Suriname verwacht dat het aantal besmette personen de komende twee weken zal stijgen naar rond de 100 tot 120 gevallen per dag. Volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid is die stijging direct terug te leiden naar de afgelopen feestdagen. Veel mensen hebben zich volgens de minister die dagen niet aan de coronamaatregelen gehouden, maar juist volop gefeest.
De afgelopen weken lag het aantal positieve gevallen in Suriname tussen de 80 en de 100 per dag. De minister hoopt dat na twee weken opnieuw een daling te zien zal zijn, als mensen zich de komende weken weer wat beter aan de coronamaatregelen gaan houden. De huidige maatregelen, zoals onder andere de avondklok tussen 19.00 en 05.00 uur, zullen daarom nog zeker een week gelden.
Op dit moment kent Suriname 619 actieve besmettingen. Sinds de uitbraak overleden 133 mensen aan de gevolgen van het virus.
In slechts 10 weken tijd is het totale aantal coronabesmettingen wereldwijd verdubbeld. Eind oktober waren er 45 miljoen Covid-19-infecties geteld, sinds zondagmiddag zijn dat er meer dan 90 miljoen. Dat meldt de Johns Hopkins University.
Van de 90.005.787 mensen die wereldwijd besmet raakten met het virus, overleden er bijna 2 miljoen.
Van alle landen zijn de Verenigde Staten het hardst getroffen, met ruim 22 miljoen besmettingen. Dat is meer dan het dubbele van dat van India, dat tot nog toe bijna 10,5 miljoen besmettingen heeft geregistreerd.
In de NBA is voor de tweede keer in het nog prille Amerikaanse basketbalseizoen een wedstrijd uitgesteld vanwege het coronavirus. Het duel tussen Boston Celtics en Miami Heat moest zondag worden geschrapt omdat er onvoldoende spelers op de been konden worden gebracht.
Bij Miami verblijven momenteel veel spelers in isolatie nadat ze in contact waren gekomen met een besmet persoon. De club uit Florida beschikte daardoor niet over het minimumaantal van acht spelers om in actie te kunnen komen.
Ook bij de Celtics was een flink aantal spelers door het coronavirus niet voorhanden. De club uit Boston kon nog net wel acht fitte spelers opstellen, maar door de nog grotere problemen bij Miami zal het onderlinge duel op een later tijdstip worden gespeeld.
Dit weekend hebben reclamesleepvliegtuigjes boven Noord-Holland en Utrecht gevlogen met protestboodschappen tegen de coronamaatregelen en het coronavaccin. ,,Covid vaccin levensgevaarlijk’', stond op een van de spandoeken. Een van de vliegtuigjes zou gehuurd zijn door een privépersoon. Op het spandoek van het anders stond de website van Artsen Voor Waarheid afgedrukt; een groep complotdenkers.
Lockdown of niet, BBQ-restaurant De Kiet in Eindhoven heeft vanavond de deuren geopend voor gasten. Rond 20:40 zat de zaak ramvol, schrijft het ED. ,,Fuck it, we gaan open”, zeiden eigenaren gisteren nog in een video op Facebook.
Lang duurde de pret niet: de politie stond enkele minuten later voor de deur. Die stuurde de eters weg. De ondernemers verklaarden niet langer toe te kunnen kijken hoe medeondernemers hun personeel moesten ontslaan of zelfs afstevenen op een faillissement. ,,Je gaat geen vrijheid krijgen. Je moet het nemen”, aldus de eigenaren.
De boetes voor een overtreding zijn hoog. De burgemeester kan een zaak zelfs sluiten.
Zorginstellingen in Limburg willen weten of medewerkers zijn gevaccineerd. Maar volgens de privacywetgeving hoeft niemand dat te vertellen. De instellingen vragen de minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) voor de zorg daarom een uitzondering op de privacywet te maken, meldt De Limburger.
De vaccinatiebereidheid onder zorgmedewerkers is groot en groeit, maar er blijft een groep verpleegkundigen en verzorgenden die twijfelt over het vaccin of inenting op voorhand afwijst. Zij vormen een gevaar voor patiënten, ouderen en gehandicapten, die extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus.
Gevangenis Ter Apel gaat in lockdown, alle gedetineerden getest. Gisteren werd bekend dat veertien gedetineerden in de Penitentiaire Inrichting (PI) Ter Apel besmet zijn met het coronavirus. Ook een aantal personeelsleden is positief getest.
Het plan is om de bijna 450 gedetineerden te testen, meldt RTV Noord. Daarnaast gaat de gevangenis in lockdown. Dat betekent dat alle gedetineerden in ieder geval vijf dagen in hun cel moeten blijven.De extra maatregelen worden genomen, nadat medewerkers zich zorgen hadden gemaakt over de corona-uitbraak in de gevangenis. Ze klopten aan bij vakbond FNV, die vervolgens pleitte voor een betere scheiding van gevangenen.
In de ziekenhuizen zijn tot en met vandaag 31.000 medewerkers in de acute zorg gevaccineerd met het coronavaccin. Dat meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) na vijf dagen prikken. De meeste ziekenhuizen waren zaterdag al door hun vaccins heen, maar zondag kregen nog zo'n 1.000 medewerkers een prik.
Maandag komt de laatste zending flacons, die tot en met vrijdag gebruikt worden om de laatste medewerkers in te enten. ,,Het is geweldig dat we de meest cruciale medewerkers zo snel kunnen vaccineren. De vaccinatiebereidheid is meer dan 95 procent", zegt LNAZ-voorzitter Ernst Kuipers.
Blijven de basisscholen na 18 januari ook dicht? Daarover is nog geen besluit genomen door het kabinet. Dat besloot vanmiddag in het Catshuis om de huidige coronamaatregelen tot ten minste 31 januari te verlengen, maar niet verder aan te scherpen. De middelbare scholen blijven dan ook dicht.
Het primaire onderwijs kan mogelijk wel al eerder weer de schooldeuren openen. Het kabinet wacht nog op informatie over hoe de verspreiding van de Britse mutatie van het virus verloopt onder kinderen. Als dit meevalt, kunnen basisscholen wellicht toch eerder open.
In Zwitserland is het sluiten van de scholen een van de effectiefste maatregelen geweest tegen de verspreiding van het coronavirus afgelopen voorjaar. Uit een vandaag gepubliceerd onderzoek blijkt dat de mobiliteit daardoor met 21,6 procent afnam, en daarmee de kans op overdracht van Covid-19.In Engeland moeten patiënten in ambulances soms wel negen uur wachten tot ze in het ziekenhuis worden opgenomen. Dat zei het hoofd van het college van verpleegkundigen tegen de zender Sky News. In Londen worden brandweerlieden en agenten ingezet om ambulances te bemannen.
In de overvolle Britse ziekenhuizen zijn artsen steeds vaker gedwongen over leven en dood te beslissen door een chronisch gebrek aan bedden, schrijft onze correspondent Geert Langendorff. Het gemuteerde virus werkt als raketbrandstof, schrijft hij. Gisteren kwamen voor de vierde dag op rij meer dan duizend mensen om het leven.De lockdown wordt verlengd, zeker tot 31 januari, mogelijk zelfs voor drie volle weken. Het kabinet kwam vandaag bijeen in het Catshuis, samen met RIVM-baas Jaap van Dissel. De uitkomst: volgens ingewijden wordt gekoerst op verlengen van het huidige maatregelenpakket. Dinsdag wordt de knoop doorgehakt, maar nog verdere aanscherping van de maatregelen lijkt dus niet aan de orde.
Het kabinet wil het financiële steunpakket nog een keer uitbreiden voor sectoren ‘die al heel lang gesloten zijn', zoals de evenementenbranche en de horeca.De coronapandemie zal leiden tot een lagere opkomst bij de verkiezingen, voorspelt opiniepeiler Maurice de Hond. Tien procent van de kiezers onder de 70 die normaal gesproken zouden stemmen, geeft aan dat (waarschijnlijk) niet te doen als op 17 maart de situatie rondom het virus nog hetzelfde is, blijkt uit onderzoek dat Peil.nl dit weekend uitvoerde.
Mensen boven de 70 mogen - voor het eerst in Nederland - per brief stemmen. Bijna 40 procent van de 70-plussers geeft aan dat zij dit van plan zijn.
De Hond waarschuwt dat een lagere opkomst ook de verkiezingsuitslag zal beïnvloeden: kiezers van bepaalde partijen zullen eerder geneigd zijn thuis te blijven uit angst voor besmettingen dan aanhangers van andere partijen. Zo blijkt uit het onderzoek van Peil.nl dat twee derde van de FvD-kiezers stemmen per brief maar onzin vindt.
Een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt het verstandig om scholen ook gesloten te houden als de lockdown wordt verlengd. Dat blijkt uit een peiling onder het Hart van Nederland-panel (ruim 3000 mensen). Een op de vijf ouders geeft aan het steeds moeilijker te vinden om het thuis lesgeven te combineren met hun werk, maar ongeveer evenveel ouders zeggen daar geen problemen mee te hebben.
Een deel van het kabinet overlegt zondag samen met deskundigen over de corona-ontwikkelingen tijdens het Catshuisberaad. De verwachting is dat de lockdown met twee weken zal worden verlengd na 19 januari. Zelfs een aanscherping van de maatregelen wordt niet uitgesloten.
Een somber vooruitzicht. Een verlenging van de lockdown zal een negatieve invloed hebben op de gemoedstoestand van veel Nederlanders, blijkt uit de peiling. Bijna de helft van hen (49 procent) zegt somber te worden als de strenge maatregelen langer gaan duren dan gepland.
Om het festivalseizoen te redden, moeten de GGD’s zo snel mogelijk het aantal vaccinaties opvoeren. De tijd dringt, zegt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). ,,Nederland moet een voorbeeld nemen aan Israël, die prikken dag en nacht door, alsof ze in een oorlogssituatie zitten.”
De evenementenbranche verlangt op 1 februari duidelijkheid over wat er wel of niet mag en kan de komende maanden. ,,Het organiseren van grootschalige evenementen vergt een lange voorbereidingstijd."
De burgemeester van Hilversum heeft vanmiddag een demonstratie tegen de coronamaatregelen stop laten zetten, omdat er sprake was van 'een feestende sfeer'. Op de bijeenkomst, georganiseerd door Nederland in Opstand, waren zo'n vierhonderd à vijfhonderd mensen afgekomen, meldt NH-nieuws.
De gemeente had cirkels op het Marktplein laten aanbrengen zodat de deelnemers 1,5 meter afstand konden bewaren. Die maatregel werd volgens de gemeente onvoldoende nageleefd. De demonstratie was georganiseerd door Tinus Koops, een bekende activist die recent nog werd veroordeeld voor het bedreigen van de burgemeester van Utrecht.
Tegelijkertijd werd in Breda een 'vrijheidswandeling' gestopt door de politie. Zo'n honderd mensen wilden wandelen in een natuurgebied rond een zwemplas. De politie hield twee mensen aan voor opruiing.
Amsterdam telde het afgelopen etmaal wederom de meeste nieuwe coronagevallen. In de hoofdstad kwamen 248 besmettingen aan het licht. Rotterdam registreerde 147 positieve tests en in Den Haag kregen 105 inwoners te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen.
Van 12.362 mensen is bekend dat ze aan het virus zijn overleden, sinds het begin van de uitbraak in Nederland bijna een jaar geleden, aldus het RIVM. Sinds de uitbraak zijn 872.859 mensen positief getest.
Het aantal mensen dat de afgelopen 24 uur besmet is met corona is opnieuw gedaald. Er zijn nu 6657 meldingen, zaterdag waren dat er nog 7383. Het aantal sterfgevallen steeg met 54 tegenover 139 op zaterdag. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, duurt het soms een tijd voor dit wordt verwerkt in de landelijke gegevens.
Het aantal mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis ligt, daalde iets. Dat zijn er nu 2554, dat is 13 minder dan zaterdag. Er werden 25 nieuwe patiënten opgenomen op de ic, 19 minder dan zaterdag en 187 in de kliniek, 54 minder dan zaterdag.
In totaal liggen nu 704 coronapatiënten op de ic. ,,We lijken licht over de top van het plateau te zijn. In de afgelopen week is het aantal opgenomen Covid-patiënten met 5 procent gedaald. Deze daling is het meest uitgesproken in de kliniek, het aantal opgenomen ic-patiënten toont nog slechts een geringe daling", stelt het LCPS.
Net als vrijdag en zaterdag proberen talloze automobilisten zondag het sneeuwlandschap bij het Zuid-Limburgse dorp Vaals te bereiken. Ondanks oproepen van gemeente en politie om weg te blijven schuiven ook zondag weer talloze mensen aan in de files rond de enige plek in Nederland waar nog wat sneeuw ligt. Wel laat de woordvoerder van de gemeente Vaals weten dat het zondag minder druk is dan zaterdag en er minder verkeers- en parkeerproblemen zijn.
Bij een rotonde op de Rijksweg houden verkeersregelaars auto's aan en vragen de inzittenden om niet verder richting het dorpje Vijlen of het Drielandenpunt in Vaals te rijden. Het is weer druk, zei een woordvoerder van de gemeente Vaals. "De handhavers vragen de mensen wat hun doel en bestemming is en als ze er niet per se moeten zijn, op een andere dag terug te komen. Maar meer dan een vriendelijk verzoek om niet door te rijden kunnen we niet doen." Hij kon niet zeggen hoeveel automobilisten desondanks het gebied in rijden.
Ook rond het Drielandenpunt in Vaals is het erg druk. Zaterdag schreven boa's meer dan honderd boetes uit. De bermen langs de bossen waren toen platgereden door parkerende auto's. De politie doorkruist het gebied met extra patrouilles. De woordvoerder verwacht dat de drukte rond de schemering weer zal afnemen.
Ook in andere natuurgebieden in Nederland is het druk.
Een demonstratie van de actiegroep Defend IJmuiden tegen de coronaregels is gisteravond al na twaalf minuten afgebroken omdat men zich niet aan de regels hield. Dat vertelt burgemeester Frank Dales van de gemeente Velsen aan NH Nieuws.
Zo'n tachtig mensen hadden zich iets voor 20.00 uur verzameld bij het stadhuis van Velsen in IJmuiden. Op voorwaarde dat de betogers zich aan de regels hielden zoals afstand houden, geen fakkels of vuurwerk afsteken en geen muziek draaien, had de burgemeester de demonstratie toegestaan. Maar die regels werden al na een paar minuten overtreden, waarna de burgemeester de politie vroeg de demonstratie te beëindigen.
De eerste vaccinatiecampagne in Afrika is gestart op de Seychellen, een eilandenrepubliek ten noorden van Madagaskar. De president (Wavel Ramkalawan), zijn vrouw en enkele tientallen andere prominenten kregen als eersten een injectie in een ceremonie in een ziekenhuis in de hoofdstad Victoria die op tv te volgen was. De president riep iedereen daarbij op 'zich te laten inenten om deze ziekte (Covid-19) te voorkomen'.
De Seychellen tellen bijna 100.000 inwoners. De regering heeft het Chinees vaccin van Sinopharm ingezet in de campagne. Er zijn momenteel 50.000 doses beschikbaar die zijn geschonken door de Verenigde Arabische Emiraten. Het land is naar verhouding nauwelijks door het virus getroffen. Er zijn vijfhonderd besmettingen vastgesteld, maar slechts één patiënt is overleden.
Een van de Afrikaanse landen die zich voorbereiden op de start van een nationale vaccinatiecampagne is Marokko. Het land wil vanaf half januari circa 25 miljoen mensen gratis vaccineren.