1. 18/01/2021

    De Chinese economie is vorig jaar met 2,3 procent gegroeid, meldt het nationale statistiekbureau in Peking. Het is daarmee het enige grote land dat het coronajaar zonder krimp achter zich laat. De economische groei is wel de traagste in de afgelopen 44 jaar.

    Het bruto binnenlands product van China nam in het vierde kwartaal van 2020 met 6,5 procent toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In het derde kwartaal groeide de economie met 4,9 procent.

    Het coronavirus dook voor het eerst op in China, maar sinds de zomer heeft het land het virus goed onder controle. Er zijn de laatste maanden enkel nog kleine uitbraken geregistreerd, waardoor de economische activiteiten zich grotendeels hebben kunnen normaliseren.

  2. 18/01/2021

    In Groningen gaat vandaag een proef van start waarbij studenten voorafgaand aan een tentamen worden getest op het coronavirus. Als de test negatief is, mogen ze het tentamen op de Campus maken.

    De studenten horen binnen drie uur de uitslag van de sneltest. Studenten die positief testen kunnen het tentamen later alsnog maken. In sommige gevallen is het ook mogelijk om het tentamen online te doen. De proef kan een eerste stap zijn naar de hervatting van fysieke lessen.

    De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool doen mee aan de proef. Ook het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de GGD zijn bij de proef betrokken.

    Twee andere proefprojecten met sneltesten van studenten, in Amsterdam en Delft, zijn nog in voorbereiding.

  3. 18/01/2021

    Nadat eerst de 80-plussers, de bewoners van woonzorgcentra en de eerstelijnswerkers in de gezondheidszorg zijn gevaccineerd, breidt het Verenigd Koninkrijk zijn vaccinatiecampagne nu uit naar de volgende groep: de 70-plussers.

    Al meer dan 3,8 miljoen Britten uit de eerste groepen hebben inmiddels een eerste dosis van het vaccin ontvangen. De vaccinatiecentra beschikken over voldoende voorraad en capaciteit om ook "de 70-plussers en de extreem kwetsbare mensen te gaan vaccineren", aldus het ministerie van Volksgezondheid in een mededeling.

    Het VK wil de vier prioritaire groepen, waartoe 15 miljoen mensen behoren, half februari hebben gevaccineerd. Volgens premier Boris Johnson worden er in het land 140 vaccins per minuut toegediend, de helft van de 80-jarigen zou inmiddels gevaccineerd zijn.

    Instanews image
    © AP — De 96-jarige Brit John Peake, zilveren medaillewinnaar bij de Olympische Spelen in London in 1948 (hockey) krijgt zijn vaccinatie.
  4. 18/01/2021

    Het doel van Joe Biden om ervoor te zorgen dat er in zijn eerste 100 dagen als president 100 miljoen dosissen van de coronavaccins worden toegediend, is haalbaar. Dat heeft topimmunoloog Anthony Fauci gezegd op televisiezender NBC. Fauci wordt ook de voornaamste raadgever van de nieuwe president in de strijd tegen het coronavirus.

    In de VS zijn twee vaccins goedgekeurd (Pfizer en Moderna), maar het duurt te lang voor de vaccinatiecampagne op volle toeren draait. Volgens de Centers of Disease Control (CDC), het Amerikaans gezondheidsagentschap, werden al 31,1 miljoen dosissen van het vaccin geleverd aan de VS. Minder dan 40 procent (12,2 miljoen) werd inmiddels toegediend.

    Volgens Fauci zullen de vaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson snel goedgekeurd worden door de gezondheidsautoriteiten. ,,Dat is een kwestie van weken, geen maanden.''

    De VS gaan door de zwaarste fase van de coronapandemie sinds die vorig jaar uitbrak. Afgelopen dinsdag werden 4.470 overlijdens binnen 24 uur geregistreerd, een recordaantal. In de afgelopen vijf dagen stierven ongeveer 20.000 mensen aan de gevolgen van het coronavirus.

  5. 17/01/2021

    V&VN, CNV, NU91 en FNV willen betere maskers voor verpleegkundigen en verzorgenden, wegens de 'aanhoudende zeer hoge besmettingscijfers en de opkomst van de extra besmettelijke Britse variant'.

    ,,Het RIVM adviseert nu nog chirurgische mondneusmaskers van het type IIR te gebruiken bij de meeste zorghandelingen, ook bij coronapatiënten. FFP2-maskers sluiten echter nauwer aan op het gezicht en beschermen beter tegen virussen van buitenaf. Hoewel er op dit moment geen zekerheid bestaat dat FFP2-maskers noodzakelijk zijn, kunnen we zorgprofessionals wel de grootst mogelijke veiligheid bieden door met FFP2-maskers te werken'', zo klinkt het.