-adviezen komt doordat mensen er geen zin meer in hebben. ,,Zeker, de intenties van de meesten zijn goed, en de meesten doen het ook goed. Maar tegelijkertijd: als we kijken naar verschillende onderzoeken, zoals bijvoorbeeld naar het winkelgedrag, zien we toch dat het haast weer zit op het niveau van voor Covid, of zelfs erboven. Het gevoel van urgentie is duidelijk veranderd. Maatregelen die we eerder ook namen, hebben nu minder effect dan in maart. Dat moet wel komen doordat men een andere invulling geeft aan de adviezen", aldus Van Dissel, die als voorman van het Outbreak Management Team de belangrijkste adviseur van het kabinet is.
,,We zien dat bijna 20 procent van degenen die positief zijn getest, ondanks het nadrukkelijke verzoek om thuis te blijven toch het huis verlaat. En dat personen met verkoudheidsklachten toch naar hun werk of naar school gaan. Ik wil benadrukken: ik kan heel goed begrijpen dat men genoeg heeft van het virus en terug wil naar de periode ervoor. Maar het virus laat het gewoon niet toe."
Een fikse toename van het aantal lastminuteboekingen uit Nederland redt de kerstperiode van vakantieparken. Waar ze normaal gesproken al maanden van tevoren zijn volgeboekt voor de feestdagen, staan veel bungalows door de lockdownmaatregelen nu nog leeg. Duitse of Belgische gasten blijven thuis of in eigen land. Doordat Nederlanders op het laatste moment weg proberen te komen uit de lockdownsferen thuis, blijft het aantal gasten voor ketens als Roompot of Center Parcs nog enigszins op peil
,,Normaal zitten we deze periode helemaal vol, nu maar voor de helft. Maar we zijn tevreden voor nu", vertelt een woordvoerder van Center Parcs, dat in Nederland negen vakantieparken heeft. Enerzijds kreeg het bedrijf veel afzeggingen of omboekingen te verduren. ,,Maar we hadden evenzoveel lastminuteboekingen. Je merkt dat mensen graag het thuiskantoor ontvluchten voor een moment van echt contact met de gezinsleden."
De Nederlandse economie is in het derde kwartaal nog iets sterker gegroeid dan eerder gedacht. Volgens een tweede raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg de groei 7,8 procent op kwartaalbasis, terwijl eerder een plus van 7,7 procent werd gemeld.
Daarmee veerde de economie flink op van de historische krimp met 8,5 procent in het tweede kwartaal, toen de economische bedrijvigheid hard werd geraakt door de lockdowns tegen het coronavirus. De groei, de grootste ooit, is voor meer dan de helft toe te schrijven aan de sterk gestegen consumptie door huishoudens. Verder namen ook de overheidsconsumptie, het handelssaldo en de investeringen toe.
Toch is de Nederlandse economie nog niet terug op het niveau van voor de coronacrisis. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 is de economie in de eerste drie kwartalen van 2020 per saldo met 2,9 procent gekrompen. En in vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar kromp de economie met 2,5 procent.
Advocaat Liesbeth Zegveld heeft twee verzorgingstehuizen aansprakelijk gesteld wegens 'onrechtmatig handelen' tijdens de eerste lockdown, omdat er nauwelijks bezoek mogelijk was. Zegveld doet dat namens twee families die in die periode een naaste verloren. De zorginstellingen zijn per brief op de hoogte gesteld.
Volgens de advocaat was er sprake van een 'rigide bezoekverbod' en werd er niet gekeken naar 'maatwerk'. ,,Er waren vanuit de overheid helemaal geen specifieke beperkingen gesteld aan bezoek in de stervensfase", zegt Zegveld in de Volkskrant.
Zegveld wil dat de instellingen Zonnehuisgroep Amstelland en stichting Amsta zelf gaan onderzoeken hoe hun zorg gefunctioneerd heeft, anders stapt ze naar de rechter. ,,We hebben de zaak nu neergelegd bij de instellingen. Dit moet worden uitgezocht. Ik wil dat ze verantwoording afleggen voor hun handelen."
De verpleeghuisbewoners van het Sint Annaklooster in Eindhoven worden al weken niet meer gedoucht. Volgens de directie heeft de GGD dit geadviseerd om het risico op besmetting met Covid-19 te verkleinen. Onzin, zo reageert de GGD.
De instelling verbiedt bewoners ook om familie of andere mensen buiten haar terrein aan de Aalsterweg op te zoeken. Naar verluidt worden de twintig mensen waar het om gaat sinds begin december niet meer gedoucht en zitten ze al sinds november opgesloten in hun gebouw. Dit laatste vanuit het idee dat ze anders misschien het virus van buiten naar binnen halen.
Op 8 december testte een medewerker positief. In een brief van 17 december meldt de locatie-manager dat nu ook een bewoner besmet is en naar een corona-unit elders wordt overgeplaatst. Ze zet de regels nog eens op een rij: ‘Uitjes die niet medisch noodzakelijk zijn, zijn niet toegestaan. Douchen van bewoners wordt in deze periode niet gedaan. Dit is door aerosolvorming een handeling waarbij verspreiding van het virus een groter risico is. Deze fase zal in elk geval van kracht zijn tot en met 26 december.’
De regeling voor de voorraadvergoeding die het kabinet voorstelt aan door de lockdown gedupeerde winkeliers is onrealistisch en moet veel hoger. Dat vindt winkeliersorganisatie INretail die heeft uitgerekend wat de regeling precies betekent voor verkopers van mode-, schoenen- en sportartikelen.
,,Bij een ton omzetverlies wordt de vergoeding die een winkel ontvangt 2800 euro. Dat is een klein pleistertje op een gapend grote wond", stelt de organisatie die aangeeft dat het kabinet eigenlijk de berekening voor de horecasector heeft overgenomen. Maar voor winkeliers zou de situatie anders zijn, omdat de inkoopwaarde van de voorraad bij winkels velen malen hoger is.
De regeling dupeert ondernemers ook op andere punten, aldus INretail. De regeling geldt namelijk per kwartaal. Maar de lockdownperiode valt ook nog in het de eerste drie weken van 2021. Dat werkt in de ogen van de winkeliers dempend in de vergoedingsberekening. Ondernemers zouden tussen wal en schip kunnen vallen als ze in beide kwartalen niet aan de norm voldoen en niets krijgen maar wel met een groot omzetverlies kampen.
Door de lockdown geven we veel minder uit dan normaal. In de week voor de kerst, die samenvalt met de eerste week van de lockdown, hebben we een kwart minder besteed dan normaal, meldt het Economisch Bureau van ABN AMRO. Vooral aan zaken als entertainment en reizen wordt logischerwijs minder uitgegeven, maar ook bestedingen aan kleding en juwelen lopen terug nu we niet naar een restaurant kunnen en maar mondjesmaat met familie kunnen afspreken.
Verder worden er minder eenmalige bestedingen gedaan dan tijdens de eerste lockdown. Daarbij valt te denken aan zaken als elektronica of spullen voor woninginrichting zoals meubels, gordijnen en vloeren. Wel hebben veel bedrijven zich de afgelopen maanden aangepast door meer aandacht aan webwinkelen te besteden, zodat ze nu alsnog beschikbaar zijn voor klanten.
Het Rode Kruis biedt eenzame jongeren komende feestdagen gratis telefonische gesprekken aan. Volgens de hulporganisatie vinden veel jongvolwassenen de donkere wintermaanden dit jaar lastig vanwege de coronacrisis.
Dat komt onder meer door het gebrek aan sociale contacten. "Vooral jongeren zijn tijdens de feestdagen vaak erg gericht op sociale contacten en hebben door de fase in hun leven maximaal behoefte aan sport, spel, actie, spanning én gezelligheid. Allemaal dingen die nu weer erg beperkt zijn", zegt Huib Wurfbain van de coronahulplijn Blijfovereind, die samenwerkt met het Rode Kruis. "Daarom zijn wij met onze coaches juist tijdens de feestdagen beschikbaar om met hen het gesprek aan te gaan."
Het Rode Kruis biedt tijdens de kerstdagen en de jaarwisseling telefonisch hulp voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Ook anderstaligen kunnen contact opnemen, via een speciale WhatsApp Hulplijn. Jongeren kunnen zich voor een telefonisch coachgesprek aanmelden via de website van Blijfovereind. Het gesprek duurt een half uur, degene die belt bepaalt zelf waar het gesprek over gaat.
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus dat het afgelopen etmaal in Duitsland is vastgesteld, is opnieuw fors gestegen. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft donderdagochtend ruim 32.000 nieuwe gevallen gemeld.
Woensdagochtend werden er door het RKI nog 24.740 nieuwe besmettingen in de laatste 24 uur gemeld. Afnames in en na het weekend en toenames naarmate de week vordert, zijn in Duitsland nagenoeg een vast patroon. In totaal is het coronavirus in Duitsland bij 1.587.115 personen vastgesteld.
In het laatste etmaal overleden in Duitsland nog eens 802 patiënten aan de gevolgen van Covid-19. Het totale officiële aantal coronadoden staat in de Bondsrepubliek nu op 28.770.
Sinds vorige week woensdag is in Duitsland een harde lockdown van kracht. Onder meer veel bedrijven en scholen moeten gesloten blijven tot in januari, kwam bondskanselier Angela Merkel overeen met de deelstaatregeringen.
De meeste kerken houden de kerstmissen op kerstavond, eerste en tweede kerstdag online. Daarmee geven zij gehoor aan de oproepen van de kerkkoepels van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) en de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) om vanwege corona niet samen te komen voor de kerstvieringen. Een aantal gemeenten houdt wel publiek toegankelijke diensten.
Woensdag concludeerde het RIVM dat negen van de tien coronabrandhaarden in christelijke gemeenten zijn. Bisschoppen riepen eerder al op de missen tijdens kerstavond niet open te stellen voor kerkgangers, om zo bewegingen van veel mensen tegelijk te voorkomen. Op eerste kerstdag is er een maximum van dertig bezoekers welkom, naast de bedienaren, medewerkers en zangers. Alle diensten zijn online te volgen.
Sommige kerken laten op kerstavond wel dertig bezoekers toe, zoals de evangelische zendingsgemeente Menorah in Apeldoorn. ,,De overheid heeft gezegd dat buurthuizen open kunnen blijven voor eenzamen, zo'n functie hebben wij ook", zegt een woordvoerder. ,,Wij hebben een belangrijke functie in de samenleving, daarom hebben we besloten bepaalde activiteiten wel door te laten gaan zodat er contact kan zijn tussen mensen."
Afgelopen zondag werd in een aantal gemeenten verschillende kerkdiensten bezocht door grote aantallen mensen, waaronder in Barneveld, Staphorst en Opheusden. De dienst van de Hersteld Hervormde Gemeente in Staphorst werd door zo'n tweehonderd kerkgangers bijgewoond. Een woordvoerder van de kerk wil geen aantallen noemen hoeveel mensen hij op eerste kerstdag verwacht, maar zegt de dienst ,,heel beperkt" te houden.
De kans dat volgende week in Suriname een totale lockdown wordt afgekondigd is groot, aldus minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. Het lukt de Surinaamse autoriteiten nog niet de stijging van het aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen. Als de situatie de komende dagen niet verbetert, zijn ingrijpende maatregelen nodig, zei Ramadhin woensdagavond tijdens een spoedpersconferentie in Paramaribo.
Een belangrijke maatregel om de lockdown te voorkomen, is het inperken van de bewegingsvrijheid. Daarom is per donderdag het maximaal aantal mensen dat bij elkaar mag zijn van tien naar vijf teruggebracht. Ook moeten alle niet-essentiële bedrijven en diensten hun deuren sluiten.
Hoewel het nog niet zeker is, lijkt het er volgens Ramadhin op dat de gemuteerde variant van het coronavirus ook in Suriname is aangekomen. Onderzoek moet dit vermoeden nog bevestigen, maar gezien de snelheid waarmee de besmettingsaantallen de laatste week oplopen, is de kans groot dat het om de nieuwe variant gaat, aldus de minister.
Het aantal vluchten tussen Nederland en Suriname is sinds begin deze week tot twee per week teruggebracht. Alleen inwoners van Suriname of mensen van Surinaamse oorsprong mogen het land in. Na aankomst moeten zij zeven dag in quarantaine.
Tot frustratie van de Surinaamse regering is de afgelopen maanden gebleken dat nogal wat mensen uit Nederland de quarantaineregels aan hun laars lapten. Om dit strenger aan te kunnen pakken, is de verantwoordelijkheid hiervoor van de minister van Volksgezondheid naar het ministerie van Justitie en Politie overgeheveld.
Groot-Brittannië legt al het vliegverkeer vanuit Zuid-Afrika vanaf donderdagochtend 9.00 uur stil. Dit uit angst van het snel oplopende aantal besmettingen in dat land, ook omdat er een nieuwe variant van het coronavirus is opgedoken. Dat heeft de Britse minister van Transport Grant Shapps zojuist bekend gemaakt.
Die nieuwe variant is - in iets andere gemuteerde vorm - vanuit Z-Afrika in het Verenigd Koninkrijk terechtgekomen. Er zijn momenteel twee mensen mee besmet, zo werd eerder vandaag bekend gemaakt.
Mensen met corona die worden opgenomen in het ziekenhuis lopen tijdens de tweede golf fors minder kans te overlijden aan het virus. Dat blijkt volgens onderzoekers uit onderzoek onder bijna duizend patiënten in acht Nederlandse ziekenhuizen, meldt Nieuwsuur. Betere behandelmethodes zijn waarschijnlijk de oorzaak van de afname.
Ten opzicht van de eerste golf nam de sterfte met 47 procent af. Hoogleraar Menno Huisman, die samen met twee andere onderzoekers de studie uitvoerde, noemt het 'hoopgevend nieuws'. Hij vermoedt dat betere behandelmethodes verantwoordelijk zijn voor de afname. ,,We denken dat het toedienen van ontstekingsremmer dexamethason mogelijk een gunstig effect teweeggebracht heeft op de overleving", zegt Huisman.
In het onderzoek werden 947 coronapatiënten gevolgd van 1 september tot 30 november, zowel op intensive care- als verpleegafdelingen. De gevolgen van hun Covid-19-infectie werden vergeleken met die van een groep van 579 patiënten uit de eerste golf. Het sterftepercentage was tijdens de tweede golf 15 procent, bijna een halvering ten opzichte van de eerste groep.
Huisman: ,,Deze daling van de sterfte was voor ons een grote verrassing. We waren in de opzet van het onderzoek gericht op het nagaan van de trombose-complicaties. Terwijl deze onverminderd vaak voorkwamen, kwam bij analyse de halvering van de sterfte naar voren." Al wil hij niet te harde conclusies trekken. ,,We moeten oppassen met de interpretatie van deze bevinding, omdat we niet van elke patiënt, die later in het onderzoek werd ingesloten, of werd overgeplaatst de volledige follow-upgegevens hebben verzameld."
Aan het onderzoek deden acht Nederlandse ziekenhuizen mee: het Leids Universitair Medisch Centrum, het Erasmus MC, het Radboudumc, het Maastricht UMC+, het Amphia Ziekenhuis, het Franciscus Gasthuis, het OLVG en het Zaans Medisch Centrum.
De tweede golf aan coronabesmettingen in Zuid-Afrika zal zeer binnenkort groter zijn dan de eerste golf, meldde het ministerie van Volksgezondheid van dat land vandaag. Vandaag kwamen er weer 14.046 nieuwe besmettingen bij, waardoor het totaal aantal mensen dat positief is (geweest), en is geregistreerd, uitkomt op 954.258 gevallen. De afgelopen dagen schommelden de cijfers van het aantal nieuwe besmettingen tussen de 8000 en 10.000. Ruim 25.500 mensen overleden er in Zuid-Afrika al aan de gevolgen van het virus.
26% van de mensen die zich laat testen wordt momenteel positief bevonden. Dat is bijna twee keer zo hoog als in de periode voor december. De in Zuid-Afrika ontdekte nieuwe variant van het coronavirus is zeer waarschijnlijk de oorzaak in de snelle stijging van het aantal coronagevallen.
,,De snelheid van verspreiding van het virus ligt nu vele malen hoger dan tijdens de eerste golf.''
Niet alleen teststraten en puzzelfabrikanten draaien op volle toeren, ook de seksspeeltjessector floreert. Er worden er meer verkocht dan ooit. Sinds corona in het land is, groeide de omzet 30 tot 40 procent. Wie weet helpt een pandemie de orgasmekloof tussen man en vrouw wel te dichten. Zo'n speeltje brengt iets 'wat penissen minder lang volhouden'.
Met ingang van 29 december 2020 - 00.01 uur - geldt voor alle passagiers, dus ook Nederlanders, de extra verplichting dat zij een recente negatieve PCR-testverklaring moeten hebben om op een vliegtuig naar Nederland te kunnen stappen.
De luchtvaartmaatschappijen die op Nederland vliegen vanuit een hoog risico gebied worden verplicht om passagiers vóór het boarden te controleren op het bezit zo'n testuitslag. Die moet maximaal 72 uur voor verwachte aankomst zijn afgenomen.
Bij terugkomst in Nederland geldt het dringende advies voor een thuisquarantiane van 10 dagen. De test voor boarding vervangt de quarantaine niet. Het kabinet heeft daar vandaag toe besloten.
Sinds 15 december geldt de maatregel al voor mensen uit zogenoemde derdelanden. Alle passagiers uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika moeten hier sinds vandaag al aan voldoen. Het kabinet breidt dit nu uit naar alle vluchten richting Nederland.
De Verenigde Staten hebben sinds 14 december meer dan een miljoen inwoners ingeënt met het Pfizer-vaccin, meldt het Centers for Disease Control. Deze week worden in totaal 5,2 miljoen doses van het Pfizer-vaccin en 6 miljoen van het Moderna-vaccin gedistribueerd. Van beide vaccins zijn twee injecties nodig. Die volgen elkaar binnen een paar weken op. Tot dat moment worden de aanvullende doses apart gehouden.
Uit bron- en contactonderzoek naar de twee Nederlanders die besmet waren met de nieuwe variant van het coronavirus blijkt dat er geen enkel verband is met het Verenigd Koninkrijk, laat de GGD Amsterdam weten. De besmette personen noch de mogelijke bronnen voor hun besmetting of andere nauwe contacten hebben een reis naar het Verenigd Koninkrijk gemaakt.
De mutatie van het virus gaat momenteel rond in dat land en lijkt niet gevaarlijker, maar wel een stuk besmettelijker. Het RIVM vond tijdens steekproeven afgelopen weken twee keer de 'Britse mutatie' van het virus bij een besmet persoon, beide gevallen waren in Amsterdam. De besmettingen waren al van de eerste helft van december en hebben niets met elkaar te maken. ,,Dit duidt erop dat het virus al rondgaat in Nederland", aldus een woordvoerder van het RIVM.
Het RIVM doet wekelijks een steekproef en houdt op die manier de verspreiding van de nieuwe variant in de gaten.