Suriname verwacht dat het aantal besmette personen de komende twee weken zal stijgen naar rond de 100 tot 120 gevallen per dag. Volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid is die stijging direct terug te leiden naar de afgelopen feestdagen. Veel mensen hebben zich volgens de minister die dagen niet aan de coronamaatregelen gehouden, maar juist volop gefeest.
De afgelopen weken lag het aantal positieve gevallen in Suriname tussen de 80 en de 100 per dag. De minister hoopt dat na twee weken opnieuw een daling te zien zal zijn, als mensen zich de komende weken weer wat beter aan de coronamaatregelen gaan houden. De huidige maatregelen, zoals onder andere de avondklok tussen 19.00 en 05.00 uur, zullen daarom nog zeker een week gelden.
Op dit moment kent Suriname 619 actieve besmettingen. Sinds de uitbraak overleden 133 mensen aan de gevolgen van het virus.
In slechts 10 weken tijd is het totale aantal coronabesmettingen wereldwijd verdubbeld. Eind oktober waren er 45 miljoen Covid-19-infecties geteld, sinds zondagmiddag zijn dat er meer dan 90 miljoen. Dat meldt de Johns Hopkins University.
Van de 90.005.787 mensen die wereldwijd besmet raakten met het virus, overleden er bijna 2 miljoen.
Van alle landen zijn de Verenigde Staten het hardst getroffen, met ruim 22 miljoen besmettingen. Dat is meer dan het dubbele van dat van India, dat tot nog toe bijna 10,5 miljoen besmettingen heeft geregistreerd.
In de NBA is voor de tweede keer in het nog prille Amerikaanse basketbalseizoen een wedstrijd uitgesteld vanwege het coronavirus. Het duel tussen Boston Celtics en Miami Heat moest zondag worden geschrapt omdat er onvoldoende spelers op de been konden worden gebracht.
Bij Miami verblijven momenteel veel spelers in isolatie nadat ze in contact waren gekomen met een besmet persoon. De club uit Florida beschikte daardoor niet over het minimumaantal van acht spelers om in actie te kunnen komen.
Ook bij de Celtics was een flink aantal spelers door het coronavirus niet voorhanden. De club uit Boston kon nog net wel acht fitte spelers opstellen, maar door de nog grotere problemen bij Miami zal het onderlinge duel op een later tijdstip worden gespeeld.
Dit weekend hebben reclamesleepvliegtuigjes boven Noord-Holland en Utrecht gevlogen met protestboodschappen tegen de coronamaatregelen en het coronavaccin. ,,Covid vaccin levensgevaarlijk’', stond op een van de spandoeken. Een van de vliegtuigjes zou gehuurd zijn door een privépersoon. Op het spandoek van het anders stond de website van Artsen Voor Waarheid afgedrukt; een groep complotdenkers.
Lockdown of niet, BBQ-restaurant De Kiet in Eindhoven heeft vanavond de deuren geopend voor gasten. Rond 20:40 zat de zaak ramvol, schrijft het ED. ,,Fuck it, we gaan open”, zeiden eigenaren gisteren nog in een video op Facebook.
Lang duurde de pret niet: de politie stond enkele minuten later voor de deur. Die stuurde de eters weg. De ondernemers verklaarden niet langer toe te kunnen kijken hoe medeondernemers hun personeel moesten ontslaan of zelfs afstevenen op een faillissement. ,,Je gaat geen vrijheid krijgen. Je moet het nemen”, aldus de eigenaren.
De boetes voor een overtreding zijn hoog. De burgemeester kan een zaak zelfs sluiten.
Zorginstellingen in Limburg willen weten of medewerkers zijn gevaccineerd. Maar volgens de privacywetgeving hoeft niemand dat te vertellen. De instellingen vragen de minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) voor de zorg daarom een uitzondering op de privacywet te maken, meldt De Limburger.
De vaccinatiebereidheid onder zorgmedewerkers is groot en groeit, maar er blijft een groep verpleegkundigen en verzorgenden die twijfelt over het vaccin of inenting op voorhand afwijst. Zij vormen een gevaar voor patiënten, ouderen en gehandicapten, die extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus.
Gevangenis Ter Apel gaat in lockdown, alle gedetineerden getest. Gisteren werd bekend dat veertien gedetineerden in de Penitentiaire Inrichting (PI) Ter Apel besmet zijn met het coronavirus. Ook een aantal personeelsleden is positief getest.
Het plan is om de bijna 450 gedetineerden te testen, meldt RTV Noord. Daarnaast gaat de gevangenis in lockdown. Dat betekent dat alle gedetineerden in ieder geval vijf dagen in hun cel moeten blijven.De extra maatregelen worden genomen, nadat medewerkers zich zorgen hadden gemaakt over de corona-uitbraak in de gevangenis. Ze klopten aan bij vakbond FNV, die vervolgens pleitte voor een betere scheiding van gevangenen.
In de ziekenhuizen zijn tot en met vandaag 31.000 medewerkers in de acute zorg gevaccineerd met het coronavaccin. Dat meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) na vijf dagen prikken. De meeste ziekenhuizen waren zaterdag al door hun vaccins heen, maar zondag kregen nog zo'n 1.000 medewerkers een prik.
Maandag komt de laatste zending flacons, die tot en met vrijdag gebruikt worden om de laatste medewerkers in te enten. ,,Het is geweldig dat we de meest cruciale medewerkers zo snel kunnen vaccineren. De vaccinatiebereidheid is meer dan 95 procent", zegt LNAZ-voorzitter Ernst Kuipers.
Blijven de basisscholen na 18 januari ook dicht? Daarover is nog geen besluit genomen door het kabinet. Dat besloot vanmiddag in het Catshuis om de huidige coronamaatregelen tot ten minste 31 januari te verlengen, maar niet verder aan te scherpen. De middelbare scholen blijven dan ook dicht.
Het primaire onderwijs kan mogelijk wel al eerder weer de schooldeuren openen. Het kabinet wacht nog op informatie over hoe de verspreiding van de Britse mutatie van het virus verloopt onder kinderen. Als dit meevalt, kunnen basisscholen wellicht toch eerder open.
In Zwitserland is het sluiten van de scholen een van de effectiefste maatregelen geweest tegen de verspreiding van het coronavirus afgelopen voorjaar. Uit een vandaag gepubliceerd onderzoek blijkt dat de mobiliteit daardoor met 21,6 procent afnam, en daarmee de kans op overdracht van Covid-19.In Engeland moeten patiënten in ambulances soms wel negen uur wachten tot ze in het ziekenhuis worden opgenomen. Dat zei het hoofd van het college van verpleegkundigen tegen de zender Sky News. In Londen worden brandweerlieden en agenten ingezet om ambulances te bemannen.
In de overvolle Britse ziekenhuizen zijn artsen steeds vaker gedwongen over leven en dood te beslissen door een chronisch gebrek aan bedden, schrijft onze correspondent Geert Langendorff. Het gemuteerde virus werkt als raketbrandstof, schrijft hij. Gisteren kwamen voor de vierde dag op rij meer dan duizend mensen om het leven.De lockdown wordt verlengd, zeker tot 31 januari, mogelijk zelfs voor drie volle weken. Het kabinet kwam vandaag bijeen in het Catshuis, samen met RIVM-baas Jaap van Dissel. De uitkomst: volgens ingewijden wordt gekoerst op verlengen van het huidige maatregelenpakket. Dinsdag wordt de knoop doorgehakt, maar nog verdere aanscherping van de maatregelen lijkt dus niet aan de orde.
Het kabinet wil het financiële steunpakket nog een keer uitbreiden voor sectoren ‘die al heel lang gesloten zijn', zoals de evenementenbranche en de horeca.De coronapandemie zal leiden tot een lagere opkomst bij de verkiezingen, voorspelt opiniepeiler Maurice de Hond. Tien procent van de kiezers onder de 70 die normaal gesproken zouden stemmen, geeft aan dat (waarschijnlijk) niet te doen als op 17 maart de situatie rondom het virus nog hetzelfde is, blijkt uit onderzoek dat Peil.nl dit weekend uitvoerde.
Mensen boven de 70 mogen - voor het eerst in Nederland - per brief stemmen. Bijna 40 procent van de 70-plussers geeft aan dat zij dit van plan zijn.
De Hond waarschuwt dat een lagere opkomst ook de verkiezingsuitslag zal beïnvloeden: kiezers van bepaalde partijen zullen eerder geneigd zijn thuis te blijven uit angst voor besmettingen dan aanhangers van andere partijen. Zo blijkt uit het onderzoek van Peil.nl dat twee derde van de FvD-kiezers stemmen per brief maar onzin vindt.
Een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt het verstandig om scholen ook gesloten te houden als de lockdown wordt verlengd. Dat blijkt uit een peiling onder het Hart van Nederland-panel (ruim 3000 mensen). Een op de vijf ouders geeft aan het steeds moeilijker te vinden om het thuis lesgeven te combineren met hun werk, maar ongeveer evenveel ouders zeggen daar geen problemen mee te hebben.
Een deel van het kabinet overlegt zondag samen met deskundigen over de corona-ontwikkelingen tijdens het Catshuisberaad. De verwachting is dat de lockdown met twee weken zal worden verlengd na 19 januari. Zelfs een aanscherping van de maatregelen wordt niet uitgesloten.
Een somber vooruitzicht. Een verlenging van de lockdown zal een negatieve invloed hebben op de gemoedstoestand van veel Nederlanders, blijkt uit de peiling. Bijna de helft van hen (49 procent) zegt somber te worden als de strenge maatregelen langer gaan duren dan gepland.
Om het festivalseizoen te redden, moeten de GGD’s zo snel mogelijk het aantal vaccinaties opvoeren. De tijd dringt, zegt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). ,,Nederland moet een voorbeeld nemen aan Israël, die prikken dag en nacht door, alsof ze in een oorlogssituatie zitten.”
De evenementenbranche verlangt op 1 februari duidelijkheid over wat er wel of niet mag en kan de komende maanden. ,,Het organiseren van grootschalige evenementen vergt een lange voorbereidingstijd."
De burgemeester van Hilversum heeft vanmiddag een demonstratie tegen de coronamaatregelen stop laten zetten, omdat er sprake was van 'een feestende sfeer'. Op de bijeenkomst, georganiseerd door Nederland in Opstand, waren zo'n vierhonderd à vijfhonderd mensen afgekomen, meldt NH-nieuws.
De gemeente had cirkels op het Marktplein laten aanbrengen zodat de deelnemers 1,5 meter afstand konden bewaren. Die maatregel werd volgens de gemeente onvoldoende nageleefd. De demonstratie was georganiseerd door Tinus Koops, een bekende activist die recent nog werd veroordeeld voor het bedreigen van de burgemeester van Utrecht.
Tegelijkertijd werd in Breda een 'vrijheidswandeling' gestopt door de politie. Zo'n honderd mensen wilden wandelen in een natuurgebied rond een zwemplas. De politie hield twee mensen aan voor opruiing.
Amsterdam telde het afgelopen etmaal wederom de meeste nieuwe coronagevallen. In de hoofdstad kwamen 248 besmettingen aan het licht. Rotterdam registreerde 147 positieve tests en in Den Haag kregen 105 inwoners te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen.
Van 12.362 mensen is bekend dat ze aan het virus zijn overleden, sinds het begin van de uitbraak in Nederland bijna een jaar geleden, aldus het RIVM. Sinds de uitbraak zijn 872.859 mensen positief getest.
Het aantal mensen dat de afgelopen 24 uur besmet is met corona is opnieuw gedaald. Er zijn nu 6657 meldingen, zaterdag waren dat er nog 7383. Het aantal sterfgevallen steeg met 54 tegenover 139 op zaterdag. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, duurt het soms een tijd voor dit wordt verwerkt in de landelijke gegevens.
Het aantal mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis ligt, daalde iets. Dat zijn er nu 2554, dat is 13 minder dan zaterdag. Er werden 25 nieuwe patiënten opgenomen op de ic, 19 minder dan zaterdag en 187 in de kliniek, 54 minder dan zaterdag.
In totaal liggen nu 704 coronapatiënten op de ic. ,,We lijken licht over de top van het plateau te zijn. In de afgelopen week is het aantal opgenomen Covid-patiënten met 5 procent gedaald. Deze daling is het meest uitgesproken in de kliniek, het aantal opgenomen ic-patiënten toont nog slechts een geringe daling", stelt het LCPS.
Net als vrijdag en zaterdag proberen talloze automobilisten zondag het sneeuwlandschap bij het Zuid-Limburgse dorp Vaals te bereiken. Ondanks oproepen van gemeente en politie om weg te blijven schuiven ook zondag weer talloze mensen aan in de files rond de enige plek in Nederland waar nog wat sneeuw ligt. Wel laat de woordvoerder van de gemeente Vaals weten dat het zondag minder druk is dan zaterdag en er minder verkeers- en parkeerproblemen zijn.
Bij een rotonde op de Rijksweg houden verkeersregelaars auto's aan en vragen de inzittenden om niet verder richting het dorpje Vijlen of het Drielandenpunt in Vaals te rijden. Het is weer druk, zei een woordvoerder van de gemeente Vaals. "De handhavers vragen de mensen wat hun doel en bestemming is en als ze er niet per se moeten zijn, op een andere dag terug te komen. Maar meer dan een vriendelijk verzoek om niet door te rijden kunnen we niet doen." Hij kon niet zeggen hoeveel automobilisten desondanks het gebied in rijden.
Ook rond het Drielandenpunt in Vaals is het erg druk. Zaterdag schreven boa's meer dan honderd boetes uit. De bermen langs de bossen waren toen platgereden door parkerende auto's. De politie doorkruist het gebied met extra patrouilles. De woordvoerder verwacht dat de drukte rond de schemering weer zal afnemen.
Ook in andere natuurgebieden in Nederland is het druk.
Een demonstratie van de actiegroep Defend IJmuiden tegen de coronaregels is gisteravond al na twaalf minuten afgebroken omdat men zich niet aan de regels hield. Dat vertelt burgemeester Frank Dales van de gemeente Velsen aan NH Nieuws.
Zo'n tachtig mensen hadden zich iets voor 20.00 uur verzameld bij het stadhuis van Velsen in IJmuiden. Op voorwaarde dat de betogers zich aan de regels hielden zoals afstand houden, geen fakkels of vuurwerk afsteken en geen muziek draaien, had de burgemeester de demonstratie toegestaan. Maar die regels werden al na een paar minuten overtreden, waarna de burgemeester de politie vroeg de demonstratie te beëindigen.
De eerste vaccinatiecampagne in Afrika is gestart op de Seychellen, een eilandenrepubliek ten noorden van Madagaskar. De president (Wavel Ramkalawan), zijn vrouw en enkele tientallen andere prominenten kregen als eersten een injectie in een ceremonie in een ziekenhuis in de hoofdstad Victoria die op tv te volgen was. De president riep iedereen daarbij op 'zich te laten inenten om deze ziekte (Covid-19) te voorkomen'.
De Seychellen tellen bijna 100.000 inwoners. De regering heeft het Chinees vaccin van Sinopharm ingezet in de campagne. Er zijn momenteel 50.000 doses beschikbaar die zijn geschonken door de Verenigde Arabische Emiraten. Het land is naar verhouding nauwelijks door het virus getroffen. Er zijn vijfhonderd besmettingen vastgesteld, maar slechts één patiënt is overleden.
Een van de Afrikaanse landen die zich voorbereiden op de start van een nationale vaccinatiecampagne is Marokko. Het land wil vanaf half januari circa 25 miljoen mensen gratis vaccineren.
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland heeft minister Hugo de Jonge zondag gevraagd de 25.000 medewerkers die werken met 'deze meest kwetsbare mensen' zo snel mogelijk te vaccineren. ,,Op die manier wordt de zorgcontinuïteit gestut bij de cliënten waar de gezondheidsrisico's het grootst zijn. Bovendien staat de capaciteit al lange tijd onder druk, door een hoog ziekteverzuim en onderbezetting", aldus de vereniging.
De VGN zegt vrijdag een brandbrief aan de minister te hebben gestuurd en er zondag nogmaals op te hebben aangedrongen dat het voor de continuïteit van zorg van groot belang is dat de meest kwetsbare cliënten in gehandicaptenzorg en hun medewerkers zo snel mogelijk met het Pfizervaccin worden ingeënt.
,,Doordat VWS afgelopen dagen is gaan schuiven met haar strategie voor het inenten, is de vaccinatie van de cliënten en medewerkers al deels vertraagd, maar voor deze meest kwetsbare groep is dat niet verantwoord. Het gaat hier om ouderen, complex gehandicapten en andere cliënten die naar de aard van hun handicap geen 1,5 meter afstand kunnen bewaren tot de zorg", stelt de vereniging.
De beslissing van Zwitserland om in het voorjaar de scholen te sluiten was een van de effectiefste maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Uit een onderzoek dat zondag is gepubliceerd blijkt dat de mobiliteit daardoor met 21,6 procent werd teruggedrongen, waarmee de kans op overdracht van Covid-19 aanzienlijk afnam.
Het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie (ETH) analyseerde 1,5 miljard data over telecomverkeer tussen medio februari en eind augustus vorig jaar. De 26 kantons in het gedecentraliseerde land voerden eerst zelf maatregelen in tegen corona, totdat op 16 maart landelijk tot een gedeeltelijke lockdown werd besloten en daarmee ook de scholen twee maanden lang de deuren sloten.
Het verbod om met meer dan vijf mensen bij elkaar te komen, zorgde voor een vermindering van de mobiliteit van 24,9 procent. De sluiting van de horeca en alle niet-essentiële winkels drong de bewegelijkheid met 22,3 procent terug.
De sluiting van scholen heeft wereldwijd tot veel discussie geleid. Kinderen hebben een veel kleinere kans om ernstig ziek te worden door corona, maar het is onduidelijk welke rol zij bij de verspreiding spelen. Het onderzoeksinstituut mengt zich niet in die discussie, maar constateert alleen dat door de sluiting niet alleen de kinderen thuis bleven, maar veelal ook hun ouders.
De politie heeft vanmorgen vroeg een einde gemaakt aan een illegaal feest met vijftig mensen in de leeftijd van 20 tot 30 jaar in de oude bioscoopzaal in het Zeeuwse Hulst.
Agenten moesten, na een melding over geluidsoverlast, een deur openbreken om binnen te komen. De aanwezigen sloegen daarna op de vlucht. Volgens de politie had dat tot levensgevaarlijke situaties kunnen leiden vanwege houtrot in het oude pand, verschillende niveaus en gladde ondergrond door duivenpoep. Ook konden voormalige nooddeuren eenvoudig worden geopend, waarna mensen van 6 meter hoog naar beneden hadden kunnen vallen.
Om volgens de politie geen paniek te veroorzaken mochten de aanwezigen het pand verlaten, nadat hun gegevens waren genoteerd. Toen de agenten dachten dat iedereen buiten was, werden de ruimten in het pand nog bekeken en kwamen nog diverse jongeren te voorschijn. Hoewel de politie liet weten dat iedereen veilig naar buiten kon, zagen mensen de jongeren over de daken wegvluchten.
In het Verenigd Koninkrijk zijn ongeveer 2 miljoen mensen ingeënt. Minister van Gezondheid Matt Hancock zei dat afgelopen week net zo veel mensen zijn gevaccineerd als in de maand december. Dus het gaat volgens hem steeds sneller de goede kant op. Hij wil straks dagelijks bekendmaken hoeveel mensen zijn gevaccineerd.
In het land van 68 miljoen inwoners zijn rond de 59 miljoen coronatests uitgevoerd en 3 miljoen besmettingen vastgesteld. Er zijn grote zorgen over een nieuwe variant van het virus. Tot dusver zijn volgens de gezondheidsautoriteiten circa 80.000 coronapatiënten bezweken als gevolg van Covid-19. Momenteel liggen er ongeveer 3000 patiënten in kritieke toestand in het ziekenhuis.
Vanuit het bedrijf Movianto in Oss worden maandag de eerste doses van het coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna verspreid over het land. Het Europees Medicijn Agentschap keurde het middel van Moderna woensdag goed. Het is na het vaccin van BioNTech/Pfizer het tweede vaccin dat in de EU is goedgekeurd om te worden ingezet tegen het coronavirus.
Nederland heeft van het Moderna-vaccin ruim 6 miljoen doses besteld, waarvan de eerste 400.000 doses naar verwachting dit kwartaal worden geleverd, zo meldde coronaminister De Jonge woensdag al. Hij kondigde toen aan dat de eerste levering ,,qua omvang nog beperkt als zijn".
Disneyland Parijs ontslaat honderden medewerkers. Het management en de vakbonden hebben een akkoord bereikt over de vrijwillige vertrekregeling voor 1052 personeelsleden. Daarbij moest de directie beloven om tot januari 2023 verder geen personeel te ontslaan. In totaal heeft Disneyland Parijs 14.620 personen in dienst.
De politie heeft afgelopen nacht een groep van zeventig mensen bekeurd omdat ze bij een zogenoemde 'car-meeting' aanwezig waren. Vanwege corona is het niet toegestaan om met meerdere mensen samen te komen. Daarnaast is een samenkomst met auto's zoals deze, in Groningen niet toegestaan, aldus de politie.
De aanwezigen hadden zich verzameld op een parkeerterrein. Toen agenten daar aankwamen liet een aantal mensen de auto staan en klom over de hekken om van het terrein weg te komen. De politie heeft van de achtergebleven auto's de kentekens genoteerd. Lees hier meer.
In de wereld worden steeds meer coronatests gedaan en het virus is al meer dan 90 miljoen keer geconstateerd. Bij bijna 64,5 miljoen gevallen ging het om mensen die ooit het virus hadden opgelopen, die het virus hadden zonder ziekteverschijnselen of mensen die inmiddels waren genezen. Volgens de statistieken van de site Worldometers zijn er wereldwijd gezien nog geen 250 patiënten per miljoen mensen aan het virus bezweken. Het aantal sterfgevallen dat aan het virus wordt toegeschreven staat nu op ruim 1,9 miljoen.
In België zijn sinds het begin van de uitbraak van het gevreesde coronavirus 20.038 mensen aan de aandoening overleden volgens de cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal sterfgevallen en het aantal ziekenhuisopnames dalen ondertussen verder. Wel worden er meer besmettingen vastgesteld, mede omdat er steeds meer tests worden uitgevoerd. Momenteel liggen er in België, dat 11,6 miljoen inwoners telt, 379 mensen op de intensive care als gevolg van het virus.
Het aantal coronadoden per miljoen inwoners is in België afgezien van het staatje San Marino het hoogste ter wereld. Het komt neer op 1725 sterfgevallen per miljoen inwoners en dat is ongeveer zevenhonderd meer dan Frankrijk, duizend meer dan Nederland en circa achthonderd meer dan Zweden dat niet zulke draconische coronabeperkingen heeft opgelegd als België.
Het aantal coronabesmettingen in Londen loopt zo snel op dat de burgemeester de noodtoestand heeft uitgeroepen. ,,Als we de verspreiding niet stoppen, zullen er geen ziekenhuisbedden meer over zijn", zegt Sadiq Khan tegen het Britse Sky News.
De huidige lockdown moet worden verlengd nu het aantal coronabesmettingen in Nederland slechts langzaam daalt, dat zegt viroloog van het Amsterdam UMC en OMT-lid Menno de Jong tegen AT5. ,,Als de lichte daling niet doorzet en tegelijkertijd de Engelse mutatie meer de overhand gaat nemen, dan zit je zelfs eerder aan striktere maatregelen te denken. Het is een spannende tijd moet ik zeggen", aldus De Jong tegen de Amsterdamse zender.
De Britse gezondheidsdienst NHS zou in vijf dagen de gehele bevolking kunnen inenten tegen het coronavirus, maar wordt in het versnellen van de vaccinatiecampagne belemmerd door trage bureaucratie, stelt een vooraanstaand viroloog tegenover The Guardian.
,,De NHS heeft in theorie de capaciteit om iedereen in vijf dagen immuun te maken, maar ik heb niet het idee dat ze erg gemotiveerd zijn", zei professor John Bell van de universiteit van Oxford. ,,De medici in de frontlinie zien het zeker als een noodsituatie, maar datzelfde gevoel krijg ik niet van de top in de NHS, de bureaucraten.”
Volgens Bell zijn de eisen om als vrijwilliger mee te helpen bij het vaccineren te hoog en moet de regering het virus meer behandelen als een vijand die het land binnenvalt. Hij hamert erop de voorraad vaccins snel te vergroten en de vaccinatiecampagne te versnellen.
Tot dusver zijn volgens de NHS ruim 1,1 miljoen mensen in Engeland gevaccineerd en kregen afgelopen week 308.541 mensen een prik. Premier Boris Johnson sprak eerder de doelstelling uit medio februari 13,9 miljoen mensen gevaccineerd te willen hebben.
Een woordvoerder van de NHS zei dat de kritiek van Bell enigszins misplaatst is. Er zijn op dit moment überhaupt niet genoeg vaccins zijn om iedereen in te enten, aldus de zegsman. ,,Het is het beste om bij de feiten te blijven, en die zijn dat de vaccinvoorraad de komende weken geleidelijk zal toenemen, waardoor het snel uitbreiden van inentingen mogelijk zal zijn.”
Wat moet er gebeuren na 19 januari als de huidige lockdown afloopt? Die vraag staat centraal tijdens het Catshuisberaad vandaag waarin een deel van het kabinet overlegt met deskundigen, onder wie RIVM-directeur Jaap van Dissel, over de coronaontwikkelingen.
Waarschijnlijk wordt de lockdown verlengd. Een verlenging van een week of twee ligt dan voor de hand, zeggen ingewijden. Aanscherping van de maatregelen wordt ook niet uitgesloten. De besmettingscijfers zijn nog steeds veel te hoog, zei premier Mark Rutte vrijdag nog. Wel lijkt het aantal ziekenhuis- en ic-opnames wat af te vlakken. Ook in andere landen zoals Duitsland is de lockdown verlengd.
Rutte en coronaminister Hugo de Jonge kondigden medio december een strenge lockdown voor vier weken af. Niet-essentiële winkels gingen dicht, scholen moesten hun deuren sluiten en online les geven en mensen werden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken.
Het kabinet maakt dinsdagavond op een persconferentie bekend hoe het na 19 januari verder gaat.In Duitsland zijn in de afgelopen 24 uur flink minder doden geteld en zijn ook veel minder besmettingen geregistreerd. Zondag rapporteerde het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, 465 nieuwe coronadoden, tegen 1083 een dag eerder.
Vrijdag werd nog een recordaantal van 1188 doden geteld. In totaal zijn in Duitsland nu 40.343 personen overleden aan de gevolgen van de ziekte Covid-19.
Het RKI meldde zondagochtend 16.946 nieuwe besmettingsgevallen in de laatste 24 uur. Dat is flink minder dan een dag eerder toen 24.694 besmettingen werden gemeld. Tot nu toe zijn er in Duitsland ruim 1.908.000 coronabesmettingen vastgesteld.
In België zijn nu meer dan 20.000 mensen aan het coronavirus overleden. Dat blijkt uit de recentste cijfers van Sciensano. Het gezondheidsinstituut rapporteert ook opnieuw een stijging van het aantal besmettingen.
De teller van het aantal coronadoden staat nu op 20.038, zaterdag waren dat er nog 19.992. Het gemiddelde aantal nieuwe overlijdens per dag daalt wel: in de periode van 31 december tot en met 6 januari stierven dagelijks gemiddeld 58 mensen door het virus, 15,1 procent minder dan in de voorgaande periode van zeven dagen.
Het gemiddelde aantal bevestigde coronabesmettingen per dag zit wel in een stijgende lijn. In dezelfde meetperiode waren er dagelijks gemiddeld 1.777 gevallen. Dat is 11 procent meer dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen. Er wordt nu wel veel meer getest. Wie terugkeert uit een rode zone in het buitenland moet zich laten testen.
Het Verenigd Koninkrijk heeft een aantal landen overtuigd om gezamenlijk een miljard dollar (820 miljoen euro) uit te trekken om kwetsbare landen aan coronavaccins te helpen. Dat heeft het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.
De Britse regering beloofde in september al dat het voor elke 4 dollar die andere landen zouden doneren, zelf een Britse pond zou investeren.
Onder meer Canada, Japan en Duitsland zegden deelname toe, waardoor nu al een miljard dollar is ingezameld. Londen draagt nog eens 548 miljoen pond (608 miljoen euro) bij.
Volgens minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab zal het bedrag helpen om dit jaar nog een miljard vaccindosissen in 92 kwetsbare landen te verdelen.
In Denemarken zijn zaterdag tijdens betogingen tegen coronamaatregelen negen mensen opgepakt. Dat melden de politie en Deense media.
Enkele honderden betogers kwamen bij elkaar in de hoofdstad Kopenhagen, in Aalborg waren het er enkele tientallen. De betogingen waren georganiseerd door een groep die zichzelf 'Men in Black' noemt, om te protesteren tegen de restricties die de regering heeft ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
In Kopenhagen raakten betogers, die vuurwerk afstaken en met flessen gooiden, en politieagenten slaags met elkaar. De politie pakte vier mensen op. In Aalborg werden vijf mensen gearresteerd, ook omdat ze vuurwerk afschoten.
De Deense regering kondigde dinsdag strengere maatregelen aan en vraagt de bevolking om sociale contacten te vermijden. Het is voortaan verboden om met meer dan vijf mensen samen te komen, zowel binnen als buiten. Denemarken vraagt nu ook om niet één maar twee meter afstand te houden van anderen.
Cuba gaat zijn coronavaccin testen in Iran. Het door de staat gerunde Finlay Vaccination Institute (IFV) en het Pasteur Institute of Iran hebben een overeenkomst getekend in Havana voor ,,de voltooiing van klinisch bewijs van het kandidaat-vaccin Soberana 02" en "de snelle vooruitgang in beide landen bij de inenting tegen Covid-19", aldus het IFV op Twitter.
De aankondiging komt de dag na een tweet van de Iraanse leider Ali Khamenei waarin hij verklaart dat het ,,verboden is om vaccins te importeren die zijn gemaakt in de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk".
Eind december had de directeur van het IFV Vicente Vérez Bencomo aangegeven in januari te willen starten met fase 3 van de testen van het vaccin met behulp van van 150.000 vrijwilligers in Havana. Hij kondigde ook aan dat Cuba in de eerste helft van 2021 zijn hele bevolking zou kunnen vaccineren met een eigen vaccin tegen Covid-19.
De IFV werkt ook aan twee andere vaccins tegen het coronavirus, genaamd Mambisa en Abdala. Cubaanse wetenschappers hebben ervaring met vaccinonderzoek. Het nationale vaccinatieprogramma voor kinderen voorziet in elf vaccins, waarvan er acht op het eiland worden geproduceerd, om dertien ziekten te bestrijden.
Hoewel momenteel een heropleving van het aantal gevallen te zien is als gevolg van het openen van de grenzen, lijkt Cuba de pandemie onder controle te hebben. Het land registreerde vandaag 14.188 nieuwe gevallen en 148 doden, veel minder dan de buurlanden.
De politie in Arnhem heeft vanmiddag ingegrepen bij een tuinfeestje in de Arnhemse binnenstad. Op het feest werden de geldende coronaregels volgens de politie niet in acht genomen door de aanwezige feestvierders.
De Franse regering heeft in acht departementen de avondklok vervroegd van 20.00 naar 18.00 uur vanwege de dreiging die uitgaat van meer besmettelijke varianten van het coronavirus. Het gaat onder meer om Bouches-du-Rhône waarin Marseille ligt. De maatregel gaat zondag in. In dit Franse departement werden het afgelopen etmaal 21 gevallen van de Britse variant aangetroffen.
In vijftien andere departementen, vooral in het oosten van het land, geldt de strengere maatregel al een week. In de rest van Frankrijk blijft de avondklok vanaf 20.00 uur van kracht.
De regering van Monaco heeft het ingaan van het uitgaansverbod van 20.00 naar 19.00 uur gebracht. Ook gaan 's avonds de restaurants dicht en mogen niet-bewoners zonder een noodzakelijke reden het gebied niet meer in.
In Frankrijk zijn het afgelopen etmaal 20.177 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Sinds het begin van de pandemie staat het aantal geregistreerde gevallen op 2.767.312. Het afgelopen etmaal stierven nog eens 171 Fransen aan de gevolgen van hun besmetting. Het totale aantal coronadoden staat op 67.599.
In Velsen is een demonstratie tegen de coronamaatregelen vanavond al na een kwartier beëindigd door de politie. Vermoedelijk omdat de betogers geen afstand hielden, meldt NH Nieuws.
De demonstratie bij het gemeentehuis van Velsen was toegestaan tussen 20.00 en 21.00 uur. Er staan ongeveer tachtig demonstranten op het Plein 1945. Burgemeester Frank Dales liet vooraf weten dat tijdens deze demonstratie streng gecontroleerd wordt op vuurwerk en of iedereen zich wel aan de regels houdt.
In het Verenigd Koninkrijk zijn het afgelopen etmaal bijna 60.000 besmettingen met het coronavirus vastgesteld, zo blijkt uit de nieuwste cijfers die door de Britse overheid naar buiten zijn gebracht. Daarmee zijn er sinds het begin van de pandemie al meer dan drie miljoen inwoners positief getest op het longvirus.
Het aantal geregistreerde coronadoden steeg de afgelopen 24 uur met 1035 gevallen en komt daarmee boven de 80.000. Tot nu toe zijn 80.868 Britten gestorven na besmetting met het virus. Vrijdag overleden nog 1325 mensen aan Covid-19, dat was een record.
Engeland en Schotland besloten eerder deze week tot een strenge lockdown. Premier Boris Johnson sluit niet uit dat die tot ver in maart zal duren. Het land heeft vergeleken met EU-landen wel een voorsprong bij het vaccineren van inwoners. Johnson heeft daar zijn hoop op gevestigd.
Een controle op mondkapjes bij delicatessenwinkel Delicious Store aan de Kleine Berg in Eindhoven is gistermiddag totaal uit de hand gelopen. Twee politiemedewerkers raakten gewond. Er zijn drie aanhoudingen verricht: twee mannen en een vrouw. Tegen één van hen is aangifte gedaan van poging tot doodslag. Burgemeester Jorritsma reageert verbijsterd. De winkel is op last van de gemeente gesloten.
Twitter heeft een bericht van de Iraanse geestelijk leider Ali Khamenei over 'volledig onbetrouwbare Amerikaanse en Britse vaccins' tegen het coronavirus verwijderd. De berichtendienst heeft in plaats daarvan een boodschap geplaatst dat de tweet ,,niet langer beschikbaar is omdat de regels van Twitter zijn overtreden".
Een woordvoerder namens Twitter voegde daar later aan toe dat het vooral gaat om 'ons beleid aangaande het verspreiden van misleidende informatie over Covid-19'. Khamenei kan pas weer gebruikmaken van zijn account op het Amerikaanse sociale netwerk als hij het bericht ook zelf heeft verwijderd.
Iraniërs kunnen geen gebruikmaken van de coronavaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca, meldde ayatollah Ali Khamenei vrijdag. De machtigste man van Iran zei dat Amerikaanse en Britse vaccins niet geïmporteerd mogen worden. Het is volgens hem 'niet uit te sluiten dat zij andere landen willen besmetten'. Ook de Franse vaccins zijn in zijn ogen onbetrouwbaar, ,,gegeven onze ervaring met Franse bloedproducten die met hiv besmet waren".
,,Ik heb dit aan regeringsmedewerkers meegedeeld en ik zeg het nu in het openbaar", zei Khamenei over het importverbod tijdens een televisietoespraak. Khamenei prees de inzet van zijn land om eigen vaccins te ontwikkelen.
Er zijn tot en met zaterdag 30.000 medewerkers uit de acute zorg gevaccineerd met het coronavaccin, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) na vier dagen vaccineren.
Het vaccineren begon op woensdag. In de meeste ziekenhuizen zijn de vaccins nu op. Maandag komt er een laatste zending, aldus het LNAZ. Daarmee zullen de komende week de laatste medewerkers hun eerste vaccin krijgen.
Er is volgens het LNAZ geen verspilling opgetreden. ,,Ziekenhuizen lieten de vaccins gereedmaken door apothekersassistenten of andere getrainde medewerkers. Zo werd gewaarborgd dat er zes in plaats van vijf doses uit een flacon gehaald konden worden. Daarbij hebben ziekenhuizen flacons die over waren, doorgestuurd naar ziekenhuizen waar een tekort bestond."
Medewerkers die in aanmerking komen voor een vaccin zijn in eerste instantie de ic-verpleegkundigen en de vaste verpleegkundigen op de Covid-afdelingen.
Veertien gedetineerden in de penitentiaire inrichting in Ter Apel zijn besmet met het coronavirus. Zij zitten verplicht in quarantaine op hun eigen cel, zegt vestigingsdirecteur Laurens Huizenga van de PI Ter Apel, waarmee hij berichtgeving van RTV Noord bevestigt. Ook een aantal personeelsleden van de gevangenis is besmet.
De besmette gedetineerden bevinden zich grotendeels op dezelfde afdeling. Deze afdeling is daarom preventief in quarantaine gegaan. Dit betekent dat de gedetineerden de hele dag in hun eigen cel verblijven en niet mogen deelnemen aan het dagprogramma. Dit is gedaan om de kans op verdere verspreiding van het virus zo klein mogelijk te houden. De bronnen van besmetting zijn goed in zicht, aldus de gevangenisdirectie.
,,Afgezien van een aantal besmettingen onder personeelsleden hebben we tot voor kort het coronavirus buiten de gevangenismuren kunnen houden", zegt Huizenga. ,,Dat is nu helaas niet langer het geval. Uiteraard is dit heel vervelend voor de direct betrokkenen en spannend en onzeker voor medewerkers en gedetineerden. Maar geen reden voor paniek. Onder de meeste gedetineerden is begrip voor de strenge coronamaatregelen. Ze zien ook wat er in de wereld aan de gang is en snappen heel goed dat er maatregelen nodig zijn voor hun gezondheid."
De bezoekmogelijkheden in de gevangenissen zijn aangepast, ook in Ter Apel. Bezoek is alleen nog maar mogelijk achter glas. De mogelijkheden voor gedetineerden om te communiceren via Skype zijn verruimd.
,,De coronacrisis vraagt veel van onze medewerkers", zegt Huizenga. ,,Naast het uitvoeren van de strenge coronamaatregelen is het zaak om voldoende oog en aandacht voor gedetineerden te hebben. Zodat er - ook los van de risico's van corona - sprake is van een veilige omgeving voor gedetineerden en personeel."
Gedetineerden ervaren de quarantaine in de gevangenis als dubbelop. Huizenga: ,,Je zit al gevangen en moet extra een heleboel vrijheden binnen de PI tijdelijk opgeven. Het andere gevaar ligt dan op de loer: ledigheid en depressiviteit. Beide kunnen gemakkelijk omslaan In agressiviteit. Het volhouden van de maatregelen, vraagt van de medewerkers en gedetineerden veel uithoudingsvermogen. Een hele opgave in zo'n grote gemeenschap die samenleeft op een afgesloten beperkte ruimte."
Paus Franciscus noemt in een interview met de Italiaanse tv-zender Canale 5 het verzet tegen het coronavaccin 'suïcidale ontkenning'. Hij spoort mensen aan zich te laten vaccineren en zegt zich volgende week te laten inenten tegen het virus.
Franciscus vertelt in het vraaggesprek, dat zondagavond wordt uitgezonden maar waarvan nu al gedeeltes zijn vrijgegeven, dat het vaccineren in het Vaticaan volgende week begint. ,,Er is een suïcidale ontkenning die ik niet kan verklaren, maar vandaag moeten we ons laten vaccineren", aldus de paus.
Harde cijfers zijn er niet, maar duizenden winkeliers zijn door de lockdown in financiële problemen gekomen. Zo ook Ton en Patricia Kelders uit Maarssen. Ze hebben aangekondigd 19 januari hoe dan ook hun kledingzaak te openen. ,,We hebben niks meer te verliezen.’’
De een na de ander bedacht in 2020 een manier om corona buiten de deur te houden. Van coronapiepers tot het allereerste spatscherm en van zelfklevende folie tot een vol-gelaatsmasker en zelfs Japanse interesse in ‘onze’ coronaproof liftknopjes. Dit merken we nu nog van de corona-uitvindingen uit het ‘rampjaar’ 2020.
Hoe ontwikkelt het coronavirus zich bij jou in de buurt? Gebruik de zoekbalk in de kaart om jouw locatie op te zoeken. De applicatie werkt het beste op desktop, op mobiel kan het laden enige tijd duren. Surf naar ad.nl/coronalocatie voor uitleg over deze interactieve kaart.
Een teststraat van de GGD op het bedrijventerrein Boekelermeer in Alkmaar is zaterdagmiddag uit voorzorg ontruimd wegens een brand in een naburig garagebedrijf. De brand was snel onder controle, er vielen geen gewonden, zegt een woordvoerster van de veiligheidsregio.
Het is niet bekend hoeveel mensen op de GGD-locatie aanwezig waren om zich te laten testen op het coronavirus toen de brand in het garagebedrijf uitbrak. De teststraat blijft zaterdag voor de rest van de dag dicht. Alle resterende afspraken voor zaterdag worden verschoven naar zondag, aldus de woordvoerster.
De oorzaak van de brand is nog niet bekend.
Dat de daling in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames langzaam doorzet is positief, maar het is volgens Diederik Gommers en Ab Osterhaus nog veel te vroeg om écht positief te zijn. Beide deskundigen hadden gehoopt op een stevigere daling. ,,Het is een moeilijke periode. De waarschuwingen die we krijgen uit Engeland liegen er niet om.”
De Britse koningin Elizabeth en haar man prins Philip hebben hun eerste coronavaccinatie gekregen, bevestigt Buckingham Palace zaterdag.
Vorige week wilde het paleis nog niet ingaan op een eventuele inenting van de Queen, omdat het om een privézaak ging. Elizabeth wilde echter graag dat het nieuws over haar prik openbaar gemaakt werd, zodat eventuele onjuistheden en verdere speculaties voorkomen zouden worden.
De 94-jarige koningin en haar 99-jarige echtgenoot volgen met hun vaccinatie het voorbeeld van de Deense koningin Margrethe, zij werd op Nieuwjaarsdag al geprikt. Eerder deze week maakten ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix bekend dat zij een prik zullen nemen. Wanneer zij dat gaan doen, is nog niet bekend.
De Belgische politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in totaal 61 bekeuringen uitgedeeld naar aanleiding van een lockdownfeestje in het dorp Tintigny, in het zuiden van de provincie Luxemburg. Dat meldt het parket. Het ging om een verjaardagsfeestje in een vakantiehuisje.
Tot 10.00 uur vanochtend zijn er 7383 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er 764 minder dan gisteren. Gisteren nam het aantal ook af, met 1567. De daling zet dus door, maar neemt wel af.
Ook het totaal aantal opgenomen Covid-patiënten in ziekenhuizen is verder gedaald. Ziekenhuizen behandelen 2567 mensen met corona. Dat is 69 minder dan vrijdag. Van hen liggen er 693 op de ic, een daling van 7 patiënten, en 1874 op de kliniek, 62 patiënten minder dan vrijdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Er zijn 285 nieuwe Covid-patiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen. Van hen zijn er 44 opgenomen op de ic, 7 meer dan gisteren en 241 in de kliniek, 24 meer dan vrijdag. Gemiddeld zijn er deze week minder nieuwe opnames dan vorige week, aldus het LCPS.
Er liggen 7 Nederlandse Covid-patiënten op de ic in Duitsland, evenveel als de vorige dag. Vrijdag zijn er 13 bovenregionale verplaatsingen met inzet van het LCPS gerealiseerd, waarvan 4 op de ic.
,,We lijken licht over de top van het plateau te zijn. In de afgelopen week is het aantal opgenomen Covid-patiënten met 5 procent gedaald. Deze daling is het meest uitgesproken in de kliniek, het aantal opgenomen ic-patiënten toont nog slechts een geringe daling", aldus het LCPS.
Gemiddeld werden er afgelopen week 7544 besmettingen vastgesteld. De week daarvoor waren dat er nog 8558.
Van de grote steden telde Den Haag het afgelopen etmaal de meeste nieuwe gevallen. Hier kwamen 223 mensen positief uit de test. In Amsterdam kwamen 193 besmettingen aan het licht en in Rotterdam 199. Verder kwamen er 107 besmettingen bij in Almere en 101 in Apeldoorn.
Het aantal sterfgevallen steeg met 139, tegenover 89 op vrijdag. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in 24 uur tijd zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, duurt het soms een tijd voor dit wordt verwerkt in de landelijke gegevens.
Van 12.308 mensen is bekend dat ze aan het virus zijn overleden, aldus het RIVM. Sinds de uitbraak zijn 866.254 mensen positief getest.
Bondskanselier Angela Merkel heeft in haar wekelijkse podcast op zaterdag beloofd dat het aantal vaccinaties in de Bondsrepubliek snel zal toenemen.
,,Het is een langzame start geweest", erkent ze. ,,Enkele honderdduizenden mensen zijn ingeënt en dat aantal neemt elke dag toe - de snelheid zal toenemen."
Bij de aanvang van de vaccinaties was er veel kritiek op de snelheid waarmee de vaccinatiecampagne werd uitgevoerd. Er waren onder meer aanvoerproblemen.
Volgens het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, hebben circa ruwweg een half miljoen Duitsers de eerste van twee vereiste prikken met het vaccin van Pfizer en BioNTech ontvangen. Er worden in het land circa 40.000 mensen per dag ingeënt.
Merkel verwacht binnen enkele maanden dat de Duitse overheid 'in staat is iedereen die dat wil een vaccinatie aan te bieden'.
De gezondheidsautoriteiten meldden zaterdag 24.694 nieuwe coronabesmettingen en 1083 nieuwe sterfgevallen als gevolg van Covid-19. Het totaal aantal slachtoffers is opgelopen tot 39.878.
De Japanse regioregeringen van Osaka, Kyoto en Hyogo, hebben coronaminister Yasutoshi Nishimura gevraagd de noodtoestand in hun prefecturen af te kondigen. Premier Yoshihide Suga deed dat onlangs voor de regio rond hoofdstad Tokyo in een poging de verspreiding van het virus af te remmen.
Het verzoek kreeg niet direct gehoor. De Japanse versie van ons Outbreak Management Team, dat bestaat uit een aantal medische experts, zal de situatie in ogenschouw nemen, aldus de gouverneur van Osaka Hirofumi Yoshimura.
De maatregelen in Tokyo en naburig Kanagawa, Saitama en Chiba, werden gisteren van kracht en gaan een maand duren. Restaurants en bars moeten 's avond om acht uur sluiten. Japan heeft tot nu toe meer dan 270.000 besmettingen en 3900 overlijdens vastgesteld. Recentelijk werden er ruim 7000 nieuwe coronagevallen per dag gemeld. 2000 daarvan alleen al in Tokyo.Patricia Paay heeft met haar actie voor de dieren in de noodlijdende Rotterdamse Diergaarde Blijdorp al 86.000 euro bijeengesprokkeld. De dierentuin moest vanwege de lockdowns de deuren sluiten voor het publiek en loopt daardoor veel inkomsten mis. 45 medewerkers kregen hun ontslag.
De zangeres zet elke dag een andere diersoort in het zonnetje op haar sociale media. Ze roept haar volgers op de zoo in haar geboorteplaats een handje te helpen. Vandaag waren al 7334 donaties binnen. 'Wat een bedrag!', schrijft ze bij een foto van haar bij de wasberen in de dierentuin.Om de opening van de scholen mogelijk te maken, verstrekt Oostenrijk gratis vijf miljoen coronatest aan leerlingen en hun ouders. Voor de test, die simpel thuis kan worden gedaan, hoeven de teststaafjes slecht een centimeter of 1 á 2 in de neus te worden gestoken.
Volgens een instructievideo is de test 'net zo eenvoudig als neuspeuteren'. Volgens onderwijsminister Heinz Fassmann geeft 'dit ons de gelegenheid om de scholen te heropenen en open te houden, totdat we een hoge vaccinatiegraad hebben.''
De testen zijn vrijwillig en moeten wekelijks voor aanvang van de schoolweek worden gedaan. Volgende week beslist Oostenrijk, dat vandaag 2300 nieuwe besmettingen meldt, of de scholen de lessen kunnen hervatten. De lockdown duurt nog tot 24 januari.Dj Olaf staat plaatjes te draaien. De discolampen branden enthousiast. Binnen lijkt het aardig druk en buiten staat er een rijtje voor de deur van café ‘t Gras van de Buren in Utrecht. Een feestje? Nee, het café houdt een ouderwetse clubavond, maar dan met paspoppen op de dansvloer.
Een controle op mondkapjes bij delicatessenwinkel Delicious Store in Eindhoven is gisteren aan het einde van de middag totaal uit de hand gelopen. Twee politiemedewerkers raakten gewond. Er zijn drie aanhoudingen verricht: twee mannen en een vrouw. Tegen één van hen is aangifte gedaan van poging tot doodslag.
Onderwijspersoneel wil ook snel in aanmerking komen voor vaccinatie. In een brief aan het kabinet vragen de onderwijsorganisaties en vakbonden van het basis-, voorgezet-, speciaal- en universitair onderwijs, om een plek op de vaccinatieplanning. Zij willen duidelijkheid over wanneer deze groep in aanmerking komt voor vaccinatie
,,Vanwege het grote maatschappelijke belang van het onderwijs en vanwege het bovengemiddelde risico op besmetting'', luidt het in de brief. ,,Door de coronamaatregelen is het onderwijs aan leerlingen en studenten... al bijna een jaar - noodgedwongen - niet optimaal."
Moet ik de prik nemen als ik al corona heb gehad? Lezers reageerden massaal op de oproep om vragen over het coronavaccin voor te leggen aan experts. We hebben de 17 meest voorkomende samengevat en van een antwoord voorzien. ,,Twee verschillende vaccins nemen? Zou ik niet doen!”
De vrouw van de Franse president Macron, Brigitte, kreeg op 24 december een positieve testuitslag. Twee andere tests tijdens de laatste twee dagen van het jaar bleken echter negatief. President Macron zelf testte 17 december positief en ging naar eigen zeggen in quarantaine.
Hij bleek de 24ste al geen corona meer te hebben. De coronatests geven vaak heel kleine sporen of restanten van het virus aan, ook bij mensen die nergens last van hebben en mogelijk ook niet besmettelijk zijn of dat al langer niet meer zijn.
In het Noord-Hollandse dorp Vijfhuizen is vannacht een feest beëindigd in een bedrijfspand, meldt de politie op Twitter. In totaal waren er volgens de politie 24 mannen tussen de 30 en 50 jaar bijeen in een kleine ruimte.
Naast lachgas en alcohol werd er door de feestgangers ook cocaïne gebruikt. Alle aanwezigen gingen op de bon voor het overtreden van de coronaregels. De huurder van het pand is aangehouden en zit momenteel vast.Scholen mogen verkouden kinderen niet weigeren bij de noodopvang, laat het ministerie van Onderwijs weten in reactie op het nieuwe snottebellenbeleid in Breda, meldt de NOS. Vanwege de besmettelijker Britse coronavariant zijn kinderen met verkoudheidsklachten niet meer welkom op de 28 scholen van onderwijsorganisatie INOS in Breda.
,,We kennen nog niet alle details van deze specifieke situatie, maar de richtlijn van het RIVM is helder", reageert een woordvoerder van het ministerie. ,,Kinderen met alleen lichte verkoudheidsklachten mogen naar de noodopvang op school. Als ze daarnaast moeten hoesten, koorts krijgen of benauwd worden, moeten ze zich laten testen en thuisblijven."
Steeds meer Nederlanders willen zich laten inenten, blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Een paar dagen nadat de eerste prikken zijn gezet, wil 76 procent ook worden gevaccineerd. Een maand geleden was dat nog 67 procent.
Eén op de zes (16 procent van ruim 25.000 ondervraagden) wil zeker of waarschijnlijk geen inenting. Een groep van 8 procent twijfelt nog. Driekwart van hen zegt meer behoefte te hebben aan meer informatie om een keuze te kunnen maken.
De twijfelaars zouden, als ze meer weten over de veiligheid van de diverse vaccins en de bijwerkingen op lange termijn, wellicht over de streep getrokken kunnen worden. Veel voorstanders willen het liefst meteen gevaccineerd worden.
Duitsland meldt 1083 nieuwe sterfgevallen ten gevolge van Covid-19. Dat zijn er iets minder dan een dag eerder, toen er 1188 coronadoden werden geregistreerd. In totaal zijn in Duitsland nu 39.878 personen overleden aan de gevolgen van de ziekte.
Er werden 24.684 nieuwe besmettingsgevallen in de laatste 24 uur geregistreerd. Aanzienlijk minder dan een dag ervoor, toen er 31.848 besmettingen werden gemeld. Tot nu toe zijn er in Duitsland ruim 1.891.000 coronabesmettingen vastgesteld.
In de Verenigde Staten zijn vrijdag een kleine 290.000 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Het is het hoogste aantal besmettingen in het land binnen een etmaal tot nu toe.
Het aantal doden kwam uit op 3676. Dat is lager dan een dag eerder toen voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus meer dan 4000 doden binnen een etmaal werden geteld.
De pandemie heeft nu in de VS ruim 368.000 levens geëist. In totaal zijn 21,8 miljoen Amerikanen besmet geraakt. De VS zijn van alle landen in de wereld het hardst getroffen door de coronapandemie. Er liggen 132.000 mensen in Amerikaanse ziekenhuizen die getroffen zijn door het virus, ook dat is een record.
Tot nu toe zijn 6 van de 330 miljoen Amerikanen gevaccineerd. Dat getal ligt achter op de planning van de regering van president Donald Trump, die beloofde 20 tot 30 miljoen mensen per maand te zullen vaccineren.
Het lukt Bonaire niet de stijging van het aantal coronabesmettingen tegen te houden. Op het eiland, met ongeveer 20.000 inwoners, zijn nu 100 coronabesmettingen geregistreerd. Op 31 december waren er nog 13 besmette personen. Er ligt nu één persoon die besmet is met corona in het ziekenhuis.
Vrijdag 8 januari werden 26 nieuwe positieve gevallen van Covid-19 ontdekt, daarvoor zijn 104 mensen getest. De positiviteitsgraad is daarmee hoog: 25 procent. Volgens de overheid blijkt uit onderzoek dat er de afgelopen periode twee bijeenkomsten zijn geweest waarbij heel veel mensen besmet zijn geraakt: een kerkdienst en een feest. Ook zijn er veel mensen besmet geraakt die tijdens de feestdagen bij elkaar kwamen.
Vanaf zaterdag 9 januari gelden op het eiland strengere coronaregels. Zo mogen privébijeenkomsten niet plaatsvinden met mensen van meer dan twee huishoudens en mogen restaurants en bars maar maximaal 50 procent van de capaciteit gebruiken, tot een maximum van 25 personen. Horecagelegenheden moeten om tien uur 's avonds dicht.
Het Openbaar Ministerie gaat strenger optreden tegen mensen die in grote groepen samenkomen. Volgens gezaghebber Edison Rijna is ,,de tijd van waarschuwen en aanspreken voorbij''. Wie zich niet aan de regels houdt, krijgt een boete.
Zwangere vrouwen met gezondheidsproblemen en zwangere vrouwen met een hoge kans om coronapatiënten tegen te komen vanwege hun werk, moeten zich wel laten inenten tegen het coronavirus. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG) vrijdag.
Zwangere vrouwen die in de acute zorg werken, kunnen zich volgens de NVOG gewoon laten inenten, dat raadt de vereniging zelfs aan.
De GGD raadde zwangere vrouwen onlangs nog af om zich te laten inenten, omdat nog niet genoeg bekend is over de gevolgen. Er zijn volgens de GGD geen aanwijzingen dat het daadwerkelijk nadelige gevolgen heeft.
Vrouwen die borstvoeding geven kunnen zich volgens de NVOG ook laten inenten. ,,Toekomstige studies moeten de veiligheid definitief bevestigen", staat op de site van de NVOG.
De corona-taakgroep van het Witte Huis meldt dat er in de Verenigde Staten mogelijk een nieuwe variant van het coronavirus rondwaart. Volgens een document dat in handen is van NBC News, stijgt het aantal besmettingen nu bijna twee keer zo snel als gemeten in de lente en zomer. ,,En dat bovenop de Britse variant die hier al rondwaart.'' Ook CNN bericht over de mogelijk nieuwe variant van het coronavirus.
Het coronavirus muteert. Er is ook al sprake van een Britse en Zuid-Afrikaanse variant. Beide zouden besmettelijker zijn dan het eerdere virus en zijn ook al in Nederland waargenomen.
Joe Biden krijgt maandag zijn tweede dosis vaccin toegediend, dat meldt persbureau Reuters. De aanstaande president van de Verenigde Staten liet zich op 21 december - live op televisie - inenten met het coronavaccin van Pfizer. Hij riep Amerikanen daarbij op zijn voorbeeld te volgen. ,,Er is niets om je zorgen over te maken.’’
’s Werelds best bezochte museum, het Louvre in Parijs, heeft zwaar geleden onder corona. Vorig jaar kwamen er maar 2,7 miljoen bezoekers. In 2019 waren dat er nog 9,6 miljoen en in 2018 10,2 miljoen. Het is leeg in de zaal van de Mona Lisa.
De Limburgse ziekenhuizen en ambulancediensten die klaar zijn met het inenten van medewerkers die in de acute zorg werken, sturen de overgebleven doses van het coronavaccin door naar ziekenhuizen die een tekort hebben. In Limburg zijn bijna alle medewerkers van de acute zorg ingeënt, meldt het Maastricht UMC+. Twee Limburgse ziekenhuizen zijn al helemaal klaar.
De doses van het vaccin werden woensdag ontdooid en zijn vanaf dat moment vijf dagen te gebruiken. Het aantal inentingen per regio wordt bepaald aan de hand van het percentage coronazorg dat is geleverd. Limburgse ziekenhuizen hebben veel zorg geleverd en kregen daarom veel vaccins toegestuurd, aldus het Maastricht UMC+ in een verklaring.
Tot nu toe zijn zo'n 26.000 medewerkers in de acute zorg gevaccineerd met het coronavaccin, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Vandaag zijn 11.000 medewerkers ingeënt, gisteren waren dat er 9000 en woensdag 6000.
In het weekeinde gaan de vaccinaties door. Sommige kleine ziekenhuizen zijn al klaar. De laatste levering vaccins wordt maandag uitgeleverd. Deze inentingen kunnen tot en met vrijdag worden geplaatst, aldus het LNAZ.
Woensdagochtend ging de eerste lading van 33.000 doses vanuit het landelijk distributiepunt in Oss de deur uit richting tientallen ziekenhuizen in Nederland. Deze doses zijn bestemd voor ongeveer 40.000 medewerkers in de acute Covid-zorg, verwacht het LNAZ. Daaronder vallen onder anderen medewerkers op de ic-afdelingen en ambulancepersoneel.
De directeur Operaties van Defensie, Boudewijn Boots, zegt dat Defensie de hulp aan de zorg niet lang meer op grote schaal kan volhouden. In het Reformatorisch Dagblad zegt hij dat de hulp snel afgeschaald gaat worden. ,,Niet naar nul, daarvoor is de crisis te groot, maar wel fors minder", aldus de militair tegen de krant. Het is volgens Boots niet de taak van Defensie om gaten in de zorg op te vullen.
Boots uit in de krant ook kritiek op de aanpak van de coronacrisis door de overheid. Hij vindt dat centrale aansturing ontbreekt en dat er daardoor geen slagvaardigheid is.
Bij Defensie kunnen volgens de militair heel snel honderden mensen worden ingezet. Boots hoopt dat andere ministeries een vergelijkbaar systeem gaan opzetten. ,,Een escalatiesysteem is noodzakelijk bij een landelijke en mondiale crisis."
In Saudi-Arabië heeft koning Salman als eerste een coronavaccinatie gekregen. Hij liet beelden maken van de inenting.
Brandweerlieden gaan het personeel van verpleeghuis Gooiers Erf in Hilversum helpen vanwege een corona-uitbraak onder bewoners en personeel. De brandweermensen helpen bij ondersteunende taken, zoals het schenken van koffie, helpen tijdens het eten en het maken van een praatje met bewoners.
De hulp begint maandag. Waarschijnlijk blijft de brandweer een maand lang ondersteuning bieden.
De brandweermensen komen uit de regio's Gooi en Vechtstreek en Flevoland. De inzet gaat niet ten koste van de bereikbaarheid van de brandweer, zegt de commandant van het korps Gooi- en Vechtstreek. Het gaat vooral om mensen met een ondersteunende rol, niet om brandweermensen die dienst hebben.
De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft in 2020 veel minder nieuwe orders binnengekregen vanwege de coronacrisis en de malaise in de luchtvaartsector door de pandemie. Het aantal bestellingen kelderde met 65 procent tot 268 toestellen vergeleken met een jaar eerder.
Daarnaast werden ook 115 orders geschrapt door maatschappijen die een stuk voorzichtiger zijn geworden door de impact van de lockdowns op het wereldwijde vliegverkeer. Het aantal leveringen van Airbus aan klanten nam met 34 procent af tot 566 vliegtuigen. In 2019 werd nog het recordaantal van 863 toestellen afgeleverd. Airbus schroefde eerder dit jaar zijn productie flink terug vanwege de klappen voor de luchtvaartsector door corona.
Topman Guillaume Faury van Airbus zegt dat de uitdagingen voor de sector op de korte termijn nog zeer groot blijven, maar dat hij voorzichtig optimistisch is voor 2021. Mogelijk kan de luchtvaart gaan profiteren van de coronavaccins.
Ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetswijziging die zorgt voor een stevigere basis onder de testverplichting die sinds vorige maand geldt voor mensen die naar Nederland reizen uit gebieden waar een verhoogd risico geldt op besmetting met het coronavirus. Alleen de FVD-senatoren stemden tegen.
Vervoersmaatschappijen mogen alleen nog reizigers uit risicogebieden meenemen naar Nederland met een negatieve testuitslag. Het kabinet wil zo voorkomen dat mensen het coronavirus mee terugnemen, laat staan de gemuteerde en daardoor besmettelijkere varianten die rondgaan in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.
Die bepaling doorstond een eerste toets bij de rechter evenwel niet. In een kort geding werd de overheid in het ongelijk gesteld. Het kabinet liet al weten tegen die uitspraak in beroep te gaan maar besloot tegelijkertijd de testplicht van een stevigere wettelijke basis te voorzien, om verdere discussie voor te zijn.
Gezien het belang van de testverplichting voor de volksgezondheid drong het kabinet aan op een spoedige behandeling van het wetsvoorstel. Zowel de Eerste als de Tweede Kamer onderbrak daarvoor het kerstreces. Het voorstel kreeg eerder deze week ook in de Tweede Kamer een ruime meerderheid.
De gemeente Vaals vraagt mensen dit weekend niet naar het buitengebied van de Zuid-Limburgse plaats te komen. Vrijdag kwamen volgens de gemeente veel bezoekers naar Vaals vanwege de sneeuw die daar gevallen was. Dat leidde op een aantal plekken tot drukte en dat “is vanwege het coronavirus niet wenselijk”. aldus de gemeente op Facebook.
,,Ik snap dat veel mensen ons buitengebied op willen zoeken. Het is de eerste sneeuw van deze winter en die sneeuw blijft op maar een paar plekken liggen, waaronder rond Vaals en Vijlen. Dat winterse decor is alleen maar meer reden om er na een week binnen zitten op uit te willen, maar we hebben nog altijd te maken met het coronavirus”, aldus burgemeester Harry Leunessen.
,,Taferelen zoals in april moeten we voorkomen”, voegt hij eraan toe. ,,Toen gingen, ondanks herhaalde oproepen om thuis te blijven, alsnog veel mensen de weg op. Het was toen zelfs zo druk in ons buitengebied dat wegen moesten worden afgesloten. Dat willen we niet nog eens meemaken. Ik roep daarom met klem op: ga dit weekend geen sneeuwwandeling maken in de bossen rondom Vijlen en Vaals.”
In het gebied zal dit weekend gehandhaafd worden op foutparkeren in het buitengebied.
Ook de Zuid-Afrikaanse mutatie van het coronavirus is in Nederland aangetroffen, zo maakte het RIVM vanmiddag bekend. Maar wat weten we eigenlijk van deze variant? Nog niet veel, zegt viroloog Ab Osterhaus. Net als de Britse variant lijkt de Zuid-Afrikaanse mutatie zich sneller te verspreiden. ,,Je zult steeds varianten krijgen die zich beter houden", stelt Osterhaus. Want virussen muteren.
Matthijs de Ligt heeft positief getest op het coronavirus. Dat meldt zijn club Juventus vandaag in een statement. De Nederlander zit al in quarantaine.
De kans is groot dat Nederland ook na half januari in een strenge lockdown blijft. Het aantal nieuwe infecties blijft fors, de grote druk op de zorg en nieuwe virusvarianten maken versoepelingen uiterst lastig, melden betrokkenen.
,,Zoveel seinen staan op rood”, zegt een deelnemer aan het OMT vanochtend op voorwaarde van anonimiteit. ,,De Britse variant is volgens onderzoek een stuk besmettelijker en die is in Nederland aangetroffen, en de Zuid-Afrikaanse mutatie is nu ook opgedoken. Ik zie het heel somber in.”
De ruim 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) die hadden aangekondigd om 17 januari hun horecazaken weer te openen, komen terug op dat besluit vanwege het hoge aantal coronabesmettingen. Het nieuwe voornemen van de duizenden horecaondernemers die vallen onder de ruim 65 afdelingen is nu 'om de deuren van de horeca weer te openen wanneer de winkels open gaan', vertelt afdelingsvoorzitter Johan de Vos van de KHN-afdeling Breda.
,,Uiteraard zien wij ook de penibele situatie op dit moment in de Nederlandse ziekenhuizen. Wij zijn niet blind voor de werkelijkheid", licht De Vos als woordvoerder toe. Daarom schorten ze de actie om half januari de horecazaken te openen op.
Maar 'de hoge besmettingscijfers van de afgelopen maanden zijn met geen mogelijkheid aan de horeca toe te schrijven, dat is inmiddels wel duidelijk", zegt De Vos. De horecaondernemers vinden het daarom niet meer dan logisch dat zij gelijktijdig opengaan met de winkels.
Spanje heeft over het afgelopen 24 uur 25.456 nieuwe besmettingsgevallen gemeld. Dat is de hoogste dagstijging sinds oktober.
In totaal zijn in Spanje nu 2.050.360 mensen besmet (geweest) met het coronavirus. Het dodental steeg met 199 tot 51.874.
Denemarken gaat vanaf zaterdag nog strenger controleren wie het land binnenkomt. Alleen reizigers met een geloofwaardig doel en bewijs van een recente negatieve coronatest worden toegelaten. Reizen naar het buitenland worden sterk ontraden.
Minister Jeppe Kofod van Buitenlandse Zaken maakte op een persconferentie bekend dat de verscherpte grensmaatregelen in ieder geval tot 17 januari gelden.
Eerder deze week besloot het land al inwoners van Zuid-Afrika te weren om verspreiding te voorkomen van een nieuwe coronavirusvariant, die inmiddels ook in Nederland is opgedoken. In Denemarken nog niet, maar daar is wel de 'Britse' variant vastgesteld, die ook besmettelijker zou zijn.
Denemarken zit sinds vorige maand weer in lockdown om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. De lockdownmaatregelen werden afgelopen week aangescherpt vanwege de Britse virusvariant. De verwachting is dat die medio februari de overhand zal hebben gekregen. Het Scandinavische land heeft de vaccinatiecampagne voortvarend aangepakt. Alle Denen hebben eind juni een tweede inenting gehad als er genoeg doses zijn geleverd, lieten de gezondheidsautoriteiten vandaag weten.
Twee derde van de Nederlanders (65 procent) is voor het verlengen van de huidige lockdown. Dat meldt het tv-programma EenVandaag op basis van een onderzoek onder ruim 25.000 mensen. Een kwart van de ondervraagden (25 procent) is tegen verlenging.
Over nog strengere maatregelen dan op dit moment, waardoor mensen bijvoorbeeld de deur niet meer uit mogen behalve voor noodzakelijke boodschappen, bestaat verdeeldheid. 41 procent van de ondervraagden is daarvoor, omdat zo'n nog strengere lockdown in hun ogen het enige is dat helpt, zolang niet iedereen is gevaccineerd. Maar 46 procent is tegen. Deze mensen denken dat verzwaring van de regels niet helpt, aangezien mensen hun eigen gedrag moeten aanpassen. En dat gebeurt nu ook niet voldoende.
Voorstanders van het verlengen van de huidige lockdown vinden versoepeling op 19 januari te vroeg, omdat de besmettingscijfers nog niet naar een acceptabel niveau zijn gedaald. Ook zijn zij bang voor de gevolgen van de Britse variant van het virus.
Veel ondervraagden willen dat er strenger gecontroleerd wordt op het naleven van de coronamaatregelen. Sommige deelnemers aan het onderzoek vinden een avondklok geen slecht idee.
In deze Q&A vragen mensen die nieuwsgierig zijn naar het effect van het corona vaccin. Met antwoorden van verslaggever Chris van Mersbergen en immunoloog Ger Rijkers.
Denemarken verwacht dat het COVID-19-vaccinprogramma eind juni volledig is uitgevoerd. Zolang wij genoeg vaccinleveringen ontvangen dan hebben alle Denen hebben eind juni hun tweede cortonaprik gehad, zegt de Deense gezondheidsautoriteit in een document dat vrijdag is gepubliceerd.
Met 1325 nieuwe sterfgevallen als gevolg van Covid-19 in de afgelopen 24 uur heeft Groot-Brittannië het hoogste aantal coronadoden geregistreerd sinds het begin van de pandemie.
Het vorige record stamde van 21 april, toen 1224 mensen in een dag overleden. In totaal zijn 79.833 mensen in het Verenigd Koninkrijk gestorven binnen 28 dagen nadat ze een positieve coronatest hadden afgelegd. Alleen in de VS, Brazilië, India en Mexico zijn meer mensen overleden aan Covid-19.
In het Verenigd Koninkrijk werden het afgelopen etmaal 68.053 nieuwe besmettingen vastgesteld.
Burgemeester Sadiq Khan van Londen sloeg vrijdag alarm over de gezondheidssituatie in de hoofdstad. De ziekenhuizen dreigen de aanvoer van patiënten niet meer aan te kunnen. Hij kondigde een "grootschalige calamiteit" af, een term die eerder werd gebruikt bij de dodelijke brand in de Grenfelltoren in 2017 en de terreuraanvallen in datzelfde jaar.
Door de aanhoudende stijging van het aantal besmettingen kan de gezondheidsdienst van de stad de druk nauwelijks nog aan. In Londen zijn momenteel 1 op de 100 mensen besmet met het coronavirus. In de ziekenhuizen liggen meer dan 7000 Covid-19-patiënten. De ambulancedienst krijgt meer dan 8000 noodmeldingen per dag, waar dat er op een normale drukke dag 5500 zijn, meldt de BBC. De toename wordt mogelijk deels veroorzaakt door de meer besmettelijke 'Britse' variant van het virus.
Engeland en Schotland besloten eerder deze week tot een strenge lockdown. Premier Boris Johnson sluit niet uit dat die tot ver in maart zal duren. Het land heeft vergeleken met EU-landen wel een voorsprong bij het vaccineren van inwoners. Johnson heeft daar zijn hoop op gevestigd.
Khan heeft premier Boris Johnson gevraagd om meer financiële steun voor mensen die hun werk niet meer kunnen uitvoeren door de pandemie. De burgemeester wil ook dat gebedshuizen dichtgaan en dat mondkapjes standaard buitenshuis gedragen worden.
Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) heeft het vaccineren van zijn acute-zorgpersoneel tegen het coronavirus vrijdagmiddag afgerond. Daarmee is het MCL een van de eerste Nederlandse ziekenhuizen die de eerste ronde vaccinaties achter de rug heeft.
Volgens een woordvoerder van het MCL zijn er de afgelopen twee dagen ongeveer vierhonderd medewerkers uit Leeuwarden ingeënt. ,,Het overschot aan vaccins is inmiddels teruggestuurd naar het UMC Groningen, waar het opnieuw gedistribueerd wordt over de regio." Daar is spoed bij geboden, want ontdooid vaccin is maximaal vijf dagen houdbaar. ,,We willen geen druppel verspillen."
Ook het Laurentius Ziekenhuis uit Roermond zegt vrijdag klaar te zijn. Een woordvoerder verwacht dat het er rond 18.15 uur op zit. Volgens het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zijn er meerdere ziekenhuizen die vrijdag hun voorlopig laatste prik zetten. Welke dat zijn wist het LNAZ niet te zeggen.
Woensdagochtend ging de eerste lading van 33.000 vaccins vanuit het landelijk distributiepunt in Oss de deur uit richting tientallen ziekenhuizen in Nederland. Deze doses zijn bestemd voor ongeveer 40.000 medewerkers in de acute Covid-zorg, verwacht het LNAZ. Daaronder vallen onder anderen medewerkers op de ic-afdelingen en ambulancepersoneel.
Hoe ontwikkelt het coronavirus zich bij jou in de buurt? Gebruik de zoekbalk in de kaart om jouw locatie op te zoeken. De applicatie werkt het beste op desktop, op mobiel kan het laden enige tijd duren. Surf naar ad.nl/coronalocatie voor uitleg over deze interactieve kaart.
De rijscholen in België mogen weer open. Dat heeft het Overlegcomité van alle regeringen in België besloten na een vergadering over de coronamaatregelen. Het is de enige verandering, want verder blijft het land op slot. Hoewel België het relatief goed doet in vergelijking met de buurlanden, is er volgens de leiders onvoldoende ruimte om meer coronamaatregelen te versoepelen.
Het comité komt op 22 januari weer bijeen. Mogelijk wordt dan een beslissing genomen over de kappers, zeggen ingewijden. De arbeidsinspectie gaat de controle op het verplichte thuiswerken verder opvoeren.
De rijscholen mogen zowel weer examens organiseren als rijlessen aanbieden. Alle maatregelen, zoals een mondkapje dragen in winkels, het openbaar vervoer en op straat, en anderhalve meter afstand houden, blijven in stand. De winkels, die op 1 december open mochten, blijven open en de horeca blijft dicht.
In de drie voetbaldivisies onder de Premier League hebben de afgelopen dagen 112 spelers dan wel begeleiders positief getest op het coronavirus. Niet eerder werden er onder de 66 clubs zoveel ziektegevallen geconstateerd. Er zijn 3507 mensen getest.
Bij zes clubs werd niet getest, omdat zij de komende dagen niet uitkomen in de derde ronde van de FA Cup. Hier volgen tests bij de wedstrijden van volgende week in de reguliere competitie.
Het kabinet moet overwegen de verkiezingen van half maart uit te stellen als de besmettingscijfers niet rap fors omlaag gaan. De huidige lockdown kan pas worden opgeheven als het aantal dagelijkse besmettingen onder de duizend zit.
Dat stelt de Nijmeegse microbioloog Bert Mulder, lid van de onafhankelijk expertclub RedTeam dat adviseert over de coronamaatregelen. ,,Nu al tot uitstellen besluiten is wat voorbarig, maar zeker als we dan nog in een lockdown zitten, moet je niet willen dat mensen massaal de deur uitgaan om te gaan stemmen.’’
De 'Zuid-Afrikaanse mutatie' van het coronavirus is nu ook in Nederland vastgesteld. Een persoon uit de regio Midden- en West-Brabant blijkt de variant te hebben opgelopen. De persoon is op 22 december getest en deze donderdag bleek dat het om de nieuwe versie van het virus gaat. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het is niet bekend of de Brabander onlangs in Zuid-Afrika is geweest. De 'Britse variant' is inmiddels bij enkele tientallen mensen in Nederland aangetroffen. De beide versies lijken besmettelijker dan andere coronavarianten.
Het nieuwe adviescollege ICT-toetsing gaat de ontwikkeling van de app Coronamelder evalueren. Voor de zomer moet het onderzoek klaar zijn, aldus de ict-waakhond, die de risico's en slagingskans van grote ict-projecten bij de overheid in de gaten houdt.
Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) heeft vrijdag de drie leden van het adviescollege benoemd: professor Hans Verkruijsse, professor Paul Klint en mevrouw Rikky van Osch vormen het college.
Scholen die problemen ervaren met de noodopvang van kinderen, mogen zelf grenzen stellen en keuzes maken om de situatie toch werkbaar te houden. Dat zegt onderwijsminister Arie Slob naar aanleiding van berichten dat de scholen de toestroom soms niet aan kunnen. Tijdens de sluiting van scholen is opnieuw opvang geregeld voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep en voor kwetsbare kinderen die niet lang in de thuissituatie kunnen blijven. Scholen melden dat er meer kinderen naar deze opvang komen dan tijdens de vorige sluiting.
Slob erkent vandaag dat er meer gebruik van wordt gemaakt en dat er een aantal knelpunten zijn, maar dat 'scholen nooit aan het onmogelijke worden gehouden. Ze mogen nee zeggen en grenzen stellen, in samenspraak met de ouders'. De problemen ontstaan volgens de minister onder meer omdat medewerkers uitvallen omdat ze corona hebben of omdat ze in thuisquarantaine moeten.
De economische schade in de winkelstraat zal tijdens de tweede lockdown veel groter zijn dan tijdens de eerste lockdown in het voorjaar, meldt het economisch bureau van ING. Door de massale winkelsluitingen ligt de pinomzet bij winkels als kledingzaken, bouwmarkten en speelgoedwinkels bijna 80 procent onder het normale niveau. Dat is veel extremer dan in maart, toen het nog ging om een afname van 40 procent.
Bovendien duurde het forse omzetverlies in de lockdown in het voorjaar korter, want winkels konden wel gewoon open blijven. Tijdens de lockdown die op 15 december inging, duurt het extreme omzetverlies 'al ruim twee weken', berekende ING. En het einde van deze tweede lockdown is nog niet in zicht. Het lage aantal pintransacties dat bouwmarkten en kledingzaken nog hebben, komt mogelijk doordat bestellingen bij het afhalen worden betaald, legt econoom Marten van Garderen van het economisch bureau van ING uit.
Het toedienen van de tweede dosis van het vaccin van Pfizer-Biotech kan uitgesteld worden als landen te maken hebben met een tekort aan vaccins en een groot aantal besmettingen. Dat stelt wereldgezondheidsorganisatie WHO.
Onder meer het Verenigd Koninkrijk heeft daarvoor gekozen. De hoop is dat veel mensen na één prik al in vrij hoge mate beschermd zijn tegen het coronavirus. Door de beschikbare prikken over meer mensen te verdelen, kan het virus minder slachtoffers maken, is het idee.
De WHO stelt in tussentijdse aanbevelingen dat er later wel alsnog een tweede prik gezet moet worden. Voor nu hanteert de organisatie daarvoor een maximumtermijn van zes weken.
WHO schrijft dat het vaccin van Pfizer-BionTech twaalf dagen na de eerste prik begint te werken. De effectiviteit ervan zou tussen dag 14 en 21 al 89 procent zijn. Na twee doses is de effectiviteit ongeveer 95 procent, meldde de fabrikant eerder al.
Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is voor de derde dag op rij gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2636 mensen voor Covid-19.
Dat zijn er 120 minder dan op donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vooral op de verpleegafdelingen daalt het aantal opgenomen patiënten.
Het aantal nieuwe opnames op de verpleegafdeling bedraagt 217. Dat aantal ligt onder het gemiddelde voor de afgelopen week. Op de ic werden 37 mensen opgenomen, ongeveer evenveel als gemiddeld voor deze week.
De instroom in de ziekenhuizen is deze week ongeveer 17 procent lager dan rond de jaarwisseling.
Er zijn de afgelopen 24 uur 8169 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn er 1568 minder dan donderdag, meldt het RIVM. Wel ligt het aantal boven het gemiddelde over de afgelopen week. Dat ligt nu op 7742.
In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 54.000 mensen positief getest, tegenover ruim 61.000 in de week ervoor en bijna 80.000 nog een week eerder.
De GGD’en willen dit jaar toewerken naar een miljoen coronaprikken per week. De eerste dag werden er veertig gezet en de tweede dag tachtig, maar volgens de landelijke koepelorganisatie GGD Ghor staan GGD’s klaar om dit massaal op te voeren zodra er meer vaccins beschikbaar zijn. ,,Dit zal naar verwachting pieken geven tot een miljoen vaccinaties per week’’, verklaart de GGD.
De situatie in Londen door het coronavirus is dusdanig ernstig dat Britse hoofdstad op "het punt van een crisis" verkeert. Burgemeester Sadiq Khan heeft vrijdag een "grootschalige calamiteit" afgekondigd, een term die eerder gebruikt werd tijdens de dodelijke brand in de Grenfelltoren in 2017.
Door de aanhoudende stijging van het aantal besmettingen kan de gezondheidsdienst van de stad de druk nauwelijks nog aan. In Londen zijn momenteel 1 op de 100 mensen besmet met het coronavirus.
In de ziekenhuizen liggen meer dan 7000 Covid-19-patiënten. De ambulancedienst krijgt meer dan 8000 noodmeldingen per dag, waar dat er op een normale drukke dag 5500 zijn, meldt de BBC. De toename wordt mogelijk deels veroorzaakt door de meer besmettelijke 'Britse' variant van het virus.
"Als we niet onmiddellijk maatregelen nemen, kan onze NHS (de gezondheidsdienst) overspoeld worden en zullen meer mensen sterven", aldus Khan.
Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft zijn verwachting over het aantal essentiële zorgmedewerkers dat gevaccineerd kan worden tegen het coronavirus bijgesteld. Die aanpassing volgt nadat meerdere ziekenhuizen bevestigen zes in plaats van vijf vaccindoses uit een flacon te halen. Daardoor kunnen meer personeelsleden een prik krijgen.
Het LNAZ denkt misschien wel 10.000 extra medewerkers te kunnen inenten. Voorafgaand aan het vaccineren werd een groep van 30.000 mensen aangewezen die als als eerste in aanmerking zou komen voor een injectie. "De acute zorg bestaat echter uit veel meer medewerkers", zegt woordvoerder Mariël Croon van het LNAZ. "Het criterium om als eerste geprikt te worden, spitst zich toe op de meest cruciale medewerkers wier uitval tot een verlies aan bedden voor coronapatiënten zou leiden."
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) keurde het verhoogde aantal doses per flacon vrijdagmiddag goed. Woordvoerders van onder meer het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis uit Tilburg en het UMC Groningen bevestigen dat hun apothekers al langer zes doses per flacon hanteerden.
De noodopvang voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep blijft open in de gemeente Lansingerland, waar de Britse variant van het coronavirus onlangs opdook op een basisschool in Bergschenhoek. De gemeente laat in een verklaring weten dat de GGD en het RIVM geen aanleiding zien de noodopvang te laten sluiten.
Veel kinderen, medewerkers en huisgenoten van scholen, buitenschoolse opvang en kinderopvang hebben zich laten testen in de extra testlocatie die in Bergschenhoek na de uitbraak is opgezet.
Ook elders in Lansingerland zijn mensen besmet geraakt met de Britse mutatie van het virus. "Door deze situatie verkennen we momenteel de mogelijkheid om nog grootschaliger te gaan testen", aldus de gemeente.
Het personeel van de fabriek in België waar het Pfizer-vaccin tegen Covid-19 wordt geproduceerd, wordt vanaf volgende week gevaccineerd. Het farmaceutische bedrijf doet dat om de productie niet in gevaar te brengen. De fabriek in Puurs is de enige productiesite van het Pfizer-vaccin in Europa. Er werken ruim 3000 mensen.
"Zo kunnen we veiligheid bieden aan werknemers die zorgen voor de productie, en die elke dag naar Puurs komen", zegt een woordvoerder. "De vaccinatie van werknemers die noodzakelijk zijn op onze site, begint volgende week." De vaccinatie gebeurt op vrijwillige basis.
In Brazilië zijn meer dan 200.000 sterfgevallen door het coronavirus geregistreerd. Ziekenhuizen in het land blijven worstelen met het stijgende aantal patiënten.
Vrijwel alle 200.000 voor verpleeghuismedewerkers beschikbare tijdslots om zich te laten vaccineren zijn volgeboekt, meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR. Er is niet voldoende vaccin beschikbaar om meer afspraken te maken.
De GGD noteert wel naam en telefoonnummer zodra iemand belt, maar 'op zijn vroegst over enkele weken' is er weer mogelijkheid tot inenten. ,,Zodra er weer genoeg vaccin beschikbaar is'', klinkt het, ,,ontvangen deze mensen een sms.''Het Zweedse parlement keurt nieuwe wetgeving goed, die het de autoriteiten van het Scandinavische land mogelijk maakt veel strengere maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus te nemen. Zo kunnen bedrijven en winkelcentra worden gesloten en het openbaar vervoer stilgelegd.
Zweden kreeg veel internationale kritiek, omdat het land minder streng optrad dan andere Europese landen. Het ontbrak de overheid aan bevoegdheden om vergaande restricties op de te leggen. Er kwam daarom geen lockdown, maar werd er vooral een beroep op het verantwoordelijkheidsbesef van mensen gedaan.
Daar komt met de nieuwe wet, die zondag van kracht wordt, verandering in. Een avondklok hoort niet tot de mogelijkheden. Wel kunnen de autoriteiten het toegestane aantal mensen per locaties beperken. In het ruim 10 miljoen inwoners tellende Zweden zijn ruim 482.000 coronabesmettingen vastgesteld. 9262 patiënten overleden.Viroloog Ab Osterhaus zegt in het NPO Radio 1-programma 1 op 1 dat het kabinet de nu geldende lockdown moet verlengen. ,,Er is geen mogelijkheid om te versoepelen'', zegt hij zonder twijfel. Ruimte voor extra restricties is er volgens hem wel.
,,Het belangrijkste is dat we gaan kijken wat voor maatregelen we nog gaan nemen", zegt Osterhaus. Nederland zou de maatregelen moeten overwegen die Duitsland genomen heeft, zoals gebiedsverboden en een avondklok.
Ook moet er volgens Osterhaus meer op de naleving van de huidige regels worden gelet. ,,Ik heb de indruk dat daar nog veel mogelijk is en dat de maatregelen in de eerste periode serieuzer werden genomen.''AstraZeneca vraagt waarschijnlijk volgende week in de Europese unie om groen licht voor zijn coronavaccin. Mogelijk voor eind januari heeft de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), een oordeel klaar.
Het EMA kan meer over de termijnen zeggen wanneer de aanvraag is ingediend, aldus algemeen directeur van de organisatie, de Ierse Emer Cooke. Het EMA heeft twee vaccins al positief beoordeeld, van Pfizer/BioNTech en van Moderna.
De gezondheidsautoriteiten in het Verenigd Koninkrijk hebben het gebruik van het Moderna-vaccin goedgekeurd. Op de Britse markt zijn de vaccins van Pfizer en AstraZeneca al toegestaan en daar komt nu een derde middel bij. De EU keurde dat vaccin eerder deze week goed. VK had al 7 miljoen doses van het Moderna-vaccin besteld, maar daar komen nog 10 miljoen extra doses bij.
Het dagelijkse aantal coronadoden in de Verenigde Staten bereikt vandaag een nieuwe triest record. De afgelopen 24 uur overleden 4085 Amerikanen aan de gevolgen van een besmetting met het virus. Dat houdt in dat er elke 21 seconden iemand dood wordt verklaard. Het totale aantal stergevallen in de VS staat nu op 365.346.
De Belgische viroloog Steven Van Gucht verwacht dat de besmettingscijfers in zijn land de komende dagen weer zullen stijgen. Het aantal nieuwe infectie in België daalt nog maar nauwelijks. Tussen 29 december en 4 januari werden gemiddeld 1664 bevestigde besmettingen per dag geteld, 2 procent minder dan de week daarvoor. Tijdens de vakantie lieten maar weinig Belgen zicht testen.
De testresultaten van Belgen die na de vakantie uit rode zones in het buitenland zijn teruggekeerd, beïnvloeden de cijfers. 5 procent van alle nieuwe besmettingen komt uit die groep. Gemiddeld test 3,7 procent van de geteste, teruggekeerde reizigers positief. Testen bij terugkeer wordt sterk aangeraden, maar kan wettelijk niet worden verplicht. Wel moeten mensen die terugkomen uit rode zones in quarantaine.
Pfizer en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) beamen dat er niet vijf maar zes doses uit de flesjes vallen te halen. Daarvoor is wel een speciale spuit nodig, een zogenoemde 'low dead space'-spuit. Van de vloeistof uit een dergelijke spuit gaat niets verloren, terwijl er in een gewone altijd wel een restje achterblijft.
Het is daarmee geen wet van Meden en Perzen dat één flesje goed is voor vijf prikken, zoals op het Europees goedgekeurde label staat. Nadat een flesje is ontdooid, wordt het vaccin daarin nog aangevuld met een andere vloeistof, een zoutoplossing, om het middel spuitklaar te maken. Van het vaccin zelf is in feite maar heel weinig nodig.
De zogenoemde multidosisflacons bevatten altijd 'minstens' vijf doses vaccin, aldus de zegsman. De hoeveelheid die overblijft varieert. ,,Als de hoeveelheid vaccin die nog in de flacon zit geen volledige extra dosis kan leveren, moeten de flacon en het eventuele overtollige volume worden weggegooid. Samenvoegen van resten mag nooit''.
Iraans geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei, de machtigste man van het land, heeft vandaag gezegd dat Amerikaanse en Britse coronavaccins niet geïmporteerd mogen worden. De Iraniërs kunnen daardoor niet gebruikmaken van de vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca.
Khamenei prees de inzet van zijn land om eigen vaccins te ontwikkelen. Zo is eind vorig jaar begonnen met het testen van een kandidaat-vaccin op mensen, wat volgens de geestelijk leider een mogelijk belangrijke stap betekent in de bestrijding van de corona-epidemie in het land.
Khamenei zei dat Iran ook 'van andere betrouwbare plekken' vaccins kan bemachtigen, waarbij hij mogelijk doelde op bondgenoten China en Rusland. Iran wordt zwaar getroffen door het virus. In het land bijna 1,3 miljoen besmettingen vastgesteld en zijn er zo'n 56.000 mensen aan de gevolgen van het virus overleden.
Defensie heeft op dit moment ruim 230 militairen worden ingezet in ziekenhuizen, verzorgings- en verpleegtehuizen, testlocaties en revalidatiecentra. Het gaat daarbij om medische en niet-medische militairen die te hulp schieten bij de coronacrisis.
Ook biedt het leger de helpende hand met medische planners, zoals bij het Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding en de Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma's van het RIVM. Daarnaast levert de marechaussee bijstand bij de beveiliging van de opslag van de coronavaccins en staan ongeveer duizend militairen klaar om indien nodig te helpen bij de vaccinaties.De gevolgen van een jongerenfeestje in Zeist raken mogelijk niet alleen scholengemeenschap De Breul, maar ook andere scholen en sportverenigingen in Zeist. In totaal waren afgelopen weekend zo'n twintig jongeren op een feestje bij iemand thuis, zo heeft de GGD geïnventariseerd. Sportclubs leggen nu hun activiteiten stil en scholen zijn extra alert op besmettingen
Een wandeling in de natuur is populair in tijden van corona en het aantal mensen dat de natuurgebieden opzoekt, groeit fors. Natuurmonumenten plukt daar de vruchten van en zag een forse groei van het aantal leden. Vorig jaar kwamen er 39.000 nieuwe leden bij en werden 31.000 kinderen lid van het jeugdprogramma OERRR. Een verdubbeling van het jaar ervoor. De natuurorganisatie telt nu 760.000 leden.
Ook het bezoek van de website van Natuurmonumenten ging flink omhoog. Online zochten bezoekers vooral naar informatie over natuurgebieden en naar routes om te wandelen of te fietsen. Dergelijke routes werden meer dan 100.000 keer gedownload. De verkoop van ruiter- en mountainbikevignetten steeg in 2020 met 30 procent. De populariteit van de natuur kent echter ook een keerzijde.
Het was in diverse natuurgebieden regelmatig veel te druk om voldoende afstand te kunnen houden. Ook zaten verschillende groepen recreanten zoals mountainbikers en wandelaars elkaar in de weg. Natuurmonumenten probeert daar dit jaar iets aan te doen door gebieden in zones te verdelen, zodat bezoekersstromen worden gescheiden. Daarnaast pleit de vereniging voor het openstellen van buitengebieden.
Zo'n 16 bemanningsleden van de veerboot Stena Hollandica, die vaart tussen Hoek van Holland en Harwich, zijn besmet met het coronavirus. De rederij meldde dat een personeelslid aan boord klachten had. Het schip was op dat moment onderweg naar Nederland. Het meerde ‘s avonds aan in Hoek van Holland, waarna de bemanning werd getest door de GGD. De besmette bemanningsleden zijn direct in quarantaine gegaan. De veerboot blijft in de vaart, maar neemt alleen nog vrachtwagens mee.
Zorgminister De Jonge zegt vandaag dat de door het kabinet vastgestelde vaccinatiestrategie afhankelijk is van veel factoren en dat de informatie die hij daarover binnenkrijgt, bijna dagelijks wisselt. Het inentingsschema kan steeds worden aangepast als er nieuwe ontwikkelingen zijn bij de goedkeuring of levering van coronavaccins. ,,Niettemin willen we in al die onduidelijkheid toch iets van houvast creëren over wanneer en welke groep en welke volgorde."
De Europese Unie koopt nog eens 300 miljoen doses van het vaccin van BioNTech en Pfizer. Een verdubbeling. 75 miljoen doses van de aanvullende order kunnen, volgens EC-voorzitter Von der Leyen, al in eerste helft van 2021 worden geleverd.
Er klonk de afgelopen tijd steeds luidere kritiek op de traagheid waarmee de inentingen in de EU op gang komen. De Europese Commissie had meer moeten inslaan van het vaccin dat als eerste werd goedgekeurd, stelden critici.
De Nationale Holocaust Herdenking, op de laatste zondag van januari, ziet er dit jaar door de coronamaatregelen anders uit dan normaal. De stille tocht gaat niet door en de herdenking zelf, bij het Spiegelmonument in het Amsterdamse Wertheimpark, is niet toegankelijk voor publiek. De herdenking wordt wel uitgezonden op tv.
Op 31 januari is er overdag een rechtstreekse uitzending en 's avonds een uitzending met terugblik en reportages. In aanwezigheid van premier Rutte en staatssecretaris Blokhuis worden toespraken gehouden door de Amsterdamse burgemeester Halsema, Tweede Kamervoorzitter Arib en voorzitter Grishaver van het Auschwitz Comité.Jan Vingerhoets (60) zit er verbouwereerd bij. Vlak voor de jaarwisseling uitte de huisarts in Bergen op Zoom via een post op LinkedIn zijn gewetensbezwaren en twijfels over de corona-vaccins en de ‘reclamecampagne’ waarmee de overheid iedereen wil overhalen tot inenting. En dat heeft hij geweten. Hij krijgt massaal bijval en zijn spreekkamer staat vol met bloemen, kaarten en flessen wijn.
Coronaminister De Jonge houdt tijdens de crisis geen informatie achter over de stand van zaken. Dat geldt ook voor de leveringen van coronavaccins, zei de bewindsman vanmorgen tijdens de inloop van de wekelijkse ministerraad. ,,Ik deel alle beschikbare informatie over coronavaccins'', verzekert De Jonge.
Door gebruik te maken van zeer nauwkeurige spuiten, kan België veel meer mensen inenten tegen het coronavirus dan gedacht. Hoewel een flacon van het Pfizer-vaccin volgens de bijsluiter goed is voor vijf prikken, lukt het in België volgens lokale media in vrijwel alle gevallen om ook een zesde dosis uit het flesje te halen.
Dankzij de hypernauwkeurige spuiten wordt gerekend op een 'bonus' van 70.000 inentingen. ,,We kunnen een vijfde meer mensen vaccineren", zegt Roel Van Giel, voorzitter van huisartsenvereniging Domus Medica tegen Vlaamse media. België verwacht deze maand 350.000 doses van het coronavaccin.
,,Onze overheid heeft heel goede spuiten gekocht. Door de vorm blijft er nauwelijks vloeistof achter", aldus Thomas De Rijdt van het UZ Leuven. ,,Wij gebruiken die momenteel, maar wat als we ze morgen niet meer hebben? Ik denk niet dat we de hele vaccinatiecampagne dit type gaan kunnen gebruiken. De hele wereld wil ze hebben."
Ook op andere plaatsen in Europa kunnen meer mensen worden ingeënt. In Denemarken lukt het volgens plaatselijke media soms om zeven doses uit een flesje te halen, twee meer dan verwacht. De Amerikaanse toezichthouder FDA erkende vorige maand al dat mogelijk meer doses uit flesjes gehaald kunnen worden.De Britse politie is op zoek naar een man die een 92-jarige vrouw in Londen oplichtte door haar een nep-coronavaccin te geven. Hij deed zich voor als een medewerker van de gezondheidsdienst NHS en troggelde zijn slachtoffer 160 pond af voor het nepmiddel, meldt Sky News.
De bejaarde vrouw liet de dader op 30 december binnen toen hij zei dat hij van de NHS was. Hij zette een object dat op een spuit leek in haar arm, stelde het slachtoffer, en rekende 160 pond af. De oplichter zei dat de vrouw het geld vergoed zou krijgen. Wat de vrouw geïnjecteerd kreeg, als dat überhaupt al het geval was, is niet duidelijk.Kevin Ives van de Londense politie spreekt van een 'walgelijke en totaal onacceptabele aanval'. ,,Het is cruciaal dat we hem zo snel mogelijk pakken, aangezien hij niet alleen fraudeert, maar ook mogelijk mensenlevens in gevaar brengt.” De bejaarde vrouw werd nagekeken in een ziekenhuis en vertoonde geen klachten.
De Australische miljoenenstad Brisbane gaat in lockdown. De autoriteiten grijpen in nadat een schoonmaker besmet raakte met de zogenoemde Britse coronavirusvariant, die extra besmettelijk zou zijn. De besmette persoon werkt bij een hotel waar mensen in quarantaine zitten.
De ruim 2 miljoen inwoners van het gebied Greater Brisbane krijgen vanaf vanavond te maken met een lockdown van drie dagen. Mensen moeten dan een geldige reden hebben om van huis te gaan. De aankondiging leidde direct tot lange rijen bij winkels in de derde stad van het land.
De autoriteiten benadrukken dat hamsteren onnodig is omdat supermarkten en andere essentiële bedrijven niet hoeven te sluiten. Ook mogen mensen hun huis nog verlaten om levensmiddelen te kopen. Ze moeten wel mondkapjes dragen in de openbare ruimte.Angst en berusting strijden om voorrang in het Verenigd Koninkrijk, dat door een hevige uitbraak van het coronavirus tot maart in een volledige lockdown zit. De vaccinaties zijn niet alleen voor de lichamelijke gezondheid belangrijk. Pas als alle 14 miljoen kwetsbaren zijn gevaccineerd, zou de Britse lockdown kunnen worden opgeheven.
Farmaceut Pfizer meldt dat zijn vaccin, dat samen met de universiteit van Oxford werd ontwikkeld, ook werkt tegen de Britse en Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Dat blijkt uit een eerste laboratoriumstudie, waarbij getest werd op het bloed van mensen die het vaccin inmiddels hebben gekregen. De uitkomst van het onderzoek is wel beperkt, omdat er niet werd gekeken naar de volledige reeks mutaties die gevonden werd in de nieuwe varianten van het virus.
Duitsland heeft de afgelopen 24 uur 31.848 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn zo'n 5500 besmettingen meer dan gisteren. Tot nu toe zijn er in Duitsland bijna 1.867.000 coronabesmettingen vastgesteld.
Het Duitse dodental van de corona-epidemie liep afgelopen etmaal op met 1188 tegen 1070 een dag eerder. Een recordaantal. In totaal zijn in Duitsland nu zeker 38.795 personen overleden aan de gevolgen van Covid-19.
Er zijn inmiddels 2600 meldingen binnengekomen bij de Consumentenbond via het corona vakantiemeldpunt. 4 van de 5 meldingen betreft een klacht. De trage terugbetaling van de tickets van geannuleerde vluchten is de meeste gehoorde.
Vooral consumenten die losse tickets boekten via websites zijn de dupe. Travix, het moederbedrijf van Budgetair, Cheaptickets en Vliegwinkel.nl, valt in het bijzonder op met 353 klachten.
Klanten melden massaal dat zij hun geld of voucher niet of veel te laat ontvangen. Ook de onbereikbaarheid van de ticketwebsites is een groot probleem. Wie zijn tickets direct boekte bij een luchtvaartmaatschappij heeft sneller zijn geld terug.
,,We vermoeden dat airlines eerder hun eigen klanten terugbetalen dan dat ze bemiddelaars compenseren'', zegt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. ,,We gaan hierover in gesprek met de sector en de betrokken toezichthouders.''
Bij de luchtvaartmaatschappijen valt het grote aantal klachten over Transavia op. Consumenten ergeren zich vooral aan de ruime tijd die Transavia neemt om de reissom terug te betalen.
Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus vorig jaar zijn in de Verenigde Staten meer dan 4000 doden op een dag geteld. Het vorige record was een dag eerder toen 3915 Amerikanen aan de ziekte Covid-19 overleden, meldt The Washington Post.
Donderdag werd bij 265.000 mensen het longvirus vastgesteld, volgens de krant het op een na hoogste dagtotaal tot nu toe. De pandemie heeft nu in de VS bijna 365.000 levens geëist. In totaal zijn 21,5 miljoen Amerikanen besmet geraakt, blijkt uit cijfers van Johns Hopkins Universiteit in Baltimore.
De VS zijn van alle landen in de wereld het hardst getroffen door de coronapandemie. Er liggen 132.000 mensen in Amerikaanse ziekenhuizen die getroffen zijn door het virus, ook dat is een record.
Mensen die in verpleeghuizen in de regio Rotterdam-Rijnmond en de provincie Utrecht werken, kunnen zich vanaf vrijdag ook laten vaccineren tegen het coronavirus. Om 09.30 uur wordt de eerste prik gezet in de vaccinatielocatie op Rotterdam The Hague Airport. Een half uur later wordt de eerste vaccinatie toegediend in evenementencomplex Expo Houten.
In het Brabantse Veghel worden al verpleeghuismedewerkers gevaccineerd. Op maandag volgen Amsterdam, Den Haag en Assen. Eind volgende week beginnen ook de vaccinaties van verpleeghuismedewerkers in de rest van het land. Dat gebeurt op Schiphol, in Purmerend, Alkmaar, Huizen, Lelystad, Leiden, Dordrecht, Goes, Breda, Eindhoven, Venlo, Maastricht, Wijchen, Arnhem, Apeldoorn, Zwolle, Enschede, Leeuwarden en Groningen.
Ziekenhuizen vaccineren zelf hun eigen medewerkers. Op woensdag begonnen ze met de verpleegkundigen en artsen die op intensive cares en de spoedeisende hulp werken, en met ambulancepersoneel. Volgens het RIVM kunnen vanaf 18 januari ongeveer 66.000 zorgmedewerkers per week worden ingeënt.
Brazilië is donderdag de grens van 200.000 doden als gevolg van het coronavirus gepasseerd, zo blijkt uit gegevens van het ministerie van Gezondheid. Het totaal aantal doden door het coronavirus in het land bedraagt nu 200.498, wereldwijd het hoogste na de Verenigde Staten.
De afgelopen 24 uur werden 1.524 sterfgevallen door Covid-19 geregistreerd. Dat was het op een na hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Op 29 juli was het aantal doden met 1595 het hoogste. Sindsdien kende het aantal coronadoden alsmede het aantal dagelijkse besmettingen een daling, maar sinds medio november vertonen beide kengetallen weer een opgaande lijn. Deskundigen denken dat de toename de komende tijd nog zal versnellen vanwege de eindejaarsvieringen in het land.
Er werd donderdag ook een recordaantal nieuwe besmettingen genoteerd: 87.843 op één dag. Het totaal aantal coronabesmettingen bedraagt nu 7.961.673.
Er is in Brazilië vooralsnog geen zicht op snelle vaccinatie van de ruim 200 miljoen Brazilianen. Een aantal farmaceuten heeft toestemming gevraagd voor het gebruik van hun vaccin, maar de nationale medicijntoezichthouder Anvisa heeft geen van hen nog toestemming verleend. Ook heeft het ministerie van Gezondheid nog geen vaccinatieplan gepresenteerd. Daarbij is er ook een tekort aan de benodigde injectienaalden en ander materiaal.
In de laatste week van vorig jaar zijn er zo'n 1700 chronisch zieken, kwetsbare ouderen, bewoners van verpleeghuizen en mensen met een ernstige geestelijke of lichamelijke beperking overleden. Dat zijn er ongeveer 500, ofwel bijna 40 procent meer dan gebruikelijk voor deze periode, maakte statistiekbureau CBS bekend. Het ging vooral om 80-plussers.
De sterfte in de rest van de Nederlandse bevolking kwam uit op bijna 2100, dat is volgens het CBS nagenoeg zoals verwacht voor de tijd van het jaar. Vergeleken met een week eerder stierven er zelfs 200 mensen minder.
Sinds de laatste week van september zijn er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 6700 meer mensen overleden dan normaal voor deze periode. Het bureau merkte eerder op dat de hogere sterfte van de afgelopen maanden samenvalt met de tweede golf van de corona-epidemie in Nederland.
In de tweede golf tot nu toe is de zogeheten relatieve oversterfte het hoogst in Noord-Brabant en Zuid-Holland (beide rond 20,5 procent). Zij worden op de voet gevolgd door Utrecht, Overijssel en Flevoland met rond 20 procent hoger dan verwachte sterfte. Zeeland heeft in de tweede golf tot nu toe geen echte oversterfte gehad en ook in Groningen blijft de oversterfte beperkt.
In totaal 144.913 mensen die in de langdurige zorg werken, zoals verpleeghuismedewerkers, hebben inmiddels een afspraak gemaakt om te worden gevaccineerd tegen het coronavirus. ,,Het gaat hard", aldus GGD GHOR Nederland, de overkoepelende organisatie van de gezondheidsdiensten die de vaccinaties uitvoeren, donderdagavond.
Michiel Witteveen, de topman achter winkelketens Blokker, Intertoys en BCC, waarschuwt voor een golf aan faillissementen onder winkeliers bij een verlenging van de huidige lockdown. In december besloot het kabinet alle niet-essentiële winkels tot zeker 19 januari te sluiten om de snelle verspreiding van de coronavirus een halt toe te roepen. Als de coronamaatregelen nog langer duren zullen maar weinig winkeliers dat overleven, zegt Witteveen in een interview met Het Financieele Dagblad.
,,Straks hebben we een pyrrusoverwinning: het aantal besmettingen naar beneden, maar de 800.000 mensen die in de retail werken op straat" zegt Witteveen tegen de zakenkrant. Zijn eigen bedrijven, die hij via moederconcern Mirage Retail bezit, zijn volgens Witteveen wel bestand tegen een langere lockdown.
Witteveen noemt het Nederlandse coronabeleid 'virologenfeestje', met weinig oog voor de gevolgen voor ondernemers. ,,Ik heb niet het idee dat mensen binnen de overheid begrijpen hoeveel impact hun beslissingen hebben. En ambtenaren die elke maand netjes hun salaris overgemaakt krijgen, hebben makkelijk praten."
Het schoolbestuur van De Breul in Zeist heeft vandaag besloten alle leerlingen uit 6-vwo naar huis te sturen. Op de website van de middelbare school voor mavo, havo, atheneum en gymnasium zegt rector Ferry Brokers dat hij daarmee een clusteruitbraak van het coronavirus wil voorkomen.
Aanleiding voor de maatregel is een feest afgelopen weekend waar ongeveer 40 personen bij aanwezig zijn geweest, onder wie ‘een groot aantal’ leerlingen van De Breul. Van hen zijn er inmiddels vier positief getest, mogelijk zijn het er nog meer. Volgens de rector worden meerdere leerlingen nog getest. Lees hier meer.
Nederland heeft bedankt voor de mogelijkheid om tegen het einde van dit jaar extra doses van het coronavaccin van Moderna te krijgen. Tegen die tijd zijn naar verwachting voldoende alternatieven beschikbaar voor dit vaccin. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.
De lidstaten van de Europese Unie hebben samen 80 miljoen vaccins besteld bij Moderna, met een optie op nog eens 80 miljoen stuks. Nederland koopt daarvan in totaal 6,2 miljoen doses. Omdat bij de tweede levering sommige landen niet alle toebedeelde vaccins afnemen, kunnen andere landen extra doses kopen. Duitsland zou daar wel gebruik van maken.
De zegsman benadrukt dat het gaat om vaccins die niet op korte termijn geleverd kunnen worden. Hij wijst erop dat Nederland in EU-verband overeenkomsten heeft met farmaceuten voor bij elkaar ruim zestig miljoen doses van zes potentiële vaccins, waarvan er inmiddels twee zijn toegelaten. ,,Er is bewust op meerdere kansrijke paarden gewed."
De EU is overigens in onderhandeling met Moderna over een derde levering. ,,Mocht die er komen dan overweegt Nederland serieus daar aan mee te doen." Daarbij wordt wel gekeken welk vaccin tegen de beste voorwaarden geleverd kan worden. Dat van Moderna geldt als relatief duur.
De eerste mondkapjes van industrieconcern VDL en speciaalchemiebedrijf DSM zijn in Helmond van de fabrieksband gerold. De twee bedrijven kondigden in september aan miljoenen euro's te investeren in productielijnen voor de medische maskers en speciale filters. Het symbolische 'eerste' mondkapje werd vandaag overhandigd aan John Jorritsma, voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.
Het behandelen van ernstig zieke coronapatiënten met reumamedicijnen kan de overlevingskans van de patiënt verbeteren. De overlijdenskans vermindert met 8,5 procent. Ook verkort de behandeling de tijd die de patiënten op de ic verblijven met gemiddeld een week. Dat is volgens het UMC Utrecht de uitkomst een baanbrekend onderzoek.
Er zijn gisteren en vandaag 15.000 vaccinaties gezet in de ziekenhuizen. Zo laat Mariël Croon namens het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) weten. Gisteren stond de teller aan het eind van de dag nog op zesduizend. Dus vandaag ging het tempo met in totaal 9000 medewerkers iets omhoog.
Het LNAZ verwachtte al dat het aantal vandaag hoger zou liggen, omdat ziekenhuizen al vroeg op de dag konden beginnen met vaccineren. Vandaag kon ook in meer ziekenhuizen worden ingeënt omdat ze ook de eerste lading vaccins hadden gekregen.
Morgen opent de GGD locaties in Houten (provincie Utrecht) en in Rotterdam, daarna kunnen de aantallen verder stijgen. In totaal komen er 30.000 medewerkers uit de acute zorg in ziekenhuizen en bij ambulancediensten in aanmerking voor een prik. De verwachting is dat de vaccinatie van deze groep maandag is afgerond.
Frankrijk weert tot nader order personenvervoer uit het Verenigd Koninkrijk. Dit om te voorkomen dat de meer besmettelijke coronavariant zich verder verspreidt. Goederenvervoer blijft nog wel mogelijk. De Franse premier Castex zei dat op een persconferentie waar gezondheidsminister Olivier Véran zei dat Frankrijk er alles aan doet om verspreiding van de mutatie tegen te gaan.
Castex zei ook dat de geldende maatregelen niet worden versoepeld. De avondklok van 20.00 uur tot 06.00 uur blijft nog zeker tien dagen van kracht. ,,We moeten de druk erop houden om het coronavirus in te dammen."
Op 22 januari gaat de Franse regering de situatie opnieuw beoordelen. Dan wordt bepaald of maatregelen kunnen worden versoepeld.
Ziekenhuizen zoeken zo'n 2000 Nederlanders die zich als proefpersoon willen laten vaccineren met een nieuw coronavaccin. Het gaat om het vaccin van het Duitse CureVac. UMC Utrecht leidt het klinisch onderzoek in Nederland. Amsterdam UMC liet donderdag weten dat het zich als eerste ziekenhuis heeft aangesloten.
,,Je helpt de wetenschap bij de speurtocht naar een werkend vaccin, je schrijft hiermee geschiedenis", prijst onderzoeksleider van Amsterdam UMC professor Martin Grobusch de mogelijkheid tot deelname aan. ,,Ook heb je 50 procent kans een vaccin te krijgen, veel eerder dan je waarschijnlijk volgens het huidige vaccinatieschema van de overheid aan de beurt komt."
De andere helft van de proefpersonen krijgt een placebo. Mensen uit de controlegroep die het nepmiddel hebben gekregen, krijgen aan het eind van het onderzoek alsnog het echte vaccin aangeboden. Deelnemers krijgen ook een financiële vergoeding.
Koning Willem-Alexander heeft met leraren en ouders gesproken over de impact van het thuisonderwijs nu leerlingen niet naar school kunnen door de coronacrisis. Het was een digitale 'ontmoeting', de koning belde via video.
Koning Willem-Alexander sprak eerst met drie leerkrachten uit het basisonderwijs, onder wie een interne begeleider, en twee docenten uit het voortgezet onderwijs. Zij vertelden de koning onder meer over de effecten van onderwijs op afstand. Zo zijn er zorgen over oplopende leerachterstanden bij leerlingen nu alle lessen digitaal plaatsvinden. Ook werd gesproken over de verhoogde werkdruk voor docenten. Aansluitend deelden een aantal ouders hun verhaal over de uitdagingen waar zij voor staan om thuisonderwijs te combineren met hun eigen werk.
Meer ziekenhuizen hebben in de afgelopen week de zogeheten planbare zorg stilgelegd of teruggeschroefd. Ze hebben het te druk met het behandelen van coronapatiënten. Inmiddels heeft 55 procent van de ziekenhuizen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aangegeven dat bij hen de "niet-kritieke planbare zorg" nu helemaal stilligt. Onder deze noemer valt zorg die kan wachten, zonder dat het uitstel leidt tot blijvende schade bij de patiënt. Bijvoorbeeld heupoperaties.
Een deel van de ziekenhuizen, inmiddels 31 procent, slaagt er ook niet meer volledig in de planbare zorg die wél als kritiek geldt te leveren. In de vorige weekrapportage gaf 29 procent aan slechts deels voor deze "kritieke planbare zorg" te kunnen instaan. Hieronder valt alle zorg die binnen zes weken noodzakelijk is om blijvende gezondheidsschade te voorkomen. Nog eens 3 procent van de ziekenhuizen kan zelfs niet altijd de (semi-) acute zorg verlenen die nodig is. Dat percentage is gelijk gebleven.
Vrijwel alle ziekenhuizen die nog patiënten ontvangen voor planbare behandelingen die niet als kritiek gelden, doen dat nog maar gedeeltelijk. Landelijk is ook de operatiecapaciteit inmiddels met 51 procent 'afgeschaald', zoals dat wordt genoemd in zorgjargon.
Alleen al in de afgelopen twee weken hebben huisartsen volgens de NZa-gegevens in totaal 38.000 verwijzingen minder uitgeschreven dan normaal te verwachten zou zijn. Sinds het begin van de corona-uitbraak zijn volgens de zorgautoriteit al 1,19 miljoen verwijzingen minder uitgeschreven dan ze zonder het virus gedaan zouden hebben.
Patiëntenfederatie Nederland pleit voor maatwerk. ,,Zeg niet zomaar alles af. Kijk ook bij die zo noodzakelijke zorg goed wie moet voorgaan", zei een woordvoerder van de organisatie eerder over het terugschroeven van de ziekenhuiszorg. ,,Probeer ook mensen perspectief te bieden en ga op zoek in de regio, of elders nog wel capaciteit is."
Hoe ontwikkelt het coronavirus zich bij jou in de buurt? Gebruik de zoekbalk in de kaart om jouw locatie op te zoeken. De applicatie werkt het beste op desktop, op mobiel kan het laden enige tijd duren. Surf naar ad.nl/coronalocatie voor uitleg over deze interactieve kaart.
Het aantal besmettingen daalde de afgelopen weken gestaag, maar niet zo snel als het kabinet en de gezondheidszorg graag zouden zien. In het laatste weekrapport van het RIVM stond dinsdag dat het aantal besmettingen met 16 procent was afgenomen ten opzichte van een week eerder. Een week eerder bedroeg de daling 12 procent. Toch zei het RIVM dinsdag nog geen ,,overtuigende effecten" te zien van de lockdown, die op 15 december is ingegaan.
In Amsterdam is opnieuw het hoogste aantal nieuwe besmettingen aan het licht gekomen: 373. Rotterdam volgt met 324 positieve tests, Den Haag telde er 235. Ook in Ede kwamen opvallend veel besmettingen aan het licht: 135 op een dag. Op regionaal niveau spant nu Rotterdam-Rijnmond de kroon, met 683 nieuwe gevallen.
Het RIVM kan de toename van het aantal nieuwe besmettingen niet direct duiden en zegt vooral waarde te hechten aan weekcijfers. Die zeggen meer over de trend. ,,Per dag schommelt het te veel", legt een woordvoerder van het instituut nog eens uit.
Sinds het begin van de uitbraak zijn in Nederland 850.873 mensen positief getest. Als het virus zich in het huidige tempo blijft verspreiden, komt het aantal bevestigde besmettingen eind januari uit boven een miljoen. Volgens de officiële cijfers staat van 12.084 mensen in Nederland vast dat ze zijn overleden na positief te zijn getest op het virus.
Voorzitter Wouter Kolff van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid wil de huidige coronamaatregelen komende weken tegen het licht houden in het Veiligheidsberaad. ,,Als de cijfers hoog blijven, moet je je durven afvragen of de maatregelen effectief zijn.’’ Lees hier meer.
Het totaal aantal opgenomen COVID-patiënten in Nederland bedraagt 2756, 71 minder dan de vorige dag. Daarvan liggen er 704 op de IC, een stijging van acht patiënten en 2052 op de kliniek, een daling van 79 patiënten. Er liggen 8 Nederlandse COVID-patiënten op de IC in Duitsland, evenveel als de vorige dag. Gisteren zijn er 19 bovenregionale verplaatsingen met inzet van het LCPS gerealiseerd, waarvan zes IC.
Ernst Kuipers: ,,Er liggen nu ongeveer even veel COVID-patiënten in de ziekenhuizen als negen dagen geleden, op 29 december. We zitten nu dus op een plateau en lijken zelfs licht over de top te zijn, die op 5 januari lag.”
Deze week worden dagelijks zo'n 55.000 mensen getest. Dat aantal is nog altijd fors kleiner dan de periode vóór de feestdagen (zo'n 80.000 per dag), maar groter dan de gemiddelde hoeveelheid personen die tijdens de kerstdagen en jaarwisseling getest werden (zo'n 40.000).
Er zijn 9737 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat zijn er 2609 meer dan gisteren. Gisteren nam het aantal ook toe, met 734. De stijging zet dus door en neemt zelfs fors toe. Het aantal van vandaag is het hoogste aantal sinds Tweede Kerstdag.
Het laatste cijfer is ook een stuk hoger dan het gemiddelde van de afgelopen week. Dat ligt op ruim 7700 positieve testresultaten per dag.
Het aantal aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen steeg met 85. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal aan het coronavirus zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms pas later geregistreerd. Woensdag registreerde het RIVM 175 sterfgevallen onder mensen met Covid-19, dinsdag 152.
Dikke mensen met een appelvorm hebben na een corona-infectie meer kans op ernstige longproblemen dan mensen met een peervormig lichaam. Overgewicht verhoogt de kans op complicaties na een corona-infectie, maar in tegenstelling tot wat tot voor kort werd gedacht, is vooral de verdeling van lichaamsvet daarbij van belang. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Rotterdamse Franciscus Gasthuis en Vlietland. Lees hier meer.
Attractiepark De Efteling heeft in coronajaar 2020 een verlies van zo'n 17 miljoen euro geleden. Dat is - ondanks steun vanuit onder meer de overheid - het grootste verlies ooit voor het park in Kaatsheuvel. Directeur Fons Jurgens spreekt op de site van de Efteling van een ‘ernstige fase’ en een ‘bizar jaar’. ,,Ik denk er met dubbele gevoelens aan terug.” Lees hier meer.
Het leven van de 32-jarige Sunniva Verheij is ingrijpend veranderd toen ze op de vlucht sloeg voor het coronavirus. Ze besloot koraal te gaan kweken op Curaçao.
Niet iedere dikkerd loopt extra gevaar bij een coronabesmetting, maar wel de mensen met een dikke buik. Vet op de heupen bijvoorbeeld maakt minder uit. Dat hebben medisch onderzoekers van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam volgens eigen zeggen vastgesteld. ",,De plaats waar het vet zit is belangrijk voor het risico op een ongunstig verloop bij Covid-19", aldus Cathelijne van Zelst, arts-onderzoeker.
Ze volgde met collega 's 86 patiënten met Covid-19 vanaf het moment dat ze op de spoedeisende hulp kwamen. Van deze groep kregen 31 patiënten ernstige problemen met hun longen.
De onderzoekers bekeken ook andere symptomen van een ongezonde levensstijl, zoals hoge bloeddruk en cholesterol, maar vooral de buikomvang levert volgens hen extra risico op bij Covid. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift BMJ Open Respiratory Research.
Tot nu toe zijn er 103.000 afspraken gemaakt voor een vaccinatie, zo meldt GGD GHOR. Ze krijgen in de komende weken hun eerste dosis toegediend, en exact drie weken later een tweede prik om het vaccin effectiever te maken. Daarvoor zijn verspreid over het land 25 vaccinatielocaties opgebouwd.
De medewerkers zijn voor de vaccinatie uitgenodigd door hun werkgever. GGD GHOR Nederland, de overkoepelende organisatie van de gezondheidsdiensten die de vaccinaties uitvoeren, weet niet hoeveel mensen in totaal al zijn uitgenodigd.
Bij de 103.000 in te enten mensen zijn de artsen en verpleegkundigen van ziekenhuizen en de ambulancemedewerkers niet inbegrepen. Zij worden sinds woensdag ook ingeënt, maar dat gaat buiten de GGD'en om.
In het kader van de bestrijding van het coronavirus is het in het noorden van China de inwoners van een stad van circa 11 miljoen mensen verboden de plaats te verlaten. De autoriteiten in de provincie Hebei hebben dit donderdag bepaald voor de grootste stad. De provincie is de regio rond de hoofdstad Peking en de grootste stad die nu deels op slot zit, is Shijiazhuang.
In de stad zijn donderdag 51 van de 52 besmettingen in Hebei vastgesteld, berichtte The South China Morning Post. Het totaal in China lag op 63. Het land waar meer dan 1,4 miljard mensen wonen heeft het gevreesde virus ruim 87.000 keer vastgesteld en wijt meer dan 4600 sterfgevallen aan dit virus. Dat dook eind 2019 ruim 800 kilometer ten zuiden van Shijiazhang op in Wuhan.
Hoogleraar virologie Marion Koopmans hoopt dat het team van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) alsnog spoedig naar China mag afreizen om de oorsprong van het coronavirus te onderzoeken. Eerder deze week werd bekend dat China hiervoor nog steeds geen groen licht heeft gegeven.
Het tienkoppige team, waar Koopmans deel van uitmaakt, zou eigenlijk begin januari vertrekken. ,,Het is teleurstellend. We staan nog op stand-by, we hopen dat het snel duidelijk wordt wanneer we wel kunnen gaan. Misschien wordt het na het Chinees Nieuwjaar (12 februari)", aldus de viroloog.
Waarom het team de toegang tot China is geweigerd, kon ze niet zeggen. ,,Ik kan er over speculeren, maar ik weet het gewoon niet. We waren al een hele tijd met Chinese collega's in overleg, dus het is niet zo dat er niks is gebeurd. We hebben allemaal onze agenda's ervoor leeg geveegd, wat niet zo makkelijk is", vertelt Koopmans.
Een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei eerder deze week dat het weigeren van de experts niet alleen een visumkwestie is. Ze noemde het onderzoek naar de herkomst van het virus 'ongelofelijk complex'. Ook gaf ze aan dat 'noodzakelijke procedures' gevolgd moeten worden om te zorgen dat de missie van de deskundigen goed verloopt.
Politiek ligt dit onderzoek erg gevoelig. Zo hebben de Verenigde Staten de Chinese autoriteiten verweten niet transparant te zijn geweest over de oorspronkelijke uitbraak.
De Japanse regering roept de noodtoestand uit in Tokio en omliggende gebieden. Zo moet de snelle verspreiding van het coronavirus worden tegengegaan. De Japanse autoriteiten maakten donderdag voor het eerst melding van meer dan 7000 nieuwe besmettingen, meldt omroep NHK.
Premier Suga Yoshihide zei dat de pandemie 'erger is geworden dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen'. Hij sprak de hoop uit dat eind volgende maand kan worden begonnen met vaccineren tegen het virus. Ook hoopt de premier naar eigen zeggen dat de Olympische Spelen komende zomer kunnen doorgaan.
De noodtoestand gaat minder ver dan lockdownmaatregelen in sommige andere landen. Horecazaken wordt gevraagd de deuren te sluiten om 20.00 uur. Inwoners krijgen het dringende verzoek na dat tijdstip alleen voor belangrijke zaken het huis uit te gaan. Scholen en kinderopvangcentra hoeven de deuren niet te sluiten.
De Tweede Kamer steunt de spoedwet van het kabinet die een negatieve PCR-coronatest verplicht stelt voor reizigers die ons land binnenkomen vanuit een risicogebied. Dat bleek donderdag tijdens de behandeling van het wetsvoorstel.
Het kabinet kondigde de testplicht eind vorige maand aan, maar de rechter vond de juridische basis onvoldoende. De spoedwet moet de testplicht een extra wettelijke basis geven. Maar de Kamerleden zijn niet helemaal tevreden.
VVD'er Jeroen van Wijngaarden vroeg zich af waarom het niet eerder is geregeld. Verder zijn er zorgen over virusmutaties die in Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk zijn gevonden. Het moet mogelijk worden voor reizigers uit dit soort landen op Schiphol nog een extra test te doen, vinden onder meer D66 en PvdA.
Alleen DENK is tegen het wetsvoorstel en noemt het 'mosterd na de maaltijd'. Een verplichte coronatest vormt ook een inbreuk op de lichamelijke integriteit, verklaarde Tunahan Kuzu. Hij vreest dat de testplicht een "opmaat is naar een coronapaspoort". Ook werkt de testplicht volgens hem fraude in de hand. Dat is een zorg van meer partijen.
De Kamer kwam terug van het reces om de spoedwet te behandelen. De Tweede Kamer stemt vandaag nog over de wet. De Eerste Kamer zal het voorstel dan morgen behandelen.
De winkelverkopen in de eurozone zijn in november behoorlijk gedaald door de nieuwe lockdowns in onder meer Frankrijk en België tegen de tweede coronagolf. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat nam de verkoop van autobrandstof duidelijk af omdat mensen weer massaal vanuit huis gingen werken en veel meer thuisbleven. Ook de verkoop van kleding en schoeisel zakte flink in door verplichte winkelsluitingen.
In totaal daalden de detailhandelsverkopen in het eurogebied die maand met 6,1 procent in vergelijking met oktober, toen de verkopen nog met 1,4 procent stegen. De verkopen van webwinkels namen wel toe.
Voor de gehele Europese Unie werd een daling van de winkelverkopen met 5 procent gemeten. Binnen de EU waren de sterkste dalingen te zien in Frankrijk (min 18 procent), België (min 15,9 procent) en Oostenrijk (min 9,9 procent). Voor Nederland werd door Eurostat een plus van 2,6 procent gemeten.
Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) verwacht dat het vaccineren van de groep medewerkers in de acute zorg maandag is afgerond.
Op de eerste dag van vaccinatie zijn woensdag volgens een woordvoerder 6000 personen ingeënt. In totaal komen er 30.000 medewerkers uit de acute zorg in ziekenhuizen en bij ambulancediensten in aanmerking voor een prik.
,,Het verloopt heel snel en voorspoedig, de bereidheid om te vaccineren is erg hoog onder het medisch personeel."
Het LNAZ gaat ervan uit dat het aantal gezette vaccinaties donderdag een stuk hoger zal liggen dan de 6000 prikken van woensdag. ,,Nu kunnen ziekenhuizen al vroeg op de dag beginnen met vaccineren", aldus de woordvoerder. ,,Bovendien doen er een stuk meer ziekenhuizen mee. Volgens planning hebben de kleinere ziekenhuizen pas vandaag hun eerste lading vaccins gekregen."
Op de eerste GGD-locatie die prikt, in Veghel, zijn woensdag tijdens de allereerste dag van de vacinatiecampagne in totaal 36 mensen ingeënt. De zorgverleners konden er nog niet voluit aan de slag omdat er een enorme belangstelling was van de media. Donderdag worden er twaalf mensen per uur gevaccineerd en net als donderdag zal het centrum ook vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur open zijn.
Vrijdagochtend gaan ook priklocaties open in Rotterdam en Houten. Vanaf medio januari moet er overal in Nederland door de GGD worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Er zijn inmiddels meer dan 100.000 afspraken gemaakt met mensen die daarvoor een oproep hebben gekregen.
Het Universitair Medisch Centrum Groningen UMCG gaat zich bezighouden met de verhoging van de vaccinatiegraad bij minderheden en etnische gemeenschappen in Europa. Het gaat een internationaal onderzoek leiden dat uiteindelijk die verhoging moet opleveren. In Nederland wordt er vooral gefocust op HPV voor Turkse en Marokkaanse meisjes.
,,De vaccinatiegraad bij minderheden en etnische gemeenschappen in Europa is onaanvaardbaar lager in vergelijking met de algemene bevolking. Zo is bijvoorbeeld in Nederland de vaccinatiegraad wat betreft meningokokken onder Turkse en Marokkaanse adolescenten 30 procent lager dan onder andere adolescenten", zegt het UMCG.
Etnische, religieuze of culturele minderheden in heel Europa hebben vaak minder goed toegang tot de gezondheidszorg, verklaart het centrum. Ander onderzoek houdt zich vooral bezig met het veranderen van de overtuigingen en houding van doelgroepen zelf, maar het UMCG gaat kijken hoe de gezondheidszorg er zelf iets aan kan doen en hoe de vaccinatiegraad met gerichte acties kan worden verhoogd.
Gekeken wordt ook naar hoe het kan dat minderheden in Finland, Israël en het Verenigd Koninkrijk wel veelvuldig zijn gevaccineerd. Voor het onderzoeksproject is vijf jaar uitgetrokken.
Zo'n 280 eerstejaarsstudenten van de opleidingen doktersassistent en apothekersassistent van ROC Mondriaan in Den Haag gaan helpen met vaccineren tegen het coronavirus. Ze leren deze week te prikken, maakte het opleidingsinstituut bekend.
,,In het reguliere onderwijsprogramma van de eerstejaars was het injecteren pas in mei gepland, dat hebben we naar voren gehaald. We vinden het van groot belang om op deze manier een bijdrage te leveren in de bestrijding van het virus", zegt schooldirecteur Arjo van Nieuwamerongen.
Vanaf maandag zijn de studenten inzetbaar om te ondersteunen bij het vaccineren, onder andere bij zorgorganisatie Middin en de GGD in de regio. In de opvolging worden ook studenten van de opleiding verpleegkunde en verzorgende IG ingezet, in totaal kan het aantal studenten dat helpt met vaccineren dan oplopen tot ruim 850.
De Ierse budgetvlieger Ryanair verwacht dit boekjaar minder passagiers te vervoeren door de nieuwe lockdowns in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Vanaf 21 januari zal Ryanair het aantal geplande vluchten van en naar de twee landen drastisch verminderen.
De luchtvaartmaatschappij denkt minder dan 30 miljoen passagiers te vervoeren, zo'n 5 miljoen minder dan eerder werd geschat. Het boekjaar van Ryanair loopt nog tot 31 maart. Ryanair verwacht dat er in januari minder dan 1,25 miljoen mensen met de maatschappij zullen vliegen. In 2019 vervoerde Ryanair nog een recordaantal van 152,4 miljoen passagiers.
De Britse en Ierse maatregelen ,,zullen ertoe leiden dat er vanaf eind januari weinig of geen vluchten worden uitgevoerd van en naar Ierland of het Verenigd Koninkrijk, totdat deze draconische reisbeperkingen worden opgeheven", zei Ryanair donderdag in een verklaring. De vermindering van het aantal vluchten zal volgens de luchtvaartmaatschappij geen grote impact hebben op het nettoverlies van het boekjaar.
Dinsdag werd al duidelijk dat meerdere luchtvaartmaatschappijen het aantal geplande vluchten naar het Verenigd Koninkrijk verder verkleinden vanwege de nieuwe lockdown in het land. De Britse premier Boris Johnson kondigde die maandagavond aan vanwege het hoge aantal besmettingen van het coronavirus. Schotland was Engeland eerder op de dag al voorgegaan en ook Wales en Noord-Ierland gaven aan op verdere maatregelen te zinnen.
Patiënten met rug- en nekklachten lijden door gebrek aan behandeling door een chiropractor soms ondraaglijke pijn en kunnen niet of nauwelijks functioneren, stelt belangenorganisatie de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA). Door de lockdown zijn de praktijken van alternatieve behandelaars als chiropractoren al een aantal weken dicht.
,,Steeds meer patiënten smeken hun chiropractor om toch behandeld te kunnen worden", aldus de organisatie. Volgens de NCA hebben in Nederland 2 miljoen mensen last van rug- of nekpijn die door een chiropractor kan worden behandeld.
,,Die groep wordt nu de juiste zorg onthouden. Het probleem heeft zich de afgelopen maanden verergerd door het vele thuiswerken, gebrek aan beweging en de extra druk op specifieke beroepsgroepen zoals zorgmedewerkers", stelt de organisatie.
Chemie- en farmaciebedrijf Bayer gaat samenwerken met biotechbedrijf CureVac voor de verdere ontwikkeling van het coronavaccin van CureVac. Ook gaat Bayer helpen bij de productie en levering van het vaccin als dat getest en goedgekeurd is. Bayer heeft in veel gebieden distributienetwerken die het veel kleinere CureVac niet heeft.
CureVac ontwikkelt een coronavaccin op basis van de mRNA-techniek, dezelfde techniek als die waar de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna gebruik van maken. Volgens het bedrijf zijn de eerste testresultaten met het eigen vaccin positief. Halverwege december begon een wereldwijde test van het vaccin bij proefpersonen.
CureVac maakte al eerder afspraken met andere bedrijven die moeten gaan helpen bij de productie van het vaccin. De biotechnoloog hoopt dit jaar na goedkeuring van zijn vaccin nog honderden miljoenen doses te gaan leveren.
Het aantal nieuwe vastgestelde besmettingen die afgelopen etmaal in Duitsland zijn vastgesteld, is verder gestegen. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM heeft donderdagochtend gemeld dat er 26.391 nieuwe gevallen zijn ontdekt in de laatste 24 uur.
Dat is een toename van ongeveer 5000 ten opzichte van het aantal dat woensdag werd gemeld. Toen was er sprake van een verdubbeling van het aantal nieuwe besmettingen. Tot dusver zijn er in Duitsland meer dan 1,8 miljoen coronabesmettingen vastgesteld.
Het Duitse dodental van de corona-epidemie liep afgelopen etmaal op met 1070. In totaal zijn in Duitsland nu zeker 37.607 personen overleden aan de gevolgen van Covid-19.
Een interpretatie van de gegevens blijft volgens het RKI lastig omdat coronagevallen rond de kerst en de jaarwisseling vertraagd werden ontdekt, geregistreerd en doorgestuurd. Daarnaast was woensdag een vrije dag in de deelstaten Beieren en Baden-Württemberg (Driekoningen).
Volgens de Duitse vereniging van geaccrediteerde laboratoria in de geneeskunde (ALM) was het aantal laboratoriumtests tijdens de jaarwisseling opnieuw gedaald in vergelijking met de kerstweek. Vergeleken met de week voor kerst is het aantal de afgelopen week ongeveer gehalveerd. ,,We verwachten dat er begin dit jaar weer meer mensen getest zullen worden doordat huisartsenpraktijken en testcentra weer opengaan”, zei voorzitter Michael Müller woensdag.
Het Robert Koch Institut gaat ervan uit dat de meldingen over het aantal coronabesmettingen en -sterfgevallen pas eind volgende week / begin van de week daarna weer representatief zijn. Duidelijkheid over de virusontwikkeling na de feestdagen kan volgens bondskanselier Angela Merkel (CDU) pas op 17 januari worden verkregen.
Dinsdag werd bevestigd dat de harde lockdown in Duitsland wordt verlengd tot in elk geval 31 januari.
Vanwege de grote toename van het aantal coronabesmettingen op Aruba heeft de regering woensdag bekendgemaakt vanaf 7 januari extra maatregelen in te voeren. Zo wordt de avondklok die enkele dagen voor oud en nieuw is ingesteld, verlengd tot eind januari. Dat betekent dat alle winkels om 22.00 uur moeten sluiten en niemand na 23.00 uur de straat op mag. Daarnaast is het verboden om vanaf 19.00 uur op een parkeerplaats of een strand te zijn. Daarmee wil de overheid voorkomen dat mensen in groepen bijeenkomen.
Aruba kende dinsdag 110 nieuwe coronabesmettingen, woensdag waren het er 96. Daarmee is het aantal mensen dat momenteel met het virus besmet is gestegen tot 488. Met de stijging neemt de druk op het ziekenhuis toe. De overheid wil er alles aan doen om een derde coronagolf op het eiland te voorkomen, na de eerste golven vorig jaar in maart en april en in september.
De politie heeft speciale maatregelen ingevoerd die normaal tijdens carnaval gelden om ervoor te zorgen dat mensen zich aan de maatregelen houden. Dat betekent onder meer een verhoging van boetes. Het is verder niet toegestaan in groepen bij elkaar te komen. Daarnaast mogen horecagelegenheden geen activiteiten organiseren en voor boten en jachten geldt een maximum van vier personen. Supermarkten mogen maar één lid per familie toelaten.
Wie in 2020 onder een collectieve arbeidsovereenkomst viel, zag zijn salaris ondanks de coronacrisis meer stijgen dan in de twaalf jaar er voor. Driekwart van de cao's was al begin vorig jaar afgesloten, nog net voor het virus toesloeg en het economische tij keerde door de crisis.
De cao-lonen stegen vorig jaar met 3 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2008 was de stijging voor het laatst hoger. Toen gingen de lonen met 3,3 procent omhoog. Omdat de lonen meer stegen dan de inflatie (1,3 procent), konden Nederlanders ook meer kopen van hun inkomen.Marokko heeft het vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford goedgekeurd voor noodgebruik. Vorige maand liet de regering weten 65 miljoen doses van de Chinese farmaceut Sinopharm en het Britse AstraZeneca te hebben aangekocht, maar heeft nog geen vaccins ontvangen. Het land is daarom nog niet begonnen met het inenten van de 35 miljoen inwoners.
De medicijnautoriteiten verlenen het Chinese vaccin naar verwachting in de komende dagen goedkeuring. Een aanvangsdatum van de vaccinatiecampagne is echter nog niet bekendgemaakt, maar de plannen bevinden zich 'in een vergevorderd stadium'. Het is de bedoeling om zo'n 80 procent van de Marokkaanse bevolking in te enten, waaronder zorgverleners en chronisch zieken.
Verpleeghuizen in het hele land staan paraat om hun 118.000 bewoners in te enten tegen het coronavirus. Maar behalve op de vaccins, wachten zij met smart op informatie. Pas als zij zwart op wit hebben welk vaccin hun kant op komt, kunnen ze de vereiste schriftelijke toestemming voor de prik vragen aan familie van dementerende ouderen. ,,Wij staan klaar om te vaccineren, het wachten is op de overheid.''
Het RIVM maakt bekend dat de zogenoemde Britse variant van het coronavirus nu bij ongeveer 50 mensen in Nederland is vastgesteld. De mutatie van het virus, dat volgens het RIVM als besmettelijker wordt gezien maar niet zieker lijkt te maken, dook vorige maand op in het Verenigd Koninkrijk.
Eerder vandaag werd al gemeld dat zeker 30 personen in de gemeente Lansingerland - regio Rotterdam-Rijnmond - besmet zijn geraakt met de virusmutatie. Ook in Amsterdam blijkt een cluster van besmettingen te zijn. Sommigen van hen waren onlangs in het Verenigd Koninkrijk, maar niet iedereen.