1. 11/01/2021

  Een aantal grote Amerikaanse bedrijven, zoals de banken Citigroup en JPMorgan Chase, is van plan om hun politieke donaties tijdelijk stop te zetten of te herzien. Ze doen dat na de bestorming van het Capitool vorige week.

  Citigroup wil het lopende kwartaal geen geld meer overmaken. ,,We zullen geen kandidaten steunen die de rechtsstaat niet respecteren'', zei het bedrijf in een mededeling aan werknemers.

  De bank gaf toe in 2019 1000 dollar geschonken te hebben aan de verkiezingscampagne van Josh Hawley, een Republikein uit Missouri die de verkiezingsfraudeclaims van Donald Trump onderschreef en de betogers bij het parlementsgebouw met opgestoken vuist toejuichte.

  JPMorgan, de grootste Amerikaanse bank, wil voor minstens zes maanden de steun aan Republikeinen en Democraten stopzetten.

 2. 10/01/2021

  De dreiging van gewelddadige extremistische groepen blijft groot na de bestorming van het Amerikaanse Capitool. Dat zegt de leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer. 

  Schumer zegt FBI-directeur Christopher Wray in een gesprek te hebben opgeroepen om uit alle macht op de bestormers te blijven jagen. ,,De dreiging van gewelddadige extremistische groeperingen blijft groot en de komende weken zijn cruciaal voor ons democratische proces, verwees Schumer naar de aanstaande inauguratie van president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris.

 3. 10/01/2021

  Een meerderheid van de Amerikanen vindt dat president Donald Trump het Witte Huis moet verlaten voor de officiële machtsoverdracht aan Joe Biden op 20 januari. Twee derde houdt het staatshoofd verantwoordelijk voor het ophitsen tot de bestorming van het Capitool woensdag en 56 procent vindt dat dat directe gevolgen voor zijn positie moet hebben. Dat blijkt uit een peiling van de zender ABC News en onderzoeksbureau Ipsos.

  Veruit de meesten van de voorstanders van het afzetten of aftreden van de Republikeinse president zijn aanhangers van de Democratische partij.

  De druk op Trump om af te treden groeit. De Democraten brengen naar verwachting komende week een aanklacht uit die kan leiden tot afzetting van de president, zijn 'impeachment'. Twee Republikeinse senatoren hebben zich ook uitgesproken voor het vertrek van Trump, hoewel zij niet hebben gezegd of ze een afzettingsprocedure zullen steunen.

 4. 10/01/2021

  Arnold Schwarzenegger noemt in een videoboodschap Donald Trump de slechtste president ooit. De acteur en voormalig Republikeinse gouverneur van Californië vergeleek de bestorming het Capitool met de Duitse Kristallnacht uit 1938. Opgehitste nazi’s vielen toen Joden en hun bezittingen aan. ,,Woensdag was de Kristallnacht hier in de Verenigde Staten. Maar deze relschoppers vernietigden niet alleen de ruiten van het Capitool. Ze vertrapten de principes waarop ons land is gebouwd.”

  Trump noemt hij een mislukte leider die de geschiedenis in zal gaan als de slechtste president ooit. ,,Hij zocht een staatsgreep door mensen met leugens te misleiden. Het goede is dat hij binnenkort net zo irrelevant zal zijn als een oude tweet.”

  Schwarzenegger werd twee jaar na de Tweede Wereldoorlog geboren en groeide op in Oostenrijk waar hij de impact van de oorlog met zijn eigen ogen zag. Zijn vader had gevochten, raakte na de oorlog verslaafd aan alcohol en mishandelde zijn familie.

 5. 10/01/2021

  De steun voor Donald Trump binnen zijn eigen partij brokkelt verder af. Vrijdag riep de Republikeinse senator Lisa Murkowski haar partijgenoot Trump al op om ontslag te nemen als president. Vandaag komt daar senator Pat Toomey bij. ,,Het is het beste voor ons land als de president ontslag neemt en zo snel mogelijk vertrekt”, zei hij in een interview met NBC. Volgens Toomey is Trump afgegleden tot het niveau van ‘waanzin’ na de verkiezingsuitslag die voor hem ondenkbaar was.