Het gebruik van de betaalapp Tikkie is het afgelopen jaar verder toegenomen, ondanks de coronacrisis. Volgens ABN AMRO, de bank achter de populaire app, is er in totaal voor 3,4 miljard euro aan Tikkies betaald. Dat is ongeveer 800 miljoen euro meer dan in 2019.
Tikkie wordt normaal vooral gebruikt bij sociale activiteiten, maar Nederlanders hebben dit jaar ook andere invullingen gevonden. ,,Zo is het avondje uit veranderd in samen thuis genieten van een bezorgmaaltijd en zagen we een toename in de verzoekjes voor boodschappen", zegt Moreno Kensmil, hoofd marketing voor de app.
Nederlanders maakten zelfs gebruik van Tikkie om coronakosten te splitsen. In de omschrijvingen van betaalverzoekjes stond dan bijvoorbeeld het woord mondkapjes. En het hielp dat veel horecazaken snel overgingen op afhalen of bezorgen.
Met de gratis app kunnen particulieren en ondernemers betaalverzoeken sturen via WhatsApp en andere diensten, sms'jes en QR-codes. Op het hoogtepunt van dit jaar werden er 193 Tikkies per minuut betaald, 43 per minuut meer dan de piek in 2019. ABN AMRO zag in de statistieken verder dat ongeveer twee derde van de Tikkies binnen een uur werd betaald, en 38 procent al binnen 5 minuten.
Tikkie bestaat sinds 2016 en telt inmiddels meer dan 6 miljoen gebruikers. Alles bij elkaar opgeteld hebben zij in al die jaren al zo’n 7,8 miljard euro afgetikt.
De stichting van muziekproducent Diddy staat een flink aantal families in Miami bij die in de knoop zijn gekomen met het betalen van de huur. Diddy liet dinsdag weten dat zijn Sean Combs Foundation hen financieel gaat helpen.
Diddy, die zelf ook een huis heeft in Miami, deelde tijdens een bijeenkomst in de buurt Overton ook tegoedbonnen uit en basisproducten voor de gezinnen.
De rapper geeft veel aan goede doelen en trakteert dit jaar ook zijn naasten. Zijn moeder Janice genoot daarvan mee: voor haar tachtigste verjaardag eerder deze maand overlaadde zoon Sean haar met cadeaus. Ze werd verrast met onder meer een cheque van een miljoen dollar en een nieuwe Bentley.
Toch houdt de platenbaas het bij cadeaus weggeven deze feestdagen: maandag kondigde Diddy aan dat het grote feest dat hij normaal gesproken geeft voor oud en nieuw dit jaar niet doorgaat: ,,Vrienden! In een poging om iedereen gezond en veilig te houden, heb ik besloten om dit jaar geen feest te geven. Ik hoop dat iedereen fijne feestdagen heeft gehad en ik wens jullie het beste voor 2021", liet hij weten op Instagram, om daar nog aan toe te voegen: ,,Dit besluit staat vast. Tot volgend jaar allemaal."
De meer besmettelijke mutatie van het coronavirus die voor het eerst in Groot-Brittannië werd aangetroffen, is nu ook in de Amerikaanse staat Colorado bij iemand geconstateerd. Dat zegt gouverneur Jared Polis dinsdag. Het gaat om de eerste bekende detectie van het gemuteerde virustype in de Verenigde Staten.
,,Vandaag ontdekten we Colorado's eerste geval van de Covid-19-variant B.1.1.7, dezelfde variant die ontdekt was in het Verenigd Koninkrijk," schreef Polis op Twitter. De coronavirusvariant werd gevonden bij een jongeman die op dat moment in isolatie zat en niet recentelijk had gereisd.
De nieuwe coronavariant kan aanzienlijk besmettelijker zijn. Nadat de mutatie bekend werd, hadden de meeste EU-landen besloten om het reizen van en naar Groot-Brittannië grotendeels te beperken om de verspreiding ervan te voorkomen. Het gemuteerde virustype is ook in andere landen, waaronder Nederland, ontdekt.
De Arubaanse minister-president Evelyn Wever-Croes heeft dinsdag twee doodsbedreigingen ontvangen vanwege haar aankondiging eerder op de dag dat Aruba vanaf 30 december een avondklok krijgt. Dat meldt de lokale nieuwssite www.24ora.com die de inhoud van de bedreigingen heeft ingezien.
De bedreigingen zijn een direct gevolg van de instelling van een avondklok vanaf 30 december tussen 23.00 uur en 05.00 uur. Dat is volgens Wever-Croes een gevolg van de stijging van het aantal coronabesmettingen in de afgelopen periode. De minister-president wil verdere verspreiding voorkomen.
Enkele maanden geleden is Wever-Croes, eveneens als gevolg van coronamaatregelen, ook al met de dood bedreigd. De politie heeft de bedreigingen in onderzoek.
‘Geluksmakelaar’ John Kosterman heeft het grootste verkooppunt van Staatsloten in Nederland. Normaal gesproken staan mensen deze dagen rijen dik voor zijn Primera-winkel in Zwolle, maar door corona is het ook daar stil. Hoe komt ‘John splinter’ nu door de winter? Je leest het hier.
Zorgelijk is de situatie in Barneveld, waar het aantal besmettingen de afgelopen week fors steeg; omgerekend 1.091 op 100.000 inwoners. Daarmee staat het landelijk op de tweede plek na Bunschoten.
Het moest het eerste vaccin worden dat Nederland tegen corona zou gaan beschermen. En lang leek alles goed te gaan met het Oxfordvaccin van AstraZeneca – maar toen kwamen de problemen. Een reconstructie, op basis van gesprekken met tientallen betrokkenen en deskundigen, lees je hier.
Bovenop de onzekerheid over de besmettingen met de Britse variant van het coronavirus komt op de Willibrordschool in Bergschenhoek ook nog groot verdriet. Totaal onverwacht en plotseling overleed verleden week een leerkracht, die eind dertig was. Zij deelde eerder op sociale media dat ook zij besmet was geraakt.
Het aantal nieuwe infecties in het Verenigd Koninkrijk blijft sterk toenemen. Vandaag registreerden de autoriteiten een dagrecord van 53.135 nieuwe gevallen. Daarmee sneuvelde het oude record van gisteren, toen 41.385 nieuwe gevallen waren gemeld.
Het aantal nieuwe sterfgevallen dat binnen 28 dagen na een positieve coronatest werd geregistreerd, nam ook toe van gisteren 357 tot 414 vandaag.
Groot-Brittannië is een van de zwaarst getroffen landen in Europa. Tot nu toe hebben bijna 2,4 miljoen mensen het coronavirus opgelopen. In het land zijn 71.567 mensen bezweken aan de longziekte Covid-19.
De coronacrisis heeft een einde gemaakt aan 21 jaar van passagiersgroei voor de wereldwijde luchtvaartindustrie. Volgens onderzoeksbureau Cirium, dat luchtvaartdata verzamelt en analyseert, kelderde het wereldwijde passagiersverkeer dit jaar naar schatting met 67 procent vergeleken met vorig jaar. Daarmee is het verkeer beland op het niveau van 1999, stelt Cirium.
Reisbeperkingen en lockdowns om het coronavirus te beteugelen, dwongen luchtvaartmaatschappijen om vluchten met 49 procent te verminderen, van 33,2 miljoen in 2019 naar 16,8 miljoen dit jaar. Het absolute dieptepunt voor de luchtvaart was op 25 april. Toen werden wereldwijd 13.600 vluchten uitgevoerd, wat een daling van 86 procent inhoudt in vergelijking met 3 januari, de drukste dag van dit jaar met ruim 95.000 passagiersvluchten, aldus Cirium.
De grootste klappen kwamen voor internationale vluchten, met een afname van 68 procent. Bij binnenlandse vluchten was een krimp van 40 procent te zien.
Omdat nu ook de spoedeisende hulpafdeling van het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk helemaal vol is met coronapatiënten, wachtend op een bed op een verpleegafdeling, moet het ziekenhuis de deuren sluiten voor nieuwe patiënten. Dat doet het ziekenhuis tot in ieder geval woensdagochtend 10.00 uur, zo laat het ziekenhuis dinsdagavond weten.
,,Het overplaatsen van patiënten naar andere ziekenhuizen lukt onvoldoende, omdat deze met hetzelfde probleem kampen. Daarom hebben we helaas het besluit moeten nemen om vannacht dicht te gaan", aldus bestuursvoorzitter Relinde Weil. Ook het hoge ziekteverzuim onder medewerkers door corona speelt een rol in de toenemende druk op het ziekenhuis. ,,Wij weten dat landelijk hard wordt gewerkt aan het vergroten van de ziekenhuiscapaciteit voor de opvang van coronapatiënten. Laten wij hopen dat dit op zeer korte termijn lukt."
Patiënten die met spoed behandeld moeten worden moeten nu naar ziekenhuizen in de omgeving worden gebracht, zoals in Amersfoort, Apeldoorn en Zwolle.
Het moest het grootste Nederlandse sportevenement van 2020 worden, maar natuurlijk ging ook de Grand Prix in Zandvoort niet door. ,,Wat een topjaar moest worden, werd een rampjaar’’, vertelt Ferry Verbrugge tussen de F1-petjes, miniatuurauto’s en Red Bull-polo’s in zijn zaak Pole Position. En hij is niet de enige getroffen ondernemer rond de GP. Zij hopen vooral dat de race komend jaar wél door kan gaan. Lees hier het hele verhaal.
67 Amsterdammers hebben vlak voor kerst onterecht te horen gekregen dat ze positief waren getest op het coronavirus. Hierdoor brachten veel personen de kerst onnodig in isolatie door. Ook kreeg één persoon te horen dat die het virus niet onder de leden had, terwijl het wel zo was. Volgens de GGD was er sprake van een 'storing' bij een extern lab.
De meeste personen die een vals-positieve uitslag hadden gekregen, waren volgens de GGD blij dat ze toch niet ziek waren, maar ook ‘terecht geïrriteerd’ doordat ze de kerst onnodig alleen thuis hadden gezeten.
De aanstaande Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft zich vandaag live op televisie laten inenten tegen het coronavirus. Zij kreeg in het United Medical Center in Washington het vaccin van Moderna toegediend.
,,Ik wil iedereen aanmoedigen om het vaccin te krijgen'', zei de 56-jarige. ,,Letterlijk, dit gaat over het redden van levens. Ik vertrouw de wetenschap en het zijn de wetenschappers die dit vaccin hebben gemaakt en goedgekeurd."
President Trump zelf zegt nog niet aan de beurt te zijn om gevaccineerd te worden. Hij was in oktober besmet geraakt met het coronavirus.
Hoe ontwikkelt het coronavirus zich bij jou in de buurt? Gebruik de zoekbalk in de kaart om jouw locatie op te zoeken. De applicatie werkt het beste op desktop, op mobiel kan het laden enige tijd duren. Surf naar ad.nl/coronalocatie voor uitleg over deze interactieve kaart.
De Europese Unie koopt nog eens 100 miljoen doses van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Dat meldt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie op Twitter. De nieuwe bestelling komt bovenop de 200 miljoen die de EU eerder inkocht bij de deze Amerikaans-Duitse fabrikant.
De eerste bestelling van 200 miljoen inentingen met het Pfizervaccin worden tot aan september 2021 geleverd aan alle EU-landen. Het vaccin van wordt wekelijks in grote ladingen verscheept.
De EU heeft al overeenkomsten getekend met AstraZeneca (300 miljoen doses), Sanofi-GSK (300 miljoen) en Johnson & Johnson (200 miljoen). Deze middelen zijn nog niet goedgekeurd.
Een deel van het kabinet komt morgenmiddag bij elkaar om te overleggen over de Britse variant van het coronavirus. Hoewel de situatie volgens Haagse ingewijden ‘zorgelijk’ is, worden deze week geen nieuwe coronamaatregelen verwacht.
Tot nu toe zijn elf gevallen vastgesteld, zo liet minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) eerder deze week weten. Experts tasten in het duister over de ernst van de variant. Wel lijkt vast te staan dat de Britse mutatie veel besmettelijker is dan het ‘gewone’ coronavirus. Het Outbreak Management Team (OMT) komt morgen bij elkaar om de laatste stand van zaken te bespreken.
Het afgelopen etmaal zijn 7561 nieuwe coronagevallen gemeld bij het RIVM. Dat is vrijwel gelijk aan gisteren, toen het instituut 7438 gevallen meldde. Op zaterdag en zondag kwamen er ruim 9000 positieve tests bij en in de dagen ervoor meer dan 10.000.
Of de daling door de kerstdagen of door de lockdown komt, kan het RIVM nog niet zeggen.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal wel fors. De gezondheidsdiensten registreerden dat 171 mensen aan het virus zijn overleden. Dat is het hoogste aantal in een etmaal sinds half april, maar het wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden.
In Ierland is vandaag een bescheiden begin gemaakt met de vaccinaties, melden Ierse media. Ierland is het 26e land in de EU dat met vaccinaties begint, Nederland sluit 8 januari de rij als 27e. De eerste patiënt die het coronavaccin heeft gekregen in Ierland is zoals aangekondigd een oma van 79 jaar oud uit het centrum van Dublin.
In twee hospitaals in de hoofdstad Dublin en een in Cork en een in Galway krijgt een klein aantal mensen een vaccin van Pfizer-BioNTech dat is verstrekt via het Europese vaccinatieprogramma. Het land heeft vooralsnog 10.000 doses ontvangen. Vicepremier Leo Varadkar verwacht in januari de levering van 40.000 doses per week.
In de afgelopen week zijn 67.388 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld. Dat is minder dan de week ervoor, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 82.340 meldingen kreeg.
Het RIVM weet nog niet zeker waar de daling aan toe te schrijven is. Het kan een gevolg zijn van de lockdown die twee weken geleden inging. ,,Maar ook is het mogelijk dat de feestdagen effect hebben gehad op het testgedrag van mensen. Als mensen zich minder vaak hebben laten testen bij klachten dan zou de lichte daling van het aantal gemelde besmettingen ook voor een deel daardoor te verklaren zijn'', aldus het instituut.
In de afgelopen week zijn minder mensen getest. Bijna 439.000 mensen lieten zich testen. In de week ervoor ging het om bijna 480.000 mensen. Die tests leverden ook minder coronagevallen op, het percentage positieve tests daalde van 13,7 naar 13,0.
Het aantal ziekenhuisopnames steeg wél. Verpleegafdelingen namen afgelopen week 1811 coronapatiënten op, tegen 1675 in de week ervoor. Het aantal opnames op de intensive cares steeg van 290 naar 300. Het aantal geregistreerde sterfgevallen steeg van 472 naar 583.
Het reproductiegetal daalde van 1,25 naar 1,15, wat betekent dat het coronavirus zich iets minder snel verspreidt.