Een aantal grote Amerikaanse bedrijven, zoals de banken Citigroup en JPMorgan Chase, is van plan om hun politieke donaties tijdelijk stop te zetten of te herzien. Ze doen dat na de bestorming van het Capitool vorige week.
Citigroup wil het lopende kwartaal geen geld meer overmaken. ,,We zullen geen kandidaten steunen die de rechtsstaat niet respecteren'', zei het bedrijf in een mededeling aan werknemers.
De bank gaf toe in 2019 1000 dollar geschonken te hebben aan de verkiezingscampagne van Josh Hawley, een Republikein uit Missouri die de verkiezingsfraudeclaims van Donald Trump onderschreef en de betogers bij het parlementsgebouw met opgestoken vuist toejuichte.
JPMorgan, de grootste Amerikaanse bank, wil voor minstens zes maanden de steun aan Republikeinen en Democraten stopzetten.
De dreiging van gewelddadige extremistische groepen blijft groot na de bestorming van het Amerikaanse Capitool. Dat zegt de leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer.
Schumer zegt FBI-directeur Christopher Wray in een gesprek te hebben opgeroepen om uit alle macht op de bestormers te blijven jagen. ,,De dreiging van gewelddadige extremistische groeperingen blijft groot en de komende weken zijn cruciaal voor ons democratische proces”, verwees Schumer naar de aanstaande inauguratie van president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris.
Een meerderheid van de Amerikanen vindt dat president Donald Trump het Witte Huis moet verlaten voor de officiële machtsoverdracht aan Joe Biden op 20 januari. Twee derde houdt het staatshoofd verantwoordelijk voor het ophitsen tot de bestorming van het Capitool woensdag en 56 procent vindt dat dat directe gevolgen voor zijn positie moet hebben. Dat blijkt uit een peiling van de zender ABC News en onderzoeksbureau Ipsos.
Veruit de meesten van de voorstanders van het afzetten of aftreden van de Republikeinse president zijn aanhangers van de Democratische partij.
De druk op Trump om af te treden groeit. De Democraten brengen naar verwachting komende week een aanklacht uit die kan leiden tot afzetting van de president, zijn 'impeachment'. Twee Republikeinse senatoren hebben zich ook uitgesproken voor het vertrek van Trump, hoewel zij niet hebben gezegd of ze een afzettingsprocedure zullen steunen.
Arnold Schwarzenegger noemt in een videoboodschap Donald Trump de slechtste president ooit. De acteur en voormalig Republikeinse gouverneur van Californië vergeleek de bestorming het Capitool met de Duitse Kristallnacht uit 1938. Opgehitste nazi’s vielen toen Joden en hun bezittingen aan. ,,Woensdag was de Kristallnacht hier in de Verenigde Staten. Maar deze relschoppers vernietigden niet alleen de ruiten van het Capitool. Ze vertrapten de principes waarop ons land is gebouwd.”
Trump noemt hij een mislukte leider die de geschiedenis in zal gaan als de slechtste president ooit. ,,Hij zocht een staatsgreep door mensen met leugens te misleiden. Het goede is dat hij binnenkort net zo irrelevant zal zijn als een oude tweet.”
Schwarzenegger werd twee jaar na de Tweede Wereldoorlog geboren en groeide op in Oostenrijk waar hij de impact van de oorlog met zijn eigen ogen zag. Zijn vader had gevochten, raakte na de oorlog verslaafd aan alcohol en mishandelde zijn familie.
De steun voor Donald Trump binnen zijn eigen partij brokkelt verder af. Vrijdag riep de Republikeinse senator Lisa Murkowski haar partijgenoot Trump al op om ontslag te nemen als president. Vandaag komt daar senator Pat Toomey bij. ,,Het is het beste voor ons land als de president ontslag neemt en zo snel mogelijk vertrekt”, zei hij in een interview met NBC. Volgens Toomey is Trump afgegleden tot het niveau van ‘waanzin’ na de verkiezingsuitslag die voor hem ondenkbaar was.
Een bekende Amerikaanse metalgitarist ligt in eigen land hevig onder vuur vanwege het bestormen van het Capitool in Washington, afgelopen week.
De 52-jarige Jon Schaffer, met zijn band Iced Earth een graag geziene gast op (Nederlandse) festivals, werd al protesterend gefotografeerd in het Amerikaanse parlementsgebouw.
In een verklaring distantieert Iced Earth zich van de vernielingen in het Capitool. ,,We keuren de rellen absoluut niet goed en steunen de relschoppers niet.” De FBI en Metropolitan Police zijn naar Schaffer op zoek.
De politie heeft in Berlijn de beveiliging van het parlementsgebouw, de Rijksdag, opgeschroefd na de bestorming afgelopen week van het Amerikaanse parlementsgebouw, het Capitool.
Dit blijkt volgens de krant Bild am Sonntag uit een brief van parlementsvoorzitter Wolfgang Schäuble aan de parlementariërs.
Volgens de politie is er ook meer beveiliging bij 'Amerikaanse objecten' zoals de ambassade van dat land naast de Brandenburger Poort en vlakbij het Rijksdaggebouw.
De Democraten willen met spoed president Donald Trump uit het Witte Huis krijgen. Morgen brengen ze in het Huis van Afgevaardigden het wetsartikel in om een afzettingsprocedure te starten. Inmiddels hebben 180 leden al hun handtekening gezet, onder wie enkele Republikeinen. Woensdag kan er al gestemd worden.
Er zijn nieuwe beelden opgedoken van de bestorming van het Amerikaanse Capitool. Te zien is hoe een agent in een gang wordt platgedrukt door de menigte en om hulp roept.
President Donald Trump reist op dinsdag hoogstwaarschijnlijk af naar Texas om aandacht te besteden aan de muur die zijn regering laat bouwen aan de grens met Mexico, meldde het Witte Huis.
Het wordt naar alle waarschijnlijkheid het eerste openbare optreden van Trump sinds woensdag, toen hij bij het Witte Huis een toespraak hield voor zijn aanhangers en hen opriep naar het Capitool te marcheren. Later die dag werd het parlementsgebouw bestormd door boze Trump-fans.
© AP — Een deel van de Texaanse grensmuur in aanbouw. Trump focuste in zijn presidentscampagne in 2016 nadrukkelijk op het bouwen van een grensmuur om paal en perk te stellen aan de instroom van illegale migranten. Hij beloofde dat Mexico voor de muur zou betalen, maar uiteindelijk is toch Amerikaans belastinggeld gebruikt.
Volgens analisten wil Trump met het bezoek aan de muur in de nadagen van zijn termijn in het Witte Huis extra aandacht vestigen op wat onder zijn presidentschap is bereikt.
Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden willen maandag de eerste stappen zetten voor een nieuwe afzettingsprocedure tegen de Republikein na de rellen in en rond het Capitool woensdag.
Grote techbedrijven als Google-moeder Alphabet en Microsoft hebben geld gedoneerd voor de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden. De namen van de bedrijven prijken op de lijst van bijna duizend donateurs, zo meldt de commissie die de inhuldiging organiseert.
Vanwege de coronapandemie zal de inauguratie van de nieuwe president soberder zijn dan doorgaans het geval is. Daarbij zullen zeer strenge veiligheidsnormen worden gehanteerd. Dit vanwege de recente bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers waarbij vijf doden vielen, waaronder een politieagent.
De commissie maakte geen melding van de omvang van donaties. Ook ontbreken verdere details. Andere bedrijven die op de lijst staan zijn onder andere chipmaker Qualcomm, kabelleveranciers Comcast en Charter Communications, vliegtuigmaker Boeing en verzekeraar Anthem. Ook staan er opmerkelijke individuen op de lijst zoals de Californische senator Barbara Boxerof en zangeres Barbra Streisand.
President Donald Trump gaf eerder te kennen dat hij niet bij de inhuldiging aanwezig zal zijn. Vicepresident Mike Pence is dat wel. Biden en zijn vicepresident Kamala Harris riepen Amerikanen eerder op om thuis te blijven op 20 januari. De traditionele massabijeenkomst op de National Mall is al geschrapt en de parade na de inauguratie van het Capitool naar het Witte Huis wordt heroverwogen.
De Amerikaanse Federale inlichtingendienst FBI onderzoekt of brandweerlieden uit New York woensdag aanwezig en betrokken waren bij de rellen in en rond het Capitool in Washington. De New Yorkse brandweer (NYFD) heeft de FBI daarover tips verschaft, melden Amerikaanse media.
Het zou gaan om een aantal gepensioneerde personeelsleden, maar mogelijk ook om mensen die momenteel nog in dienst zijn bij de New Yorkse brandweer. De NYFD besloot de FBI in te lichten vanwege een foto op Twitter waarop een persoon te zien is die net buiten het gebouw staat in kleding van een afdeling van de New Yorkse brandweer. Volgens de NYFD is de persoon op de foto 'geen actief lid van die afdeling'.
In het regeringsgebouw vielen boze aanhangers van president Donald Trump woensdag binnen en richtten vernielingen aan, onder meer in de kantoren van parlementariërs. Bij de bestorming vielen vijf doden en raakten tientallen mensen gewond.
Sinds woensdag zijn tientallen mensen aan de hand van video's en foto's gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de rellen. Onder hen een parlementariër uit de staat West-Viriginia en gepensioneerd defensiepersoneel. Tot nu toe zijn meer dan vijftig mensen aangeklaagd.
Na Google heeft ook Apple de app van het socialenetwerkplatform Parler uit zijn appwinkel gehaald. Parler doet niet genoeg tegen gebruikers die met geweld dreigen of zich inlaten met illegale activiteiten, vinden de technologiereuzen.
Parler wordt gezien als een alternatief voor Twitter en zou gediend hebben om de rellen bij het Capitool te organiseren.
,,Parler heeft niet de gepaste maatregelen genomen in de strijd tegen de verspreiding van bedreigingen voor de veiligheid van personen", zegt Apple. De app was zaterdag nog de meest gedownloade van de hele App Store.
Nu Twitter Donald Trump heeft verbannen, zoeken veel fans van de president een alternatief. Toepassingen zoals Parler en Gab, kregen er veel nieuwe leden bij.
In tegenstelling tot president Donald Trump zal de Amerikaanse vicepresident Mike Pence wel aanwezig zijn bij de inauguratie van president Joe Biden op 20 januari. Dat maakte een medewerker van Pence bekend.
De vicepresident zat woensdag de sessie van het Congres voor waarin de verkiezingswinst van Biden officieel werd bekrachtigd toen aanhangers van president Trump het Capitool bestormden. Dat was zeer tegen de zin van Trump, die Pence had opgeroepen de bekrachtiging te saboteren. Pence weigerde gehoor te geven aan de oproep van Trump.
Het tijdschrift Politico meldde een dag na de bestorming van het congres al dat Pence op 20 januari van de partij zal zijn. Volgens drie bronnen dicht bij Pence werd zijn keuze om aanwezig te zijn bij het inzweren van Biden een stuk minder lastig door de kritiek van Trump voor en na de formalisering van de verkiezingsuitslag, aldus Politico.
Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden willen maandag de eerste stappen zetten voor een nieuwe afzettingsprocedure tegen president Donald Trump, zegt de Democraat Ted Lieu zaterdag in een bericht op Twitter.
Volgens Lieu, die een actieve deelnemer was in de eerdere impeachmentprocedure tegen Trump, zouden 180 leden van het Huis van Afgevaardigden een voorstel steunen om aan te dringen op het afzetten van de president na de rellen in en rond het Capitool van afgelopen woensdag. Trump-supporters belegerden toen het onderkomen van het Amerikaanse Congres, vielen het gebouw binnen en richtten vernielingen aan. Daarbij vielen vijf doden en tientallen gewonden.
De Democratische Congresleiders Chuck Schumer en Nancy Pelosi zeiden donderdag al dat ze Trump door het parlement willen laten afzetten als vicepresident Mike Pence en de rest van het kabinet hem laten zitten. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat moeten dan bijeenkomen om de afzettingsprocedure in gang te zetten. De kans dat de Republikeinen, die een meerderheid in de Senaat hebben, daarmee instemmen, wordt klein geacht.
Een demonstratie tegen fascisme wordt zondag gehouden in het Westerpark in Amsterdam in plaats van op het Museumplein. De gemeente Amsterdam staat maximaal vijfhonderd demonstranten toe. Dit is geadviseerd door de GGD.
Burgemeester Femke Halsema heeft in de driehoek met de politie en het Openbaar Ministerie besloten een maximum te hanteren ,,vanwege de huidige strenge lockdown en de besmettelijke nieuwe coronavarianten die ook in Nederland zijn opgedoken."
De GGD adviseert de demonstratie zo te begrenzen en te controleren dat er geen extra toeloop kan zijn. Om die reden heeft Halsema gekozen voor het Westerpark in plaats van het Museumplein, dat niet kan worden afgesloten. De Amsterdamse driehoek noemt vijfhonderd demonstranten op 1,5 meter afstand van elkaar verantwoord. Er komen vijfhonderd stippen op de zogenoemde zonneweide in het Westerpark, waardoor ook duidelijk is als het maximumaantal is bereikt.
De demonstratie wordt georganiseerd naar aanleiding van de bestorming van het Capitool in Washington en heet 'Van de VS tot NL, nooit meer fascisme'. De demonstratie duurt van 15.00 tot 17.00 uur. De gemeente zal via social media en ter plekke communiceren als het te druk wordt en het Westerpark vol raakt.
Onlangs concludeerde de Inspectie Justitie en Veiligheid in het onderzoek 'Demonstraties in coronatijd' dat het voor de politie complex is om de opkomst goed te voorspellen. Aanleiding voor het onderzoek was de antiracismedemonstratie op 1 juni in Amsterdam, waar circa 14.000 demonstranten samenkwamen op de Dam. Betogers stonden op een kluitje en konden geen 1,5 meter afstand van elkaar houden, wat burgemeester Femke Halsema op veel kritiek kwam te staan. Volgens de Inspectie is de gekozen locatie van invloed op een ordentelijk verloop van een demonstratie.
,,De driehoek is zich er zeer van bewust dat demonstreren een grondrecht is, maar ziet natuurlijk ook de huidige risico's voor de volksgezondheid door corona", zegt de gemeente over het verplaatsen van de demonstratie.
Drie mannen zijn vandaag aangeklaagd voor de federale rechtbank in het District van Columbia in verband met de rellen in het Capitool. Het gaat om Jacob Anthony Chansley, ook bekend als Jake Angeli (de QAnon sjamaan), Adam Johnson en Derrick Evans.
Angeli bestormde het Capitool in een berenvel met hoofdtooi en rode, witte en blauwe schmink op zijn gezicht. Hij had een speer bij zich. Johnson nam de lessenaar van het Capitool mee naar huis. En Evans streamde via Facebook live de bestorming, waarbij hij tegen de menigte riep: ,,We zijn binnen, we zijn binnen! Derrick Evans is in het Capitool!"
© AP — Jake Angeli in het Capitool Paus Franciscus zei vandaag dat hij 'verbaasd' is door de aanval op het Amerikaanse Capitool. ,,Ik was verbaasd omdat het mensen zijn die zo gedisciplineerd zijn qua democratie, '' zei de paus tegen het Italiaanse nieuwszender Canale 5. ,,Er is altijd iets dat niet werkt met mensen die een pad inslaan tegen de gemeenschap, tegen de democratie, tegen het algemeen belang," zei hij.
De voormalige secretaris-generaal van de Navo Willy Claes (82) heeft zijn heup gebroken na het volgen van de bestorming van het Capitool in Washington op de Amerikaanse televisiezender CNN. ,,Ik zou willen dat het anders was maar dit is helaas geen fake news'', zegt hij vanuit zijn ziekenhuisbed in Hasselt (Belgisch-Limburg) tegen de krant Het Belang van Limburg.
,,Toen de rellen ophielden, heb ik de televisie uitgeschakeld om te gaan slapen. Daarna ben ik uitgegleden. Mijn vrouw Frieda heeft me nog in bed kunnen helpen maar ik heb de hele nacht vrijwel geen oog dichtgedaan door de pijn. Donderdagmiddag hebben we dan de ambulance gebeld. De brandweer durfde me niet langs de trap naar beneden te halen en moest me met een ladder uit het raam tillen.''
In het ziekenhuis stelden artsen een gebroken heup vast. Claes kan nog niet lopen maar de artsen verwachten dat hij medio volgende week naar huis mag.
Claes was maar kort Navo-baas, van september 1994 tot oktober 1995. Dit omdat hij gedwongen was op te stappen na zijn veroordeling in het zogenoemde Agusta-schandaal, een smeergeldaffaire bij de aankoop van Agusta A109 gevechtshelikopters van het Italiaanse bedrijf Agusta door de Belgische Defensie. Claes was er ak toenmalig minister van Economische Zaken bij betrokken.
© BELGA — 20140614 - HASSELT, BELGIUM: Willy Claes pictured during the funeral ceremony for Jos Ghysen, Saturday 14 June 2014 at the Sint-Quintinuskathedraal in Hasselt. Legendary radiomaker Ghysen died on 4 June 2014, he was 88 years old. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK In de nasleep van de bestorming van het Capitool op 6 januari, waarbij vijf doden vielen, circuleren screenshots van posts op Parler waarin wordt opgeroepen tot een nieuwe bestorming. 'Velen van ons zullen terugkeren op 19 januari 2021, met onze wapens ... We komen met aantallen waartegen geen enkel leger of politiemacht is opgewassen', schreef een populaire Parler-gebruiker die regelmatig ook dingen post over QAnon, een beweging van complotdenkers
De beweging heeft de afgelopen jaren aan invloed gewonnen in de VS. Het leverde een levensgevaarlijke situatie op toen in 2016 een gewapende man een pizzarestaurant in Washington binnenstormde omdat QAnon-aanhangers ervan overtuigd waren dat in de kelder van het restaurant kinderen werden vastgehouden en misbruikt. Het restaurant bleek helemaal geen kelder te hebben.
President Trump heeft de complottheorie nooit openlijk gesteund, maar de beweging wel omschreven als ‘mensen die van ons land houden'. Amerikaanse media stellen nu dat de chaos van woensdag mede een gevolg daarvan is: de QAnon-beweging zag zich gesteund door de president en kwam naar de plek waar het volgens hem allemaal om te doen was: het Capitool.
De theorie van deze beweging komt er in het kort op neer dat er in de VS een Deep State aan de macht is, die voornamelijk bestaat uit Democraten en die zich (onder meer) bezighoudt met satanisch kindermisbruik. Donald Trump zou de redder zijn die deze Deep State bevecht en voor het gerecht wil brengen.
Jake Angeli is een van de voormannen van QAnon maar onder de mensen die het Capitool binnendrongen waren meerdere aanhangers die shirts van de complotbeweging droegen. De halfnaakte, getatoeëerde Angeli met een bontmuts met hoorntjes op zijn hoofd zat woensdag op de stoel in de Amerikaanse Senaat die normaal gesproken is gereserveerd voor de vicepresident. In de VS kennen ze hem als de QAnon-sjamaan.
© Parler