1. 14/01/2021

  President Donald Trump riep in een video op Twitter woensdag op tot eenheid. Hij stelde dat degenen die vorige week betrokken waren bij 'de aanval' op het Capitool berecht zullen worden. Hij sprak niet over de impeachmentprocedure die het Huis van Afgevaardigden gisteren tegen hem in gang zette. 

 2. 14/01/2021

  Ook Snapchat gaat het account van president Donald Trump permanent afsluiten, maakte het socialmediaplatform gisteren bekend. Vorige week - na de bestorming van het Capitool - schorste Snapchat het account van Trump al voor onbepaalde tijd. 

  Het platform zegt Trump in de ban te doen ,,in het belang van de openbare veiligheid" en noemt daarbij ook ,,het verspreiden van desinformatie, haat zaaien en aanzetten tot geweld" als redenen.

  Meerdere sociale media, waaronder Facebook, Twitter, YouTube en Twitch, hebben Trumps account aan banden gelegd sinds het geweld bij het Capitool vorige week woensdag. 

 3. 14/01/2021

  De aanstaande Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag in een verklaring de hoop uitgesproken dat de leiders van de Senaat zich met de dringende zaken die de Verenigde Staten op dit moment aangaan blijven bezighouden, ondanks dat ze zich nu ook op de impeachment van president Donald Trump moeten richten.

  Biden zegt te hopen dat de leiders van de Senaat een manier vinden om hun constitutionele verantwoordelijkheid voor de impeachment van president Donald Trump uit te oefenen. Tegelijkertijd hoopt Biden dat de leiders van de Senaat zich blijven richten op onder meer de coronapandemie en de staat van de Amerikaanse economie.

 4. 14/01/2021

  Twitter-topman Jack Dorsey zegt op zijn eigen account dat hij er niet 'blij of trots' om is dat het account van scheidend Amerikaans president Donald Trump is opgeschort, maar dat hij wel achter de beslissing staat. Het besluit, dat door Twitter is genomen naar aanleiding van de bestorming van het Capitool door opgehitste Trump-aanhangers vorige week woensdag, was volgens Dorsey nodig om veiligheidsredenen.

  ,,Na bestudering van de tweets van @realDonaldTrump en de context ervan hebben we het account permanent geblokkeerd vanwege het risico op het aanzetten tot geweld," schreef Twitter zaterdag in een korte toelichting op het besluit. ,,Na een duidelijke waarschuwing dat we deze actie zouden ondernemen, namen we deze beslissing met de beste informatie die we hadden, gebaseerd op de fysieke veiligheid op en buiten Twitter", aldus de topman van het sociale medium.

  ,,Was dit correct?", vraagt hij daarop nog aan gebruikers. Dorsey zelf vindt dat zijn bedrijf met het in de ban doen van Trump de juiste beslissing heeft genomen maar erkent dat er mogelijk wel een 'gevaarlijke' precedentwerking van uitgaat.

  Donderdag zette Twitter het privé-account van Trump, dat 88 miljoen volgers heeft, al een half etmaal op zwart. Het bedrijf wilde dat de president drie tweets van vorige week woensdag zou verwijderen. Na verwijdering mocht hij voor straf 12 uur lang niets tweeten. Daarna werd de account volledig uit de lucht gehaald, omdat Trump weer ophitsende berichten plaatste.

 5. 14/01/2021

  Microblogplatform Parler, dat geliefd is bij aanhangers van de Amerikaanse president Donald Trump, komt mogelijk niet meer terug online, heeft topman John Matze woensdag gezegd. Het sociale medium, dat door webhost Amazon offline is gehaald na de bestorming van het Capitool vorige week, heeft er woensdag bij de rechter op aangedrongen dat Amazon de webhosting hervat.

  Parler, dat naar eigen zeggen vrijheid van meningsuiting hoog heeft zitten en volgens Matze 12 miljoen gebruikers telt, stelde in de rechtszaal dat het besluit van Amazon illegaal was en bedoeld om Twitter te bevoordelen. Volgens Parler heeft Amazon bovendien contractbreuk gepleegd.

  Amazon had eerder laten weten dat het Parler had gewaarschuwd vanwege de haatdragende en dreigende taal op de website. Het bedrijf wees op denigrerende uitspraken over de voormalige first lady Michelle Obama op Parler en posts zoals 'de enige goede Democraat is een dode. Vermoord ze allemaal.' Ook legde Amazon de rechter een aantal Parler-berichten voor waarin met geweld werd gedreigd tegen zwarte Amerikanen, lhbti'ers en joden.

  Het microblogplatform erkende daarop dat de taal op Parler soms haatdragend is, maar stelt dat die onder de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting valt. In gerechtelijke stukken stelde Parler woensdag dat het de meeste problematische berichten inmiddels heeft verwijderd.

  ,,Wij hebben uitgelegd dat we, gezien de gebeurtenissen bij het Capitool en de dreigingen rond de komende inauguratie, echt bezorgd waren dat dergelijke inhoud tot meer geweld zou leiden", zegt een bedrijfsbestuurder van Amazon in een verklaring.